Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1462 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-11, 11:54   #43831
AjriszMarta
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX

Cytat:
Napisane przez Elaen Pokaż wiadomość
Robilam. Wcale nie bylo lepiej( ja tez wrazliwiec), dodalam rozne cudownosci i wcale to nie byl hit sezonu. Skonczyl jako plyn do prania
Ziola hinduskie tez przerabialam. Shikakai zdarl mi henne z wlosow, w sumie myl dobrze, ale kolor byl do kitu, no i babranina na calego. Tez to porzucilam, bo ile mozna sie bawic z tym wszystkim, a potem jeszcze czyscic lazienke i wanne..
Dzięki. Szampon sobie odpuszczę, ale te zioła jeszcze będę myśleć. Jeśli nie trzeba tego przygotowywać, pamiętać tylko bierze się z półki to zdzierżę ;]
A czym myjesz teraz?
Wybacz, pewnie już to pisałaś, ale nie jestem w stanie spamiętać, tyle nowych "twarzy"

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 12:14   #43832
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Ale mam do nadrabiania, nie ma szans, żebym wyrobiła...

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
AgRafka nie przejmuj sie rocznikami - ja jestem np. 80
Ja też rocznik 80 Dumna trzydziestka
A propos, przeczytałam jakiś czas temu na innym forum, że po 30 włosy są kiepskie i należy je ściąć... trzydziestolatki nie mogą mieć ładnych włosów

Cytat:
Napisane przez Stefannia Pokaż wiadomość

Ja mam zamiar uruchomić akcję denko. Ja tylko sobie kupię alterrę morelową
U mnie miała być akcja denko... ale te diabelskie odżywki z piekła rodem nie chcą się skończyć, choć nakładam je tonami... więc cóż ja biedna miałam zrobić, kupiłam 3 nowe
(a mój mąż namawiał mnie jeszcze na czwartą, ale byłam twarda i się nie dałam! chlip...)

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
Nie wytrzymam akcji denko. Normalnie nie mogę. Zostały mi same odżywki których nie cierpię, żadnej przyjemności z życia

(tak, wiem, to zaczyna wyglądac na ostry nałóg)
Zaraz, ale skoro nie masz żadnej DOBREJ odżywki, to koniecznie MUSISZ kupić choć jedną dobrą Bez przesady, nie uprawiajmy masochizmu

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość

Moje drogie, robiła któraś z Was szampon z półproduktów? Zastanawiam się nad tym od jakiegoś czasu... Teraz już miałam w koszyku Lauryl Glucoside ale jednak dałam się wystraszyć wysokiemu pH. A może lepiej byłoby kupić hinduskie zioła myjące?
Nie robiłąm jeszcze, ale cały czas mam w planach zrobienie szamponu wg Rybiorki Póki co znalazłam szampom Himalayi (dla dzieci) o ciekawym składzie, cytuję: "Ryż (Oryza sativa), ciecierzyca (Cicer arietinum), hibiskus (Hibiscus rosa-sinensis), wetiweria pachnąca (Vetiveria zizanioides)." Żadnych detergentów gdyby zdał egzamin, to mogłabym kręcić coś podobnego

Dopadłam w końcu maski Bingo!!! Użyłam już she ai 5 alg, jestem zachwycona
Zrobiłam sobie mieszankę olejów: jako baza winogronowy, do niego dokapałam olej z pestek dyni i olej jojoba, dodałam pantenolu. Trzymałam godzinę, potem szampon, maska bingo, następnie stylizator. Wyszły fantastyczne loki, byłam niesamowicie dumna i obiecałam sobie, że jak tylko wróci chłop do domu, to każę zrobić mu fotę... ale musiałam wyjść i złapała mnie mżawka..... i pojawił się puch...... i już nie miałam co fotografować.

Idę dziś do fryzjera Plan taki, że ma mi włosy wycieniować warstwami. Co z tego wyjdzie, tego nie wie nikt. Ale pewnie wrócę do domu prostowłosa
Stary 2011-10-11, 12:22   #43833
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
A propos, przeczytałam jakiś czas temu na innym forum, że po 30 włosy są kiepskie i należy je ściąć... trzydziestolatki nie mogą mieć ładnych włosów
Moja koleżanka, czerpiąc z podobnych mądrości, powiedziała mi, że skoro końcówki mi się podkręcają, to powinnam obciąć włosy na bardzo krótko i wtedy odrosną kręcone Pewnie notka dotyczyła mega zniszczonych lokasów, ale na pewno nie fal jak moje
Cytat:
Nie robiłąm jeszcze, ale cały czas mam w planach zrobienie szamponu wg Rybiorki Póki co znalazłam szampom Himalayi (dla dzieci) o ciekawym składzie, cytuję: "Ryż (Oryza sativa), ciecierzyca (Cicer arietinum), hibiskus (Hibiscus rosa-sinensis), wetiweria pachnąca (Vetiveria zizanioides)." Żadnych detergentów gdyby zdał egzamin, to mogłabym kręcić coś podobnego
Pysznie
Wklejałam niedawno na No poo przepis na "szampon" z samego aloesu chyba :P
Cytat:
Wyszły fantastyczne loki, byłam niesamowicie dumna i obiecałam sobie, że jak tylko wróci chłop do domu, to każę zrobić mu fotę... ale musiałam wyjść i złapała mnie mżawka..... i pojawił się puch...... i już nie miałam co fotografować.
Coś czuję że zakręcone wizażanki masowo zaczną kupować komórki z dobrymi aparatami
Cytat:
Idę dziś do fryzjera Plan taki, że ma mi włosy wycieniować warstwami. Co z tego wyjdzie, tego nie wie nikt. Ale pewnie wrócę do domu prostowłosa
Kciuki
Ja też, ale podejrzewam że wrócę conajwyżej rozczochrana
Nie wiem jak wy trafiacie, mi w całym życiu fryzjerka prostowała włosy RAZ

Stary 2011-10-11, 12:44   #43834
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mysia m Pokaż wiadomość
ech dziewczyny, mnie co i rusz cos uczula. To jest straszne. Do listy zakazanych trafiają: żel Isana czarnopomaranczowy, szampon Achem, pantene loki i fale, i nawet stara ukochana gloria.. Takze chwilowo chodze bez fal, drapiac sie jak nienormalna po głowie.. patyczkiem. Wracam na chwile do sprawdzonego zestawu wzmacniajacego z Joanny- szampon i odzywka. Bez stylizatora. Jak mi sie to uspokoi, to mam zamiar upichcic żel lniany.. pierwszy raz, bo jakos mnie obrzydza, ze z kuchennego garnka mam kłasc cos na głowe.. ale żołtko tez mnie brzydziło i miod

Przy takim podraznieniu skalpu od razu leca mi bardziej włosy, robia sie tłuste na drugi dzien. buuuu. głupia isana. głupia gloria. głupia skóra.
o kurczę współczuję ale lniany akurat chyba nie powinien krzywdy zrobić...

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

Cytat:
To fajnie, możemy się wymieniać doświadczeniami Spróbuje z tym garnierem albo z olejem kokosowym, dzięki
no olejem kokosowym też sobie radziłam w pewnym momencie i też dobrze się sprawdza, tylko z nim łatwiej o przesadę i przetłuszczenie niż z Garnierem a ja lubię czymś konkretniej chlusnąć na włos
Stary 2011-10-11, 13:38   #43835
mysia m
Zakorzenienie

ajriszmarta, ok, mam siemię lniane, będe testować. Tylko poczytałam przetestowane kosmetyki dla wrazliwca z Twojego blogu i.. piszesz, że żel lniany do stylizacji na nie, jako wcierka na nie.. więc nie wiem.. ale moze akurat mi się spodoba, a własciwie mojej skórze.

Ze skomplikowanym upięciem to raczej będzie cięzko.. bo nie moge uzywac wsuwek do włosów, bo.. zgadnij.. tak samo jak np nie moge miec polakierowanych paznokci, bo jedno dotkniecie włosów konczy sie mega podraznieniem. Ja to jestem jakas straszna!

myszko, dziekuję za radę, ale żelu aloesowego boję się, bo mam podejrzenia co do niego, czy aby mi słuzy- tzn aloes, bo zarowno w odzywkach ds jak i np w mrs potters do mycia, jak jest, to taka odzywkę moge uzywac rzadko, inaczej troche podraznia.
Stary 2011-10-11, 13:53   #43836
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
ajriszmarta, ok, mam siemię lniane, będe testować. Tylko poczytałam przetestowane kosmetyki dla wrazliwca z Twojego blogu i.. piszesz, że żel lniany do stylizacji na nie, jako wcierka na nie.. więc nie wiem.. ale moze akurat mi się spodoba, a własciwie mojej skórze.
Blog jest niecałkiem aktualny i to kolejny przykład, że wrażliwej głowie nie zawsze służy to samo, nawet tej samej ;] teraz szczerze polecam, wcześniej nie umiałam użyć widocznie? Nałóż z pół słoika chłodnego żelu na mokre najlepiej ociekające włosy i skórę. Jakbym nakładała na suche włosy i skalp to szlag mnie trafi :P
Cytat:
Ze skomplikowanym upięciem to raczej będzie cięzko.. bo nie moge uzywac wsuwek do włosów, bo.. zgadnij..
Na żelu jest łatwiej, takie sztywniolce
Cytat:
tak samo jak np nie moge miec polakierowanych paznokci, bo jedno dotkniecie włosów konczy sie mega podraznieniem. Ja to jestem jakas straszna!
Znam Nie maluję paznokci bo mnie paznokcie swędzą od lakieru i skórki trafia od zmywacza Wszystko tak działa z wyjątkiem o dziwo pierońsko cheminczej odżywki Eveline z toksyczną formaliną
Cytat:
dziekuję za radę, ale żelu aloesowego boję się, bo mam podejrzenia co do niego, czy aby mi słuzy- tzn aloes, bo zarowno w odzywkach ds jak i np w mrs potters do mycia, jak jest, to taka odzywkę moge uzywac rzadko, inaczej troche podraznia.
Co nie skreśla samego aloesu ale jakbyś miała chęć próbować to na podleczonej skórze ;]
Prezez lata myślałam że mam uczulenie na aloes, a teraz sam żel mi nie szkodzi A sok z roślinki już tak ;]

Stary 2011-10-11, 14:39   #43837
Elaen
Raczkowanie

Cytat:
Dzięki. Szampon sobie odpuszczę, ale te zioła jeszcze będę myśleć. Jeśli nie trzeba tego przygotowywać, pamiętać tylko bierze się z półki to zdzierżę ;]
A czym myjesz teraz?
Wybacz, pewnie już to pisałaś, ale nie jestem w stanie spamiętać, tyle nowych "twarzy"

Z samorobionymi kosmetykami jest tez ten problem, ze skladnikow masz sporo, a potem dodajesz np 2% jakiegos ekstraktu, cos Ci nie podpasuje i tragedia...Przechodzilam przez wszystkie szczeble pielegnacji. Szampony z kazdej polki cenowej/aptecznej/organiczne/bez-SLS-owe/hinduskie/arabskie. Ziola trzeba tylko tyle, ze przygotowac przed uzyciem, nie trzeba ich jakos ekstra przygotowywac i czekac godzinami. Nie draznily, myly, tlko mi farbe ziolowa tez spieraly...
Obecnie myje OMO- odzywka Alterra z granatem na koncowki-na skalp Weleda rozmarynowa, potem znow Alterra, ale unikam kladzenia odzywki na skore glowy. No i przed myciem olejuje sie( Kahdi, Sesa, Hennara i mam teraz nowy z iherbu olejek). na razie jest ok..ale nie mam niczego w zanadrzu w razie podraznienia.
Elaen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 15:24   #43838
aleksandra987x
Rozeznanie

Witajcie dziewczyny, nie nadążam z czytaniem was przez to diabelne liceum... Ale przybyłam po poradę i się pochwalić
Moje włosy po dwóch miesiącach pielęgnacji wyglądają lepiej, bardziej nawilżone są i skręt coraz bardziej przewidywalny. Ale zaczęły się diabelnie przetlłuszczać... myslałam, ze to przez headshoudersa na skalp stosowanego, ale odstawiłam i nic lepiej... teraz podejrzewam pluking na noc. Próbowałam umyć Granier Naturals z kwiatem lipy, szampon do przetłuszczających się, podział, ale za to nie było loków... sypkie, pięknie puszyste i wyprostowane włosy z po wywijanymi końcówkami... Poradzicie coś na to? Do tego przy takiej deszczowej pogodzie jak dziś moje loki w połowie dnia się prostują i przykalp się robi. Może dać w taki dzień odzywki b/s z dimethicone?
Ostatnio nauczyciel sprawdzał obecność, ja miałam wtedy włosy po garnierze w kucyku i z wyprostowaną grzywką, czyta moje nazwisko, mówię, ze jestem, a on tak szuka i pyta się gdzie. ja na to, że tutaj i podnoszę rękę. A on na to " no popatrz, a ja twoich włosów szukałem" jedyna lokowana w klasie jestem...
aleksandra987x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 15:59   #43839
Sensualitka
Raczkowanie

Cytat:
Moje drogie, robiła któraś z Was szampon z półproduktów? Zastanawiam się nad tym od jakiegoś czasu... Teraz już miałam w koszyku Lauryl Glucoside ale jednak dałam się wystraszyć wysokiemu pH. A może lepiej byłoby kupić hinduskie zioła myjące?
Witam ponownie Kieruję ten post dla osób zainteresowanych naturalną pielęgnacją.

Co prawda po kilku napisanych tutaj postach zamilkłam jednak sukcesywnie czytam relacje z waszych włosowych zmagań. Skoro jednak Ajrisz wyciągnęła na światło dzienne perełkę którą dla mnie jest naturalna pielęgnacja postanowiłam rzucić na nią jeszcze dodatkowo trochę światła.

Za miesiąc będzie rok odkąd złożyłam pierwsze zamowienie na mazidłach. Od tego czasu praktycznie w ogóle nie kupuję kosmetyków w sklepach. W okresie kiedy skrobnęłam tutaj pierwszego posta (lipiec?) znów spojrzałam w strone sklepowych odżywek do włosów.. Joanny, Garniery, Isany.... Był to okres troszkę desperacki. Włosy w lato postanowiły się zbuntować. Szukałam więc rozwiązań na sklepowych półkach. Cóż, prędko się ze wszystkim pożegnałam, została tylko Isana do OMO. Ale historia moich zmagań jest mało ciekawa (a i od tego jest wątek z dziennikiem regeneracji) więc przejdę do konkretów.

Szampon do włosów już od jakiegoś czasu robię sama. Wcześniej używałam Joanny z miodem i mlekiem (uwielbiałam), ale jako, że kończył mi sie termin przydatności pewnych półproduktów (w tym detergentów) zrobiłam szampon. I bingo Chociaż często zmieniam skład szamponów (czasem z granatem, czasem papaja gra pierwsze skrzypce, ostatnio doceniłam moc ekstraktu z mango) baza głownie pozostaje ta sama. Woda, pantenol, betaina, kwas mlekowy + detergenty. Co jest dobre w samorobionych szamponach to to, że można dopasowywać sobie moc detergentów do stanu skalpu Jeśli np swędzi, dodajemy malutko detergentów a więcej substancji łagodzących. Zrobienie takiego szamponu jest banalnie proste. Zajmuje tylko kilka minut. Ja robie porcje jednorazowe ponieważ nie lubię używać konserwantów. Używam ich tylko przy bardziej skomplikowanych procesach których powtarzanie każdorazowo zabierałoby dużo czasu np kremy, balsamy.

Ajrisz, piszesz, że wystraszyłaś się wysokiego PH detergentów. Zmiana PH ogranicza się do wkapania kilku kropel kwasu mlekowego. Nie należy się obawiać nazwy "kwas". Kwas mlekowy w minimalnym stężeniu absolutnie nie podrażnia ani nie działa złuszczająco wręcz przeciwnie - ma działanie nawilżające. Kwas mlekowy nas przeraża lub cena odstrasza? Można użyć zwykłego kwasu cytrynowego dostępnego w sklepach spożywczych. Kosztuje 1 zł. Ponadto kwas cytrynowy jest przecież często używany w drogeryjnych kosmetykach jako regulator ph (dostępny tez w ZSK).

Można by wiele pisać na ten temat ale nie będę przynudzać. Doceniam naturalna pielęgnacje ponieważ daje szerokie pole do dopasowania kosmetyku w pełni do własnych potrzeb a nie zadowalać tym co jest na sklepowych półkach. Żeby się nie rozpisywać wypiszę może takie perełki które ostatnio robią furorę.

1. Lecytyna - bomba nawilżenia. Od jakis 2 miesięcy wróciłam do olejowania. Od miesiąca każdorazowo dodaję lecytynę do olei, w widoczny sposób poprawia poziom nawilżenia zamówiłam juz dwa dodatkowe opakowania ponieważ używam jej na potęge do wszystkiego. Kremy, balsamy, olejki myjące, odżywki do włosów.

2. Olej lanolinowy - kolejny mój włosowy must have. Również i on obecnie każdorazowo wchodzi w skład olejowych odżywek. Rewelacyjnie ujarzmia puszenie. Zrobiłam kiedyś eksperyment i nie dodałam go dwa razy pod rząd bo chciałam zobaczyć czy faktycznie to działanie należy przypisać jemu. Puch wrócił od strzału. A więc nie rozstaje się z nim. Świetny emolient

3. Olejek myjący - prawie rok myję twarz olejkiem aż jakiś miesiąc temu postanowiłam sprawdzić jak działa na włosy. Na pierwszy ogień poszło zmywanie oleju po całonownym trzymaniu. Zdecydowałam się zaufać prawidłu które mówi, że nic lepiej nie rozpuszcza tłuszczów niż.. inne tłuszcze I kolejne olśnienie. Poradził sobie mistrzowsko. I ta świadomość, że nie niweluję efektów olejowania zmywaniem ich detergentami. Bezcenna. Chociaż przyznam, że dodatkowo myję jeszcze po tym skalp metodą OMO. Nie wiem czy ktoś się skusi na taki eksperyment ale z własnych obserwacji dodam, że nie opłaca się kupować olejków na BU, lepiej zakupić Glycerol Cocoate na mazidłach i samemu sobie mieszać, jest to poprostu bardziej wydajne i tańsze na dłuższą metę.

4 Woda kokosowa - świeża, prosto z kokosa. Na skalp i na włosy jako płukanka nic tak nie łagodzi mojego skalpu jak świeża woda kokosowa. Pozwolę sobie zacytować pewien tekst. "Woda kokosowa jest płynem niezwykle bogatym w substancje odżywcze, między innymi w białka, aminokwasy, cukry, witaminy (A, B1, B2, B5, E i C), minerały (potas, sód, fosfor i chlor) oraz hormony wzrostu, min. kinetynę" Kinetyna działa na cebulki włosowe wzmacniając te oslabione i pobudzając włos do wzrostu. Dodatkowo wzbogacam ją pantenolem lub alantoina, aloesem. Pelna dowolność w zalezności od potrzeb. Można na jej bazie zrobić świetną wcierkę z olejkami eterycznymi (przy użyciu substancji zagęszczających/emulgatorów)

5 Mleczko migdałowe - na bazie tego mleczka robię wszelkie maski do włosów. Odkąd zaczełam olejować włosy z dodatkiem lecytyny i oleju lanolinowego, zmywać olej olejkiem myjącym i myć sam skalp metodą OMO nie stosuję właściwie żadnych dodatkowych odżywek do spłukiwania. Myję włosy co 3-4 dni i co drugie mycie nakładam maskę na bazie właśnie mleczka migdałowego. Nie potrzeba żadnych dodatkowych emulgatorow (ewentualnie gume ksantanową jeśli chcemy by maska była gęściejsza) ponieważ mleczko w swoim składzie zawiera już składniki emulgujące. Jest świetną bazą zarowno do skladników rozpuszczalnych w wodzie jak i w olejach. Robienie odżywki na jego bazie jest banalnie proste. Mleczko bez dodatkowych skladnikow równiez samo w sobie jest w porządku. Jest bardzo lekkie i można go stosować zarowno jako odżywka do spłukiwania jak i bez. Chociaż moje włosy nie tolerują praktycznie niczego co zostaje na włosach ale kuzynka stosuje odrobinę jako odżywka b/s i sobie chwali

Chciałam napisać, że nie należy bać się słowa "detergenty". Różne skalpy mają różne potrzeby a detergenty dostępne jako półprodukty na stronie mazidłem/ZSK pomimo chemicznie brzmiącego slowa mają roślinne pochodzenie i są raczej delikatne

I to by było chyba na tyle z wielkiego skrótu.
Dodatkowo załączam zdjęcie mojego zbioru półproduktow, trochę okrojony ponieważ akurat robiłam remament i częsc trafiła do kuzynki Dodatkowo zdjęcia włoskow. Obecny skręt + dwa kolejne to włosy rozczesane na sucho jedno w świetle dziennym drugie w świetle lampy.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (114,4 KB, 120 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (131,0 KB, 104 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (166,9 KB, 85 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 4.jpg (182,6 KB, 97 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 5.jpg (156,5 KB, 91 załadowań)

Edytowane przez Sensualitka
Czas edycji: 2011-10-11 o 16:02
Sensualitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 16:14   #43840
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez Sensualitka Pokaż wiadomość
Witam ponownie Kieruję ten post dla osób zainteresowanych naturalną pielęgnacją.
Dodatkowo załączam zdjęcie mojego zbioru półproduktow, trochę okrojony ponieważ akurat robiłam remament i częsc trafiła do kuzynki Dodatkowo zdjęcia włoskow. Obecny skręt + dwa kolejne to włosy rozczesane na sucho jedno w świetle dziennym drugie w świetle lampy.

Zapisuję sobie ten post w całości dziękować

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 16:26   #43841
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo sennie, tak bym chciała się zakopać pod kołderkę, a nie tu siedzieć
Ja tez mialam senny dzien - dobrze, ze praca nie-siedzaca bo bym usnela.

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
Ja też się zgłaszam - może jakiś wątek "oddam odżywki", gdzie można by wrzucić zdjęcie półki ze specyfikami?
Choć chyba Eloe była przeciwna, bo jest już forum wymiankowe, prawda?
Watek wymiankowy dla kreconowlosych bedzie przymierzam sie do zalozenia.

Cytat:
Cos podobnego miala i moja szefowa. Wszyscy jej mowili, ze po 40 urodzinach musi sciac wlosy, bo paniom w tym wieku po prostu nie wypada nosic dlugich wlosow. Myslicie ze sie przejela? Ani troche. Teraz ma 60, wlosy nosi dlugie i w swietnej, nawiasem mowiac, kondycji.
Dzis standarodowo upiecie w loose bun, niezwykle niedbaly.
Pojdzie zamowienie do ZSK, jak nic, dzisiaj - mam w koszyku L-cysteine, mleczko pszczele i maslo mango.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 16:35   #43842
Volyova
Rozeznanie

zaczęło się, sezon grzewczy
czas się gotować do walki z suszą włosową

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 16:48   #43843
ewcia1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
zaczęło się, sezon grzewczy
czas się gotować do walki z suszą włosową
Niestety ;/ Eh...

28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 ... 60

Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com
ewcia1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 16:50   #43844
Ag Rafka
Rozeznanie

O, rany! znów natłukły kilka dobrych stron. Nadrobić może dam radę, ale cytowałabym do wieczora... Zobaczę, ile podołam

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
AgRafka nie przejmuj sie rocznikami - ja jestem np. 80
A to mnie pocieszyłaś przy moim 72, toż to inna dekada...

Cytat:
Dzień dobry
Chciałam wrzucić zdjęcia po keratynie, którą zastosowałam w psikadle (10 łyżek wody, 2 łyżki joaśki bs, 10 kropli keratyny, 10 kropli jedwabiu). Zuzyłam tak 1/5 mikstury. I efekt mi się spodobał. Jak na moje włosy to dość duży sukces

Tylko mam jeden problem, te mocno wycieniowane włosy teraz robią takie pędzelki, jakby odstają na samych końcach. Nie chce ścinać, bo będą w moim mniemaniu za krótkie. Więc może muszę końcówki mocniej żelować?
Ślicznie się skręciły. Ja też daję wiecej lnianego na końcówki i jest ok, odstają mi za to te krótsze kłaczki wyzej urwane, choć i tak dużo mniej niż na początku pielęgnacji.

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
(Wiem, że na tych zdjęciach niewiele widać,ale jednak różnicę między lnianym (z lewej) a artiste da się dostrzec,chyba)
Po lnianym dużo lepiej, nie ma takich postrzępionych ogonków.

Cytat:
Napisane przez goniiia Pokaż wiadomość
Ja mam dzisiaj trochę kryzys... po 4,5 miesiąca noszenia codziennie moich naturalnych kręciołków mam ochotę na jakąś zmianę... Mam ochotę wyprostować i walczę ze sobą wewnętrznie, żeby tego nie zrobić : P
Niedawno to przechodziłam. Ze względu na ciągłą potrzebę rozczesywania (a tu zakaz przy falach), tęskno mi się zrobiło za prostymi. A wczoraj przed henną umyłam sls-em i rozczesałam na mokro, żeby lepiej móc hennę nałożyć i... niestety podobałam się sobie w prostych gładkich... taka jakaś prawdziwsza ja. Choć to przecież fale są moja naturą. Wciąż uczę się je kochać.

Cytat:
Napisane przez Ostrovia Pokaż wiadomość
Witam wizażanki!

To mój pierwszy dzień na tym forum i jeszcze nie za bardzo to wszystko ogarniam, a więc z góry proszę o wyrozumiałość
Poniżej przedstawiam Wam moje włosy (ani to proste, anie kręcone, ani falowane). Końcówki są bardzo suche, mniej więcej od ucha w dół mają tendencję do puszenia i generalnie są bardzo trudne do ogarnięcia macie może dla mnie jakieś rady by nico je ujarzmić? Czy olejowanie (rozpoczynam od środy), nakładanie odżywek, masek (do tej pory robiłam to może raz w miesiącu) po każdym myciu coś pomoże?? A może macie jakieś "sekretne" sprawdzone triki jak wydobyć z nich naturalne piękno??

Generalnie to bardzo chciałabym je ściąć, ale mój mąż uwielbia długie włosy i póki co żadna diametralna zmiana nie wchodzi w grę
Witaj. Będą mega fale! Na końcówkach chcą spiralkować. Może pójdzie to w górę.

Cytat:
ech dziewczyny, mnie co i rusz cos uczula. To jest straszne. Do listy zakazanych trafiają: żel Isana czarnopomaranczowy, szampon Achem, pantene loki i fale, i nawet stara ukochana gloria.. Takze chwilowo chodze bez fal, drapiac sie jak nienormalna po głowie.. patyczkiem. Wracam na chwile do sprawdzonego zestawu wzmacniajacego z Joanny- szampon i odzywka. Bez stylizatora. Jak mi sie to uspokoi, to mam zamiar upichcic żel lniany.. pierwszy raz, bo jakos mnie obrzydza, ze z kuchennego garnka mam kłasc cos na głowe.. ale żołtko tez mnie brzydziło i miod

Przy takim podraznieniu skalpu od razu leca mi bardziej włosy, robia sie tłuste na drugi dzien. buuuu. głupia isana. głupia gloria. głupia skóra.
BidulkoWrażliwce jak Ajrisz pewno ci zaraz coś poradzą, lagodzą na pewno żel lniany lub aloesowy. Więcej nie znam.

Cytat:
Napisane przez Aoirghe Pokaż wiadomość
Ja akurat lubię peeling kawowy, świetnie wygładza, oczywiście nie cellulit (przynajmniej nie mój :P), ale skórę ogólnie.
W sumie mi się jakoś tragicznie skalp ostatnio nie tłuści (pielęgnacja mu widać służy), ale skoro tak reklamujesz, to tak się w tej kawie okąpię I pewnie opiję, a miałam rzucać kawę, ech

Ha, ja już mam swojego niezawodnego prostowacza Maska Gloria w każdym zestawieniu gwarantuje mi wyprost. Czy ona wszystkim falkom tak robi, czy tylko mi?
Kusicie tą kawą...
Mnie nie robi wyprostu, choć dotychczas stosowałam ją chyba tylko do glossu hennowego.
Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
to prawda, że po to forum ale to nie ten dział, a w tamtych wątkach które przeglądałam długo nikt nic nie pisał
ja się nie czuję blondynką (jak u bunny na blogu to jaaaaaaasne rasowe blondy ) więc nie wiem, poprzeglądam na pewno dziękuję pięknie

a w temacie, dosycham nadal, jakoś dużo odstawaczy
skręt jakiśtam jest, ale raczej płaskawy coś czuję, że do rana to nie przetrwa

wczoraj w nocy spadła mi apaszka, nie wiem co robiłam rano była reanimacja psikadłem i wygniatanie koszulką, włoski wyglądały w miarę, ale pod koniec dnia już ciężko, przy tym sporo odstających włosków

dobrej nocki
Jasne,że po to. Załuję, że nic nie potrafię doradzić(prócz tego,ze wszystkim farbujacym doradzam hennę-tyle że ona też moze wyjsc inaczej na odrostach i chyba bardziej nieprzewidywalna, z tego co na hennowym piszą). Mam nadzieję, że pokażesz efekt i będziesz zadowolona.

Cytat:

Wyszły fantastyczne loki, byłam niesamowicie dumna i obiecałam sobie, że jak tylko wróci chłop do domu, to każę zrobić mu fotę... ale musiałam wyjść i złapała mnie mżawka..... i pojawił się puch...... i już nie miałam co fotografować.

Ooooo, następna młódka Ojej, a ja po 30 właśnie na nowo zapusciłam, to dopiero brzydkie mam (będąc w pierwszej ciąży zresztą-co w tym wieku tez podobno niewskazane).Coż to bedzie po 40... nic tylko łysą zostać

Pokaż chociaż zdjecia po fryzjerze, skoro loków nie dało rady.

Cytat:
Z samorobionymi kosmetykami jest tez ten problem, ze skladnikow masz sporo, a potem dodajesz np 2% jakiegos ekstraktu, cos Ci nie podpasuje i tragedia...Przechodzilam przez wszystkie szczeble pielegnacji. Szampony z kazdej polki cenowej/aptecznej/organiczne/bez-SLS-owe/hinduskie/arabskie. Ziola trzeba tylko tyle, ze przygotowac przed uzyciem, nie trzeba ich jakos ekstra przygotowywac i czekac godzinami. Nie draznily, myly, tlko mi farbe ziolowa tez spieraly...
Obecnie myje OMO- odzywka Alterra z granatem na koncowki-na skalp Weleda rozmarynowa, potem znow Alterra, ale unikam kladzenia odzywki na skore glowy. No i przed myciem olejuje sie( Kahdi, Sesa, Hennara i mam teraz nowy z iherbu olejek). na razie jest ok..ale nie mam niczego w zanadrzu w razie podraznienia.
Elaen, witaj, widziałam wloski wcześniej, pofalowały zdecydowanie, a bedzie jeszcze lepiej. Tym bardziej, że Ty widzę u nas może nowa, ale doświadczona w kręceniu, olejach i innych kosmetycznych wspaniałościach.
Ja sie jeszcze nei odważyłam nic ukręcić. To co kupiłam do ukręcenia, zużywam dodając do odżywek, takam leniwa... Ale czas na nowe zamówienie, moze wiecej zamowię i pobełtam. Tylko szkoda mi właśnie trochę kasy na tyle składnieków, skoro potem wykorzystuje się 5%np.
Chyba że machnę coś na ZSK, tam gotowce sa...
Też sie czaiłam na szampony indyjskie, ale skoro wypłukują hennę, to podziekuję.
Cytat:
Napisane przez aleksandra987x Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny, nie nadążam z czytaniem was przez to diabelne liceum... Ale przybyłam po poradę i się pochwalić
Moje włosy po dwóch miesiącach pielęgnacji wyglądają lepiej, bardziej nawilżone są i skręt coraz bardziej przewidywalny. Ale zaczęły się diabelnie przetlłuszczać... myslałam, ze to przez headshoudersa na skalp stosowanego, ale odstawiłam i nic lepiej... teraz podejrzewam pluking na noc. Próbowałam umyć Granier Naturals z kwiatem lipy, szampon do przetłuszczających się, podział, ale za to nie było loków... sypkie, pięknie puszyste i wyprostowane włosy z po wywijanymi końcówkami... Poradzicie coś na to? Do tego przy takiej deszczowej pogodzie jak dziś moje loki w połowie dnia się prostują i przykalp się robi. Może dać w taki dzień odzywki b/s z dimethicone?
Ostatnio nauczyciel sprawdzał obecność, ja miałam wtedy włosy po garnierze w kucyku i z wyprostowaną grzywką, czyta moje nazwisko, mówię, ze jestem, a on tak szuka i pyta się gdzie. ja na to, że tutaj i podnoszę rękę. A on na to " no popatrz, a ja twoich włosów szukałem" jedyna lokowana w klasie jestem...
Cha, cha,boskie!!! No i świetnie, że tak świetnie! Na przetłuszczanie wypróbuj kawę, Miss T polecała.
Sensualitko, dzięki za tyle informacyjnego dobra!

Aa, zdjęcia po hennie dodam, jak się utleni. Choć szkou kolorysztycznego nie ma, tylko siwki i odrost pokryte i "płowość" zniknęła.

Edytowane przez Ag Rafka
Czas edycji: 2011-10-11 o 16:54
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 18:03   #43845
Bryzejda
Raczkowanie

Hej lokaski
Mnie znowu nie było, przez tydzień grzalam się w hiszpańskim słońcu

Nie dało to nic dobrego moim lokom, po pierwsze głowa się tłusciła, po drugie nie miałam ze sobą dyfuzora (za ciężki był), po trzecie chyba woda była za twarda.
Jakos tak nie dały się okiełznać te loki

Ale już wróciłam i pielęgnację kontynuuję pełną parą

Cel:
Dbac o wlosy i skore
Bryzejda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 18:04   #43846
myszka2020
Zakorzenienie

Sensualitka - cudowny masz zbiór i dziękuję za świetne, przydatne informacje Lecytyna, olej lanolinowy i mleczko migdałowe bardzo mnie zainteresowały, zamówię przy najbliższych zakupach na mazidłach, bo to emolienty, a zauważyłam, że emolientowe odżywki bardzo mi służą

Jutro USG, ciekawe, czy Maleństwo dobrze się obróci
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 18:09   #43847
ewcia1807
Zakorzenienie

A do mnie dziś przyszła paczka z keratyną , olejkiem jojoba i próbką masła shea

To shea bardzo fajne jest na usta. Akurat w malutkim pudełeczku Przyda się na chłodne dni

Stary 2011-10-11, 18:09   #43848
Elaen
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość
Elaen, witaj, widziałam wloski wcześniej, pofalowały zdecydowanie, a bedzie jeszcze lepiej. Tym bardziej, że Ty widzę u nas może nowa, ale doświadczona w kręceniu, olejach i innych kosmetycznych wspaniałościach.
Ja sie jeszcze nei odważyłam nic ukręcić. To co kupiłam do ukręcenia, zużywam dodając do odżywek, takam leniwa... Ale czas na nowe zamówienie, moze wiecej zamowię i pobełtam. Tylko szkoda mi właśnie trochę kasy na tyle składnieków, skoro potem wykorzystuje się 5%np.
Chyba że machnę coś na ZSK, tam gotowce sa...
Też sie czaiłam na szampony indyjskie, ale skoro wypłukują hennę, to podziekuję.
Ty sie chwalisz cyferkami 72, a ja mam dumniejsze 69 stad i bagaz doswiadczen wiekszy...
eksperymenty to moja specjalnosc...Krecenie kosmetykow daje duzo satysfakcji, ale jest jedno duze ALE, przez ktore porzucilam krecenie-to zapach wlasnorobionych kosmetykow, ktory kompletnie nie odpowiadal mojej lepszej polowie..a na eksperymenty z tworzeniem zapachow zabraklo mi weny i "nosa". Nie mowiac o tym, ze zanim niektore skladniki wykorzystalam, zdazyly sie przeterminowac, bo ilosci zuzywane byly minimalne. W przypadku wlasnorobionych kosmetykow sprawdzaja sie gotowe zestawy, gdzie wykorzystuje sie wszystko-ale to zupelnie inny temat...Ewentualnie wzbogacanie gotowcow w poszczegolne skladniki-keratyne, jedwab czy aloes..ale ja w to juz wchodzic nie chce na nowo...
Elaen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 18:16   #43849
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

myszko, zdecydowanie polecam kawę na przetłuszczanie, ale nie wiem czy to czasem nie tylko u mnie tak działa
Cytat:
U mnie miała być akcja denko... ale te diabelskie odżywki z piekła rodem nie chcą się skończyć, choć nakładam je tonami... więc cóż ja biedna miałam zrobić, kupiłam 3 nowe
(a mój mąż namawiał mnie jeszcze na czwartą, ale byłam twarda i się nie dałam! chlip...)

Zaraz, ale skoro nie masz żadnej DOBREJ odżywki, to koniecznie MUSISZ kupić choć jedną dobrą Bez przesady, nie uprawiajmy masochizmu
Nie kuś, nie kuś. Mam 5000 innych wydatków teraz, muszę zużyc to co mam...

Obcięłam grzywkę. Po prostu musiałam coś zmienic, jak nie mogę kupowac kosmetyków to chociaż to Nawet mi się podoba

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 18:21   #43850
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewcia1807 Pokaż wiadomość
A do mnie dziś przyszła paczka z keratyną , olejkiem jojoba i próbką masła shea

To shea bardzo fajne jest na usta. Akurat w malutkim pudełeczku Przyda się na chłodne dni
Ja uwielbiam wszelkie masełka na usta, bardzo ładnie zmiękczają i wygładzają

Cytat:
myszko, zdecydowanie polecam kawę na przetłuszczanie, ale nie wiem czy to czasem nie tylko u mnie tak działa

Nie kuś, nie kuś. Mam 5000 innych wydatków teraz, muszę zużyc to co mam...

Obcięłam grzywkę. Po prostu musiałam coś zmienic, jak nie mogę kupowac kosmetyków to chociaż to Nawet mi się podoba
Pokaż, pokaż zdjęcie
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 18:24   #43851
ewcia1807
Zakorzenienie

O taak Świetny jest

Takie delikatne usteczka są po nim

Wcześniej nigdy nie próbowałam tego typu różności

Stary 2011-10-11, 18:28   #43852
Maliniarka
Zakorzenienie

gUpie studia, nie mam czasu na wątku siedzieć
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 18:33   #43853
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Wróciłam, żyję, włosy proste ale o tym za chwilę

Cytat:
Moja koleżanka, czerpiąc z podobnych mądrości, powiedziała mi, że skoro końcówki mi się podkręcają, to powinnam obciąć włosy na bardzo krótko i wtedy odrosną kręcone Pewnie notka dotyczyła mega zniszczonych lokasów, ale na pewno nie fal jak moje
Hehe, jak 3 miesiąca ścięłam swoje włosiska do pasa i zaraz potem przestałam je prostować, to bratowa podobnie stwierdziła, że im włosy krótsze tym bardziej skręcone
A zniszczone włosy to ja bardzo często widzę u nastolatek. Nie tylko zniszczone, ale też po prostu brudne, niestety.

Cytat:
Pysznie
Wklejałam niedawno na No poo przepis na "szampon" z samego aloesu chyba :P
Wczoraj tam byłam, widziałam

Cytat:
Coś czuję że zakręcone wizażanki masowo zaczną kupować komórki z dobrymi aparatami
Ech Ja mam w domu dwa aparaty, ale za chiny nie umiem sobie foty zrobić. Kariera słit emo nie dla mnie.

Cytat:
Kciuki
Ja też, ale podejrzewam że wrócę conajwyżej rozczochrana
Nie wiem jak wy trafiacie, mi w całym życiu fryzjerka prostowała włosy RAZ
Mnie zawsze prostowali. Dlatego ostatnio bardzo się starałam o wydobycie loków, żeby móc je pokazać, żeby mi fryzjer uwierzył, że jestem kręcona i słuchał, co mówię

Cytat:
Ja dopiero zaczynam z kosmetykami samorobionymi i póki co jestem zachwycona. Dla mnie kosmetyk handmade oznacza całkowitą kontrolę nad składem i możliwość unikania podrażniających składników. Zrobiłam krem do buzi i poza zapachem działa fantastycznie (a to mój pierwszy krem!). Teraz czekam na przesyłkę z ZSK, mam zamiar robić nawilżającą wcierkę do skalpu z mocznikiem i kofeiną.

Cytat:

2. Olej lanolinowy - kolejny mój włosowy must have. Również i on obecnie każdorazowo wchodzi w skład olejowych odżywek. Rewelacyjnie ujarzmia puszenie. Zrobiłam kiedyś eksperyment i nie dodałam go dwa razy pod rząd bo chciałam zobaczyć czy faktycznie to działanie należy przypisać jemu. Puch wrócił od strzału. A więc nie rozstaje się z nim. Świetny emolient
Ech Lanolina jest składnikiem tłuszczopotu owczego, który pełni funkcję ochronną Studiowałam budowę włókien wełnianych, więc właściwie nie dziwi mnie użyteczność oleju lanolinowego, jak również keratyny (i innych protein).
Ale wcześniej nigdy bym nie wpadła na to, że wiedza włókiennicza może się przydać do pielęgnacji włosów.

Cytat:
Niedawno to przechodziłam. Ze względu na ciągłą potrzebę rozczesywania (a tu zakaz przy falach), tęskno mi się zrobiło za prostymi. A wczoraj przed henną umyłam sls-em i rozczesałam na mokro, żeby lepiej móc hennę nałożyć i... niestety podobałam się sobie w prostych gładkich... taka jakaś prawdziwsza ja. Choć to przecież fale są moja naturą. Wciąż uczę się je kochać.
W tajemnicy powiem, że siebie też lubię w prostych włosach, czasem bardziej niż w kręconych.

Cytat:
Ooooo, następna młódka
KOCHAM CIĘ

Cytat:
Ojej, a ja po 30 właśnie na nowo zapusciłam, to dopiero brzydkie mam (będąc w pierwszej ciąży zresztą-co w tym wieku tez podobno niewskazane).Coż to bedzie po 40... nic tylko łysą zostać
Wiesz, wg niektórych młodych gniewnych po 30 to już wypada trumnę sobie zakupić a nie o włosach myśleć... a 40 lat? Jak to powiedziała (ironicznie) moja koleżanka (rocznik 75) "bez jaj, ludzie tyle nie żyją!"
Moja siostra rocznik 73 jest właśnie w trakcie zapuszczania włosów

Cytat:
Pokaż chociaż zdjecia po fryzjerze, skoro loków nie dało rady.
A więc jednak było lepiej niż myślałam
Zrobiłam najlepsze loki na jakie mnie było stać i poleciałam do salonu modląc się w duchu, żeby mżawka nie zrobiła ze mnie króla lwa. :P Wpadłam do środka i w obawie, gdyby przekaz wizualny nie zadziałał, od razu zapodałam przekaz werbalny "ekhem, wie pan, mam kręcone włosy i chcę je dalej takie nosić" Okazało się, że jednak p. Maciek loki zauważył i kiedy poprosiłam o zrobienie warstw, od razu wiedział o co chodzi a na koniec strzyżenia SAM zapytał, jak modelować. A mnie diabeł podkusił i poprosiłam o prostowanie Jednak to była moja wolna wola i gdybym chciała, to prostowania by nie było, więc naprawdę nie mam nic do zarzucenia.
Aha, byłam ścinana na mokro, pytałam o ścinanie na sucho (ale już podczas strzyżenia), ale ponoć lepiej robić to na mokro, bo włosy kręcone i tak się za każdym razem inaczej układają, a na sucho ewentualnie robić poprawki. Przyjęłam tłumaczenie, bo u mnie loki faktycznie nie są ustabilizowane.
Ogólnie jestem zadowolona i nie mam poczucia, że p. Maciek zadziałał wbrew naturze, cięcie jest super, dolna warstwa nie jest zbyt cienka, więc nie będzie smętnych ogonków. I znów mam grzywkę Póki co nacieszę się prostą fryzurą a po myciu zobaczymy. To już 3 raz u tego fryzjera i po raz 3 jestem naprawdę zadowolona. Inni fryzjerzy nigdy za dobrze sobie nie radzili z cieniowaniem moich kłaczków.

Fotka będzie pewnie późnym wieczorem
Stary 2011-10-11, 18:34   #43854
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Pokaż, pokaż zdjęcie
Już pokazuję. Wybaczcie, że bez twarzy, ale na własnoręcznie robionych zdjęciach zawsze wyglądam jak przecpana

A, włosów nie prostowałam, to właśnie efekt zastosowania maski bingo i dodania do niej mleka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC04162.jpg (89,9 KB, 70 załadowań)

Stary 2011-10-11, 18:38   #43855
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Ty sie chwalisz cyferkami 72, a ja mam dumniejsze 69 stad i bagaz doswiadczen wiekszy...
eksperymenty to moja specjalnosc...Krecenie kosmetykow daje duzo satysfakcji, ale jest jedno duze ALE, przez ktore porzucilam krecenie-to zapach wlasnorobionych kosmetykow, ktory kompletnie nie odpowiadal mojej lepszej polowie..a na eksperymenty z tworzeniem zapachow zabraklo mi weny i "nosa". Nie mowiac o tym, ze zanim niektore skladniki wykorzystalam, zdazyly sie przeterminowac, bo ilosci zuzywane byly minimalne. W przypadku wlasnorobionych kosmetykow sprawdzaja sie gotowe zestawy, gdzie wykorzystuje sie wszystko-ale to zupelnie inny temat...Ewentualnie wzbogacanie gotowcow w poszczegolne skladniki-keratyne, jedwab czy aloes..ale ja w to juz wchodzic nie chce na nowo...
Haha, prawda, zapach samoróbek potrafi powalić Keratyna przeraźliwie śmierdzi, co tu kryć, a inne półprodukty nierzadko są jeszcze gorsze.

Cytat:
Już pokazuję. Wybaczcie, że bez twarzy, ale na własnoręcznie robionych zdjęciach zawsze wyglądam jak przecpana

A, włosów nie prostowałam, to właśnie efekt zastosowania maski bingo i dodania do niej mleka
Zazdroszczę grzywki. Ja takiej nie mogę nosić. Aha, koloru też zazdroszczę.
Stary 2011-10-11, 18:40   #43856
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:

tu wyglądasz jak na bardzo zajmującym wykładzie

sama cięłaś? bardzo mi się podoba
a ten kolor, a ten blask
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Stary 2011-10-11, 18:43   #43857
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:
A czemuż?
Ja wyznaję zasadę, że dobrze zrobiona i dobrze wypita kawa (w sensie nie na pusty żołąek) nie szkodzi
No co Ty, kawa do zUo Wprawdzie wg kuchni chińskiej taka gotowana z cynamonem, imbirem i gałką przeciwnie - całkiem zdrowa. Ale oczywiście bez mleka, a ja nie lubię be mleka. Cały czas usiłuję nie pić mleka.
Dziś oczywiście wypiłam, bo skoro już ugotowałam na włosy khemm...

No i nie udało się dziś nie myć, bo muszę wypróbować kawę

Cytat:

O wow, ale zbiory! Uwielbiam mazidłowanie Też trochę zebrałam, ale nie aż tyle, no i ja zdecydowanie początkująca jestem

Mam tę lecytynę: http://mazidla.com/component/virtuem...&product_id=51

Myślałam właśnie ją zmieszać z olejem jakimś, w jakiej robisz proporcji?
Swoją drogą mam też granulowaną lecytynę, wprawdzie miałam z niej robić prawdziwą czekoladę, ale coś nie udało mi się zakupić póki co masła kakaowego, więc sobie leży. Ciekawe, czy na włosy dałoby się ją wykorzystać.

I ja też myję paszczę olejiem z dodatkiem glyceryl cocoate Myślałam nawet o tym, żeby myć tak całe ciało, ale na razie mam w zapasie olejek isany na bazie oleju słonecznikowego. Ale o myciu włosów nie pomyślałam, teraz mnie kusi wypróbować, ale chyba dopiero w weekend, tak na wszelki wypadek
Swoją drogą - czemu przeważnie te olejki do mycia są na bazie oleju słonecznikowego? Ja akurat mam w tej chwili z pestek winogron. W ogóle ten olejek z glycerylem jest genialny do zmywania makijażu, nawet wodoodpornego.

Reszta zabrzmiała tak zachęcająco, że jak tylko będę zamawiać na mazidłach, to wszystko wezmę Teraz miejcie mnie na sumieniu, przez Was czeka mnie bankructwo, jak nie odżywki, to jakieś inne specyfiki

Cytat:
O, rany! znów natłukły kilka dobrych stron. Nadrobić może dam radę, ale cytowałabym do wieczora... Zobaczę, ile podołam

A to mnie pocieszyłaś przy moim 72, toż to inna dekada...
Po włosach wyglądasz na 20 lat, więc co tu się przejmować :P
Ja w sumie też do nastolatek nie należę, ech.

Cytat:

Wowwww! ) Ja chcę takie

A dziś mam kolejny dzień włosowego niewypału. Wieczorem prosto, ale obleci, rano znośnie, niestety, po deszczu końce się spuszyły Miałam wziąć coś ze sobą do ewentualnego przygładzenia, ale zapomniałam. Postęp jest taki, że wcześniej spuszyłabym się na całej długości, ale teraz tylko końce. Natomiast przy skalpie kłaki mi się przykleiły do. skóry. Grrr...

A w ogóle od sierpnia walczę z fryzurą i tak dziś spojrzałam na nie z bliska i widzę, że efekty nie są powalające. Nadal są suche i nadal się strączkują. Buee.
Aoirghe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 18:45   #43858
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
Zazdroszczę grzywki. Ja takiej nie mogę nosić. Aha, koloru też zazdroszczę.
Dziękuję Kolor to henna z indygo w proporcji 3 łyżki henny i 6 indygo
Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
tu wyglądasz jak na bardzo zajmującym wykładzie

sama cięłaś? bardzo mi się podoba
a ten kolor, a ten blask
Cóż, ta poza odzwierciedla moje uczucia na myśl o jutrzejszym zaliczeniu z psychologii
Sama

Popadnę przez was w samozachwyt

Stary 2011-10-11, 19:02   #43859
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję Kolor to henna z indygo w proporcji 3 łyżki henny i 6 indygo
chcę albo nie, boję się...
Cytat:
Cóż, ta poza odzwierciedla moje uczucia na myśl o jutrzejszym zaliczeniu z psychologii

Cytat:
Sama
zdolna bestia
Cytat:
Popadnę przez was w samozachwyt [
nie ma przeciwskazań

mam strupki w głowie
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Stary 2011-10-11, 19:21   #43860
anoska
Zakorzenienie

od ponad tygodnia nie miałam na głowie ani jednego loka ani jednej fali ;(
ciągle spięte nie mam pojęcia jak reanimować rano i co z nimi robić

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości)

Zasady wysyłania wiadomości