Gwałtu rety, widać główkę! Pędem czas na porodówkę. Mamy IX/X 2011. - Strona 150 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-25, 10:18   #4471
anciaahk
kosmitka

Dot.: Gwałtu rety, widać główkę! Pędem czas na porodówkę. Mamy IX/X 2011.

Cytat:
Napisane przez MalgosiaM8 Pokaż wiadomość
to samo powiedziałam
mąż wogóle czuje się tylko ojcem jak mały jest grzeczny, jak ma oczka otwarte i śpi, a tak jak płacze to do mamy, bo tylko mama uspokoi, pewnie małego brzuszek boli "bo mama się czegoś najadła" itp.. no złość mnie bierze taka, mówię mu to wszsytko ale to jak grochem o ściane, on o sobie tylko potrafi.
aaaaa i miłość po porodzie już mineła, to uczucie jak pisała Agnieszka "zakochania się ponownego" też mieneło, wiedziałam że nie będzie to trwało wiecznie, ale 4 tyg to ciut przymało choć nie powiem pokłócimy się, ale zaraz spojrzymy na małego ijuż rozmawiamy normalnie, ale nerwy są
Małgosia u nas to samo, ostatnio jak pojechałam do ojca do szpitala i nie było mnie godzinę to mały godzinę się darł, to mój mąż orzekł że to dla niego za dużo i on nie może tak długo z dzieckiem płaczącym siedzieć. Rozwodzimy się co 3 dni.

Cytat:
Napisane przez acelinka Pokaż wiadomość
różnie w zależności od apetytu małej, w ciągu dnia mało kiedy udaje mi się ściągnąć bo mała jest Głodomorra wieczorem ściągam troche niż pójde spać tak ok 40-50 ml wychodzi i w nocy po karmieniu bo wypija mi tylko z jednego cyca to z drugiego zazwyczaj ok 30 ml odciągne. Trzymam to w lodóce jak sie nazbiera 100 to do woreczka i zamrażalnik staram się żeby w ciągu jednego dnia+nocka odciągnąc to 100 ml żeby za długo nie stało
co do rozmrażania to nie mam pojęcia będe to robić na oko, pisze żeby rozmrażac w lodówce więc się nie popsuje a podgrzewać to tż będzie przed podaniem pewnie po 100 ml bo jak natalcia sie dorwie do butelki to zazwyczaj tyle wypija
\Dzięki za rozjaśnienie, chyba będę musiała dokarmiać MM bo na cały dzień pewnie nie ściągnę wystarczająco.
agnyska - ktoś Ci chyba pisał, ale napisze i ja - kąpałam się normalnie od razu po zdjęciu szwów
Cytat:
Napisane przez MalgosiaM8 Pokaż wiadomość
dziś rano przylukałam u swojego czerwoną plamę po szczepieniu w szpitalu, może dlatego mały mi tak płacze, bo wczoraj jej nie było.
Mówiły mi położne w szpitalu że to się pojawi , zrobi się strupek sam odpadnie i żeby tego nie ruszać.
dziś kończymy równo miesiąc a mały więcej czuwa niż śpi , poważnie! takie małe dziecko to tylko spać powinno, a nasz ma to w nosie i nie śpi a jak już zaśnie to jak się wybudza to odrazu krzyk jakby go ze skóry obdzierali
M oj też ma plamę, może nawet ropieć, ale chyba nie boli .
Mój też więcej czuwa w dzień niż śpi, a jak budzi się to z krzykiem, to taki typ chyba .
A skoro w nocy tak dłigo krzyczał, to może jednak ma te kolki? Bo to się podobno taki wyciem objawia, próbowałaś jakiś lek?
my kupiliśmy polecany infacol i kolek nie ma. Dalej ma wzdęcia przy kupce, ale nie ma kolek i darcia się mocnego.
Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość

Ja 9 dni po- krwawię, ale krótko jestem po więc nic dziwnego . Też boję się ogolić tam a strasznie bym chciała Co prawa miałam 4 szwy, które w sumie mało gdzie czuję a poza tym już je ściągnęli, ale i tak mam obawy.
Ja krwawię nadal, chociaż jestm 5 tygodni PO, aż mnie to mrtwi! Dobrze, że jutro mam gina.
Ja ściągam katarek zakraplając do noska sól fizjologiczną i ściągam potem fridą. Ale mój nie ma katarku tylko suche gluty .
Cytat:
Napisane przez spray Pokaż wiadomość
Też stosuję maść majerankową, samruje Erykowi pod nosem, ale efektów jakoś nie widzę. Mam w domu polecaną na forach sól morską, ale jak ja mam to wkroplić dziecku??? Nie zadławi się?? I ile tych kropli?
Ja wkraplam 1-2 krople soli fizjologicznej, żeby lepiej się ściągało, nie dławi się póki co.

Co do szczepienia - to jak mi tłumaczyła pediatra nie chodzi o ilość wkłuć, ale o jakość i czystość leku podawanego w obu szczepionkach, w tych skojarzonych lek jest czystszy i lepsza jest jego jakość, szczególnie na jedną z chorób, ale nie pamiętam jaką.
My robimy skojarzoną, rotawirusy i pneumo odpuszczamy - konsultowałam to z pracownikami sanepidu - podobno żaden pracownik sanepidu nie szczepił dziecka na rota i pneumo -w dużym mieście wojewódzkim w pl.

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-25, 10:24   #4472
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasiuleczkakuleczka Pokaż wiadomość
Dzień dobry
U nas coś się szykuje??? Wyszedł mi szop??? - śluz kawa z mlekiem, nawet zabarwiony na brązowo, mam skurcze co 10 min (zdarzały się co 5!) i nie są ta zwykłe napięcia brzuszka to boli
3majcie kciuki, żeby nie minęło PS: jak przychodzi skurcz, napływa fala gorąca że pod pachami mam wodospad Ciocie i kuzynka w gotowości, by zawieść mnie do szpiala i zaopiekować się Filipkiem, który od 2 w nocy nie gorączkuje mama w pracy ale jakby co schodzi z dyżuru i ze mną rodzi

Dzień dobry dziewczyny
Piękna jesień prawda? U nas słoneczko i niebieskie niebo
Na 13 Tż ma wyścig, więc pospaceruję sobie po lesie

Miłego dnia laseczki
Stary 2011-09-25, 10:29   #4473
81gosia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez danika Pokaż wiadomość
ale co do prezentów - kiedys tez myslałam, ze są głupie. Sama dostałam na chrzciny dwie złote bransoletki i łańcuszek, a na bierzmowanie pierscionek z brylancikiem. No i moja mama to trzymała tyle lat u siebie, bo jak byłam młodsza to nie chciałam nosić. A teraz sie ciesze z takich prezentów bo sama bym sobie nie kupiła, bo szkoda by mi było kasy a teraz lubie taką biżuterię i noszę to wszystko
Jak bym miała dostać dla małej jakieś zabawki lub ubranka, znając gust niektórych u mnie w rodzinie i wśród znajomych, to ten łańcuszek i bransoletka, to o niebo lepsze rozwiązanie. Swoją drogą boję się swoich 2 sąsiadek. Już łażą za moją mamą, że co one będą miały kupić, skoro mama tyle rzeczy kupiła małej i ona już wszystko ma.

Wczoraj się zezłościłam na allegro - wszystko na co się nastawię, to mi znika przez snajpera - karuzela, łóżeczko turystyczne (bo chyba to już ostatnie większe zakupy jakie chce zrobić). Dziś przewertowałam Gumtree i stwierdziłam, że mam gdzieś All. Tak na prawdę jak doliczę przesyłkę z 2 końca Polski to ceny podobne albo i wyższe. Właśnie znalazłam ładne łóżeczko turystyczne (jadę wieczorem obejrzeć dokładnie w jakim jest stanie) i karuzele taką jak chciałam (tu czekam na odpowiedź bo telefonu nie było)
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
81gosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-25, 10:34   #4474
kasiuleczkakuleczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 81gosia Pokaż wiadomość
no to trzymam kciuki
Cytat:
Napisane przez mmadziaa Pokaż wiadomość

Kasia informuj nas na bieżąco
Cytat:
Kurcze, ale to wzruszające jest. Te emocje i wyczekiwanie.
Dla mnie już powoli to takie surrealne. Trzymam mocno kciuki.
Cytat:

kasiu trzymam kciuki za te skurcze, oby to było TO!
Cytat:
Napisane przez indygo79 Pokaż wiadomość
kasiakuleczka za Ciebie i Amelcię

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

gratulacje . u nas w tej kwestii lipa i brak tematu, bo o chrzestnych, a w zasadzie o chrzestne chodzi.....
Cytat:
Napisane przez MoniaZ82 Pokaż wiadomość
To trzymam kciuki
Cytat:

Kasia no to
Cytat:
Napisane przez Malgosia1983 Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny pa polecenie położnych wzięłam 2nospy 1,5h temu i skurcze nadal są co 10min - nie nabierają na sile i mam nadzieję, że nie miną tak już po 6mi się skurcze zaczęły i od 8regularne co 10min (czasem co 8, czasem 20)
Po 13 jadę na IP sprawdzić co się dzieje - liczę się z tym, że odeślą mnie do do domu

KOPNIACZKI AMELECZKI
kasiuleczkakuleczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-25, 10:39   #4475
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzięki dziewczyny pa polecenie położnych wzięłam 2nospy 1,5h temu i skurcze nadal są co 10min - nie nabierają na sile i mam nadzieję, że nie miną tak już po 6mi się skurcze zaczęły i od 8regularne co 10min (czasem co 8, czasem 20)
Po 13 jadę na IP sprawdzić co się dzieje - liczę się z tym, że odeślą mnie do do domu
No to trzymamy nadal
Przynajmniej coś sie u Ciebie dzieje bo u mnie nadal cisza...
Stary 2011-09-25, 10:39   #4476
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

A od kiedy jest swiadomy usmiech?
jak patrze na te pseudo usmieszki to nie moge sie doczeac tych swiadomych ;]

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-25, 10:42   #4477
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Ancia wiesz jak podniesc kogos na duchu.....az mi sie milo zrobilo....( chociaz nie pisalas tego do mnie ale ja karmie tylko mm)
Kochana bo tak jest. Ja akurat nie mam problemów z piersią, ale gdybym miała to co wielkiego - karmiłabym MM i tyle. Sama byłam karmiona MM i jakoś urosłam i żyję .
Cytat:
Napisane przez Antiopa7 Pokaż wiadomość
spray a jest to prawda ze te skojarzone sa lepsze jakosciowo? ze w tych na nfz jest rtec a w tych skojarzonych niby nie ma i sa bezpieczniejsze.
Tak mi mówił pediatra .

---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

Cytat:
Dzisiaj Franio skończył 5 tygodni ,a jeszcze świaodmych nie ma. Podobno w 2 miesiącu są.
Zmykam szykować się na spacerek .

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-09-25, 10:42   #4478
cotynato
Zakorzenienie

Cytat:
No to trzymamy nadal
o kurka - a kiedy do szpitala? ja bym juz jechala

Wymianka.
Stary 2011-09-25, 10:43   #4479
anciaahk
kosmitka

Cytat:
No to trzymamy nadal
Rozkręci się , tego Ci życzę .

Stary 2011-09-25, 10:45   #4480
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

Cytat:
uff. Ja się waham czy mu koperkowej herbatki nie zrobić- w szpitalu dawali. Ale poczekam może sama się zjawi po śniadanku

Kurde boję się małego teraz kąpać przez tego pępuszka. Wczoraj go wacikami umyłam
Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
Kochana bo tak jest. Ja akurat nie mam problemów z piersią, ale gdybym miała to co wielkiego - karmiłabym MM i tyle. Sama byłam karmiona MM i jakoś urosłam i żyję .

Tak mi mówił pediatra .

---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

Dzisiaj Franio skończył 5 tygodni ,a jeszcze świaodmych nie ma. Podobno w 2 miesiącu są.
a Agatka ma 3 tyg, więc dla naszych maluszków

a gdyby te nieskojarzone były złe i niebezpieczne to by je wycofali. ja myślę, że niewiele osób w kraju stać na zapłacenie tyle za szczepionki....

"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C.

indygo79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-25, 10:47   #4481
anciaahk
kosmitka

Indygo oczywiście, że nie są złe, tylko podobno skojarzone są lepsze. Lepsza jakość leku i czystsze, podobno podkreślam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-25, 10:48   #4482
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Cytat:
o kurka - a kiedy do szpitala? ja bym juz jechala
Świadome, to chyba jakoś koło 2 miesiąca - tak czytałam

We wtorek mam się zglosić - bedzie równo 7 dni po terminie, ale chyba pojadę jutro wieczorem żeby mnie od wtorku rano mogli przebadać. Nie wiem... Zadzwonię na Ip jutro z rana i się dowiem.
Ruchy czuję normalnie, mały się rozpycha, uplawy takie jak do tej pory.
Nic niepokojącego się nie dzieje...
Też już bym tam koczowala pod drzwiami Ip

---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

Cytat:
Rozkręci się , tego Ci życzę .

Przestawilam się już na wywołanie
Stary 2011-09-25, 10:56   #4483
Antiopa7
Raczkowanie

słuchajcie mam pytanie czy wasze dzieci jak juz sie najedza i da sie je do łózeczka to tez tak kopia pod kołderka i wyciagaja sie całe. moj to szaleje napina sie prezy.. niewiem czy to cos nienormalnego czy jak.. wezne go na rece to tez sie tak prezy cały tak jakby podskakiwał.. niewiem .. jak to u was wyglada
Antiopa7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-25, 11:01   #4484
tusia872
Zadomowienie

Cytat:
Dzień dobry
U nas coś się szykuje??? Wyszedł mi szop??? - śluz kawa z mlekiem, nawet zabarwiony na brązowo, mam skurcze co 10 min (zdarzały się co 5!) i nie są ta zwykłe napięcia brzuszka to boli
3majcie kciuki, żeby nie minęło PS: jak przychodzi skurcz, napływa fala gorąca że pod pachami mam wodospad Ciocie i kuzynka w gotowości, by zawieść mnie do szpiala i zaopiekować się Filipkiem, który od 2 w nocy nie gorączkuje mama w pracy ale jakby co schodzi z dyżuru i ze mną rodzi
trzymam kciuki

Cytat:
No to trzymamy nadal
trzymam kciuki zebhy cie samo wzieło najlepiej dzisiaj wieczorem
chce juz Stefka zobaczyc

Cytat:

Tak mi mówił pediatra .

gratuluje 5 tygodni ale ten czas leci

"Każdą sekundę mojego życia nazywam Twoim imieniem, bez Ciebie moja dziecino świat dla mnie nie istnieje."
tusia872 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-25, 11:05   #4485
MalgosiaM8
Zakorzenienie

Cytat:
Małgosi a maścią majerankową gdzie smarujesz? pod noskiem tylko?

wiecie.. ja nie kupiłam tej fridy, gruszkę wole bo na samą myśl o fridzie mam
tak smaruje pod noskiem i nosek , bo ma już sucha skórkę od katarku

Powiem szczerze że jakbym nie miała fridy, too bym nie dała rady z tym katarkiem, gruszka a szzególnie ta mała to jakieś badziwie , wycia tylko "glutki" na wyjściu a u nasady nosa twardo wszsystko siedzi.

Zakraplam sól fizjologiczną i lecę najlepsze jest to że otwieram opakowanie od fridy a mały już się drze, wie co się świeci
Z czystym noskiem 100 razy lepiej je, jest spokojny nie rzuca się , także warto

Cytat:
A konsultowałaś to z kimś czy sama wybrałaś takie opcje? Bo jak działa to może i ja bym taką kurację zastosowała. Tyle, że nie wiem jak z tymi kropelkami..
Byłam u rodzinnej lekarki, to wszsytko mi przepisała, mam również czoopki , ale kazała użyć jakby była gorączka, a gorączki nie było

O kropleki myśle że warto zapytać w aptece, bo napewno są bez recepty
Cytat:
Małgosia u nas to samo, ostatnio jak pojechałam do ojca do szpitala i nie było mnie godzinę to mały godzinę się darł, to mój mąż orzekł że to dla niego za dużo i on nie może tak długo z dzieckiem płaczącym siedzieć. Rozwodzimy się co 3 dni.

hahah my może się nie rozwodzimy, ale chyba nigdy nie byliśmy wobec siebie tak szczerzy jak teraz i wygranujemy sobie co najlepsze

M oj też ma plamę, może nawet ropieć, ale chyba nie boli .
Mój też więcej czuwa w dzień niż śpi, a jak budzi się to z krzykiem, to taki typ chyba .
A skoro w nocy tak dłigo krzyczał, to może jednak ma te kolki? Bo to się podobno taki wyciem objawia, próbowałaś jakiś lek?
my kupiliśmy polecany infacol i kolek nie ma. Dalej ma wzdęcia przy kupce, ale nie ma kolek i darcia się mocnego.
mam espumisan, po nim po jakiś 15 minut zaczyna się uspokajać, ale wydaje mi się że jest taki sobie

Ja krwawię nadal, chociaż jestm 5 tygodni PO, aż mnie to mrtwi! Dobrze, że jutro mam gina.
ja wzoraj zakrwawiłam, dziś już nie , także nie przewidzi nic ja mam dopiero 3 października wizytę

.
Cytat:
no nie ja też czekam na to mój maluch już reaguje na takie podszczypywanie pod paszkami bo sie kuli ale nie płaczę, tylko robi minkę

bąbel się budzi po pół godzinnej drzemce, zdechne normalnie

Staś wziął rodziców z zaskoczenia i już jest z nami!
25.08.2011

Stanisław wywrócił moje życie do góry kołami
MalgosiaM8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-25, 11:05   #4486
SONIA004
Zadomowienie

Witajcie kochane! Ja tylko na chwilkę... Od wczoraj jesteśmy w domku...i uczymy się siebie...ciężka to nauka a mama taka nieporadna... i to karmienie... nie wiem czy dobrze przystawiam czy dziecko się najada... nic nie wiem...
Przepraszam, że Was nie dam rady nadrobić... na razie chyba za bardzo panikuję...i boję się własnego dziecka Dobrze, że mąż opanowany
SONIA004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-25, 11:08   #4487
archinta
Zakorzenienie

Dzień doberek.
Wieczór Panieński to już dla mnie wyzwanie- zmyłam się przed północą. Najpierw byłyśmy na kolacji w restauracji, apotem dziewczyny chciały iść do knajpy potańczyć- ale byłam sensacją wśród bywalców zwłaszcza kolesie mało z krzeseł nie spadali
Jakby co nie tańczyłam ja akurat raz,że nie dyskotekowa, a dwa wieczorami to brzunio ciągnie i ciąży.
Ale za to mnie TŻ wkur...- powiedzcie mi czy ja jestem dziwna, że na jego pytanie czy może, wypić piwo na kawalerskim- warczę???? 2x pytał- za pierwszym razem warczałam, za drugim myślałam, ze wręcz zabiję. I tak jestem zła na niego od dobrego tyg...

Cytat:
A u nas znowu ładna noc.

Cytat:
Jednak bycie mamą to nie taka łatwa rzecz jak mi się wydawało . Zejdę niedługo z tej paniki
To Ty miałaś takiezłudzenia???
A co do tej paniki - Ty powinnaś mieć taką ksywę Na początku ciąży co chwilę maiłaś stresa- pisałam Ci, ze po porodzie to się dopiero zacznie - nie wierzyłaś
Cytat:
Wszystko minie .
Mówisz?? Bo ja już codziennie płaczę często niestety przez męża - patrz wyżej
Cytat:
heloł niedzielnie mała śpi, a mama w necie buszuje

Cytat:
Mąż mnie rozwalił, uśmiałam się jak fretka. Rano kołysał synka i śpiewał mu piosenkę z Domowego Przedszkola. I tam jest fragment: "dokąd tupta nocą jeż..." A Tż śpiewał: "dokąd tu ptanocą jeż". On myślał, że taki jest tekst. I nawet przyznał, że od dziecka miał strasznego ćwieka co to jest ta ptanoc

Cytat:
Moja mama dzisiaj poleciala do domku.... i tesciowa zostala.....a na dodatek siostra tza wczoraj przyjechala i dopiero po wejsciu oznajmila ze jest przeziebiona....no i zostala na noc....zrobilam lekka awanture Tz ze jak to ona sobie wyobraza z katarem do malego dziecka....i ma zakaz zblizania sie do malej...A wiecie jaki mala prezent dostala??? lancuszek i bransoletka.... szkoda ze sie nie zapytala czego potrzebujemy....Zreszta na sam jej widok mam nerwice...
Ukatrupiłabym!!!!!!!!!!!
Cytat:
o matko, padłam

no mój kolega zawsze myślał, że bajka ma tytuł "Bole Kilolek", że to imię i nazwisko
Nonie mogę Kilolek, tuptanoc
Cytat:
dzień dobry

właśnie wcinam drugie sniadanko rano męzul mnie namówił na przytulanki, nawet miło było tym razem po czym poinformował dziecko, ze ma na czwartek termin eksmisji i ma sie pakować
A co to jest Ja w ogóle nie pamiętam...
Cytat:
archinta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-25, 11:11   #4488
agnieszka 0605
Zakorzenienie

witam moje kochane mamusie i brzuszki

My dziś po imprezie "pępkowej" (organizowali tściowie). Poszłam spać późno, zmęczona na maxa, ale Mesiulek w nocy był grzeczny i teraz śpi. Kochana moja

Na szczęście mam już za sobą najbliższych gości (siostry i brata męża) i teraz spokój. Teściowa tylko za bardzo chce się mieszać, ale walczę z tym.

Zaraz spróbuję coś nadrobić, ale mam pytanie na szybko:
Małej kończą się papmersy, czy 2 są dużo większe od 1?? Bo nie wiem czy kupić znów dużą pakę 1 czy już 2??

Twoje zdanie jest twoje, wiec zapewne rożni się od mojego.
agnieszka 0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-25, 11:15   #4489
archinta
Zakorzenienie

Cytat:

i dalej 3mam kciuki- może akurat nas zaskoczysz
Cytat:
Napisane przez SONIA004 Pokaż wiadomość
Witajcie kochane! Ja tylko na chwilkę... Od wczoraj jesteśmy w domku...i uczymy się siebie...ciężka to nauka a mama taka nieporadna... i to karmienie... nie wiem czy dobrze przystawiam czy dziecko się najada... nic nie wiem...
Przepraszam, że Was nie dam rady nadrobić... na razie chyba za bardzo panikuję...i boję się własnego dziecka Dobrze, że mąż opanowany
Mama może i nieporadna- ale najlepsza na świecie i to najważniejsze szybko się siebie nauczycie
Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość

My dziś po imprezie "pępkowej" (organizowali tściowie). Poszłam spać późno, zmęczona na maxa, ale Mesiulek w nocy był grzeczny i teraz śpi. Kochana moja

Na szczęście mam już za sobą najbliższych gości (siostry i brata męża) i teraz spokój. Teściowa tylko za bardzo chce się mieszać, ale walczę z tym.

Małej kończą się papmersy, czy 2 są dużo większe od 1?? Bo nie wiem czy kupić znów dużą pakę 1 czy już 2??
Jaaa- wy już po imprezce super
Wiele mam pisało, ze następne kupowały 2 bo z 1 potrafiła się zawartość już wylewać np- na plecki

Edytowane przez archinta
Czas edycji: 2011-09-25 o 11:19

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-25, 11:25   #4490
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

Cytat:
Indygo oczywiście, że nie są złe, tylko podobno skojarzone są lepsze. Lepsza jakość leku i czystsze, podobno podkreślam.
i tak mam wrazenie ze koncerny farmaceutyczne nas naciagaja

Cytat:

2, bo 1 szybko przemiekaja

"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C.

indygo79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-25, 11:30   #4491
81gosia
Zadomowienie

Powiedzcie mi co kupowałyście do dziecinnej apteczki jeszcze przed porodem - jakieś środki bez recepty tak na wszelki wypadek, żeby potem nie latać, ani nikogo nie ganiać po aptekach. I ewentualnie, co okazało się zaraz po porodzie potrzebne z apteki.
Bo widzę, że np. katarki na porządku dziennym.
Zdrowia życzę dla maluszków.

Ale mi się mała dziwnie pręży.
Mam nadzieję, że jeszcze z tydzień się powstrzyma, bo byłam taka zaganiana, że szpital na cc będę dopiero załatwiać w tym tygodniu.
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
81gosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-25, 11:51   #4492
cotynato
Zakorzenienie

No tak, panika to moje drugie imie.

Chyba muszę poszukać pediatry jakiegoś dzisiaj. Mały marudny, cieplutki i pampers obtarł chyba pępuszek i widać jakąś brunatno- zółtą wydzielinkę
Ryczeć mi się chce jak sobie pomyślę że coś nie tak zrobiłam i coś może być z nim nie tak

Wymianka.
Stary 2011-09-25, 12:08   #4493
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mooonik Pokaż wiadomość
Agaaaa! Twój opis jako pierwszy wywołał łezki u mnie Zabrzmiał tak mega optymistycznie i pozytywnie, mimo tego bólu, o którym pisałaś, że okropnie, ogromnie pozazdrościłam Ci, że jesteś już po.
Teraz Amelka każdym uśmiechem wynagradza Ci to, że kazała tyle na siebie czekać
[/LEFT]
kurcze aż się popłakałam po Twoich słowach, znów przypomniały mi się TE chwile Jak to jest możliwe, że ból wspomina się z takim rozżewnieniem

Cytat:

piękny opis siedzę tu i chlipię. cudnie, że tak też przeżyliście . a co do podkreślonego .... ja też myślałam, że tak było ale to był mój wymysł. wspaniale, że się tak kochacie.
czemu wymsył?

Mój mąż codziennie dziękuje mi, że urodziłam mu taką piękną córkę, że tak dobrze się nią zajmuje, mowi, że jesteśmy dla niego wszystkim. Wzruszające to jest strasznie!!

Cytat:
no dobra Aga a co mówisz jak ktoś pyta czy może ?
mówie, że NIE MOŻE
siosty dostały ją raz na ręce i póki co koniec

Cytat:
Napisane przez BordAna Pokaż wiadomość
mam pyt do tych dziewczyn co miały wywoływany poród?
bolało to?
oksytocyna jest w kroplówce tylko? a ten jakiś żel i zastrzyki to tez na wywołanie?
no i czy przebicie pęcherza płodowego też boli?
bo rozumiem ze odciąganie pokarmu laktatorem nie pownno boleć??
wczoraj przyszedł mój reczny z aventu i trochę sie nim pobawilam... tak na sucho nie jest źle
1. Wywoływany poród ponoć boli bardziej
2. Ja miałam w kroplówce
3. Pęcherz przebiła mi położna przypadkiem podczas badanie, nie bolało, ale same badania to hardcore

Cytat:
Napisane przez mucka21 Pokaż wiadomość
Mamuśki maluchy śpią z wami?
w nocy jak jestem mega zmęczona to biorę ją do siebie na chwilkę, ale potem staram się odkładać do łóżeczka.

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ----------

Od kiedy można werandować malucha? Jak długo? A kiedy spacer?

Stary 2011-09-25, 12:19   #4494
archinta
Zakorzenienie

Cytat:
No tak, panika to moje drugie imie.

Chyba muszę poszukać pediatry jakiegoś dzisiaj. Mały marudny, cieplutki i pampers obtarł chyba pępuszek i widać jakąś brunatno- zółtą wydzielinkę
Ryczeć mi się chce jak sobie pomyślę że coś nie tak zrobiłam i coś może być z nim nie tak
Na pewno wszystko zrobiłaś dobrze to żywy organizm- jeden reaguje tak inny inaczej. Wydzielinkę przecieraj- jak nie śmierdzi, nie babrze się bardziej, nie jest w koło czerwone i ciepłe to ok. A jutro dla spokojności pokaż lekarzowi.
Będzie dobrze

---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ----------

Cytat:

Od kiedy można werandować malucha? Jak długo? A kiedy spacer?
skopuję Ci info z naszej SR , które ju z tu podawałam:

Napisane przez archinta
A właśnie- u nas dziś w szkole rodzenia ubieraliśmy dzieci i o wychodzeniu na dwór było.

Także tak:

Jeżeli w domu mamy ok. 21°C to ubieramy dziecku body z krótkim rękawkiem, koszulkę z długim i śpioszki lub półśpioszki i zawsze skarpetki bez ściągacza- do spania przykrywamy kocykiem.

W taką pogodę jak dziś ok 16-18 °C mówiła by na ten zestaw ubierać kombinezonik taki podwójny np. podszyty bawełna , a na wierzchu polar.

Jeżeli chodzi o wychodzenie na dwór:

- jeżeli na dworze temp. podobna jak w domu +/- 3-4 °C (już się chyba nie załapiemy ) to można wyjść z dzieckiem już na drugi dzień po powrocie bez werandowania;

-jeżeli na dworze jest ok 10-15 °C to w pierwszy dzień po powrocie ze szpit. po prostu odpocząć, na drugi zacząć werandowanie od uchylonego okna, na 3-ci dzień okno otwieramy całkiem , a dziecko kładziemy zaraz przy nim i zaczynamy od 15-20 min. W ciągu kolejnych 2 dni wydłużamy czas do godz, także ok 5-6 dnia idziemy już na spacer;

- gdy temp. na dworze ok 5°C to werandowanie zaczynamy dopiero w 7 dobie życia postępując jak wyżej.

Babeczka mówiła, ze na spacery chodzimy do -10°C.

Jeśli chodzi o czapki- w domu mówiła by nie ubierać, jedynie na dwór. Jak ubieramy kombinezon z kapturem to do tego nie wkładać już grubych czapek tylko te z podwójnej bawełny.

To chyba tyle.

Edytowane przez archinta
Czas edycji: 2011-09-25 o 12:22
Stary 2011-09-25, 12:22   #4495
stokrotka_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez egwene6 Pokaż wiadomość
Witajcie

Nie było mnie tu strasznie długo - w wirze przygotowań, pobytu na patologii a potem na położnictwie zupełnie nie miałam czasu na forum. Teraz też nie zapowiada się że to szybko się zmieni bo mam szczęście jeśli bliźniaki dadzą mi chociaż godzinkę przerwy ale oczywiście nie narzekamy bo nasze skarby wynagradzają nam wszelkie trudy z nawiązką.

Co do samego porodu - to praktycznie nic nie mogę powiedzieć bo miałam cesarkę w znieczuleniu ogólnym ale pobyt na położnictwie wspominam jak najgorszy koszmar - wyszłam z stamtąd jak z więzienia i prawie 10 kilo chudsza niż przed ciążą. Jeśli będę miała chwilkę czasu to opiszę co się działo bo nawet w tej chwili nie mam ochoty do tego wracać.

A wracając do przyjemnych tematów - pozwólcie że wam przedstawię - Emmę urodzoną 12.09.2011 o godzinie 17:25 z wagą 2400 i Gabriela urodzonego 12.09.2011 17:26 o godzinie 17:26 z wagą 2470
ale słodkości!! a jaką mają dużą jak na bliźniaki wagę!

wogóle podziwiam jak sobie dają ludzie radę z dwójką takich maluszków na raz...

Cytat:

pępek nam kazali przecierać patyczkami do uszu spirytusem nierozcieńczonym. kikut odpadł Bartkowi w szpitalu, tylko w zagłębieniu został jakby to opisać spory strup który się odchyla coraz bardziej, mam nadzieję że w końcu odpadnie, to już prawie 3 tygodnie. dziwi mnie że Stokrotce kazali przemywać wodą - przecież to trzeba wysuszać ...
no tu tak radzą...przemywać wilgotnym wacikiem i potem na sucho...
ehh....

Cytat:
Ponoc trzeba czyscic jezyczek zeby usunac ten osad z mleka i zeby nie bylo plesniawek.....Moja sis czyscila swoim maluszkom....

chyba sama zacznę tak robić od czasu do czasu... nie zaszkodzi napewno

Mnie polozna powiedziala ze mam nic nie dolewac do kapieli....tylko woda i nic....
Dzisiaj zakupilam olive oil wlasnie w aptece w malych buteleczkach....

Jesli chodzi o pepek....to tez mam niczym nie smarowac....a wczoraj zauwazylam ze zaczal brzydko pachniec ale polozna mnie uprzedzila ze tak moze byc i mam sie tym nie martwic ze to jest OK.......ja na sam widok tego pepuszka mam gesia skorke..... Mam te gaziki LEKO i nie wiem czy nie zaczac ich uzywac.....

o pępuszku napiszę potem... wczorajszą przygodę.

STOKROTKO..... mam nadzieje, ze sie nie pogniewasz ale naszej kruszynce dalismy na drugie SARA...tak nam sie spodobalo to imie Waszej malutkiej.......wybacz jak cos....
ale oczywiście że się nie gniewam cieszę się,że się podoba imię
a swoją drogą ..nasza miała być Olivka... ja dalej chce przemycić jej na drugie imię.. ale tż chce jedno dać tylko.. zobaczymy pod koniec tygodnia.

Cytat:
Napisane przez mucka21 Pokaż wiadomość
Mamuśki maluchy śpią z wami? Bo teściowa wmawia tż żeby sobie nie myślał że dziecko będzie samo spało bo na pewno będzie się darło żeby z nim spać i chce mu pokazać że tak nie jest (zawsze )
moja śpi osobno..teraz jak cały tydzień bylam sama ..bo tż ma nocki.. bardzo mnie korciło brać ją do siebie jak płakała.. ale twarda bylam..i wstawałam i odkładałam do kosza wiklinowego... ciężej tak..ale nie chce jej uczyć...

Cytat:
Napisane przez AneczkaJ Pokaż wiadomość

A dziś przebił samego siebie i do obiadu zamiast marchewki ugotował mi... uwaga cebulę (bo nie chciałam jeść surówki z kapusty). I zadowolony przynosi mi ten talerz: "gotowana cebulka dla Ciebie kochanie". Myślałam, że zjadę z tapczanu.

Cytat:
Dziewczyny czy macie w lozeczkach swoich pociech poduszeczki...?? Tesciowa mi tu wciska ze powinnam poduszeczke wlozyc a tymczasem polozna mi zakazala ........jak to ma byc...?? Bo im dluzej ona jest to ja jestem glupsza...
Monia ja kupiłam w smyths taką poduszkę memory foam dla noworodków.. niby zapobiega efektowi plaskiej głowy... nie wiem czy dobrze,czy nie dobrze robię...ale używam jej

Cytat:
Dzień dobry
no to kciuki zaciśnięte!! oby Amelka się zdecydowała

Cytat:

Moja mama dzisiaj poleciala do domku.... i tesciowa zostala.....a na dodatek siostra tza wczoraj przyjechala i dopiero po wejsciu oznajmila ze jest przeziebiona....no i zostala na noc....zrobilam lekka awanture Tz ze jak to ona sobie wyobraza z katarem do malego dziecka....i ma zakaz zblizania sie do malej...A wiecie jaki mala prezent dostala??? lancuszek i bransoletka.... szkoda ze sie nie zapytala czego potrzebujemy....Zreszta na sam jej widok mam nerwice...
tą siostrę tż-ta to na odstrzał normalnie...co za babsko zróbcie jej jakiś mega "praktyczny"prezent na urodziny czy święta

Cytat:
Świadome, to chyba jakoś koło 2 miesiąca - tak czytałam

We wtorek mam się zglosić - bedzie równo 7 dni po terminie, ale chyba pojadę jutro wieczorem żeby mnie od wtorku rano mogli przebadać. Nie wiem... Zadzwonię na Ip jutro z rana i się dowiem.
Ruchy czuję normalnie, mały się rozpycha, uplawy takie jak do tej pory.
Nic niepokojącego się nie dzieje...
Też już bym tam koczowala pod drzwiami Ip

oby do wtorku się rozkręciło samo

wczoraj Wam pisałam,że martwię sie pępkiem...
poszłam z Sarą do apteki- i chciałam coś na ten pępuszek... pokazałam aptekarce..a Ona do mnie ,że to na jej oko początek infekcji i lepiej jak pojade z małą do szpitala i lekarz zobaczy ten pępek.... z rykiem prawie wróciłam do domu.. obudziłam tż -ta i pojechaliśmy do szpitala gdzie rodziłam.. pielęgniarka obejrzała,oderwała ten kikutek do końca..wisiał na takim śluzie ale ja się bałam go ruszyć przemyła wszystko gazikami... i powiedziała,że infekcji nie ma.. a ten smrodek to z kikuta i gnijącej tam zasuszającej się skórki.. wyszłam na panikarę trochę..ale powiedziałam,że położna w razie smrodu czy niegojenia się kazała jechać i w aptece mi powiedzieli,że to infekcja..

faktem jest..że powiedziała,że jest ciągle mokry..i możliwe,że dopiero jak kikut odpadł zacznie się zasuszac..a także,że za tydzień nas wezwą -i jak nie będzie poprawy to oni to jakoś podsuszą w każdym razie kazała przecierać gazikami ze spirytem też od czasu do czasu..

przy okazji lekarka ją obejrzała,zbadała,zważyła .. i mała rozwija się ponoć rewelacyjnie.. zachwalały ją,że rozwojowo i wyglądowo jest na więcej niż 2 tyg i że świetną ma skórę i wogóle..

powiedziałam,że używać zaczęłam oiliotum.. to powiedziała,że mam dalej kąpać w wodzie.. a tą olive oil ( monia to dla ciebie info) można ewentualnie na wacik i tak dotykać miejsca tam gdzie skórka jakaś sucha czy coś.. ogólnie kazała zostać przy wodzie narazie i nie przyzwyczajać małej do chemii...

no i zważyli Sarą.. urodziła się 3450.. w zeszły piątek ważyła 3370 a wczoraj 3780!! normalnie ciężarek mi się robi... w ciągu 8dni przybrała 410 gram... dziwiły się,że na samej piersi jest i tak ładnie przybiera.. (widać moje jedzenie wszystkiego tuczy nie tylko mnie)

przy okazji i siebie zważyłam..pierwszy raz po porodzie..i dalej jestem 6kg na plusie..

Tyś taka bezbronna, maleńka, w kołysce splecionej z mych ramion, a kiedys sie do mnie uśmiechniesz i powiesz mi czule: "mamo"

stokrotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-25, 12:35   #4496
kasiuleczkakuleczka
Rozeznanie

Cytat:
No to trzymamy nadal
Cytat:
Napisane przez tusia872 Pokaż wiadomość
trzymam kciuki
Cytat:
Napisane przez archinta Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez stokrotka_ Pokaż wiadomość
no to kciuki zaciśnięte!! oby Amelka się zdecydowała
Wróciłam z IP mogłam tam zostać, leżeć i czekać... rozwarcie na 3palce, szop wyłazi, szyjka na dole twarda skurcze nieregularne, co 10, 7min czasem co 15 ale zdarza się że boli naprawdę i zaczynam wątpić, czy jestem gotowa - dam radę
teraz np. skurcze o 13:09, 13:16, 13:22, 13:29 są dość mocne ale dość krótkie A położna badająca mnie "pocieszyła mnie" że wszystko może mi minąć od 6 pojawiły się skurcze, od 8 co 10, 7, 15min i to ma mi minąć????

---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ----------

Chciałam trochę połazić po schodach ale wtedy jeszcze bardziej wszystko boli... Boję się że nie zdążę do szpitala
i znów skurcz... 13sekundowy ale bolący dość... ja nie wiem czy to się już zaczyna???

KOPNIACZKI AMELECZKI
kasiuleczkakuleczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-25, 12:37   #4497
cotynato
Zakorzenienie

Kasia - ja tak miałam od 5 do 22 o 22 rozwarcie 3 cm które chwile później było już 8cm-trowym
A też miałam pierw co 5-7 minut, później co 8-10 czasami nie miałam 20 minut i znowu wracały... Trzymam kciuki, żebyś dzisiaj, niedługo urodziła

Wymianka.

Edytowane przez cotynato
Czas edycji: 2011-09-25 o 12:56
Stary 2011-09-25, 12:42   #4498
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Kasiu i odesłali Cię z IP ?? Na moje oko to chyba się zaczyna coś dziać, 3mam kciuki gdyby co!!

Stary 2011-09-25, 12:47   #4499
archinta
Zakorzenienie

Cytat:
Wróciłam z IP mogłam tam zostać, leżeć i czekać... rozwarcie na 3palce, szop wyłazi, szyjka na dole twarda skurcze nieregularne, co 10, 7min czasem co 15 ale zdarza się że boli naprawdę i zaczynam wątpić, czy jestem gotowa - dam radę
teraz np. skurcze o 13:09, 13:16, 13:22, 13:29 są dość mocne ale dość krótkie A położna badająca mnie "pocieszyła mnie" że wszystko może mi minąć od 6 pojawiły się skurcze, od 8 co 10, 7, 15min i to ma mi minąć????

---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ----------

Chciałam trochę połazić po schodach ale wtedy jeszcze bardziej wszystko boli... Boję się że nie zdążę do szpitala
i znów skurcz... 13sekundowy ale bolący dość... ja nie wiem czy to się już zaczyna???
za to być nie męczyła się "na darmo"
Stary 2011-09-25, 12:54   #4500
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
gerda pytałas kilka dni temu czemu odradzono nam rotawirusy - pielegniarka od noworodków pow że jak dziecko ma złapać coś w tym stylu to i tak i tak złapie i ta akurat szczepionka jest wg niej zbędna hmm... nadal w kwestii szczepień nie wiem co robić
co do szczepień to dziewczyn z wątku z mojego miasta mówią że im doradzono żeby szczepić na pneumokoki a rotawirusy nie i ja chyba tez tak zrobie
Cytat:
właśnie zdałam sobie sprawę, że dziś zjadłam w sklepie pół suchej bułki i pół kubka kawy wypiłam łostro
kurde ja też zapominam o jedzeniu niekiedy dopiero wieczorem się orientuje ze jadłam tylko śniadanie
Cytat:
Napisane przez BordAna Pokaż wiadomość
mam pyt do tych dziewczyn co miały wywoływany poród?
bolało to?
oksytocyna jest w kroplówce tylko? a ten jakiś żel i zastrzyki to tez na wywołanie?
no i czy przebicie pęcherza płodowego też boli?
bo rozumiem ze odciąganie pokarmu laktatorem nie pownno boleć??
wczoraj przyszedł mój reczny z aventu i trochę sie nim pobawilam... tak na sucho nie jest źle
ja jako tako nie miałam wywoływanego od zera ale skurcze były wg ktg za słabe więc miałam okscytocyna w kroplówne nic nie boli, tylko co wkłucie reflona zastrzyki jak zastrzyki też tylko wkłucie czuć przebicie pęcherze nie boli nic a nic, ja sie tylko przestraszyłam co ten mój ginek wyciąga taki jakby długi drut włożył i poczułam tylko ciepełko, patrze a to wody lecą sobie

jak sutki są zmasakrowane to i laktatorem boli, ale idzie się przyzwyczaić
Cytat:
JO matko i córko. Ja to 40 ledwo co odciągałam w szpitalu.
Co prawda teraz może by i więcej poszło bo jak tylko wyciągam cycki to mnie zalewają wielkie krople...ale i tak jestem w szoku ;p
bratowa tż odciągała po 120ml z jednego cyca a i tak musiała dokarmiać MM bo mała się nie najadała jej pokarmem
Cytat:
Napisane przez archinta Pokaż wiadomość
Ej- a propos karmienia- pisałam z LULLĄ - tez ma biedna mega doła, a w szpitalu zero zrozumienia dla braku pokarmu i obolałych piersi. No porażka jakaś z tym

Dziś pogadałam trochę z CALTEA- bardzo źle znosi cc. Wczoraj, mówiła, że miała mega kryzys. A do tego Leoś ma kroplówki przez wenflon w główce co ją też nie nastraja zbyt optymistycznie. Ale pogadałyśmy chwilkę i obu nam sie humorek troszkę poprawił.
W ogól to taki fajne znać się z forum, pisać, gadać ze sobą i wspierać w takich chwilach
za dziewczyny i bobaski
Cytat:
Napisane przez egwene6 Pokaż wiadomość
A wracając do przyjemnych tematów - pozwólcie że wam przedstawię - Emmę urodzoną 12.09.2011 o godzinie 17:25 z wagą 2400 i Gabriela urodzonego 12.09.2011 17:26 o godzinie 17:26 z wagą 2470
hej
ale słodziaki
Cytat:
Napisane przez MAGiALENA Pokaż wiadomość
witajcie!
wrociliśmy dziś do domu!
witamy!
acelinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości