|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4171 | ||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Gwałtu rety, widać główkę! Pędem czas na porodówkę. Mamy IX/X 2011.
hello wieczorowo..mały Głód jeszcze śpi więc szybko Was przeleciałam
![]() GRATULUJE NOWYM MAMUSIOM SONIU , CALTEA ![]() ![]() Stokrotka-przy przeziebieniu można karmić piersią, nawet jest to zalecane. Cytat:
Tak jak dziewczyny pisały,by troszke oddechnąć mozesz podać Filipowi butelke. Cytat:
Co do babciu mam nadzieje,ze niedługo będzie miała okazje poznac małego PiotrusiaCytat:
nie jest powiedziane że body muszą być ubierane za każdym razem,ubieram Młodego tak by jemu było ciepło i by mi było go wygodnie rozbierać.Cytat:
![]() Z odbijanie to Marcelowi dopiero teraz w miare to wychodzi, tak to układam na boczek by nie zakrztusił się w razie ulania. Z jedzenia to jak na razie nie jem smażonego, owoców cytrusowych,kapuścianych. cos nadrobiłam i uciekam do łózka poleżeć, zaraz Marcel wstanie i zaczniemy nocne wojaże..
|
|
#4172 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Laktator mam elektryczny, a zmasakrowal mi sutek właśnie jak miałam zastój pokarmu. Jechałam na max i dość długo i bardzo mi to podrażniło sutek
|
|
#4173 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
pod spodem fotki z sesji "Projekt 9M" z 15.8 i spacerek po Starym mieście z 19.09
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
|
||
|
|
|
#4174 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4175 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A mnie po cesarce kazali wstać po niecałych 10 h
|
|
#4176 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
karmieniem to tak wlasie jest ze praktycznie dziecko wisi calymi dniami i nocami na cycu ![]() Wiem ze to nie jest pociaszajace ale z czasem bedzie lepiej... Trzeba przetrwac ten okres Cytat:
Od jednej butelki nawet dziennie nic mu nie bedzie a Ty mozesz sobie troszke odpoczniesz ![]() Cytat:
![]() Bardzo ciekawe te tytuly..sama niewiem ktory najfajnieszy ![]() Cytat:
![]() Jedne mamusie wola bodziaki a inne kaftaniki.... Ja jestem zwolennikiem body bo tak ladnie leza na dzidziusiu, tzn. nie podwijaja sie ![]() Przez to kaftanikow mam malo co.. Ale mam kolezanke co tylko w kaftaniki dziecko ubiera i ona mowi ze ja body denerwuja.... ![]() Cytat:
![]() Ja bylam 3 tygodnie temu w szpitalu bo mnie w nocy zlapaly takie wlasnie ale byly regularne.. Tzn meczyly mnie chyba ze 4 godziny i trwaly po minucie i regularnie co 5-7 min... Takze myslalam ze moze cos sie zaczac dziac od takich regularnych ale u mnie okazaly sie one nie grozne... Po prostu macicy sie zachcialo treningow nocnych ![]() Pojadlam sobie przez tydzien magnesik i juz mnie nie mecza tak regularnie ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||||||
|
|
|
#4177 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Może być kilka problemów z piersiami podczas okresu karmienia: 1. Zastój Objawy: wyczuwalne grudki pod skórą, pokarm leci z mniejszej liczby kanalików mlecznych, może pojawić się czerwona pręga Porady: dziecko karmimy w pozycji nachylając się tzn. dziecko leży, a my nachylamy się nad nim i tak dostawiamy, by górna szczęka była skierowana w kierunku grudki lub pręgi; ciepły kompres przed karmieniem w miejscu zastoju a po karmieniu zimny kompres lub zamrożone liście kapusty Jeżeli zastój utrzymuje się powyżej 24h - podejrzenie stanu zapalnego piersi 2. Stan zapalny piersi Objawy: a) gule i grudki, których nie można rozładować, wysoka temperatura 38-40 stopni b) nagła czerwona plama, objawy grypowe tj. dreszcze a potem wysoka temperatura Porady: Konieczna wizyta u ginekologa, gdyż musi ginekolog sprawdzić czy nie jest to spowodowane jakimiś problemami "dolnymi". Trzeba mu powiedzieć o objawach a on ustala leczenie. 3. Zatkanie kanału mlecznego Objawy: po naciśnięciu otoczki - na czubku brodawki pojawia się jakby łepek od kolorowej szpilki wypełniony płynem (tak jakby pryszcz) Porady: okład z rumianku, mocniej nacisnąć otoczkę by "pryszcz" pękł lub tż może pociągnąć cyca ![]() 4. Ropień piersi Objawy: Z piersi wydobywa się ropa Porady: Koniecznie zrobić posiew wypływającego płynu i zrobić antybiogram, by lekarz mógł zastosować odpowiednie antybiotyki 5. Bakteryjne zapalenie piersi Objawy: błyszcząca, czerwona, nabrzmiała brodawka; wydzielina ropna z otoczki, bolesne karmienie mimo odpowiedniego nasadzania Porady: przemywamy brodawki wodą z szarym mydłem; możemy smarować detromecyną po umyciu, wietrzenie brodawek 6. Grzybicze zapalenie piersi Objawy: odczucie jakby dziecko miało igły w buzi podczas ssania; dziecko ma pleśniawki Porady: takie same zachowanie jak w przypadku bakteryjnego zapalenia piersi Może moje notatki komuś się przydadzą
|
|
|
|
|
#4178 | |
|
Zakorzenienie
|
Przeczytałam troszkę do str 120
i WZRUSZYŁAM SIĘ OGROMNIE tyloma kciukami, gratulacjami ![]() DZIĘKUJEMY ZA WSZYTSKIE OGROMNIE i również cieszymy z się z Mesią, że są nowe mamy i maluszki Celuś, Luluś, Magialena - naprawdę się cieszę i ogromnie gratuluję!! Cytat:
rozbroiłaś mnie tymi podejrzanymi wizytami ![]() a co u nas - karmię piersią i Ameluś od razu załapała o co chodzi. Chyba zaczyna mi się nawał. W żabka szpitalu spała i jadła - była mega grzeczna w przeciwieństwie do innych maluszków z sali. Dziś pierwszy dzień w domku i marudziła pół dnia, ale to takie marudki a nie płacze. Po prostu jak ją wzięłam to spała, a jak odkładałam to się budziła i grymasiła. Chyba coś zjadłam i jej zaszkodziłam. Ja jestem zakochana, mąż też po same uszy. Ma śniadą cerę, byste oczka Poród miałam ciężkawy, rozwarcie długo nie postępowało mimo skurczy, po całej nieprzespanej nocy nie miałam na nic siły, byłam naprawdę wymęczona, między skurczami o mało nie mdlałam. Mąż okazał się najlepszym wsparciem, był cudowny, wyrozumiały i pomocny. Dziś już nie pamiętam bólu porodowego ... Ameluś wszystko wynagradza Moja teściowa zaczyna mnie wkur...., bo we wszystko się wtrąca, wszytko wie najlepiej. Dziś się popłakałam już (chyba taki baby blues) i powiedziałam mężowi, żeby jej zwrócił uwagę, bo nie ogarnę jej rad. Mam swoje lata, umiem zająć się SWOIM DZIECKIEM!! Spadam spać, bo za jakieś 2 h będzie karmienie ![]() Buziaki |
|
|
|
|
#4179 |
|
KWC
|
Aga, pokaż jakieś zdjęcia Amelii.
81gosia fajna sesja. Zazdroszczę. |
|
|
|
#4180 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
|
|
#4181 | ||||
|
Rozeznanie
|
Ja dopiero o tej porze się dzisiaj witam, bo od rana nie miałam prądu w domu, a tym samym internetu
Zaliczyłam wizytę u gina po płd- głownie po zwolnienie i z wynikami badań - już widać, ze mam jakiś stan zapalny w ukł. moczowym, na razie kazał brać Urosept, a co więcej to zdecyduje jak będą juz wyniki posiewu. No i trochę przerażająco się zrobiło, bo to przedostatnia wizyta była... i sam dr powiedział, że TO już niedługo ![]() Poza tym od paru dni mam jakiegoś doła, ryczę co chwila, wszystko mnie wk...wia, najbardziej tż... Tyle u mnie ![]() Sonia, Caltea - gratulacje i buziaki dla Was i maluszków ![]() Malgosia1983 Dziewczyny już wszystko napisały a propos porodu- ja tylko przytulę ![]() rabarbar83 Fajnie, że tata przyjechał i pomaga. Widzisz, a tak się martwiłaś, że tż nie zdąży Co za matoł Cytat:
Halo! Kochana! JA tu kolejkę zamykam i nie sądzę, żebyś miała mi ten zaszczyt odebrać ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#4182 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4183 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję za wszystkie gratulacje.
Dziś nasza druga noc w domku...jest ciężko, bo karmienie nam nie wychodzi W wolnej chwili postaram się napisać coś więcej.
|
#4184 |
|
Wtajemniczenie
|
Czyżbym była pierwsza
dobry
|
#4185 |
|
Wtajemniczenie
|
hej Mamuśki, wczoraj wszystko poczytałam, pocytowałam no i :pupa: nadusiłąm Esc i wszystko znikło:/ już nie miałam siły drugi raz:/
Witam się, odmeldowuję i zmykam, dziś bojowy dzień, zaraz śmigam do pracy pozałatwiać kilka spraw, na kawkę do koleżanki bo ma imieniny, później do miasta dokupić kwiatki i dzisiaj jedziemy na ślub i chrzciny co prawda impreza bez tańcy, ale przynajmniej się najem póki jeszcze można![]() A jutro kolejna parapetówka-dla rodziny. Więc pewnie dopiero w niedziele się odezwę ![]() Miłego weekendu i za szybkie rozpakowanie
|
|
#4186 |
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry
![]() na razie tylko poczytałam, potem poodpisuje bo musze zjeść sniadanko...strasznie mi dzis burczy sporo było o sprawach karmieniowych - tu sie nie odniose ale Agnieszka super, że jesteś juz z Amelcią w domku i że ładnie je mały ssaczek ![]() Aneczkaa wam życzę powodzenia w karmieniu ![]() Archi i gratuluje wizyty udanej chociaż w sumie nie wiem po co ci ta ginka mówiła o ruchach oddechowych, ale moze jakis swój powód miała w każdym razie sie tym nie martw bo to faktycznie trudno zaobserwować zwłaszcza u takich dużych bobasów ![]() Martunia miłego dnia
Edytowane przez danika Czas edycji: 2011-09-23 o 08:34 |
|
|
|
#4187 |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry
Wpadłam tylko się przywitać pierwszego dnia kalendarzowej jesieni... pogoda za oknem śliczna
|
|
|
|
#4188 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() U nas w szpitalu pionizuję po 12 godzinach
|
|
#4189 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Daj fotkę, daj daj daj Cytat:
![]() Asia Misia już przewiozłaś w wózku? Pokaż pokaż pokaż ![]() Archi A ciastkami się nie podziele bo nie upikełam - wysprzątałam łazienkę za to ![]() Cotka ![]() ---------- Dopisano o 09:27 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ---------- Agnyś Ty jesteś dla mnie oazą cierpliwości Rabarbar Pozdrów tatę
|
|
#4190 | |||
|
Zakorzenienie
|
O matko, co za ulga. Mój szkrab w nocy wstał chyba 3 razy- byłam nieprzytomna jeszcze po szpitalu więc nie pamiętam dokładnie- ale wyspałam się a to znak że nie było źle. Jak tż mnie budził to mówiłam coś "spytaj Pań położnych" i jeszcze inne dziwne rzeczy
aż tż się śmiał ze mnie i na szczęscie mam w nim wielkie wsparcie. Jest zakochany w małym. Czasami aż mnie wkurza jak ja go uśpię a ten przychodzi, cmoka, stęka mu nad uchem i go budzi W każdym razie dawał się dzielnie ściągać, lulać, wsadzać do łóżeczka. Teraz właśnie śpią sobie razem moi przystojniakowie a ja od razu mam lepszy humor- chociaż nie wiem na ile to będzie ;]Cytat:
Ja chyba rozregulowałam się przez tę durną żółtaczkę Cytat:
Cytat:
Mnie też dopadło jakiś cholerstwo. Normalnie nic nie czuję. Od 3 dni - NIC.Tak mnie zatkał katar. Myślałam że to zatokowe od ryczenia- często tak miałam, ale dzisiaj doszedł kaszel i zaczynałam mieć stresa czy mogę z Filipkiem tak bliziutko być i go karmić... A macie jakieś sprawdzone coś na przeziębienie? Bo ani cytryna, ani czosnek... chyba że lekarz, ale skoro małemu to nie szkodzi to mogę chyba spokojnie wykurować pod kołdrą i herbatą z malinkowym sokiem. Chyba że malinowego soku też nie wolno?? Jeny, ale to wszystko skomplikowane
|
|||
|
|
|
#4191 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja juz po sniadanku i mysle co tu robic, bo ogolnie to mam dzis strasznego lenia
|
|
#4193 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry.
Ale wczoraj padłam- chyba prze 22- oczywiście mały kryzys senny był o 3, ale zasnełam i wstałam o 9 ![]() Cytat:
Za wagę Bożenki ![]() Mi nogi zawsze babka sprawdza- w ciąży czy nie w ciąży- więc zawsze golę przed wizytą ![]() Cytat:
Ja tez nie to mądrości z SRCytat:
Fajnie ,ze zaglądasz oby się nie przydały ![]() Wielkie dzięki!! Cytat:
i zasnełam ![]() Fajnie,że już w domu i że się dogadujecie z Amelką- ona pewnie teraz marudzi przez tę teściową (teściową nie Amelkę ;0 )Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ona zawsze mówi co widać na usg- z resztą sama też wiem i widzę czego szuka albo nad czym się zatrzymuje, ech Cytat:
![]() coś mi cytaty pozjadało... idę szukać które
|
||||||||
|
|
|
#4194 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale jak jesteś przeziębiona to niestety przy małym w maseczce trzeba chodzić. Agnyska coś wie na ten temat ![]() ---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ---------- Cytat:
![]() No i nie wiem co Wy się tak uparłyście z tą Bożenką ![]() ---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ---------- Choć w sumie mi też należą się brawa za moją wagę bo w końcu nic nie przybrałam przez ostatnie 2 tyg ![]() Swoją drogą to dziwne, że dziecko tyje a ja już nie
|
||
|
|
|
#4195 |
|
Zakorzenienie
|
spiesze doniesc :
Shafira: Nadia urodziła sie dzisiaj sno 0:28,2170 51 cm poród wywoływany bo na konsutacji stwiedzili ze wody sa zabarwione gratulacje |
|
|
|
#4196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co się u agnyski stało? |
|
|
|
|
#4197 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja ostatnio tez przybrałam 2 kg w 2 tygodnie ale widze ze jestem spuchnieta jakas taka babica sie zrobiłam na koniec tej ciazy ![]() Cytat:
czekamy na zdjecia małej Cytat:
a nogami sie nie przejmuj ginek napewno uwagi nie zwraca na takie rzeczy bo pewnie wiekszosc tych starszych babek napewt sie tam nie ogoli ![]() Cytat:
![]() ale z drugiej stronie fajnie by juz było mała zobaczyc bo wy takie śliczne kruszynki macie a i teraz relacje z wizyty ![]() badanie dzisiaj troche bolało az sie wystraszyłam jak z porodem bedzie szyjka sie juz skrociła i mam rozwarcie na 1,5 palca ginek powiedział ze do porodu wszystko juz ładnie przygotowane i zostaje tylko czekac ![]() nastepna wizyta za tydzien i wypisze mi juz skierowanie do szpitala ![]() ale jak z doswiadczenia wiemy z rozwarciem mozna jeszcze chodzic i chodzic wiec nie nastawiam sie ze urodze predzej
|
|
|
#4198 | |
|
Zadomowienie
|
śliczny
Cytat:
|
|
|
#4199 | |
|
Raczkowanie
|
Booooooski!!!
Taka mała słodka kaczuszka... a to zdjęcie z tatą - cudowne!! Cytat:
Gratulacje dla naszych dwóch dzielnych i wspaniałych Pań!! |
|
|
|
|
#4200 |
|
KWC
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:32.

mam nadzieje,ze niedługo będzie miała okazje poznac małego Piotrusia
nie jest powiedziane że body muszą być ubierane za każdym razem,ubieram Młodego tak by jemu było ciepło i by mi było go wygodnie rozbierać.

17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię
Mierzyłam 54 cm.

Albo w niedzielę albo o 21 

a on sprawdzał czy obrzęków nie mam bo mu się wydaje, że mam obrzmiałe wargi sromowe