Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011 - Strona 51 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Temat kolejnego wątku to:
Coraz wyżej główkę podnosimy, a jutro na plecki się obrócimy. 2 3,13%
W roli mamy się spełniamy, mocno dzieci swe kochamy 12 18,75%
Gaworzą Nasze dzieci - Boże jak ten czas leci ! 8 12,50%
Każde dziecko się uśmiecha - co jeszcze Nas pięknego czeka ?! 8 12,50%
Wakacyjne dzieciaczki się dobrze rozwijaja i jesień pięknie witają 4 6,25%
.Letnie dzieci usmiechy posylaja, a ich mamy z dumy pekaja 4 6,25%
Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki. 22 34,38%
Podnoszę główkę, uśmiecham się, bo duży zuch już ze mnie jest 0 0%
Uśmiech tu, uśmiech tam, bo wesołą mamę mam. 1 1,56%
Główka pracuje, uśmiech raduję, nasze maluszki rosną jak tuje 3 4,69%
Głosujący: 64. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-05, 08:14   #1501
aania_20
Zakorzenienie

Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011

dzień dobry

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
Kupiłam taki bajer dla Sarenki:
http://allegro.pl/show_item.php?item=1787975124
to dopiero za kilkamiesiecy pofika na tym, ale nie moglam sie opanowac

Mam pytanie odnośnie robienia kupy za pomoca termometru... kolezanka wytłumaczyła mi jak to robić i zastosowaliśmy u Sary, faktycznie odrazu sie posr ała, ale ja nie mam pojecia na jakiej zasadzie to działa że sie dziurka poluźnia? czy dziecko czuje stymulowanie?
termometr drażni mięśnie zwieracza, niestety za często stosowany też rozleniwia
a krzesełko bardzo fajne
Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość

A od kiedy dzieci się tak potrafią "śmiać w głos"?
I w ogóle w którym tygodni Wasze maluchy zaczęły się ŚWIADOMIE DO WAS uśmiechać?

I jeszcze jedno z serii pytań upierdliwych : Wasze dzieci cały czas mają te noworodkowe granatowe(/niebieskie/szare) oczka, czy się im już może wybarwiły na docelowy kolor?
uśmiechy od 6-7 tygodnia, takie głośne ciut później
świadomy uśmiech łatwo poznasz - uśmiecha się w odpowiedzi na Twój uśmiech (potem oczywiście nie tylko)

Adaś ma dalej niebieskie oczy, ale TZ ma niebieskie, ja też (choć moje to szaroniebieskie) więc może mu tak zostanie
Cytat:
i jeszcze jedno pytanko: kiedy dzieci łapia świadomie cos w rączki?
wydaje mi się że ok. 12-13 tygodnia.
W sobotę teściowa włożyła mu w rączkę małego pluszaka to chwilę go trzymał. Nie było to świadome złapanie ale zawsze już coś

Cytat:
Napisane przez agni82 Pokaż wiadomość
a u mnie od soboty mama jest. i......seria pytań i sugestii
- czemu on ma takie podkurczone nóżki i nie chce ich prostowac?(no i ciągnie za te nóżki i mu je prostuje)
resztę pytań bym może jakoś zniosła, choć ze swoim odpowiednim komentarzem, ale za ciągnięcie za nóżki to

Mój TŻ o 4 rano pojechał do pracy Przyjedzie jak zwykle w piątek wieczorem, no i teraz już tak co tydzień (albo i rzadziej) do kolejnego urlopu.....

aania_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 08:36   #1502
JustPi
Rozeznanie

Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011

cześć mamusie i dzidziusie
za każdym razem jak się zbieram, żeby w końcu coś napisać, to któraś raptownie potrzebuje mojej obecności... i tak mija dzień za dniem
ostatnio już byłam blisko to mi baterie w klawiaturze padły

czas mi niesamowicie szybko płynie, Hania w piątek skończyła 6 tygodni

dziś siedzimy we trzy, bo Majce przypałętał się jakis paskudny katar i lekka gorączka i tylko z niepokojem patrzę czy przypadkiem na Hanię nie przejdzie...wrrr ale tak to pewnie jest jak przedszkole się zaczyna

aania kiepsko z takim weekendowym Tżtem, ale na pewno świetnie będziesz sobie radzić, w każdym bądź razie podziwiam wszystkie mamusie co to na dłuższą metę zostają same
patki spóźnione najserdeczniejsze zyczenia
Brida wiem, że takie czekanie po terminie jest dobijające (Hania urodziła się dwa tygodnie po) ale na pewno już blisko

a mój Haniutek chyba dołączy do brązowookich. Na początku miała tak małe szparki, że ciężko się było dopatrzeć koloru, a teraz jak już ślepka szeroko otwiera to widać na tych granatowo-szarych tęczówkach brązowe plamki. Starsza ma zielonodziwne po mnie, to teraz będzie po połowie, bo Tż brązowooki

dobra póki cisza lecę troche zaległości ponadrabiać.....znowu
JustPi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 08:46   #1503
aania_20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JustPi Pokaż wiadomość
aania kiepsko z takim weekendowym Tżtem, ale na pewno świetnie będziesz sobie radzić, w każdym bądź razie podziwiam wszystkie mamusie co to na dłuższą metę zostają same
kiepsko, ale co zrobić....dziękuję trochę już przywykłam, choć nie powiem, do jego obecności w domu, na urlopie, przyzwyczaiłam się jeszcze szybciej

zmalowana, wszystkiego najlepszego!!!:roza :

Stary 2011-09-05, 09:06   #1504
Madziulka_17
Wtajemniczenie

Dzień dobry,

A mnie dopadło zapalenie pęcherza moczowego i biegunka...
Nie wiem jak przeżyję dzisiejszy dzień sama z małym. Cały czas jestem w wc. Piję herbatkę z żurawiny i jak do jutra nie będzie poprawy to do lekarza. Ehh...
Może znacie jakieś domowe sposoby na moje dolegliwości?

Szymon skończył dzisiaj 6 tygodni
Jutro mam poporodową wizytę u gina. Ciekawe jak tam moje podwozie

' Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym '

http://suwaczki.maluchy.pl/li-54402.png

http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/dzieci2011.html
Madziulka_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 10:11   #1505
telik
Wtajemniczenie

GG do telik

Hejo

Tyyyyle sie napisałam i rozłączyło mnie z internetem

wiec zreferuje

Stronczku Gratuluje rocznicy i składam najlepsze zyczenia
Brumku Gratuluje wyprawy
Tymonek chyba lubi jzde autkiem co?

My wczoraj tez wczoraj mielismy malutka wyprawe
bylismy na rodzinnej uroczystosci
Dżony oczywiscie był boski-non stop spał

Wyłapałam najlepsze teksty prababc:
-"dziecko musi spać pod pierzyną bo wtedy rośnie"
-podczask kąpieli trzeba kostką mydła masować kręgosłup maluchowi, żyby miał gibki i zdrowy"

to byly smieszne niegrozne teksty starszych Pan, ale jak babci mąż wpadł do pokoju gdzie karmiłam i chciał mi zrobić zdjęcie... no to sie w✂✂✂✂iłam
oczywiscie grzecznie oznajmiłam ze to dla mnie krepujące, ale jak dzis pomysle o tym to mam takiego nerwa

ale mój Jas mnie najlepiej odstresowywuje
całaniocke przespał z przerwami 3-3,5 godzinnymi

dzisiaj jestesmy pierwszy dzien bez Tzta, ktory musiał wrócic do pracy,

póki co jest sielsko-anielsko
uwielbiam swe dziecie

Acha i na koniec tradycyjnie pytanie ile powinniem przybierac noworodek na wadze?

Madziulka żurawinka i pij jak najwiecej żeby pecherz sie oczyszczał

Edytowane przez telik
Czas edycji: 2011-09-05 o 10:15
telik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 10:28   #1506
sygine
Zadomowienie

Dzien dobry mamusie

Stał się cud - wczoraj moje dziecko po raz pierwszy przyssało się do piersi Próbowałam go przystawiać przez pierwsze dwa tygodnie, ale nie zdało to egzaminu więc ściagałam. Dałam spokój z przystawianiem, bo i mały się denerwował i ja zbyt spokojna nie byłam, ale wczoraj stwierdziłam że próbujemy ostatni raz (ostatnie 4 tygodnie w ogóle cyca nie widział), a jak nie zassie to 20 września kończę ściąganie i przechodzimy całkowicie na MM. No i Natan chyba wyczuł o co chodzi i pięknie zassał. Co prawda nie najadł się do końca i po godzince wołał o butlę, ale jak ściągnęłam po nim to zeszło tylko 50 ml, a normalnie ściągałam minimum 150 Więc powoli weryfikuję to co mówili o karmieniu w SR - po pierwsze mały był przyzwyczajony do butli, a jednak ładnie się przyssał, a po drugie karmienie siedzi w psychice hmmm ja od jakiegoś czasu intensywnie chcę żeby skończył mi się pokarm i bez wyrzutów sumienia przejdę na MM, a tu jak na złość laktacja idzie bez problemów, a ja przez to ściąganie zaczynam chodzić po ścianach ze zmęczenia

A w ogóle to spóźnieone sto lat Patik
I kolejnych rocznic i miłości dla Ciebie Stronczek
Stary 2011-09-05, 10:38   #1507
DaKaro
Zadomowienie

Dzien dobry.
Agni wspolczuje stu pytan do, ale do srody niedaleko.
Aania bedziemy sie wspierac, jest nas tu wiecej 'slomianych'-weekendowych wdow.

Mala pieknie dzisiaj spala, nawet przespala posilek o 6 rano-pociumkala moze z 5 minut, a potem juz sie obudzilysmy o 8.30. Myslalam, ze mi piers eksploduje.

Malwinka
DaKaro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 10:45   #1508
jacieeeee
Wtajemniczenie

Witam Mamusie.

Kurcze nie mam za bardzo czasu teraz na forum. Dominik prawie nie śpi w dzień z wyjątkiem wczoraj. Ale to tylko dlatego, że byliśmy u rodziców i Mały był cały czas w wózeczku na dworze. A i to do południa się wiercił i spinał.
W nocy spał ładnie. Jak zasnął po 19 tak pobudki były tylko o 1 i 5. Tyle, że nad ranem już się prężył bo koopa nie szła. (Zresztą dalej nie zrobił )
No i powróciły wieczorne kolki. Od dwóch dni przed zaśnięciem jest okrutny płacz.
Myślicie, że jak podaje Sab to mogę jeszcze dawać Delicol na trawienie laktozy??? Bo ja wszystkie krople podaję do mleka i nie wiem czy mogę to mieszać... Poradźcie proszę

Dominik 29.07.2011r
jacieeeee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 10:49   #1509
Vaniliova11
Zadomowienie

Patik spóźnione sto lat masz urodziny jak moja mama
Brumek ja mówie że obydwie babcie Krystianka nagle dostały wady wymowy zaczęły seplenić
Madziullka niestety ja poleciałam do lekarza po antybiotyk

Dzień dobry bo nie przywitałam sie no i mam nadzieje że będzie słonecznie
Vaniliova11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 10:56   #1510
Zmalowana
Zakorzenienie

Hej laski
Ania dziękuje

Dostałam @ :/ niestety bolesna.

Pytanie do zachustowanych czy można z dzieckiem w chuście jechać busem (20 min w jedną stronę) ?

Zmalowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 11:01   #1511
CookieMonsters
Rozeznanie

Dzień dobry.
My po wizycie u pediatry.. Musze zupełnie Małą odstawić od cyca. Nie sądziłam, że po ostatnich tygodniach to powiem, ale szkoda mi jak cholera. I dlatego, że Zuzia kocha cycusia miłością płomienną i bezwarunkową, a dwa, że jak o tym pomysle, to z czystego egoizmu.. fajnie miec dzieciaczka przy cycu, taki fajny kontakt. Ale moje marzenie ostatnich tygodni się spełniło, tylko butla wchodzi w gre. Narazie podajemy Bebilon Comfort, a jeśli i to nie przyniesie wymiernych efektów, to jakieś mleko na recepte.
I tu mam mnustwo pytań do butelkowych mamus, bo ja nie mam pojęcia co i jak:
1. Jakie sa minimalne odstępy czasowe między jednym a drugim karmieniem?
2.co zrobić, jeśli Mała krzyczy, że jść, zje 40-50 ml. i za godzine czy półtorej znowu głodna?
3.ile ml. wody można podać dziennie do przepajania?
4.Mięła ponad doba i nie ma kupy, normalne? brzuszek ma miekki ale widać że stara sie coś zmajstrować, ale nie daje rady i się denerwuje
5. Na ile starcza puszka 400 g? tak mniej więcej.
6 Czy MM można robić tylko z wodą butelkowaną? Czy można dawać kranówe(oczywiście obie przegotoane) i nic się nie stanie?
uf, narazie to chyba wszystko tak na szybko
Przepraszam, ze tak zasypuj pytaniami, ale to dla mnie nowa sytuacja, a musze sie dostosowac natychm iast.
A, i jeślli skończyła jeść teraz o 10:30, to o której najwczesniej moge dać jeśc?
I co zrobić, jak butelke je na raty, to znaczy tu pociągnie za 10 minut jej sie przypomni i znowu pociągnie? ile czasu tak może pociągać to jedno mleko?.. ot takie przyzwyczajenie z cycusia

---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ----------

Cytat:
Napisane przez jacieeeee Pokaż wiadomość
Witam Mamusie.

Kurcze nie mam za bardzo czasu teraz na forum. Dominik prawie nie śpi w dzień z wyjątkiem wczoraj. Ale to tylko dlatego, że byliśmy u rodziców i Mały był cały czas w wózeczku na dworze. A i to do południa się wiercił i spinał.
W nocy spał ładnie. Jak zasnął po 19 tak pobudki były tylko o 1 i 5. Tyle, że nad ranem już się prężył bo koopa nie szła. (Zresztą dalej nie zrobił )
No i powróciły wieczorne kolki. Od dwóch dni przed zaśnięciem jest okrutny płacz.
Myślicie, że jak podaje Sab to mogę jeszcze dawać Delicol na trawienie laktozy??? Bo ja wszystkie krople podaję do mleka i nie wiem czy mogę to mieszać... Poradźcie proszę
Mi lekarz nie pozwolił tak mieszać. al moj lekarz jest ch**a warty, że tak powiem, musimy zmienić na innego
aa i jeszcze i jeszcze..
7. jak z witaminami? ja słyszałam, że tylko witamine D na butli się daje, ale lekarz mi dzisiaj kazał dawać dalej K i D.. jak z tym jest?
8 i MEGA PILNE! jak zachamować laktacje? pożegnanie z cycem robimy na dobre, a Mała mi tak rozujała laktacje, że nie wyrabiam!! nawet już odciągać nie dam rady tak mnie bolą.. z reszta nic nie leci jak chce odciągnąc, a cycki jak kamienie i bolą jak cholera!Pytałam lekarza, ale mnie olał i nie skomentował mojego pytania co z tym zrobić..

Edytowane przez CookieMonsters
Czas edycji: 2011-09-05 o 11:04
CookieMonsters jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 11:11   #1512
Zmalowana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CookieMonsters Pokaż wiadomość
Dzień dobry.
My po wizycie u pediatry.. Musze zupełnie Małą odstawić od cyca. Nie sądziłam, że po ostatnich tygodniach to powiem, ale szkoda mi jak cholera. I dlatego, że Zuzia kocha cycusia miłością płomienną i bezwarunkową, a dwa, że jak o tym pomysle, to z czystego egoizmu.. fajnie miec dzieciaczka przy cycu, taki fajny kontakt. Ale moje marzenie ostatnich tygodni się spełniło, tylko butla wchodzi w gre. Narazie podajemy Bebilon Comfort, a jeśli i to nie przyniesie wymiernych efektów, to jakieś mleko na recepte.
2.co zrobić, jeśli Mała krzyczy, że jść, zje 40-50 ml. i za godzine czy półtorej znowu głodna?
4.Mięła ponad doba i nie ma kupy, normalne? brzuszek ma miekki ale widać że stara sie coś zmajstrować, ale nie daje rady i się denerwuje
6 Czy MM można robić tylko z wodą butelkowaną? Czy można dawać kranówe(oczywiście obie przegotoane) i nic się nie stanie?
Przepraszam, ze tak zasypuj pytaniami, ale to dla mnie nowa sytuacja, a musze sie dostosowac natychm iast.
A, i jeślli skończyła jeść teraz o 10:30, to o której najwczesniej moge dać jeśc?
I co zrobić, jak butelke je na raty, to znaczy tu pociągnie za 10 minut jej sie przypomni i znowu pociągnie? ile czasu tak może pociągać to jedno mleko?.. ot takie przyzwyczajenie z cycusia
Ad 1. Butlą Dzieć powinien jeść co 3-4 godziny
Ad 2. Twój Dzieć to już powinien zjadać 90-120 ml mleczka
Ad 3. Mój Mały dziennie maxymalnie wypije 100 ml, więcej nawet nie da rady wcisnąć. A czasami tylko 30 ml na całą dobę.
Ad 4. u nas przy Bebiku kupa była co 2 dni, teraz na Bebilonie Comfort jest codziennie, chociaż odstępstwa się zdarzają i czasami co drugi dzień.
Ad 5. W czwartek wieczorem otworzyłam puszkę, dzisiaj otworzyłam kolejną. Czyli 3-4 dni.
Ad 6. ja kupuję wodę 5 l w biedronce (bo najtaniej) i przegotowuję tak czy siak. Dla ułatwienia powiem Ci, że ja rano zagotowuje czajnik wody, wlewam w termos, w dzbanuszku mam też przegotowaną wodę ale chłodną i jak Dzieć się budzi głodny to tylko wlewam w butlę troche wrzątku i trochę zimnej i jest jedzonko )

U mnie z cyca też tak jadł trochę jadł, podsypiał, znowu jadł i tak w kółko. Na MM zupełnie inaczej, wciąga butlę i jest spokój.

Ad 7. Przy MM tylko witamina D.
Ad 8. wiem, że są jakieś tabletki. U mnie samo zanikło, ale ja prawie nic tego mleka nie miałam więc się nie liczy :P

Edytowane przez Zmalowana
Czas edycji: 2011-09-05 o 11:12
Zmalowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 11:11   #1513
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez telik Pokaż wiadomość
-podczask kąpieli trzeba kostką mydła masować kręgosłup maluchowi, żyby miał gibki i zdrowy"

oooj ja poprosze o taki masażyk

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 11:22   #1514
iustyna1
Wtajemniczenie

Cytat:

8 i MEGA PILNE! jak zachamować laktacje? pożegnanie z cycem robimy na dobre, a Mała mi tak rozujała laktacje, że nie wyrabiam!! nawet już odciągać nie dam rady tak mnie bolą.. z reszta nic nie leci jak chce odciągnąc, a cycki jak kamienie i bolą jak cholera!Pytałam lekarza, ale mnie olał i nie skomentował mojego pytania co z tym zrobić..
1. podobno 3 godziny jednak u mojej nie bardzo to działa. W dzień je co 2-3 godziny ale ona nie wciąga całej butli. Je mniej a częściej. Pytałam o to pediatrę i mówiła że to nawet lepiej i żeby absolutnie nie sugerować się tym co piszą na etykiecie mleka bo dzieci są różne.

8. Po pierwsze idź pod prysznic i ciepłą wodą lej piersi - powinno pod wpływem ciepła zacząć lecieć mleko. Odciągaj tylko do uczucia ulgi. Mi 2 tygodnie mleko ginęło bez tabletek (nadal mam trochę, ale się już nie zalewam). Rozmasowuj guzki i zgrubienia. Mleko ściągaj pod prysznicem (i ogólnie) spod samych pach - calutkie piersi, żeby Ci się guzki nie robiły. Albo tak jak Zmalowana pisała tabletki, ale to na receptę chyba.
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???
- Gdzieś kur*a musi być!!

iustyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 11:30   #1515
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zmalowana Pokaż wiadomość
Pytanie do zachustowanych czy można z dzieckiem w chuście jechać busem (20 min w jedną stronę) ?
myśle ze bez problemu, jesli chodzi o wstrzasy na bondolono jest zakaz jazdy na nartach, na rowerze i inne takie nieprawdopodobne historie

Cytat:
u nas byly do tej pory 2h, ale przestawiam ja na 3h, oczywiscie bez zegrka w reku, to takie czasy na oko, czasami 2h i 45min czasami 3h i 30 minut przerwy.
trzeba jakos przetrwać, próbuj dopajac miedzy posiłkami, zeby wiecej zjadła, ale wiem ze czasem nie ma rady i trzeba nakarmic.
ile wlezie
normalne
róznie, ale tak jak u zmalowanej ok 5 dni
polecam gotowanego żywca zdrój-z polecenia lekarza, to woda źródlana niskozmineralizowana
12.30, najfajniej 13 jesli przetrztma, a jak śpi to nie budz, sama wstanie!
I co zrobić, jak butelke je na raty, to znaczy tu pociągnie za 10 minut jej sie przypomni i znowu pociągnie? ile czasu tak może pociągać to jedno mleko
ok. godziny jesli dziecko zaczeło juz pic butelke
7. jak z witaminami? ja słyszałam, że tylko witamine D na butli się daje, ale lekarz mi dzisiaj kazał dawać dalej K i D.. jak z tym jest?
jesli dzieć wypija 800ml w ciagu dobu to wcale nie trzeba witamin- zalecenie pediatry
8 i MEGA PILNE! jak zachamować laktacje?
nie mam pojecia, ja ciagle pobudzam

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 11:33   #1516
beata_1988
Zakorzenienie

GG do beata_1988

Cytat:
Napisane przez aania_20 Pokaż wiadomość

Mój TŻ o 4 rano pojechał do pracy Przyjedzie jak zwykle w piątek wieczorem, no i teraz już tak co tydzień (albo i rzadziej) do kolejnego urlopu.....

dasz rade Aniu - dzielna kobietka z Ciebie

Cytat:
Napisane przez sygine Pokaż wiadomość
Dzien dobry mamusie

Stał się cud - wczoraj moje dziecko po raz pierwszy przyssało się do piersi Próbowałam go przystawiać przez pierwsze dwa tygodnie, ale nie zdało to egzaminu więc ściagałam. Dałam spokój z przystawianiem, bo i mały się denerwował i ja zbyt spokojna nie byłam, ale wczoraj stwierdziłam że próbujemy ostatni raz (ostatnie 4 tygodnie w ogóle cyca nie widział), a jak nie zassie to 20 września kończę ściąganie i przechodzimy całkowicie na MM. No i Natan chyba wyczuł o co chodzi i pięknie zassał. Co prawda nie najadł się do końca i po godzince wołał o butlę, ale jak ściągnęłam po nim to zeszło tylko 50 ml, a normalnie ściągałam minimum 150 Więc powoli weryfikuję to co mówili o karmieniu w SR - po pierwsze mały był przyzwyczajony do butli, a jednak ładnie się przyssał, a po drugie karmienie siedzi w psychice hmmm ja od jakiegoś czasu intensywnie chcę żeby skończył mi się pokarm i bez wyrzutów sumienia przejdę na MM, a tu jak na złość laktacja idzie bez problemów, a ja przez to ściąganie zaczynam chodzić po ścianach ze zmęczenia
za powrót do karmienia

Dwa serca po raz drugi :heart:
beata_1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 11:51   #1517
karolinee1983
Zadomowienie

Witam czuję się jak zombie dziś po wczorajszym ładnym dniu, kiedy Maja spała w ciągu dnia, wieczorem dopadł ją spazmatyczny płacz, który trwał ok 20 minut (kolka?), później aż padła ze zmęczenia, ale cały czas sen niespokojny. Od ok. 3 nad ranem właściwie nie spała, tylko marudziła non stop i tak do 7 rano - wtedy ją nakarmiłam i zasnęła na godzinkę a ja z nią. Później pobudka i znowu marudzenie, płacz... Nic nie działało - ani rączki, ani leżaczek i smok - miałam ochotę ją oddać komuś na przechowanie (wstydzę się tego). Dopiero po kolejny karmieniu o ok. 10 po wielu próbach zasnęła, ale już słyszę, że kwęka więc pewnie się zaraz obudzi...

Cytat:
Napisane przez brumek;29201053
[B
No i oczywiście cały czas chcą nosić na rękach, a jak dziecko tylko mruknie to od razu gadają że na pewno głody alebo boli brzuszek.[/B] A mnie normalnie coś trafia, że dorosłe kobiety, które same dzieci wychowały, nie mogą pojąć, że noworodki czasem PO PROSTU płaczą, a nie z powodu głodu i choroby (np. chce im się tylko possać).

Jakbym o swojej teściowej słyszała

Cytat:
Napisane przez Brida Pokaż wiadomość

Karolinee - przy Mehoffera
Eee... To całkiem niedaleko Super!

Cytat:
DZISIAJ ZUZA KOŃCZY 6 TYGODNI

Cytat:

a muszę się po cichu pochwalic - Emil 4 noc już śpi w swoim łóżeczku, budzi się tylko na karmienia i dalej śpi. Mój T. wypróbował sposób położnej i działa. w ciągu dnia tez nie ma z nim problemów. no kąpiel tylko pozostawia wiele do życzenia.

-
A jaki to sposób?

Cytat:
Napisane przez Madziulka_17 Pokaż wiadomość

MAJA 06.08.2011 r.

karolinee1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 11:52   #1518
zanka205
Zakorzenienie

idę do gina na kontrolę
boję się

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 12:01   #1519
iustyna1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
idę do gina na kontrolę
boję się
Zanka jak weekend? odpoczęłaś trochę?

Ja jeszcze nie dotarłam do gina . Zbiera mi się i zbiera na miesiączkę a boję się, że się umówię to akurat dostanę...

Swoją drogą to mogła by już przyjść bo jak tak dalej pójdzie to albo ja się wyprowadzę albo Tż przez te moje humory

Cookie napisz czy prysznic pomógł!
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???
- Gdzieś kur*a musi być!!

Edytowane przez iustyna1
Czas edycji: 2011-09-05 o 12:04
iustyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 12:15   #1520
Madziulka_17
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzięki

Cytat:
Napisane przez Vaniliova11 Pokaż wiadomość
Tylko, że ja karmię piersią...

' Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym '

http://suwaczki.maluchy.pl/li-54402.png

http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/dzieci2011.html
Madziulka_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 12:16   #1521
brumek
Zakorzenienie

Witamy się i my

Cytat:
Napisane przez iustyna1 Pokaż wiadomość
Drugie będzie po Tobie .
Carmela pisała, że jak oboje rodziców ma niebieskie to dziecko zawsze ma niebieskie.
Ups, sorki, nie doczytałam że mowa była o obojgu

Cytat:
Napisane przez nerola Pokaż wiadomość
Idę zaraz Szymonka odprowadzić na autobus do szkoły.Maks już pojechał.
A jak on "znosi" szkołę po tych dwóch dniach? Podoba się czy nie?

Cytat:

Współczuję Nawet sobie nie wyobrażam takich długich rozłąk...
Ale będzie Cię więcej dla nas

Cytat:
Brumku Gratuluje wyprawy
UWIELBIA Buja go to do snu momentalnie

Cytat:

to byly smieszne niegrozne teksty starszych Pan, ale jak babci mąż wpadł do pokoju gdzie karmiłam i chciał mi zrobić zdjęcie... no to sie w✂✂✂✂iłam
oczywiscie grzecznie oznajmiłam ze to dla mnie krepujące, ale jak dzis pomysle o tym to mam takiego nerwa

Acha i na koniec tradycyjnie pytanie ile powinniem przybierac noworodek na wadze?
To też brawa za wizytę

Do komentarzy starszy pań to po prostu brak mi słów

Mąż babci chyba pomylił kino albo zoo z karmieniem dziecka

Nam położna ostatnio powiedziała, że norma to min. 120 g tygodniowo. Przy czym Tymek "utył" 200 g

Cytat:
Napisane przez sygine Pokaż wiadomość
Stał się cud - wczoraj moje dziecko po raz pierwszy przyssało się do piersi

Cytat:
Brumek ja mówie że obydwie babcie Krystianka nagle dostały wady wymowy zaczęły seplenić

Cytat:
My po wizycie u pediatry.. Musze zupełnie Małą odstawić od cyca.
Jejku, ja bym się chyba zapłakała na śmierć

Cytat:
idę do gina na kontrolę
boję się

A my zaraz zmykamy na pierwszy spacer tylko we dwoje. Bo mąż dziś już pracuje normalnie i zostaliśmy sami, a szkoda takiej cudownej pogody
Stary 2011-09-05, 12:38   #1522
aania_20
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dobry,

Nie wiem jak przeżyję dzisiejszy dzień sama z małym. Cały czas jestem w wc. Piję herbatkę z żurawiny i jak do jutra nie będzie poprawy to do lekarza. Ehh...
na biegunkę to borówki spróbuj. A masz tabletki węgla w domu?

Cytat:
aha i na koniec tradycyjnie pytanie ile powinniem przybierac noworodek na wadze?
teksty rewelacja : hahaha:
dziecko może przybierać od 100 do 400 g tygodniowo
półroczny niemowlak podwaja wagę urodzeniową a roczny potraja
Cytat:
Napisane przez DaKaro Pokaż wiadomość
Aania bedziemy sie wspierac, jest nas tu wiecej 'slomianych'-weekendowych wdow.
zgadza się damy radę

Cytat:
wydaje mi się że możesz
Cytat:

wg mnie można - w busie nie ma obowiązku fotelika, więc i tak musiałabyś dziecko na rękach trzymać
Cytat:
napar z szałwi działa hamująco ale nie wiem ile się go pije

Cytat:
Napisane przez beata_1988 Pokaż wiadomość
dasz rade Aniu - dzielna kobietka z Ciebie
dziękuję

---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ----------

Cytat:
Współczuję Nawet sobie nie wyobrażam takich długich rozłąk...
Ale będzie Cię więcej dla nas
No w sumie racja
albo mniej - bo tata się małym nie zajmie...

Stary 2011-09-05, 12:39   #1523
beata_1988
Zakorzenienie

GG do beata_1988

Cytat:
Dzień dobry.
My po wizycie u pediatry.. Musze zupełnie Małą odstawić od cyca. Nie sądziłam, że po ostatnich tygodniach to powiem, ale szkoda mi jak cholera.

butla nie jest zła

a jeśli pomoże i Zuzia będzie zadowolona i nie będzie płakać to tylko sie cieszyć - mówię to Ja - butelkowa mama prawie od samego początku

a co do odpowiedzi:
1. średnio co 3 godziny +/- pół godziny chyba że będzie spać to nie budź - niech śpi - moja w dzień chce częściej a po mniej nawet co 2-2,5 godziny - z wielką biedą zje 100ml chociaż powinna już więcej.

2. możesz spróbować dać pić - jak będzie głodna -nie przegapisz - wodą czy herbatką będzie pluć jeśli będzie chciała ewidentnie jeść - albo wypije i za 5 minut znowu to znak że chce mleczka - moja czasem je 100ml na raty - jak wstanie zje 60ml potem już nie chce - to ją odbije, przewinę, poleży chwilę i daje jej resztę.

3. ile będzie chciała, moja wypije max 100ml ale jak jest gorąco - normalnie to ok. 60-70ml

4. tak - może robić duużo rzadziej, jak ją nie męczy i nie stęka bezproduktywnie to ok.
moja miała czas że robiłą równo co dzień o tej samej godzinie przez jakiś tydzień a teraz robi po 2 na dobę o różnych porach - czasem 1 na dzień - jak jej się uda.

5. ja kupuje Bebiko - 350g starcza na ok. 4 dni - zależy ile dziecko zjada - wiadomo

6. nic się nie powinno stać - może jestem wyrodną matką ale ja mojej dawałam butelkowaną Primavere przez pierwszy miesiąc potem już przegotowaną kranówę i jest ok - a nawet zauważyłam że ma rzadziej kolki - ale może to akurat przypadek bo po prostu już jej przechodzą - tfu tfu ostatni atak mega kolki miała ubiegłej niedzieli 8 dni temu

ale teraz daję jej Sab Simplex do każdego mleka po 3 kropelki bo zauważyłam że nawet po minimalnej dawce kropelek mleko się nie pieni w butelce i dziecko nie pije mleczka z bąbelkami - a wiadomo bąbelki w mleku=kolki - na necie wyczytałam - więc może to pomaga

7. co lekarz to inna opinia - mnie np. położna kazałą nic nie dawać jak jest tylko na mm ale ja daje jej vit. D co drugi dzień

8. tego nie wiem bo ja nie miałam tego problemu - wręcz przeciwnie - nie potrafiłam za nic w świecie pobudzić laktacji więc u mnie nawet nie zdążyła się na dobre rozpędzić jak u Ciebie. nie karmię już dwa i pół tygodnia i nic nie robiłam z piersiami - żadnych zgrubień ani guzków nie miałam po odstawieniu - bo mleczka prawie wcale już nie było.

Cytat:
Ad 8. wiem, że są jakieś tabletki. U mnie samo zanikło, ale ja prawie nic tego mleka nie miałam więc się nie liczy :P
tak samo jak u mnie - samo zanikło - ale są tabletki na receptę od gina na zahamowanie laktacji.

Cytat:
myśle ze bez problemu, jesli chodzi o wstrzasy na bondolono jest zakaz jazdy na nartach, na rowerze i inne takie nieprawdopodobne historie
dobre - kto by miał nawet pomysł jeździć z dzieckiem w chuście na nartach

Stary 2011-09-05, 12:50   #1524
CrazyMachine
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Brida Pokaż wiadomość
Czy są jakieś limity (godzin) które dziecko może spędzać w foteliku?
Bo to w sumie nie taka całkiem-płaska pozycja.
Do 6 tygodnia zaleca się nie więcej niż 1,5 h na raz w foteliku.

Ja jestem dziś zupełnie rozbita. Drugi raz zdarzyło mi się, że mała nie chciała spać w nocy. Pierwszy raz to była pierwsza noc po powrocie ze szpitala. Tak wiem i tak mam szczęście, ale czuję się jakby mnie czołg przejechał. Za nic nie mogę się zabrać. A do tego wszystkiego mam psychiczny kryzys odnośnie karmienia cycem.... Idę może mnie kawa na nogi postawi, choć pewnie jedna filiżanka nic nie da. Dzbanek by się przydał.

---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ----------

Cytat:
napar z szałwi działa hamująco ale nie wiem ile się go pije
Coś mi w głowie świta, że 2 szklanki dziennie. O tylu chyba była mowa przy ograniczeniu laktacji w trakcie nawału.
CrazyMachine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 12:50   #1525
Brida
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez JustPi;29209587
[I
czas mi niesamowicie szybko płynie, Hania w piątek skończyła 6 tygodni [/I]

gratulacje

Ja też długo ten system przerabiałam i tak jak pisała DaKaro - najtrudniejszy jest dzień wyjazdu. Potem człowiek się przyzwyczaja - w systemie weekendowym - byle do środy/czwartku i już się czeka na powrót.
Trzymam kciuki dziewczyny, dacie radę

Brida wiem, że takie czekanie po terminie jest dobijające (Hania urodziła się dwa tygodnie po) ale na pewno już blisko

Widziałam !!!! Dzisiaj dzień zaczęłam od studiowania listy na 1 stronie i nie powiem - zaimponowałaś mi
Ale nie chcę pobić tego rekordu!
Cytat:
kiepsko, ale co zrobić....dziękuję trochę już przywykłam, choć nie powiem, do jego obecności w domu, na urlopie, przyzwyczaiłam się jeszcze szybciej ;)

Święta prawda ,
Cytat:
idę do gina na kontrolę
boję się

Cytat:
Brumku Gratuluje wyprawy
Cytat:
UWIELBIA Buja go to do snu momentalnie
Mojego brata tata woził samochodem po okolicy i to był jedyny pewny sposób na spanie.
Czasami po kilka godzin w środku nocy.
Wydaje się aż nieprawdopodobne, co pokazuje do jakiej frustracji może doprowadzić takie płaczące dziecko
Brida jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 13:15   #1526
beata_1988
Zakorzenienie

GG do beata_1988

Zapomniałabym - Zmalowana - najlepsze życzenia urodzinkowe!!!!! Sto lat kochana
spełnienia marzeń, pociechy z Filipka i pomyślnego rozwiązania wszystkich spraw które teraz zaprzątają Ci głowę. No i tej wyjątkowej osoby którą będziesz mogła obdarzyć bezwarunkową miłością - z całego serca tego Ci życzę
Patik - również najlepsze życzenia urodzinkowe - żeby Sara była dużą dziewczynką i zdrowo rosła, wszystkie zgrzyty z tż-tem poszły w niepamięć a Ty była zawsze uśmiechnięta super mamuśką

Edytowane przez beata_1988
Czas edycji: 2011-09-05 o 16:15
Stary 2011-09-05, 13:31   #1527
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

Zmalowana wszystkiego naj!!!

U nas ok, noc przespana od 20:30 do 8 z trzema karmieniami, przy czym ostatnie juz ok 7, wiec w dzien. Teraz maly kima, czekam az sie obudzi i idziemy po siostrzyczki do przedszkola.

A ja w miedzyczasie mysle nad zaproszeniami na chrzest i ubrankiem dla Maluszka.

Kiedy Wasze maluchy zaczely byc bardziej aktywne w dzien? To znaczy robic cos wiecej niz spanie i jedzenie? Nie zeby mi bylo zle teraz, ale ....
AgaGuernsey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 14:01   #1528
patik87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dziubek79 Pokaż wiadomość

a my dziś spędziliśmy dzień na działce bo pogoda dopisała no i mój szkrab wczoraj 9 tygodni skończył
a w klubie nowe zdjęcia-nie mogłam się powstrzymać...

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ----------

poważny wiek. Zaraz zobaczę w klubie foty. Nie skomentowałam ostatnich ze spaceru, są boskie, pachną profesjonalnym sprzętem. A Ty Dziubek masz piękne włosy

Cytat:
wiesz nas rozwaliła kupa, ktora wyszła po zagmyraniu termometrem, kiedy dziecko meczyło sie 3 dni, parła az sie sina robiła i nic, a tu taka magiczna sztuczka
ale jak to działa...hmmm

---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

też się zastanawiałam na jakiej zasadzie działa temrometr w doopce. A jak się mierzy temperaturę w odbycie to co? też kopa idzie?

Cytat:
Bo następna diagnoza od innego pediatry to nietolerancja laktozy, wszystkie dostpne srodki z apteki wykorzystalismy, odciaganie pierwszej warstwy pokarmu tez, a placz dziecka coraz gorszy. w sumie jakby nie patrzec objawy pasują.. kupy ze śluzem, wychodzące pod ciśnieniem, ogromne problmy z gazami, niepokój, brak snu i jeszcze kilka innych. No i na polecenie położnej na dobe odstawiłam Małą od cycka i dałam Bebilon Comfort, bo enfimalu bez laktozy nie udało sie kupić.. i powiem wam.. poprawa jest, moje dziecko przespało w dzień kilka razy po około 30 miinut, co jej sie od wielu tygodni nie udało, nie płakała.. okazało się, że moje dziecko umie poleżeć samo ze soba, smokiem i karuzelką przez prawie godzine!.. a na wieczorne karmienie dałam cycke.. i co? wrzask niesamowity, płacz, skurcze brzucha już po kilku minutach- tak to działa. Jutro idziemy do pediatry po konkretną rade, a nie jakies 'pitu pitu-dziecko zupełnie zdrowe-musi płakać'

u Zuzy oczy robią sie błekitne, M. ma jakieś takie szaro-zielono-niebieskie(czyt. niewiadomo co) a ja ciemny brąz.
A świadomy uśmiech, teraz, niedawno sie chwaliłam, 6 tydzień
trzymam kciuki aby ta wizyta to był kres Waszych problemów i płaczów Twojej Zuzanny. Takiego temperamentu chyba nie ma że non stop ma płakać, do diabła..to się czuje instynktownie że coś dziecku dolega, a nie płacze bo ma taki kaprys

Cytat:

a u mnie od soboty mama jest. i......seria pytań i sugestii
- kicha - pewnie mu zimno,
- czemu on taki rozebrany (krótkie body)
-temperatura w pokoju niska (21 stopni)
- gdzie są skarpetki? - nóżki za zimne, rączki też
- nie ma czapeczki?????
- czemu on ma takie podkurczone nóżki i nie chce ich prostowac?(no i ciągnie za te nóżki i mu je prostuje)
- czemu głókę przechyla na jedną stronę?
- a on nie za mały na takie eskapady?(wyszlismy do restauracji wczoraj wieczorem)
- na pewno jest mu zimno (mały w krótkim body, owinięty polarowym kocykiem i w kokonie, który jest gruby , w wózku) . po wyjęciu małego z wózka okazało się że jest cieplutki
- czy on się najada?
- kiedyś tak się nie podnosiło noworodków(wg mojej mamy maleństwa były na sztywno opatulane i podnosiło się je w pozycji poziomej i tak też nosiło cały czas).
naszemu dziecku nic nie szkodzi choc nie robie wszystkiego jak było 30 lat temu.
do środy nie daleko - mama pojedzie i będzie spokój.

a muszę się po cichu pochwalic - Emil 4 noc już śpi w swoim łóżeczku, budzi się tylko na karmienia i dalej śpi. Mój T. wypróbował sposób położnej i działa. w ciągu dnia tez nie ma z nim problemów. no kąpiel tylko pozostawia wiele do życzenia.

-
za noce w łóżeczku.
Nasze mamy i teściowe chyba nie zrozumią że kiedyś było inaczej a teraz jest inaczej wkurzajace jest takie gadanie.

Cytat:
Dzień dobry,

Jutro mam poporodową wizytę u gina. Ciekawe jak tam moje podwozie
ja sie borykam z pecherzem od 2 lat. O dziwo w ciazy miałam spokój a teraz znowu powrót.
Brałam nawet drogą doustna szczepionke, pół roku był spokój. non stop biore zurawit, troche pomaga, termofor na brzuch, staram sie nie przeziebiac stóp i chodze w ciapach po domu.
Zrób sobie posiew moczu, jak masz bakterie to trzeba antybiotyk, z antybiaramu wyjdzie co trzeba podac.

Cytat:
Hejo

Tyyyyle sie napisałam i rozłączyło mnie z internetem

wiec zreferuje

Stronczku Gratuluje rocznicy i składam najlepsze zyczenia
Brumku Gratuluje wyprawy

ale mój Jas mnie najlepiej odstresowywuje
całaniocke przespał z przerwami 3-3,5 godzinnymi

dzisiaj jestesmy pierwszy dzien bez Tzta, ktory musiał wrócic do pracy,

póki co jest sielsko-anielsko
uwielbiam swe dziecie

teksty--
podobno minimum 120g na tydzien.
Spokojne masz dziecię, oby tak dalej bezproblemowo.

Cytat:
Witam Mamusie.

Twoj Domi ma identyczny rozkład dnia jak moja dama
-dzien bez spania
-noe w miare dobrze
-nad ranem płacz bo koopsko
-wieczorem kolka
-spi na dworze na spacerach
Dziewczyny mówiły ze wogóle lepiej na łyzeczce podawac leki, a nie w mleku. Bo duzo na sciankach butli zostaje, i dziec niew zawsze wypija cala porcje mleka.

Cytat:
Patik spóźnione sto lat masz urodziny jak moja mama

Dzień dobry bo nie przywitałam sie no i mam nadzieje że będzie słonecznie
o to kolejna, 5 osoba która znam i ma urodziny jak ja

Cytat:
Dzień dobry.

moja je tak co 2,5-3h chyba że czasami w nocy co 4

Twoja jest w wieku mojej, nawet kilka dni starsza, powinna zjadać 120ml. Przygotuj jej tyle, zobacz czy zje.

ok 100ml, ale zależy. Oczywiście nie na raz, tylko np 5x20.

normalne, u nas się unormowało z kopą, robi rano o stałych porach.

3-4 dni

na początku dawałam kranówę. Ale dla mnie nawet przegotowana smakuje ochydnie, i dziecku tego dawać nie będę. Żywiec zdrój narazie, choć do tanich wód nie należy.

---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ----------

Mi lekarz nie pozwolił tak mieszać. al moj lekarz jest ch**a warty, że tak powiem, musimy zmienić na innego
aa i jeszcze i jeszcze..

przy MM podobno tylko D. wg większości lekarzy, ale są odstępstwa.

podobno są leki, mi sam zanikł, nic nie robiłam. Bo guzik miałam pokarmu.. tak jak zmalowanej i beatce

Cytat:
idę do gina na kontrolę
boję się
o a czego się boisz? (przecież nie usłyszysz jest pani w ciąży)

Stronczek spóźnione życzenia rocznicowe. Najlepszego, udanego macierzyństwa i szybkiego zażegnania żółtaczki u Wiki

Dziękuję Wam serdecznie z całego serduszka za życzonka urodzinowe:ro za:
Jesteście kochane wszystkie

A u mnie:
wczoraj na zakupach zdążyłam się znowu pokłócić z tz. Ostatnio między nami ciągle iskrzy. Potem w ramach chyba prezentu urodzinowego zaprowadził mnie do apartu i zakupił kolczyki i zawieszkę w komplecie.
Kupiłam kieckę na wesele, 38 była za luźna , 36 ciut ciasnawa ale ją wzięłam, 2 kg jeszcze może schudnę w 3 tygodnie.
Dzisiaj sobie pomyślałam: co za beznadziejną sukienkę kupiłam, już mi się odpodobała może oddam?
butów nie mam i coś na siebie narzucić w razie zimniejszego dnia.

Dzisjaj bylismy znowu u chirurga z pępkiem. Tzn z mamą moją, bo tz wiece zapracowany, a tak to opiekuńczy tatuś. ( oddzielny powód do kłótni..)-juz nie bede o tym pisac...
Kolejka jak z tąd do Krakowa, uruchomiłam znajomości i weszliśmy w pierwszej kolejności. Pępek podwiązany, w czwartek jak odpadnie do kontroli, bo pod spodem jakiś ziarniak się zrobił

---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ----------

ZMALOWANA WSZYSTKIEGO CO NAJLEPSZE
patik87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 14:25   #1529
ellika
Rozeznanie

Zmalowana sto lat!!!

Karolcia dzisiaj na spacerku rozglądała się i śmiała do drzew urocze, fajnie widać jak sie rozwijają zmysły każdego dnia
teraz śpi kuperkiem do góry - mam chwile dla siebie.

Mam pewne spostrzeżenie - moja wieczorami płacze tak histerycznie jak jest bardzo zmęczona i chce a nie może zasnąć. Jak ją "zresetuję" suszarką to momentalnie zasypia. Wiem, że to nie kolka, nie pielucha, nie głód - po prostu zmęczenie, z którym ona sobie nie radzi. Mamy płaczących dzieci wieczorową porą- może i Wasze dzieci tak mają
ellika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-05, 14:46   #1530
beata_1988
Zakorzenienie

GG do beata_1988

Cytat:
idę do gina na kontrolę
boję się
a czego się boisz kochana?
Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
wczoraj na zakupach zdążyłam się znowu pokłócić z tz. Ostatnio między nami ciągle iskrzy. Potem w ramach chyba prezentu urodzinowego zaprowadził mnie do apartu i zakupił kolczyki i zawieszkę w komplecie.
Kupiłam kieckę na wesele, 38 była za luźna , 36 ciut ciasnawa ale ją wzięłam, 2 kg jeszcze może schudnę w 3 tygodnie.
Dzisiaj sobie pomyślałam: co za beznadziejną sukienkę kupiłam, już mi się odpodobała może oddam?
butów nie mam i coś na siebie narzucić w razie zimniejszego dnia.

Dzisjaj bylismy znowu u chirurga z pępkiem. Tzn z mamą moją, bo tz wiece zapracowany, a tak to opiekuńczy tatuś. ( oddzielny powód do kłótni..)-juz nie bede o tym pisac...
Kolejka jak z tąd do Krakowa, uruchomiłam znajomości i weszliśmy w pierwszej kolejności. Pępek podwiązany, w czwartek jak odpadnie do kontroli, bo pod spodem jakiś ziarniak się zrobił
zazdraszczam rozmiaru 36 - ja mogę pomarzyć o takim

a też mi pasuje kupic jakaś kiecę bo mamy wesele u znajomych 15 października.

Mojej po odpadnięciu kikutka zrobił się ziarniak ale po kilku dniach się ładnie wygoiło. Fajnie że udało się Wam ominąć kolejke

Cytat:
Napisane przez ellika Pokaż wiadomość
Karolcia dzisiaj na spacerku rozglądała się i śmiała do drzew urocze, fajnie widać jak sie rozwijają zmysły każdego dnia

Mam pewne spostrzeżenie - moja wieczorami płacze tak histerycznie jak jest bardzo zmęczona i chce a nie może zasnąć. Jak ją "zresetuję" suszarką to momentalnie zasypia. Wiem, że to nie kolka, nie pielucha, nie głód - po prostu zmęczenie, z którym ona sobie nie radzi. Mamy płaczących dzieci wieczorową porą- może i Wasze dzieci tak mają
uroczy musiał być widok.

Moja tak ma w dzień - płacze bo nie może sobie zasnąć, smoka ciagnie ile wlezie, jak jej wyleci to histeria i szuka nerwowo, widać że śpiąca bo oczy jej lecą ale rączkami i nóżkami macha jak oszalała - wystarczy ją wziąć na ręce na chwile i zaśnie bez lulania - jakiegoś nerwa łapie czasami tak przed zaśnięciem w dzień.

uśmiałam się z tego "resetowania" suszarką określenie mnie powaliło

w klubie fotka Julci z leżenia na brzuszku

a właśnie - któraś z Was wklejała linka do wywoływania tanio zdjęć chyba za 15zł /100zdjęć z przesyłką gratis - jaka to była stronka? pamięta któraś?? bo chce tanio fotki wywołać i szukam i za chiny znaleźć nie mogę

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości