|
|
#2161 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Biżuteryjna DG
Pepus, ja właśnie swoje znalazłam, myślałam, że Ty masz jakiś artykuł w zanadrzu na poparcie swoich twierdzeń
|
|
#2162 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja natomiast zawieszam DG, bo jestem zmuszona - miałam wypadek i leczenie potrwa dłuższy czas. Zatrudniać nie będę nikogo obcego a rodzina jest zajęta i nie mam nawet kogo tam wysłać.
|
|
|
#2163 |
|
Rozeznanie
|
To szybkiej rekonwalescencji życzę!
|
|
#2164 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
#2165 |
|
Zadomowienie
|
jeszcze raz - niech mnie ktos oswieci, bo wlasnym oczom nie wierze - placimy ten cholerny zus co miesiac p r z y m u s o w o, skladke zdrowotna podwojnie nawet jak placi pracodawca, ze sie macierzynski nie nalezy to wiedzialam, ale zadne wypadki, l4 itp. tez nie? to za co my do ...(pip pip)... placimy i czemu to sie nazywa ubezpieczenie a nie zlodziejstwo, hę?
bo rozumiem, ze gdyby sie uczciwie nalezalo to nie trzeba, by bylo dzialalnosci zawieszac za kazdym razem - tak? czy jest jaszcze zabawniej niz to zrozumialam i nalezy sie np. 300 zl a placic trzeba im 900? Edytowane przez lookrecya Czas edycji: 2011-08-23 o 18:49 |
|
|
|
|
#2166 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez Pepus Czas edycji: 2011-09-15 o 17:07 |
|
|
|
|
|
#2167 |
|
Rozeznanie
|
Też myślałam o zawieszeniu działalności na ten czas, bo nawet na cholerny zus nie mam przecież jak zarobić, skoro sprzedawać nie mogę, ale jak usłyszałam, że trzeba wtedy robić inwentaryzacje, rozliczyć podatki itd. to machnęłam ręką, bo nie mam już na to czasu.
Czy ja dobre rozumuję z tym chorobowym: jeśli jestem na zwolnieniu 25 dni to nie dostanę zasiłku chorobowego, a sprzedawać w tym czasie nie mogę, tak?! Nie no, właśnie zaczynam się cieszyć, że mam swój znielubiany etat... |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2168 |
|
Zadomowienie
|
mam dokladnie to samo
|
|
|
|
|
#2169 |
|
Rozeznanie
|
Bo by się urzędnicy poobrażali...
|
|
#2170 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Inwentaryzację możesz zrobić z komputerowego wydruku. A podatek rozliczasz - VAT za ostatni miesiąc, a dochodowy pod koniec roku. Jeszcze nie wiem co z kasa fiskalną, ale to mały problem. Ja też mam to samo ![]() Mało tego po zamknięciu DG możesz się zapisać w Urzędzie Pracy, ale na zasiłek nie macie co liczyć.
|
|
|
#2171 | |
|
Zadomowienie
|
Ja tylko w imieniu koleżanki, co chce dg zakładać o innym niz biżu profilu głównym, ale frywolitkowe kolie/kolczyki i inne cuda dla znajomych dłubie, i zastanawia się jak interpretować przepisy
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2172 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tu masz więcej: http://www.isk.infor.pl/aktualnosci/...-w-2011-r.html
Edytowane przez Pepus Czas edycji: 2011-08-25 o 21:01 |
|
|
|
|
|
#2173 |
|
Zadomowienie
|
Czyli może sobie pierwszych kilka miesięcy działalności siedzieć w tłumaczeniach czy czymśtam bezkasowo i bezVatowo, tylko jak zacznie zakupy biżutowe przed sprzedażą to musi mieć kasę i VAT?
|
|
|
|
|
#2174 |
|
Wtajemniczenie
|
NIE! Przeczytaj to co podałam w linku a wtedy zrozumiesz. Jeżeli wpisuje sprzedaż biżuterii z udziałem metali szlachetnych to musi być Vatowcem i mieć kasę fiskalną.
|
|
#2175 |
|
Rozeznanie
|
Niech nie wpisuje biżutów póki nie musi. Teraz zmiana wpisów, w tym dodanie kodów PKD jest bezpłatne.
|
|
#2176 |
|
Zadomowienie
|
O, dobrze wiedzieć. Dzięki, dziewczyny.
|
|
|
|
|
#2177 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie ma za co. Czasem lepiej 10 razy zapytać niż później mieć problemy z US.
skidblandir ja wciąż szukam tego przepisu, ale tego mam tak dużo że zajmie to jeszcze miesiąc No nic ja pamiętam i jak trafię to prześlę link.
|
|
#2178 |
|
Rozeznanie
|
Luzik
![]() Jak znajdziesz to będę wdzięczna, ale palić mi się nie pali.
|
|
#2179 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Inwentaryzację robisz jak zlikwidujesz firmę a nie jak zawiesisz. Zawiesic można dowolną ilość razy, minimum na miesiąc i suma wszystkich mc'y, w których firma jest w stanie zawieszenia nie może przekroczyć 24. Czyli 2 lat. Zawieszenie i odwieszenie firmy jest bezplatne. |
|
|
|
|
|
#2180 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
składasz jeden dokument w urzędzie rejestrującym. |
|
|
|
|
|
#2181 |
|
Wtajemniczenie
|
Czy aby wyrejestrować sie z ZUSu na okres zawieszenia to też trzeba składać dokumenty, czy składając tylko CEIDG w UM- to już działa w ramach jednego okienka??
|
|
#2182 |
|
Raczkowanie
|
Nie trzeba. W tym względzie "jedno okienko" działa. Zawieszałam już dwukrotnie, ZUS szybko przysyłał informację zwrotną, że dostał stosowne zawiadomienie.
|
|
|
|
|
#2183 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Teraz tylko muszę zanieść dokument do Urzędu Miasta
|
|
|
#2184 |
|
Rozeznanie
|
To super! Taką informację otrzymałam od kobiety z infolinii ZUS!!! I ja głupia tego nie sprawdziłam...
I teraz zapłacę tą cholerną składkę zdrowotną z własnej kieszeni, bo przecież nie mogę tego zarobić, jak siedzę na L4. (Ostatecznie ustawiłam w galeriach miesięczny urlop i zrezygnowałam z kombinowania z umowami o dzieło itp., bo stwierdziłam, że chcę spać spokojnie, a nie byłam na 100% pewna tego rozwiązania). Dobrze wiedzieć na przyszłość. Czyli składam 1 papierek już... Czy to musi być pełny miesiąc od 1-31 września, czy może być 15 września-14 października? Jak w tym drugim wypadku płaci się ZUS, jakoś proporcjonalnie? |
|
|
|
|
#2185 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wniosek możesz pobrać na stronie: https://prod.ceidg.gov.pl/ceidg.cms.engine/ Jeśli chodzi o płacenie składki ZUS w drugim wypadku to składkę zdrowotną płacisz całą a społeczna jest obliczana proporcjonalnie.
Edytowane przez Pepus Czas edycji: 2011-08-30 o 14:45 |
|
|
|
|
|
#2186 |
|
Rozeznanie
|
ZUS płacisz cały nawet jak firma działa tylko przez 1 dzień.
|
|
#2187 |
|
Wtajemniczenie
|
A jak to jest z rozliczeniem rocznym przy zawieszeniu firmy? Składam go we wrześniu czy normalnie po skończonym roku??
|
|
#2188 |
|
Raczkowanie
|
na koniec roku normalnie
|
|
|
|
|
#2189 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki. Tak też myślałam, ale wolałam się upewnić.
|
|
#2190 |
|
Przyczajenie
|
Działalność gospodarcza
Witam!
Zwracam się do Was z pytaniem, ponieważ nie mogę nigdzie znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Namiętnie zajmuje się tworzeniem sztucznej biżuterii, obecnie tworzę kolczyki dla znajomych, ale myslę o poszerzeniu działalności, gdyż cieszę się dużym uznaniem wśród "klientów" A moje pytanie brzmi: Ile wynosi podatek na takie rękodzieła takie jaki: kolczyki, branzoletki i inneprzedmioty zdobione m.in. techniką decoupage? myślałam o wystawieniu jakiś produktów w sklepach u mnie w mieście, o straganie na jakiś imprezach w moim mieście i o sprzedaży produktów za pośrednictwem allegro. Znalazłam info, że do 3000zł obrotu nie trzeba odprowadzać podatku, aletrzeba jakoś to dokumentować, więc jak? po prostu prowadzic taki zeszyt? Proszę o pomoc!!!!!!!!!!!!!!! pozdrawiam!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:01.

No nic ja pamiętam i jak trafię to prześlę link.
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)