|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Temat kolejnego wątku to: | |||
| Coraz wyżej główkę podnosimy, a jutro na plecki się obrócimy. |
|
2 | 3,13% |
| W roli mamy się spełniamy, mocno dzieci swe kochamy |
|
12 | 18,75% |
| Gaworzą Nasze dzieci - Boże jak ten czas leci ! |
|
8 | 12,50% |
| Każde dziecko się uśmiecha - co jeszcze Nas pięknego czeka ?! |
|
8 | 12,50% |
| Wakacyjne dzieciaczki się dobrze rozwijaja i jesień pięknie witają |
|
4 | 6,25% |
| .Letnie dzieci usmiechy posylaja, a ich mamy z dumy pekaja |
|
4 | 6,25% |
| Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki. |
|
22 | 34,38% |
| Podnoszę główkę, uśmiecham się, bo duży zuch już ze mnie jest |
|
0 | 0% |
| Uśmiech tu, uśmiech tam, bo wesołą mamę mam. |
|
1 | 1,56% |
| Główka pracuje, uśmiech raduję, nasze maluszki rosną jak tuje |
|
3 | 4,69% |
| Głosujący: 64. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011
Kurde łapczywie,
już odciągam te pierwsze mleko niby te które szybciej leci i nadal to samo... ale widzę w nakładkach mleko z bąbelkami, więc musi sobie te powietrze jakoś wtłaczać na siedząco to samo i na leżąco. |
|
|
|
#842 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011
Cytat:
Wygrywasz kategorię najdłuższy poród, ja się przy Tobie chowam. Masz rację, dla takiego skarba warto wycierpieć każdą ilość godzin. Cytat:
Cytat:
Wczoraj w aptece zakupiłam maść majerankową, i dała mi farmaceutka olejek olbas oil, aby skraplać poduszkę dla lepszego oddychania. Powiedziała że dla takich maluchów też jest ok. Wyczytałam na ulotce że jest od 3 lat... 2 krople dałam na pieluszkę i powiesiłam na łóżeczku. Poduszki nie skraplałam. Kiedy ten katar się skończy? nasilił się 3 dni temu, chyba wiatr jej zaszkodził.. U nas skaza to było: ulewanie ale nie strawionym mlekiem, non stop. Chlustanie wręcz. Karmiłam wtedy cycem i mm, nie wiedziałam kiedy głodna, ciągle płakała, ja wtedy albo cyc albo butla, znowu ulanie i tak w kółko, bo miałam wrażenie że co zje to oddaje i znowu głodna. Do tego była mega niespokojna i nie spała. Nadal nie śpi, ale jej spokojniejsza. Kiedyś cookie wstawiała objawy skazy. Wypisz wymaluj pasowały do nas. Co ile karmisz Emi? może się przejada? może po prostu tak ma i to jest prawidłowe? ja też nie lubię jak Sarka ulewa. Zauważyłam, że jak za dużo mleka zje to wtedy jak ją trzymam do odbicia to bek i od razu kleks na podłogę. Ona nie ma umiaru. Jak jej zrobię 120 zje. Jakbym zrobiła 150 też by pewnie zjadła i ulała dużo. Pilnuję, aby jadła co 2,5-3 godziny. Jak się częściej domaga to daję pić. Cytat:
Cytat:
Wiem, że mimo tych jego gadek on sam by sobie nie dał rady. Jak Sara płacze to zaraz mnie woła. Pieluchę zmieni, nakarmi i inne czynności tez by zrobił, tylko na każdy jej płacz reaguje że głodna. TaaaJest dokładnie tak jak napisałaś wczoraj. Boi się o Sarę, nie przebywa z nią tyle czasu co ja i tak jej pewnie nie zna... Sam powiedział że się boi. Nawet jak chciałam posmarować jej nosek maścią to niee bo może uczulenia dostać ![]() Obchodzi się jak z jajkiem, nie z dzieckiem. Przesadza-jednym słowem. Cytat:
Spokojnie jacieee wszystko dobrze robisz. Pewnie brzuszek dokucza, gazy..trzeba przeczekać. U mnie jest podobnie. Pierwsza pobudka- śpi momentalnie, potem już gorzej, lulam i noszę, wierci się i kwęka bo brzuszysko i katar.. Mi pediatra powiedział ( ten hematolog pediatra) ze wszystkie leki-debridat, espumisan itp to nie pomaga tak naprawdę. Kolka i sprawy brzuszkowe trzeba przeczekać, a jak już to stosować metody behawioralne- noszenie, przytulanie, jazda autem, ciepła pieluszka. Lekarz starej daty- ja się z tą jego opinią nie zgadzam do końca. Podaję debridat zgodnie z zaleceniem pediatry prowadzącej małą, i widzę poprawę. Nie jest rewelacyjnie, nadal płacz przed zrobieniem kopy, ale nie tak jak wcześniej-2 godz non stop.. |
||||||
|
|
|
#843 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
jak się Filip urodził był bardziej zaangażowany w jego wychowanie i opiekę, nie musiałam się prosić, sam chciał teraz ciągle zmęczony więc musi odpoczywać a jak odpocznie to chce się zrelaksować na ryby zaczął jeździć jak byłam w ciąży, zawsze lubił wędkować, ale w końcu teraz wyrobił sobie kartę i jeździ z reguły z ojcem, albo znajomym, znam ich dobrze już mu raz wyjechałam z całymi żalami, że jak on zechciał jeździć na ryby to go wspierałam, zamówiłam mu sprzęty na allegro, pozwalałam jeździć, mimo że czułam się pod koniec ciąży fatalnie, zawsze zaznaczałam, że wspieram go żeby był szczęśliwy, a teraz jak ja potrzebuję wsparcia zostaję sama raz pojechał na noc i wtedy Lena miała najgorszy dzień i noc ze wszystkich do tej pory, w zasadzie od 13.00 do 3.00 w nocy nie zmrużyłam oka, chodziłam z nią po pokoju, uwierzcie, że już się słaniałam na nogach ze zmęczenia i kilka razy tak mnie zatoczyło ze na komodzie się zatrzymywałam, a próbowałam wielu sposobów żeby ją uspokoić G. najpierw spał po pracy, wstać nie chciał, a jak w końcu wstał to mówi że już tak późno że się umówił i musi jechać byłam wściekła dzwoniłam do niego kilka razy w nocy i błagałam żeby wrócił bo zaraz oszaleję, już nawet z bezsilności darłam sie do słuchawki że albo Lenę przez okno wyrzucę albo sama wyskoczę, głowa pękała mi od płaczu jej i mojego to co mi powiedział: radź sobie, ja nie wrócę, wiedziałaś że jadę na ryby, jakbym był w pracy to bym nie mógł wrócić już nie mam do niego sił, co zrobię awanturę to na chwile poprawa i potem znowu a ja boję się z nim zostawić dzieci, on ma tak mocny sen że za chiny się nie obudzi, dziś pół nocy Lena wyła i on nawet nie słyszał boję się że zaśnie (bo ciągle zmęczony) i coś się złego stanie raz zostawiłam go samego z Filipem, młody miał ok. 9 miesięcy, poszłam do fryzjera, nie było mnie ze 2 h bo robiłam wtedy chyba pasemka no i oczywiście zasnął, a ja weszłam do domu to myślałam, że umrę, Filip wszystko z szafek wyciągnął, ważne dokumenty też, wszystkie płytki ze zdjeciami z wielu lat pocharatał o podłogę, normalnie jakby bomba wybuchła, serio takiego syfu nie widziała, dobrze ze Filipowi nic się nie stało albo raz G. poszedł do Filipa do pokoju jak płakał nad ranem i polożył się tam z nim na takiej sofie małej to nawet nie widział, że młody się obudził i całego siebie i całą rękę męża sudocremem wysmarował, dopiero płyn do naczyń dał radę to zmyć z ciala masakra i jak mu zaufać?
|
|
#844 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale Ty faceta pod pantofel wzięłaś ale niektórzy tak mają że trzeba z nimi w ten sposób bo inaczej nie przyjmują do wiadomości, metoda szokowa jedynie odnosi skutek. Zanka - ciężka sprawa z małżem - już kiedyś miałam pytać bo bardzo często pisałaś że idzie na ryby - wszystko można zrozumieć że zmęczony bo ma ciężką pracę, itd ale Ty tez z dwójką dzieci to się nie wczasujesz tylko cały dzień na pełnych obrotach a to daje nieźle w kość. może powiedz że Ty tez chcesz się wyrwać gdzieś na parę godzin sama, do fryzjera, na zakupy, do kosmetyki , na spacer i niech on zostanie sam z dziećmi, może wtedy doceni że to nie jest bułka z masłem jak mu się wydaje. edit: widze ża boisz się zostawiać go samego z Filipkiem, ciężka sprawa...
Edytowane przez beata_1988 Czas edycji: 2011-08-30 o 12:28 |
|
|
|
|
#845 |
|
Zakorzenienie
|
jeszcze Lena obudziła się z chrypką
nic więcej jej nie jest, wczoraj się darła pół dnia, podobno często dzieci nadwyrężają struny glosowe i potem jest chrypka póki co daję calcium i czekam żeby tylko się nie pochorowała bo normalnie zejdę tu ze zmęczenia i osamotnienia w moich problemach
|
#846 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki, będę wiedzieć na co zwracać uwage przy wyborze - w sobotę może wyskoczymy w miasto i na żywo obmacamy kilka modeli. Mnie zalezy żeby miał płynną regulacje temperatury a nie skokową - 30-40-60-90 stopni - i dużo programów np. do Jeansu, recznę, wełna, delikatne, szybkie, itd bo nie cierpię prać ręcznie niczego ![]() ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ---------- Cytat:
ciekawe co tam powie o moim podwoziu - czy jak "nówka nieśmigana" czy "jesień średniowiecza" ---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- Cytat:
|
|
|
#847 |
|
Wtajemniczenie
|
Beatka ja kupiłam pralkę SLIM bo mogę sobie na niej poustawiać płyny, proszek i takie tam a bęben może się wtedy wietrzyć
Zawsze to jakaś oszczędność miejsca.Patik, Beatka no takie u Nas przejścia z tymi gazami. Widzę poprawę po Sab'ie bo pierdzi dużo więcej i łatwiej mu to idzie, ale to jeszcze nie to. A w ogóle to się zastanawiam czy nie wrócić z Bebilon Comfort na zwykły Bebilon 1. Bo nie widzę różnicy dla Dominika, a cena jednak inna... Co myślicie???
|
#848 |
|
Zadomowienie
|
Cichutko (żeby nie zapeszać) pochwalę się wam dzisiejszym dniem. Mała jadła o 9 i od tej pory grzecznie śpi na balkonie. Co prawda budziła się już 3 razy, ale wystarczyło smoczek wsadzić, chwilkę pobujać, pogłaskać i śpi dalej
|
|
|
|
#849 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#850 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#851 |
|
Zakorzenienie
|
Beata my mamy TAKĄ jestem bardzo zadowolona, ma dużo programów nawet taki do prania dziecięcych ubranek
|
#852 |
|
Zakorzenienie
|
z tego co mówiła neurolog to jakiś system ćwiczeń ale lekarka ponoć organizuje to jako zabawny aerobik żeby sie maluszek nie zniechęcał. Wszystkiego dowiem się w czwartek bo udało mi się juz umówic. A podobno będzie własnie tak że kilka spotkań u lekarki a potem już sami w domku. Zobaczymy jak będzie.
|
|
|
|
#853 |
|
Zakorzenienie
|
Jacieee przeczekaj jeszcze, skoncz te mleko i jak nie bedziesz widziala roznicy wroc do tanszego, po co ma sie zmarnowac ?
patik u mnie katar trwa 2 jak nie 3 tyg ! i caly czas frida, woda morska - musze kupic bo juz sie skonczyla. Mała zjadła o 10tej. (je co 3-,35h) Nie ulała. Nie ulała serkiem. Ale jest niespokojna, chyba dziś znowu skok się odzywa. Poczytałam jej bajki. Zasneła ale nie wiem na jak długo. Przedtem oczy miała zamknietę zrobiła się wiotka ale zaraz oczy jak 5 zł. Koope robi. Chyba dziś znowu skok. Zanka. Jeżeli o mnie chodzi, olałabym go tak samo jak on mnie by olewał. Zero kolacji, śniadania,prania itd...dlaczego masz robić ponad ? jak on tego nie docenia ?! bunt to bunt. On mowi ze pracuje zmeczony itd to dlaczego Ty masz nie byc zmeczona? nie bedzie kolacji , powiedz ze zmeczona jestes i koniec. Jak armagedon to armagedon ! oczy niech mu sie otworzą !! |
|
|
|
#854 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
u nas ciezko maly ma katar, do tego skok rozwojowy no i jeszcze moj niepokoj mu sie udzielil. wczoraj w ogole nie chcial jesc. spi na mnie. masakra. tesknie za swoim mezem straszliwie
|
|
|
#855 |
|
Zadomowienie
|
hej!
wpadłam tylko na chwile... Poczytuje Was na bieżąco, ale niestety nie mam jak odpisywać... Pochwalę się że mała waży już 4 kg Wszytko byłoby dobrze, żeby nie ja... Tzn mi się wiecznie problemy przytrafiaja... Chyba hemoroid mi pękł... Wypróżnianie to teraz ból porodowy... Kregosłup mi od wczoraj szwankuje, bardzo boli i stekam tylko. Do tego mam nawał pokarmu albo zapalenie piersi... Bpola mnie, okładam ciepłym, zimnym, kapusta, ale i tak od wczoraj mam gorączkę (max 38,3, ale boję się) i jakaś połamana jestem Poza tym w domu coś ciągle się psuje, becikowe dostaliśmy i juz prawie nie ma... Jakiegoś doła załapuję ![]() Trzymajcie się! Oby było lepiej ! |
|
|
|
#856 |
|
Zadomowienie
|
I jeszcze fotka mojej Zosi dla cioteczek
|
|
|
|
#857 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i też pilnuje jedzenia co 2,5-3godziny a jak mi kwęka częściej to daje pic . ---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Cytat:
|
|
|
#858 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też ![]() TE tabletki to Azalia, ale doczytałam że pytacie o takie dla NIEkarmiących piersią ![]() Karmię po kąpieli, bo wtedy zawsze zje i usypia. No chyba że przed kąpaniem nie jadł np 3 godziny to daję troszkę, byle nie był strasznie głodny i kąpiemy. Cytat:
Cytat:
![]() ![]() klask i:![]() ![]() Cytat:
Cytat:
a jak ładnie ssie to nawet w 3 minutki może sobie pojeść.Cytat:
![]() za miesiąc!My kąpiemy zwykle po 21.00, przed 22.00 zasypia. Cytat:
wodaqua, zdrówka życzę! Stronczek, biedactwo, ale się nacierpiałyście obie Zanka, mam nadzieję że mąż wreszcie pójdzie po rozum do głowy.
|
|
|
#859 |
|
Zakorzenienie
|
|
#860 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- Cytat:
|
|
|
#861 |
|
Zakorzenienie
|
ja bym nie umiała się zbuntować i nie sprzątać, nienawidzę bałaganu
pedantka się ze mnie robi
|
#862 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i ta Ssawa A myślałam, że to moje autorskie określenie ![]() Jaka Zosieńka jest śliczna i delikatna Cytat:
Przy takmi maluchu wszystko jest do przeżycia
|
|
#863 |
|
Zakorzenienie
|
kajool wlasnie czytam o tym refluksie jakims.
ale skok u mnie tez. ja tez tesknie za mom mzem ![]() 1 reka pisane |
|
|
|
#864 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaz to uciążliwe dla otoczenia U mnie nie przejdzie najmniejszy pyłek na podłodze, czy nawet świadomość, żeby taki mógł gdzieś tam się czaić. No i sprzątanie to dla mnie świetny relaks ![]() YOUYOU - wracaj!!! Tęsknię!!!!
|
|
#865 |
|
Zakorzenienie
|
zawsze można wymyślić inne jeszcze - lista nie jest zamknieta -
|
|
#866 |
|
Zakorzenienie
|
zanka sprzatanie ok, ale specjalnie dla niegi kolacje? ma rece niecg sobie zrobi. ty tez masz prawo byc zmeczona, a tak pokazujesz ze wszystko ogarniasz lenka sprzatanie, obiad,kolacja,filip = no ideal zony jeszcze na allegro szukasz ✂✂✂✂✂✂✂ na ryby...
zmija jestem,nie |
|
|
|
#867 | |
|
Zakorzenienie
|
jaka Zosieńka śliczna - i jak uroczo na brzuszku leży
---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ---------- Cytat:
Zanetko - może wklej te linki od Zanki na 1strone - będzie łatwiej znaleźć jak będą potrzebne
|
|
|
#868 |
|
Zakorzenienie
|
betko zrobie to jak bd miala 2 rece wolne.
wodauqa nie smutaj sie
|
|
|
|
#869 |
|
Zadomowienie
|
Witam mamusie
![]() U nas stała się rzecz niebywała Udało mi się uśpić Maję w domu, a nie jak to zwykle u nas bywa - na spacerze ) zasnęła mi na piersi - spała 1,5 h. Obudziła się o 11.30 - zjadła, troszkę pokwękała, ponapiła się i zasnęła znowu jakieś 15 minut temu pytanie - ile teraz będzie spała ![]() Wykorzystuję okazję i ponadrabiam troszkę
|
|
|
|
#870 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
cieszy mnie potem efekt, strasznie się denerwuję jak zobaczę że ktoś mi nabrudził Filip pół biedy bo to dziecko, wiadomo że bałagani ale dziadek i mąż- zabiłabym dlatego jak przychodzi sobota to staram sie żeby G. zajął się małą a ja wtedy sprzątam generalnie mieszkanie, lubię to, nie umiałabym siedziec jak w domu syf no ale bałagani się strasznie, pies też brudzi a pysk ma wielki więc jak jęzorem zawinie to wszystko uchlapane brrr czasem wiem, że przesadzam z tym, ale ja uwielbiam mieć czysto, a zwłaszcza dziadek brudzi gorzej niż nasza trójka razem dzięki dziewczyny, ja mu za łatwo wybaczam, zapominam, nie umiem być tak twarda groziłam nie raz, że wyprowadzę się do rodziców, bo nie chcę tak żyć mam męża a czuję sie jak samotna matka, gdybym była bez faceta to przynajmniej jakos psychicznie bym się pogodziła z tym, że nikt mi nie pomoże, ale mam męża i powinien się angażować i pomagać poza tym jestem mega wrażliwa, to mnie gubi na początku ciąży przez hormony i tą moja wrażliwość nabawiłam się małej nerwicy, dopiero jak lekarka mnie uspokoiła że nic mi nie jest i żebym meliskę piła to przeszło mi a tak to aż kołatania serca miałam, duszności i myślałam, że umieram wszystkim się przejmuję i zamartwiam, niepotrzebnie panikara jestem do tego, same złe cechy mam ---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- Najdłużej trwające skurcze przed porodem- może miałabym jakieś szanse
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:25.

dla niego
Taaa
Nie chciałam czekać do następnego karmienia, tym bardziej że się kręcił i zabrałam się za przebieranie. Płacz był niemiłosierny i skończyło się wcześniejszym jedzeniem i usypianiem na rękach. Myślałam, że jemu przeszkadza ten przesikany pampek ale to nie o to chodziło, bo się strasznie spinał.

jak mnie M. doprowadzil do granicy cierpliwosci to zrównałam go z ziemia ze tak powiem. posypało sie duzo epitetow, usłyszał z to jego za*** obowiazek, i takie tam i ze albo zacznie sie zachowywac jak ojciec i dorosły człowiek albo zabieram dziecko i wracam do domu i on zamiast pracowac na swoje przyjemnosci bedzie tyral na alimenty a dziecka szybko nie zobaczy bo nasze rodziny sa daleko
nie był to monolog na poziomie, bo ostatni taz tyle wulgaryzmow na raz wypowiedziałam w wieku 15 lat i nie dałam mu tez dojsc do słowa, bo wtedy skonczyłoby sie kłutnia. tak czy inaczej od tego czasu mi pomaga jak tylko jest w domu a jak widze ze sie krzywi pod nosem to sprowadzam go na ziemie. teraz nawet pyta czt moze wyjsc do kolegi a i tak wychodzi wieczorem jak dziecko usypia.. jak w miedzyczasie Mała zacznie płakac to tlefon i ma 20 min, na powrot

sie rozpakuje rozpoczniemy debate nad przyznawaniem tytułów
no chyba że Brida mi koknurencje zrobi

klask i: