|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#43711 |
|
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX
Czy żel do włosów o takim składzie będzie dobry?
Aqua, PVP, PVP/VA, Copolymer, Glycerin, PEG-12 Dimethicone, Polysorbate-20, Parfum, Acrylates/C10-30, Alkyl Acrylate Crosspolymer, Oleth-20, Triethanolamine, Panthenol, DMDM Hydantion, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisozolinone O takie rzeczy chyba powinnam pytać w wątku, gdzie są analizowane składy kosmetyków?
|
#43712 | |
|
Zakorzenienie
|
Witaj
![]() Masz potencjał na coś pięknego ![]() Zacznij od przeczytania (w 1. poście) FAQ i Pigułki, zapisz sobie jakoś bo będziesz tam wracać Posługujemy się tu pewnym językiem i bez niego nijak będzie się dogadać ![]() Zacznij od olejów itd co mycie, potem już nie będzie potrzeby. Sekretnych trików nie ma. jest jeden: zdrowe włosy to piękne włosy ![]() Będzie pomocne, jesli odnajdziesz się w tej typologii. Jaki jest Twój skręt jak się przyłożysz, trwały? Cytat:
|
|
|
|
|
#43713 |
|
Zadomowienie
|
Kawa nie przyciemnia włosów, przynajmniej nie moje
Wczoraj naolejowałam sobie końcówki bo byłam pewna że do dzisiaj będę miec tłuste włosy, a tu niespodzianka, są jak świeżo po myciu (może to ta kawa ). No i teraz nie bardzo wiem co robic, szkoda mi je myc, bo przy skalpie są ok, a końcówki mam tłuste. Chyba jakoś zepnę.Swoją drogą, debilnie to wygląda. Jakby mi się włosy przetłuszczały od końcówek
|
#43714 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)Cytat:
Zazdraszczam (znowu) Matko jedyna, ja też chcę takie długie i gęste A mi to chyba z 5 lat zejdzie na zapuszczaniu, buee...Poza pigułką i faq może podejrzeć codzienniki długowłosych falek, wiele ciekawostek można z tego wydobyć ![]() A co do ścinania, to możesz iść na kompromis i nieco przycieniować - nie zejdziesz z długości, a włosy powinny się trochę lepiej układać, zetniesz trochę suchych końcówek, no i falki będą bardziej widoczne. Ale ja tu tyż zielona, więc no ![]() Boszjedyny, mam dziś na kłakach taką ilość produktów, że powinnam mieć tłuste strąki, a tymczasem póki co sa sprężyste i lekkie. Normalnie nie wiem, co się dzieje ![]() A wczoraj próbowałam metody, o której pisałam Volyova i nie wiem czy widzę różnicę... No nic, spróbuję jeszcze raz
|
||
|
|
|
#43715 | |||||
|
Rozeznanie
|
Zawsze jesteś pomocna
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Rzeczywiście Twój szef ma wygórowane wymagania. Ciekawe czy gdyby jemu rzucić tyle roboty, co on rzuca Wam, to byłby taki skory do narzekania na Waszą pracę. Cytat:
Cytat:
Będzie ciekawie Oleje przed i maski/odżywki do spłukiwania po każdym myciu na pewno pomogą. Warto też zainwestować w coś bez spłukiwania, np Joanne Naturię. Znajdziesz je w małych osiedlowych sklepikach, albo nawet w kioskach. Kosztują grosze a się przydadzą ![]() Trzymam kciuki za Ciebie i Twoje włoski
|
|||||
|
|
|
#43716 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nałożyłam Hegrona do reanimacji i mam pusz wszechczasów (gliceryna debilu Dzisiaj też jestem oazą spokoju ![]() ---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ---------- Cytat:
Pewnie w życiu nie miał AutoCADA w ręce ![]() I pewnie jego szef nie zmienia wizji co 5 minut ;] Zamówienie zrobione ![]() ![]() Oj jak będę mieszać ![]() ![]() Dzisiejsze hasło poranka: znalazłam punkt G Jest na końcu słowa ShoppinG ![]() Spadywam Miłego dnia
|
||
|
|
|
#43717 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jakie zasady stosowac zeby wydobyc z nich loki np plunking nie czesac ..
|
|
|
#43718 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#43719 |
|
Raczkowanie
|
MgielkaM, pati_bc, Aoirghe, AjriszMarta, cascada dziękuję Wam dziewczyny za miłe przyjęcie i rady. Za chwilkę rozpocznę lekturę FAQ i pigułki
![]() Obecnie używam szamponu Gliss Kur with Liquid Keratin Complex oraz fryzjerskiego szamponu artego dream repair (dopiero teraz spojrzałam: zarówno jeden jak i drugi zawiera SLS), po wysuszeniu włosów ręcznikiem psikam je mgiełką z Gliss Kur z tej samej serii co szampon (bez niej rozczesanie moich mokrych włosów jest prawie niemożliwe), przeczesuję delikatnie i zostawiam do wyschnięcia. Maskę stosowałam może raz w miesiącu albo i to nie. Przed ślubem (czyli jakieś 2 miesiące temu) byłam trzy razy w salonie na tzw. "odżywianiu włosów" - fryzjerka rozprowadziła mi na włosach ampułki regenerujące i na 20 minut wsadziła moją głowę do sauny. Jednak mam wrażenie że efekt jaki osiągnęłam na włosach po odżywianiu zaraz po 3 fryzurach próbnych i właściwym czesaniu ślubnym zniknął (moje włosy były naprzemienne traktowane a to suszarką, a to prostownicą, mocnymi lakierami itd.) Na najbliższe dni mam następujący plan (proszę o zweryfikowanie bo jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie):- w środę powinny dojść do mnie oleje z helfy (Alma Khadi i kokos) i od tego czasu rozpocznę regularne olejowanie - za 1,5 tygodnia dostanę z Biochemii Urody mleczko jedwabne na końcówki, będę je stosować po każdym myciu - chcę odstawić szampony z SLS i poszukać czegoś łagodniejszego np. Nivea Baby Dream albo jakiś szampon z Barwy? - poszukam jakieś maski i odżywki b/s bez sylikonów (są w ogóle takie?) |
|
|
|
#43720 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Twojer zakupy są dobre ale mało ![]() Najpierw szampon z Barwy żeby pozbyć się silikonów (przyda się raz na kilka tygodni jako "peeling") łągodny szampon, może być BD (tani )porządna odżywka do spłuk, np Garnier żółty z avocado i karite lekka odż bez spłuk np Joanna Naturia Len rumianek (drogerie osiedlowe, hipermarkety) torebka siemienia lnianego niemielonego nieprazonego ugotujesz sobie żel ![]() Kolejne zakupy pewnie będą, ale dopiero po kilku myciach bez SLS dowiemy sie, jakie Twoje wloski naprawde są
|
|
|
|
|
#43721 | ||||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Kupiłam ten żel wczoraj. A dopiero dzisiaj się zorientowałam, że to żel w spreju Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#43722 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie cena odstrasza Ale taką mam na nią ochotę/Cytat:
![]() Pamiętam, jak mi kiedyś kazano zostać godzinę dłużej, niby nic, ale przez to skończyłam o 23 i nie miałam zwyczajnie czym wrócić do domu, do mojej miejscowości nocne autobusy nie jeżdżą, musiałam dzwonić i budzić ludzi, żeby ktoś po mnie przyjechał . Mini dobra jest, masz piękne i zgrabne nogi i trzeba to podkreślać, a niech się chłopaki cieszą ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A może OMO jeszcze spróbuj ![]() Cytat:
Noo, 3 strony nadrobione, jeszcze 2
|
|||||||||
|
|
|
#43723 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
O dzięki dobra kobieto Rozpuszczalską ogólnie gardzę, więc nawet nie posiadam. Kurcze, najlepiej to byłoby się tak w całości wykąpac w kawie
|
|
|
|
|
#43724 |
|
Raczkowanie
|
MgielkaM, dziękuję Ci bardzo!
O tym jak wyglądają moje włosy bez SLS i silikonów już się przekonałam. Jakieś pół roku temu namiętnie przez kilka miesięcy używałam do mycia ciała i włosów mydła mikroorganicznego w płynie (dostępnego m.in. na stronie Bio-World) od czasu do czasu przemywając je szamponem Biały Jeleń mojego (wtedy jeszcze) narzeczonego. Od szyi w dół były niezwykle matowe, suche, wręcz sianowate i miałam ogromne problemy z ich rozczesaniem ale w tamtym czasie nie odżywiałam ich kompletnie niczym - żadnych mgiełek, masek, odżywek, a o istnieniu oleji wtedy nawet nie wiedziałam.
|
|
|
|
#43725 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie ponownie,
spedzilam wczoraj caly dzien na studiowaniu postow, filmikow, faq-ow, pigulek.. Wczoraj na wieczor potraktowalam skore glowy olejkiem Khadi dla wlosow oslabionych, wlosy -olejem z czarnuszki a koncowki kokosem. Dzis rano umylam OMO: na wlosy-odzywka Fitomedu skore glowy Weleda z rozmarynem potem odzywka Alterry z granatem. Po zmyciu odzywki nanioslam na wlosy odrobine odzywki Fitomedu( na opakowaniu znalazlam informacje, ze mozna jej nie splukiwac, jesli uzywa sie w malej ilosci) Potem wygniatalam, zawinelam wlosy pielucha wg metody-zapomnialam nazwy...potem mgielka Radicalu. Po prawie doschnieciu moje niby fale wygladaja tak, dla przypomnienia zalaczam tez fotke poprzednia( po lewej) Moje watpliowsci dotycza etapu nakladania zelu lnianego-kiedy? czy on usztywnia? Bo ja glownie zwiazuje wlosy, bo w pracy mi przeszkadzaja, a sztywne jakos chyba nie beda dobrze wygladaly zwiazane. No i jeszcze jedno pytanie-czy ja dobrze zrozumialam cala pielegnacje? Aha-gdzie nabyc recznik z mikrofibry? Moze byc taki sportowy( sa na allegro)? troche glupio mi z pielucha na glowie paradowac. Edytowane przez Elaen Czas edycji: 2011-10-10 o 10:57 |
|
|
|
#43726 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A to go nie widziałam nigdy, też tak rzadki, jak te jasne? Cytat:
![]() Nie mogę teraz pić prawdziwej, czasem jakąś zbożówkę, a mam taką ochotę na mocną, prawdziwą, czarną kawę z odrobiną mleka Cytat:
Czy ktoś ma szefa, który jest człowiekiem? Gdzie nie trafiłam (nie na stałe, jakieś zlecenia, prace dorywcze) to wszędzie szef traktuje Cię jak... kupę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Rewelacyjne Ależ mam ochotę na łososia, odmraża mi się właśnie dzwonko jedno, natrę pieprzem cytrynowym, wycisnę sok z cytryny, wycisnę ząbek czosnku, zawinę w folię, upiekę i zjem, zwariuję zaraz, jak go nie zjem W środę mam USG połówkowe Kupiłam maskę z alterry z granatem i duży żel z rosmana zielony, dziś testowanie |
|||||||
|
|
|
#43727 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nakładaj maskii odżywki raz w tygodniu np przed myciem. Zacznij robić harmonijkowanie W ogóle to masz piękne włoski Cytat:
szampon lepszy będzie z barwy a odżywki b/s z JoannyOMO raz wychodzi raz nie.Ostatnio już go nie robie ________________ Mam depresje AZS przeniosło mi się na twarz
|
|
#43728 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bidusiu Są tu chyba na wizazu jakieś wątki dla atopowców, poszukaj, wiem, jakie to męczące, miałam koleżankę, która miała właśnie AZS. |
|
|
|
|
#43729 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Chciałam wrzucić zdjęcia po keratynie, którą zastosowałam w psikadle (10 łyżek wody, 2 łyżki joaśki bs, 10 kropli keratyny, 10 kropli jedwabiu). Zuzyłam tak 1/5 mikstury. I efekt mi się spodobał. Jak na moje włosy to dość duży sukces ![]() Tylko mam jeden problem, te mocno wycieniowane włosy teraz robią takie pędzelki, jakby odstają na samych końcach. Nie chce ścinać, bo będą w moim mniemaniu za krótkie. Więc może muszę końcówki mocniej żelować? No i kupiłam szampon i odżywkę TBS bananową oraz takie małe próbki Rainforest Volume oraz Rainforest Brillance. Mam nadzieję, że dobre zakupy poczyniłam. Ilość odżywek na mojej wannie zbliża się do poziomu niezadowolenia TŻ. Ciągle mu spadają do wanny
|
|
|
|
#43730 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na początku zel lniany nakładałam po odżywce b/s, róznie mi wychodziło, więc teraz najpierw robię płukankę lniana, a potem pryskam odzywką b/s (joanna miodi cytryna rozrobiona w wodzie ) I to dopiero odciskam w ręcznik/tiszert. Na falki to ja bym poleciła jednak zamiast żelu płukankę lnianą, przynajmniej dla początkujących wydaje mi się dobrym pomysłem, bo masz gwarancję, że równomiernie rozłożona. Co do proporcji, to chyba kazdy musi sobie sam dobrać (chyba łyżka siemienia na szklankę wody, a potem to na litr wody, tak w skrócie jako proporcja wyjściowa ) Ja własnie mam falki i wolę taką opcję jeśli idzie o żel. Jak coś mi nie pasi, to biorę żel pomarańczony Isana i poprawiam na końcach.Oczywiście wiesz, że wiązanie włosów ciasno to zuo, bo osłabiasz cebulki? Więc warkocze, luźne upięcia itepee itedee.. ![]() ---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#43731 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ważne, żeby był gładki (nie takie ścierki z długim włosiem).
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
|
#43732 |
|
Zadomowienie
|
Czas mnie goni więc powiem tylko tyle, że
Związałam rano włosy w kucyk na czubku głowy,nałożyłam trochę Joanny z pokrzywą, rozczesałam bo już tego bardzo potrzebowały. Później w "płukanka" z żelu Artiste fioletowego. wnioski: sklepowy żel zdecydowanie nie chce się mieszać z wodą, trochę trzeba pobełtać. Fakt, odświeżyłam i rozczesałam kłaki, skręt jest nawet regularny, ale nie są tak miękkie i przygładzone jak po lnianym. W końcu i tak na suche jeszcze dodałam żelu i pogniotłam więc jakoś to wygląda ale bez szału. (Wiem, że na tych zdjęciach niewiele widać,ale jednak różnicę między lnianym (z lewej) a artiste da się dostrzec,chyba) |
|
|
|
#43733 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze nie wiem ;] To zły objaw, mam kosmetyk od paru dni i jeszcze się nim nie bawiłam
![]() Cytat:
![]() Jesteście kochane ![]() Cytat:
sprawdze czy szef jest zasadniczy ;P:P), pojemniczki na kremy... Rety nie pamiętam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Po pierwsze nie smutaj się Da się z tym żyć i wyglądać jak ludź Dobry kremik, porządna dieta i po problemie ![]() Cytat:
![]() Mocniej olejować. Przed myciem np rycyna, po myciu np kokos w same końce. Chociaż ja tam nic nie widzę złego
|
|||||
|
|
|
#43734 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Masła mango będziesz używać solo czy dodawać do masek?Zdjęcia będą
Edytowane przez myszka2020 Czas edycji: 2011-10-10 o 12:56 |
||
|
|
|
#43735 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2 polki to moze byc malo :P bedzie musial dorobic dla siebie ![]() Cytat:
generalnie do zabawy ![]() Zapisałam się do fryzjerki na jutro 1730 i nic mnie nie powstrzyma <uśmiech Maski >Na końcówkach już mam coś strasznego :P |
||
|
|
|
#43736 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na buzi mniej wyprysków tak jakby![]() Miałam juz kiedyś do Ciebie zagadać, boś koleżanka "okołobranżowa", pracowałam na budowie przez kilka lat, tylko ja jestem geodetą ![]() Cytat:
Bardzo fajne masz pułeczki i ile można tam napchać
|
||
|
|
|
#43737 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak tak są własnie zaczełam podczytywać![]() Cytat:
Stefania, yarrowia super włoski!
|
|
#43738 |
|
Zadomowienie
|
Mało piszę, ale czytam Was w miarę regularnie. W sobotę obcięłam włosy. Choć chwilami już traciłam wiarę, że sama potrafię to zrobić dobrze. W tym tygodniu postaram się pokazac zdjęcia. Największy problem miałam z "grzywką" - włosami które mam przy twarzy i które chcę, aby były w miarę krótkie, bo wtedy się unoszą, a nie są przylizane. Te włosy są proste/lekko falowane więc trudniej je obciąć żeby wyglądały dobrze. Z boków i tyłu jestem zadowolona ![]() Znalazłam dla siebie nowy sposób poradzenia sobie ze swędzeniem skalpu - natychmiastową ulgę przyniosła mi oliwa z oliwek z ecliptą, wyjęta prosto z lodówki. Fajnie, że pojawiają się nowe osoby za odnalezienie swojej metody na pielęgnację włosówZapomniałam o jednej rzeczy - Myszko, płytki są bardzo ładnym odcieniu różu i fajnie wyglądają w połączeniu z białą półką Lubię taką kolorystykę
Edytowane przez malgosia86 Czas edycji: 2011-10-10 o 13:46 |
|
|
|
#43739 |
|
Raczkowanie
|
Myszka2020 bardzo ładna, pudrowa kolorystyka łazienki, taka kobieca bardzo! Pułeczki to świetna sprawa, na pewno sporo uda Ci się na nich upchnąć
my niestety póki co wynajmujemy mieszkanie, więc nie mogę sobie na takie pozwolić ![]() malgosia86, z niecierpliwością czekam za zdjęcia Twoich podciętych włosów!
Edytowane przez Ostrovia Czas edycji: 2011-10-10 o 13:52 |
|
|
|
#43740 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiaze ciasno, raczej luzne upiecie, wywalilam wszystko, co metalowe do wlosow . Dzieki, nie bardzo mi sie chce wierzyc w ta wchlanialnosc i szybkie schniecie, jak nie wyprobuje, to nie bede wiedziala... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:34.

). No i teraz nie bardzo wiem co robic, szkoda mi je myc, bo przy skalpie są ok, a końcówki mam tłuste. Chyba jakoś zepnę.
)
macie może dla mnie jakieś rady by nico je ujarzmić? Czy olejowanie (rozpoczynam od środy), nakładanie odżywek, masek (do tej pory robiłam to może raz w miesiącu) po każdym myciu coś pomoże??
A mi to chyba z 5 lat zejdzie na zapuszczaniu, buee...
Rzeczywiście Twój szef ma wygórowane wymagania. Ciekawe czy gdyby jemu rzucić tyle roboty, co on rzuca Wam, to byłby taki skory do narzekania na Waszą pracę.

Ale taką mam na nią ochotę/

Da się z tym żyć i wyglądać jak ludź