Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1443 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-03, 19:50   #43261
Benek23
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
Dzięki
Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość

Aaa, i jeszcze Joanna ma profesjonalną serię do loków Na razie tylko krem miałam (https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,33118,joanna-professional-krem-podkreslajacy-loki.html). Krem mi bardzo pasuje
A gdzie go kupiłaś?

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 19:52   #43262
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Piechniak Pokaż wiadomość
Wróciłam właśnie z wyjazdu...i mam pytanie: czy woda moż wysuszać włosy? mam na myśli różnice w wodzie...w domu mam miękkie jak koczuszka, wystarczyło, że dwa razy umyłam głowę u przyszłych teściów (tak samo jak zawsze) i susz !!!!!! a teoretycznie u nich powinna być zdrowsza woda, bo mają własne ujęcie wody gruntowej, a u mnie jest ten kanalizacyjny chlorowany syf ... a może to kwestia tego, że włosy są nieprzyzwyczajone do takiej wody albo zupełnie czegoś innego? jest to tym bardziej dziwne, że cera na tę wodę zareagowała świetnie, w domu po wyjściu z wanny zdarza mi się do stać wysypki (od chloru jak za długo posiedzę ) a tam nic... ktoś umie to wyjaśnić ?
Może być milion powodów. Może ta woda teściów jest jakoś zamineralizowana. Mają problem z kamieniem? Jakiś kolor konkretnie?
Cytat:
Ajrisz, super patent z żelem lnianym dolanym do szamponu .
Danke
Cytat:
Czy Wasze włosy też się tak puszą? moje od jakiegoś tygodnia ogromnie: zmiana aury czy efekt stosowania jedwabiu ? i co z tym zrobić, nawilżać? one i tak są już zbyt miękkie ....
Jedno i drugie. Odstaw jedwab i oleje które Ci najbardziej zmiękczają (indywidualne, nie umiem wymienić). Zostać mogą takie chroniące przed wilgocią, czyli shea, silikony?
Jak nie pomoże to trzeba będzie poszukać keratyny
Cytat:
i ostatnie pytanie: co powiecie o stosowaniu nafty do włosów kręconych (nie znalażłam jej w FAQu ani pigułce)?
Jakim cudem, jest o nafcie na 100% :P
Chcesz to używaj, pewnie lepiej w masce niż samą. Wymaga co jakiś czas SLS i uważaj na możliwość podrażnienia wrażliwego skalpu. BTW nafta też powinna zabezpieczać przed puchem
Cytat:
Napisane przez yoanka85 Pokaż wiadomość
Farbuję, średnio raz na pół roku, od stosowania CG farbowałam dopiero raz. Kolor wyszedł bardzo intensywny i się trzyma, ale to też zależy od farby. U mnie Safira trzyma się świetnie, Mousse i Castingi zmywają się szybko. Zmiany ich kondycji czy skrętu nie zauważyłam poza pogrubieniem włosów, co tłumaczę sobię tym, że pigmenty oblepiają włos i staje się on grubszy (nie wiem czy może to potwierdzić jakiś autorytet włosowy?)
Niestety no way ;] Podejrzewa się, że może henna tak działa ale zdania są podzielone i nie ma dowodów ;] Prędzej ulegasz złudzeniu albo kilkukrotne rozchylana łuska już się nie domknęła ładnie. Acz przy dobrej kompleksowej pielegnacji nie musi to oznaczać całkowitej śmierci włosa.
Można farbować włosy falowane i kręcone i mieć je w dobrej kondycji, tylko trzeba to robić z głową Najlepszy przykład - Cascada!
Cytat:
Napisane przez gohs Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny Znowu się rozpisałyście na kilometr A ja dzisiaj byłam na uczelni pierwszy raz po wakacjach, niestety nikt mojej przemiany włosowej nie zauważył
Jak mogli! Źli!
W ogóle to śliczne włoski w codzienniku

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 19:52   #43263
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
A gdzie go kupiłaś?
W podziemiach Dworca Centralnego. Ale odkąd tam jest remont, to sklepu nie ma. Mam nadzieję, że wróci
Stary 2011-10-03, 19:55   #43264
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
W podziemiach Dworca Centralnego. Ale odkąd tam jest remont, to sklepu nie ma. Mam nadzieję, że wróci
Aaa, znam ten sklep - dzięki. Też mam nadzieję, że wróci.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 20:06   #43265
Piechniak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Może być milion powodów. Może ta woda teściów jest jakoś zamineralizowana. Mają problem z kamieniem? Jakiś kolor konkretnie?
nie, w kolorze to zwykła...czyli prześwitująca a z kamieniem owszem, mają problem...czyli na następny raz trzeba koniecznie dać płukankę na koniec? i jakim cudem służy skórze, a włosom nie

Cytat:
Danke
Austriczka . Gratuluję . zdjęcia koniecznie, a najlepiej filmiki, o tak, uwielbiam taniec iralndzki i jak tak szybko przebieracie stopami

Cytat:
Jedno i drugie. Odstaw jedwab i oleje które Ci najbardziej zmiękczają (indywidualne, nie umiem wymienić). Zostać mogą takie chroniące przed wilgocią, czyli shea, silikony?
Jak nie pomoże to trzeba będzie poszukać keratyny
keratyna już do mnie jedzie . shea też, ale shea to z BU, więc trochę sobie jeszcze ne nie poczekam... cięzko powiedzieć, które mnie najbardziej zmiękczają, bo do tej pory używałam tylko kokosa... ale pozwól, że podrąże temat - myśłałam, że oleje niwelują puch i że im włos bardziej nawilżony (czyli zmiękczony - a może to nie są synonimy ) tym mniej się puszy???

Cytat:
Jakim cudem, jest o nafcie na 100% :P
Chcesz to używaj, pewnie lepiej w masce niż samą. Wymaga co jakiś czas SLS i uważaj na możliwość podrażnienia wrażliwego skalpu. BTW nafta też powinna zabezpieczać przed puchem
czyli lepiej w tytm lotionie jej używać? chociaż nie wiem czy ma jakieś super otoczenie dla siebie...
Piechniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 20:10   #43266
Chatul
ma zielone pojęcie

Piechniak, woda może różne cuda robić... U siebie w domu jak umyję włosy, to jest spoko. A jak myję u cioci, która ma wodę chlorowaną, ale bez kamienia, to mam od razu tłuste włosy
Stary 2011-10-03, 20:22   #43267
Piechniak
Rozeznanie

Cytat:
Piechniak, woda może różne cuda robić... U siebie w domu jak umyję włosy, to jest spoko. A jak myję u cioci, która ma wodę chlorowaną, ale bez kamienia, to mam od razu tłuste włosy
tylko że tam właśnie chloru nie ma...mniej chemii powinno im lepiej zrobić ... ale może ma dla moich włosów za dużo dobroci, właśnie jakieś minerały, które zadziałały na nie jak nadmiar protein, sama już nie wiem...
Stary 2011-10-03, 20:36   #43268
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Dziękuję za komplementy odnośnie koloru

Co śmieszne jak na razie kolor się nie wymywa prawie wcale, włosy już w trochę lepszym stanie, co prawda nadal się plączą, ale już nie są takie sztywne i sianowate. Zdecydowanie mieszanka z indygo wysuszyła mnie bardziej niż sama henna.

Bardzo Was przepraszam, ale nie mam siły nadrabiac, znowu.

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 20:49   #43269
little.b.blue
Zakorzenienie

Cytat:
Wróciłam właśnie z wyjazdu...i mam pytanie: czy woda moż wysuszać włosy? mam na myśli różnice w wodzie...w domu mam miękkie jak koczuszka, wystarczyło, że dwa razy umyłam głowę u przyszłych teściów (tak samo jak zawsze) i susz !!!!!! a teoretycznie u nich powinna być zdrowsza woda, bo mają własne ujęcie wody gruntowej, a u mnie jest ten kanalizacyjny chlorowany syf ... a może to kwestia tego, że włosy są nieprzyzwyczajone do takiej wody albo zupełnie czegoś innego? jest to tym bardziej dziwne, że cera na tę wodę zareagowała świetnie, w domu po wyjściu z wanny zdarza mi się do stać wysypki (od chloru jak za długo posiedzę ) a tam nic... ktoś umie to wyjaśnić ?
Ajrisz, super patent z żelem lnianym dolanym do szamponu .
Czy Wasze włosy też się tak puszą? moje od jakiegoś tygodnia ogromnie: zmiana aury czy efekt stosowania jedwabiu ? i co z tym zrobić, nawilżać? one i tak są już zbyt miękkie ....
i ostatnie pytanie: co powiecie o stosowaniu nafty do włosów kręconych (nie znalażłam jej w FAQu ani pigułce)? moja prostowłosa przyjaciółka bardzo zachwala, ale czy do naszych włosów twż się nadaje? mam na myśli samą do wcierania w skalp (chyba, że lepiej do czegoś dodawać ) i w mieszankach. Widziałam ostatnio fajny (i jak na moje oko zgodbny z cg) lotion seboradinu 3 w jwdnym do jasnych włosów (http://www.aptekavolfarm.pl/3334,seb...e8be65e43a312f) jest jeszcze odżywka . Co sądzicie? a może ktoś stosował?

---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ----------

widzę, że było już pytanie o naftę...ale odpowiedzi nie bardzo .
little b. blue, widziałm ten filmik z fryzurką greckiej bogini, cudo i jakie łatwe . ale gdzie kupić takie coś do włosów (nowłaśnie co to: gumka, opaska, wstążka i jeśli opaska to czy nie szkodzi włosom - pamiętam naszą opaskową dyskusję z początków wątku, po niej oddałam połowę opasek siostrze )
Tak, woda może mieć wpływ na włosy
A co do tej opaski to jest taka gumka, mam kilka w tym stylu, kupisz we wszelkich sklepach z takimi pierdółkami do włosów, straganach etc.

Kurczę znowu pędzicie, przeczytałam wszystko ale nie mam siły cytować. Tak się dzisiaj nabiegałam, pierwszy posiłek zjadłam o 17
Nie wiem jakim cudem połączę 2 kierunki, miałam nie mieć problemów z pn-śr to mi na 3 roku wpierdzielili tyle godzin seminarium i literatur że praktycznie codziennie na 3 roku na mojej uczelni siedze od 8 do 16, ciekawa jestem kiedy mam się pojawić na drugiej uczelni

Myszko dzięki za odpowiedź. Kupiłam ten żel męski isany pomarańczowo czarny, myłam rano włosy i były fajne tylko że suszyłam dyfuzorem i nie potrafię ocenić działania. W ogóle jakie zakupy zrobiłam, aż jestem zła na siebie - mam już 5 odżywek d/s - Isanę Babassu, Kallosa mlecznego, Garniera Karite (btw, nałożyłam ją dziś jako b/s bo nie mogę tu znaleźć Joaśki), Isanę z jedwabiem i Alterrę morelową. Do tego ten żel, no i zamówienie z mazideł - jestem nienormalna

Invisalign od 20/03/2016

Edytowane przez little.b.blue
Czas edycji: 2011-10-03 o 20:51
little.b.blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 20:51   #43270
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
Wróciłam właśnie z wyjazdu...i mam pytanie: czy woda moż wysuszać włosy? mam na myśli różnice w wodzie...w domu mam miękkie jak koczuszka, wystarczyło, że dwa razy umyłam głowę u przyszłych teściów (tak samo jak zawsze) i susz !!!!!! a teoretycznie u nich powinna być zdrowsza woda, bo mają własne ujęcie wody gruntowej, a u mnie jest ten kanalizacyjny chlorowany syf ...
Ja mysle, ze od wody wiele zalezy jak jeszcze mieszkalismy w Szwecji wlosy mialam w lepszym stanie, bo woda swietna, miekka - w wielu miejscach pija kranowe, taka czysta. W Danii za to niestety woda jest twarda, zawapniona, co sie odbija na wlosach.
Za to chloru to tu chyba w ogole nie uzywaja.
Uszykowalam sobie na jutro porcyjke eksperymentalna kolagenu hydrolizowanego to znaczy rozpuscilam w cieplej wodzie listek zelatyny kuchennej. Jutro sprawdze czy tego rodzaju proteina jakos na wlosy zadziala. Teraz popijam biala herbate, zeby smak po drozdzach zabic i zaraz ide klasc na noc jojobe - pierwsze spotkanie. Jutro od rana wlosowe szalenstwa.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 20:55   #43271
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
tylko że tam właśnie chloru nie ma...mniej chemii powinno im lepiej zrobić ... ale może ma dla moich włosów za dużo dobroci, właśnie jakieś minerały, które zadziałały na nie jak nadmiar protein, sama już nie wiem...
Możliwe, że mają inne zanieczyszczenia w tej wodzie... Zwłaszcza, że z tego, co zauważyłam to chlor zmiękcza Także może dlatego u siebie w domu masz takie miękkie włosy?
Stary 2011-10-03, 20:59   #43272
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
nie, w kolorze to zwykła...czyli prześwitująca a z kamieniem owszem, mają problem...czyli na następny raz trzeba koniecznie dać płukankę na koniec? i jakim cudem służy skórze, a włosom nie
Możliwe Włosy mają inne wymagania niż skóra, skórze robią dobrze wody np termalne mineralizowane (patrz żel aloesowy Rabka Spa) a włosy mogą nie lubieć minerałów. Wiesz, nie umiem tego wytłumaczyć tylko coś mi się o czaszkę obija
Cytat:
Austriczka . Gratuluję . zdjęcia koniecznie, a najlepiej filmiki, o tak, uwielbiam taniec iralndzki i jak tak szybko przebieracie stopami
Dziękuję
Filmików na zawodach nagrywać nie można, aż szkoda Zdjęć na razie nie mam dobrych Czekam na oficjalne, fotograf pchał się pod nogi to niech ma chociaż dobre ujęcia :P
Cytat:
keratyna już do mnie jedzie . shea też, ale shea to z BU, więc trochę sobie jeszcze ne nie poczekam...
Keratyna powinna zdecydowanie poprawić stan rzeczy
Cytat:
cięzko powiedzieć, które mnie najbardziej zmiękczają, bo do tej pory używałam tylko kokosa... ale pozwól, że podrąże temat - myśłałam, że oleje niwelują puch i że im włos bardziej nawilżony (czyli zmiękczony - a może to nie są synonimy ) tym mniej się puszy???
Jeśli pasuje Ci kokos to możesz mieć niską porowatość? Wybacz ale nie pamiętam
Przy włosach zniszczonych i suchych - zmiękczenie poprawia elasyczność (masło maślane :P) więc włosy mniej się niszczą mechanicznie - to dobrze ale do momentu. Przy niskiej porowatości i możliwe że przy dobrej kondycji ogólnie - oleje niewnikające mogą zmiękczyć włos do tego stopnia że jest gumowy, nie chce schnąć, klapie, robi wrażenie że pourywa. Tak miałam u siebie po oleju migdałowym, oliwie i masce z olejem awokado (kw tł jednonienasycone -> zestawienie Myszki).

Stary 2011-10-03, 21:20   #43273
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez little.b.blue Pokaż wiadomość
W ogóle jakie zakupy zrobiłam, aż jestem zła na siebie - mam już 5 odżywek d/s - Isanę Babassu, Kallosa mlecznego, Garniera Karite (btw, nałożyłam ją dziś jako b/s bo nie mogę tu znaleźć Joaśki), Isanę z jedwabiem i Alterrę morelową. Do tego ten żel, no i zamówienie z mazideł - jestem nienormalna
Tylko pięęć? Cienias jesteś ;P

Ja mam tak:
isanę z babasu
alterrry - morelową i z granatem
pottersa z arniką
glorie (sztuk 3 ;P)
joaśki (dwie: z lnem i z miodem)
garniera karite
garnier fructis ten zgodny z cg
dwie joaśki z apteczki babuni
nivea fc balsam i d/s
Oprócz tego: keratynę i jedwab (ale jedwab nie dla mnie), pantenol, hydrolat aloesowy, ekstrakt aloesowy, oleje: kokosowy, jojoba, macadamia, masło karite...
Żel isana pomarańczowy...

Bosz, mnie to pogrzało naprawdę

Cytat:
Napisane przez milena798 Pokaż wiadomość

Z tym piciem drożdży pisałam do Aoirghe chyba ona piła nie wiem zamotałam się ale tobie dziękuje za odpowiedź bo właśnie myślałam albo w tabletkach albo takie ze sklepu

dzięki to teraz tylko muszę się zdecydować czy w tabletkach czy sklepowe. Tych sklepowych się boje troche ze względu na
No ja ciężko zniosłam czas picia drożdży, więc wolę tabletki Ale każdy inaczej to odbiera, ja wypiję każde zioło, a mam znajomą, co od rumianku się przekręca
Aoirghe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 21:24   #43274
Kall
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez yoanka85 Pokaż wiadomość
Jest coś takiego jak pokrzywa ze skrzypem, czy to jakaś mieszanka do-it-yourself? Mogłabyś mi podać jakieś szczegóły odnośnie wypijania tego specyfiku (co z czym, jak dużo, jak często itp)?
Kupiłam w aptece pokrzywę i skrzyp w torebkach. Do większego kubka wrzucam po torebeczce skrzypu i pokrzywy, zaparzam i piję. Ja piję taki wywar raz dziennie.

Ja mam pierwszy mały sukces- pomimo dużej wilgotności, włosy mi się nie spuszyły Wymyśliłam też, co zamówię oprócz kreatyny. Już nie mogę się doczekać
Kall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 21:46   #43275
gohs
Zakorzenienie

Cytat:
Jak mogli! Źli!
W ogóle to śliczne włoski w codzienniku
Ano źli W ogóle to mam w grupie dziewczynę, która ma absolutnie piękne loki, pozwolę sobie nawet wrzucić foto, ale ma je od święta, a tak na codzień prostuje je namiętnie Jak tak można najbardziej jest zadziwiające to, że jak już ich nie wyprostuje to są w świetnej formie mimo codziennego maltretowania
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0732.jpg (184,1 KB, 69 załadowań)
Stary 2011-10-03, 21:47   #43276
Piechniak
Rozeznanie

Cytat:
Tak, woda może mieć wpływ na włosy
A co do tej opaski to jest taka gumka, mam kilka w tym stylu, kupisz we wszelkich sklepach z takimi pierdółkami do włosów, straganach etc.
dzięki chyba kupię, wygląda ładnie nie niszczy włosów i nie robi przyklapu ?
Stary 2011-10-03, 21:51   #43277
little.b.blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aoirghe Pokaż wiadomość

Ja mam tak:
isanę z babasu
pottersa z arniką
glorie (sztuk 3 ;P)
garniera karite
nivea fc balsam i d/s
Oprócz tego: keratynę i jedwab (ale jedwab nie dla mnie), pantenol, hydrolat aloesowy, ekstrakt aloesowy, oleje: kokosowy, jojoba, macadamia, masło karite...

Bosz, mnie to pogrzało naprawdę

No ja ciężko zniosłam czas picia drożdży, więc wolę tabletki Ale każdy inaczej to odbiera, ja wypiję każde zioło, a mam znajomą, co od rumianku się przekręca
A, kupiłam jeszcze olej winogronowy, wprawdzie 5 w kolekcji, ale skoro każdy ma inne działanie no to trzeba wypróbować który najlepszy
Nie no, o olejach nie pisałam, naszła mnie rozkmina tylko co do odżywek bez spłukiwania, bo mam aż 5 (dla mnie dużo )

Ładną masz kolekcję Ja się pochwalę fotką jak mi zamówienie z mazideł przyjdzie i będę miała wszystko w komplecie.

Cytat:
Napisane przez Kall Pokaż wiadomość
Kupiłam w aptece pokrzywę i skrzyp w torebkach. Do większego kubka wrzucam po torebeczce skrzypu i pokrzywy, zaparzam i piję. Ja piję taki wywar raz dziennie.

Ja mam pierwszy mały sukces- pomimo dużej wilgotności, włosy mi się nie spuszyły Wymyśliłam też, co zamówię oprócz kreatyny. Już nie mogę się doczekać
Coś wymyśliła?

Zauważyłam że moje włosy mimo wygniatania ich rano, w ciągu dnia zmieniają swoją formę i robią się spirale (czy tam korkociągi, jest w ogóle jakaś różnica? ) od połowy do końców. Doszłam do wniosku że bez sensu jest wymuszanie na nich skrętu wyżej, chyba powinnam pozwolić im na samodzielne formowanie się, jak myślicie?

Invisalign od 20/03/2016

Czas edycji: 2011-10-03 o 21:53
Stary 2011-10-03, 21:52   #43278
Piechniak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Ja mysle, ze od wody wiele zalezy jak jeszcze mieszkalismy w Szwecji wlosy mialam w lepszym stanie, bo woda swietna, miekka - w wielu miejscach pija kranowe, taka czysta. W Danii za to niestety woda jest twarda, zawapniona, co sie odbija na wlosach.
Uszykowalam sobie na jutro porcyjke eksperymentalna kolagenu hydrolizowanego to znaczy rozpuscilam w cieplej wodzie listek zelatyny kuchennej. Jutro sprawdze czy tego rodzaju proteina jakos na wlosy zadziala. Teraz popijam biala herbate, zeby smak po drozdzach zabic i zaraz ide klasc na noc jojobe - pierwsze spotkanie. Jutro od rana wlosowe szalenstwa.
i jak sobie z tym radzisz? pytam, bo ja pewnie będę tam mieszkać po ślubie więc muszę wiedzieć... zadziwia mnie też jeszcze to, że poprzednim razem miałam wrażenie, że ta woda służy mi także na włosy...tylko to było jeszcze przed zaczęciem cg...
Stary 2011-10-03, 22:02   #43279
MgielkaM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milena798 Pokaż wiadomość
W weekend miałam pierwsze zajęcia w szkole fryzjerskiej
opowieści z krypty normalnie!

Ajrisz, fajnie ze zawody sie udały i włoski były fajne czekamy na zdjecia

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
A nie próbujecie z tym walczyć? Bo warto by sięgnąć do Rozporządzenia Ministra oraz do regulaminu. Możliwe, ze macie nadinterpretację.
zdaje się ze było mnóstwo protestów i podpisów jak tylko poszły słuchy ze cos takiego chca wprowadzic. Potem protesty ze nie mozna tego tak od razu wprowadzac, rektorzy uczelni nawet mówili ze to za szybko. Ale co... dostałam już druki na "nowe stypendium".... złoże, ale wygląda na to ze nie tylko ja zrozumiałam ze trzeba miec i srednią I osiągnięcia. A nie jedno LUB drugie...
Zobaczymy...

Cytat:
A ja dzisiaj byłam na uczelni pierwszy raz po wakacjach, niestety nikt mojej przemiany włosowej nie zauważył
u mnie zauważyli tylko koleżanka musiała wspomniec ze to moje naturalne (ja się nic nie odzywałam na "oooo Magda kręcona"). I wtedy padało takie "no coś ty!?".
Ale spuszyły się dzisiaj....

Cytat:
Przy niskiej porowatości i możliwe że przy dobrej kondycji ogólnie - oleje niewnikające mogą zmiękczyć włos do tego stopnia że jest gumowy, nie chce schnąć, klapie, robi wrażenie że pourywa.
To ja tak mam z nadmiaru nawilżenia chyba (bo olejów aż tak nie używam ostatnio) włosy dzisiaj były tak gumowe (mysie pottersem z melisa i alterra morelka, b/s joaśka i zel lniany) .... ale czekam na keraynę i mam nadzieje ze mnie uratuje...

Cytat:
Napisane przez Aoirghe Pokaż wiadomość

Ja mam tak:
isanę z babasu
pottersa z arniką
glorie (sztuk 3 ;P)
garniera karite
nivea fc balsam i d/s
no juz lepiej, ale chyba u mnie zapas jeszcze większy

isanę z babasu x2
alterrry - morelowa x2 i z granatem
pottersa z arniką i z melisą
joaśki ( 4: z lnem i z miodem i z pokrzywą i z bawełną)
garniera karite
garnier fructis volume coś tam
joaśka z apteczki babuni
Hegron b/s i d/s
Aile odzywka do mycia
isana liquid silk
naturia joaska z SLS
nivea fc balsam i
zel aloesowy,
oleje: kokosowy, oliwa, arachidowy, babydream fur mama, amla, rycynowy
i zamówienie z mazideł idzie
Żel isana pomarańczowy, artiste, delia
maski Bingo x2
szampony: perfumfrei, alterra migdał, babydream
krem z biedronki

---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ----------

Cytat:
Ano źli W ogóle to mam w grupie dziewczynę, która ma absolutnie piękne loki, pozwolę sobie nawet wrzucić foto, ale ma je od święta, a tak na codzień prostuje je namiętnie Jak tak można najbardziej jest zadziwiające to, że jak już ich nie wyprostuje to są w świetnej formie mimo codziennego maltretowania
fajny skręt, gdyby ich nie maltretowała to juz je widze oczami wyobrazni

It is NOT an addiction - It's a hobby!!!

...

And when your heart begins to bleed
You're dead, and dead,

and dead -- indeed.
MgielkaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 22:03   #43280
Piechniak
Rozeznanie

w ogóle to dziw nad dziwy...rano (wiczorem myte) miałam włosy całkiem średnie - nie najgorzej nie najlepiej, puszak spory, związałam w warkocza i jazda na uczelnię. przychodzę do domu, rozplątuję włosy i....efekt ciekawy: puszak mniejszy, fale zrobiły się wyraźniejsze i jakieś bardziej ślniące ... na zrowy rozum, to włosy powinny się w ciągu dnia puszyć i rozkręcać...tym bardziej, że nic z nimi nie robiłam, po myciu żadnej stylizacji, żadnej reanimacji rano, w ciągu dnia też nic...jedyne co może za to odpowiadać to żel lniany dolany do szamponu, ale przecież go spłukałam...przestaje je rozmumieć, jak mam niby wykminić, co im służy a co nie, jak mi robią takie numery i w ogóle nie da się przewidzieć jak się zachowają? a chciałbym powtórzyć ten efekt...
dla porónania wstawiam foty, pierwszą z rana, drugą z wieczora:
Zdjęcie0512.jpg

Zdjęcie0514.jpg
Stary 2011-10-03, 22:04   #43281
little.b.blue
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki chyba kupię, wygląda ładnie nie niszczy włosów i nie robi przyklapu ?
Szczerze mówiąc to nie wiem czy niszczy, nie zastanawiałam się nigdy nad tym. A przyklapu nie robi, kwestia odpowiedniego ułożenia włosów.
No ładne są, ja lubię takie podwójne, ulubiona jest w podwójnych czarnych koraliczków a gumki trochę mniej niż połowa długości.

No ale splotłaś w warkocza więc normalne że w ciągu dnia przyjęły taki kształt, w końcu ładnych parę godziny były jakby nie patrzeć trochę ściśnięte.

Invisalign od 20/03/2016

Czas edycji: 2011-10-03 o 22:06
Stary 2011-10-03, 22:07   #43282
joanna871
Raczkowanie

Hej a wiec najpierw opisze co z nimi robie,wiec myje czesto poniewaz uzywam codziennie odzywek bez splukiwania ,najpierw myje wlosy szamponem oczyszczjacym a zaraz po drugi raz szamponem do wlosow zniszczonych i farbowanych (przeciwlupiezowym)bo mam tendencje,potem na dobrych kilka minut nakladam odzywke herbal ta rozowa z jedwabiem bo po niej mam najlepsze wlosy,ponadto uzywam maski raz w tyg a na codzien odzywke bez splukiwania z reguly pantene bo po niej mam bardzo ladne i zdrowe wlosy oraz takie z jedwabiem w sprayu np shaumma ,rzadko uzywam jakiegos serum chociaz po niektorych mam piekne zdrowe blyszczace loki i chyba czesciej zainwestuje ,rzadko uzywam suszarki a jak juz to susze chlodnym powietrzem,nie prostuje wlosow,nie czesze na sucho bo mam potem mega siano ,podczas mycia splukuje chlodna woda no i poki co farbuje wlosy farbami zmywalnymi bez amoniaku zeby troche odzyly ,teraz wklejam fotki tylko ze sa z przed kilku miesiecy teraz mam wlosy w lepszym stanie i czekam na rady od szanownych pań

IMG_0818.jpg

P5083473 (2).jpg

fryz.jpg

Włosy-57cm
Cel: 90cm zadbanych kłaczków
joanna871 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 22:15   #43283
Piechniak
Rozeznanie

Cytat:
Szczerze mówiąc to nie wiem czy niszczy, nie zastanawiałam się nigdy nad tym. A przyklapu nie robi, kwestia odpowiedniego ułożenia włosów.
No ładne są, ja lubię takie podwójne, ulubiona jest w podwójnych czarnych koraliczków a gumki trochę mniej niż połowa długości.

No ale splotłaś w warkocza więc normalne że w ciągu dnia przyjęły taki kształt, w końcu ładnych parę godziny były jakby nie patrzeć trochę ściśnięte.
musi być śliczna
u mnie to wcale nie normalne niestety...na ogół mi jednak warkocz mniej lub bardziej rozprostowuje włosy... nie tak jak gumka czy kok ale jednak trochę tak...i, paradoksalnie, im bardziej ścisły tym bardziej rozpostowuje...a tu proszę, niespodzianka
Stary 2011-10-03, 22:19   #43284
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Ja bedąc w Szwecji nie zauważam różnicy w wyglądzie włosów w porównaniu z Polską... ale fakt, wode mają lepszą i herbata wychodzi pyyyyyyyyycha (a normalnie to nie lubię za bardzo).

Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
no juz lepiej, ale chyba u mnie zapas jeszcze większy

isanę z babasu x2
alterrry - morelowa x2 i z granatem
pottersa z arniką i z melisą
joaśki ( 4: z lnem i z miodem i z pokrzywą i z bawełną)
garniera karite
garnier fructis volume coś tam
joaśka z apteczki babuni
Hegron b/s i d/s
Aile odzywka do mycia
isana liquid silk
naturia joaska z SLS
nivea fc balsam i
zel aloesowy,
oleje: kokosowy, oliwa, arachidowy, babydream fur mama, amla, rycynowy
i zamówienie z mazideł idzie
Żel isana pomarańczowy, artiste, delia
maski Bingo x2
szampony: perfumfrei, alterra migdał, babydream
krem z biedronki
U mnie 7 odżywek, 4 szampony, dwa kremy do stylizacji, pianka. Inne to: parafina, panthenol, olej kokosowy, olej winogronowy, reszta seboradin niger, wcierka joanny z rzepą i w szafce robi się olej ziołowy.
Dla mnie za dużo. Conajmniej 2 odżywki posłałabym do diabła - dwufazową biovaxa z proteinami i ziaja codzienna pielęgnacja (prostujące paskudztwo). Kolagenowy szampon Bingo myje tak dokładnie, że włosy prawie znikają:P więc też nie używam.
Czekam na keratynę

Wypróbowałam ostatnio kilka środków do stylizacji. Myślałam, że dawna niechęć do żeli minęła, ale niestety, żel do włosów to zuo zaliczyłam po nim puch, jakiego od 2 miesięcy nie widziałam. Po piance (bez alkoholu) to samo. Pozostaje mi kręcenie żelu lnianego, tylko to ciut uciążliwe na dłuższą metę...

Znacie coś fajnego do układania loków? Jakiś krem?
Stary 2011-10-03, 22:20   #43285
Piechniak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez joanna871 Pokaż wiadomość
Hej a wiec najpierw opisze co z nimi robie,wiec myje czesto poniewaz uzywam codziennie odzywek bez splukiwania ,najpierw myje wlosy szamponem oczyszczjacym a zaraz po drugi raz szamponem do wlosow zniszczonych i farbowanych (przeciwlupiezowym)bo mam tendencje,potem na dobrych kilka minut nakladam odzywke herbal ta rozowa z jedwabiem bo po niej mam najlepsze wlosy,ponadto uzywam maski raz w tyg a na codzien odzywke bez splukiwania z reguly pantene bo po niej mam bardzo ladne i zdrowe wlosy oraz takie z jedwabiem w sprayu np shaumma ,rzadko uzywam jakiegos serum chociaz po niektorych mam piekne zdrowe blyszczace loki i chyba czesciej zainwestuje ,rzadko uzywam suszarki a jak juz to susze chlodnym powietrzem,nie prostuje wlosow,nie czesze na sucho bo mam potem mega siano ,podczas mycia splukuje chlodna woda no i poki co farbuje wlosy farbami zmywalnymi bez amoniaku zeby troche odzyly ,teraz wklejam fotki tylko ze sa z przed kilku miesiecy teraz mam wlosy w lepszym stanie i czekam na rady od szanownych pań

Załącznik 4261068

Załącznik 4261069

Załącznik 4261070
Po co myjesz aż dwa razy pod rząd??? nie robimy tak .
napisałaś też, że po odżywce pantene masz zdrowe włosy...jeśli tylko po niej, a bez niej już nie, to znaczy, że wcale nie są zdrowe, tylko nabłyszczone silikonami, które dają złudzenie zdrowia, ale nie prawdziwe zdrowie...a pantene ma dużo silikonów, mi zniszczyło włosy jak nic ... niektórym silikony służą , to prawda, ale ja bym je na chwilę odstawiła, chocby po to, żeby zobaczyć w jakiej kondycji naprawdę są włosy...
Stary 2011-10-03, 22:25   #43286
Kall
Raczkowanie

Cytat:
Coś wymyśliła?
Póki co wygląda to tak: kreatyna hydrolizowana, pantenol, olej jojoba i hydrolat aloesowy i amla.
Naszło mnie jeszcze, by wypróbować olej z pestek winogrona. Mam w domu, bo kupuję dla psa (by miała zdrową skórę i sierść) i nie pomyślałam, by spróbować dać go na włosy.
Kall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 22:36   #43287
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Po co myjesz aż dwa razy pod rząd??? nie robimy tak .
Wszystko zależy od potrzeb włosów i skalpu. Gdybym ja umyła włosy tylko raz, to miałabym nadal tłuste włosy...
Stary 2011-10-03, 22:40   #43288
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:
A, kupiłam jeszcze olej winogronowy, wprawdzie 5 w kolekcji, ale skoro każdy ma inne działanie no to trzeba wypróbować który najlepszy
Nie no, o olejach nie pisałam, naszła mnie rozkmina tylko co do odżywek bez spłukiwania, bo mam aż 5 (dla mnie dużo )

Ładną masz kolekcję Ja się pochwalę fotką jak mi zamówienie z mazideł przyjdzie i będę miała wszystko w komplecie.

Coś wymyśliła?

Zauważyłam że moje włosy mimo wygniatania ich rano, w ciągu dnia zmieniają swoją formę i robią się spirale (czy tam korkociągi, jest w ogóle jakaś różnica? ) od połowy do końców. Doszłam do wniosku że bez sensu jest wymuszanie na nich skrętu wyżej, chyba powinnam pozwolić im na samodzielne formowanie się, jak myślicie?
Wiedziałam, zę o czymś zapomniałam - z pestek winogron też mam
Aaa no i jantar. Szampony pomijam

Ech, pozazdrościć, moje w ciągu dnia zamieniają się w siano

Czasem mam wrażenie, że nie doczekam się tego, żeby mi kłaki jako tako wyglądały, bue.
Aoirghe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 23:03   #43289
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewcia1807 Pokaż wiadomość
Maliniarka , masz bardzo ładne włoski

I idealny stan na drugi dzień ;o
Jutro rano akurat myję włosy, więc dziś nie przetestuję chustki, ale jutro na pewno.
A to musi być z jakiegoś typowego materiału czy obojętnie?

A gdy nie sypiasz w chustce to w jakim stanie masz na drugi dzień ?
powtórzę, ze pierwszy raz miałam takie fajne włoski na drugi dzień, własnie po płukance lnianej i po spaniu w chustce

chustka musi być śliska, najlepiej jedwabna, ale wiadomo, że nie każdy ma

dzisiaj znowu miałam fajne włoski, zwłaszcza po lewej (niegdyś gorszej) stronie, jak jutro po spaniu z hcustką będzie dobrze, to uznam to za regułę, bo wzięłam identyczny zestaw (zaraz zrobię wpis w codzienniku)

dziewczyny czy mycie za każdym razem szamponem z SLES je zabije?
Cytat:
Tak się dzisiaj nabiegałam, pierwszy posiłek zjadłam o 17
Nie wiem jakim cudem połączę 2 kierunki, miałam nie mieć problemów z pn-śr to mi na 3 roku wpierdzielili tyle godzin seminarium i literatur że praktycznie codziennie na 3 roku na mojej uczelni siedze od 8 do 16, ciekawa jestem kiedy mam się pojawić na drugiej uczelni
o kurczę, ciężka sprawa , mam nadzieję, że jakoś to rozwiążesz dobrze dla Siebie
Cytat:
Uszykowalam sobie na jutro porcyjke eksperymentalna kolagenu hydrolizowanego to znaczy rozpuscilam w cieplej wodzie listek zelatyny kuchennej. Jutro sprawdze czy tego rodzaju proteina jakos na wlosy zadziala.
koniecznie zdaj relację!
Cytat:
najbardziej jest zadziwiające to, że jak już ich nie wyprostuje to są w świetnej formie mimo codziennego maltretowania
no czy w takiej świetnej formie, to bym polemizowała (suche i na dole niefajne), ale byłyby z tego cudowne loki, musisz ją przekabacić!
Cytat:
na zrowy rozum, to włosy powinny się w ciągu dnia puszyć i rozkręcać...
powinnaś częściej robić warkocz

mnie się wydaje, ze moje też w ciągu dnia się zmieniają, a czemu mają zmieniać się na gorsze? przecież to od warunków zależy, może wypiły wilgoć z powietrza i zrobiły się piękniejsze, a splot warkocza w tym pomógł

pięknie wyglądają po tym

kupiłam żel czarno-pomarańczowy z isany, jak nie podpasuje to TŻ dostanie
i kupiłam jantara 2 buteleczki po 8,50 jak dobrze, że spytałam i poprosiłam o sprowadzenie, a już chciałam brać na alledrogo za 17 (z przesyłką) a tu za tyle mam dwa jantary

jak już wspomniałam dzisiaj zrobiłam dokładnie to samo (no oprócz sody w szamponie) co po przyjściu od fryzjera i znowu jest dobrze tylko nie wiem czy powinnam tego szamponu z SLES używac co mycie pewnie niewskazane (Demcia kocham Cię za lnianą płukankę, no po prostu genialne , wiem, ze pisałaś, że to nie Twój pomysł, ale jakby nie Ty to bym nie spróbowała i w ogóle bym tu nie trafiła )
nawaliłam sporo b/s zawsze daję mało, część się spłukała

powtórzę jeszcze, że świetnie mi robi bardzo krótki plunking, tak żeby włosy były bardzo mokre i potem dopiero odgniatanie i harmonijkowanie przez koszulkę (z głową w dół jak i i w pozycji wyprostowanej z głową na boki), ale tez nie za długo, bo jak włosy robią się za suche to się sianko wytwarza

---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ----------

Cytat:
Napisane przez joanna871 Pokaż wiadomość
wiec myje czesto poniewaz uzywam codziennie odzywek bez splukiwania
przy naszych odżywkach b/s nie będziesz musiała myć tak często, chyba, że będziesz chciała
Cytat:
najpierw myje wlosy szamponem oczyszczjacym a zaraz po drugi raz szamponem do wlosow zniszczonych i farbowanych (przeciwlupiezowym)bo mam tendencje
więc pewnie dwa razy je przesuszasz
Cytat:
potem na dobrych kilka minut nakladam odzywke herbal ta rozowa z jedwabiem bo po niej mam najlepsze wlosy
zaczynając c/g rezygnujemy z odżywke zawierających silikony i pq, patrz pigułka w pierwszym wątku, włosy mogą wyglądać fajnie, bo są otaczane składnikami kondycjonującymi, które powodują ładny wygląd, a potem spłukujesz i włosy już nie takie...
Cytat:
ponadto uzywam maski raz w tyg a na codzien odzywke bez splukiwania z reguly pantene bo po niej mam bardzo ladne i zdrowe wlosy oraz takie z jedwabiem w sprayu np shaumma
jak wyżej, włosy wyglądają zdrowo, a zdrowe do końca nie są

to jak z podkładem, nakładasz i buźka wygląda super i promiennie
zmywasz i pojawiają się zaczerwienienia, wypryski itd. a one cały czas tam są, tylko przykryte warstewką podkładu
dlatego ważna jest systematyczna i cierpliwa pielęgnacja odpowiednimi środkami (znów odsyłam do faq i pigułki )
Cytat:
rzadko uzywam jakiegos serum chociaz po niektorych mam piekne zdrowe blyszczace loki i chyba czesciej zainwestuje
deja vu?
Cytat:
rzadko uzywam suszarki a jak juz to susze chlodnym powietrzem,nie prostuje wlosow,nie czesze na sucho bo mam potem mega siano ,podczas mycia splukuje chlodna woda
świetne nawyki godne pochwały
Cytat:
no i poki co farbuje wlosy farbami zmywalnymi bez amoniaku zeby troche odzyly
jak już koniecznie to na pewno lepiej tak farbować

zazdroszczę skrętu i objętości i długości! nic tylko pielęgnować i będzie bosko
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Edytowane przez Maliniarka
Czas edycji: 2011-10-03 o 23:06
Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 23:07   #43290
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tu widzę zaledwie potencjał ;P Mogłaby mieć cudo!
Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
dziewczyny czy mycie za każdym razem szamponem z SLES je zabije?
Traktuj jak peeling. Nie każda skóra znosi go tak samo, jednym dobrze robi 2x tyg, inne nie powinny nawet patrzeć nań

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości