Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011 - Strona 140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Temat kolejnego wątku to:
Coraz wyżej główkę podnosimy, a jutro na plecki się obrócimy. 2 3,13%
W roli mamy się spełniamy, mocno dzieci swe kochamy 12 18,75%
Gaworzą Nasze dzieci - Boże jak ten czas leci ! 8 12,50%
Każde dziecko się uśmiecha - co jeszcze Nas pięknego czeka ?! 8 12,50%
Wakacyjne dzieciaczki się dobrze rozwijaja i jesień pięknie witają 4 6,25%
.Letnie dzieci usmiechy posylaja, a ich mamy z dumy pekaja 4 6,25%
Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki. 22 34,38%
Podnoszę główkę, uśmiecham się, bo duży zuch już ze mnie jest 0 0%
Uśmiech tu, uśmiech tam, bo wesołą mamę mam. 1 1,56%
Główka pracuje, uśmiech raduję, nasze maluszki rosną jak tuje 3 4,69%
Głosujący: 64. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-26, 09:49   #4171
brumek
Zakorzenienie

Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011

Cytat:
Napisane przez agadus Pokaż wiadomość

Boże oględacie dzien dobry tvn?? Boże jaka tragedia
Matko, co się stało Pisz szybko!
Stary 2011-09-26, 09:49   #4172
brunetka2000
Zakorzenienie

Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011

Cytat:
[B]

[/COLOR]Boże oględacie dzien dobry tvn?? Boże jaka tragedia
A co się stało takiego ???????/

Witam się serdecznie

Brumek

Edytowane przez brunetka2000
Czas edycji: 2011-09-26 o 09:53
brunetka2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 10:05   #4173
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
Sara ma dziś 14 tygodni
jaka dorosła panienka
dziubek79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 10:10   #4174
agadus
Wtajemniczenie

na ddtvn była dziewczynka z rodzicami, teraz mała Maja ma 2 czy 2,5 roczku, ale jak miała pół roku zachorowała na sepse meningokokową z dnia na dzień dostała gorączki 40 stopni, na drugi dzien wybroczyny, musieli jej obciąć rączki i nóżki, jak to oglądałam popłakałam się i od razy zajrzałam do Natalki Boże dziękuję Ci że nawsze dzieci są zdrowe,
jakie ludzie maja tragedie, dzisiaj mała Maja jest usmiechnięta ale....
rodzice potrzebują 10-15 tysięcy na wózek czy protezy już nie pamiętam
ale aż się serce kraje,

---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ----------

Brumek

agadus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 10:11   #4175
zanetaa88
Zakorzenienie

Brumek i

Carmel
a

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 10:14   #4176
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
Sara ma dziś 14 tygodni
Cytat:
na ddtvn była dziewczynka z rodzicami, teraz mała Maja ma 2 czy 2,5 roczku, ale jak miała pół roku zachorowała na sepse meningokokową z dnia na dzień dostała gorączki 40 stopni, na drugi dzien wybroczyny, musieli jej obciąć rączki i nóżki, jak to oglądałam popłakałam się i od razy zajrzałam do Natalki Boże dziękuję Ci że nawsze dzieci są zdrowe,
ale aż się serce kraje,

---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ----------

Brumek
też to widziałam i teraz się potwierdziło to co mówiła mi pediatra polecając szczepionkę na pneumo i meningo . Już postanowiłam ,nawet gdybym się miała zadłużyć -zaszczępię Szymka.

---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ----------

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
A teraz aktualności:
- dziś kończymy 5 tygodni
- na 13 idziemy do neurologa i dopraszamy się nachalnie o Wasze magiczne kciuki [/B]
za 5 tygodni
za naurologa
Stary 2011-09-26, 10:18   #4177
editka2022
Rozeznanie

Cytat:
My tez juz nie spimy, dzień dobry

pewnie że mozna
o to super dzikuej za odpowiedz
Cytat:
witam z rana
popijam sobię kawę inkę z mlekiem i Was podczytuję
editka a co sie stało że nie śpicie?? Kornelia się już wyspała czy brzuszek??
Żaneta ja też nie pozałam Cie, bo w sumie już nie patrze na nicki tylko na avatary, i sobie pomyślałam,że mamy nowa koleżankę
editka a ta biała perła cos daje??
Natka to super że Domek tak ładnie zniósł podróż , teraz będziecie wiedzieli, że można małego gdzieś dalej zagbhrać, na jakąś wycieczkę
Brida gratuluję a ja zastanawiałam się wczoraj, bo Brida urodziła w w środę jak się nie mylę, i chciałam sobie przypomnieć kiedy brumek miała takie przeczucia?? czy to nie była środa??
juz sie panna wyspala do tej pory niespi miala tylko drzemke 25 minutowa niewiem skad ona ma sily,bo mi ich zaczyna brakowac
a co do bialej perly to ja kiedys uzywalam i chwale soie wybielila mi zeby a teraz po ciazy troche mi sie zmienil tak mi sie wydaje to znow ja zastosuje i bedzi gitarra

Cytat:
Sara ma dziś 14 tygodni
klask i:

---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ----------

Cytat:
A teraz aktualności:
- na 13 idziemy do neurologa i dopraszamy się nachalnie o Wasze magiczne kciuki
kcuki za neurologa brawa za 5 tydzien u nas jutro

Edytowane przez editka2022
Czas edycji: 2011-09-26 o 10:20
editka2022 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 10:20   #4178
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dziubek79 Pokaż wiadomość
też to widziałam i teraz się potwierdziło to co mówiła mi pediatra polecając szczepionkę na pneumo i meningo . Już postanowiłam ,nawet gdybym się miała zadłużyć -zaszczępię Szymka.
Sarka juz na pneumo leci ze szczepieniami, a meningo kiedy sie robi?

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 10:22   #4179
agadus
Wtajemniczenie

ja tez pierdziele i szczepię, Oliwkę zaszczepiłam na pneumo i meningo a Natalkę też będę szczepić, kupe kasy się wyda ale zdrowie dziecka nie ma ceny!!! i nie mam zamiaru oszczędzać!

Stary 2011-09-26, 10:23   #4180
editka2022
Rozeznanie

m\euwierzycie co moje dziecie w piatek zrobilo ja sie patrze na nia a ona ssie kciuka niewiem jak sie to jej udalo
Stary 2011-09-26, 10:25   #4181
agadus
Wtajemniczenie

editka a po tej paście masz nadwrażliwe zęby?? jak to po pastach wybielających się czasami dzieje

---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ----------

Cytat:
Napisane przez editka2022 Pokaż wiadomość
m\euwierzycie co moje dziecie w piatek zrobilo ja sie patrze na nia a ona ssie kciuka niewiem jak sie to jej udalo

odkryła,że ma rączki
moja już tez tak ma, że czasami piąstki ssie

Stary 2011-09-26, 10:35   #4182
telik
Wtajemniczenie

GG do telik

Cytat:
Napisane przez Brida Pokaż wiadomość
Jeśli ktoś mnie jeszcze pamięta - Po tygodniu na patologii, 18 dni po terminie, przy braku reakcji na kilka kroplówek z oksytocyny, po nieudanej indukcji i szybkiej akcji ratunkowej po odklejeniu łożyska 21.09 rzez cc przyszedł na świat Filip
Nie udał mi się więc naturalny poród. Teraz nie udaje się karmienie piersią - nie mam pokarmu a mały nie potrafi ssać piersi - tyle dni na butli w szpitalu.

Jest cudowny.
Ja niestety jeszcze nie mogę dojść do siebie.
Cytat:
Cześć kobitki

Brawo dla dużego chłopaka
Ja się nie pocę...

Telik a czemu myślisz że kolki ma przez nabiał Przeciezż jest mnóstwo innych potencjalnych przyczyn.

Brida, kochanie nasze Codzinnie tu o Tobie rozmawiałyśmy i nie mogłyśmy sie doczekac wieści
Dobrze że już jesteście i na pewno szybko zapomnisz wszystko co złe

Ale fajnie Bo bałam się że pierwszy raz to będzie płaczem okupiony Czyli polecasz?
Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
Dziewczyny !!
Zbliża się powoli 5000 post

Mózgi w ruch i temat wymyślamy )

---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ----------

Może mi ktoś wytłumaczyć po co pampersy dla dzieci do wody ?

---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ----------

Natka poddaje się z wodą nawet z glukozą nie chce pić... to co się napiła, to ulewa i jeszcze do tego mleko. Przy czym płacze i marudna jest OKROPNIE. Nie pasuje jej i chyba jej żołądkowi poczekam aż będę mogła wprowadzić soczki.
Cytat:

A teraz aktualności:
zaciskam kciukasy

No witajcie Kobitki
wczoraj nie było czasu żeby wskoczyć na chwilke
w południe wybraliśmy sie z Dzonym na Turniej siatkówki
Dżony był najmłodszym kibicem,niestety długo nie siedzielismy bo tam strasnie głosno, potem pojechaliśmy do restauracji na obiadek, po powrocie do domku odwiedzili nas teściowie,
wieczorem mielismy oglądnąć dextera(1 odcinek 6 serii)
Ale Dżony nam nie pozwolił od 19 do 22 miał atak kolki i jak w koncu usnął to my z wyczerpania razem z nim
wiec widocznie jednak ten Colinox jest do
zamówiliśmy sab siplex i czekamy

ach najważniejszego nie powiedziałam
wczoraj Jaś kącikiem ust sie zaczął uśmiechać jak sie wydurniałam nad nim
dziś posłał mi już szerszy uśmiech jak wydawałam z siebie dźwięk "chrumkania"

ps co do szcepien wybrałam 5w1 +pneumokoki i rotawirusy
a te memingo to co to za szczepionka??

Edytowane przez telik
Czas edycji: 2011-09-26 o 10:37
telik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 10:57   #4183
agadus
Wtajemniczenie

telik tu sobie poczutaj
http://www.meningokoki.info.pl/

Stary 2011-09-26, 11:09   #4184
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
Sarka juz na pneumo leci ze szczepieniami, a meningo kiedy sie robi?
z tego co wyczytałam to nie ma terminu, uzalezniają to od tego czy dziecko np chodzi do żłonbka, czy ma kontakt z dużą grupą dzieci

Cytat:
ja tez pierdziele i szczepię, Oliwkę zaszczepiłam na pneumo i meningo a Natalkę też będę szczepić, kupe kasy się wyda ale zdrowie dziecka nie ma ceny!!! i nie mam zamiaru oszczędzać!
jestem tego samego zdania
Stary 2011-09-26, 11:28   #4185
karolinee1983
Zadomowienie

Carmela - za skończony kolejny tydzień Sarenki
Brumek - dla Tymka również z okazji kolejnego tygodnia i kciuki za wizytę oczywiście zaciskam

Cytat:

odkryła,że ma rączki
Oj, moja też odkryła, że ma piąstki ostatnio pcha je do buźki non stop i zaczęła się ślinić niemiłosiernie ostatnio ktoś mi powiedział, że to na zęby może być, ale tak wcześnie w przyszłym tygodniu będzie miała 2 miesiące...

MAJA 06.08.2011 r.

karolinee1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 11:31   #4186
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iustyna1 Pokaż wiadomość
Monia Ty masz teraz Artura w domu?
Youyou, Zanka, AgaG starsze dzieci nie budzą Wam maluchów? Co uśpię małą to Kubie coś spadnie, coś krzyknie i mała się budzi. Normalnie szału dostaję.
artur w przedszkolu do 15-17, zalezy jak po niego pojde. wychodzimy dos pozno bo zwykle po 9 dopiero, zanim sie ogarne z nimi, jeszcze rano karmienie, zmywanie itd. to mi schodzi... ale artur nie budzi kingi niczym, mimo iż wariuje, wrzeszczy, rzuca zabawkami, wali "młotkiem" itd. ona spi jak zabita. moze sie przyzwyczaila w brzuchu? na inhalator tez dobrze reaguje, nawet usypia, a artur to darł sie poczatkowo jak obdziernany ze skóry...

nadrabiam, wczoraj mialam niespodziewanych gosci z roczna córeczka. jedno powiem - dzieci w wieku 1-3 lat to istne tornado i widze juz ze bedzie problem jak kinga zacznie chodzic, bo artur z maja (roczna) wyrywali sobie zabawki, w koncu artur zatrzasnal dzwi od pokoju zeby maja mu nie podkradala misternie ukladanych jeden za drugim samochodzików... bedzie walka cos czuje...

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 11:31   #4187
zanetaa88
Zakorzenienie

A było mówione czy te dziecko było szczepione ??
bo mogła być szczepiona i zachorowała...

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 11:35   #4188
marmutita
Rozeznanie

dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
Jestem mamą karmiącą TYLKO piersią
i kochana Twoje dziecko dorasta
Pory karmienia ma takie jak mojej z tym, że Twoja ok30 min wcześniej,
więc według mnie elegancko.
To że ssie rączkę tzn, że zakminiła że ją ma i nie jest to bezpodstawne, po prostu poznaje siebie i świat.
Tutaj masz stronkę -> klik na której bardzo fajnie pisze jak rozwijają się nasze dzieciaczki. Nie odczytuj jej dosłownie, ponieważ każde dziecko jest inne i ma inne potrzeby, więc jeżeli wyczytasz np. że w 11 tygodniu podnosi się do siedzenia ( to tylko przykład) to nie oczekuj tego od swojej córci, przyjdzie czas kiedy sama będzie chciała usiąść moja ma tak, że z dnia na dzień dawała rączki do buzi, z dnia na dzień zaczęła więcej gaworzyć a zabawki np w ogóle ją nie interesują
Co do wagi, uważam że nie powinnaś się stresować. Ja moją tylko waże wtedy kiedy jestem u pediatry - nie mam wagi w domu. Przecież może być tak, że jednego tygodnia przybierze 100g a drugiego 300g.

Moja znowu nie siedzi 10min przy piersi tylko dłużej i nie raz jeszcze zjada z dwóch piersi a wcześniej było max 15 min i najedzona co do spania, może ma taką potrzebę , jak je co 3-4h tzn to myślę, że nie ma się czym martwić...

Więc uważam, że Twoja córcia po prostu dojrzewa

I pamiętaj :
" To co sobie wkręcisz, to masz "
wkręcisz sobie, że mało je i każde jęczenie będziesz odczytywała jako płacz na jedzenie, a to nie o to chodzi

My już na nogach,
EMilie właśnie sobie drzemie,
jak zawsze o tej porze.
W nocy wstała o 3:30 i potem wstąła o 8.
Bączki ją męczyły i coś majaczyła.
Nie chce podawać espumisanu,
bo tak tragicznie jak na początku nie jest.
Przeczekam i zobaczę.
no własnie ta raczka mnie zmyliła, bo sobie wbiłam do głowy że to oznaka głodu ale przyznam, że nie zawsze rozpoznaję czy jej ssanie to jeszcze zabawa czy już głód więc czasem się wnerwia na mnie, że proponuję jej pierś akurat jak się bawi.
Mała zaczyna już chwytać rączkami przedmioty, nieporadnie operuje paluszkami ale jednak chwyta, leżała na macie i chwytała misia z kółeczkami, tak się zmęczyła, że kimnęła
co do wagi, to ważę ją co ok 2 tygodnie, bo jestem ciekawa. Też nie mam wagi w domu, chodzę do przychodni. Gdzieś czytałam, że przyrost wagi to od 120 do 210 g tygodniowo, więc spory rozstrzał, także tutaj chyba stresować się nie będę, a w razie czego pokażę wyniki pediatrze i niech ocenia. Narazie zachowuje spokój w tym temacie.

z tą wagą to jednak indywidualna sprawa, źle zadałam pytanie. Każde dziecko ma inną wagę urodzeniową i takie porównywanie dziecka do dziecka nie ma sensu chyba. Jednak przy każdej wątpliwości co do najadania się dziecka pierwsze co się zaleca to sprawdzić czy przybiera, bo zastój czy spadek wagi jest sygnałem, że coś jest nie tak.
Moja ważyła przy urodzeniu 3.360 więc myślę, że prawidłowo przybiera.

Cytat:
Witaj Ja nie za bardzo pomogę w tej kwestii, że w sumie to zawsze wiem kiedy Tymek jest głodny, a kiedy mu sie nudzi albo po prostu chce possać, choć objawy niby podobne. Ale zawsze różni sie odrobinę ton płaczu, jak na moje ucho
Dziwi mnie troszkę że do tej pory dawałas małej jeśc co godzinę, bo to okropnie często Może błędnie odczytywałaś, że to głód, a ona chciała tylko pobyć przy piersi A teraz gdy dorasta, od bycia przy piersi są ciekawsze rzeczy i tak często nie płacze. A o głodzi daje znać tak już "normalnie" czyli co te 3-4 godziny... Tak sobie tylko gdybam oczywiście
z karmieniem co godzinę, to sama nie wiem, no taki miała czas, ale jadła wówczas, a nie tylko ciumkała, natomiast zawsze tylko z jednej piersi no i nie było to długo, max 10 min.
Ech z tym karmieniem piersią jak fajnie byłoby mieć wynalazek który pozwalałby ocenić ile ml dziecko zjadło wygląda na to że stosuję karmienie na życzenie z gratisowymi dokładkami
aktualnie to jest taki miszmasz w jej zachowaniu, że nie wiem już co i jak, więc przy bardzo intensywnym ssaniu kciuka i cmokaniu plus marudzeniu proponuję jej pierś i jak nie chce to daję jej spokój ..
i rzeczywiście dziecko dorasta, teraz często podczas jedzenia gapi się w moje oczy, przerywa ssanie i zaczyna "aguuu", "ahuuu", no i po jedzeniu, a ja zamiast się cieszyć że do mnie gada mam stres że nie je już dalej

dzięki za odpowiedzi raz jeszcze
marmutita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 11:36   #4189
Natka_
Zakorzenienie

Dzień doobry

Cytat:
Napisane przez Kajool Pokaż wiadomość
natka a dlaczego podawalas zageszczacz. Pewnie gdzies pisalas ale mi umknelo
Podawałam zagęszczacz, bo Dominik strasznie ulewał.

Cytat:
Napisane przez marmutita Pokaż wiadomość
cześć Dziewczyny

Wątek podczytuję od początku, napisałam nawet parę postów na początku ciąży, ale zbrakło czasu na aktywne uczestnictwo i pozostało jedynie czytanie.
Czytam Was do teraz aby mieć punkt odniesienia do swojego dziecka.
No i mam obecnie wątpliwości, które mogę rozwiać jedynie porównując z Waszymi doświadczeniami.
Chciałabym poradzić się-przede wszystkim Mam, które karmią tylko piersią.
A więc: mam córeczkę Lenę - obecnie skończyła 10 tygodni i jesteśmy w trakcie 11 tygodnia.
Karmienie tylko piersią (butli nie bardzo chce), oczywiście na żądanie.
Przez długi czas mała jadła co ok. godzinę i budziła się średnio w nocy ok 2 / 3 razy. W dzień spała niewiele, jedynie na spacerach.
Teraz mamy małe zmiany i nie wiem czy to normalne. A mianowicie:
Lena parę dni temu odkryła że ma rączkę szybko zaczęła rączkę pakować do buzi, co najpierw odczytywałam jako głód i przystawiałam do piersi. Ale Lena reagowała odwracaniem główki i płaczem - czyli wg mnie jeść nie chciała, stąd te nerwy.
Prawdopodobnie - ale nie mam pewności - ona po prostu pakuje łapkę do buzi w ramach poznawania świata, ale jednocześnie zmniejszył jej się apetyt
W ciągu dnia próbuję ją przystawiać w różnych porach, bo nie umiem rozpoznać kiedy ssanie łapki jest oznaką zabawy a kiedy głodu - więc próbuję i najczęściej nie trafiam tzn. mała się denerwuje
Im dłużej próbuję podczas jednej akcji ją przystawiać tym większa histeria więc nauczyłam się już aby nie przedłużać tych prób i dać jej spokój szybko.
I tak np. wczorajszy dzień wyglądał w ten sposób:
07:00 - pierś
ok. 09:00 jakaś mała dopitka piersi, ale jedzeniem tego nazwać nie można
10:40 pierś
15:00 pierś
17.30 pierś
i uwaga ok 18.00 zrobiła się senna i marudna więc kąpiel (staramy się ok 19tej ale wczoraj ze względu na zmęczenie jej - ok 18.00) no i lulanie do snu, trochę trwało bo walczyła ze zmęczeniem, ale ok 19.30 zasnęła) - w międzyczasie proponowałam jej jedzenie ale kategorycznie odmawiała.
Pomyślałam - ok, wcześnie poszła spać, jadła ostatni posiłek o 17:30 więc szybciej się obudzi i tyle.
Mała spała do 02:40 bardzo spokojnie i pod koniec jedynie ssała przez sen piąstkę. Nakarmiłam ją, i po pół godzinie sama zasnęła w łóżeczku.
Pobudka dziś była przed 07:00 i kwadrans później karmienie.

Dla mnie ten dzień jeśli chodzi o jedzenie jest dziwny, te ostatnie dni je rzadziej ale nie aż tak, nie wiem jak będzie dziś.

Dziewczyny powiedźcie czy to normalne że 2,5 miesięczne dziecko nagle praktycznie zmienia system jedzenia z co godzinkę na co 3-4? Więcej także śpi w ciągu dnia wkręcam sobie że za mało je i może nie ma energii i jest ospała dlatego?
Trudno o cenić ile zjada z piersi, średni jej czas to jest ok 10 min ssania (nigdy nie ssała długo i nie wisiała na cycu). Pierś przed karmieniem twarda po karmieniu jest miękka więc jeść je, ale ile nie wiadomo

wiem że muszę kontrolować jej wagę, dotąd było chyba ok, a tydzień temu mając skończone 9 tygodni ważyła 5.200.
Czy powinnam ją ważyć teraz co tydzień czy co dwa aby mieć kontrolę nad jej wagą?

liczę na Wasze doświadczenia

edit - pomyliłam jej wagę - nie 5.200 a 5.560 g (skończone 9 tygodni)
Myślę, że nie masz się czym martwić, mój Domek jutro kończy 11 tyg a jego tryb dnia też się zmienił, zdecydowanie rzadziej jest głodny

Cytat:
Sara ma dziś 14 tygodni

Cytat:
Napisane przez brumek;29628686Hej Nateczko :) Piękny dzień spędziliście :)[COLOR=lightblue
(chociaż osobiście nie znosze gołębiewskiego w Wiśle [/COLOR])

My tez mieliśmy fajnie bo poszliśmy sobie w trójeczkę pierwszy raz do restauracji Do naszej ukochanej knajpki sushi, w której kiedyś bywaliśmy ok. raz w tygodniu, a od grudnia, przez to że byłam w ciąży, nie poszliśmy tam ani razu Ale było miło! I pyyyyyyyyyyysznie!!! A TYmek całą ucztę pięknie i twardo przespał I nic a nic mu potem surowe rybki i imbir nie zaszkodziły

A teraz aktualności:

A my mamy sentyment do tego miejsca, dlatego że tam spędziliśmy pierwszy wspólny weekend

za 5 tygodni Tymkowych
za wizytę

Cytat:
ale aż się serce kraje,
Straszne

Cytat:
Napisane przez telik Pokaż wiadomość
ach najważniejszego nie powiedziałam
wczoraj Jaś kącikiem ust sie zaczął uśmiechać jak sie wydurniałam nad nim
dziś posłał mi już szerszy uśmiech jak wydawałam z siebie dźwięk "chrumkania"

ps co do szcepien wybrałam 5w1 +pneumokoki i rotawirusy
a te memingo to co to za szczepionka??
za pierwszy uśmiech do mamusi

Cytat:
Napisane przez karolinee1983 Pokaż wiadomość
Oj, moja też odkryła, że ma piąstki ostatnio pcha je do buźki non stop i zaczęła się ślinić niemiłosiernie ostatnio ktoś mi powiedział, że to na zęby może być, ale tak wcześnie w przyszłym tygodniu będzie miała 2 miesiące...
Domek też się ślini Na zęby raczej za wcześnie, choć słyszy się o przypadkach ząbków w 3 m-cu hehe. Ale myślę, że to raczej nie to
Natka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 11:38   #4190
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Rozgryzlam plan dnia mojego syna, pobudka o 8 na sniadanko, do 9 bawimy sie, krotka drzemka, znowu bawimy sie i spimy o 11 jemy i spimy dluzej, o 14 jemy idziemy na spacer, gdzie zachwycamy sie swiatem i zmeczeni padamy, wracamy i o 17 znowu jemy, spimy, bawimy sie a o 19 mycie w ulubionym wiaderku i sruu do lozia
hmm, moje tez ma swoj plan tyle ze ja bym z checia conieco zmienila

4-5 jedzonko i dzrzemka
8 - czasem juz sniadanie, czasem nie
9 - odprowadzamy brata/syna do przedszkola i kimamy w samochodzie/wózku, zakupy
11 - jedzonko
11-13 - zabawa!!!
13 - jedzonko
13-15 - spimy...
15-18 - najczesciej spacer (idziemy po brata i obskakujemy place zabaw), jak brzydko to spimy i bawimy sie
19 - kąpiel (niecodziennie) lub zabawa
20 - jedzenie
20-23 - jedzenie i zabawa, odbijaniem, ulewanie, marudzenie aż padnę
po 22 - najczesciej sen do 1 lub 4-5 w nocy (zalezy jak zasnie)

mamy problem z wieczornym spaniem, jest zbyt zmeczona by spac dlugo, zbyt głodna i zbyt wszystko inne by spac...

i zaczyna miec wysypke jak jem np. 5 plasterkow sera dwa dni pod rząd... ech, juz sera nawet nie moge...

Edytowane przez 83monia
Czas edycji: 2011-09-26 o 11:42
Stary 2011-09-26, 11:39   #4191
Kajool
Zadomowienie

Cytat:
cześć Dziewczyny

Wątek podczytuję od początku, napisałam nawet parę postów na początku ciąży, ale zbrakło czasu na aktywne uczestnictwo i pozostało jedynie czytanie.
No i mam obecnie wątpliwości, które mogę rozwiać jedynie porównując z Waszymi doświadczeniami.
A więc: mam córeczkę Lenę - obecnie skończyła 10 tygodni i jesteśmy w trakcie 11 tygodnia.
Przez długi czas mała jadła co ok. godzinę i budziła się średnio w nocy ok 2 / 3 razy. W dzień spała niewiele, jedynie na spacerach.
Lena parę dni temu odkryła że ma rączkę szybko zaczęła rączkę pakować do buzi, co najpierw odczytywałam jako głód i przystawiałam do piersi. Ale Lena reagowała odwracaniem główki i płaczem - czyli wg mnie jeść nie chciała, stąd te nerwy.
Prawdopodobnie - ale nie mam pewności - ona po prostu pakuje łapkę do buzi w ramach poznawania świata, ale jednocześnie zmniejszył jej się apetyt
W ciągu dnia próbuję ją przystawiać w różnych porach, bo nie umiem rozpoznać kiedy ssanie łapki jest oznaką zabawy a kiedy głodu - więc próbuję i najczęściej nie trafiam tzn. mała się denerwuje
Im dłużej próbuję podczas jednej akcji ją przystawiać tym większa histeria więc nauczyłam się już aby nie przedłużać tych prób i dać jej spokój szybko.
17.30 pierś
i uwaga ok 18.00 zrobiła się senna i marudna więc kąpiel (staramy się ok 19tej ale wczoraj ze względu na zmęczenie jej - ok 18.00) no i lulanie do snu, trochę trwało bo walczyła ze zmęczeniem, ale ok 19.30 zasnęła) - w międzyczasie proponowałam jej jedzenie ale kategorycznie odmawiała.
Pomyślałam - ok, wcześnie poszła spać, jadła ostatni posiłek o 17:30 więc szybciej się obudzi i tyle.
Mała spała do 02:40 bardzo spokojnie i pod koniec jedynie ssała przez sen piąstkę. Nakarmiłam ją, i po pół godzinie sama zasnęła w łóżeczku.

Dla mnie ten dzień jeśli chodzi o jedzenie jest dziwny, te ostatnie dni je rzadziej ale nie aż tak, nie wiem jak będzie dziś.

Dziewczyny powiedźcie czy to normalne że 2,5 miesięczne dziecko nagle praktycznie zmienia system jedzenia z co godzinkę na co 3-4? Więcej także śpi w ciągu dnia wkręcam sobie że za mało je i może nie ma energii i jest ospała dlatego?
Trudno o cenić ile zjada z piersi, średni jej czas to jest ok 10 min ssania (nigdy nie ssała długo i nie wisiała na cycu). Pierś przed karmieniem twarda po karmieniu jest miękka więc jeść je, ale ile nie wiadomo

wiem że muszę kontrolować jej wagę, dotąd było chyba ok, a tydzień temu mając skończone 9 tygodni ważyła 5.200.
Czy powinnam ją ważyć teraz co tydzień czy co dwa aby mieć kontrolę nad jej wagą?

przeszlismy doladnie to samo, powrocilo do normy, synek sie bardziej wyregulowal

jakas krostka mu sie pojawila na paluszku, kurcze co to moze byc??
Stary 2011-09-26, 11:48   #4192
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agni82 Pokaż wiadomość
a i co to się porobioło że śpicie wszystkie?dzieci nie jedzxą i nie budza was? mój juz od pól godziny wygłasza inwokację.
jadla o 5, zrobila meeeega kupe (pol godziny ja robila) i zasnela, a ja z nia do 7:40, kiedy to syn chcial juz jesc...

Stary 2011-09-26, 11:48   #4193
nerola
BAN stały

Brida wielkie gratulacje!!!!

My czekamy na pielęgniarkę srodowiskową.
Fajna babka i znów sie spotkamy na plotach nie tylko o dizeciach.To sie zdziwi,ze u nas czwarte

T.zarejestrował Izę na środę na szczepienie.Od razu będę walczyć o pneumo. dla wczesniaka z rodziny wielodzietnej.
Ciekawe co nam powiedzą.

Wczoraj robilismy "turne" po T. rodzeństwie.

Iza wczoraj bez wspomagaczy zrobiła sama kupkę
nerola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 11:52   #4194
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
cześć Dziewczyny

17.30 pierś

wszystko ok, moze tak byc. kontroluj wage (ja bym co tydzien chodzila...). moja jak ciagnie smoka to tez zapomina ze ma jesc, mniej przez to ma karmien ale za to dłuzsze.

Stary 2011-09-26, 11:57   #4195
marmutita
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Natka_ Pokaż wiadomość
Dzień doobry

Myślę, że nie masz się czym martwić, mój Domek jutro kończy 11 tyg a jego tryb dnia też się zmienił, zdecydowanie rzadziej jest głodny
z kadża wypowiedzią zaczynam się uspokajać
ja chyba zapomniałam, że w teraz dziecko mi się najintensywniej rozwija w związku z czym zmiany w zachowaniu to normalka

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
hmm, moje tez ma swoj plan tyle ze ja bym z checia conieco zmienila

4-5 jedzonko i dzrzemka
8 - czasem juz sniadanie, czasem nie
9 - odprowadzamy brata/syna do przedszkola i kimamy w samochodzie/wózku, zakupy
11 - jedzonko
11-13 - zabawa!!!
13 - jedzonko
13-15 - spimy...
15-18 - najczesciej spacer (idziemy po brata i obskakujemy place zabaw), jak brzydko to spimy i bawimy sie
19 - kąpiel (niecodziennie) lub zabawa
20 - jedzenie
20-23 - jedzenie i zabawa, odbijaniem, ulewanie, marudzenie aż padnę
po 22 - najczesciej sen do 1 lub 4-5 w nocy (zalezy jak zasnie)

mamy problem z wieczornym spaniem, jest zbyt zmeczona by spac dlugo, zbyt głodna i zbyt wszystko inne by spac...

i zaczyna miec wysypke jak jem np. 5 plasterkow sera dwa dni pod rząd... ech, juz sera nawet nie moge...
o, i tu też nie widzę jakiejś oszałamiającej liczby karmień, więc poziom adrenaliny mi spada
ps. ja niedoświadczona mama to nie poradzę, ale może np. aby dziecko kompletnie odczuło rutynę i utrwaliło sobie schemat należałoby kąpać je codziennie?
My zaczęliśmy kąpać od razu każdego dnia o mniej więcej tej samej porze 18:30/19:00. Moja Mała uwielbia kąpiel i po niej zawsze jadła i zasypiała już tak na noc. Ta kapiel to chyba jej wyznacznik, że zaraz zakończymy dzień.
A ostatnio po tych jej rewolucjach w zachowaniu to jak zje godzinę wcześniej to już po kąpieli nie chce jeść a i tak zasypia. W ogóle to coraz wcześniej staje się zmęczona i tak po godz. 18tej mam wrażenie że już chce być kąpana i zasnąć. Ziewa, trze oczka, a ja staram się przeciagać choć pół godziny.
Generalnie przed 20stą to już moje dziecko śpi jak kamień.

Cytat:
przeszlismy doladnie to samo, powrocilo do normy, synek sie bardziej wyregulowal

jakas krostka mu sie pojawila na paluszku, kurcze co to moze byc??
tak tak, już wiem, że dorastamy dzięki za pokrzepiającą opinię, co do krostki to chyba pozostaje obserwować czy się zmienia czy jest wypełniona czymś, może czasem dotknąć i patrzeć czy sprawia dziecku ból?
Stary 2011-09-26, 12:02   #4196
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

marmurtita ja Cię pamiętam pisałaś trochę na początku
Stary 2011-09-26, 12:02   #4197
editka2022
Rozeznanie

Cytat:
editka a po tej paście masz nadwrażliwe zęby?? jak to po pastach wybielających się czasami dzieje

---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ----------

odkryła,że ma rączki
agadus biala perla o nie pasta to taki zel do wybielania do kupienia w aptece jak perwszy raz jej uzylam to roche dziasla piekly ale przy nasteonych razach bylo juz dobrze
Stary 2011-09-26, 12:10   #4198
marmutita
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
wszystko ok, moze tak byc. kontroluj wage (ja bym co tydzien chodzila...). moja jak ciagnie smoka to tez zapomina ze ma jesc, mniej przez to ma karmien ale za to dłuzsze.
no moja smoka nie chce ciągnąć, tak śmiesznie go "przygryza" ale nie zaciągnie, a jak przytrzymam to wypluwa.
I tak zrobię, będę kontrolować wagę, bo to jedyny sposób by sprawdzić czy jest ok.
Swoją drogą - co się dzieje w przypadku gdy lekarz stwierdzi że przyrost jest nieprawidłowy? Dokarmia się mm? Moja zbytnio z butli nawet nie ciągnie, jak już zassa to wypija z 60 ml i cześć.

Cytat:
Napisane przez bella7 Pokaż wiadomość
marmurtita ja Cię pamiętam pisałaś trochę na początku
wow, co za pamięć pisałam na samiuśkim początku oczywiście z tej samej przyczyny co teraz, czyli miałam przerastające mnie problemy/dylematy..... oj kiedy to było, teraz też są problemy i dylematy ale innego formatu
pisać szybko przestałam z braku czasu i mobilizacji, ale czytam wątek na bieżąco
Stary 2011-09-26, 12:11   #4199
Madziulka_17
Wtajemniczenie

Cytat:
ale aż się serce kraje.
Też to oglądałam. Aż się popłakałam...

Cytat:
Napisane przez karolinee1983 Pokaż wiadomość
Mój Szymon też się ostatnio strasznie ślini, ciągle mu tetrą ślinkę wycieram. Ale myślę, że na ząbki to jeszcze za wcześnie

Dzień dobry,

U nas noc całkiem niezła. Karmienia o 21.30, 2.00, 4.30, 6.30 - po ostatnim karmieniu Szymon zrobił taką kupę, że obsr** sobie całe plecy. Także przed 7 rano wyciągnęliśmy z mężem wanienkę i urządziliśmy kąpiel Szymon był wniebowzięty - obdarzył nas cudownymi uśmiechami i ' guuu' Teraz śpi już ponad 2 h.

' Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym '

http://suwaczki.maluchy.pl/li-54402.png

http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/dzieci2011.html
Madziulka_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-26, 12:14   #4200
83monia
Zakorzenienie

zapomnialamm - przed spacerem tez je

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości