|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#42031 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX
Cytat:
Cytat:
Też właśnie czekam na niego bo chciałabym spróbować tej wcierki z żelu aloesowego. Ale skoro na razie go nie ma to myślałam o jakimś innym. Ale z tym u mnie w mieście trudno. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Albo potrzebują czegoś nowego, jakiejś zmiany, trochę adrenalinki Dla mnie są śliczne, chciałabym osiągnąć taką zmianę jak Ty![]() Cytat:
|
||||||
|
|
|
#42032 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś całkowite nowości: Heenara na 7 h przed myciem, mycie Kallosem Latte, po myciu Bingo shea na jakieś 15 minut, Joaśka i żel lniany. Teraz przy schnięciu wygląda najlepiej jak do tej pory, zobaczymy co będzie rano
![]() Maliniarko, moje kudły ruszyła dopiero pokrzywa ze skrzypem, ale jak wiadomo - każdy łebek jest inny
|
#42033 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Albo psikacz i po skalpie a potem wetrzeć? Cytat:
Miałabyś odwagę zrobić skalpowi peeling cukrowy? Cytat:
Ja się boję bo jest na wodzie solankowej Cytat:
Cytat:
Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-09-17 o 22:38 |
||||||
|
|
|
#42034 |
|
Zadomowienie
|
Witam zakręcone
Można się dołączyć? Po wakacjach postanowiłam porządnie wziąć się za moje włosy. 7.09 obciełam jakieś 8 cm i postanowiłam je zapuścić i doprowadzić przez odpowiednią pielęgnacje do tak mocnego skrętu, jak tylko się da ![]() Włosy myje delikatnym szamponem bez siarczanów z dimethicone. Potem lekka odżywka d/s bez silikonów, a od jutra testuje żel lniany ![]() Po skończeniu tej butelki szamponu spróbuje przerzucić się na CG. Wklejam fotki z dzisiaj. Niestety z fleszem, bo robione niedawno. Przeczytałam FAQ i Pigułkę, ale jeśli macie jeszcze jakieś rady to bardzo proszę, bo dopiero zaczynam ![]() 17.09.11 (5).jpg 17.09.11 (2).jpg 17.09.11 (3).jpg czy któraś z Was byłaby w stanie pomóc mi w ocenie rodzaju skrętu?
Pielęgnacja fal od 01.02.2012. Edytowane przez Martek_ Czas edycji: 2011-09-18 o 00:15 |
|
|
|
#42035 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
faktycznie mamy podobną długość ---------- Dopisano o 00:10 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ---------- widziałam Twoją odpowiedź - i dzisiaj dałam na włosy, schną, ale są mięciuchne i fajne Edytowane przez katie100 Czas edycji: 2011-09-18 o 00:45 |
|
|
|
|
#42036 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#42037 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale trza dbać o siebie żeby taka niespodzianka nie była jedną z wielu! Cytat:
|
||
|
|
|
#42038 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Określenie rodzaju skrętu nie jest najważniejsze. Są różne typologie i przede wszystkim wraz ze zmianą pielęgnacji i z czasem, typ skrętu może się zmienić. Jeśli bardzo Ci zależy to podam Ci linka do stronki, którą Eloe umieściła w poprzedniej części wątku. Z ciekawości możesz zobaczyć http://www.britishcurlies.co.uk/arti..._number_chart/Co do pielęgnacji to przygotuj sobie zestaw do mycia, odżywiania, zabezpieczenia i stylizacji jeśli będziesz chciała. Do mycia będą odpowiednie proste odżywki bez silikonów, np. Isana z olejkiem babasu (może byc trochę ciężka ale możliwe, ze Ci przypasuje) lub emulsja Gloria. Przyda się również delikatny szampon do zmycia oleju albo do metody OMO, np. Babydream, Hipp. Odżywianie czyli odżywka do spłukiwania. Aktualnie prym wiedzie Alterra morelowa oraz Garnier Avokado. Możesz to kupić na początek Dobra jest też Alterra z granatem. Ma alkohol ale w towarzystwie innych składników nie powinien wysuszać. Zabezpieczanie włosków za pomocą odżywek bez spłukiwania, np. Joanny Naturia. Są tanie i najprawdopodobniej znajdziesz je w osiedlowych sklepikach albo kioskach. Stylizacja, o ile się na nią zdecydujesz to już sprawa indywidualna - Nivea Fc, Żele Artiste bądź Rossmanowskie, dobrym rozwiązaniem też jest żel lniany Naturalnie, tych wszystkich kosmetyków jest dużo więcej ale z czasem je poznasz![]() Kup sobie też zwykły szampon ze sles na początek dla oszczyszczenia przed zastosowaniem CG, np. szampony Joanny Naturie z pokrzywą albo szampony Barwy. Używam właśnie Barwy brzozowej. Poczytaj też Codziennik Kręconowłosych. Kręconowłose opisują w nim swoje zestawy pielęgnacji. Warto coś podpatrzyć ![]() To wszystko chyba Tak na początek Dziewczyny też na pewno coć Ci doradzą Przeczytałaś podstawowe wątki ale czytaj również inne. Im głębiej będziesz się wdrażać w temat tym więcej będziesz wiedzieć, poznawać i testować![]() Masz ładne włoski, może się z nich wykluć coś na prawdę interesującego Przede wszystkim nie zrażaj się. Każda z nas przeszła przez kryzys włosowy ale trzeba być dzielnym i trwać bo włoski na prawdę mogą się odwdzięczyć pięknem
Edytowane przez pati_bc Czas edycji: 2011-09-18 o 09:48 |
|||
|
|
|
#42039 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#42040 | |||
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() Wstałam, jem i do forum Takich poranków mi brakuje ;]Cytat:
Cytat:
Fajny startCytat:
Strzelam, że jesteś gdzieś między S'Wavy a Cherub. Jeśli faktycznie są miękkie - zainteresuj się proteinami, to możesz już. Proteiny hydrolizowane a najlepiej keratyna. Można kupić w sklepach typu Mazidła, ZSK, a poniżej w moich linkach jest lista odżywek proteinowych, niestety nie pozaznaczałam które mają jakie proteiny ale poradzisz sobie
|
|||
|
|
|
#42041 | |
|
Zadomowienie
|
Jeżeli chodzi o szampon, to nie zawiera siarczanów, ale nie wiem czy jest dobry, bo dziewczyny z wątku analizującego jeszcze się nim nie zajęły.
![]() https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...r-shampoo.html wklejam skład: Aqua, Ammonium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Sodium Citrate, Glycol Distearate, Sodium Chloride, Dimethicone, Citric Acid, Ammonium Xylenesulfonate, Cocamide MEA, Parfum, Cetyl Alcohol, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Sodium Benzoate, Disodium EDTA, Butylphenyl Methylpropional, Hexyl Cinnamal, Tetrasodium EDTA, Linalool, DMDM Hydantoin, Alpha-Isomethyl Ionone, Geraniol, Citronellol, Sodium Hydroxide, Magnesium Nitrate, Paraffinum Liquidum, Methylchloroisothiazolino ne, Magnesium Chloride, Methylisothiazolinone Odżywka: SCANDIC PLUS water mask moisturizing mask with fruit extract maska nawilżająca z ekstraktem z owoców PROPIS SKŁAD: aqua, cetearyl alcohol, cetrimonium chloride, propylene glycol, parfum, prunus armeniaca (apricot) fruit extract, prunus persica (peach) fruit extract, carica papaya (papaya) fruit extract, cucumis melo ( melon ) fruit extract, persea gratissima (avocado) fruit extract, cocos nucifera (coconut) extract, pyrus malus (apple) fruit extract, methylisothiazolinone, methylchloroisothiazolino ne, buthylphenyl metchylpropional, alpha-isomethyl lonone, citronellol, ci 74180 na tej stronie wątku była analizowana przez Eloe: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...k#post18663414 dziękuję Cytat:
![]() Jesteście bardzo pomocne I poziom motywacji o ile wzrósł
Pielęgnacja fal od 01.02.2012. Edytowane przez Martek_ Czas edycji: 2011-09-18 o 10:55 |
|
|
|
|
#42042 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i to agresywne. Odzywka mi sie podoba - owocowa salatka i wyglada na zgodna z CG, nie widze silikonow.
|
|
|
|
|
#42043 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ta odżywka jest idealna do mycia lub wzbogacania. Sama w sobie jest zbyt uboga. Przetestowane na mnie. |
|
|
|
|
#42044 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pomyliłam siarczany z SLS i SLES ale ze mnie gapa, przepraszam bardzo
|
|
#42045 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Spróbuj OMO i mycia odżywką z tym co masz. Do oczyszczenia z silikonów może się przydać prosty szampon z SLS jak pisze Pati lub szampon dla dzieci z łyżeczką sody lub aspiryną. Zapewne dobrze byłoby nie mnożyć zakupów na początek, i tak poczujesz to hobby po kieszeni ![]() Cytat:
Cytat:
Poczytaj sobie, serio, opisy są zaskakujące ale trafne ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Proszę przygotować jakiś olej, na początku to mus! Może być z kuchni albo rycyna z apteki ---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- To ich wina, tak robić w balona! |
||||||
|
|
|
#42046 |
|
Zakorzenienie
|
Martek - ładne, błyszczące falki
Miałam tą maseczkę z profisa, nawet coś tam nawilżała, choć skręt miałam po niej nie za duży. Spróbuj proteinek, może łyżeczki miodu do maski.To ja wczoraj po miodzie i żelu bielenda grafitti, skręt mniejszy niż zwykle, bo duży mam tylko po męskiej isanie, ale jakieś takie milsze w dotyku, niż po isanie i bardziej mi się podoba. Odcisnęłam żel, spałam w ananasie i rano reanimowałam wodą i żelem aloesowym - i wyglądają dość dobrze, jeszcze nigdy nie miałam tak udanej reanimacji Edytowane przez myszka2020 Czas edycji: 2011-09-18 o 11:58 |
|
|
|
#42047 | |
|
Rozeznanie
|
Nie ma za co
Ajrisz i inne dziewczyny na pewno bardziej pomogą![]() Cytat:
![]() A ja dziś miałam kokos na 2h przez myciem. Potem mycie BD, alterra z morelą, joaśka z lnem (kończy się), suszenie tak do 85%, dwie krople olejku BD dla mam. Efekt: mięciutkie że ała ale też jest trochę puchu pewnie przez pogode na dworze bo leje... jeszcze muszę się zagłębić w temat określania punktu rosy![]() I jeszcze jedno "wrażenie", niezbyt miłe... kiedyś wyłysieje jak nic mam wrażenie, że ta wcierka z rzepy guzik daje. Może zbyt krótko ją stosuje ale to już będzie z m-c. A nie widzę żadnej poprawy. Wręcz mam wrażenie, że czasami leci ich dużo więcej. Chyba uśmiechnę się w stronę rycyny na noc przed myciem. Może coś to da
|
|
|
|
|
#42048 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wypadają Ci tak już jakiś czas? Bo mi teraz na jesień też zaczynają bardziej wypadać, zawsze tak mam w połowie września
|
|
|
|
|
#42049 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
czylli od dawna i tak od tamtej pory wypadają raz mocniej, raz słabiej ale zawsze wypadają. Nie pomogły wizyty u dermatologa ani żadne suplementy. Teraz pierwszy raz stosuję wcierkę i może zbyt wiele wymagam po m-cu stosowania bo jednak nigdy wcześniej tego nie używałam ale miałam nadzieję, że regularne wcieranie choć tyci pomoże a tu
|
|
|
|
|
#42050 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba dzisiaj sobie zaloze maske miodowo-cynamonowa
mialam klasc kolor, ale mi sie nie chce juz z tym bawic dzisiaj, naloze w srode. Wczoraj mialam odswiezanie wg Rybiorka, czyli plukanie woda i odzywki. Jednak - choc nie czesalam po bs - byl puch. Balsam rozany jako bs sie nie nadaje jedyny efekt daje na suche wlosy. Wiec nie ma na moje wlosy reguly. Byly dni, gdy skrecaly sie olsniewajaco mimo rozczesania po odzywce bs, a czasem - choc nie rozczesze - jest pupaJakos moja uwaga zdryfowala z wlosow na odchudzanie .
|
|
|
|
#42051 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Chciałam Was zapytać, czy stosowałyście szampony, odżywki bądź stylizatory z firmy John Masters Organics? Jestem nimi bardzo zaciekawiona. Zawierają w 100% naturalne składniki. Jeśli jest ktoś zainteresowany, to tożna poczytać o tych produktach pod tym linkiem : http://johnmasters.pl/
|
#42052 | ||
|
Zakorzenienie
|
Martek_ - tak Ci miałam pisać właśnie, powzoruj się na Myszce
Myszka - śliczne masz te włoski, idealna kondycja Też pomagasz Dobrze że pomagasz ![]() Cytat:
PR dobra rzecz. W gruncie rzeczy prosty temat Cytat:
![]() Nie szalej może z rycyną od razu na noc, to nietypowy olej. BTW Próbowałaś kokosa na skalp? |
||
|
|
|
#42053 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie wiem czy inne objawy, trochę krostek na skroniach takich malutkich, nic mnie nie swędzi, no i to wypadanie, nic poza tym peeling cukrowy? gdzieś już o tym czytałam, chyba u Anweny, możesz coś więcej napisać? Cytat:
![]() Martek powodzenia na nowej drodze życia ładne masz włoski, tylko czekać co pokażą po odpowiedniej pielęgnacji a ja rozczesałam dzisiaj włosy po myciu już po wtarciu tego nerila. nałożeniu żelu lnianego i zostawiłam na prosto, bez wygniatania itd, chcę zobaczyć jak będą wyglądać, ale chyba już za mocno przywykłam do falusków i dziwnie mi :x
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2011-09-18 o 13:08 |
||
|
|
|
#42054 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#42055 | ||
|
Rozeznanie
|
Staram się
uczę się od Was![]() Cytat:
Ale jak tylko będę w Legnicy to od razu ruszę aby jej poszukać. Większe miasto to i może bogatszy asortyment będzie![]() Cytat:
Kokosa nie próbowałam na skalp ale on nie lubi olei. Zawsze mam po nich wzmożone wypadanie Właśnie nie wiem co zrobić z tą rycyną. Jedni mówią, że to cudo samo sobie a innym nie służy. I co tu począć? Robić swoje i czekać na poprawę? a jak nie przyjdzie
Edytowane przez pati_bc Czas edycji: 2011-09-18 o 13:33 |
||
|
|
|
#42056 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Popełniłam wpis w dzienniku regeneracji
Zapraszam ![]() Cytat:
Jak zwiedzasz blog Anwen to ona tam to dobrze opisała. Sama nawet robiła raz i obyło się bez uszkodzeń acz częściej to się boję tego wrażliwca Cytat:
![]() Cytat:
![]() Bingo mają keratynę, tylko patrz w skład czy jest przed zapachem, bo TA ma sporo a druga z keratyną w nazwie ma jak naplute Cytat:
Cytat:
Tzn ja nie mam wypadania ogólnie, tylko jak mi coś szkodzi, podrażnia, whatever - to z miejsca mam garść włosów w ręce, jeszcze dobre nie naniosę... Rycynę można przed myciem, może najpierw 30 min wystarczy? - a można dokapać ciut do myjadła i ponoć jak ma zadziałać to też zadziała a nie męczysz skalpu i cebulek i nie musisz tego szorować potem |
|||||
|
|
|
#42057 | ||
|
Rozeznanie
|
Przeczytałam
skorzystam z informacji o olejach. Mamy podobnie włosy więc skorzystam![]() Cytat:
Pozostają mazidłaCytat:
Wychodzi na to, że chyba też mam wrażliwy skalp
|
||
|
|
|
#42058 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jakie masz te odżywki? Cytat:
|
|||||
|
|
|
#42059 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Isana https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...ng.html&next=1. Nie jest zgodna z CG ale nie podrażnia mnie tak jak Isana z olejkiem Babasu. I druga to Emulsja Gloria. U Ciebie nie trafiona ale mnie jak na razie pasuje ![]() A Potters z aloesem też mnie podrażnia. Znaczy włosy bardziej wypadają Cytat:
Edytowane przez pati_bc Czas edycji: 2011-09-18 o 14:47 |
||||
|
|
|
#42060 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale co tam, spróbować nie zaszkodzi Cytat:
Cytat:
Tata zawsze widząc mnie z workiem na głowie ma niezły ubaw ![]() ---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- Cytat:
P.S - wspaniałe włosy, od teraz jesteś moją motywacją numer jeden ![]() Cytat:
Ja też już się nie mogę doczekać efektów
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:45.

Też właśnie czekam na niego bo chciałabym spróbować tej wcierki z żelu aloesowego. Ale skoro na razie go nie ma to myślałam o jakimś innym. Ale z tym u mnie w mieście trudno. 

mam wrażenie, że ta wcierka z rzepy guzik daje. Może zbyt krótko ją stosuje ale to już będzie z m-c. A nie widzę żadnej poprawy. Wręcz mam wrażenie, że czasami leci ich dużo więcej. Chyba uśmiechnę się w stronę rycyny na noc przed myciem. Może coś to da
czylli od dawna
-47-48-49-50