Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1458 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-10, 02:27   #43711
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX

Czy żel do włosów o takim składzie będzie dobry?
Aqua, PVP, PVP/VA, Copolymer, Glycerin, PEG-12 Dimethicone, Polysorbate-20, Parfum, Acrylates/C10-30, Alkyl Acrylate Crosspolymer, Oleth-20, Triethanolamine, Panthenol, DMDM Hydantion, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisozolinone

O takie rzeczy chyba powinnam pytać w wątku, gdzie są analizowane składy kosmetyków?
Stary 2011-10-10, 07:19   #43712
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ostrovia Pokaż wiadomość
Witam wizażanki!
Witaj
Masz potencjał na coś pięknego
Zacznij od przeczytania (w 1. poście) FAQ i Pigułki, zapisz sobie jakoś bo będziesz tam wracać Posługujemy się tu pewnym językiem i bez niego nijak będzie się dogadać
Zacznij od olejów itd co mycie, potem już nie będzie potrzeby.
Sekretnych trików nie ma. jest jeden: zdrowe włosy to piękne włosy
Będzie pomocne, jesli odnajdziesz się w tej typologii.
Jaki jest Twój skręt jak się przyłożysz, trwały?
Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Czy żel do włosów o takim składzie będzie dobry?
Aqua, PVP, PVP/VA, Copolymer, Glycerin, PEG-12 Dimethicone, Polysorbate-20, Parfum, Acrylates/C10-30, Alkyl Acrylate Crosspolymer, Oleth-20, Triethanolamine, Panthenol, DMDM Hydantion, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisozolinone

O takie rzeczy chyba powinnam pytać w wątku, gdzie są analizowane składy kosmetyków?
Chcesz więcej idź do analiz :P Tu Ci powiem że nie ma nic złego, nic dobrego też nie i wymaga SLS czasem. Sam utrwalacz i tyle

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 07:34   #43713
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Kawa nie przyciemnia włosów, przynajmniej nie moje

Wczoraj naolejowałam sobie końcówki bo byłam pewna że do dzisiaj będę miec tłuste włosy, a tu niespodzianka, są jak świeżo po myciu (może to ta kawa ). No i teraz nie bardzo wiem co robic, szkoda mi je myc, bo przy skalpie są ok, a końcówki mam tłuste. Chyba jakoś zepnę.

Swoją drogą, debilnie to wygląda. Jakby mi się włosy przetłuszczały od końcówek

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 08:07   #43714
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:
Mnie nie przyciemniła. Jak jej używałam to miałam włosy poszamponetkowane na jasny rudy, z tego, co pamiętam
Oo, to zrobię. Tylko gdzie jest opis tej płukanki (coś mi chyba umknęło)? Tzn, czy są jakieś szczególne uwagi co do kawy robionej w celu płukankowym? No i co ona ma dać włosom (chyba najpierw powinnam o to pytać )

Cytat:
Witam wizażanki!

To mój pierwszy dzień na tym forum i jeszcze nie za bardzo to wszystko ogarniam, a więc z góry proszę o wyrozumiałość
Poniżej przedstawiam Wam moje włosy (ani to proste, anie kręcone, ani falowane). Końcówki są bardzo suche, mniej więcej od ucha w dół mają tendencję do puszenia i generalnie są bardzo trudne do ogarnięcia macie może dla mnie jakieś rady by nico je ujarzmić? Czy olejowanie (rozpoczynam od środy), nakładanie odżywek, masek (do tej pory robiłam to może raz w miesiącu) po każdym myciu coś pomoże?? A może macie jakieś "sekretne" sprawdzone triki jak wydobyć z nich naturalne piękno??

Generalnie to bardzo chciałabym je ściąć, ale mój mąż uwielbia długie włosy i póki co żadna diametralna zmiana nie wchodzi w grę
Wow, włoski bardzo fajne Zazdraszczam (znowu) Matko jedyna, ja też chcę takie długie i gęste A mi to chyba z 5 lat zejdzie na zapuszczaniu, buee...

Poza pigułką i faq może podejrzeć codzienniki długowłosych falek, wiele ciekawostek można z tego wydobyć
A co do ścinania, to możesz iść na kompromis i nieco przycieniować - nie zejdziesz z długości, a włosy powinny się trochę lepiej układać, zetniesz trochę suchych końcówek, no i falki będą bardziej widoczne.
Ale ja tu tyż zielona, więc no

Boszjedyny, mam dziś na kłakach taką ilość produktów, że powinnam mieć tłuste strąki, a tymczasem póki co sa sprężyste i lekkie. Normalnie nie wiem, co się dzieje

A wczoraj próbowałam metody, o której pisałam Volyova i nie wiem czy widzę różnicę... No nic, spróbuję jeszcze raz
Aoirghe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 08:14   #43715
pati_bc
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Korzystaj że jestem W tygodniu jestem wypluta intelektualnie ;]
Zawsze jesteś pomocna

Cytat:
Najadły się włosy pewnie i dlatego nie chciały więcej
Możliwe, ale spróbuję jeszcze raz

Cytat:
Boję się że zeświruję jutro w pracy czekając na odpowiedź A nie wolno mi! Muszę być sprawna, skupiona, morowa i rumiana
Jaki terror...

Cytat:
Szykuje mi się paskudny tydzień :/ Już miałam pogadankę z szefem, że nie jest zadowolony z tempa mojej pracy. A kończy się okres próbny :/ Amen.
Biedna Rzeczywiście Twój szef ma wygórowane wymagania. Ciekawe czy gdyby jemu rzucić tyle roboty, co on rzuca Wam, to byłby taki skory do narzekania na Waszą pracę.

Cytat:
Napisane przez Piechniak Pokaż wiadomość
ja tylko na chwilę, od czwartku jestem w stanie agonalnym i ledwo dowlokłam się do kompa... nadrobię , jak oprztomniję..
Trzymaj się i szybko zdrowiej

Cytat:
Witam wizażanki!

To mój pierwszy dzień na tym forum i jeszcze nie za bardzo to wszystko ogarniam, a więc z góry proszę o wyrozumiałość
Poniżej przedstawiam Wam moje włosy (ani to proste, anie kręcone, ani falowane). Końcówki są bardzo suche, mniej więcej od ucha w dół mają tendencję do puszenia i generalnie są bardzo trudne do ogarnięcia macie może dla mnie jakieś rady by nico je ujarzmić? Czy olejowanie (rozpoczynam od środy), nakładanie odżywek, masek (do tej pory robiłam to może raz w miesiącu) po każdym myciu coś pomoże?? A może macie jakieś "sekretne" sprawdzone triki jak wydobyć z nich naturalne piękno??

Generalnie to bardzo chciałabym je ściąć, ale mój mąż uwielbia długie włosy i póki co żadna diametralna zmiana nie wchodzi w grę
Ależ one są falowane!! I to mają duży potencjał Będzie ciekawie Dziewczyny podpowiedziały abyś przeczytały podstawowe wątki. Dołączam się do tego, bo bez tego ani rusz. Każda z nas od tego zaczynała
Oleje przed i maski/odżywki do spłukiwania po każdym myciu na pewno pomogą. Warto też zainwestować w coś bez spłukiwania, np Joanne Naturię. Znajdziesz je w małych osiedlowych sklepikach, albo nawet w kioskach. Kosztują grosze a się przydadzą
Trzymam kciuki za Ciebie i Twoje włoski
pati_bc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 08:18   #43716
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aoirghe Pokaż wiadomość
Oo, to zrobię. Tylko gdzie jest opis tej płukanki (coś mi chyba umknęło)? Tzn, czy są jakieś szczególne uwagi co do kawy robionej w celu płukankowym? No i co ona ma dać włosom (chyba najpierw powinnam o to pytać )
Też nie wiem, ale generalnie ma dobrze robić

Nałożyłam Hegrona do reanimacji i mam pusz wszechczasów (gliceryna debilu )

Dzisiaj też jestem oazą spokoju

---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ----------

Cytat:
Napisane przez pati_bc Pokaż wiadomość
Zawsze jesteś pomocna

Cytat:
Biedna Rzeczywiście Twój szef ma wygórowane wymagania. Ciekawe czy gdyby jemu rzucić tyle roboty, co on rzuca Wam, to byłby taki skory do narzekania na Waszą pracę.

Pewnie w życiu nie miał AutoCADA w ręce
I pewnie jego szef nie zmienia wizji co 5 minut ;]

Zamówienie zrobione Oj jak będę mieszać
Dzisiejsze hasło poranka: znalazłam punkt G Jest na końcu słowa ShoppinG

Spadywam Miłego dnia

Stary 2011-10-10, 09:22   #43717
caskada
Zakorzenienie

Cytat:
Witam wizażanki!

piekne wlosy maz ma racje nie scinaj przeciez to twoja ozdoba na poczatek zacznij olejowanie zeby je nawilzyc i musisz podczytac "pigulke" jakie kosmetyki bo wydaja sie na przeciazone silikonamii jakie zasady stosowac zeby wydobyc z nich loki np plunking nie czesac ..
Stary 2011-10-10, 09:43   #43718
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie nie przyciemniła. Jak jej używałam to miałam włosy poszamponetkowane na jasny rudy, z tego, co pamiętam
Mi też kawa nie przyciemniała włosów.
Cytat:
Witam wizażanki!

Dłuuugie I śliczne

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 09:54   #43719
Ostrovia
Raczkowanie

MgielkaM, pati_bc, Aoirghe, AjriszMarta, cascada dziękuję Wam dziewczyny za miłe przyjęcie i rady. Za chwilkę rozpocznę lekturę FAQ i pigułki

Obecnie używam szamponu Gliss Kur with Liquid Keratin Complex oraz fryzjerskiego szamponu artego dream repair (dopiero teraz spojrzałam: zarówno jeden jak i drugi zawiera SLS), po wysuszeniu włosów ręcznikiem psikam je mgiełką z Gliss Kur z tej samej serii co szampon (bez niej rozczesanie moich mokrych włosów jest prawie niemożliwe), przeczesuję delikatnie i zostawiam do wyschnięcia. Maskę stosowałam może raz w miesiącu albo i to nie. Przed ślubem (czyli jakieś 2 miesiące temu) byłam trzy razy w salonie na tzw. "odżywianiu włosów" - fryzjerka rozprowadziła mi na włosach ampułki regenerujące i na 20 minut wsadziła moją głowę do sauny. Jednak mam wrażenie że efekt jaki osiągnęłam na włosach po odżywianiu zaraz po 3 fryzurach próbnych i właściwym czesaniu ślubnym zniknął (moje włosy były naprzemienne traktowane a to suszarką, a to prostownicą, mocnymi lakierami itd.) Na najbliższe dni mam następujący plan (proszę o zweryfikowanie bo jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie):

- w środę powinny dojść do mnie oleje z helfy (Alma Khadi i kokos) i od tego czasu rozpocznę regularne olejowanie
- za 1,5 tygodnia dostanę z Biochemii Urody mleczko jedwabne na końcówki, będę je stosować po każdym myciu
- chcę odstawić szampony z SLS i poszukać czegoś łagodniejszego np. Nivea Baby Dream albo jakiś szampon z Barwy?
- poszukam jakieś maski i odżywki b/s bez sylikonów (są w ogóle takie?)
Ostrovia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 10:14   #43720
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
- w środę powinny dojść do mnie oleje z helfy (Alma Khadi i kokos) i od tego czasu rozpocznę regularne olejowanie
- za 1,5 tygodnia dostanę z Biochemii Urody mleczko jedwabne na końcówki, będę je stosować po każdym myciu
- chcę odstawić szampony z SLS i poszukać czegoś łagodniejszego np. Nivea Baby Dream albo jakiś szampon z Barwy?
Pigułka prawdę Ci powie
Twojer zakupy są dobre ale mało
Najpierw szampon z Barwy żeby pozbyć się silikonów (przyda się raz na kilka tygodni jako "peeling")
łągodny szampon, może być BD (tani )
porządna odżywka do spłuk, np Garnier żółty z avocado i karite
lekka odż bez spłuk np Joanna Naturia Len rumianek (drogerie osiedlowe, hipermarkety)
torebka siemienia lnianego niemielonego nieprazonego ugotujesz sobie żel
Kolejne zakupy pewnie będą, ale dopiero po kilku myciach bez SLS dowiemy sie, jakie Twoje wloski naprawde są

Stary 2011-10-10, 10:24   #43721
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Chcesz więcej idź do analiz :P Tu Ci powiem że nie ma nic złego, nic dobrego też nie i wymaga SLS czasem. Sam utrwalacz i tyle
Tyle mi starczy, dziekuję
Kupiłam ten żel wczoraj. A dopiero dzisiaj się zorientowałam, że to żel w spreju

Cytat:
Oo, to zrobię. Tylko gdzie jest opis tej płukanki (coś mi chyba umknęło)?
Tutaj masz cały wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=454611

Cytat:
Tzn, czy są jakieś szczególne uwagi co do kawy robionej w celu płukankowym?
No wiadomo, najlepiej zrobić normalną kawę, a nie rozpuszczalną. Proponuję kawę z ekspresu albo kawiarki.

Cytat:
No i co ona ma dać włosom (chyba najpierw powinnam o to pytać )
Ma je wygładzić i odżywić. Była też teoria, że kofeina z kawy ma przyspieszyć porost, ale obecnie zwycięża pogląd, że nie ma na to szans, bo jest w kawie za mało kofeiny.
Stary 2011-10-10, 10:30   #43722
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość

Wyszły bardzo fajnie! Zdjęcie w całości bardzo udane, a fotografom rzadko się to zdarza
Zresztą, polecam trochę pokombinować i robić sobie zdjęcia do dokumentów w domu, taniej wychodzi a można próbować i sto razy
Musimy wreszcie naprawić aparat albo kupić nowy, dzidziuś się urodzi a my co - telefonem będziemy robić zdjęcia. Zwłaszcza, że wychodzą nie najpiękniej.

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
o matko, ile dobra
ale nie za tą cenę
Właśnie cena odstrasza Ale taką mam na nią ochotę/

Cytat:
Oj kochane, muszę się Wam pożalić, taka zła jestem! Wczoraj koło 16 szef oznajmił, że dzisiaj pracujemy ;] A miałam tyle planów! Impreza, nocne pogaduchy z koleżankami, dzień pełnego grzesznego relaksu... A tak to znowu dupa, kolejny dzień w biegu, do fryzjera nie mam kiedy pójść. W ogóle zdrówko mi siada, babskie sprawy, cykl mi się kompletnie rozregulował, mam drugi a może trzeci okres w ciągu miesiąca ;] Byłam u lekarza (ryczałam pielęgniarce aż mnie przyjął świetny gość), wszystko pod kontrolą ale ile tygodni można krwawić!? Mam odpoczywać, nie jeść nic ostrego, nie pić gorącego, nawet prysznica ciepłego nie mogę brać :/ A tu taka sobotnia niespodzianka :/ I to za fri :/

Kończę śniadanie i idę do pracy W czwartodniowych włosach bo nie mam kiedy umyć ;]
I w mini :P Mam weekend, mogę wyglądać jak mi się podoba

Jestem oazą spokoju, zaglebiście zrelaksowanym kwiatem lotosu leżącym na piełdolonej tafli jeziora ;]

Pamiętam, jak mi kiedyś kazano zostać godzinę dłużej, niby nic, ale przez to skończyłam o 23 i nie miałam zwyczajnie czym wrócić do domu, do mojej miejscowości nocne autobusy nie jeżdżą, musiałam dzwonić i budzić ludzi, żeby ktoś po mnie przyjechał .

Mini dobra jest, masz piękne i zgrabne nogi i trzeba to podkreślać, a niech się chłopaki cieszą

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
Dobra, wczoraj upichcone mazidło sprawdzone

Włosy mi usztywniło, nabłyszyło, objętośc mam jak nigdy, ale jednocześnie są proste jak nigdy. Ale i tak efekt mi się podoba
Mamy zdrowy przepis na coś prostującego

Cytat:

Mam ochotę się pochwalić. Po ostatnim myciu 3 dni temu kiedy to ładnie skręciła mi się ta współpracująca połowa łaziłam pół dnia po dworze na mocnym wietrze, z rozpuszczonymi włosami iiii nic się im nie stało. Spałam też z rozpuszczonymi i nie było już takiej tragedii jak wcześniej. A wczoraj nakładałam maskę Bingo na noc i nawet po rozczesaniu te moje dwa loki z powrotem odbijały w swoją stronę.
Dobrze pielęgnowane odpłacają się pięknym i trwalszym wyglądem

Cytat:

A ja se wczoraj kupiłam na odreagowanie odżywkę z Hegrona ale w ciemnej butelce, miałyście? Podoba mi się skład jako do mycia, nie ma soli jak siostry w białych butelkach
A która toto, muszę poszukać

Cytat:
Ja też..gdyby w czasach zwykłego mycia włosów i ich niezdecydowania ktoś dał mi wybór idealnie proste czy super kręcone to wybrałabym proste. Może to herezje tutaj, ale od zawsze mi się bardziej podobały proste..

W ogóle dziś dość mocno eksperymentalny zestaw (na noc trochę maski Bingo z shea i algami, do mycia żel Intimelle, Alterra z morelą i płukanka lniana...to pewnie przez nią), więc nie wiem co pomogło, ale ta uparta strona zaczęła współpracować Aż muszę to pokazać, jakkolwiek.

Ajrisz, pocieszam, też lecę dzisiaj do roboty
Piękne, grube loczki, cudowne

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość

nie ma tragedii:
KLIK!

śliczna jesteś i włoski kochane
Kochana, u Ciebie też bardzo dobrze, dopieszczaj teraz włoski i będzie cudownie

Cytat:
Napisane przez milena798 Pokaż wiadomość

Dziś zrobiłam kolejne podejście do mycia włosów odżywką....... i stwierdzam stanowczo NIGDY WIĘCEJ !!! matko kochana co ja mam na łbie jakaś tragedia włosy co prawda już wyschły ale wyglądają jakby nadal były mokre są strąkowate, posklejane i proste
Niby masowałam ok. 20 minut bardzo dokładnie,płukałam dość długo i widocznie mycie odżywką mi nie służy
Wracam do starych nawyków (szampon,odżywka d/s,stylizacja)
Pewnie, jak nie służy, to nie ma co A może OMO jeszcze spróbuj

Cytat:
Wygrzebałam z archiwum CurlTalk taki wątek (pierwszy post sprzed 2 lat )
Spritz & Condish
Ciekawa jestem, czy któraś z Was kiedyś o tym słyszała/wypróbowała?

Wątek zawiera 19 stron entuzjastycznych postów na temat tej metody.
Forumowiczki podkreślają, że ich włosy wyglądaja dużo lepiej, szybciej schną i mniej się puszą, a nawet, że przy regularnym stosowaniu szybko stają się wręcz przenawilżone.
Metoda jest szczególnie polecana dla włosów o dużej porowatości, ponieważ zapobiega nadmiernemu nasiąkaniu włosów wodą podczas mycia - stąd też krótszy czas schnięcia.

W skrócie:
(O)
1. Psikamy włosy wodą, aż będą mokre, ale nie ociekające.
2. Nanosimy odżywkę/maskę.
3. Trzmamy 5-10 minut (lub więcej)
(M+O)
4. Spłukujemy, myjemy skalp odżywką/wodą/delikatnym szamponem
5. Opcjonalnie zabezpieczamy końce nową porcją odżywki.
(Z i S)
6. Spłukujemy
7. Kontynuujemy ze standardowym zabezpieczeniem i stylizacją

Dzisiaj to wypróbowałam.
Włosy wyglądają b.dobrze, ale wydaje mi się, że to raczej zasługa żelu lnianego i garniera AiK niż tej metody. Nie zauważyłam też znaczącego skrócenia czasu schnięcia. Wypróbuję jeszcze parę razy.

W każdym razie wklejam, jakby ktoś jeszcze chciał spróbować
Muszę zgłębić temat

Noo, 3 strony nadrobione, jeszcze 2
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 10:45   #43723
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:
Tyle mi starczy, dziekuję
Kupiłam ten żel wczoraj. A dopiero dzisiaj się zorientowałam, że to żel w spreju

Tutaj masz cały wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=454611

No wiadomo, najlepiej zrobić normalną kawę, a nie rozpuszczalną. Proponuję kawę z ekspresu albo kawiarki.

Ma je wygładzić i odżywić. Była też teoria, że kofeina z kawy ma przyspieszyć porost, ale obecnie zwycięża pogląd, że nie ma na to szans, bo jest w kawie za mało kofeiny.

O dzięki dobra kobieto

Rozpuszczalską ogólnie gardzę, więc nawet nie posiadam. Kurcze, najlepiej to byłoby się tak w całości wykąpac w kawie
Stary 2011-10-10, 10:54   #43724
Ostrovia
Raczkowanie

MgielkaM, dziękuję Ci bardzo!
O tym jak wyglądają moje włosy bez SLS i silikonów już się przekonałam. Jakieś pół roku temu namiętnie przez kilka miesięcy używałam do mycia ciała i włosów mydła mikroorganicznego w płynie (dostępnego m.in. na stronie Bio-World) od czasu do czasu przemywając je szamponem Biały Jeleń mojego (wtedy jeszcze) narzeczonego. Od szyi w dół były niezwykle matowe, suche, wręcz sianowate i miałam ogromne problemy z ich rozczesaniem ale w tamtym czasie nie odżywiałam ich kompletnie niczym - żadnych mgiełek, masek, odżywek, a o istnieniu oleji wtedy nawet nie wiedziałam.
Stary 2011-10-10, 10:55   #43725
Elaen
Raczkowanie

Witajcie ponownie,
spedzilam wczoraj caly dzien na studiowaniu postow, filmikow, faq-ow, pigulek..
Wczoraj na wieczor potraktowalam skore glowy olejkiem Khadi dla wlosow oslabionych, wlosy -olejem z czarnuszki a koncowki kokosem.
Dzis rano umylam OMO:
na wlosy-odzywka Fitomedu
skore glowy Weleda z rozmarynem
potem odzywka Alterry z granatem.
Po zmyciu odzywki nanioslam na wlosy odrobine odzywki Fitomedu( na opakowaniu znalazlam informacje, ze mozna jej nie splukiwac, jesli uzywa sie w malej ilosci)
Potem wygniatalam, zawinelam wlosy pielucha wg metody-zapomnialam nazwy...potem mgielka Radicalu.
Po prawie doschnieciu moje niby fale wygladaja tak, dla przypomnienia zalaczam tez fotke poprzednia( po lewej)
Moje watpliowsci dotycza etapu nakladania zelu lnianego-kiedy? czy on usztywnia?
Bo ja glownie zwiazuje wlosy, bo w pracy mi przeszkadzaja, a sztywne jakos chyba nie beda dobrze wygladaly zwiazane.
No i jeszcze jedno pytanie-czy ja dobrze zrozumialam cala pielegnacje?
Aha-gdzie nabyc recznik z mikrofibry? Moze byc taki sportowy( sa na allegro)? troche glupio mi z pielucha na glowie paradowac.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg elaen-po umyciu2.jpg (94,3 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg elaen-nowa pielegnacja.jpg (88,8 KB, 42 załadowań)

Edytowane przez Elaen
Czas edycji: 2011-10-10 o 10:57
Elaen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 11:02   #43726
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość

a u mnie pierwsza próba z żelem sklepowym, jak schło to myślałam, ze tragedia, jak wyschło suche strączki, nadal tragedia
jak wygniotłam to tragedia jak by to dziwnie nie brzmiało zakończyła się happy endem, bo jest cacy, trochę bałagan ale fajnie

więcej w Codzienniku
I widzisz jak pięknie Ja też bardzo lubię się z tym żelem. A strączki są zawsze, jak schną po żelu, ja już przywykłam, TŻ się zawsze śmieje i mówi że fajnie wtedy wyglądam, jak schną, jak mokra włoszka

Cytat:
Napisane przez sailormaary Pokaż wiadomość
hmmm
Najpierw Nafta kosmetyczna,
Szampon rumiankowy.
odżywka z żółtka, miodu, i kapki olejku rycynowego,
Harmonijkowanie.
Nie zdążyłam zrobić tego żelu lnianego, ale zrobię innym razem, bo te wybory, wszyscy mnie popędzają;/ ...
Buu wszystkie macie takie ładne loki i fale, a ja mam kupę ;/ kręcą się tylko te krótkie a te długie nie... i na dodatek ten puch...
Pielęgnuj nadal, nawilżaj, odżywiaj I koniecznie spróbuj jakiegoś stylizatora, choćby żelu lnianego właśnie czy odżywki bs.

Cytat:
Obiecany ciemny Hegron. Jest w Analizach.
A to go nie widziałam nigdy, też tak rzadki, jak te jasne?

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość

Wypłukałam dzisiaj włosy kawą i pachną tak że mam ochotę je zjeśc
Nie rób mi ochoty na kawę Nie mogę teraz pić prawdziwej, czasem jakąś zbożówkę, a mam taką ochotę na mocną, prawdziwą, czarną kawę z odrobiną mleka

Cytat:

Szykuje mi się paskudny tydzień :/ Już miałam pogadankę z szefem, że nie jest zadowolony z tempa mojej pracy. A kończy się okres próbny :/ Ciekawa jestem, czy ma osobę na moje miejsce. Z jednej strony nie chciałabym stracić tej roboty, ale z drugiej nie jestem jakoś srrasznie zadowolona - śmiem zaryzykować, że szef ma wygórowane nierealne wymagania; nie ma pojęcia o tym jak wygląda moja praca, ile czasu coś trwa itd, tylko wymyśla sobie że mieć na już i tyle ;] W innych biurach ponoć jest z tym ciut lepiej lepiej. Plan na jutro brzmi tak, że zostanę dłużej (za darmo oczywiście) jeśli pozwoli mi zrobić przerwę na obiad. Amen.
Czy ktoś ma szefa, który jest człowiekiem? Gdzie nie trafiłam (nie na stałe, jakieś zlecenia, prace dorywcze) to wszędzie szef traktuje Cię jak... kupę

Cytat:
Biedaku ;* trzym się
Farmona: Jantar, Saponics ale broń boże Seboravit (rzepa, denat!!)
Albo żel aloesowy.

A ile trwała ta Twoja kuracja Jantarem? Miesiąc to chyba już dobra przerwa ;]

Hurra moje pierwsze zamówienie ZSK poszło. Ojej czego ja nie zamówiłam. O jak się będę cieszyć jak przyjdzie
Co zamówiłaś, co co

Cytat:
Witam wizażanki!

To mój pierwszy dzień na tym forum i jeszcze nie za bardzo to wszystko ogarniam, a więc z góry proszę o wyrozumiałość.
Poniżej przedstawiam Wam moje włosy (ani to proste, anie kręcone, ani falowane). Końcówki są bardzo suche, mniej więcej od ucha w dół mają tendencję do puszenia i generalnie są bardzo trudne do ogarnięcia. macie może dla mnie jakieś rady by nico je ujarzmić? Czy olejowanie (rozpoczynam od środy), nakładanie odżywek, masek (do tej pory robiłam to może raz w miesiącu) po każdym myciu coś pomoże?? A może macie jakieś "sekretne" sprawdzone triki jak wydobyć z nich naturalne piękno??

Generalnie to bardzo chciałabym je ściąć, ale mój mąż uwielbia długie włosy i póki co żadna diametralna zmiana nie wchodzi w grę.
Piękne, długie i na pewno falowane Poczytaj pigułkę, FAQ, zapowiada się kolejna, piękna długowłosa falowano-kręcona

Cytat:
Też nie wiem, ale generalnie ma dobrze robić

Nałożyłam Hegrona do reanimacji i mam pusz wszechczasów (gliceryna debilu )

Dzisiaj też jestem oazą spokoju

Zamówienie zrobione Oj jak będę mieszać
Dzisiejsze hasło poranka: znalazłam punkt G Jest na końcu słowa ShoppinG

Spadywam Miłego dnia
Ja kiedyś zrobiłam psikadło z wody, gliceryny, aloesu, panthenolu i czegoś tam jeszcze i wyszłam na taką pogodę, masakra była

Rewelacyjne

Ależ mam ochotę na łososia, odmraża mi się właśnie dzwonko jedno, natrę pieprzem cytrynowym, wycisnę sok z cytryny, wycisnę ząbek czosnku, zawinę w folię, upiekę i zjem, zwariuję zaraz, jak go nie zjem W środę mam USG połówkowe

Kupiłam maskę z alterry z granatem i duży żel z rosmana zielony, dziś testowanie
Stary 2011-10-10, 11:12   #43727
milena798
Rozeznanie

Cytat:

aby końcówki nie były takie suche możesz po myciu(w mokre włosy) wcierać odrobinke olejku kokosowego
Nakładaj maskii odżywki raz w tygodniu np przed myciem. Zacznij robić harmonijkowanie
W ogóle to masz piękne włoski

Cytat:
fajne zamówienie szampon lepszy będzie z barwy a odżywki b/s z Joanny

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Pewnie, jak nie służy, to nie ma co A może OMO jeszcze spróbuj
OMO raz wychodzi raz nie.Ostatnio już go nie robie

Mam depresje AZS przeniosło mi się na twarz
62 cm
Nie prostuję od lipca 2010
Moje włosy
milena798 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 11:23   #43728
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:

OMO raz wychodzi raz nie.Ostatnio już go nie robie

To delikatny szampon i też będzie dobrze

Bidusiu Są tu chyba na wizazu jakieś wątki dla atopowców, poszukaj, wiem, jakie to męczące, miałam koleżankę, która miała właśnie AZS.
Stary 2011-10-10, 11:43   #43729
Stefannia
Wtajemniczenie

Dzień dobry
Chciałam wrzucić zdjęcia po keratynie, którą zastosowałam w psikadle (10 łyżek wody, 2 łyżki joaśki bs, 10 kropli keratyny, 10 kropli jedwabiu). Zuzyłam tak 1/5 mikstury. I efekt mi się spodobał. Jak na moje włosy to dość duży sukces

Tylko mam jeden problem, te mocno wycieniowane włosy teraz robią takie pędzelki, jakby odstają na samych końcach. Nie chce ścinać, bo będą w moim mniemaniu za krótkie. Więc może muszę końcówki mocniej żelować?

No i kupiłam szampon i odżywkę TBS bananową oraz takie małe próbki Rainforest Volume oraz Rainforest Brillance. Mam nadzieję, że dobre zakupy poczyniłam. Ilość odżywek na mojej wannie zbliża się do poziomu niezadowolenia TŻ. Ciągle mu spadają do wanny
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20111007005.jpg (27,3 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20111007006.jpg (27,8 KB, 48 załadowań)
Stefannia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 11:46   #43730
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Elaen Pokaż wiadomość
Witajcie ponownie,
spedzilam wczoraj caly dzien na studiowaniu postow, filmikow, faq-ow, pigulek..
Wczoraj na wieczor potraktowalam skore glowy olejkiem Khadi dla wlosow oslabionych, wlosy -olejem z czarnuszki a koncowki kokosem.
Dzis rano umylam OMO:
na wlosy-odzywka Fitomedu
skore glowy Weleda z rozmarynem
potem odzywka Alterry z granatem.
Po zmyciu odzywki nanioslam na wlosy odrobine odzywki Fitomedu( na opakowaniu znalazlam informacje, ze mozna jej nie splukiwac, jesli uzywa sie w malej ilosci)
Potem wygniatalam, zawinelam wlosy pielucha wg metody-zapomnialam nazwy...potem mgielka Radicalu.
Po prawie doschnieciu moje niby fale wygladaja tak, dla przypomnienia zalaczam tez fotke poprzednia( po lewej)
Moje watpliowsci dotycza etapu nakladania zelu lnianego-kiedy? czy on usztywnia?
Bo ja glownie zwiazuje wlosy, bo w pracy mi przeszkadzaja, a sztywne jakos chyba nie beda dobrze wygladaly zwiazane.
No i jeszcze jedno pytanie-czy ja dobrze zrozumialam cala pielegnacje?
Aha-gdzie nabyc recznik z mikrofibry? Moze byc taki sportowy( sa na allegro)? troche glupio mi z pielucha na glowie paradowac.

Na początku zel lniany nakładałam po odżywce b/s, róznie mi wychodziło, więc teraz najpierw robię płukankę lniana, a potem pryskam odzywką b/s (joanna miodi cytryna rozrobiona w wodzie ) I to dopiero odciskam w ręcznik/tiszert. Na falki to ja bym poleciła jednak zamiast żelu płukankę lnianą, przynajmniej dla początkujących wydaje mi się dobrym pomysłem, bo masz gwarancję, że równomiernie rozłożona. Co do proporcji, to chyba kazdy musi sobie sam dobrać (chyba łyżka siemienia na szklankę wody, a potem to na litr wody, tak w skrócie jako proporcja wyjściowa ) Ja własnie mam falki i wolę taką opcję jeśli idzie o żel. Jak coś mi nie pasi, to biorę żel pomarańczony Isana i poprawiam na końcach.

Oczywiście wiesz, że wiązanie włosów ciasno to zuo, bo osłabiasz cebulki? Więc warkocze, luźne upięcia itepee itedee..

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ----------

Cytat:
Napisane przez Stefannia Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Chciałam wrzucić zdjęcia po keratynie, którą zastosowałam w psikadle (10 łyżek wody, 2 łyżki joaśki bs, 10 kropli keratyny, 10 kropli jedwabiu). Zuzyłam tak 1/5 mikstury. I efekt mi się spodobał. Jak na moje włosy to dość duży sukces
Ooo mam wszystko pod ręką, odgapię to psikadło
Stary 2011-10-10, 11:56   #43731
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Elaen Pokaż wiadomość
Ja kupiłam w Decathlonie.
Ważne, żeby był gładki (nie takie ścierki z długim włosiem).

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 12:33   #43732
yarrowia
Zadomowienie

Czas mnie goni więc powiem tylko tyle, że
Związałam rano włosy w kucyk na czubku głowy,nałożyłam trochę Joanny z pokrzywą, rozczesałam bo już tego bardzo potrzebowały.
Później w "płukanka" z żelu Artiste fioletowego.
wnioski: sklepowy żel zdecydowanie nie chce się mieszać z wodą, trochę trzeba pobełtać. Fakt, odświeżyłam i rozczesałam kłaki, skręt jest nawet regularny, ale nie są tak miękkie i przygładzone jak po lnianym. W końcu i tak na suche jeszcze dodałam żelu i pogniotłam więc jakoś to wygląda ale bez szału.
(Wiem, że na tych zdjęciach niewiele widać,ale jednak różnicę między lnianym (z lewej) a artiste da się dostrzec,chyba)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg dzis.jpg (50,6 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg artiste.jpg (33,4 KB, 39 załadowań)
yarrowia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 12:42   #43733
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
A to go nie widziałam nigdy, też tak rzadki, jak te jasne?
Jeszcze nie wiem ;] To zły objaw, mam kosmetyk od paru dni i jeszcze się nim nie bawiłam
Cytat:
Czy ktoś ma szefa, który jest człowiekiem? Gdzie nie trafiłam (nie na stałe, jakieś zlecenia, prace dorywcze) to wszędzie szef traktuje Cię jak... kupę
Jak zło konieczne

Jesteście kochane
Cytat:
Co zamówiłaś, co co
Keratynę, aminokwasy, kw hialuronowy, oleje babassu i jojoba, maslo mango, mleczko pszczele, emulgator, guma ksantanowa, pipetki, miareczki, papierki lakmusowe (o jak będę wszystko badać sprawdze czy szef jest zasadniczy ;P:P), pojemniczki na kremy... Rety nie pamiętam
Cytat:
Ależ mam ochotę na łososia, odmraża mi się właśnie dzwonko jedno, natrę pieprzem cytrynowym, wycisnę sok z cytryny, wycisnę ząbek czosnku, zawinę w folię, upiekę i zjem, zwariuję zaraz, jak go nie zjem W środę mam USG połówkowe
Dobrze! Dziecku i mamie na zdrowie
Cytat:
Kupiłam maskę z alterry z granatem i duży żel z rosmana zielony, dziś testowanie
Foty! Twoich zdjec nigdy dosc
Cytat:
Po pierwsze nie smutaj się Da się z tym żyć i wyglądać jak ludź Dobry kremik, porządna dieta i po problemie
Cytat:
Tylko mam jeden problem, te mocno wycieniowane włosy teraz robią takie pędzelki, jakby odstają na samych końcach. Nie chce ścinać, bo będą w moim mniemaniu za krótkie. Więc może muszę końcówki mocniej żelować?
Ładnie
Mocniej olejować. Przed myciem np rycyna, po myciu np kokos w same końce. Chociaż ja tam nic nie widzę złego

Stary 2011-10-10, 12:54   #43734
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dobry

No i kupiłam szampon i odżywkę TBS bananową oraz takie małe próbki Rainforest Volume oraz Rainforest Brillance. Mam nadzieję, że dobre zakupy poczyniłam. Ilość odżywek na mojej wannie zbliża się do poziomu niezadowolenia TŻ. Ciągle mu spadają do wanny
Bardzo ładnie się skręciły Niech TŻ uważa Mój w naszej przyszłej łazience zrobił takie 2 półeczki na ścianie na moje włosowe rzeczy, może się pomieszczę

Cytat:
Jeszcze nie wiem ;] To zły objaw, mam kosmetyk od paru dni i jeszcze się nim nie bawiłam

Jak zło konieczne

Jesteście kochane

Keratynę, aminokwasy, kw hialuronowy, oleje babassu i jojoba, maslo mango, mleczko pszczele, emulgator, guma ksantanowa, pipetki, miareczki, papierki lakmusowe (o jak będę wszystko badać sprawdze czy szef jest zasadniczy ;P:P), pojemniczki na kremy... Rety nie pamiętam

Dobrze! Dziecku i mamie na zdrowie
Same pyszności zamówiłaś Ja uwielbiam te mazidłowe zakupy, na przesyłkę zawsze czekam i patrzę tylko na listonosza Masła mango będziesz używać solo czy dodawać do masek?

Zdjęcia będą Właśnie z maseczką na głowie siedzę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (34,8 KB, 64 załadowań)

Edytowane przez myszka2020
Czas edycji: 2011-10-10 o 12:56
Stary 2011-10-10, 13:02   #43735
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Mój w naszej przyszłej łazience zrobił takie 2 półeczki na ścianie na moje włosowe rzeczy, może się pomieszczę
ładna łazienka
2 polki to moze byc malo :P bedzie musial dorobic dla siebie
Cytat:
Same pyszności zamówiłaś Ja uwielbiam te mazidłowe zakupy, na przesyłkę zawsze czekam i patrzę tylko na listonosza Masła mango będziesz używać solo czy dodawać do masek?
Jeszcze nie wiem generalnie do zabawy

Zapisałam się do fryzjerki na jutro 1730 i nic mnie nie powstrzyma <uśmiech Maski >
Na końcówkach już mam coś strasznego :P

Stary 2011-10-10, 13:03   #43736
Stefannia
Wtajemniczenie

Cytat:
Ładnie
Mocniej olejować. Przed myciem np rycyna, po myciu np kokos w same końce. Chociaż ja tam nic nie widzę złego
Dziękuję. Będę olejować. Ostatnio wypróbowałam olej lniany. Na włosy i na twarz - i tu i tu chyba służy Na buzi mniej wyprysków tak jakby

Miałam juz kiedyś do Ciebie zagadać, boś koleżanka "okołobranżowa", pracowałam na budowie przez kilka lat, tylko ja jestem geodetą

Cytat:
Bardzo ładnie się skręciły Niech TŻ uważa Mój w naszej przyszłej łazience zrobił takie 2 półeczki na ścianie na moje włosowe rzeczy, może się pomieszczę
Dziękuję Bardzo fajne masz pułeczki i ile można tam napchać
Stefannia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 13:37   #43737
milena798
Rozeznanie

Cytat:
To delikatny szampon i też będzie dobrze

Bidusiu Są tu chyba na wizazu jakieś wątki dla atopowców, poszukaj, wiem, jakie to męczące, miałam koleżankę, która miała właśnie AZS.
W przyszłym tygodniu mam wizyte u dermatologa więc poprosze o jakiś szampon
Tak tak są własnie zaczełam podczytywać

Cytat:
Po pierwsze nie smutaj się Da się z tym żyć i wyglądać jak ludź Dobry kremik, porządna dieta i po problemie
Nauczyłam się z tym żyć tylko teraz posmutniałam bo pierwszy raz mam to na twarzy i troche się wystraszyłam,żeby nie było gorzej bo od drapania ledwie się powstrzymuje.Porządny kremik to na pewno tylko z tą dietą jest zawsze problem

Stefania, yarrowia super włoski!
62 cm
Nie prostuję od lipca 2010
Moje włosy
milena798 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 13:43   #43738
malgosia86
Zadomowienie

Mało piszę, ale czytam Was w miarę regularnie.
W sobotę obcięłam włosy. Choć chwilami już traciłam wiarę, że sama potrafię to zrobić dobrze. W tym tygodniu postaram się pokazac zdjęcia.
Największy problem miałam z "grzywką" - włosami które mam przy twarzy i które chcę, aby były w miarę krótkie, bo wtedy się unoszą, a nie są przylizane. Te włosy są proste/lekko falowane więc trudniej je obciąć żeby wyglądały dobrze.
Z boków i tyłu jestem zadowolona

Znalazłam dla siebie nowy sposób poradzenia sobie ze swędzeniem skalpu - natychmiastową ulgę przyniosła mi oliwa z oliwek z ecliptą, wyjęta prosto z lodówki.

Fajnie, że pojawiają się nowe osoby
za odnalezienie swojej metody na pielęgnację włosów

Zapomniałam o jednej rzeczy - Myszko, płytki są bardzo ładnym odcieniu różu i fajnie wyglądają w połączeniu z białą półką Lubię taką kolorystykę

Edytowane przez malgosia86
Czas edycji: 2011-10-10 o 13:46
malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 13:50   #43739
Ostrovia
Raczkowanie

Myszka2020 bardzo ładna, pudrowa kolorystyka łazienki, taka kobieca bardzo! Pułeczki to świetna sprawa, na pewno sporo uda Ci się na nich upchnąć my niestety póki co wynajmujemy mieszkanie, więc nie mogę sobie na takie pozwolić

malgosia86, z niecierpliwością czekam za zdjęcia Twoich podciętych włosów!

Edytowane przez Ostrovia
Czas edycji: 2011-10-10 o 13:52
Stary 2011-10-10, 14:53   #43740
Elaen
Raczkowanie

Cytat:
Na początku zel lniany nakładałam po odżywce b/s, róznie mi wychodziło, więc teraz najpierw robię płukankę lniana, a potem pryskam odzywką b/s (joanna miodi cytryna rozrobiona w wodzie ) I to dopiero odciskam w ręcznik/tiszert. Na falki to ja bym poleciła jednak zamiast żelu płukankę lnianą, przynajmniej dla początkujących wydaje mi się dobrym pomysłem, bo masz gwarancję, że równomiernie rozłożona. Co do proporcji, to chyba kazdy musi sobie sam dobrać (chyba łyżka siemienia na szklankę wody, a potem to na litr wody, tak w skrócie jako proporcja wyjściowa ) Ja własnie mam falki i wolę taką opcję jeśli idzie o żel. Jak coś mi nie pasi, to biorę żel pomarańczony Isana i poprawiam na końcach.

Oczywiście wiesz, że wiązanie włosów ciasno to zuo, bo osłabiasz cebulki? Więc warkocze, luźne upięcia itepee itedee..
Dobry pomysl z tym psikadlem lnianym, bo jakos nie wyobrazam sobie wysztywnienia moich wlosow... Zrobie sobie dzis taka plukanke.Tzn len zaparze, by byl juz gotowy na anstepny raz.
Nie wiaze ciasno, raczej luzne upiecie, wywalilam wszystko, co metalowe do wlosow .

Cytat:
Ja kupiłam w Decathlonie.
Ważne, żeby był gładki (nie takie ścierki z długim włosiem).
Dzieki, nie bardzo mi sie chce wierzyc w ta wchlanialnosc i szybkie schniecie, jak nie wyprobuje, to nie bede wiedziala...
Elaen jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości