|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Temat kolejnego wątku to: | |||
| Coraz wyżej główkę podnosimy, a jutro na plecki się obrócimy. |
|
2 | 3,13% |
| W roli mamy się spełniamy, mocno dzieci swe kochamy |
|
12 | 18,75% |
| Gaworzą Nasze dzieci - Boże jak ten czas leci ! |
|
8 | 12,50% |
| Każde dziecko się uśmiecha - co jeszcze Nas pięknego czeka ?! |
|
8 | 12,50% |
| Wakacyjne dzieciaczki się dobrze rozwijaja i jesień pięknie witają |
|
4 | 6,25% |
| .Letnie dzieci usmiechy posylaja, a ich mamy z dumy pekaja |
|
4 | 6,25% |
| Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki. |
|
22 | 34,38% |
| Podnoszę główkę, uśmiecham się, bo duży zuch już ze mnie jest |
|
0 | 0% |
| Uśmiech tu, uśmiech tam, bo wesołą mamę mam. |
|
1 | 1,56% |
| Główka pracuje, uśmiech raduję, nasze maluszki rosną jak tuje |
|
3 | 4,69% |
| Głosujący: 64. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4171 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011
Matko, co się stało
Pisz szybko!
|
#4172 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011
A co się stało takiego ???????/
Witam się serdecznie Brumek ![]() ![]()
Edytowane przez brunetka2000 Czas edycji: 2011-09-26 o 09:53 |
|
|
|
#4173 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4174 |
|
Wtajemniczenie
|
na ddtvn była dziewczynka z rodzicami, teraz mała Maja ma 2 czy 2,5 roczku, ale jak miała pół roku zachorowała na sepse meningokokową z dnia na dzień dostała gorączki 40 stopni, na drugi dzien wybroczyny, musieli jej obciąć rączki i nóżki, jak to oglądałam popłakałam się i od razy zajrzałam do Natalki Boże dziękuję Ci że nawsze dzieci są zdrowe,
jakie ludzie maja tragedie, dzisiaj mała Maja jest usmiechnięta ale.... rodzice potrzebują 10-15 tysięcy na wózek czy protezy już nie pamiętam ale aż się serce kraje, ---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ---------- Brumek
|
|
|
|
#4176 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- Cytat:
za 5 tygodni za naurologa
|
||
|
|
|
#4177 | ||
|
Rozeznanie
|
o to super dzikuej za odpowiedz
Cytat:
a co do bialej perly to ja kiedys uzywalam i chwale soie wybielila mi zeby a teraz po ciazy troche mi sie zmienil tak mi sie wydaje to znow ja zastosuje i bedzi gitarra ![]() ![]() klask i:---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ---------- Cytat:
Edytowane przez editka2022 Czas edycji: 2011-09-26 o 10:20 |
||
|
|
|
#4178 |
|
Zakorzenienie
|
Sarka juz na pneumo leci ze szczepieniami, a meningo kiedy sie robi?
|
|
|
|
#4179 |
|
Wtajemniczenie
|
ja tez pierdziele i szczepię, Oliwkę zaszczepiłam na pneumo i meningo a Natalkę też będę szczepić, kupe kasy się wyda ale zdrowie dziecka nie ma ceny!!! i nie mam zamiaru oszczędzać!
|
|
|
|
#4180 |
|
Rozeznanie
|
m\euwierzycie co moje dziecie w piatek zrobilo ja sie patrze na nia a ona ssie kciuka niewiem jak sie to jej udalo
|
|
|
|
#4181 | |
|
Wtajemniczenie
|
editka a po tej paście masz nadwrażliwe zęby?? jak to po pastach wybielających się czasami dzieje
---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- Cytat:
odkryła,że ma rączki ![]() moja już tez tak ma, że czasami piąstki ssie |
|
|
|
|
#4182 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() No witajcie Kobitki wczoraj nie było czasu żeby wskoczyć na chwilke w południe wybraliśmy sie z Dzonym na Turniej siatkówki Dżony był najmłodszym kibicem,niestety długo nie siedzielismy bo tam strasnie głosno, potem pojechaliśmy do restauracji na obiadek, po powrocie do domku odwiedzili nas teściowie, wieczorem mielismy oglądnąć dextera(1 odcinek 6 serii Ale Dżony nam nie pozwolił od 19 do 22 miał atak kolki i jak w koncu usnął to my z wyczerpania razem z nim wiec widocznie jednak ten Colinox jest do zamówiliśmy sab siplex i czekamy ![]() ach najważniejszego nie powiedziałam wczoraj Jaś kącikiem ust sie zaczął uśmiechać jak sie wydurniałam nad nim dziś posłał mi już szerszy uśmiech jak wydawałam z siebie dźwięk "chrumkania" ![]() ps co do szcepien wybrałam 5w1 +pneumokoki i rotawirusy a te memingo to co to za szczepionka??
Edytowane przez telik Czas edycji: 2011-09-26 o 10:37 |
||||
|
|
|
#4183 |
|
Wtajemniczenie
|
telik tu sobie poczutaj
http://www.meningokoki.info.pl/ |
|
|
|
#4184 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
jestem tego samego zdania
|
||
|
|
|
#4185 |
|
Zadomowienie
|
Carmela -
za skończony kolejny tydzień SarenkiBrumek - dla Tymka również z okazji kolejnego tygodnia i kciuki za wizytę oczywiście zaciskam ![]() Oj, moja też odkryła, że ma piąstki ostatnio pcha je do buźki non stop i zaczęła się ślinić niemiłosiernie ostatnio ktoś mi powiedział, że to na zęby może być, ale tak wcześnie w przyszłym tygodniu będzie miała 2 miesiące...
|
|
|
|
#4186 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nadrabiam, wczoraj mialam niespodziewanych gosci z roczna córeczka. jedno powiem - dzieci w wieku 1-3 lat to istne tornado i widze juz ze bedzie problem jak kinga zacznie chodzic, bo artur z maja (roczna) wyrywali sobie zabawki, w koncu artur zatrzasnal dzwi od pokoju zeby maja mu nie podkradala misternie ukladanych jeden za drugim samochodzików... bedzie walka cos czuje... |
|
|
|
|
#4187 |
|
Zakorzenienie
|
A było mówione czy te dziecko było szczepione ??
bo mogła być szczepiona i zachorowała... |
|
|
|
#4188 | |||
|
Rozeznanie
|
dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Cytat:
ale przyznam, że nie zawsze rozpoznaję czy jej ssanie to jeszcze zabawa czy już głód więc czasem się wnerwia na mnie, że proponuję jej pierś akurat jak się bawi.Mała zaczyna już chwytać rączkami przedmioty, nieporadnie operuje paluszkami ale jednak chwyta, leżała na macie i chwytała misia z kółeczkami, tak się zmęczyła, że kimnęła ![]() co do wagi, to ważę ją co ok 2 tygodnie, bo jestem ciekawa. Też nie mam wagi w domu, chodzę do przychodni. Gdzieś czytałam, że przyrost wagi to od 120 do 210 g tygodniowo, więc spory rozstrzał, także tutaj chyba stresować się nie będę, a w razie czego pokażę wyniki pediatrze i niech ocenia. Narazie zachowuje spokój w tym temacie. Cytat:
Moja ważyła przy urodzeniu 3.360 więc myślę, że prawidłowo przybiera. Cytat:
Ech z tym karmieniem piersią jak fajnie byłoby mieć wynalazek który pozwalałby ocenić ile ml dziecko zjadło wygląda na to że stosuję karmienie na życzenie z gratisowymi dokładkami ![]() aktualnie to jest taki miszmasz w jej zachowaniu, że nie wiem już co i jak, więc przy bardzo intensywnym ssaniu kciuka i cmokaniu plus marudzeniu proponuję jej pierś i jak nie chce to daję jej spokój .. i rzeczywiście dziecko dorasta, teraz często podczas jedzenia gapi się w moje oczy, przerywa ssanie i zaczyna "aguuu", "ahuuu", no i po jedzeniu, a ja zamiast się cieszyć że do mnie gada mam stres że nie je już dalej dzięki za odpowiedzi raz jeszcze
|
|||
|
|
|
#4189 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień doobry
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
A my mamy sentyment do tego miejsca, dlatego że tam spędziliśmy pierwszy wspólny weekend ![]() za 5 tygodni Tymkowych za wizytę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
za pierwszy uśmiech do mamusiCytat:
Na zęby raczej za wcześnie, choć słyszy się o przypadkach ząbków w 3 m-cu hehe. Ale myślę, że to raczej nie to
|
||||||
|
|
|
#4190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
4-5 jedzonko i dzrzemka 8 - czasem juz sniadanie, czasem nie 9 - odprowadzamy brata/syna do przedszkola i kimamy w samochodzie/wózku, zakupy 11 - jedzonko 11-13 - zabawa!!! 13 - jedzonko 13-15 - spimy... 15-18 - najczesciej spacer (idziemy po brata i obskakujemy place zabaw), jak brzydko to spimy i bawimy sie 19 - kąpiel (niecodziennie) lub zabawa 20 - jedzenie 20-23 - jedzenie i zabawa, odbijaniem, ulewanie, marudzenie aż padnę po 22 - najczesciej sen do 1 lub 4-5 w nocy (zalezy jak zasnie) mamy problem z wieczornym spaniem, jest zbyt zmeczona by spac dlugo, zbyt głodna i zbyt wszystko inne by spac... i zaczyna miec wysypke jak jem np. 5 plasterkow sera dwa dni pod rząd... ech, juz sera nawet nie moge... Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2011-09-26 o 11:42 |
|
|
|
|
#4191 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jakas krostka mu sie pojawila na paluszku, kurcze co to moze byc??
|
|
|
#4192 |
|
Zakorzenienie
|
jadla o 5, zrobila meeeega kupe (pol godziny ja robila) i zasnela, a ja z nia do 7:40, kiedy to syn chcial juz jesc...
|
|
|
|
#4193 |
|
BAN stały
|
Brida wielkie gratulacje!!!!
My czekamy na pielęgniarkę srodowiskową. Fajna babka i znów sie spotkamy na plotach nie tylko o dizeciach.To sie zdziwi,ze u nas czwarte T.zarejestrował Izę na środę na szczepienie.Od razu będę walczyć o pneumo. dla wczesniaka z rodziny wielodzietnej. Ciekawe co nam powiedzą. Wczoraj robilismy "turne" po T. rodzeństwie. Iza wczoraj bez wspomagaczy zrobiła sama kupkę
|
|
|
|
#4194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4195 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja chyba zapomniałam, że w teraz dziecko mi się najintensywniej rozwija w związku z czym zmiany w zachowaniu to normalka ![]() Cytat:
![]() ps. ja niedoświadczona mama to nie poradzę, ale może np. aby dziecko kompletnie odczuło rutynę i utrwaliło sobie schemat należałoby kąpać je codziennie? My zaczęliśmy kąpać od razu każdego dnia o mniej więcej tej samej porze 18:30/19:00. Moja Mała uwielbia kąpiel i po niej zawsze jadła i zasypiała już tak na noc. Ta kapiel to chyba jej wyznacznik, że zaraz zakończymy dzień. A ostatnio po tych jej rewolucjach w zachowaniu to jak zje godzinę wcześniej to już po kąpieli nie chce jeść a i tak zasypia. W ogóle to coraz wcześniej staje się zmęczona i tak po godz. 18tej mam wrażenie że już chce być kąpana i zasnąć. Ziewa, trze oczka, a ja staram się przeciagać choć pół godziny. Generalnie przed 20stą to już moje dziecko śpi jak kamień. Cytat:
dzięki za pokrzepiającą opinię, co do krostki to chyba pozostaje obserwować czy się zmienia czy jest wypełniona czymś, może czasem dotknąć i patrzeć czy sprawia dziecku ból?
|
|||
|
|
|
#4196 |
|
Zakorzenienie
|
marmurtita ja Cię pamiętam
pisałaś trochę na początku
|
#4197 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4198 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I tak zrobię, będę kontrolować wagę, bo to jedyny sposób by sprawdzić czy jest ok. Swoją drogą - co się dzieje w przypadku gdy lekarz stwierdzi że przyrost jest nieprawidłowy? Dokarmia się mm? Moja zbytnio z butli nawet nie ciągnie, jak już zassa to wypija z 60 ml i cześć. wow, co za pamięć pisałam na samiuśkim początku oczywiście z tej samej przyczyny co teraz, czyli miałam przerastające mnie problemy/dylematy..... oj kiedy to było, teraz też są problemy i dylematy ale innego formatu ![]() pisać szybko przestałam z braku czasu i mobilizacji, ale czytam wątek na bieżąco
|
|
|
|
|
#4199 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dzień dobry, U nas noc całkiem niezła. Karmienia o 21.30, 2.00, 4.30, 6.30 - po ostatnim karmieniu Szymon zrobił taką kupę, że obsr** sobie całe plecy. Także przed 7 rano wyciągnęliśmy z mężem wanienkę i urządziliśmy kąpiel Szymon był wniebowzięty - obdarzył nas cudownymi uśmiechami i ' guuu' Teraz śpi już ponad 2 h.
|
|
#4200 |
|
Zakorzenienie
|
zapomnialamm - przed spacerem tez je
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:01.

Pisz szybko!

klask i:

zębole

nawet z glukozą nie chce pić... to co się napiła, to ulewa i jeszcze do tego mleko. Przy czym płacze i marudna jest OKROPNIE. Nie pasuje jej i chyba jej żołądkowi 

bardzo spokojnie i pod koniec jedynie ssała przez sen piąstkę. Nakarmiłam ją, i po pół godzinie sama zasnęła w łóżeczku.