Dzieci nasze już siadają i zupeczki zajadają, III-IV.2011 - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Tytul kolejnego wątku
Raczkujemy i wstajemy, wszsytko w domu popsujemy II-IV 2011 9 23,68%
Kilka ząbków już mamy, teraz pierwsze kroki stawiamy III-IV 2011 0 0%
Pół roczku już za nam,i coraz mniej czasu mamy III-IV 2011 0 0%
Dzieci nasze już raczkują, a mamusie ciągle plotkują III-IV 2011 0 0%
Dzieci wiosną się rodziły.. pierwszą gwiazdkę obchodzimy III-IV 2011 1 2,63%
Lato, jesień już za nami, pierwsza choinka z maluchami III-IV 2011 2 5,26%
Coraz mniej czasu na wizaz mamy, ale chętnie tu zaglądamy III-IV 2011 0 0%
"Mama" mówić zaczynają, dzieci łezka w oku się kręci III-IV 2011 0 0%
I do taty i do mamy sami już się przemieszczamy - III-IV 2011 1 2,63%
Zęby szczerzą, wszędzie właźą, co potrafią nam pokażą III-IV 2011 22 57,89%
Kilka ząbków już mamy, więc raczkować zaczynamy III-IV 2011 0 0%
Na czworaka świat zwiedzamy, pierwszego Mikołaja wyglądamy III-IV 2011 3 7,89%
Głosujący: 38. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-14, 22:47   #1741
agaaga89
Zakorzenienie

Dot.: Dzieci nasze już siadają i zupeczki zajadają, III-IV.2011

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
zagłosowane
Dziękujemy

Cytat:
Napisane przez patrycja_22 Pokaż wiadomość
Alan spał dzisiaj tylko 3 godziny a zawsze sypia 3 więc ciekawe jaka mnie noc czeka ?
Bądź dobrej myśli, może właśnie w noc odeśpi !
Cytat:
Napisane przez tajka88 Pokaż wiadomość
Dziecie zasnelo o 20.50 zjadlo az 180ml kaszki zrobilam 150ml ale sie skonczyla wiec musialam leciec dorabiac, jeszcze popila soczkiem. Od jutra daje codziennie wieczorem 180ml kaszki i zobaczymy.
U nas działa idealnie, trzymam kciuki za takie same efekty

Cytat:
Do mnie w końcu doszył smoczki wieloprzepływowe,
jutro zrobię małej mleko z kleikiem,
ciekawe czy wypiję,
i jak jej to pójdzie przez ten smoczek,

tylko nie wiem ile dodać tego kleiku

A kaszkę manna mam z mm i nie wiem jakbym mogła ją zrobić w butli ... ehh
Może smoczki trójpozycyjne z aventu? takie z różową naklejką? Jeżeli tak, to ja robiłam na 180 ml mm 3 łyżki stołowe kleiku kukurydzianego i na 3 przepływało spokojnie, nie wychodzi bardzo gęsty ten kleik taki akurat bo ani przez zwykły smoczek by nie przeleciało a łyżeczka zbyt leisty

agaaga89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-14, 22:53   #1742
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
kukurydziany to chyba kleik

z 2,5 łyżki to dużo, gęste to jest?

bo czytałam w necie żeby od łyżeczki kleiku zacząć
ehhh

po 6 miesiącu przejdziemy na mleko nr 2 i wtedy jest tez takie na Dobranoc juz z kleikiem
Ja zaczynalam od jakis malych ilosci

Jest dosyc geste, hmm nie wiem do czego porownac:P jak jogurt hmmm
Ja zaczynam juz mieszac mleko 2 z mlekiem 1, bo przechodzimy na inne, a juz nie chcialam kupowac aptamil(bebilon), bo duzo drozszy 18euro a Nan(nativa)9euro
Cytat:
Napisane przez szymelka Pokaż wiadomość
u nas by nie zaszczepili...

Moja ma takie sesje ze smoczkiem, są dni, że go bardzo potrzebuje, a są i takie że go gryzie ze wszystkich stron, przekłada sobie z ręki do ręki - bawi się nim, są też takie, że zupełnie nie jest nim zainteresowana. Teraz jest w wariancie nr 1
Moja nie lubi smoka, chyba ze jako zabawke... zreszta ona sie bawi wszystkim nie wiem po co jej zabawki...

---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ----------

Cytat:
Napisane przez agaaga89 Pokaż wiadomość
U nas działa idealnie, trzymam kciuki za takie same efekty
Ja nie daje kleiku, zeby mi dluzej spala, bo zazwyczaj nie jest zle spi tak do 5.30-6.30 i zpozniej do 8-9.30... nie liczac nocy kiedy uderzy sie o lozeczko, albo ma gorszy dzien(co ostatnio czesciej sie zdaza:P). Daje zeby sie troche najadla, bo malo je, a rosnac trzeba, na samym mleku spala identycznie, a kaszke juz je od jakiegos miesiaca... tyle, ze mniej... ale ostatnie 2-3 dni zjada i zaczyna plakac wiec trzeba dorobic, albo oszukac soczkiem:P

tajka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-14, 22:54   #1743
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Może smoczki trójpozycyjne z aventu? takie z różową naklejką? Jeżeli tak, to ja robiłam na 180 ml mm 3 łyżki stołowe kleiku kukurydzianego i na 3 przepływało spokojnie, nie wychodzi bardzo gęsty ten kleik taki akurat bo ani przez zwykły smoczek by nie przeleciało a łyżeczka zbyt leisty
ja mam butelki z TT,
i tam jest taki smoczek wieloprzepływowy z krzyżykiem,
albo takie do kaszki z ogromna dziurą

a wogole to jeszcze kupiłam smoczki nr 3 do mleka, po 6 miesiącu,
też muszę jutro spróbować, czy małej będą pasować

to chyba te kleiki az takie gęste nie są, jak 3 łyżki można dać

Cytat:
Ja zaczynalam od jakis malych ilosci

Jest dosyc geste, hmm nie wiem do czego porownac:P jak jogurt hmmm
Ja zaczynam juz mieszac mleko 2 z mlekiem 1, bo przechodzimy na inne, a juz nie chcialam kupowac aptamil(bebilon), bo duzo drozszy 18euro a Nan(nativa)9euro
ja daję właśnie Nan
Stary 2011-09-14, 22:56   #1744
agaaga89
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie daje kleiku, zeby mi dluzej spala, bo zazwyczaj nie jest zle spi tak do 5.30-6.30 i zpozniej do 8-9.30... nie liczac nocy kiedy uderzy sie o lozeczko, albo ma gorszy dzien(co ostatnio czesciej sie zdaza:P). Daje zeby sie troche najadla, bo malo je, a rosnac trzeba, na samym mleku spala identycznie, a kaszke juz je od jakiegos miesiaca... tyle, ze mniej... ale ostatnie 2-3 dni zjada i zaczyna plakac wiec trzeba dorobic, albo oszukac soczkiem:P

Aaaa... to ja dopiero genialnie na kaszkę na noc wpadłam parę dni temu dzięki niej właśnie nie potrzebuje tej pobudki ok.6-6:30 tylko śpi już do tej 8 na mleku chyba nigdy nie przespał tak długo... Boję się właśnie efektu rozciągniętego żołądka, że zacznie wołać więcej i więcej na kolację bo będzie mało

Stary 2011-09-14, 22:59   #1745
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
ja mam butelki z TT,

ja daję właśnie Nan
I nie ma zadnych problemow Idalia po NAN ?? bo czytalam rozne opinie... jest jeszcze NAN Premium czy cos takiego... ale nie wiem czym sie rozni poza cena... moze pozniej dam jej to premium chociaz kosztuje zleksza wiecej 12€ za 800g

Ja moze znowu sprobuje uzyc tego z krzyzykiem do mleka i do kaszki zobaczymy czy bedzie sie wkurzac

Stary 2011-09-14, 22:59   #1746
agaaga89
Zakorzenienie

Cytat:
ja mam butelki z TT,

Oj to nie znam się na tych smoczkach, w tej kwestii nie pomogę
Niee, kleik ryżowy jest gęstszy, im bardziej stygnie tym większa klucha, a kukurydziany (mam ten z nestle) jest dosyć płynny jak dawałam z owocami, to musiałam zagęszczać jakimś bananem czy jabłkiem, bo inaczej pił z łyżeczki a nie jadł Nie wiem jaką porcję dajesz Małej, ale standard to chyba 1 łyżka na 50 ml

Edytowane przez agaaga89
Czas edycji: 2011-09-14 o 23:01
Stary 2011-09-14, 23:02   #1747
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Aaaa... to ja dopiero genialnie na kaszkę na noc wpadłam parę dni temu dzięki niej właśnie nie potrzebuje tej pobudki ok.6-6:30 tylko śpi już do tej 8 na mleku chyba nigdy nie przespał tak długo... Boję się właśnie efektu rozciągniętego żołądka, że zacznie wołać więcej i więcej na kolację bo będzie mało
Mojej sie raczej nie rozciagnie, bo je jak ptaszek powinna niby pic 180ml czy jzu nawet 210ml ( a od 6 miesiaca 240ml)mleka, a pije miedzy 120, a 150, czasami mniej:P sloiczkow tez calych nei zjada.. raczej1/1 czy 3/4 malego... i to jeszcze srednio chce

Stary 2011-09-14, 23:05   #1748
agaaga89
Zakorzenienie

Cytat:
Mojej sie raczej nie rozciagnie, bo je jak ptaszek powinna niby pic 180ml czy jzu nawet 210ml ( a od 6 miesiaca 240ml)mleka, a pije miedzy 120, a 150, czasami mniej:P sloiczkow tez calych nei zjada.. raczej1/1 czy 3/4 malego... i to jeszcze srednio chce
Oj to daleko jej jeszcze do przesady
U nas istnieje ryzyko, bo Mały wcina wszystko co mu się podsunie i zawsze płacze jak jest pusta micha chodziło mi o to, że daje się dziecku trochę więcej np. kaszki na noc, żeby dłużej spało i to podziała parę dni, tydzień, dwa tygodnie a potem to już będzie dla niego norma. Więc trzeba będzie znów trochę więcej dawać i tak w kółko i kółko i wyjdzie w końcu porcja gigant

Stary 2011-09-14, 23:07   #1749
kasienkakg
Zadomowienie

Cytat:
dla Lili za miesiące i wagę
dzięki bardzo

Cytat:
Napisane przez trzyrazyi Pokaż wiadomość
a gdzie ???
a wietrzę ją z bąków jak najdalej od domu, bo zawsze zostawiamy otwarte okno i żeby smrodek nie wpadl do środka

Cytat:
Napisane przez kasiuni_a Pokaż wiadomość
a nie przypadkiem 5 skończyła w każdym razie wielkie gratulacje i waży tyle samo co i mój Bąbel
Tak masz rację, właściwie to wszystkie macie rację. Pisałam to jak już przebudziła się , zaczela plakac i tak w pospiechu głupia matka pomylila sie

Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość
Hejo wróciłam wpadłam tylko się pochwalić Oliwierkowi wyrżnął się w niedzielę 11.04 ząbek - prawa jedynka a na drugi dzień lewa jedynka także ma 2
wyjazd super pogoda dopisała
teraz nadrabiam
super! Brawa dla ząbków

Cytat:
Napisane przez traicionera Pokaż wiadomość
dzieci prawidłowo zazwyczaj siadają nie z leżenia na plecach, tylko leżenia na boczku, albo raczkowania.

Iza- dobry ten twój mąż
Moja własnie jak lezy na macie, przekręca się na boczek i chwyta się podstaw pałąków albo zabawek przymocowanych do maty i ciągnie je z całej siły i podciąga się do góry. Ale póki co wychodzi jej to jakby do pozycji połlezacej, do siadu jeszcze nie dala rady. A jak przy tym sapie!

[QUOTE=Natka3008;29392786][QUOTE=szymelka;29392586]

Cytat:
Napisane przez blackrose4u Pokaż wiadomość
a kupujecie dla dzieci warzywa w sklepach ekologicznych?
Tak i tylko organic, ale i ja i TŻ tez tylko takie jemy, wiec jak gotuje nam na obiad ziemniaki i np. marchew na parze, to dla Młodej gotuje w malym rondelku ziemniaka bez soli, ale marchew juz jej od nas daję.. Gotowe jedzenie ktore kupujemy dla niej , to tez tylko organic

Cytat:
Mamuśki, czy mogę Was prosić o głosy w konkursie? Bardzo baaardzo prosimy

http://www.bobovita.pl/galeria_przebojowe_lato/985
Ode mnie glos nr 131

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
U nas dzis dziwnie, nic sie od rana nie układa.
Wczoraj czytałam któras miała fatalny dzień, a dzis my.
Od rana kocioł, przyszła zamówiona sukienka na chrzciny - piekna - i za mała !
Nie mogłam jej z małej zciągnąć! Trzeba wystawic na all.
My 25 chrzciny ( dobrze kojarzę że Marta ma też chrzciny wtedy? ) i dziecko bez sukienki.
Bylismy u lekarza, dała skierowanie do alergologa, znowu trzeba jeździć po mieście i szukać, za tydz. mam przyjść z tą wirusówką z którą dzisiaj byłam zobaczymy czy sie poprawia. I dostalismy receptę na 4 puszki Nutramigenu 2 który małej starczy na kilka dni, bez sensu.
Po za tym zgubiły mi sie klucze od mieszkania, mam zawalone mieszkanie przez stos gratów i ciągle niesprzątnięte, a moje dziecko odmówiło zjedzenia objadku który wreszcie dla niej przyrządziłam!

Wybaczcie ale musiałam się wyżalić.
Teraz mogę zostać mistrzem Zen
A jaka ta sukienka? JAk my robilismy chrzciny, to tez balam się strasznie, bo TŻ kupil sam i przywiozl z UK w przeddzień chrzcin o godzinie 23:30, wiec nawet nie mialabym czasu kupic cos innego. Cale szczescie okazala się dobra.
Ja przeprowadzilam się dokladnie 2.08 i jeszcze nie rozpakowalam się do konca

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość

Jesteśmy dzisiaj po szczepieniu. Maja miała byc szczepiona w Polsce 7 września przeciwko żółtaczce,a tu mi powiedzieli,że zaszczepią ją dopiero za miesiąc. Dziś dostała 'ała' przeciwko pneumokokom. Gorączki na szczeście nie ma,ale strasznie była marudna,bo od dwóch dni walczymy z nieziemskim katarzyskiem Kupiłam krople,odciągam ile mogę,ale ciągle jej 'charczy' w nosku :/ Biedna się męczy,nawet porządnie zjeśc nie może ;/ Na dodatek ja też się przeziębiłam...
A bedziesz cos placic za zoltaczke? My mamy meningokoki za tydzien. Pneumokoki mielismy w PL i tutaj juz nam nie dawali.

Do mnie przyszedl dzis moj e-book. Strasznie sie ciesze, bo to wlasciwie przyszedl na wymianę za starego, ktory popsul mi się. Balam się,ze nie uznaja mi gwarancji. W przeciagu miesiaca mam im wyslać starego, żeby nie placic za nówkę

Ach i pochwalę się-własnie TŻ kupił bilety na Świeta Bożego Narodzenia Strasznie się cieszę. Co prawda prawie 3tyś za bilety i lecimy dosłownie tylko na świeta (od 23 do 27 bo TŻ nie ma urlopu) ale strasznie się cieszę NA razie nie powiemy rodzince. Niech jeszcze mocniej zatesknia i wtedy się dowiedza
kasienkakg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-14, 23:11   #1750
szymelka
Rozeznanie

Cytat:
kukurydziany to chyba kleik

z 2,5 łyżki to dużo, gęste to jest?

bo czytałam w necie żeby od łyżeczki kleiku zacząć
ehhh

po 6 miesiącu przejdziemy na mleko nr 2 i wtedy jest tez takie na Dobranoc juz z kleikiem
na początku podawania glutenu zaczyna się od łyżeczki właśnie, żeby organizm powoli przyzwyczajać, potem stopniowo zwiększa się porcje, ja w pierwszych etapach wprowadzania dodawałam ugotowaną łyżeczkę manny do deserku, teraz daję już więcej, więc widać ją w mleku

Cytat:
Moja nie lubi smoka, chyba ze jako zabawke... zreszta ona sie bawi wszystkim nie wiem po co jej zabawki...
właśnie - zabawki chyba kupujemy dla siebie - moja też zainteresowana wszystkim innym, no może troszkę zabawkami, ale za to synuś lubi sprawdzać jak działają zabawki Lenki
Stary 2011-09-14, 23:11   #1751
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasienkakg Pokaż wiadomość

Ach i pochwalę się-własnie TŻ kupił bilety na Świeta Bożego Narodzenia Strasznie się cieszę. Co prawda prawie 3tyś za bilety i lecimy dosłownie tylko na świeta (od 23 do 27 bo TŻ nie ma urlopu) ale strasznie się cieszę NA razie nie powiemy rodzince. Niech jeszcze mocniej zatesknia i wtedy się dowiedza
Super, ja bym chciala jakos na nowy rok poleciec... w polskiegory... ale zobaczymy jak to bedzie....

Ty przeliczasz bilety na zlote:P??

Stary 2011-09-14, 23:13   #1752
agaaga89
Zakorzenienie

Cytat:
na początku podawania glutenu zaczyna się od łyżeczki właśnie, żeby organizm powoli przyzwyczajać, potem stopniowo zwiększa się porcje, ja w pierwszych etapach wprowadzania dodawałam ugotowaną łyżeczkę manny do deserku, teraz daję już więcej, więc widać ją w mleku
Kleik kukurydziany jest bezglutenowy

Stary 2011-09-14, 23:14   #1753
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:

właśnie - zabawki chyba kupujemy dla siebie - moja też zainteresowana wszystkim innym, no może troszkę zabawkami, ale za to synuś lubi sprawdzać jak działają zabawki Lenki
Kliek kukurydziany z tego co wiem jest bez glutenu przynajmniej moj

Lena lubi zabawki... ale jkby dala jej koszulke czy cos to i tak by sie bawila dzis machala swoim t-shirtem przez 30 minut:P

Stary 2011-09-14, 23:19   #1754
szymelka
Rozeznanie

Cytat:
tylko żeby oni tez wam nie chcieli zrobić podobnej niespodzianki

Cytat:
Kleik kukurydziany jest bezglutenowy
tak, wiem, a ja pisałam o mannie, która jest glutenowa, a pytanie rzeczywiście dotyczyło kleiku
Stary 2011-09-14, 23:20   #1755
agaaga89
Zakorzenienie

Cytat:
tak, wiem, a ja pisałam o mannie, która jest glutenowa, a pytanie rzeczywiście dotyczyło kleiku
Z opisanym przez Ciebie dawkowaniem manny za to się zgadzam

Stary 2011-09-14, 23:24   #1756
szymelka
Rozeznanie

Cytat:
Z opisanym przez Ciebie dawkowaniem manny za to się zgadzam
Stary 2011-09-15, 08:24   #1757
Natka3008
Rozeznanie

Witam

Ja już na nogach mimo, że Anastazja jeszcze śpi, a to dlatego, że zachciało mi się wczoraj solarium i dzisiaj mam już efekty.

Zaczerwieniłam się jak rak i wszystko mnie piecze a szczególnie twarz. Co ja mam teraz zrobić? Można smarować się olejkiem po przedawkowaniu słońca?

Cyprian
29.10.2016 r.
Natka3008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 08:29   #1758
gosiawolna
Rozeznanie

witam. ja od wczoraj walcze z bolem brzucha od @. jeszcze caly dzien musialam sie zajmowac malym bo tz jest na dobrej drodze dostania pracy od kilku dni chodzi na szkolenia wiec jestem super zadowolona, fakt ze zalatwil mu kolega ale i tak sie ciesze, bo mial wziac kogos zaufanego i pomyslal o moim tzcie wiec ja raczej do pracy nie bede szla bo ktos musi byc z malym jesli on dostanie ta prace. ja juz od prawie 2 tyg nie moge sie wyspac, znaczy wogole wyspac, bo tak ogolnie to od porodu ale te 2 tyg sa straszne, pobudki 4, a nawet 5 razy w nocy . ktoras sie pytala czy gadulstwo w nocy przechodzi, tak moj mial tez taki okres ze o 4 potrafil sie rozgadac i dopiero po 5 zasypial.
gosiawolna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 08:34   #1759
blackrose4u
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja próbowałam dawać butelką, ale moja nie chciała, więc daję łyżeczką , ale nie po kąpaniu tylko trochę przed. Do kaszki są specjalne smoczki - takie z krzyżykiem.

Zaczęłam liczyć ile Lenka dzisiaj zjadła, no i nie wyszło tego dużo

8 - trochę cyca
ok 11 -130 mleka
13 - 3 łyżeczki deserku
16 - 170 obiadku
19 - 100 kaszki
20:45 - cycuś

ciekawa jestem co będzie w nocy, bo ubiegłej nocy ciągnęła sobie cyca co 1,5 - 2 godz.
kurcze to jak na moje oko zjadła ok. Natalka od dłuższego czasu je 5 posiłków i nic więcej. A kaszki robie 120ml i zostaje zawsze.

Cytat:
ja mam butelki z TT,

ja daję właśnie Nan
też mamy TT i kupiłam już ten smoczek 6+ bo wydawało mi sie że już się męczy na tych mniejszych a ta nie chce z nich pić, płacze, chyba za szybko jej leci że nie musi ciągnąć. Jak dałam jej ten smoczek gdzie piła mleko z 1 łyżką kaszy manny to ciągła ok bo musiała sięnapracować.
Wydaje mi się że 3 łyżki kleiku to już to będzie dość gęste jak na butle ale zależy też jakie te łyżki dasz czy płaskie czy kopiaste. A będziesz dawać jej to w smoczki z krzyżykiem czy tym z dużą dziurą? Daj potem znać jak poszło bo też zastanawiam sie nad tym z krzyżykiem ale w sklepach nie widziałam chyba na All są tylko

a nie dawałaś Idalce Bebilonu? Czy mi sie coś pomyliło

oczekujemy

Edytowane przez blackrose4u
Czas edycji: 2011-09-15 o 08:36
blackrose4u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 08:41   #1760
marta_27
Zadomowienie

dzień dobry
my po śniadanku. Mati śpi a mama ma chwilę dla siebie

Cytat:
Moje dziecko od jakiegos czasu wyje jak uloze ja w pozycji lezacej na moich rekach... nie ma szans zeby tak ´´usiedziala´´
u nas to samo

Cytat:
marta to podpytaj i daj znać

mi lekarka powiedziała że na same siedzenie ma czas, ale na kolanach ona sie rwie aż i wszystko sćiaga ze stołu.

Rety jaką mieliśmy przygodę ostatnio śmieszno-niemiłą. Byliśmy w restauracji z małą, mąż zamówił pizze a że Natalka marudziła okropnie w wózku to wziął ją na kolana. Jak podali pizze to nie zdarzyliśmy zareagować a ta bach rączką do tej gorącej pizzy bo coś nowego. Płacz odrazu, na szczeście przyłożyłam soczek zimny i nie płakała i na rączce nic nie było, ale całość wyglądała komicznie
podpytam, podpytam
Natalka wie co dobre, hehe Rodzice jedzą to ona też chciała
dobrze, że tak się skończyło

Cytat:
Napisane przez kasiuni_a Pokaż wiadomość
a odnośnie siadania to mój Dawid sam nie siada i jeszcze chyba lata świetlne do tego, ale jak trzymam go na kolanach to się rwie do przodu, więc czasem trochę pozwalam, wolałabym go nie trzymać na siedząco, ale on w innej pozycji strasznie się wkurza i marudzi
Mateuszowi też daleko do siadania jeszcze. na razie podciąga się jak mam go na kolanach albo w leżaczku jak leży

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość

U nas dzis dziwnie, nic sie od rana nie układa.
Wczoraj czytałam któras miała fatalny dzień, a dzis my.
Od rana kocioł, przyszła zamówiona sukienka na chrzciny - piekna - i za mała !
Nie mogłam jej z małej zciągnąć! Trzeba wystawic na all.
My 25 chrzciny ( dobrze kojarzę że Marta ma też chrzciny wtedy? ) i dziecko bez sukienki.
Bylismy u lekarza, dała skierowanie do alergologa, znowu trzeba jeździć po mieście i szukać, za tydz. mam przyjść z tą wirusówką z którą dzisiaj byłam zobaczymy czy sie poprawia. I dostalismy receptę na 4 puszki Nutramigenu 2 który małej starczy na kilka dni, bez sensu.
Po za tym zgubiły mi sie klucze od mieszkania, mam zawalone mieszkanie przez stos gratów i ciągle niesprzątnięte, a moje dziecko odmówiło zjedzenia objadku który wreszcie dla niej przyrządziłam!

Wybaczcie ale musiałam się wyżalić.
Teraz mogę zostać mistrzem Zen
dobrze kojarzysz
faktycznie "ciekawy" dzień miałaś
u nas też problem z chrzcinami. i z ubrankiem też bo kupiłam Mateuszowi spodenki beżowe krótkie, takie elegantsze i chciałam pod te spodenki granatowe rajstopy założyć i butki granatowe, do tego biała koszula i sweterek granatowy. ale prawie wszyscy, łącznie z mężem stwierdzili że beznadziejnie w tych spodniach będzie wyglądał. no i muszę jakieś długie kupić i nie jasne. taki mi warunek postawili dziś pojadę do sklepu i jak coś będzie to kupię a jak nie to pójdzie w tych beżowych pewnie.
niby tych sklepów od groma ale ciężko coś znaleźć

Cytat:

A my po wizycie u lekarza. Wyniki moczu ok. Po badaniu lekarka potwierdziła trzydniówkę, bo wysypka jest wszędzie. Na szczęście gorączka już nie wraca od wczoraj, a wysypka podobno może się utrzymać od 1 do 3 dni, ale wychodzić z małą już mogę, byle nie wystawiać na słońce i nie przegrzewać. Zaliczyłyśmy już więc spacer i za chwilę idziemy znowu
super, że już lepiej

Cytat:
Napisane przez izunia233 Pokaż wiadomość
dziękuję za podpowiedź

i jeszcze jedna dosyć ciekawa stronka http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka.html

Wiedziałyście o czymś takim?
Podając dziecku pokarm łyżeczką, zawsze wkładamy ją poziomo do ust i lekko dociskamy nią środek języka, by następnie powoli wysunąć ją z buzi, ta czynność sprawia, że dziecko zaczyna aktywizować swoje wargi, samodzielnie ściąga pokarm z łyżki i go połyka. Wyciągając łyżeczkę z buzi dziecka możemy delikatnie przycisnąć górną wargę dziecka do łyżki, jednak nigdy nie można jej unosić tak, że wycieramy ją o górną wargę. Jest to bardzo częsty błąd popełniamy przez rodziców. Musimy pamiętać, że dziecko w trakcie karmienia łyżeczką ma być aktywne, nie możemy wlewać w niego jedzenia.

Wprowadzanie i trzymanie łyżki w linii poziomej ułatwia jedzenie, dziecko się mniej brudzi, a co najważniejsze w ten sposób uaktywniamy domknięcie ust i ograniczamy ślinienie się.
czytałam o tym w Zawitkowskim
staram się nie wyciągać łyżeczki z buzi dopóki jej nie zamknie, ale czasem wycieram łyżeczkę o górną wargę, jak już cierpliwość mi się kończy chyba nauczy się jeść mimo tego co?

Cytat:
Napisane przez Tity Pokaż wiadomość

Leoś już śpi, ciekawe ile pobudek dzisiaj będzie.
Dziewczyny, a Wy te kaszki jak robicie to butelką takie rzadkie podajecie czy łyżeczką? Mi przez butelkę nie szło, więc to się u nas na ostatni posiłek nie nadaje, bo na sen to tylko cycek, no chyba, żeby z butli szło, ale to jakiś chyba smoczek z większą dziurą by musiał być, ale znowu boję się zadławienia.
dziewczyny miały smoczki z krzyżykiem do kaszki. ja mam zamiar kaszkę do obiadku dawać, ale muszę się jeszcze wyedukować bardziej w tym temacie

no i moje dziecko już się obudziło bo słyszę jak gada w łóżeczku

marta_27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 08:57   #1761
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
zobaczę ile moja pośpi,

tylko że u nas ostatnio sensacje nie chce jesc,
wczoraj w dzień po 150 ml mleka nie chciała jeść przez 5h

i nie bój się głupot,
przecież schemat żywienia niemowląt mm zakłada, że po 6 miesiącu wszystkie mleka powinny być zagęszczane kaszką/kleikiem
a ci co to tworzą to chyba się trochę znają

Cytat:
I nie ma zadnych problemow Idalia po NAN ?? bo czytalam rozne opinie... jest jeszcze NAN Premium czy cos takiego... ale nie wiem czym sie rozni poza cena... moze pozniej dam jej to premium chociaz kosztuje zleksza wiecej 12€ za 800g
nigdy nie mała po nim problemów,
u nas w Pl nie ma Premium

Cytat:
Oj to nie znam się na tych smoczkach, w tej kwestii nie pomogę
Niee, kleik ryżowy jest gęstszy, im bardziej stygnie tym większa klucha, a kukurydziany (mam ten z nestle) jest dosyć płynny jak dawałam z owocami, to musiałam zagęszczać jakimś bananem czy jabłkiem, bo inaczej pił z łyżeczki a nie jadł Nie wiem jaką porcję dajesz Małej, ale standard to chyba 1 łyżka na 50 ml
ja mam kleik ryżowy, zobaczę, może dzisiaj tak po malutku zacznę,
i dam tylko 1 łyżeczkę do mleka

Cytat:
ojjj drogo

ale Święta z rodziną to jest to

Cytat:

ja mannę próbuję wprowadzać z łyżeczki,
ale nie chce mi jej jeść,
więc kupiłam słoiczki z manna

ale też myślę o podaniu w butli

a jaka masz mannę?
bo ja mam mleczną a chciałabym bezmleczną żeby wrzucić do butli z mlekiem

Cytat:
też mamy TT i kupiłam już ten smoczek 6+ bo wydawało mi sie że już się męczy na tych mniejszych a ta nie chce z nich pić, płacze, chyba za szybko jej leci że nie musi ciągnąć. Jak dałam jej ten smoczek gdzie piła mleko z 1 łyżką kaszy manny to ciągła ok bo musiała sięnapracować.
Wydaje mi się że 3 łyżki kleiku to już to będzie dość gęste jak na butle ale zależy też jakie te łyżki dasz czy płaskie czy kopiaste. A będziesz dawać jej to w smoczki z krzyżykiem czy tym z dużą dziurą? Daj potem znać jak poszło bo też zastanawiam sie nad tym z krzyżykiem ale w sklepach nie widziałam chyba na All są tylko

dzięki, my na śniadanie wypróbujemy ten 6+

ten krzyżyk ponoć jest chwalony, bo to chodzi o to, że im silniej dziecko ssie tym ten krzyżyk się bardziej otwiera

zaczne od tego krzyżyka, bo chce tylko trochę kleiku na początek dosypać, może nawet przez ten 6+ by przeszło
ta dziura w smoczku do kaszki jest na prawdę duza, na taka gęstą kaszkę manną mi wygląda

nie, od początku daję Nan

---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ----------

Cytat:
Napisane przez marta_27 Pokaż wiadomość
czytałam o tym w Zawitkowskim
staram się nie wyciągać łyżeczki z buzi dopóki jej nie zamknie, ale czasem wycieram łyżeczkę o górną wargę, jak już cierpliwość mi się kończy chyba nauczy się jeść mimo tego co?

pewnie, że się nauczy

moja wogle buzi nie chciała otwierać o zamknięciu mogłam zapomnieć,
wiec wycierałam o górną wargę

po 3 tyg przerwy w jedzeniu nagle daje jej obiadek, a ona buzia szeroko otwarta i sama zamyka itp
Stary 2011-09-15, 08:59   #1762
Tity
Zakorzenienie

Witam. My dzisiaj znowu 4 pobudki..... Z tym, że czwarta była z powodu zasikanej pieluchy. No i od 5 nie śpię w związku z tym. Zaraz się z mamą na zakupy wybieramy

L
J
Tity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 09:10   #1763
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Witam. My dzisiaj znowu 4 pobudki..... Z tym, że czwarta była z powodu zasikanej pieluchy. No i od 5 nie śpię w związku z tym. Zaraz się z mamą na zakupy wybieramy

współczuje

ja dzisiaj chyba z 5 razy musiałam wstawać dać smoka
kiedy to się skończy

ja planuję napad na lumpka dzisiaj
Stary 2011-09-15, 09:51   #1764
szymelka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Natka3008 Pokaż wiadomość
Witam

Ja już na nogach mimo, że Anastazja jeszcze śpi, a to dlatego, że zachciało mi się wczoraj solarium i dzisiaj mam już efekty.

Zaczerwieniłam się jak rak i wszystko mnie piecze a szczególnie twarz. Co ja mam teraz zrobić? Można smarować się olejkiem po przedawkowaniu słońca?
Ojej, współczuję.
Są jakieś balsamy łagodzące po opalaiu, to może spróbuj...

Cytat:
kurcze to jak na moje oko zjadła ok. Natalka od dłuższego czasu je 5 posiłków i nic więcej. A kaszki robie 120ml i zostaje zawsze.

te z krzyżykiem kupiłam w rossmanie

Cytat:

ja mannę próbuję wprowadzać z łyżeczki,
ale nie chce mi jej jeść,
więc kupiłam słoiczki z manna

ale też myślę o podaniu w butli

a jaka masz mannę?
bo ja mam mleczną a chciałabym bezmleczną żeby wrzucić do butli z mlekiem
Ja kupuję taką zwykłą błyskawiczną, bo z mlekiem na razie nie możemy...
dodaję też czasem do zupek, do deserków...

Cytat:
Współczuję Ci i łączę się z Tobą w bólu
U nas noc koszmarna, w zasadzie więcej nie spałam niż spałam. Nie wiem co się porobiło z moim dzieckiem Budziła się co chwilę, pół nocy na cycy przewisiała, w końcu o 4:30 zrobiłam butlę bo ja już nic nie miałam a ta wyła, ale z butli też nie chciała pić, przebrałam, posmarowałam dziąsła maścią, trochę się jeszcze powierciła ale o 5:50 usnęła. Nie wiem już o co chodzi - jestem potwornie już tym zmęczona, a Lenka nawet teraz marudzi...
Stary 2011-09-15, 10:19   #1765
iizabelaa
Zakorzenienie

Młoda wypiła ze smoczka 6+ mleko bez problemu,
180 ml zajęło jej 7 minut,
to chyba może być?

Chciałam jej dać butlę o 9:45 to pluła, a o 10:06 już piła

---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ----------

Cytat:
Ja kupuję taką zwykłą błyskawiczną, bo z mlekiem na razie nie możemy...
dodaję też czasem do zupek, do deserków...

taką co trzeba gotować?

bo ja szukam takiej co jest bez mm i nie trzeba gotować
Stary 2011-09-15, 10:33   #1766
izunia233
Zadomowienie

Dzień dobry

Wczoraj znowu przeżyłam koszmar. Wieczorem leżymy z tż w łóżku a między nami Maja na brzuchu bawiła się. Nagle słyszę dziwny dźwięk. Patrzę a ona się strasznie telepie i oddechu nie może złapać. Szybko ją wzięłam, głową w dół i zaczęłam klepać po pleckach. W końcu złapała oddech i strasznie zaczęła płakać. Odwróciłam ją a jej się ulało przez buzię i przez nos no i się zaksztusiła. Płacz był przeraźliwy. Co by było gdyby np przez chwilę była sama? Aż nie chcę o tym myśleć.

Poszła spać o 22.30 i robiłą pobudki co 2 godziny. Od 4.40 do 6 było gadulstwo a o 7 pobudka na dobre.

Cytat:
Napisane przez gosiawolna Pokaż wiadomość
witam. ja od wczoraj walcze z bolem brzucha od @. jeszcze caly dzien musialam sie zajmowac malym bo tz jest na dobrej drodze dostania pracy od kilku dni chodzi na szkolenia wiec jestem super zadowolona, fakt ze zalatwil mu kolega ale i tak sie ciesze, bo mial wziac kogos zaufanego i pomyslal o moim tzcie wiec ja raczej do pracy nie bede szla bo ktos musi byc z malym jesli on dostanie ta prace. ja juz od prawie 2 tyg nie moge sie wyspac, znaczy wogole wyspac, bo tak ogolnie to od porodu ale te 2 tyg sa straszne, pobudki 4, a nawet 5 razy w nocy . ktoras sie pytala czy gadulstwo w nocy przechodzi, tak moj mial tez taki okres ze o 4 potrafil sie rozgadac i dopiero po 5 zasypial.
U mnie jest dosłownie to samo. Czasami od 5 czasami od 6 rano budzi się i gada a jak nikt nie zwraca uwagi to zaczyna płakać. Widocznie tak ma być.

Dziękujemy ślicznie za głosy i prosimy o nowe http://pl.lennylamb.com/user/show_photo/3843

Dziękuję również za odpowiedź odnośnie słoiczków

03.05.2011 r Majeczka jest już z Nami

url=http://pierwszezabki.pl] http://s2.pierwszezabki.pl/047/0471299c0.png?5880 [/url]

Edytowane przez izunia233
Czas edycji: 2011-09-15 o 10:36
izunia233 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 10:34   #1767
szymelka
Rozeznanie

Cytat:

bo ja szukam takiej co jest bez mm i nie trzeba gotować
ja nie znalazłam takiej, ale jak Tobie się uda to daj znać
Stary 2011-09-15, 10:38   #1768
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
ja nie znalazłam takiej, ale jak Tobie się uda to daj znać

to pewnie nie ma
Stary 2011-09-15, 10:45   #1769
szymelka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez izunia233 Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Wczoraj znowu przeżyłam koszmar. Wieczorem leżymy z tż w łóżku a między nami Maja na brzuchu bawiła się. Nagle słyszę dziwny dźwięk. Patrzę a ona się strasznie telepie i oddechu nie może złapać. Szybko ją wzięłam, głową w dół i zaczęłam klepać po pleckach. W końcu złapała oddech i strasznie zaczęła płakać. Odwróciłam ją a jej się ulało przez buzię i przez nos no i się zaksztusiła. Płacz był przeraźliwy. Co by było gdyby np przez chwilę była sama? Aż nie chcę o tym myśleć.

Poszła spać o 22.30 i robiłą pobudki co 2 godziny. Od 4.40 do 6 było gadulstwo a o 7 pobudka na dobre.

U mnie jest dosłownie to samo. Czasami od 5 czasami od 6 rano budzi się i gada a jak nikt nie zwraca uwagi to zaczyna płakać. Widocznie tak ma być.

Dziękujemy ślicznie za głosy i prosimy o nowe http://pl.lennylamb.com/user/show_photo/3843

Dziękuję również za odpowiedź odnośnie słoiczków
Współczuję. Dobrze, że wszystko się tak skończyła i lepiej nie myśleć co by było gdyby...
Nie tak dawno miałam podobną sytuację i doskonale pamiętam co czułam..

Głosiki jak co dzień poszły..

---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Cytat:
to pewnie nie ma
a mógłby ktoś pomyśleć o tych, którzy mleka nie mogą i ułatwić im życie trochę..
w paczce z bobowity dostałam próbki m.in kaszek i była tam jedna kaszka manna wieloowocowa bez mleka - ucieszyłam się, żejest coś takiego. Jednak do tej pory nie udało mi się jej zlokalizować w żadnym sklepie
Stary 2011-09-15, 10:47   #1770
gosiawolna
Rozeznanie

moje dziecko jest strasznie marudne od wczoraj a ja mam dosc nie dosc ze brzuch boli to jeszcze maly
gosiawolna jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości