Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :) - Strona 133 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-29, 17:15   #3961
rybka13
Zakorzenienie

Dot.: Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :)

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
szajajaba super ze znalazlas oznaczenia skrotow.
A o ktorej masz w koncu ta wizyte 8 wrzesnia?
Ja mam wizytę 8 września o 14.30.
Prince_Polo super twoja dzidziunia
rybka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 17:15   #3962
tikki85
Zakorzenienie

rybka13 możliwe . To niechby se poszukała na Internecie w kalkulatorach
Stary 2011-08-29, 17:19   #3963
rybka13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tikki85 Pokaż wiadomość
rybka13 możliwe . To niechby se poszukała na Internecie w kalkulatorach
No my lepiej obcykane jak niektóre lekarki Najlepiej to iść ze wszystkimi informacjami, mówić jakie badania mają nam teraz zlecić, itd... same poprowadzimy swoje ciąże
rybka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 17:22   #3964
tikki85
Zakorzenienie

. No .
Tylko ja musiałabym to jeszcze wszystko tłumaczyć na hiszpański a z tym już gorzej .

Poza tym z tego co konsultowałam z koleżanką, która jest w 20tc to ja mam o wiele więcej badań krwi na pierwszy raz niż ona w Polsce.
Stary 2011-08-29, 17:22   #3965
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

Cytat:
Napisane przez rybka13 Pokaż wiadomość
ewelajna a ja myślałam że pierwsza wizyta to pierwsza, a Ty już po USG?

---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ----------

Widocznie znała tylko schemat książkowy i nie umiała wyliczyć terminu przy innym cyklu niż ten 28 dni, więc nawet nie pytała
Rybka, na USG poszłam prywatnie, bo nie dałabym rady tak długo w niepewności czekać, więc musiałam płacić za wizytę z własnej kieszeni, ale przynajmniej się upewniłam, że ciąża się rozwija jak należy. Teraz też miałam taki moment, że się nasłuchałam i naczytałam o poronieniach i się wystraszyłam, bo u mnie objawów jako takich brak, na zapachy kuchenne wyczulona nie jestem, piersi bolą mnie tyle o ile a czasem wcale (chyba, że je pomacam, wtedy trochę hehe), i pobolewał mnie brzuch, ale to chyba z nadmiaru wysiłku fizycznego. No i chciałam już lecieć na wizytę, ale właśnie dostałam list do szpitala , więc w sumie mogę zaczekać, chyba nic złego się nie dzieje, i Mama z siostrą też mnie nieco uspokoiły ( moja siostra też nie miała żadnych objawów ciążowych poza lekkim zmęczeniem zaraz na początku). Może w uk jest trochę inaczej, że rozkładają tą wizytę na raty, najpier wywiad póżniej USG innego dnia, ale tutaj chyba w Ie robią to za jednym zamachem, ale już nie pamietam, muszę zapytać koleżanki. Ale wiem na pewno, że USG są 2 przez całą ciążę, i jedna dziewczyna w pracy która jest już w 6 mc, dalej nie zna płci dzidzi bo 2 skan dopiero za parę tygodni. Ja na pewno pójdę znów prywatnie, bo nie chcę być niepewna, i dziadkowie już nie mogą się doczekać na wieści czy wnuk czy wnuczka, i w jakich kolorach kupować ubranka. A my z Tż zwracamy się do brzuszka raz używając imienia jakie wybraliśmy dla chłopczyka, a raz jak do dziewczynki i śmiejemy się, że fasolka jest zdezorientowana
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 17:26   #3966
Zariah
Rozeznanie

rybko USG to faktycznie nie ale może u Ciebie położna też spróbuje posłuchać serduszka dopplerem. U mnie tak było

Zariah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 17:27   #3967
tikki85
Zakorzenienie

ewelajna . No dzidzia musi mieć niezły mętlik w główce
Stary 2011-08-29, 17:49   #3968
aaagga
Raczkowanie

I jak się nie wnerwiać w ciąży? Zostanie mi trauma do końca życia! Słuchajcie, jak stałam dziś w korku w centrum do auta nagle wsiadł mi obcy facet!!!
Ale zacznę od początku. Po pracy o 15.00 jak zwykle korki, ale na początku trasy wyjątkowo luźno: 2 pasy wolne, ja rozpędzona do 40km/h a tu nagle przed maskę wjeżdża mi autobus, bez włączenia kierunkowskazu: dobrze że lewy pas miałam wolny, dałam po klaksonie i wyprzedziłam go. Autobus za mną, stoimy w korku, po 10 minutach na drugich światłach od miejsca zdarzenia nagle jakiś facet wsiada mi do auta od strony pasażera i nawijka jak mogłam otrąbić jaśnie wielmożny autobus, pogróżki zgłoszenia na policję itp.itd. Ja rzecz jasna i ani "meee" ani "beee". Jakaś masakra po prostu. Puls chyba z 200 bo przecież nie patrzyłam w lusterko czy nikt się nie zbliża.Wreszcie doszłam że to kierowca autobusu i pytam "Tak pana zezłościło że użyłam klaksonu ?". A że już korek się zaczął posuwać to wysiadł "Autobus jest pojazdem uprzywilejowanym i ma pierwszeństwo. Za trabienie na autobus dostaje się mandaty!"

Ja nie blokuje drzwi jak prowadzę, bo wiadomo jak wypadek to straż pożarną trzeba nieraz wezwać żeby z zamkniętego auta kogoś wyciągnąć jak się zamknie. Ale chyba zacznę, przynajmniej w korku.
Ja cała roztrzęsiona do domu wracałam. A ten XXX wcale nie miał racji!
aaagga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 17:54   #3969
emigra
Zakorzenienie

Witam po kilku dniach nieobecnosci wypoczelismy z mezem u rodziny w Polsce i dzisiaj juz wrocilismy
Wszedzie dobrze, ale jednak wlasne lozko to wlasne lozko

Cytat:
Napisane przez Nikita... Pokaż wiadomość
Witajcie,
niestety u mnie kiepsko, wczoraj okazalo sie, ze moja fasolka nie rozwinela sie jak powinna i jutro ide do szpitala na zabieg...
3mam kciuki za wasze fasolki!!! Moze nastepnym razem uda sie i u mnie...
bardzo mi przykro
Cytat:
Napisane przez Capsta Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny. Jestem po wizycie u lekarza, który zrzucił mi dziś ciężar z serca. Dzidzia dobrze się miewa, rośnie proporcjonalnie do upływających tygodni (ma 2,5 cm, piękne rączki i nóżki, bijące serduszko). Badanie wskazuje na 9t4d. Nareszcie poczułam ulgę, choć wiem, że za kilka dni znów zacznę się pewnie zamartwiać. Odstawiliśmy Duphaston, ale mam receptę na wypadek gdyby coś się działo nie tak. Doktor zalecił unikanie kontaktu z kotami, bo badania laboratoryjne wskazują u mnie brak przeciwciał na jakieś kocie choroby.
Ciesze sie ze z maluszkiem oki a co do unikania kotow to chodzi o toksoplazmoze i niestety ale nie od kotow sie nia zarazamy (czasami tylko, bo sa nosicielami) najczesciej jednak przez zjedzenie surowego/niedogotowanego miesa, nieumytych owocow i warzyw wiec i na to zwracaj uwage
Cytat:
Napisane przez gucia6 Pokaż wiadomość
ja jestem mgr inz. procesow chemicznych i pracuje w branzy aparatury procesowej, ale zajmuje sie tez laboratorium doswiadczalnym... i domowym , bo krece wlasne kosmetyki

A ja tak w ogole to dzis dosc konkretnie po lebkach, a to dlatego, ze mam wqrfa niesamowitego. Dzis przyszlo do mnie pismo z urzedu, w ktorym moj szanowny pracodawca zlozyl wniosek o zezwolenie na zwolnienie mnie, bo niejako naklamalam lekarzowi o warunkach pracy, zeby dostac L4 i wykorzystac firme
A zaczelo sie od tego, ze oswiadczylam, iz jestem w ciazy i powiedzialam mojemu przelozonemu, ze chcialabym moc zajmowac sie teraz tylko praca biurowa. Potem byla rozmowa z szefem, podczas ktorej liczylam na jakies konstruktywne podejscie do sprawy i dokladniejsze omowienie moich obowiazkow. Heh... przeliczylam sie, bo szef mi zaproponowal, ze moja umowa na czas nieokreslony zostanie zmieniona na czas okreslony do momentu porodu. Oczywiscie sie na to nie zgodzilam, bylam z tym u prawnika i mam zalozone akta w tej sprawie.
Nikt tez mi nie zaproponowal przejecia lub odciazenia mnie z obowiazkow pracy w laboratorium ani na hali produkcyjnej (obok spawania i polerowania stali), ani przy urzadzeniach, ktorych prowadzilam kontrole jakosci (na podestach albo musialam przeciskac sie miedzy rurami), ani przy czyszczeniu aparatury (przy uzyciu agresywnych srodkow chemicznych, ogrzewanych do temp 80′C). Tak wiec poza cesciowa praca biurowa musialam tak czy inaczej robic w hali. Wiec sie wkurzylam i poszlam do lekarza medycyny pracy, powiedzialam jak sie sprawa ma i wystawil mi L4.
A teraz ten *** twierdzi, ze to falsz, ze zostala mi zaoferowana mozliwosc tylko pracy biurowej. Najlepsze jest to, ze jeszcze w ostatni dzien jak bylam w pracy, szef poprosil mnie, zebym przeprowadzila doswiadczenia z substancja, ktora jest silnie trujaca, moze dzialac kancerogennie i powodowac wady genetyczne. Na szczescie mialam cos innego waznego do roboty, ale sam fakt takiego pytania, przy wiedzy, ze jestem w ciazy jest karygodny

Bosz... mam nadzieje, ze ta sprawa sie szybko wyjasni i ze pozytywnie dla mnie... zreszta jesli nie, to sprawa trafia do sadu, a tam mam spore szanse na wygrana.

No... to sie wyzalilam. Sorki za monolog

A z dobrych wiesci, to chcialam sie pochwalic, ze zaczynam odczuwac smyranie dzidzia
ech ta Twoja praca, wspolczuje Ci.

Co do farbowania jeszcze wracajac, nie przesadzajmy, ze w farbie jest go tyle ze po ''zaciagnieciu'' sie ktos zaslabnie. Wiadomo ze wszystko trzeba robic z glowa i nie przesadzac w zadna strone.
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;29005356]Wiec tak: to cos przy jajniku to owszem, mogla byc pozamaciczna ale sie nie rozwija wiec zostanie wchlonieta, jednak bardziej prawdopodobne jest przetrwale cialko zólte, krwiak na macicy powinien sie wchlonac, nie rosnie tez, serducho bije 6t3d. Jestem w szoku, bo nie zaplacilam ani grosza, bo to kontrola byla! spytalam czy moze poprowadzic mi lekarz ciaze, zgodzil sie, bez problemu w pon l4 odbiore w recepcji, a skoro potrzebuje l4 to musze sie jeszcze umówic na 8 wrzesnia, bo prenatalne w 1 tyg pazdziernika a on na az tak dlugi okres (teraz mam do 29 sierpnia) nie moze mi druku wystawic. Mówi, ze moze byc cc, ale jak sie upre to mozna próbowac dolem

Uff

Witam nowe mamusie ciepło

Zariah, ważna rzecz - bo trochę na forum zamieszanie jest, może kolejną część wątku zatytułować nie mamy wiosenne, a marcowo-kwietniowe (z zaznaczeniem oczywiście lutowych, bo też takie mamy ), bo teraz już wchodzą mamy majowo-czerwcowe 2012 i bałagan powstaje - bo one niby też wiosenne? [/QUOTE]
super wiesci

co do tytulu jestem jak najbardziej za bo balagan sie robi ... co chwila dochodza nowe mamuski, a ze watek ma juz ponad 100 stron to nie daja rady nadrobic wiec i pytania co 5 minut podobne....
Cytat:
Napisane przez Karo89 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a Wy prosiłyście o zdjęcia fasolek czy lekarz Wam sam wydrukował?! ja byłam zaaferowana tym co mi powie, że zapomniałam poruszyć ten temat, a lekarka sama nic o tym nie wspominała.
Ja dostalam bez proszenia i lekarz kazal miec zawsze w karcie ciazy zdjecia z usg zeby mogl porownywac sobie.
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;29018867]Tikki, jakby tak logicznie popatrzeć to w ciąży nie można niczego jeść, bo wszystko niezdrowe [/QUOTE]
dokladnie
Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
to tak jak mnie dzidzia wypryszczyła a nigdy niemiałam takiej cery co prawda zawsze sie przed @ jakis dziad pokazał ale zaraz schodził. A teraz non stop
Moze bedzie dziewczynka
Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
Jestem dziewczyny w szpitalu . zostawili mnie na obserwacji. pasek od Plamien był zabarwiony lekko na zielono a powinien być cały żółty. pani Mowila że to może jakąś infekcja. usg miałam robione pierwszy raz wszystko dobrze ciążą rozwija się prawidłowo. jedna dzidzia . mam tylko malego Krwiaka ale pani mówi że Widac że stary i że nie ma co się nim przejmować. ale że może przez niego te Plamienie. jeśli będzie wszystko ok to wyjde w poniedzialek. ale już spokojną jestem. jak wyjde do domu to wkleje zdjęcie mojej dzidzi. ładna po mnie Tż wniebowzięty zakosil mi zdjęcie!
wsumie dobrze że mnie zostawili na ta obserwacje. będę spokojną a net w komórce mam więc będę aktywna
uff cale szczescie ze wszystko w porzadku

Ja jutro rano mam wizyte ... strasznie sie boje, mam glupie mysli, bo wcale nie czuje sie ciazowo a juz nam leci 13 tc, moze jutro beda prenatalne, a jak nie jutro to za kilka dni bede szla znowu. Nie widzialam dzidzi od 8 tc i mam schize normalnei ..... a dzisiaj w nocy mi sie snilo ze moja szefowa byla moim lekarzem i mi tlumaczyla wszystko co i jak (bez badania hehe) i ze powiedziala mi ze bede miala coreczke, ciekawe byle by dzidzi bylo zdrowe i zdrowo sie rozwijalo
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 18:02   #3970
tikki85
Zakorzenienie

Wrzuciłam Wam na maila moje zdjęcia . Brzuszka na razie nie pokazuję, bo jeszcze mały,a Wy już takie ładne macie
Stary 2011-08-29, 18:15   #3971
emigra
Zakorzenienie

Aga, o kurde ja bym go chyba wyszarpala z auta, co to za bezczelnosc w ogole

a ja bedac u rodziny meza dowiedzialam sie od jego ciotki ze jak mam ochote napic sie wina w ciazy to mozna oczywiscie, ale coli to nawet lyka nie bo to swinstwo ... i jej mowie ze alkoholu nie wolno bo dziecko go nie przetrawi jak dorosly bo nie ma takiego mechanizmu a ona swoje i mi proponowala wino do kolacji a moj maz nie lepszy, chcial sam pic i mi dawac buzi zebym sobie posmakowala jakie dobre kupil dostal opieprz potem ze w takie glupie sytuacje mnie wciaga, ze nie bede pila ani probowala zadnego wina i koniec. Potem sie ogarnal, a juz sie balam ze przejal przekonania od ciotki w koncu ona ma dwie zdrowe corki, a w obu ciazach pila po lampce wina jak miala ochote....

A swoja droga to nigdy nie pilam czerwonego wina, a od kilku dni czuje sie jak alkoholik na odwyku tak mi sie czerwonego wina chce ... co w nim moze byc ze tak mnie ciagnie????
3270g, 47 cm
Stary 2011-08-29, 18:17   #3972
Zariah
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aaagga Pokaż wiadomość
I jak się nie wnerwiać w ciąży? Zostanie mi trauma do końca życia! Słuchajcie, jak stałam dziś w korku w centrum do auta nagle wsiadł mi obcy facet!!!
o matko! co za cham! Nawet uprzywilejowany autobus ma obowiązek używania kierunkowskazu. Co za paskudny człowiek z tego kierowcy..
biedna, ale musiałaś się zestresować
Nie generalizuję (! naprawdę żeby potem nie było to nie jest o wszystkich kierowcach...mam nadzieję...) ale znam osobiście jednego kierowcę MPK i nóż mi się w kieszeni otwiera jak słucham jego "zabawnych" opowieści o tym jak traktuje pasażerów a potem się śmieje. Moja "ulubiona" jego dewiza to: "pasażer biegnący jest pasażerem następnego autobusu"

emigra witaj z powrotem

ja też mam jutro wizytę. O 4 mojego czasu USG genetyczne ... boję się okropnie. Myśli mam takie jak Ty... dziś od 6 rano nie spałam (a mam długi weekend i wolne)

Edytowane przez Zariah
Czas edycji: 2011-08-29 o 18:18
Stary 2011-08-29, 18:20   #3973
tikki85
Zakorzenienie

aaagga ja też dostałabym pewnie zawału jakby ktoś mi wsiadł do samochodu. Tym bardziej obcy facet . Jakby chociaż kierowcy autobusów byli tacy uprzejmi i nigdy nie trąbili .
Stary 2011-08-29, 18:20   #3974
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

ja jestem taka dzis spiaca i zmeczona
Stary 2011-08-29, 18:21   #3975
aaagga
Raczkowanie

Zariah a kiedy ty idziesz na USG?
Miałaś zapisać się prywatnie bo położna zapomniała zgłosić do szpiyala...I co?

Sorki...już dopisałaś wcześniej

Edytowane przez aaagga
Czas edycji: 2011-08-29 o 18:23
aaagga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 18:22   #3976
Karo89
Zakorzenienie

cześć
myślałam, że Was nigdy nie nadrobię gaduły
nie odpisuję bo by mi brakło chyba miejsca jakbym miała na wszystko odpisać.

Z grubsza gratuluję wszystkim dobrych wieści

prince polo- dobrze, że wszystko dobrze, teraz odpoczywaj!

dzisiaj byłam założyć kartę ciąży i prawie miałam wyniki badań. Wszystko w normie
Kolejna wizyta za miesiąc

Karo89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 18:23   #3977
emigra
Zakorzenienie

Zariah to trzymam mocno kciuki za Twoja wizyte

Ja od kilku dni nie czuje sie ciazowo i to mnie martwi .... z drugiej strony zaraz wkrocze w magiczny 2 trymestr wiec moze dlatego ... ani nie plamie, ani nic mnie nie boli tfu tfu na szczescie. Mam tylko nadzieje, ze dzidzius tam sie zdrowo rozwija ....

Nagle nie umiem sie go doczekac.... wyobrazam sobie jak tule malenstwo w ramionach, jak je karmie, jak razem z mezem sie nim zajmujemy, chodzimy na spacery itp

i zmienily nam sie typy imion Julia zostala, ale dla chlopca bedzie albo Dominik albo Sebastian moj brat powiedzial ze z zadnym Beniaminem w kontakty nie bedzie wchodzil, a i mnie teraz te imie sie juz tak nie podoba, ciekawe ile razy do porodu nam sie odmieni

a moj maz przed chwila przyszedl do mnie i mowi ze go brzuch boli, pytam sie czy zoaladek czy co a on ze nie ... ze tak ciazowo go boli ze sie solidaryzuje ze mna teraz
3270g, 47 cm
Stary 2011-08-29, 18:27   #3978
tikki85
Zakorzenienie

emigra . To mój zaczął jeść za 2 bo ja nie mam apetytu . Czuję, że nieźle mu się przytyje przez moją ciążę. Nie panikuj! Wszystko będzie dobrze!

---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ----------

Karo super, że wyniki w normie
Stary 2011-08-29, 18:33   #3979
Karo89
Zakorzenienie

Cytat:
emigra . To mój zaczął jeść za 2 bo ja nie mam apetytu . Czuję, że nieźle mu się przytyje przez moją ciążę. Nie panikuj! Wszystko będzie dobrze!
mój to już na "dietę" przechodzi bo ledwo 2 miesiące od ślubu minęły a on w spodniach od garnituru ślubnego ledwo się zapina, a na wesele idziemy w październiku więc w takim tempie to trzeba by było nowy kupować

Karo89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 18:35   #3980
tikki85
Zakorzenienie

Ja nie wiem czy mój mieści się w spodnie od garnituru, bo są w PL . Mam nadzieję, że się mieści, bo przejdzie na głodówkę
Stary 2011-08-29, 18:37   #3981
Zariah
Rozeznanie

emigra ja za Ciebie też

aaagga

no z moim prywatnym USG to wyszło tak:
jutro lecę na prywatne genetyczne + pobranie krwi

7.09 lecę na to państwowe. Niby to tylko tydzień różnicy no ale to aż tydzień dla takiego malucha. Powiedziano mi przez telefon że jeśli poczekam do tego 7.09 to mam tylko 25% szans że się zmieszczę w terminie i że będzie można dziecku zmierzyć fałd karkowy, ocenić kość nosową itd.
Doszłam do wniosku że 90 funtów to nie majątek a jeśli okazałoby się 7.09 że już za późno na badania to potem bym sobie to wyrzucała przez całą ciążę. Stąd lecę prywatnie.
No 7.09 też pójdę na to państwowe bezpłatne - a co

Stary 2011-08-29, 18:42   #3982
emigra
Zakorzenienie

Moj jadl caly czas za dwoch wiec u niego to norma ale z tym brzuchem wygral

Zariah, masz racje i mam nadzieje ze bedziemy jutro chwalic sie dobrymi wiesciami
3270g, 47 cm
Stary 2011-08-29, 18:42   #3983
Sweet_Jelly
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kubusewa Pokaż wiadomość
ja mam teraz 1 usg
i wg babystrology mam 6 tydzien... choc wg jednego z polskich portali mam 4 tydzien .. wszystko zalezy jak to liczyc
jesli liczyc od 1 dnia @ to 6 jak od owulacji to wychodzi 4
generalnie to i na okrąglo wiec
Ja liczę od ostatniej@ to będzie 4t4da zanim dobiję do piątkowej wizyty u gina to już będę mieć całe 5t. +2tyg lub3t oczekiwania na usg! Cuż nie nalezę do osób cierpliwych.... nie doczekam się zobaczenia dzidźki To jeszcze taaak dłuuugo

Cytat:
Napisane przez gosica502 Pokaż wiadomość
Kubusewa może to O to jakieś oznaczenie pęcherzyka ciążowego bo ta kropeczka którą masz na usg to właśnie pęcherzyk jest z tego co się orientuję

Kartę ciąży mi też założono dopiero po drugim usg chociaz na pierwszym juz była widoczna niunia z bijącym serduszkiem, to w ósmym tygodniu było. No ale na tej karcie jest już wpisana zarówno ta pierwsza wizyta w 8tc jak i ta druga w 10 A już pojutrze trzecia. Juz czują tą mieszankę strachu i podekscytowania
Tak ,ta kropka to pęcherzyk...

Bijące serduszko...zazdroszczę widoku

Cytat:
Napisane przez monica82 Pokaż wiadomość
Witam.
Czy mogę się przyłączyć?
Chciałam poczekać z tym aż do wizyty u lekarza, ale nie mogłam się opanować żeby nie znaleźć wątka wiosennych mam 2012.
W piatek zrobiłam test i miałam wyczekiwane od 3 lat dwie kreseczki. Ale jaki będę miała termin to niewiem bo: w lipcu miałam Krótkie i mniej intensywne niż zwykle krwawienie, więc mogła to nie być @ a była już ciąża i wtedy mój termin byłby na 22 marca. A jesli to jednak była @ to termin wypadłby mi na 27 kwietnia.
Gratulację i witamy

Cytat:

Mi z USG wyszedł 6tc, a ginekolog (inna niż ta co robiła USG) wpisała w karcie mi 8tc, bo coś sobie powymyślała. Ja nigdy nie miałam cyklów 28-dniowych tylko 30, 31 a ta mi w karcie napisała 28 dni . Od tego też zależy tc. Chyba muszę ją zmienić, bo mi się coś nie podoba. Niedoiż że niesympatyczna to jeszcze dziwna. Pisze na klawiaturze jakby nigdy nie widziała na oczy komputera . Nawet nie pytała mnie o cykle. Dopiero w domu zobaczyłam, że wpisała mi 28 .
Nie pytałą się o taką rzecz??? Toż chyba ty lepiej wiesz od niej ile dni ma cykl..zmień leniwą babe, bo robić jej się nie chce i którkiego "wywiadu" przeprowadzić tylko pisze byle co i byle jak...

Cytat:
Napisane przez aaagga Pokaż wiadomość
Ale zacznę od początku. Po pracy o 15.00 jak zwykle korki, ale na początku trasy wyjątkowo luźno: 2 pasy wolne, ja rozpędzona do 40km/h a tu nagle przed maskę wjeżdża mi autobus, bez włączenia kierunkowskazu: dobrze że lewy pas miałam wolny, dałam po klaksonie i wyprzedziłam go. Autobus za mną, stoimy w korku, po 10 minutach na drugich światłach od miejsca zdarzenia nagle jakiś facet wsiada mi do auta od strony pasażera i nawijka jak mogłam otrąbić jaśnie wielmożny autobus, pogróżki zgłoszenia na policję itp.itd. Ja rzecz jasna i ani "meee" ani "beee". Jakaś masakra po prostu. Puls chyba z 200 bo przecież nie patrzyłam w lusterko czy nikt się nie zbliża.Wreszcie doszłam że to kierowca autobusu i pytam "Tak pana zezłościło że użyłam klaksonu ?". A że już korek się zaczął posuwać to wysiadł "Autobus jest pojazdem uprzywilejowanym i ma pierwszeństwo. Za trabienie na autobus dostaje się mandaty!"

Ja nie blokuje drzwi jak prowadzę, bo wiadomo jak wypadek to straż pożarną trzeba nieraz wezwać żeby z zamkniętego auta kogoś wyciągnąć jak się zamknie. Ale chyba zacznę, przynajmniej w korku.
Ja cała roztrzęsiona do domu wracałam. A ten XXX wcale nie miał racji!
Ale idiota!!!
Trzeba było odpyskować że za napaść na kobietę w ciąży i naruszenie mienia osobistego też jest mandat i sprawa karna!

..............
Wiecie co, muszę wam się przyznać że oprócz oczywistych obaw związanych z dzidzią (czy będzie zdrowa) mam pewne obawy zw. ze mną. Przy 1 ciąży o tym nie myślałam ale teraz inaczej na pewne sprawy patrze. Chodzi o wygląd i wagę. Przy 1 ciąży tiwerdziłam co będzie to będzie, na pewno przy karmieniu schudnę do dawnej wagi etc. Ale niestety...Zaraz po porodzie miałam mniej o 11kg(dzidzia i wody płodowe) po 2 tyg od porodu -14/15kg a pięć pozostałe mi zostało! I ni jak nie da się go zrzucić ...czasem spadało 2kg potem wracało.. jedna troszkę prosta ciocia mojego męża ciągle mi wypomina "oj tata szczypła na ślubie byłaś a teraz taaak przytyłaś!" No bez przesady z tym "aż tak" 5-7kg więcej to nie koniec świata ,dobrze sie ze sobą czułam i z tym dodatkowym +5kg, nie czułam się ani gruba ani nic z tych rzeczy i nie jestem jakaś wielka baba i nawet w normie BMI się mieściłam ale...obawiam się co to będzie po 2 ciąży...A jak znowu zostanie mi pięć -siedem kg na plusie to będę już prawie o 15kg cięższa

Tak wspominam a propo wagi bo ostatnio właśnie od tygodnia może 2 widzę zmianę, jakby mój organizm zatrzymywał wodę?

Sweet_Jelly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 18:44   #3984
gosica502
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
A

A swoja droga to nigdy nie pilam czerwonego wina, a od kilku dni czuje sie jak alkoholik na odwyku tak mi sie czerwonego wina chce ... co w nim moze byc ze tak mnie ciagnie????
W czerwonym winie jest żelazo i na anemię sie go poleca bardzo często..

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Z
Ja od kilku dni nie czuje sie ciazowo i to mnie martwi .... z drugiej strony zaraz wkrocze w magiczny 2 trymestr wiec moze dlatego ... ani nie plamie, ani nic mnie nie boli tfu tfu na szczescie. Mam tylko nadzieje, ze dzidzius tam sie zdrowo rozwija ....
No mi też od kilku dni jakby tak lepiej ale właśnie już 12 tc leci więc mam nadzieję że to o to chodzi.. Już pojutrze wizyta
gosica502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 18:50   #3985
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosica502 Pokaż wiadomość
W czerwonym winie jest żelazo i na anemię sie go poleca bardzo często..

No mi też od kilku dni jakby tak lepiej ale właśnie już 12 tc leci więc mam nadzieję że to o to chodzi.. Już pojutrze wizyta
powiem o tej mojej chcicy na wino ginowi jutro i moze mi zapisze zelazo
u mnie juz 13 tc , czas leci jak szalony
3270g, 47 cm
Stary 2011-08-29, 18:53   #3986
anagat
Zadomowienie

Hej

Prince polo.. to Twoje USG to jest z dzisiaj??
Bo na nim jest napisane , że to jest dokładnie 8 tydzień -8 weeks 0 days
A datę porodu wg. tego masz na 7 kwietnia, tak?

Jeśli tak to idziemy łeb w łeb

Ja dziś byłam na USG.
Serduszko nadal pięknie bije. Dzidzia rośnie. Dziś oceniona na 7 tyg i 6 dni.
Data porodu - 9 kwietnia

Poza tym podowiadywałam się dziś o moich prawach jako kobiety w ciąży. Rozmawiałam ze zwierzchnikami, z osobą od zdrowia zawodowego, z szefową szpitala , w którym pracuję i z mentorką mojej specjalizacji.

Okazuje się ,że praw w zasadzie nie mam
Będę pracować do 2 tyg przed terminem- wtedy muszę iść na hehe PRZYMUSOWE maternity (macierzynskie).

Dyżury mam robić do 20 tygodnia, po 20 tygodniu mogę się na nie nie zgodzić. Dostałam również informacje na temat zagrożenia promieniami rentgenowskimi i wg. irlandzkich przepisów, promieniowanie to nie jest problemem i NIE POWINNO stanowić zagrożenia dla noworozwijającego się płodu.

Postanowiłam wziąć to na spokojnie, przestać się tym przejmować tak bardzo i będę robiła swoje.

Jak zasłabnę w 20-ej godzinie dyżuru daszą mi kilka dni chorobowegomoże

Wiem ,że warunki porodu będę miała nieporównywalnie lepsze niż w Polsce.
Ale następna ciąża już zdecydowanie będzie w polskich realiach.

Trzymajcie się.

P.S. co tam pasztet i zupa szczawiowa.. wytyczne irlandzkie nie mówią nawet o mcDonalds codziennie
anagat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 18:54   #3987
tikki85
Zakorzenienie

Mi dopiero 7. leci a tak wooooooolno, że szok

Edytowane przez tikki85
Czas edycji: 2011-08-29 o 18:56
tikki85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 19:01   #3988
Zariah
Rozeznanie

anagat świetnie że wszystko w ok.

W Irlandii jak w Anglii widzę. Czyli ciążę należy zignorować
Ale jak już jest poród to pełen wypas. I macierzyńskie długie i pomoc młodym mamom jest
No ale na to wszystko trzeba tu zasłużyć (he he czytaj: urodzić)

---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ----------

Cytat:
Mi dopiero 7. leci a tak wooooooolno, że szok
Mnie też tak leciało do 10tc a teraz jakoś przyspieszyło i dobrze

Stary 2011-08-29, 19:19   #3989
anagat
Zadomowienie

hehe Zariah, urodzić to jak urodzić TO mogą zrobić za Ciebie

Ale donosić trzeba jakoś Nic tam.. jeszcze dużo buntu i ironii jest we mnie, ale zejdą ze mnie na pewno Za kilka tygodni
anagat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 19:20   #3990
gucia6
Zakorzenienie

helo

ja juz po wizycie, dlugo mnie kobieta badala, bo malenstwo jest tak ruchliwe, ze nie mogla go obmierzyc Ale ogolnie wszystko w porzadku, w sercu zaczynaja sie zrastac 4 komory, raczki i nozki sa, po 5 paluszkow maja, zaladek i pecherz tez ok. Dzidzia mierzy 7 cm i dzis jest 13t+1d.

Nic. Na razie tyle, zmykam do meza i cory

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości