|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytul kolejnego wątku | |||
| Raczkujemy i wstajemy, wszsytko w domu popsujemy II-IV 2011 |
|
9 | 23,68% |
| Kilka ząbków już mamy, teraz pierwsze kroki stawiamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Pół roczku już za nam,i coraz mniej czasu mamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Dzieci nasze już raczkują, a mamusie ciągle plotkują III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Dzieci wiosną się rodziły.. pierwszą gwiazdkę obchodzimy III-IV 2011 |
|
1 | 2,63% |
| Lato, jesień już za nami, pierwsza choinka z maluchami III-IV 2011 |
|
2 | 5,26% |
| Coraz mniej czasu na wizaz mamy, ale chętnie tu zaglądamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| "Mama" mówić zaczynają, dzieci łezka w oku się kręci III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| I do taty i do mamy sami już się przemieszczamy - III-IV 2011 |
|
1 | 2,63% |
| Zęby szczerzą, wszędzie właźą, co potrafią nam pokażą III-IV 2011 |
|
22 | 57,89% |
| Kilka ząbków już mamy, więc raczkować zaczynamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Na czworaka świat zwiedzamy, pierwszego Mikołaja wyglądamy III-IV 2011 |
|
3 | 7,89% |
| Głosujący: 38. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3721 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieci nasze już siadają i zupeczki zajadają, III-IV.2011
widzisz, akurat Nino tak ma, ze lubi spać w łóżeczku i łatwo go uspokoić, gdy marudzi, ale każde dziecko jest inne i niektóre naprawdę będą tak płakać do zdarcia gardła. to tak jak z wózkiem, sa dzieci, które uwielbiają wózek, w nim najlepiej zasypiają itp, a są takie, które wózek gryzie, parzy i nie wiadomo co jeszcze. dlatego ja nie wierze w metody, które można zastosować do każdego dziecka bez wyjątku. szczegolnie, ze ttakich poradnikach czesto sa gloszone prawdy objawione w rodzaju- kazde dziecko w wieku pół roku powinno przesypiac nieprzerwanym snem 11 godzin-jasne sa takie dzieci, ale mysle,z e to nie jest większość i wtedy rodzice dzieci, ktore sie budzą po 3 czy 4 godzinach moga niepotrzebnie popadać w poczucie winy,z e cos z nimi nie tak, skoro ich dziecko nie spi tyle a tyle.
|
#3722 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jaka to musi być radocha dla maluszka w basenie... U nas nie ma żadnych zajęć ani nawet basenów przystosowanych dla niemowlaków ![]() Cytat:
|
|
#3723 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zamierzam chodzić - bo wcale nie jest daleko a ludzie bardzo sobie chwalą
Edytowane przez aguchaw1 Czas edycji: 2011-10-16 o 13:23 |
|
|
|
|
#3724 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3725 |
|
Raczkowanie
|
Możemy zapisać się razem
Będzie raźniej
|
|
|
|
#3726 |
|
Zakorzenienie
|
kwartalinka gratulacje
![]() ptysza zdrówka! dziewczyny,moja córcia konczy dzisiaj 7 miesięcy... jestem rozczulona <chlip>
|
|
#3727 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3728 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3729 |
|
Wtajemniczenie
|
Czarna wszystkiego najlepszego dla Majeczki!!!
Lila od 3 dni nie robiła kupki
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
|
|
|
#3730 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
heloł
coś ostatnio nie mam czasu na nic wszystkim dzieciaczkom gratulujemy skończonych miesiączków i zęboli ![]() a my dziś kończymy pół roku ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() my bezzębni Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
a buntuje sie moze przez to noszenie ciotek, bo sie mu spodobalo? ---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ---------- Cytat:
i duzo wody jej daj do picia |
||||||||
|
|
|
#3731 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u nas jest jeden basen dla niemowlaków ale 30 minut to 40 zł + pieluszka od nich do kupienia + wejscie rodzica na teren basenu + wejdzie drugiego rodzica typowo z dzieckiem do wody i jeszcze dojazd = bankrut ![]() na szczęście zwykłym aqua Fabio nie pogardził
|
|
#3733 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny zniknę na 4 dni z wizazu (jak ja poźniej nadrobię
)Pewnie i tak nikt by nie zauważył ale przynajmniej będziecie wiedziały Jedziemy na kilka dni do Gdańska (wyjazd dziś w nocy) Ego gratulacje dla Oliego z okazji pół roczku! (nie piszcie za dużo) :P Trzymajcie się!!! ![]() Lecę nas pakować ![]() AA Coralady możesz podać doraźnie czopek glicerynowy na tą kupkę.. |
|
|
|
#3734 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() no Hogg pisze coś takiego, że jeśli weźmie się płaczące dziecko na ręce, to nie można go trzymać na rekach za długo - jeśli się po 5 minutach nie uspokoi, to odłożyć i tak, zabrać ręce i zaraz podnieść z powrotem. Żeby się nie "nauczyło", że jak będzie płakać, to się je weźmie zawsze i żeby nie zasypiało na rękach. No więc Krzyś jednak często zasypiał u mnie na rękach i potem go odkładałam. Cytat:
ja czasem się budzę w nocy, żeby się napić wody niestety dla Krzysia butla jest be, a teraz znów zęby wychodzą także czeka mnie pewnie upojna noc z pobudkami, a tu jeszcze mąż dziś wyjechał![]() widać dla niego taka metoda jest dobra, wiadomo, że nie chcesz zrobić mu krzywdy, żadna z nas nie chce zrobić krzywdy swojemu dziecku ![]() kurczę zapomniałam Ci ten nr wysłać Cytat:
![]() brawa! ![]() Cytat:
bawcie się dobrze! my dziś już po wizycie u teściów, teść zachwycony wnukiem, niestety Krzyś nie był w zbyt dobrym humorze przez te zęby, dopiero pod wieczór się rozochocił, jak już mieliśmy do domu wracać
|
||||
|
|
|
#3735 | |
|
Wtajemniczenie
|
dziękujemy
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#3736 | ||||||
|
Raczkowanie
|
hejo!
u nas dziś miła niedziela ![]() zimno ale takie piękne słońce, że wybrałyśmy się na spacer i od razu mi lepiej ![]() Łucja pogardziła dziś moim jedzonkiem a w menu był ziemniak z marchewką i dynią ![]() jutro jeszcze spróbuję jej dać i zobaczę czy ta mieszanka jej nie smakuje czy ja się w nieodpowiedni moment z jedzeniem wstrzelam jakoś tak się z piersią przyzwyczaiłam do wygodnictwa, że trudno mi teraz ustalić w miarę stałe pory karmienia poza piersiowego i się tego trzymać no ale cóż matka uczy się na błędach, najważniejsze że pojętna z niej kobieta ![]() dziękujemy Cytat:
![]() jeśli to nie o głód chodzi to rzeczywiście bez sensu go karmić w nocy jak Łucja budzi się w nocy często i popłakuje to też sprawdzam o co chodzi, czasem wystarczy że przytulę albo dam smoka a jak to nie pomaga to wtedy dopiero pierś, no i tu są 2 opcje albo rzeczywiście była głodna albo chce się przytulić do mamy Cytat:
![]() co prawda to prawda ![]() Cytat:
wszystkiego najlepszego Cytat:
jak nie widać żeby ją męczył brzuszek to ja bym poczekała a jeśli się pręży to może jakieś owoce surowe np. jabłuszko, śliwkę? hej zajęta kobieto ![]() a dla Olusia wszystkiego co najlepsze z okazji pół roczku ![]() Cytat:
![]() z ciekawości zerknęłam jak u nas i pół godziny kosztuje 30 zł dla malucha i rodzica (w karnecie) + własna pieluszka Cytat:
a zniknięcie na pewno bym zauważyła ![]() miłego wyjazdu i do usłyszenia po powrocie a w ogóle to Ada i Gosiawolna ucichły.....
|
|
|
#3737 |
|
Rozeznanie
|
Hej wieczorowo
Gratuluję skończonych miesięcy czarna i ego ząbków Monti, kwartalinka, tajka ![]() zdrówka chorym dzieciom i mamusiom życzę ![]() ptysza i Anessa współczuję zapalenia uszu i życzę, aby szybko przeszło Mój syn często chorował na uszy - ból i gorączka po podaniu leków nie utrzymują się długo, ale nie ulegajcie złudzeniu, że już wszystko dobrze i nie wychodźcie zbyt wcześnie z dziećmi na dwór. Ja tak niestety zrobiłam i zapalenie uszu powróciło. Potem zapalenia zdarzały się częściej w efekcie czego po kilku sezonach z zapaleniem uszu okazało się, że syn ma niedosłuch, bo cały czas miał wewnętrzny wyciek- no i zakwalifikowany został do operacji. Przeszliśmy wtedy sporo, ale na szczęście wszystko dobrze się skończyło. My dziś spokojnie niedzielnie odpoczywaliśmy. Druga babcia dotarła do nas zwarta i gotowa do opieki nad Lenką. Od jutra zobaczymy jak sobie obie poradzą... Gwiazda małą od 19 tak marudna i śpiąca była, że ledwo kaszkę zjadła i się wykąpała, po czym jej przeszło i wojowała do 21:30 ![]() W końcu po akrobacjach wszelakich postanowiła podoić troszkę cycusia i padła ![]() No i Lenka nadal jest bezzębna.
|
#3738 |
|
Wtajemniczenie
|
To u was dwie babcie opiekują sie Lenką na zmianę?Jesli tak to super sprawa!
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
|
|
|
#3739 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ale i tak jest dobrze ![]() a z Hogg już rozumiem o co Ci chodziło Cytat:
buziaki dla Lenki i trzymamy za drugą babcię moja królewna już nakarmiona więc lecę spać dobrej nocki dla wszystkich
|
|
|
#3740 | |||
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny dzieki za odpowiedzi i tak dokladne opisy dot. basenu. Jednak nie kupie tego wdzianka, bo po wjsciu z basenu bedzie mokre, szybko zimne i na pewno nieprzyjemne. I dzieki tez za porady odnosnie mokrej, ciezkiej pieluchy
![]() Cytat:
to wszyscy robią ogromne oczy! Cytat:
![]() Cytat:
Udanego wyjazdu! Mialam wczoraj wrzucic do albumu te zdjecia, ale padlam. A dzis mielismy piekna pogode- 17stopni i slonce - wiec caly dzien na zewnatrz. Teraz kolacja i takie tam. Ale jutro obiecuje, wrzuce! |
|||
|
|
|
#3741 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczynki. My po weekendzie u rodziców. Była też moja sis z 3 tygodniową Zuzią (która cały czas spała = zazdrość
). Oliwia cała szczęśliwa i rozchwytywana przez babcię, dziadka, 3 wujków i ciocię.Mnie całe dwa dni łeb bolał (migrena chyba) i chociaż se odpoczęłam. U nas zębów nadal brak. Oliwia jest tak ruchliwa, że ciężko ją utrzymać na kolanach. Potrafi sama się podnieść i usiąść z leżenia na plecach. Nadal nie cierpi leżeć na brzuchu i nie raczkuje. Uczy się nowych rzeczy i świetnie próbuje na siebie zwracać uwagę (mamy z niej ubaw). Jestem padnięta. Poczytam was jutro. Pa pa
|
#3742 | |
|
Wtajemniczenie
|
heloł z rana
mój mąż wlaśnie poszedl do pracy po 3 tygodniach z nami ja nie wiem jak sobie poradzimy dziś bez niego tak bylo fajniewracam więc do Was Cytat:
DZIĘKUJEMY WSZYSTKIM ZA ŻYCZENIA I GRATULACJE!!! wczoraj zjedliśmy sloiczek po 6mż i juz był z grudkami i Olkowi nawet smakowało, zjadl całe 190g ![]() lecę spać dalej dobranoc |
|
|
|
|
#3743 | |||||||
|
Zadomowienie
|
dzień dobry
![]() no i po weekendzie. wyspacerowaliśmy się za wszystkie czasy. pogoda była piękna, słoneczko, tylko trochę zimno, ale ja lubię taką jesień. a dziś za oknem -3 a my nie mamy kombinezonu dla Mateusza gratulacje dla wszystkich małych solenizantów z okazji skończonych m-cy ![]() aguchaw1 udanego wypoczynku ![]() Cytat:
![]() super gratulacje dla Lenki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Mateusz z reguły zasypia sam. przeważnie przysypia już podczas jedzenia i wtedy odkładam do łóżeczka, daję smoka i pieluszkę i śpi. jak jest bardziej rozbudzony ale senny już to też odkładam i po pewnym czasie zasypia. czasem karuzelę mu włączę, posłucha i zasypia. jak widzę że się przewala po łóżku i zaczyna płakać to biorę na ręce, śpiewam kołysankę i czasem po nosku pogłaszczę. zasypia i odkładam do łóżeczka. przeważnie trwa to 5-10 min ale ostatnio próbowałam go uśpić przez godzinę i dałam za wygraną bo zaczął się śmiać do mnie.chyba senność go opuściła bo pobawił się, zjadł obiad i dopiero zasnął nie nadaję się do tych metod, które mówią żeby płaczące dziecko zostawiać aby się wypłakało. przecież to bez sensu jest. dziecko wtedy może i ucichnie ale ze zmęczenia a nie dlatego że jego potrzeba została zaspokojona. chyba serce by mi pękło gdybym wiedziała że Mateuszowi jest źle i mnie potrzebuje a stałabym za drzwiami i miałabym słuchać tego płaczu o nie, to nie dla mniew listopadowym Mamo to ja jest artykuł na ten temat pt. czy można rozpieścić niemowlę? Cytat:
![]() dzięki za rady, na pewno się przydadzą. ja chciałabym iść z Mateuszem na basen w listopadzie bo wtedy mąż będzie miał urlop. myślicie że to dobry pomysł żeby zimą zacząć chodzić z takim maluszkiem na basen? bo wszyscy w rodzinie mi odradzają i straszą że się Mati rozchoruje Cytat:
pewnie, że były nieprzespane noce jak był malutki, teraz też czasem się zdarzą ale myślałam że będzie gorzej pod tym względem ![]() gdyby nie te wszystkie pobyty w szpitalu to też mogłabym powiedzieć że rodzicielstwo doświadczyło nas pozytywnie ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#3744 |
|
Wtajemniczenie
|
wiesz co, najlepiej zapytac lekarza, ale ja myślę, ze jakbys dobrze wysuszyła mu wloski i odczekała sporo zanim wyjdziesz na dwór, to chyba nic mu nie powinno byc
|
|
|
|
#3745 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() spytam lekarki na następnej wizycie. dziewczyny po cc, czy używacie jakiś maści na bliznę?? |
|
|
|
|
#3746 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry Lejdis
![]() Cały weekend spędziłam z tż i teraz czeka mnie nadrabianie. Okazało się, że maja ma uczulenie na banany bo podałam jej słoiczek jabłka i banany no i mamy krosteczki. Niestety te krosteczki robią się ropne i rozlewają się. Mam do Was pytanie tylko proszę nie śmiejcie się ale mi całkowicie pokićkało mi się a kogo mam zapytać jak nie Was ![]() Chodzi mi o ten gluten. Kupiłam kaszke manne błyskawiczną z Kupca. No i robię tak: wlewam troszeczkę do garnuszka i na wrzącą wsypuję pół łyżeczki kaszki. No i jak już ugotuję to mam dać jej to wszystko co ugotowałam czy tylko pół łyżeczki ![]() Dobra teraz poczytam co naskrobałyście
|
#3747 |
|
Rozeznanie
|
Witam po niedzieli
![]() My wczoraj byliśmy z wizytą u siostry i było bardzo miło, siostrzenice uwielbiają Anastazję Anastazja od dwóch dni mówi mama, baba i papa i kilka razy spróbowała stać Gratuluję skończonych miesięcy czarna i ego iweczka Aja1 kla ski:aguchaw życzę miłego wyjazdu i oczywiście zauważyłabym twą nieobecność
Edytowane przez Natka3008 Czas edycji: 2011-10-17 o 10:18 |
|
|
|
#3748 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam z rana
![]() A ja ledwo wstałam,obudził nas telefon.Zaraz z rana mam dwie wiadomosci-jedna dobra,druga zła. Dobra to ta,ze Lila zrobiła kupkę,sama...nie musiałam trzec jabłka,ani dawać śliwki Taką duuuża kupkę,widać że 3 dni nic nie było![]() Zła to taka,że zadzwonił telefon,a tam szwagierka z informacją,ze szwagier nie moze być chrzestnym,bo nie dostał zaświadczenia rano.Powód:dwie z rzędu nie przyjęte kolędy.Nie ważne,ze był w delegacji,a żona z cóką u mamy pzrez ten czas.Mieli być! W dodatku siostra nic nie załatwiła w mojej sprawie(miałam być świadkiem chrztu,a nie chrzestną,bo przeciez zyje w grzechu),odesłał ją do proboszcza.A ona ma małe dziecko i inne rozrywki niż wieczne chodzenie do kancelarii parafialnej! W kurzyłam sie i zadzwoniłam do proboszcza-co się nasłuchałam to moje.Dowiedziałam się np. takich mądrości,że życie się samo nie układa(powiedziałam,że mi się życie tak ułożyło,że nie wzięłam wcześniej ślubu kościelnego tylko cywilny w 7 miesiącu ciąży,bo była zagrożona i miałam inne sprawy na głowie!) samo sie układa ZWIERZĘTOM,a nie ludziom.No i że jesteśmy z Tz 5 kategorii.A co jest1,2,3,4 to ja nie wiem. ![]() W każdym razie sparwe załatwiłam-z prawa kanonicznego wynika,że do chrztu potrzebny jest 1 chrzestny,a drugi jest sprawą dodatkowa.tak więc mamy z siostrą po 1 formalnym chrzestnym i 1 nie formalnym. Okazuje się,ze kościół nie jest dla ludzi,a ludzie dla kościoła!!!Złamanego grosza juz im nie dam... To sie wyżaliłam
Edytowane przez coralady Czas edycji: 2011-10-17 o 10:22 |
|
|
|
#3749 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja daję wszystko co się ugotowało. wychodzi ok. 1 dużej łyżki. też się zastanawiałam nad tym, czy chodzi o pół łyżeczki ugotowanej kaszy czy nie ugotowanej. ---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- Cytat:
![]() co do kościoła to już się wypowiadałam. miałam identyczną sytuację bo ksiądz nie chciał się zgodzić żeby siostra męża była chrzestną bo też kolędy nie przyjmowali. no i ona poszła do proboszcza i powiedziała że chce zaświadczenie i już. ksiądz pobiadolił, ona mu kazanie walnęła, że oboje z mężem pracują i mają pracę poza miejscem zamieszkania i że nie przyjmowali kolędy bo byli w pracy i że mogą z pracy zrezygnować i przyjmować kolędę jak ksiądz im na utrzymanie da. ksiądz pogadał że nie powinien i takie tam ale kartkę podpisał. moja chrześniaczka ma w maju komunię i wiecie co przez cały październik, codziennie od pon-nd musi chodzić na różaniec i zbierać karteczki bo inaczej jej do komunii nie dopuszczą |
||
|
|
|
#3750 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Spóźnione życzenia dla Majeczki i Aleksandra, wszystkiego najlepszego marta_27 no właśnie mi naszło takie pytanie do głowy i zwątpiłam. Widzę, że pisałyście o usypianiu dzieci. Ja też przechodzę meksyk bo mała najlepiej usypia przy suszarce. Mimo to dajemy jakoś radę. W nocy nadal wstaję co godzinę bo tak się budzi. Często ją noszę na rękach i w ogóle jestem na każde zawołanie mojego dziecka. Nie powiem bo tą sytuacją jestem strasznie umęczona ale kocham Maję nad życie i zrobię dla niej wszystko. Mogę nosić godzinami, całować, przytulać. To jest mój skarb i tyle a nie wyobrażam sobie jakbym miała zostawić ją samą w łóżeczku i słuchać jak biedna płacze. Ja też bym nie chciała żeby ktoś mnie zostawił samą. Trudno jak się zdecydowałam na dziecko to muszę ponieść tego konsekwencje zarówno te pozytywne jak i negatywne. No i nie ma nic wspanialszego jak radość mojego dziecka na widok mamy czy taty
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:13.

Ale pływała ta moja rybka.Nie mogliśmy się z Tż nadziwić.Nagrałam kilka filmików,ale zdjęc mam tylko kilka,bo mi aparat siadł

, jak już usypiała to ja też padałam
10 dni antybiotyk, ale te zęby to tez na bank ida bo widze ze jej strasznie przeszkadzaja te dziasla 
Dzisiaj musiałam go wziąć na ręce i śpiewać "kotki dwa"

także czeka mnie pewnie upojna noc z pobudkami, a tu jeszcze mąż dziś wyjechał

kla ski: