|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2881 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Rusza nam sie cały brzuszek-to tak fika nasz maluszek-mamy styczeń-luty 2012r.
Nikotynka dziekuje za pocieszenie
moze masz racje.. faktycznie tyle osob chce cesarke na zyczenie...ach stres mnie lapie;/
|
#2882 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rusza nam sie cały brzuszek-to tak fika nasz maluszek-mamy styczeń-luty 2012r.
Cytat:
)moja kolezanka z pracy miala cc 2 razy i stwierdzila, ze szybciej doszła do siebie niz kobiety po porodzie sn. ona byla zadowolona...tzn o ile mozna byc zadowolonym z porodu
|
|
|
|
|
#2883 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No i raczej nie będę odkładała chrzcin na później. Moja chrześnica była chrzczona w 5 m-cu i jak ją trzymałam, to była dla mnie strasznie ciężka Aż mnie pot oblał Nie chcę tego zafundować komuś innemu ![]() Anankee czyli zostajesz przy sprężynowym materacu? Kamciurka dobrze, że lekarz powiedział, że wszystko ok ![]() Cytat:
Fakt całe 2 dni nie będzie Cię w domu, ale skoro nie możesz wziąć dziekanki, to spróbuj chodzić. Jak nie dasz rady, to wtedy zrezygnujesz.Cytat:
Ale każdy poród ma plusy i minusy. To lekarz decyduje, co jest dla nas najlepsze i jemu trzeba zaufać
|
|||
|
|
|
#2884 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kamciurka, Renata za wizyty.
|
|
#2885 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
łózeczko będzie klupś, komoda ikea i będzie ok Zuzia ja też przytyłam 11 kg zrzucimy po porodzie ![]() i co do materaca to masz rację, my też dla siebie wybieralismy wygodny ( co prawda teraz spimy na łózku innym i jest mi mega niewygodnie ) ale dla dzidziusia też będę szukac jak najlepszego, żeby jej się wygodnie spało a co mama się nie wyśpi to może córcia chociaż ![]() Cytat:
jak to będzie fakt faktem wiele kobiet chce tylko i wyłącznie rodzić przez cc a inne tylko sn a po porodzie to zależy od danej osoby - ja mam 2 koleżanki które po cesarce raz dwa chodziły i mówią, że aż tak bardzo nie bolało, moje siostry z kolei tylko sn i bądź tu mądra skoro to dla Ciebie najlepsze wyjście to nie bój się i zaufaj lekarzowi, że będzie doobrze |
||
|
|
|
#2886 |
|
Zakorzenienie
|
ja bylam 2 razy chrzestną ale w życiu o żadnych naukach nie słyszałam :niee:
|
|
|
|
#2887 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Też mi się tak wydaje . u nas jest tak, że zaraz po urodzeniu kiedy na porodówce położna ubiera dziecko to ubiera je w szpitalne ubranka (zresztą jeśli któraś matka nie ma swoich to też ci dadzą szpitalne) . Później ma się je cały czas obok siebie więc samemu się dziecko przebiera, przewija, smaruje i myje (chusteczkami) no to każdy robi to swoimi rzeczami. Z synkiem jak leżałam po porodzie na oddziale intensywnej terapii i patologii noworodka to dzieci tam przez pierwsze 2 doby były cały czas na sali noworodków, mogłam tam wchodzić i siedzieć (matki tych dzieci miały sale swoją zaraz obok), ale wiadomo, że czesem zdażało się, że położna przebrała małego.. więc generalnie to było tak, że każde dziecko które leży tan w tym takim łózeczku pleksi na kółkach miało w nim włożone chusteczki i oliwke/krem a na boku łóżeczka wisiała sobie taka reklamówka jednorazówka a nawet 2 w jednej były pampersy danego dziecka (te czyste oczywiście) a do drugiej położna wrzucała ciuszki po przebraniu malucha (jeśli miał ubrane szpitalne, to matki je po prostu wyciągały z tej siatki i wrzucały do takiego kosza dużego), później dziecko było już 24h ze mną więc wiadomo, że ubierałam w swoje -tak było bynajmniej w 2007 roku jak rodziłam syna, choć teraz w lipcu br szwagierka rodziła i widziałam, że z się nic nie zmieniło w dobrym tego słowa znaczeniu ![]() ---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ---------- Cytat:
a co to takiego ? ![]() ---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- Cytat:
Nie musisz aż tyle, jeśli weźmiesz 4 kaftany + 4 śpiochy i 4 pajace, do tego tyle samo bodziaków też wystarczy, zawsze TŻ czy mama może ci donieść gdyby dziecko bardzo się brudziło ![]() Wszystko zależy jaka będzie pogoda... generalnie na wyjście ubiorę ją tak jak na spacer do wózka ( w wózku też dziecko mimo, że jest w kombinezonie się czymś tam przykrywa - ja do tego celu będę miała właśnie śpiworek no chyba, że w lutym będziemy mieć + 10 to wystarczy grubszy kocyk), wiadomo, że to malutki człowieczek a takie ludziki szybko marzną, przejście od wejścia szpitala do samochodu gdy na dworze jest minusowa temperatura wymaga zabezpieczenia (poniżej - 10 nie powinno się z noworodkiem w ogóle wychodzić na spacery itp - ze szpitala to co innego bo trzeba), w samochodzie może już być bez śpiworka/kocyka ale na przejście przez dwór ja wolę mieć . Wychodząc w środku zimy ze szpitala z dzieckiem to mówią, że nawet powinno się zakryć buzię mu tetrową pieluchą ( np powiesić ja na budce od fotelika) - wiadomo, że nas czasem mróz szczypie w twarz i sprawia, że tak dziwnie się oddycha a co dopiero takiego malca ale to tylko moje zdanie najwięcej zależy- wiadomo - od pogody, bo różnie może być skoro już w tym roku mieliśmy nawet śnieg w maju :P
|
|
|
#2888 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- Cytat:
za wyniki.
|
||
|
|
|
#2889 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Spokojnie.. mamy jeszcze czas któraś pytała to odpowiedziałam, już raz wychodziłam ze szpitala z noworodkiem i może dlatego tak z głowy napisałam co właściwie chyba wezmę - a torbę do szpitala to się przeważnie pakuje w 8 miesiącu, wiadomo, że nie musisz jednego dnia zapakować całej, ale tak powoli co ci się przypomni (a to papier toaletowy, a to gumka do włosów), bo jak już cię bóle w domu złapią to na bank zapomni się połowy rzeczy ![]() ---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ---------- Cytat:
właśnie oliwkę trzeba było mieć bo położne (jeśli one robiły coś) to smarowały dziecko oliwką całe (od głowy do stópek), a dzieci w szpitalu się w ogóle nie kąpie nawet zaraz po porodzie dziecko myte jest tylko mokrymi chusteczkami (żeby nie wyziębiać czy coś takiego). Nożyczek nie bałam bo położne mówią, żeby w szpitalu nie obcinać, dopiero w domu, a skarpetki można zakładać i na ręce i na nóżki (ja akurat mam nie drapki bo dostałam gratis do zakupów dla dziecka)
|
|
|
#2890 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() nie wiem czy bym sie decydowała na takie całotygodniowe niewidzenie sie z dzidzią -podejrzewam że nie ale każdy ma swoje podejście i zrób jak ci pasuje kochana to twoja decyzja ![]() Cytat:
muszę to przemyśleć...póki co zostaje i myślę że mała będzie zadowolona że ma taką wykształcona matkę ![]() ja jestem za sn u mnie wszyscy którzy rodzili przez cesarkę nie byli zadowoleni natomisat te które rodziły naturalnie to mówiły że super i w ogóle Cytat:
Cytat:
u nas w szpiatlu w ogóle nie mozna mieć swoich ciuszków cały czas dzieci sa w szpiatlnych na wyjście dopiero można swoje ubrac Cytat:
|
|
#2891 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No wlasnie w kazdym szpitalu inaczej u nas po porodzie dziecko tylko wycierają a myją chyba w drugiej dobie pod kranem Dlatego planuje zajrzeć na porodówkę po aktualna listę "wyposażenia" U nas ubierają po porodzie w szpitalne ubranka a później możesz przebrać w swoje. Ja mam troszeczkę schize na ten temat bo Aliś miała uczulenie po tych szpitalnych ubraniach i w książeczkę wpisali przy wypisie rumień. |
|
|
|
|
#2892 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2893 |
|
Wtajemniczenie
|
o nieeeeeeeeee tyle się napisałam i mi zjadło buuu ;(
no nic to w skrucie bo już mi sie niechce drugi raz rozpisywac widzę ze coraz wiecej mamuś grudniowych przybywa a na początku byłam jedyna sama grudniowa ![]() w czwartek zaczął mi sie już 29 tydz ![]() a dziś byłam na badaniach krew, mocz, glukoza w poniedziałek odbiór wyników a w czwartek wizyta u lekarza dziś musiałam sie włamywać do domciu przyszłam od lekarza , drzwi zamknięte,samochód tż stoi garaż też zamknięty myślałam że moze z kumplem gdzieś pojechał napierałam na jego tel chyba z 6 czy 7 razy ale nie odbierał a ze mnie w drodze powrotnej pęcherz przycisnął to stałam przed tymi drzwiami i myslałam ze się posiuram a nie maiłam kluczy więc robiłam włamkę naszczęście zostawiłam uchylone okno przytachałam z ogrodu krzesło otwarłam okno i wskoczyłam do pokoju wchodzę do salonu a tam kto??.... tż w najlepsze sobie śpi na kanapie myślałam że udusze gada, dre sie na niego że gdzie ma ten pi....rdo....lo...ny telefon że k...u...r...w...a dzwonie do ciebie a ty co a ten tylko oko otworzył - ale o co ci chodzi kobieto - no ręce mi opadły a teraz idę robić obiadek dziś śledziki w śmietanie i ziemniaczki mmmmmmmm pychotka a po obiedzie chyba drzemka bo po tej glukozie przymulona jestem a ręce mi sie trzęsą jak alkoholikowi
|
#2894 |
|
Zadomowienie
|
hej mamusie,ale was nadrabiałam,a to tylko 2 dni.Wczoraj byłam z koleżanką na czekoladzie ,ona też jest w ciaży ale miesiąc różnicy,ona rodzi w lutym i tak sobie pogadałyśmy.Dziś mąż kładzie płytki w kuchni za szafką bo co roku mamy w tym miejscu grzyba i może to pomoże.Oczywiście gratuluję poznania płci i agacia cz śliczne te ubranka wylicytowałaś
|
#2895 |
|
Wtajemniczenie
|
co do rzeczy dla niemowlaka do szpitala to nie wiem jak u was bo u nas w szpitalu jest tak że nie można dzidzie ubrać w swoje ciuszki, oni dają swoje szpitalne są przynoszone codziennie świeże czyste wyprasowane kaftaniki itp a maluszka w swoje ubiera sie tylko przy wyjsciu ze szpitala tak samo z pieluchami można mieć swoje ale jak nie ma sie to są codziennie donoszone że jest pełna szafka
|
#2896 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
żadnej filozofii w tym nie ma ![]() u mnie w parafii chrzty są po mszy-tzn jest taka baaaaaaaardzo skrócona... 20 min i po wszytskim. a teraz jak chrzcilismy moją chrześnicę w marcu to w sąsiedniej parafii i na mszy to było...ale sumie dla chrzestnych i inych uczestników zadna roznica w "czynnosciach do wykonania"
|
|
|
|
|
#2897 |
|
Zadomowienie
|
My będziemy chrzcić jak pojedziemy do PL, tak koniec maja początek czerwca pewnie.
|
|
|
|
#2898 |
|
Zadomowienie
|
Ja też nie byłam na naukach przed chrztem a powinnam iść ,ale jakoś dało radę bez tego.Ksiądz podszedł do mojego chrześniaka polać go odą i wtedy myślałam ,ze kładzie sie szatkę i zwrócił mi uwagę ,ze jestem nne przygotowana ,a sam dziad zapomniał dać komunii św ,taki był przygotowany,Ale to taki ksiądz cham ,ludzie go strasznie nie lubią i jak mówiliśmy mu szczęść Boże to nigdy nie odpowiedział więc przestaliśmy.Dobrze ,że już tam nie mieszkam,a on mieszka na przeciwko moich rodziców
|
#2899 |
|
Zadomowienie
|
aaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!! !!!!!!
zrobiłam ciasto z solą
|
#2900 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dla zdrowego synusia.
|
|
|
|
|
#2901 |
|
Zadomowienie
|
Lol nieźle ,pomyliłaś cukierniczke z solniczką czy jak
|
#2902 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2903 |
|
Zadomowienie
|
mieszkam teraz u mamy bo mamy remont i lakierowanie parkietu a ona ma sól gruboziarnistą i wygląda identycznie jak cukier
spód robiłam wczesniej i jest słodki ale jabłka bezy i kruszonka słona
|
#2904 |
|
Rozeznanie
|
Renata powiedz rodzince, że tak miało być
![]() Dziewczyny a Wy jak będziecie kupowały pościel do łóżeczka, to każdy komplet będziecie brały z tych ochraniaczem na łóżeczko? |
|
|
|
#2905 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
my też coś chyba z klupś wybierzemy materacyk poczekam na SR i pogadam z naszą położną Moja koleżanka ma z ikei, białe, bardzo fajne! No niby 11kg teraz a co będzie w grudniu aż się boje myśleć bo na pewno dobiję do 20kg w mig Cytat:
Cytat:
no i sprawa jasna - nie mam dylematu WŁAŚNIE NAPISALI MI MAILA, ŻE Z POWODU REZYGNACJI KILKU OSÓB SĄ ZMUSZENI ODWOŁAĆ TĘ PODYPLOMÓWKĘ a już zaczęłam się zastanawiać nad mrożeniem pokarmu i w myślach organizować te dwa dni w miesiącu czy max dwa razy po 2dni w miesiącu... ehh i nie musze się już zastanawiać ![]() uuu współczuję ![]() jak robiłam kiedyś piernik i zamiast cynamonu wsypałam paprykę słodką- na szczęście udało mi się zebrać z wierzchu, bo zczaiłam że coś nie tak po wsypaniu a przed zamieszaniem u mnie właśnie piecze się drożdżowe ![]()
|
|
|
#2906 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
za wizytę.---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- Oj dzięki, jak miło, nikt mi jeszcze nigdy takiego nie sprawił ---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ---------- Uska ---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ---------- Cytat:
![]()
|
|||
|
|
|
#2907 |
|
Zakorzenienie
|
hej mamuski
nadrobilam ale nie cytowałam wiec napisze ile pamietam ![]() pearl ogolnie jestem zadowolona z jeansow, fajnty miekki material, nie sa sztywne, nic nie gniecie nie uciska ![]() Ja mam 168cm i mi sa za dlugie. Po weekendzie jak tż wroci to go zmolestuje i mi zrobi fotke ![]() Odnosnie materaca, to ogolnie ta kwestia jest droga. pamietam jak kupowalismy materac do swojego lozka w sypialni to tez kosztował majtatek bo ok 1500zł. chociaz z tego co ja wiem, to gryka-kokos jest najbezpieczniejsza, bo sie nie odkształca, i nie zapamietuje ksztaltow dziecka- ktore wiadomo rosnąc zmienia sie. jest naturalny. I wydaje mi sie ze piankowy to najgorsze rozwiazanie, bo jest sztuczny, łatwo ulega odkształceniom i napewno jest za miekki. Mysle, ze taki maluszek nie poznaje czy mu wygodnie czy nie. I wiadomo ze chcialybysmy jak najlepiej, ale jak od poczatku bedzie spal na twardym to sie do tego przyzwyczai i bedzie to zwyczajnie dla niego normalne. nam mogloby byc nie wygodnie bo mamy porownanie. Ale jednak wybierajac miedzy komfortem a zdrowiem, wazniejsze jest to drugie. Byc moze te inne kombinacje sa dobre typu pianka-sprezyny, czy tam cos jeszcze, nie wiem Ja raczej zostane przy gryka-kokos.Zrobilam obiadek- dzis u nas zupka pieczarkowa i poległam w łózku Wlasnie sie obudzilam i juz wstranzoliłam talerz sałatki i pol miseczki orzeszków![]() Mam straszny apetyt w tym II trymestrze
|
|
|
|
#2908 |
|
Rozeznanie
|
Witam!
Widzę ,że niektóre z Was dziewczyny myślą o łóżeczkach Klupś,te łóżeczka są robione u mnie w mieście,niestety można je klupic tylko w sklepach ,prosto z firmy niemogę. http://www.klups-gostyn.pl/index.html |
|
|
|
#2909 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
U nas nie trzymają chrześni wogóle dzieci do chrztu, tylko rodzice. Cytat:
My już po usg- maleństwo ma się świetnie. Pięknie rośnie, ma 318 g Lekarka powiedziała, że mój mały brzuszek jest ok, i Dzidziuś ma odpowiednio duzo miejsca. No i jak przystało na mamunie lutową, wygląda, że bedzię dziewczynka ale ze widać było też nożkę załozoną na nóżke, to nie jest to ostateczne
40 42 44 46 .... 64 zapuszczam włosy Szczęściem jednego człowieka jest drugi człowiek.L&Ł Edytowane przez pozycja77 Czas edycji: 2011-10-07 o 18:20 |
|||||
|
|
|
#2910 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Moja babcia kiedyś zrobiła sznecle z cynamonem, zamiast pieprzu (tzn. większość zebrała z wierzchu, ale trochę i tak zostało ) Cytat:
---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ---------- Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:14.

moze masz racje.. faktycznie tyle osob chce cesarke na zyczenie...

)

prosze..

za wizyty.
najlepsze że do pracy nie chodziłabym jakbym sie teraz zdecydowała bo akurat mi pokryłoby się z macierzyńskim, do lipca skończylibyśmy a tak jak pójdę za rok to taki maraton weekendowy a w poniedziałki do pracy
łózeczko będzie klupś, komoda ikea i będzie ok 

i poległam w łózku