Biżuteryjny wątek plotkowy VII - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-16, 14:50   #901
maly_karaluszek
Zadomowienie

Dot.: Biżuteryjny wątek plotkowy VII

Cytat:
Napisane przez nagaLy Pokaż wiadomość
Nie, nie ma wpływu na liczbę wierzących. Zwiększona frekwencja nie oznacza głębszej wiary
To prawda. Z drugiej strony nikt nikomu do głowy nie zajrzy i nie sprawdzi w co na prawdę wierzy, dlatego zinterpretowałam wierzących jako chodzących na religię, zdaję sobie sprawę że nie do końca jest to słuszne.

Cytat:
Rozróżnijmy - religia, chrześcijaństwo wiara.
Nie edukacja obowiązkowa w języku ojczystym. Nie matematyka, nie chemia, nie biologia, nie nauka - a wiara. Ja nie wierzę. Rozmawiamy o lekkiej abstrakcji. Mnie nie interesuje cudza wiara, nie chcę być zmuszana do okienka, bo ktoś sobie wymyślił, że to zniechęci do opuszczania religii.
Jakbym miała etat, to powinnam mieć takie samo prawo wyboru jak pozostali. Tymczasem wygląda na to, że wybór ma tu tylko Katecheta. Tymczasem w moim mniemaniu pierwszeństwo powinni mieć nauczyciele nauczający przedmiotów OBOWIĄZKOWYCH. Ewentualnie [ewentualnie] na równi. A póki co - pierwszeństwo ma kościół - i to jednego, konkretnego wyznania.
ALE znacząca większość Polaków formalnie jest katolikami, są ochrzczeni itd.
Co z tego że np większość moich znajomych twierdzi że jest ateistami, skoro tylko JEDNA osoba spośród nich załatwiła formalnie sprawę wystąpienia z Kościoła?
W takim wypadku nie dziwię się, że szkoły i parafie zakładają że prawie wszyscy uczniowie będą chodzili na lekcje religii, ja też bym na ich miejscu tak założyła^^

Cytat:
Napisane przez orangecountry Pokaż wiadomość
hm. a gdyby do szkoły przyszedł Anglik? to co?na polski on też nie chce chodzić więc lekcja polskiego KONIECZNIE ma być ostatnią lekcją danego dnia? bo on nie chce chodzić? dla mnie to paranoja......... sorki ale szukanie dziury w całym. nie chcesz nie chodź. ale nie rób kłopotu tym co chcą chodzić.
Naga. jakby Ci dziecko do przedszkola chodziło i jakbyś miała etat normalnie w pracy i możliwość - wybierasz rano czy wieczorem tylko raz, to na pewno weźmiesz dziecko pod uwagę że samo so przedszkola sie nie zaprowadzi.... bo mąż też ma do pracy i tylko odebrać może.........
Nie, Anglik ma obowiązek chodzić i na angielski (na którym się nudzi bo to wszystko wie) i na polski (na którym niewiele rozumie) bo to obowiązkowe przedmioty, nikt go nie pyta co on chce^^ Przynajmniej tak było u mnie i jest u mojego brata.
maly_karaluszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 17:15   #902
Martva
Zadomowienie

Cytat:
wiesz, słyszałam o tym nie raz ...... - moja starsza siostra jest farmaceutką i to serio jest problem etyczny - nie to aby ona była specjalnie wierząca - jako taka sie nie deklaruje ale jest przeciwko antykoncepcji a musi ją sprzedawać. takie łamanie własnych przekonań troszkę.
Mogła to przemyśleć na studiach. Może zmienić zawód i sprzedawać kosmetyki.
Muszę przyznać że jak usłyszałam o całej sprawie, to dostałam piany i wściekłej furii. Mam receptę od konkretnego lekarza. Z podpisem i pieczątką. Na konkretny preparat. Dla konkretnej osoby. Z konkretnego powodu, który imho nikogo innego poza mną i moim lekarzem nie powinien obchodzić. Solonym obowiązkiem farmaceuty jest mi ten LEK wydać. Zwłaszcza że w moim przypadku to jest lek, mam nieprzyjemność chorować na endometriozę, o istnieniu seksu staram się nie pamiętać, więc nie grzeszę, moje endometrium trzeba jakoś trzymać w ryzach, a najłatwiej właśnie antykoncepcją hormonalną. Czy takiemu farmaceucie z sumieniem i przy okazji całej kolejce ludzi stojących za mną mam tłumaczyć że to nie jest dla mnie antykoncepcja, bo się nie sekszę, tylko leczenie, o tu mam diagnozę na papierku, tu mam dodatkowe zaświadczenie od lekarza, mogę dostać pas cnoty w komplecie z tym dziełem szatana czyli tabletkami anty? Nożeż. Co jeszcze?

A już rozwalają mnie katoliccy farmaceuci z przerostem sumienia którzy KŁAMIĄ że nie mogą sprzedać bo ma tego na stanie. Och, straszna straszna antykoncepcja, nie sprzedam bo się brzydzę, ale skłamać można? Obrzydliwość.
Martva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 17:30   #903
nagaLy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martva Pokaż wiadomość
A już rozwalają mnie katoliccy farmaceuci z przerostem sumienia którzy KŁAMIĄ że nie mogą sprzedać bo ma tego na stanie. Och, straszna straszna antykoncepcja, nie sprzedam bo się brzydzę, ale skłamać można? Obrzydliwość.
Takiemu farmaceucie warto przypomnieć, że ma obowiązek sprowadzić dla Ciebie lek

nagaLy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 17:41   #904
Martva
Zadomowienie

Na ogół kupuję w przeddzień jak potrzebuję, teraz, jak mi jeszcze nikt z sumieniem nie wyskakuje. Ale ja to pal sześć, z Krakowa jestem, aptek jest od cholery, a jak się trafi taki z przerostem sumienia w małej miejscowości czy na wsi?
Stary 2011-10-16, 17:41   #905
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Nie wyobrażam sobie, aby aptekarz nie wydał mi leku ze względu na swoje przekonania. Kurczę, czy kasjerka na kasie we wspomnianej Biedronce może nie sprzedać mięsa, bo jest wegetarianką i uważa, że mięso to zło? W pracy pewne prywatne przekonania należy schować do kieszeni, bo klienta nie powinny interesować przekonania czy wiara sprzedawcy / aptekarza.
Stary 2011-10-16, 19:16   #906
E_W
Wtajemniczenie

Słuchałam dyskusji na ten temat w Superstacji. jedyny argument pani farmaceutki - "nie, bo nie" - i nie docierały do niej żadne tłumaczenia jej oponentki z organizacji walczącej o prawa kobiet. Nawet te o zdrowiu, czy wypełnianiu przepisów o dostępie do antykoncepcji.
I pomyślałam to, co Beacia, tylko w związku z moim zawodem. Co, jeśli nauczyciele odezwą się z podobnym "problemem"?!
E_W jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 19:24   #907
nagaLy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez E_W Pokaż wiadomość
Słuchałam dyskusji na ten temat w Superstacji. jedyny argument pani farmaceutki - "nie, bo nie" - i nie docierały do niej żadne tłumaczenia jej oponentki z organizacji walczącej o prawa kobiet. Nawet te o zdrowiu, czy wypełnianiu przepisów o dostępie do antykoncepcji.
I pomyślałam to, co Beacia, tylko w związku z moim zawodem. Co, jeśli nauczyciele odezwą się z podobnym "problemem"?!
Np nauczyciel polonista-ateista wraz z innymi polonistami-ateistami [albo, o właśnie - historykami-ateistami] wystąpią o wycięcie z programu obowiązkowego - Biblii. Bo gryzie się to z ich przekonaniami :P

Stary 2011-10-16, 19:28   #908
E_W
Wtajemniczenie

Ewentualnie historyk zaproponuje interpretację historii II WŚ w stylu słynnego dra Ratajczaka!
Stary 2011-10-16, 19:28   #909
orangecountry
Zadomowienie

GG do orangecountry

oo proszę. a Koranu już nie? bo ja na histori miałam dużo o Mahomecie i wogule. może też wytnijmy. co to tylko Biblia przeszkadza? jak ma nie być jej niech nie będzie niczego! i sorki ale wtedy raczej dzieci nie zrozumieją kontekstu historycznego . niom. przepraszam bardzo ale będę tego bronić! sorki ale tak nie można!

my world , my love, my wire [czyli mój wąteczek z biżuterią.]-

wymienię:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post30284685
orangecountry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 19:34   #910
Martva
Zadomowienie

orangecountry, ironia jest czymś więcej niż sześcioliterowym słowem zaczynającym się na literę 'i', wiesz?
Stary 2011-10-16, 19:35   #911
E_W
Wtajemniczenie

Cytat:
oo proszę. a Koranu już nie? bo ja na histori miałam dużo o Mahomecie i wogule. może też wytnijmy. co to tylko Biblia przeszkadza? jak ma nie być jej niech nie będzie niczego! i sorki ale wtedy raczej dzieci nie zrozumieją kontekstu historycznego . niom. przepraszam bardzo ale będę tego bronić! sorki ale tak nie można!
Nagly chodziło raczej o ideę - "neguję istnienie tego, co mi osobiście nie pasuje".
Stary 2011-10-16, 19:36   #912
nagaLy
Zakorzenienie

Cytat:
Masz rację. Wytnijmy wszystkie religie. I II w.ś. również bo gryzie się to z przekonaniami narodu niemieckiego. Chociaż... w sumie wszystkie wojny wytnijmy, bo zawsze się to gryzie z czyimiś przekonaniami ))

O co chodzi - by nikt nie przeginał. Nie przeszkadza mi ani religia w szkołach jako przedmiot dodatkowy, tyko niech szanują innych.
Jak 25 osób chodzi na angielski a 5 na niemiecki to i tak oba przedmioty są traktowane jak klasa niepełna i stara się grono pedagogiczne dostosować tak, by jednak nikt nie miał okienka. Czasem się nie da ale często się da. Tylko - z religią raczej się nawet nie próbuje.
Nie przeszkadza mi wierzący aptekarz ale niech nie przekłada na mnie swoich przekonań - mam receptę od lekarza i chcę lek, nie będę się tłumaczyć farmaceucie który często ma wiedzę medyczną taką samą jak pacjent [a bywa, że i mniejszą]. Po to studiuje się na AM by móc orzekać co Pacjent może otrzymać a co działa na jego szkodę. I nawet jeśli lekarz zadziała na szkodę pacjenta, to lekarz za to odpowiada.

Stary 2011-10-16, 20:25   #913
orangecountry
Zadomowienie

GG do orangecountry

Cytat:
Nie przeszkadza mi wierzący aptekarz ale niech nie przekłada na mnie swoich przekonań - mam receptę od lekarza i chcę lek, nie będę się tłumaczyć farmaceucie który często ma wiedzę medyczną taką samą jak pacjent [a bywa, że i mniejszą]. Po to studiuje się na AM by móc orzekać co Pacjent może otrzymać a co działa na jego szkodę. I nawet jeśli lekarz zadziała na szkodę pacjenta, to lekarz za to odpowiada.
farmaceuta 5 lat studiował wiedzę na temat leków. i wie coś nie coś na ten temat. lekarz na studiach ma jeden przedmiot w którym musi zaliczyć podstawową wiedzę na temat farmidexu. mam dużo znajomych studiujących lub kończących medycynę, także 'małe' wtyki w środowisku lekarskim - wśród farmaceutów także. i hm. lekarz jest od zdiagnozowania choroby i ustawienia przebiegu leczenia. często lekarze co najmniej na początkowej drodze konsultują takie rzeczy ze specjalistą, farmaceutą. leków lekarz sie uczy w praktyce - wiedze którą farmaceuta posiada.

my world , my love, my wire [czyli mój wąteczek z biżuterią.]-

wymienię:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post30284685
orangecountry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 20:36   #914
Kathinna
Zakorzenienie

GG do Kathinna

Ale człowiekiem decyzyjnym (podejmującym ostateczną decyzję) jest mimo wszystko lekarz, nie farmaceuta.
Stary 2011-10-16, 20:51   #915
lookrecya
Zadomowienie

GG do lookrecya

o, a tu niestety musze sie wlaczyc - wielu moich znajomych narzeka na to, ze lekarz moze sobie na recepcie bezmyslnie nabazgrac co chce, a za wydany lek odpowiada aptekarz - jak na recepcie widnieje zla dawka, aptekarz musi to zauwazyc i wydac prawidlowa, za wszystkie bledy formalne na receptach tez on odpowiada - juz sie nie raz nasluchalam jak znajomi musieli biegac po osiedlach krakowskich, zeby uzupelnic pieczatke, albo sprwdzic czy jedna osoba nie wziela 2 lekow wchodzacych w interakcje, a ktore zostaly zakupione przez te sama osobe w krotkim czasie... zastanawiam sie jak rozwiazaja takie sytuacje w molochach gdzie ludzie zjezdzaja sie po leki z odleglej okolicy, a faraceutow nie sposob zliczyc....
lookrecya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 20:55   #916
staska_stasia
Zakorzenienie

Ja powtórzę to, co już napisałam.
Chociaż jestem katoliczką, to uważam, że pigułki anty- niech sprzedają, wiadomo, są różne przyczyny. Ale pigułki "po"- uważam, że farmaceuci powinni mieć prawo od tego się uchylić. Według wiary chrześcijańskiej życie człowieka rozpoczyna się od poczęcia, czyli połączenia się komórki męskiej i żeńskiej. Zatem sprzedanie takiego leku byłoby świadomym (bo przecież farmaceuta ma wiedzę jak to działa) udziałem w przerwaniu ciąży i ludzkiego życia.

Nie rozumiem też argumentów- jak nie chce sprzedawać, to po co szła na farmację? W aptekach sprzedawane są przecież także inne leki, nie tylko pigułki antykoncpecyjne i pigułki "po". To tak samo jakby ktoś zapytał prawnika- a po co poszedłeś na prawo, skoro nie chcesz reprezentować interesów strony, gdzie widzisz, że ta strona wyraźnie kręci, kłamie i może dojść do rażącego pokrzywdzenia interesu strony słabszej.

Edit. I zgadzam się z lookrecyą. Farmaceuci też odpowiadają za to, co wydają. Koleżanka skończyła studium na technika farmacji (nb. farmaceutą nie jest) i opowiadała, jak szukała pewnej pani, której lekarz przypisał taką mieszankę leków, że serce raz dwa by stanęło. Albo jak lekarze piszą recepty do zrobienia i podają nieprawidłowe ilości składników, które w nadmiarze mogą zaszkodzić, a farmaceuta musi je wyłapać i poprawić.
No, nie wspominając o czytelności lekarskiego pisma na receptach

Edytowane przez staska_stasia
Czas edycji: 2011-10-16 o 20:58
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 21:04   #917
_Nefryt_
Raczkowanie

GG do _Nefryt_

Ja się zgadzam ze Staśką, kiedy komórka męska z żeńską się połączą, to już powstaje osobne DNA innej osoby, która ma prawo do życia tak jak każdy i w tej kwestii rozumiem farmaceutów.
W kwestii tabletek anty, to większość osób, które znam osobiście ma je przepisane właśnie ze względów zdrowotnych, a nie jako środek antykoncepcyjny jako taki- czy to przez nieregularne miesiączki, problemy z hormonami, jajnikami i inne.
Stary 2011-10-16, 21:04   #918
nagaLy
Zakorzenienie

Cytat:
farmaceuta 5 lat studiował wiedzę na temat leków. i wie coś nie coś na ten temat.
Zgadza się. Wie dosłownie: coś. Nie wie natomiast wiele o chorobach, na które dany lek można stosować jako dający oczekiwany efekt UBOCZNY [czyli miast antykoncepcyjnego]. To ma wiedzieć lekarz i dlatego tylko lekarz powinien mieć prawo do decydowania.
Uważam, że farmaceuta powinien mieć prawo do decydowania o wydaniu leku tylko w sytuacji, kiedy sam jest lekarzem, odbył praktykę i ma więcej wspólnego z "przypadkami", niż z suchą teorią n.t danego leku.
Zgodziłabyś się, by pielęgniarka przeprowadziła operację na Twoim dziecku? I czemu nie, skoro kilka lat studiowała opiekę okołooperacyjną?

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
Ja powtórzę to, co już napisałam.
Chociaż jestem katoliczką, to uważam, że pigułki anty- niech sprzedają, wiadomo, są różne przyczyny. Ale pigułki "po"- uważam, że farmaceuci powinni mieć prawo od tego się uchylić.
A ja ponownie spytam: dlaczego, skoro mechanizm działania jest taki sam?
Czytałyście dziewczyny o tym jak działają tabletki anty a jak tabletka po? Podpowiem: różnica wyłącznie w dawce a skutek w działaniu identyczny [tabletka po w dawce większej niż tabletka anty bo ta druga, jeśli jest zażywana regularnie, nie spowoduje powstania sytuacji w jakiej trzeba zażyć tabletkę po - i odwrotnie - tabletka po w kilka razy większej dawce by zadziałać jak pigułka antykoncepcyjna - a nie zadziała tak samo jeśli nie jest przyjmowana regularnie, jak tabletka anty.

Stary 2011-10-16, 21:14   #919
staska_stasia
Zakorzenienie

Różnica jest taka, że tabletki antykoncepcyjne mogą być brane tez jako kuracja hormonalna. Pomijam kwestie, że ich łowne działanie (czyli niedopuszczenie do ciąży) też jest niezgodne z sumieniem katolika itd. Znam jednak parę dziewczyn, które biorą te tabletki w celach zdrowotnych (nie wnikam, czy gin nie mół przypisac czegoś innego na bolesne lub nieregularne okresy, bo się na tym nie znam, zapisał to, więc to biorą).
Natomiast w przypadku tabletki "po"- w wielu przypadkach życie już powstało i to będzie skierowane przeciwko temu życiu. Według katolicyzmu- będzie zabójstwem.
Nie chodzi mi o różnicę w działaniu mechanizmu, chodzi mi o różnicę w celu podania.
Nie może też być takiej sytuacji, żeby pigułka po była nadużywana, bo np. dziewczyna/ kobieta lubi się zabawić a potem ląduje z pierwszym lepszym facetem w łóżku. A nastepnego dnia do lekarza, który od ręki jej wypisze. A przecież w każdym mieście znajdzie się taki, co nie będzie zadawać zbyt wielu pytań i machnie podpis na recepcie. Bo skoro można dostać lipne zwolnienia na w-f, lipne zwolnienia lekarskie, być może nawet lipne orzeczenia lekarza sądowego, to co za problem dostać też taką receptę?
Stary 2011-10-16, 21:16   #920
lookrecya
Zadomowienie

GG do lookrecya

Cytat:
Zgadza się. Wie dosłownie: coś. Nie wie natomiast wiele o chorobach, na które dany lek można stosować jako dający oczekiwany efekt UBOCZNY [czyli miast antykoncepcyjnego]. To ma wiedzieć lekarz i dlatego tylko lekarz powinien mieć prawo do decydowania.
Uważam, że farmaceuta powinien mieć prawo do decydowania o wydaniu leku tylko w sytuacji, kiedy sam jest lekarzem, odbył praktykę i ma więcej wspólnego z "przypadkami", niż z suchą teorią n.t danego leku.
Zgodziłabyś się, by pielęgniarka przeprowadziła operację na Twoim dziecku? I czemu nie, skoro kilka lat studiowała opiekę okołooperacyjną?
no nie.. przepraszam bardzo, ale abstrahujac od glownego tematu, to zupelnie nie wiesz o czym mowisz... to aptekarz wlasnie ma swiety obowiazek znac wszystkie dzialania leku zarowno porzadane jak i nie pozadane, interakcje z wszystkim innym, oraz wszystkie mozliwe efekty nowych, podrasowywanuch lekow, ktore wchodza na rynek, a o ktorych lekarz moze nie miec pojecia do poki nie odwiedzi go przedstwiciel koncernu - najczesciej z drogim prezentem
wlanie niedawno rozmawialam z kolezanka o dlugich tradycjach rodzinnych w medycynie i opowiadala mi jak to jest, ze lekarz przepisuje ci to, a nie cos innego... obecnie jest w drugiej ciazy i opowiadala mi na przykladzie licznych suplementow ktore zalecaja ginekolodzy - ponoc najwiecej w europie, a to tylko dlatego, ze polscy lekarze lasi na prezenty na kazdym szczeblu(ci o wysokich autorytetach najbatdziej wiec trudno potem podwazac ich opinie...) zalecaja je przy kazdej, najbardziej prawidlowej ciazy, czego nie ma np. w stanach, pomimo, ze to tam ma siedzibe wiekszosc koncernow...
zreszta osobiscie slyszalam dzis taka opinie lekarska w opiniotworczej audycji, ze myslalam, ze z krzesla spadne, ciekawe czy olewal sobie zajecia z chemii czy po prostu ktos mu zaplacil, ale mimo ze jestem "tylko biotechnologiem" przez 10 min moglabym temu panu wytykac bledy merytoryczne i w zyciu nie wzielabym od niego recepty...

Edytowane przez lookrecya
Czas edycji: 2011-10-16 o 21:20
Stary 2011-10-16, 21:20   #921
_Nefryt_
Raczkowanie

GG do _Nefryt_

Lookrecya- w ogóle ostatnio jest moda na branie ton niepotrzebnych suplementów diety. A to na apetyt, na ładne włosy, na wątrobę, witaminka taka a taka, olej z wątroby rekina... Zamiast zróżnicowanej diety bierze się masę kolorowych pastylek, z których większość jest tak naprawdę słabo przyswajana przez organizm.

A to, że lekarze dostają wycieczki czy inne granty za przepisywanie określonych "leków" to nie od dziś wiadomo Korzyść osobista dla wielu osób zawsze będzie ważniejsza niż drugi człowiek, jego kieszeń i zdrowie.
Stary 2011-10-16, 21:26   #922
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Nefryt_ Pokaż wiadomość
Lookrecya- w ogóle ostatnio jest moda na branie ton niepotrzebnych suplementów diety. A to na apetyt, na ładne włosy, na wątrobę, witaminka taka a taka, olej z wątroby rekina... Zamiast zróżnicowanej diety bierze się masę kolorowych pastylek, z których większość jest tak naprawdę słabo przyswajana przez organizm.

A to, że lekarze dostają wycieczki czy inne granty za przepisywanie określonych "leków" to nie od dziś wiadomo Korzyść osobista dla wielu osób zawsze będzie ważniejsza niż drugi człowiek, jego kieszeń i zdrowie.
Coś w tym jest Rodzice mojej koleżanki- chociaż oboje są lekarzami- to jak już ktoś w rodzinie jest przeziębiony, to najpierw stosują metody naturalne- bańki, jakieś tam nacierania, inhalacje i te sprawy
Stary 2011-10-16, 21:29   #923
_Nefryt_
Raczkowanie

GG do _Nefryt_

Cytat:
Coś w tym jest Rodzice mojej koleżanki- chociaż oboje są lekarzami- to jak już ktoś w rodzinie jest przeziębiony, to najpierw stosują metody naturalne- bańki, jakieś tam nacierania, inhalacje i te sprawy
Ja tez tak zawsze robię Lekarz i leki w ostateczności- mam do nich awersję. Może to dobrze, może nie... któż wiedzieć raczy.
Stary 2011-10-16, 21:30   #924
lookrecya
Zadomowienie

GG do lookrecya

Cytat:
a pacjentow pewnie wysylaja do apteki nawet jesli nie dla korzysci materialnych, to znam wiele przypadkow kiedy pacjent oznajmil wprost, ze jesli nie dostanie leku (tego co widzial w reklamie albo u znajomego) to on zmienia lekarza... ech..
Stary 2011-10-16, 21:30   #925
nagaLy
Zakorzenienie

Cytat:
Różnica jest taka, że tabletki antykoncepcyjne mogą być brane tez jako kuracja hormonalna.
To prawda. Ale nie zlikwiduje to problemu do jakiego ążą farmaceuci. Jeśli dziewczyna będzie "w potrzebie" to dostanie receptę na Stedirili zażyje 4 na raz.

Cytat:
Nie chodzi mi o różnicę w działaniu mechanizmu, chodzi mi o różnicę w celu podania.
Tabletki najnowszej generacji też nierzadko dopuszczają do owulacji, wówczas czasem dochodzi w wyniku tego do zapłodnienia a zagnieżdżenie się nie udaje przez trzeci dodatkowy czynnik.
Czyli to samo co Postinor. Cel podania dokładnie ten sam. Tak, jak i mechanizm działania.
Jedyna różnica jaką widzę, to w świadomości i nieświadomości potencjalnego ryzyka u przyjmującej [kupując PO wiem, że może dojść do owu; kupując antyki zakładam, że do niej nie dojdzie a jeśli dojdzie to i tak nie wiem kiedy].

Cytat:
Nie może też być takiej sytuacji, żeby pigułka po była nadużywana, bo np. dziewczyna/ kobieta lubi się zabawić a potem ląduje z pierwszym lepszym facetem w łóżku. A następnego dnia do lekarza, który od ręki jej wypisze.
A dlaczego nie, tak kontrowersyjnie napiszę? Bo Tobie jako Katolikowi gryzie się to z przekonaniami? Oczywiście, że może! Ba, są osoby, które tak robią, co nie znaczy, że się nie zabezpieczają. To jest ich prywatna sprawa jak żyją.
A zakaz sprzedaży pigułek PO nie spowoduje gwałtownego wzrostu świadomości a jedynie wzrost porodów.

Cytat:
Napisane przez lookrecya Pokaż wiadomość
obecnie jest w drugiej ciazy i opowiadala mi na przykladzie licznych suplementow ktore zalecaja ginekolodzy - ponoc najwiecej w europie, a to tylko dlatego, ze polscy lekarze lasi na prezenty na kazdym szczeblu(ci o wysokich autorytetach najbatdziej wiec trudno potem podwazac ich opinie...) zalecaja je przy kazdej, najbardziej prawidlowej ciazy, czego nie ma np. w stanach, momi, ze to tam ma siedzibe wiekszosc koncernow...
Tia, mi ostatnio farmaceutka próbowała wcisnąć, że test ciążowy wykryje ciążę 2 doby po stosunku, jeśli doszło do zaplodnienia. Czy ja też mam teraz ocenić wszystkich farmaceutów przez pryzmat tej jednej pani?
Tak, to prawda jest co piszesz, że wielu lekarzy tak robi - tak jak i wielu farmaceutów ciśnie przeróżne promocje sprzedając syfne witaminy osobom, które tych witamin nie potrzebują.
Niemniej lekarz ma uprawnienia do wykonywania zawodu lekarza, poprzedzone praktyką. Pani farmaceutka / ew. pan farmaceuta / nie zbada mojej nerki i nie powie czy lek został zapisany odpowiednio.
Niestety wiedza farmaceutów jest na niskim szczeblu jeśli chodzi o dolegliwości, bo popatrz na jak szeroką skalę musieliby wiedzę posiadać - farmaceuta nie będzie specem od wszystkiego, po to są specjalizacje - przekonałam się nawet o tym osobiście otrzymując "po poradzie" lek, który lekarza wprawił w osłupienie - najpierw zbladł a potem mnie przebadał wzdłuż i wszerz. Niestety bardzo długo miałam potem problemy z endometrium.
Czy farmaceuta poniesie za to jakiekolwiek konsekwencje? Nie - a lekarz mógłby mieć bardzo duże problemy.

Edytowane przez nagaLy
Czas edycji: 2011-10-16 o 21:31
Stary 2011-10-16, 21:35   #926
staska_stasia
Zakorzenienie

Uważam, że jakby tak odwiedzić każdego specjalistę, to na pewno któryś coś by znalazł... Więc lekarzy omijam szerokim łukiem (prócz tych koniecznych- np. stomatologa. Po co mam łazić co pół roku do laryngologa, który za każdym razem "odkrywa" że mam krzywą przegrodę nosową, zupełnie, jakbym o tym nie wiedziała
Stary 2011-10-16, 21:39   #927
lookrecya
Zadomowienie

GG do lookrecya

Cytat:
Czy farmaceuta poniesie za to jakiekolwiek konsekwencje? Nie - a lekarz mógłby mieć bardzo duże problemy.
no i tu moglybysmy sie licytowac bez konca, bo z drugiej strony sa farmaceuci, o ktorych juz wsponialam, ze biegaja za nieznajoma babcia po osiedlu czy czasem nie wziela 2 lekow naraz, albo lekarze ktorzy chirurdzy wycinajacy sterszej osobie pol przewodu pokarmowego, z premedytacja klamiacy w karcie i liczacy na to ze sie nie wyda - tym razem sie wydalo(przypadek w mojej bliskiej rodzinie), ale i tak lekarz nie poniosl zadnych konsekwencji, co dopiero mowic o zle przepisanym leku...
prawda jest taka, ze osobiscie nie zaufalabym zadnemu nieznanemu lekarzowi ani farmaceucie w powaznej sprawie, a juz na pewno skonsultowalabym to w kilku miejscach..
Stary 2011-10-16, 21:40   #928
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
A dlaczego nie, tak kontrowersyjnie napiszę? Bo Tobie jako Katolikowi gryzie się to z przekonaniami? Oczywiście, że może! Ba, są osoby, które tak robią, co nie znaczy, że się nie zabezpieczają. To jest ich prywatna sprawa jak żyją.
A zakaz sprzedaży pigułek PO nie spowoduje gwałtownego wzrostu świadomości a jedynie wzrost porodów.
To jest ich prywatna sprawa, ale katolik może to uznać jako "współudział". O to przecież w tym chodzi. Nie chodzi przecież o to, żeby zrobić na złość klientce. Albo żeby ją jakoś pokarać, bo "się była dziewczyna puściła" (przepraszam za kolokwializm).
Zakaz sprzedaży- owszem, nie spowoduje wzrostu świadomości. Ale też nie o to chodzi. Tylko o to, żeby farmaceuta miał czyste sumienie. W tej chwili jeśli nie sprzeda, bo skłamie, że nie ma- zaciąga grzech. Jeśli sprzeda- w jego przekonaniu- też zaciąga grzech.
Stary 2011-10-16, 21:41   #929
nagaLy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lookrecya Pokaż wiadomość
no i tu moglybysmy sie licytowac bez konca, bo z drugiej strony sa farmaceuci, o ktorych juz wsponialam, ze biegaja za nieznajoma babcia po osiedlu czy czasem nie wziela 2 lekow naraz, albo lekarze ktorzy chirurdzy wycinajacy sterszej osobie pol przewodu pokarmowego, z premedytacja klamiacy w karcie i liczacy na to ze sie nie wyda - tym razem sie wydalo(przypadek w mojej bliskiej rodzinie), ale i tak lekarz nie poniosl zadnych konsekwencji, co dopiero mowic o zle przepisanym leku...
prawda jest taka, ze osobiscie nie zaufalabym zadnemu nieznanemu lekarzowi ani farmaceucie w powaznej sprawie, a juz na pewno skonsultowalabym to w kilku miejscach..

Są farmaceuci kretyni i tacy, których wręcz chce się "ozłocić". Z lekarzami nie inaczej.
Przyczepmy się jednak kwestii pierwotnej - farmaceuta studiuje 5 lat wiedzę o lekach a lekarz studiuje daną specjalizację 5 czy 6 lat [?] + wiedzę o lekach + praktyka kilkuletnia.
Ja widzę kolosalną różnicę w tym, kto powinien mieć prawo do decydowania o tym co jest dla mnie dobre. Ty nie?

Stary 2011-10-16, 21:46   #930
_Nefryt_
Raczkowanie

GG do _Nefryt_

Cytat:
To jest ich prywatna sprawa, ale katolik może to uznać jako "współudział". O to przecież w tym chodzi. Nie chodzi przecież o to, żeby zrobić na złość klientce. Albo żeby ją jakoś pokarać, bo "się była dziewczyna puściła" (przepraszam za kolokwializm).
Zakaz sprzedaży- owszem, nie spowoduje wzrostu świadomości. Ale też nie o to chodzi. Tylko o to, żeby farmaceuta miał czyste sumienie. W tej chwili jeśli nie sprzeda, bo skłamie, że nie ma- zaciąga grzech. Jeśli sprzeda- w jego przekonaniu- też zaciąga grzech.
Można tak to postrzegać, ale tak na chłopski rozum, myślę, że farmaceuta nie powinien brać tego na siebie jako grzech- to sprawa sumienia kupującej osoby i firm produkujących tego typu leki. On sprzedaje bo taka jest jego praca- żeby wymienić towar za pieniądze. I w sumie koniec. Tak to sobie teraz przemyślałam.

A, że dziewczyna się "puszcza"?
Tydzień temu miała przygodę z przystojnym Hiszpanem. Przedwczoraj bawiła się z przystojniakiem w okularach. Wczoraj spała z bombowym facetem. Zgadnij, kto złapał rzeżączkę? Na pewno nie farmaceuta

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości