Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1473 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-17, 22:57   #44161
katie100
Wtajemniczenie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Z tym filtrem może nie być do końca tak, jakbyśmy chciały. Miękka woda może skutecznie zmienić działanie kosmetyków.
no pewnie tak, ale u Teściowej miękka woda, na wczasach też i włosy ją kochały

Edytowane przez katie100
Czas edycji: 2011-10-17 o 23:07
katie100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-17, 23:05   #44162
AjriszMarta
Zakorzenienie

Zły dzień w pracy :/ Mrymry
Cytat:
Napisane przez KaRaa xD Pokaż wiadomość
Dziewczyny, może jakies rady ? warto w ogóle walczyć? Są w strasznym stanie?
dziękuje
W dobrym ale suche. Dbać! Gotowi, start
Cytat:
Ups... może nieco planu minimum lepiej się w tej chwili sprawdzi? Sama zrezygnowałam z każdorazowego głębokiego odżywiania na rzecz Małgosiowej pielęgnacji przed myciem (olej lub cięższa odzywka łącznie z maską z żelu lnianego) i odżywiania po myciu raz w tygodniu (co wychodzi 1 na 3 mycia). Jest lepiej
Też tak robię raczej dietetycznie i raz kiedy szaleństwo Są zdrowe jak piernik po miesiącu na shea (Bingo) więc nie trza im wiele
Cytat:
Ale skalp wciąż swędzi... Człowiek to jest dziwny, wie, że gorący olej parzy, ale łapy wkłada
Ah te baby
Cytat:
Fakt... I też inaczej reaguje latem i zimą.
I dylatacji więcej
Raczej połączenia quasiprzegubowe
Cytat:
Bo w sumie to są zdrowe włosy (nieco podniszczone podczas prostowania), ale ze zmienioną strukturą, podobnie jak w trwałej. Jeśli nie zmienisz wiązań stałych, to po myciu wrócą do poprzedniego stanu albo stanu zbliżonego.
Hm... Trwała z czasem się prostuje, zaniedbana się dość szybko prostuje, jak mawiają mędrczynie "spiera się"
Sądzisz, że rozruszanie łuski może być szkodliwe? Mam pod ręką tylko moją pancerną łuskę, one zniosą wiele ;]
Cytat:
Napisane przez xxxSoniaxxx Pokaż wiadomość
Ajrisz właśnie że mam włosy cienkie i to bardzo! Wogóle są w opłakanym stanie. Załączam zdjęcie sprzed 8 tygodni, nie zmieniły sie wcale, tyle że są ciut dłuższe, w skręcie sięgają do dolnej linii stanika. Wiem że powinnam je podciąć, ale tak bardzo nie chcę mieć krótkich, że tego nie zrobię, choćbym miała z takimi krzywo ściętymi chodzić
Powierzam Cię zatem i lepsze ręce, o grubych wiem więcej i na bank zafunduję Ci obciążenie stulecia ;]
Nie wyglądają na cienkie, zwłaszcza góra. Bo te ogonki niestety smętne, obawiam się że może być potrzeba je obciąć. Na cudowne ujędrnienie jest szansa ale nieduża
Cytat:
Napisane przez sailormaary Pokaż wiadomość
zdziwiłam się właśnie, niektóre pasemka zwinęły mi się w spiralki takie jak od lokówki tylko drobniejsze... dała bym fotkę, ale chyba nie wyjdzie w wieczornym świetle,,,;/
Hura zaskoczyły

---------- Dopisano o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ----------

eiri - jaki blask
i ja dobranoc

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-17, 23:29   #44163
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Wczoraj wieczorem umyłam włosy slesem, wtarłam swoją odżywkę, następnie żel lniany i poszłam spać. Dziś rano reanimowałam loki odrobiną joanny z lnem i żelu lnianego. Efekt po całym dniu wygląda tak jak na zdjęciu. Ta moja samoróbka chyba prostuje trochę loki, ale za to nieźle sobie radzi z nawilżeniem, bo łaziłam na wietrze a nie ma za bardzo puchu.
Jeśli po chodzeniu po wietrze i na tej pogodzie, to efekt cudny
Moje włosy wiatru nienawidzą, to już wolę wilgotną pogodę, mżawkę, ale nie wiatr

Cytat:
Napisane przez solaola Pokaż wiadomość

A właśnie- czy wy też macie takie baaaaaaaaaaaaaaaaaardzo miękkie włosy po alterrze morelowej? Ogólnie po wyschnięciu była superlekkość u mnie, i chyba gorszy skręt przez to. Mam wrażenie,że moje włosy nie są takie typowo "suche"...
Związałam je na noc w chustę i przeraziłam się tym, co ujrzałam rano...Wszystko poodginane masakrycznie, choć żelu nałożyłam dość sporo. Ale zmoczyłam je za pomocą arafatki, ugniotłam i dałam odżywki, zrobiły się już ładne.
Czyli- zdecydowanie jestem na NIE, jeśli chodzi o jakieś związywanie włosów na noc, bo one ogólnie strasznie mi się odgniatają(taki typ).

Myszko
Ja sobie schnę, potem fotnę efekty i jak będą fajne to wrzucę. Spadam zrobić ostatnie zadanko z matmy. Dobranoc
ED:
Eiri, co za blask! Bardzo ładne falki
Ja właśnie po morelce mam fajne włoski, nie za miękkie, takie mięsiste Ale też mam typ włosów podatny na odgniatanie, w ananasie ciężko, teraz testuję odgniecione z pieluchą na głowie, ogólnie ciężko z nimi po nocy, najlepiej wyglądają w dzień umycia, po nocy konieczna reanimacja żelem na wilgotne włosy i jakoś wyglądam

Czekam na zdjęcie

U mnie ładnie, odgniotłam już, choć potrzebują widzę podcięcia, już trochę za długie i za ciężkie, w listopadzie z TŻ-tem jedziemy do fryzjera, bo on za 2 tygodnie będzie wyglądał już jak zarośnięty rumcajs
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-17, 23:37   #44164
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Moje włosy wiatru nienawidzą, to już wolę wilgotną pogodę, mżawkę, ale nie wiatr
Moje włosy również nie lubią wiatru. Po pobycie na wytrze mam proste powyginane włosy Także już teraz jak tylko zaczyna lekko wiać wiatr, zakładam kaptur na głowę
Stary 2011-10-17, 23:40   #44165
beautystyleandme
Zadomowienie

Cytat:
Ja właśnie po morelce mam fajne włoski, nie za miękkie, takie mięsiste Ale też mam typ włosów podatny na odgniatanie, w ananasie ciężko, teraz testuję odgniecione z pieluchą na głowie, ogólnie ciężko z nimi po nocy, najlepiej wyglądają w dzień umycia, po nocy konieczna reanimacja żelem na wilgotne włosy i jakoś wyglądam
Ależ Ty masz cudne włoski! zzieleniałam!
beautystyleandme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 00:08   #44166
xxxSoniaxxx
Raczkowanie

Na tą chwilę mam 1/3 włosów w porównianiu do tego, co było 3-4 lata temu a to wynik tego, że przez ten cały okres włosy kruszyły mi się, łamały, odpadały... ścinałam na krótko kilkakrotnie, dobrze było przez jakiś czas, a potem znowu to samo... nie zetnę tym razem, bo fatalnie czuję się w krótkich. Zrobię wszystko, aby już nic im nie zaszkodziło, nie tknę farby, prostownicy, suszarki, środków do stylizacji... chę je doprowadzić do jako takiego ładu i składu i jak te wykruszone podrosną do długości mniej więcej do łopatek, to wtedy obetnę te smętne ogonki a czuję że już bliżej niż dalej jest, bo pod spodem, widzę pełno krótkich, zdrowych lokasów czyli odrastają! pojutrze w świetle dziennym zrobie im zdjęcie i pokaże też całość, bo tamte zdjęcie było 2 miesiące temu robione. Ale tak czy siak potrzebuję do tej "reanimacji" was i waszego doświadczenia i wiedzy
xxxSoniaxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 00:12   #44167
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Zrobię wszystko, aby już nic im nie zaszkodziło, nie tknę farby, prostownicy, suszarki, środków do stylizacji...
Dobre kosmetyki do układania włosów nie zaszkodzą im Np. żel lniany
Stary 2011-10-18, 00:35   #44168
little.b.blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Pokaże zdjęcia po moim SPA, ostrzegam, że zrobione już po wielogodzinnym przewianiu włosów i cienkiej jakości
Śliczne

Cytat:
przemknęły mi Twoje zdjęcia - oby nie minął, bo takie śliczności przyjemnie oglądać.
Jeden komin na głowę, drugi jako spory szalik (można go naciągnąc też na ramiona).
Kiedy zakładasz apaszkę pod komin, to jej nie widać, więc efektów dodatkowych brak.

15-20 kropli na porcję odżywki d/s plus panthenol plus do 10 kropli oleju.
Acha - ja daję sporo odżywki d/s.
Dziękuję
Na razie motywacja pełną parą
W sumie w zimie najważniejsze to żeby było ciepło, to co się podoba schodzi na drugi plan.

Cytat:
Napisane przez nez123 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, dawno mnie tu nie było Ale kompletnie nie mam czasu na nic ostatnio...
Próbuje szybko nadrobić kilkanaście stron
Przedstawiam wam moje dzisiejsze. Po weekendowej pielęgnacji wyszło całkiem-całkiem.
Ale urocze drobniutkie loczki
Zastanawiałaś się czy może by nie podciąć tych kilka kosmyków z tyłu?

Cytat:
-mówię stanowcze NIE farbom do włosów od 7 miesięcy (z trudem spaceruje w drogeriach pomiędzy farbami z kilometrowym odrostem, ale jak narazie daję rade i mam nadzieję że tak zostanie)
- wewnętrznie Vitapil, codziennie od 4 miesięcy (nie wiem czy coś daje, ale już się do niego przyzwyczaiłam )
- od 6 tygodni wcieram Jantar (też nie wiem czy coś daje, ale wcieram z nadzięją na przyrost- a tak wogóle to mam zakończyć kurację po tych 7 tygodniach jak jest napisane na butelce, czy mogę kontynuować?- o ile jest po co )
- kilka dni temu rozpoczęłam słynne olejowanie- olejkiem Babydream fur mama (nałożyłam jak dotąd raz na 3 godziny przed myciem i mogę powiedzieć tylko tyle, że nie pamiętam kiedy ostatnio miałam takie mięciutki końcówki - i tu pytanie, jak często mogę go nakładać i na jak długo, aby napewno nie zaszkodził?)
- zmieniłam szampon na Babydream (chyba jest ok, ale bez odżywki nie dała bym rady ich po nim rozczesać napewno)
- odżywka d/s Garnier z awokado i karite (ale to już od dawna, bo bardzo się polubiłyśmy , co swoją drogą też nie wiem czy dobrze )
- na mokre włosy, na całą długość nakładam niewielką ilość jedwabiu CHI, aby je trochę zmiękczyć (powinnam???)
- suszarki na oczy już nie widziałam baaardzo długo, o prostownicy nawet nie chcę wspominać...
- nie używam NIC do stylizacji, bo wszystkiego się boję- naprawdę, po tym co przeżyły moje włosy po tych wszystkich piankach, lakierach i mleczkach boję się nałożyć na nie cokolwiek (mogłybyście mi doradzić coś bezpiecznego do wypróbowania?- tyle tylko że w żel lniany jakoś nie chciało by mi się chyba bawić )
Bardzo fajny początek
Oleje możesz spokojnie nakładać na całą noc, na pewno nie zaszkodzi
Odżywka Garniera jest ok.
Zamiast jedwabiu możesz na same końcówki nakładać odrobinę oleju, no kokosa albo winogronowego.
Do stylizacji spróbuj lnianego, jest super i odżywia włosy.

Cytat:
little.b.blue śliczne falki, zazdroszczę długości i gęstości
Jak miło wracać i widzieć tyle pięknych lokasków, aż wraca zapał i chęci.

Co do uzależniającego prostowania to trochę to niestety znam, bo zaniedbałam włosy ostatnimi czasy, często tylko szampon + odżywka i to wszystko, zero porządnej pielęgnacji(wiem, należą się baty...), albo rozczesywanie po myciu i związywanie, ale zaczęło mi strasznie brakować moich korkociągowych sprężynek, dlatego zaczęłam akcję powrotu. I bardzo się cieszę, że tu jestem.niedługo miną 2 lata z odpowiednią pielęgnacją(nie zawsze była CG, ale i tak uważna).
Dobranoc
No baty za takie traktowanie włosów należą Ci się jak nic

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
Edit: Udało mi się przespać całą noc w chustce, trochę się pogniotły ale i tak najlepszy jest lokas z przodu, który chciałby sterczeć poziomo
Poziomy lokas wymiata

Cytat:
dziękuje
Piękne włosy, imo wcale nie wyglądają na zniszczone - wręcz przeciwnie.
Z takim startem to już niedługo będzie bosko!
Dlatego mam nadzieję że zostaniesz tu z nami?

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
[dodatkowo mam kolejny problem strasznie niszczą mi się końcówki, są porozdwajane, kruszą się, łamią w połowie długości. nie wiem czemu
Może nakładaj na końcówki odrobinę oleju?

Cytat:
Wczoraj wieczorem umyłam włosy slesem, wtarłam swoją odżywkę, następnie żel lniany i poszłam spać. Dziś rano reanimowałam loki odrobiną joanny z lnem i żelu lnianego. Efekt po całym dniu wygląda tak jak na zdjęciu. Ta moja samoróbka chyba prostuje trochę loki, ale za to nieźle sobie radzi z nawilżeniem, bo łaziłam na wietrze a nie ma za bardzo puchu.
Ładnie jest

---------- Dopisano o 00:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:29 ----------

Cytat:
Ajrisz właśnie że mam włosy cienkie i to bardzo! Wogóle są w opłakanym stanie. Załączam zdjęcie sprzed 8 tygodni, nie zmieniły sie wcale, tyle że są ciut dłuższe, w skręcie sięgają do dolnej linii stanika. Wiem że powinnam je podciąć, ale tak bardzo nie chcę mieć krótkich, że tego nie zrobię, choćbym miała z takimi krzywo ściętymi chodzić

Milena798 nie mierzyłam włosów przed, ale po odroście widzę, że urosły, myślę że ok. 4cm, w skręcie jest to szerokość zapięcia stanika, czyli ok. 2,5cm czyli by wyszło 2 na miesiąc... chyba więc trochę przyspieszył
Przykro mi, ale teraz nie wygladają najlepiej, też uważam że powinnaś je podciąć i to koniecznie.
Nie znaczy to że od razu masz ścinać na krótko, że piszesz że nie chcesz mieć krótkich. Jak podetniesz 10cm to wcale krótkie nie będą a fryzura odżyje A skoro rosną Ci tak szybko to ledwo zauważysz a już odrosną

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
Dzisiaj siedziałam w szkole i słuchałam narzekań koleżanki (wyglądającej jak miotła) jak to ona ma przerąbane bo musi codziennie prostowac włosy i że nie ma takich gładkich jak moje i że to niesprawiedliwe. Oczywiście twierdziła że kręcone włosy to zło i największy możliwy kataklizm. Powiedziałam jej, że jakby zaczęła o nie dbac to miałaby piękne loki (bo miałaby, od razu widac, aż mnie z zazdrosci wykręca) to stwierdziła że przecież dba (tak, odżywka raz na tydzień i codzienne prostowanie) i chyba się obraziła bo uznała, że ją krytykuję.
Moje próby nawracania kręconych póki co na nic się zdają. Ale nie będę się poddawac!

Zaolejuję się dzisiaj jojobą, a jutro maska Bingo z kaszmirem i kolagenem. Kochana mama była w Tesco i mi kupiła więc obawiam się że akcja denko trochę się odsunie
Łeee nienawidzę takiego gadania
Piękne włosy chciałaby mieć, ale nie na tyle żeby w końcu zacząć je pielęgnować, pff.

Cytat:
U mnie ładnie, odgniotłam już, choć potrzebują widzę podcięcia, już trochę za długie i za ciężkie, w listopadzie z TŻ-tem jedziemy do fryzjera, bo on za 2 tygodnie będzie wyglądał już jak zarośnięty rumcajs
Nie ładnie tylko extra!

Invisalign od 20/03/2016
little.b.blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 08:29   #44169
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Hura zaskoczyły [COLOR="Silver"]
super, zdjęcie dodałam w tym co dzienniku, i to co robiłam oczywiście
sailormaary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 09:35   #44170
milena798
Rozeznanie

Cytat:
dziękuje
Oczywiście, że jest o co walczyć moim zdaniem są w bardzo dobrym stanie

Cytat:
No proszę! TO tylko pogratulować!

Cytat:
Tak kusicie tą apaszką, że chyba zrobię TŻowi niespodziankę
Na pewno się ucieszy

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Czy ktos mi podpowie, gdzie moge znalezc opis wiazania chustki na noc? Ja tez chce wyprobowac...TZ chyba padnie.
KLIK

Cytat:
dodatkowo mam kolejny problem strasznie niszczą mi się końcówki, są porozdwajane, kruszą się, łamią w połowie długości. nie wiem czemu
Może wcieraj w nie odrobinke olejku kokosowego po myciu

Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
Hehe a propo moich włosów to ostatnie mycie bardzo fajnie mi wyszło klik
Przód moze beż rewelacji ale tył mi sie podoba bardzo.
mi się podoba i przód i tył w równym stopniu

Cytat:
Milena798 nie mierzyłam włosów przed, ale po odroście widzę, że urosły, myślę że ok. 4cm, w skręcie jest to szerokość zapięcia stanika, czyli ok. 2,5cm czyli by wyszło 2 na miesiąc... chyba więc trochę przyspieszył
No to ładnie podobnie jak u mnie Mi urosło ponad 4cm
W ogóle moje włosy są tej samej długości co twoje

Cytat:
Kochana mama była w Tesco i mi kupiła więc obawiam się że akcja denko trochę się odsunie
Kochana mama
Moja mama wczoraj mówi do mnie i do siostry: Dziewczyny a może ja wam dam troche pieniędzy i kupicie sobie olejki do włosów?
Cytat:
Bardzo ładnie masz super kolor uwielbiam takie odcienie brązu

Cytat:
A właśnie- czy wy też macie takie baaaaaaaaaaaaaaaaaardzo miękkie włosy po alterrze morelowej? Ogólnie po wyschnięciu była superlekkość u mnie, i chyba gorszy skręt przez to. Mam wrażenie,że moje włosy nie są takie typowo "suche"...
Ja niestety jej nie używałam ale ostatnio już prawie ją kupiłam włożyłam do koszyka i odłożyłam z powrotem na półkę kusi mnie od bardzo dawna

Cytat:
Związałam je na noc w chustę i przeraziłam się tym, co ujrzałam rano...Wszystko poodginane masakrycznie, choć żelu nałożyłam dość sporo. Ale zmoczyłam je za pomocą arafatki, ugniotłam i dałam odżywki, zrobiły się już ładne.
Czyli- zdecydowanie jestem na NIE, jeśli chodzi o jakieś związywanie włosów na noc, bo one ogólnie strasznie mi się odgniatają(taki typ).
Mi znowu bardzo odpowiada wychodzi na to,że każdy włos na te chusty inaczej reaguje. Moja siostra miała identyczne odczućia jak ty po chuśćie jak nałożyła na noc .Innym razem zrobiła na chuste
tak na 1 hi było idealnie.Może tak spróbuj ?

Cytat:

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Wczoraj byłam mega zadowolona nie dość,że odebrałam zamówienie z apteki to jeszcze listonosz przyniósł paczuszkę z jantarem Od wczoraj zaczęłam Jantarową kuracje nr 2
62 cm
Nie prostuję od lipca 2010
Moje włosy
milena798 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 09:56   #44171
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beautystyleandme Pokaż wiadomość
Ależ Ty masz cudne włoski! zzieleniałam!
Dziękuję kochana Choć tu nie pokazały wszystkiego, co potrafią

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Moje włosy również nie lubią wiatru. Po pobycie na wytrze mam proste powyginane włosy Także już teraz jak tylko zaczyna lekko wiać wiatr, zakładam kaptur na głowę
Ja zawsze spinam, jak wiem, że będzie wiać

Cytat:
Napisane przez little.b.blue Pokaż wiadomość

Nie ładnie tylko extra!

Cytat:
Napisane przez milena798 Pokaż wiadomość

Kochana mama
Moja mama wczoraj mówi do mnie i do siostry: Dziewczyny a może ja wam dam troche pieniędzy i kupicie sobie olejki do włosów?

- - - - - - - - - - - - - - - - -
Wczoraj byłam mega zadowolona nie dość,że odebrałam zamówienie z apteki to jeszcze listonosz przyniósł paczuszkę z jantarem Od wczoraj zaczęłam Jantarową kuracje nr 2
Zazdroszczę mamy Moja zawsze była zdania, że do włosów to tylko szampon, który musi się bardzo pienić, bo inaczej słabo umyje włosy, a odżywki nie odżywią i nie nawilżą, są tylko do ułatwiania rozczesywania Ale teraz zmieniła zdanie, jak widzi, co wydziwiam z włosami, ale są tego efekty
----------------------------------------------------------------
Spanie w pieluszce się powiodło, nic się prawie nie odgniotło i wygląda prawie tak jak wczoraj. TŻ się śmiał, że wyglądam jak arab

Dzień dobry Lokaski Maleńka dziś od rana dokazuje w brzuszku
Stary 2011-10-18, 09:58   #44172
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Na całą noc nawet mogę go zostawić? Czy tylko na kilka godzin?
Oleje można zostawić na całą noc. Dobrze jednak sprawdzić - i to tyczy się nie tylko olejów - w jaki sposób działają po kilku godzinach. Czasem niektóre lepsze dają efekty po krótkim niż długim czasie.
Cytat:
swoją drogą to marzę o tym, żebym kiedyś mogła się tu pochwalić swoimi włosami we wcześniej wymienionym przeze mnie wątku... może dzięki wam się uda
Na pewno tak będzie. Włóż w to wszystko tylko nieco pracy, cierpliwości i miłości. Włosy się odwdzięczą.
Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Starałam się nie obciąć za dużo, same końcówki. Ale jak moja mama spojrzała na włosy, to powiedziała, że jednak z długości też trochę obcięłam.
Ech, moja ostatnio nie zauważyła
Cytat:
Nie planuję niczego specjalnego robić z włosami, tylko dodatkowo spryskać lakierem, żeby się dłużej trzymały.
Chciałam trochę pokombinować, np. z wałkami, ale nie miałam czas rozejrzeć się za czymś odpowiednim
Za mną chodzą 2 rzeczy: fale z lat 20. lub kręcony irokez. Ponieważ ostatnio nie dostałam nigdzie spinek, a nie wiem, czy mam ochotę bawić się w falowanie włosów palcami, to chyba będzie to drugie.
Cytat:
[/COLOR]Chatul, co do odzywek Joanny, to ja (za Rybiorką) mogę polecic tę z makiem (czerwona). Dla mnie jest najlepsza do mycia. I jeszcze ta z pokrzywą (zielona) też jest ok.
Jeśli chodzi o o dżywki bez spłukiwania, to wolę te pozostałe, czyli z wrzosem (fioletowa), z lnem (niebieska) i z cytryną(żółta).
Mam podobnie, ale po makowej efekt jest lepszy niż po pokrzywowej.
Jako b/s najwyżej oceniam lnianą.
Cytat:
Napisane przez Kall Pokaż wiadomość
Witam wszystkich!
Dzisiaj w kiepskim samopoczuciu. Męczy mnie okropny ból gardła, a w pracy muszę ciągle gadać i do 20 tu siedzieć
Ojej cisza głosowa by się przydała
Przy takich wariacjach zdrowotnych to i włosy się buntują.
Cytat:
Napisane przez Elaen Pokaż wiadomość

Moje faluja tylko, jak sa mokre, a potem schnac prostuja sie, prostuja i zostaje nic..ale pielegnuje je poczciwie nie stawiajac sobie za cel loczkow na glowie
Pielęgnuj, a poprawa skrętu przyjdzie z czasem.
Cytat:
O o o! Jak fajnie, że ktoś ten temat ruszył
Ale ten temat wraca co jakiś czas
Cytat:
Edit: Udało mi się przespać całą noc w chustce, trochę się pogniotły ale i tak najlepszy jest lokas z przodu, który chciałby sterczeć poziomo
Genialny
Cytat:
o włoski zaczęłam dbać niedawno.. wcześniej, oprócz rozjaśniania, namiętnie prostowałam włosy..
to naprawdę zaczęłabym od podcięcia. Końcówki masz zapewne zmasakrowane - po nich najlepiej widać wpływ zabiegów.
Cytat:
stosowałam przy tym jakieś specyfiki które rzekomo miały chronić przed gorącem
tak się składa, ze większość tych specyfików ma skład odbiegający od oczekiwań. W niektórych pojawia się nawet denat bardzo wysoko. Jest ok dla receptury, ale dla włosów już nie, szczególnie gdy masz zamiar stosować ciepło...
Cytat:
ostatnio trafiłam też na szampony Helen seward hydra 5/S, maska i odżywka w sprayu (używam jej do reanimacji po nocy) też tej samej firmy
Mogłabyś podać linki do składów tych kosmetyków?
Cytat:
trwa to już mniej więcej miesiąc i efektów nie widzę.. nie wiem czy mam coś zmienić czy po prostu na efekty muszę poczekać dłużej?
I dłużej i nieco zmienić w tej pielęgnacji.
Wszystko to, co nakładasz podczas olejowania zmywasz niemal do czysta silnym szamponem. Nie wiem, czy to konieczne, bo podejrzewam, że włosy wypijają wszystko, co im dasz. Wówczas wystarczyłoby umyć odżywką.
Do tego nie masz żadnej porządnej odżywki do spłukiwania - zaznaczam, ze nie znam tego, co wymieniłaś - a wygląd włosów w większości zależy od niej.
Do tego domknięcie łusek płukanką octową lub zimną wodą - obowiązkowe!
Cytat:
Napisane przez milena798 Pokaż wiadomość
Dziś odebrałam zamówienie z DOZ-u żel Aloesowy, olejek ze słodkich mogdałów.Jeszcze rycynowy dokupiłam Okazało się,że od środy leżało w aptece a ja czekałam na jakiś telefon od nich bo przy zamawianiu zaznaczyłam aby poinformowali smsem jak dojdzie przesyłka ale w aptece okazało się,że nie informują No nic na drugi raz będe wiedziała,że już na drugi dzień można odbierać zamówienia
to trochę nie tak - czasem możesz zamawiać coś, co jest dostępne w odległej hurtowni. Wówczas zamówienia nie będzie tak szybko.
Zauważyłam też, że sporo zależy od samej apteki. Sama mam jedną wypróbowaną, która wysyła powiadomienia o dostarczeniu na mejla. Wcześniej parę razy trafiłam na takie, z których informacji nie było. Kiedyś ktoś inny odebrał moje zamówienie...
Cytat:
Olejek ze słodkich migdałów niepachnący to nierafinowany tak?
Niestety nie. Są oleje nierafinowane, które pachną, więc musimy tutaj polegać na informacji producenta.
Cytat:
poprawy niestety żadnej - zaobserwowałam zmianę jedynie włosów przy karku - zaczęły się kręcić w "rurki". To wygląda komicznie bo na wierzchu siano pod spodem coś na kształt "rurek"
To oznacza, że zmiana już jest! Włosy warstwy spodniej zawsze są mniej zniszczone niż te na wierzchu. Właśnie tam zobaczysz reakcję i to najszybciej. Czasami wierzchu nie da się już uratować, tak jest zmasakrowany. Nie oznacza to jednak, ze nie warto. Warto i trzeba się starać.
Cytat:
To w sumie nie jest wcierka, ale bardzo delikatna odżywka - muszę ją przetestować na różne sposoby (przed myciem, po myciu, ze spłukiwaniem i bez spłukiwania). Wczoraj nałożyłam ją po raz drugi po myciu silnym szamponem z sles - chcę wiedzieć, czy jest w stanie koić drażniące działanie detergentów. Gdyby tak było, mogłabym częściej eksperymentować z silikonami i parafiną.
Jestem bardzo ciekawa relacji.
Cytat:
Ooo, trafiłam do receptariusza, bardzo, bardzo mi miło Nie spodziewałam się...
Wkleiłam, choć same możecie przecież to robić
Cytat:
Idea była taka, żeby stworzyć emulsję, która re-nawilży i ochroni skórę głowy i jednocześnie będzie nośnikiem witamin. Myślę, że można pożonglować składnikami, być może przydałaby się w zestawie dodatkowo alantoina lub mocznik (tylko nie wiem, czy mocznik nie przeszkadza w emulgowaniu?)
A dlaczego miałby przeszkadzać? Trzeba tylko pamiętać o stężeniu, bo większe sprawi, że miast wiązać wodę, będzie pilingował naskórek.
Cytat:
A ta w ogóle, Eloe - miałam Cię spytać o szampon Fitomed, bo chyba go używasz. Czy on radzi sobie ze zmywaniem cięższych rzeczy typu dimethicone?
Fitomed ma siarczan i betainę kok. powinien sobie poradzić bez problemu. Co prawda te składniki są dalej niż w innych szamponach, ale u mnie się sprawdzał.
Cytat:
dziękuje
Warto i trzeba.
Strasznego stanu nie zaobserwowałam. Chcą tylko pić.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 10:07   #44173
milena798
Rozeznanie

Cytat:
Zazdroszczę mamy Moja zawsze była zdania, że do włosów to tylko szampon, który musi się bardzo pienić, bo inaczej słabo umyje włosy, a odżywki nie odżywią i nie nawilżą, są tylko do ułatwiania rozczesywania Ale teraz zmieniła zdanie, jak widzi, co wydziwiam z włosami, ale są tego efekty
----------------------------------------------------------------
Spanie w pieluszce się powiodło, nic się prawie nie odgniotło i wygląda prawie tak jak wczoraj. TŻ się śmiał, że wyglądam jak arab
Moja mama to tak różnie raz jej pasuje raz nie ale powiedziała,że jakbyśmy nie olejowały włosów przed myciem to tak dziwnie by było przyzwyczaiła się w koncu w grudniu juz bedzie
rok przygody olejowej
Natomiast mój tata jest taki jak twoja mama no gorszy bo twoja mama już dostrzegła jakie to ma dobre skutki na włosy a mojemu tacie wystarczało i wystarczać będzie szare mydło i najtańszy szampon on niczego więcej nie potrzebuje.
62 cm
Nie prostuję od lipca 2010
Moje włosy
milena798 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 10:11   #44174
KaRaa xD
Rozeznanie

Cytat:

Ok skoro bez uczuleń to tylko się cieszyć, większe pole działania.
Tylko teraz ja juz troche nie bardzo pomogę, poszukaj sobie tych rzeczy swoich w wątku analiz i zobaczysz czy sa ok czy nie do końca.
Na pewno dziewczyny Maype lubią. Co do babuni jajecznej to zdaje sie komus przetłuszczała, ale sama się nie wypowiem bo nie znam jej.
WAXy sa różne i chyba różnie w ich składach z silikonami, na pewno Biowaxy jedne zgodne z CG inne nie.
Oleje oczywiście na plus bardzo. Służy ci bardziej oliwa czy bardziej kokos? Jakie efekty po nich. Bo to dwa baaardzo różne oleje. Kokos wnika i u mnie np potrafi zrobić puszaka..
Próbowałaś myć odzywką? Może ten szampon zwłaszcza z SLS przy kazdym myciu to niepotrzebnie drażni?
Włosy skłonne do przetłuszczania?
Niestety autorytet ze mnie kiepski, ale myślę, ze dziewczyny zaraz się odezwą i może coś więcej doradzą.
Próbowałam kiedyś metody OMO, ale nie jestem do niej przekonanamoje włosy nie lubią "widzieć" zbyt dużej ilości odżywek
co do olejów...hmm....oliwe z oliwek bardzo lubię natomiast z kokosem jest różnie...na wiosnę było bardzo na plus, ale w trakcie lata, już nie bardzo dziewcznyn mówiły, żeby odstawić do późnej jesieni..teraz muszę do tego wrócić bardzo, bardzo dziękuje Ci za rady

Wszystkim dziewczyną, również dziękuję

Little.b.blue też mam nadzieję, że dłużej tutaj zabaluję

Edytowane przez KaRaa xD
Czas edycji: 2011-10-18 o 10:14
KaRaa xD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 11:10   #44175
Elaen
Raczkowanie

Cytat:
.
Pielęgnuj, a poprawa skrętu przyjdzie z czasem.
Lejesz miod na moje stare serduszko.
Po miesiacu pielgnacji juz zauwazylam roznice, wlosy sa bardziej miesiste, lsniace, mniej sie przetluszczaja, jeszcze wypadaja, ale duzo mniej.
Walcze dalej.
Elaen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 12:29   #44176
Eloe77

Cytat:
Czy ktos mi podpowie, gdzie moge znalezc opis wiazania chustki na noc? Ja tez chce wyprobowac...TZ chyba padnie.
Też jeszcze nie robiłam. Myślałam o wiązaniu jak do plunkingu. Sposób Volyovej, więc pewnie jest gdzieś w jej postach...
Cytat:
dodatkowo mam kolejny problem strasznie niszczą mi się końcówki, są porozdwajane, kruszą się, łamią w połowie długości. nie wiem czemu
Nie rozumiem - końcówki się kruszą w połowie długości? Czy włosy? Gdzie i co konkretnie?
Cytat:
strasznie Wam dziękuję za rady zaraz zabieram się za lekturę! Nie poddam się! mojej suszy mówię nie!
mam nadzieję, że za jakiś czas będę mogła pochwalić się efektami
Na pewno! Nie ustawaj w walce o piękne loki.
Cytat:
Napisane przez doti8 Pokaż wiadomość
mniej więcej raz w tygodniu od miesiąca nakładam na godzinę odżywkę Isana tą różową z ok.20 kroplami keratyny hydrolizowanej
I to jedyna odzywka jakiej używasz po myciu Alterrą? Niewiele.
Cytat:
2. Koniec września - ranek po wieczornym myciu
3. Ten sam dzień co zdjęcie 2, popołudnie.

Na zdjęciu 3 widać, że włosy po kilku godzinach są ble, a drugiego dnia już tylko do związania się nadają. Masakra
To wygląda na:
niedobór emolientów,
nieopanowaną niczym ucieczkę wody z włosa,
wydotykane włosy w ciągu dnia.
Czy czymkolwiek odświeżasz włosy w ciągu dnia? Moim zdaneim warto.
Cytat:
P.S. jeszcze chciałam dodać: czemu moje włosy "nie umią" tak: http://www.mydevacurl.com/curly_life...ransformations
Moim zdaniem potrafią, ale ty jesteś z nimi 24 godziny na dobę, a w filmiku widzisz nie dość, że tylko to, co najlepiej wyszło, to jeszcze wyłącznie to, co dzieje się z nimi, gdy ilość niezbędnych składników jest optymalna.
Pomyśl jak mogą wyglądać kilka godzin po takiej transformacji w warunkach podobnych do naszych
Cytat:
Ja też coraz mniej się martwię, ale jedna chodze z gołą głową na razie... Musze coś sobie kupic...
Koniecznie! Zdrowa skóra głowy jest bardzo istotna, a wystawiając ja na działanie mrozu i wiatru nie dajesz jej szans.
Cytat:
Hehe a propo moich włosów to ostatnie mycie bardzo fajnie mi wyszło klik
Cudnie
Nie powinno być gorzej po fryzjerze pod warunkiem, że nie wytnie za wysoko.
Cytat:
Staram się delikatnie myć, końcówki raczej ugniatam, nie szoruję. Odżywka d/s co najmniej 10 min a jak mam czas to na dłużej. Spłukiwać odżywkę staram się już w ogóle ostrożnie, w kierunku końcówek. Ale mam wrażenie, że zbyt mocny strumień wody czasami mi je plącze przy głowie, jeszcze nie umiem tego opanować :/
Możliwe. A masaż skóry głowy? Może i on jest zbyt intensywny? Myjesz włosy pochylając się nad wanną/brodzikiem/umywalką czy w inny sposób?
Cytat:
No właśnie ten najgorszy przypadek był tak ze 2 dni po myciu, zmoczyłam, nałożyłam odżywkę iiii grzebień zatrzymał się ok. 10 cm od linii karku, drugi kołtun też był tak 5-10 cm od głowy (gdzieś w środku). Próbowałam powoli je rozplątać, ale na pewno co nieco się wyrwało. Rano zawsze jakoś tam je przeczesuję i układam palcami, ale na razie to chyba za mało
W takim przypadku rozczesywanie trzeba zacząć od końcówki - złapać kosmyk nieco przed końcówkami, rozczesać, złapać wyżej, rozczesać, złapać jeszcze wyżej, rozczesać i dopiero na końcu przeczesywać od samej skóry głowy.
Cytat:
Ja to rozumiem tak: wiązanie na babcię ale odwrotnie, z supełkiem na czole
O! Tżowi się jednorożec spodoba

---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

Cytat:
Załączam zdjęcie sprzed 8 tygodni, nie zmieniły sie wcale, tyle że są ciut dłuższe, w skręcie sięgają do dolnej linii stanika. Wiem że powinnam je podciąć, ale tak bardzo nie chcę mieć krótkich, że tego nie zrobię, choćbym miała z takimi krzywo ściętymi chodzić
Wiem, ze będzie nie po Twojej myśli to, co napiszę, ale uważam, że cięcie do ramion zrobiłoby dobrze nie tylko Twoim włosom.
Przycięcie ich sprawi, ze będą wyglądały na gęstsze.
Do tego przydałoby się cieniowanie warstwowe.
Ja też mam niewiele włosów i sprawdziłam, że tak duże odstępy między warstwami nie wyglądają najkorzystniej.
Ale - to Twoje włosy i sama wiesz, jak wyglądają najlepiej.
Cytat:
Napisane przez nez123 Pokaż wiadomość
A wzdychaj, wzdychaj! W końcu to, że zaszła taka zmiana to też twoja zasługa. Więc są też w 50% twoje;P
ciesze się, że udało się nam pomóc
Cytat:
Dzis jednak sie trzyma, co oznacza ze mam wiecej wlosow.
Wspaniale!
Cytat:
Eloe, masz rację, że prostowanie się fal jest o tyle fajne że można miec odmianę bez niszczenia włosów, ale dla mnie odmianą są fale
Liczę na to, że wkrótce odmianą będą proste
Cytat:
Dzisiaj siedziałam w szkole i słuchałam narzekań koleżanki (wyglądającej jak miotła) jak to ona ma przerąbane bo musi codziennie prostowac włosy i że nie ma takich gładkich jak moje i że to niesprawiedliwe. Oczywiście twierdziła że kręcone włosy to zło i największy możliwy kataklizm. Powiedziałam jej, że jakby zaczęła o nie dbac to miałaby piękne loki (bo miałaby, od razu widac, aż mnie z zazdrosci wykręca) to stwierdziła że przecież dba (tak, odżywka raz na tydzień i codzienne prostowanie) i chyba się obraziła bo uznała, że ją krytykuję.
kiedyś dojrzeje do decyzji o zmianie. Daj jej szansę dorosnąć.
Cytat:
Napisane przez sailormaary Pokaż wiadomość
zdziwiłam się właśnie, niektóre pasemka zwinęły mi się w spiralki takie jak od lokówki tylko drobniejsze... dała bym fotkę, ale chyba nie wyjdzie w wieczornym świetle,,,;/
Szkoda Chętnie bym zobaczyła Co z nimi robiłaś?
Cytat:
WAX'a z L'botica
Ale którego?
Cytat:
mypa z masłem shea
Maska czy odżywka?
Do produktów trzeba dołączyć jeszcze odpowiednie techniki mycia - w FAQ - i czesania (a właściwie nieczesania) - też w FAQ.
Cytat:
Eloe - faktycznie trochę baby hair mi narosło, a nic nie wcieram teraz, jedynie pokrzywę i skrzyp piję
Ciekawe, na ile to wpływ Lokaski, a na ile pokrzywy i skrzypu.
Cytat:
Napisane przez katie100 Pokaż wiadomość
no niestety mam kryzys mentalno-włosowy objawia się tym, że nie wierzę w możliwości włosów...
za to my wierzymy i jesteśmy z Tobą w tym kryzysie

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-10-18, 13:04   #44177
KaRaa xD
Rozeznanie

Eloe77 Wax'a L'biotica do suchych i zniszczonych z miodem i olejem ze słodkich migdałów a co do Mypy, to maska
KaRaa xD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 13:22   #44178
Benek23
Zakorzenienie

Dziewczyny! Znalazłam fajną nową odżywkę, która ładnie "loczkuje" włosy
Eva natura odżywka do włosów farbowanych i zniszczonych z lnem, kaszmirem i proteinami pszenicy. Skład:
aqua,cetearyl alcohol,behentrimonium chloride,macadamia ternifolia seed oil, trimethylsilylalamodimeth icone/C11-15 pareth-0, parfum, hydrolized keratin, hydrolized wheat protein,hydroxyethylcellu lose, cetrimonium chloride,propylene glycol/linum usitatissimum(linseed) seed extract, benzophenone-3, methylparaben, panthenol, lactic acid, propylparaben

Kosztuje 5 zł Do spłukiwania.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 13:24   #44179
Eloe77

Cytat:
Efekt po całym dniu wygląda tak jak na zdjęciu. Ta moja samoróbka chyba prostuje trochę loki, ale za to nieźle sobie radzi z nawilżeniem, bo łaziłam na wietrze a nie ma za bardzo puchu.
Kolor piękny, pofalowane nawet lepiej niż ostatnio, do tego niemal grama puchu... Mnie się podoba i dodatkowo czuję się w obowiązku przygotowania odżywki zgodnie z Twoim przepisem
Cytat:
A właśnie- czy wy też macie takie baaaaaaaaaaaaaaaaaardzo miękkie włosy po alterrze morelowej?
Jeśli przetrzymam ponad godzinę to tak. I skręt gorszy, lekkość. Podejrzewam, że woda tak działa. Spróbuj ją krócej trzymać na włosach.
Cytat:
Napisane przez katie100 Pokaż wiadomość
no pewnie tak, ale u Teściowej miękka woda, na wczasach też i włosy ją kochały
To pozostaje się cieszyć. Warto by było jednak sprawdzić, jak i która odżywka działa przy określonej twardości.
Cytat:
Są zdrowe jak piernik po miesiącu na shea (Bingo) więc nie trza im wiele
Shea... dawno nie nakładałam, a dziś dzień mycia. Tylko ta aplikacja mnie wnerwia. Cóż, wykąpię
W ogóle to ciesze się niesamowicie ze zmiany pogody, ponieważ znowu mogę myć włosy co 3 dni
Cytat:
Raczej połączenia quasiprzegubowe

Cytat:
Hm... Trwała z czasem się prostuje, zaniedbana się dość szybko prostuje, jak mawiają mędrczynie "spiera się"
Tak sobie kombinuję, że utrzymanie kręconych zrobionych z prostych może być trudniejsze niż w przeciwną stronę. Ale to tylko idea niczym niepoparta. No, może poparta obserwacjami i tym, co się z naszymi włosami dzieje, gdy mają niedostatek odżywienia i wody.
Jednak... zniszczone proste też wyglądają czasem na kręcone
Cytat:
Sądzisz, że rozruszanie łuski może być szkodliwe? Mam pod ręką tylko moją pancerną łuskę, one zniosą wiele ;]
Nadmierne tak. Pisałyśmy kiedyś o zmęczeniu hydralnym. Pamiętasz?
Cytat:
U mnie ładnie
Oj, bardzo ładnie
Cytat:
Napisane przez little.b.blue Pokaż wiadomość
Na razie motywacja pełną parą
W sumie w zimie najważniejsze to żeby było ciepło, to co się podoba schodzi na drugi plan.
ciesze się, że motywacja jest. Cieszę się, ze idzie zima, choć dla mnie najważniejsze, by śniegu było mnóstwo

Dziś przyjechały moje nowe rękawiczki do jazdy Cieszę się jak dziecko :d Mają wszystko, co trzeba - wyciągany środek, wywietrznik, ochraniacz na zewnętrzną część dłoni
Jestem w zachwytach

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-10-18, 13:34   #44180
beautystyleandme
Zadomowienie

Cytat:

Mogłabyś podać linki do składów tych kosmetyków? I dłużej i nieco zmienić w tej pielęgnacji.

Do tego domknięcie łusek płukanką octową lub zimną wodą - obowiązkowe!
a poradź mi proszę czy takie płukanki octowe mogę stosować do każdego mycia? i czy stosować ją jako ostatnie płukanie czy może jeszcze to spłukać czystą zimną wodą?

Podaję skład szamponu i odżywki w sprayu b/s. (niestety nie mogłam odszukać w necie) zatem:

Szampon Helen Seward Hydra 5/S - cena ok. 40 zł
skład: aqua, sodium laureth sulfate, magnesium laureth sulfate, lauramidopropyl betaine, cocamide MIPA, disodium laureth sulfosuccinate, methoxy PEG/PPG-7/3, aminopropyl dimethicone, citrus aurantium dulcis, orange fruit extract, actinidia chinensis kiwi fruit juice, cucumis melo melon juice, tocopheryl acetate, ascorbyl tetraisopalmitate, retinyl palmitate, citrus medica limonum lemon peel extract, guar hydroxypropyltrimonium chloride, dimethylPABAmidopropyl laurdimonium tosylate, sodium lauroyl lactylate, sodium dicocoylethylenediamine PEG-15 sulfate, hydroxyethylcellulose, glycerin, styrene/arcylates copolymer, PEG-8, PEG-150/decyl alcohol/SMDI copolymer, propylene glycol, propylene glycol stearate, trideceth-12, PEG-3 disterate, maltodextrin, sodium chloride, citric acid, parfum, disodium EDTA, phenoxyethanol, benzyl alcohol, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, limonete

Odżywka w sprayu b/s Helen Seward - cena ok.20/25 zł
skład: aqua, amodimethicone, panthenol, polyquaternium-11, sodium lactate, sodium citrate, hydrolyzed silk, cetrimonium chloride, PEG-30 glyceryl cocoate, citric acid, parfum, geraniol, linalool, benzyl salicylate, citronellol, limonete, cinnamyl alcohol, hydroxycitronellal, citral, tetrasodium EDTA, imidazolidinyl urea, methylparaben
Stary 2011-10-18, 13:43   #44181
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dobry Lokaski Maleńka dziś od rana dokazuje w brzuszku

Cytat:
W ogóle to ciesze się niesamowicie ze zmiany pogody, ponieważ znowu mogę myć włosy co 3 dni

Cytat:
Nadmierne tak. Pisałyśmy kiedyś o zmęczeniu hydralnym. Pamiętasz?
Owszem tak, filmiki oglądałam i w ogóle :P Nawet na sobie nie sprawdzam zestawu soda - ocet ani mydło - ocet (no może raz kiedy :P)
Szkoda że nie umiem powiedzieć, jak się ma zabawa temperaturą (maska pod czepkiem) względem różnicy pH? Lekko kwaśna płukanka służy i na dłuższą metę
Cytat:
Jestem w zachwytach
Cieszymy się razem z Tobą

A ja będę mieszać jak wrócę do dom Większość fantów z ZSK jeszcze nie ruchana

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 13:45   #44182
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
Eva natura odżywka do włosów farbowanych i zniszczonych z lnem, kaszmirem i proteinami pszenicy. Skład:
aqua,cetearyl alcohol,behentrimonium chloride,macadamia ternifolia seed oil, trimethylsilylalamodimeth icone/C11-15 pareth-0, parfum, hydrolized keratin, hydrolized wheat protein,hydroxyethylcellu lose, cetrimonium chloride,propylene glycol/linum usitatissimum(linseed) seed extract, benzophenone-3, methylparaben, panthenol, lactic acid, propylparaben

Ja mam tą wersję z lawendą i też lubię Taka lekka, pięknie pachnie, no i ta moja ma lekki silikon z PEG na początku, ale z tego co wiem, łatwo zmywalny. U Ciebie widzę tu chyba cięższy silikon, od czasu do czasu będzie trzeba mocniejszego szamponu

Eloe - cieszę się razem z Tobą z rękawiczek Super, że masz taką pasję i tak to kochasz, aż miło się o tym czyta

A babyhair to może i zasługa Lokaski w brzuszku
Stary 2011-10-18, 14:02   #44183
caskada
Zakorzenienie

Cytat:
a poradź mi proszę czy takie płukanki octowe mogę stosować do każdego mycia? i czy stosować ją jako ostatnie płukanie czy może jeszcze to spłukać czystą zimną wodą?

Podaję skład szamponu i odżywki w sprayu b/s. (niestety nie mogłam odszukać w necie) zatem:

Szampon Helen Seward Hydra 5/S - cena ok. 40 zł
skład: aqua, sodium laureth sulfate, magnesium laureth sulfate, lauramidopropyl betaine, cocamide MIPA, disodium laureth sulfosuccinate, methoxy PEG/PPG-7/3, aminopropyl dimethicone, citrus aurantium dulcis, orange fruit extract, actinidia chinensis kiwi fruit juice, cucumis melo melon juice, tocopheryl acetate, ascorbyl tetraisopalmitate, retinyl palmitate, citrus medica limonum lemon peel extract, guar hydroxypropyltrimonium chloride, dimethylPABAmidopropyl laurdimonium tosylate, sodium lauroyl lactylate, sodium dicocoylethylenediamine PEG-15 sulfate, hydroxyethylcellulose, glycerin, styrene/arcylates copolymer, PEG-8, PEG-150/decyl alcohol/SMDI copolymer, propylene glycol, propylene glycol stearate, trideceth-12, PEG-3 disterate, maltodextrin, sodium chloride, citric acid, parfum, disodium EDTA, phenoxyethanol, benzyl alcohol, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, limonete

Odżywka w sprayu b/s Helen Seward - cena ok.20/25 zł
skład: aqua, amodimethicone, panthenol, polyquaternium-11, sodium lactate, sodium citrate, hydrolyzed silk, cetrimonium chloride, PEG-30 glyceryl cocoate, citric acid, parfum, geraniol, linalool, benzyl salicylate, citronellol, limonete, cinnamyl alcohol, hydroxycitronellal, citral, tetrasodium EDTA, imidazolidinyl urea, methylparaben
ojoj nie bardzo ten szampon i odzywka zawieraja straszny smietnik

plukanka octowa zamyka luski wlosa wiec nalezy ja stosowac jako ostatnie plukanie

---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ----------

eloe a ja jestem w zachwytach jak czytam o twojej pasji to naprawde fajna sprawa miec pasje i dopieszczac ja w kazdym calu
Stary 2011-10-18, 14:22   #44184
Eloe77

Cytat:
moje włosy nie lubią "widzieć" zbyt dużej ilości odżywek
Dla fal to akurat normalne - dużo nie znaczy dobrze. Jednak OMO najlepiej sprawdzało się właśnie na tego typu włosach w przeciwieństwie do mycia odżywką.
Kiedy i co nakładasz? Tak szczegółowo. Bo często nie grają ze sobą produkty i to sprawia, że włosom coś nie pasuje.
Na dodatek nie tylko o ilość, ale o jakość odżywek idzie.
Dobrze by było, byś także zerknęła do dziennika i codziennika, skupiając się na tym, co stosują dziewczyny z falami.
I jeszcze - odstawiłabym na jakiś czas szampony z siarczanami i silikony. Daj włosom więcej ochrony olejami, mniej wysuszenia szamponem.
Cytat:
Napisane przez Elaen Pokaż wiadomość
Lejesz miod na moje stare serduszko.
Po miesiacu pielgnacji juz zauwazylam roznice, wlosy sa bardziej miesiste, lsniace, mniej sie przetluszczaja, jeszcze wypadaja, ale duzo mniej.
Walcze dalej.
Bardzo przyjemnie czyta się takie wpisy
Będzie coraz lepiej
Cytat:
Eloe77 Wax'a L'biotica do suchych i zniszczonych z miodem i olejem ze słodkich migdałów a co do Mypy, to maska
Czyli Wax zgodny z cg, maska Mypy ma natomiast silikon.
Często zdarza się, że jakiś silikon nam nie pasuje. Warto sprawdzić, który.
Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
Eva natura odżywka do włosów farbowanych i zniszczonych z lnem, kaszmirem i proteinami pszenicy.
Skład:

Fajna- olej makadamia - choć niezgodna z cg. Szkoda, ze keratyna po zapachu. Ale poza tym mnie się podoba - prosta, jest, co trzeba

Beautystyleandme z płukanką octową trzeba w miarę ostrożnie.
Po pierwsze ocet jabłkowy, ewentualnie winny. Byle nie spirytusowy.
Po drugie kombinujesz z recepturą (wyjściowa to 1 łyżka octu na litr wody), bo nie zawsze wyjściowa jest wystarczająca. Może też być z cytryny (sok z połowy i litr wody - wyjściowa receptura), jeśli z lekkim rozjaśnieniem Ci po drodze.
Po trzecie lepiej co drugie lub co trzecie mycie niż po każdym, by nie przesadzić z obniżeniem pH. W dni, gdy myjesz włosy, a nie stosujesz płukanki, możesz spłukać zimną wodą. PH nie obniży, ale domknie łuski.
Po czwarte płukankę stosuje się jak płyn do płukania prania - na samym końcu mycia. Po niej już tylko odżywka b/s i stylizator, suszenie.
Po piąte ważne jest pozostawienie płukanki jakiś czas na włosach. Zapach odparowuje, więc nie ma co bać się octu (bardziej daje po nosie l-cysteina ). Jeśli jednak to dla Ciebie nie do wytrzymania, spłucz po 15 minutach. Czystą chłodną/zimną wodą

O składach Helen cośtam mogę powiedzieć tyle, że mnie się one nie podobają Szampon myje aż skrzypi, a nawet jeśli zostawia film ochronny, to tego, co zdążył nabroić nie zmienisz.
Psikacz nada się do zabezpieczania, bo na miano odzywki to sobie nie zasłużył.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-10-18, 14:40   #44185
beautystyleandme
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
ojoj nie bardzo ten szampon i odzywka zawieraja straszny smietnik

plukanka octowa zamyka luski wlosa wiec nalezy ja stosowac jako ostatnie plukanie
no to super.. polecone przez moją byłą fryzjerkę
nie umiem za bardzo czytać składów.. wiem tylko, że powinnam unikać alkoholu .. sprawdzałam te składniki tutaj i przy odżywce są w większości sylikony dość łatwo zmywalne? eeeh...

trudno.. i tak jestem w trakcie zakupu szamponów i odżywek które chwalicie tutaj.

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ----------

Cytat:
Beautystyleandme z płukanką octową trzeba w miarę ostrożnie.
Po pierwsze ocet jabłkowy, ewentualnie winny. Byle nie spirytusowy.
Po drugie kombinujesz z recepturą (wyjściowa to 1 łyżka octu na litr wody), bo nie zawsze wyjściowa jest wystarczająca. Może też być z cytryny (sok z połowy i litr wody - wyjściowa receptura), jeśli z lekkim rozjaśnieniem Ci po drodze.
Po trzecie lepiej co drugie lub co trzecie mycie niż po każdym, by nie przesadzić z obniżeniem pH. W dni, gdy myjesz włosy, a nie stosujesz płukanki, możesz spłukać zimną wodą. PH nie obniży, ale domknie łuski.
Po czwarte płukankę stosuje się jak płyn do płukania prania - na samym końcu mycia. Po niej już tylko odżywka b/s i stylizator, suszenie.
Po piąte ważne jest pozostawienie płukanki jakiś czas na włosach. Zapach odparowuje, więc nie ma co bać się octu (bardziej daje po nosie l-cysteina ). Jeśli jednak to dla Ciebie nie do wytrzymania, spłucz po 15 minutach. Czystą chłodną/zimną wodą

O składach Helen cośtam mogę powiedzieć tyle, że mnie się one nie podobają Szampon myje aż skrzypi, a nawet jeśli zostawia film ochronny, to tego, co zdążył nabroić nie zmienisz.
Psikacz nada się do zabezpieczania, bo na miano odzywki to sobie nie zasłużył.
bardzo mądre rady dziękuję!
nie mam się co dziwić, że moje włosy wyglądają jak wyglądają. hehe "myje aż skrzypi" Do kosza z nimi!
maskę tej samej firmy już skończyłam i wyrzuciłam pudełko-podejrzewam, że skład był równie cudownie upiększający!
Stary 2011-10-18, 14:41   #44186
caskada
Zakorzenienie

Cytat:
no to super.. polecone przez moją byłą fryzjerkę
nie umiem za bardzo czytać składów.. wiem tylko, że powinnam unikać alkoholu .. sprawdzałam te składniki tutaj i przy odżywce są w większości sylikony dość łatwo zmywalne? eeeh...

trudno.. i tak jestem w trakcie zakupu szamponów i odżywek które chwalicie tutaj.
wiesz co zazwyczaj fryzjerzy polecaja wlasnie te swoje szajsy ja nigdy z nich nie korzystam raz mialam maske z marixa i loreala ale skladu tez nie znalam jednak milo wspominam...odkad jestem na wizazu juz wiem ze nie nalezy przeplacac za takie kosmetyki bo mozna znalezc cos w sklepie dobrego i za mniejsza kase
Stary 2011-10-18, 14:58   #44187
beautystyleandme
Zadomowienie

Cytat:
wiesz co zazwyczaj fryzjerzy polecaja wlasnie te swoje szajsy ja nigdy z nich nie korzystam raz mialam maske z marixa i loreala ale skladu tez nie znalam jednak milo wspominam...odkad jestem na wizazu juz wiem ze nie nalezy przeplacac za takie kosmetyki bo mozna znalezc cos w sklepie dobrego i za mniejsza kase
Zgadza się.. i dopiero zaczynam się o tym przekonywać... Dotychczas dla mnie wyznacznikiem dobrego szamponu i odżywki była cena.
Za ten cudownie leczniczy zestaw zapłaciłam prawię 100zł... masakra jakaś.. strasznie się cieszę, że tutaj trafiłam jeszcze trochę takiej "pielęgnacji" i byłabym łysa
wiesz co..? jestem dość mocno wnerwiona na tą fryzjerkę, przecież widziała co się dzieje z moimi kłaczkami.. nieraz wspominała, że ich kondycja jest słaba..
no chyba potrafi czytać składy kosmetyków? kto jak nie fryzjer?
Stary 2011-10-18, 15:31   #44188
caskada
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadza się.. i dopiero zaczynam się o tym przekonywać... Dotychczas dla mnie wyznacznikiem dobrego szamponu i odżywki była cena.
Za ten cudownie leczniczy zestaw zapłaciłam prawię 100zł... masakra jakaś.. strasznie się cieszę, że tutaj trafiłam jeszcze trochę takiej "pielęgnacji" i byłabym łysa
wiesz co..? jestem dość mocno wnerwiona na tą fryzjerkę, przecież widziała co się dzieje z moimi kłaczkami.. nieraz wspominała, że ich kondycja jest słaba..
no chyba potrafi czytać składy kosmetyków? kto jak nie fryzjer?
to tylko fryzjerka wiekszosc nie zna sie na skladach ..oni pracuja na firmowych produktach .; wogole juz nie wspomne ze w tych pieknych firmowych butlach z orginalnymi odzywkami sa wlane zwykle odzwyki oszukanstwo pierwsza klasa
oj za 100zl mialabys caly worek dobrych odzywek
ja kiedys mialam zawsze jedna dobra maske tak mi sie wydawalo ze jest dobrze przeciez tyle kosztuje i firmowa a teraz mam cala mase roznych odzywek i szamponow co mnie cieszy mam w czym wybierac to istna rozkosz dla mnie i dla wlosow

a wlasnie dopiero umylam wloski odzywka isana z babasu zobaczymy co bedzie ze skretem czy bedzie bardziej sprezysty

Edytowane przez caskada
Czas edycji: 2011-10-18 o 15:32
caskada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 15:41   #44189
Eloe77

Cytat:
Owszem tak, filmiki oglądałam i w ogóle :P Nawet na sobie nie sprawdzam zestawu soda - ocet ani mydło - ocet (no może raz kiedy :P)
Nie sprawdzaj, proszę Bym nie czytała u Ciebie tego, co sama teraz pisze (skalp nadal swędzi)
Cytat:
Szkoda że nie umiem powiedzieć, jak się ma zabawa temperaturą (maska pod czepkiem) względem różnicy pH?
na pewno jakoś się ma. Tylko że nie wiem, czy to będzie miało na tym etapie znaczenie. I czy przy takiej ilości zmiennych można będzie mówić o zmianie pH wywołanej wyłącznie wahaniem temperatury. I jakiej zmiany temperatury potrzeba, by pH wzrosło zauważalnie i nie zaszkodziło to włosom?

Reszta później

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-10-18, 16:04   #44190
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
to tylko fryzjerka wiekszosc nie zna sie na skladach ..oni pracuja na firmowych produktach .; wogole juz nie wspomne ze w tych pieknych firmowych butlach z orginalnymi odzywkami sa wlane zwykle odzwyki oszukanstwo pierwsza klasa
oj za 100zl mialabys caly worek dobrych odzywek
ja kiedys mialam zawsze jedna dobra maske tak mi sie wydawalo ze jest dobrze przeciez tyle kosztuje i firmowa a teraz mam cala mase roznych odzywek i szamponow co mnie cieszy mam w czym wybierac to istna rozkosz dla mnie i dla wlosow

a wlasnie dopiero umylam wloski odzywka isana z babasu zobaczymy co bedzie ze skretem czy bedzie bardziej sprezysty
Też właśnie myślę, że fryzjerzy specjalnie na składach się nie znają, reklamują tylko firmowe kosmetyki, na których pracują Sama się z tym spotkałam.

Patrząc tak na składy niektórych, naprawdę drogich masek, w których jest kupka silikonów i trochę keratyny daleko w składzie po zapachu, to chyba naprawdę stwierdzam, że płaci się za markę.

My tu mamy choćby odżywki alterry za niecałe 10 zł ze świetnym składem czy garniera z karite.

Choć nie powiem, mam ochotę na trochę droższe, ale z ładnym składem, np. na maskę z Yes to Carrots (https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,30823,yes-to-carrots-hair-and-scalp-mud-mask-maseczka-nawilzajaca-do-wlosow-i-skory-glowy.html) czy z Pat&Rub (https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,43823,maska-regenerujaca-do-wlosow.html).
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 7 (0 użytkowników i 7 gości)

Zasady wysyłania wiadomości