|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej? | |||
| Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy |
|
29 | 54,72% |
| Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
|
20 | 37,74% |
| Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam |
|
1 | 1,89% |
| Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy |
|
3 | 5,66% |
| Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2191 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012
Witam !
Ja też zastanawiałam się swego czas ile i w jakim okresie się przytyje póki co to mam mały brzuszek ale jakiejś różnicy wielkiej to nie widzę na wadze moze 0,5 kg ale pewnie przyjdzie na to czas a jeśli chodzi o te tabelki ile się powinno przytyc i takie tam to chyba jest różnie w jednej pisali ze jak ma się niska wagę to w ciąży powinno się przytyc więcej a moja siostra wcale dużo nie przytyła 6-7 kg. Najważniejsze żeby maluszek się dobrze rozwijał.
|
|
|
|
#2192 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mnie jeszcze przed ciążą odrzucało od zapachów z zoologicznego, zawsze omijam te sklepy szerokim łukiem, a jak już muszę przejść w pobliżu to sprintem i na wdechu
|
|
|
|
|
#2193 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
każdy przypadek jest inny Cytat:
co do samych kg, ale w jedne dopasowane dżinsy sprzed ciąży już się nie mieszczę w ogóle brzuch mi już trochę widać. Jak chodzę w takiej lejącej się tunice, to odrazu widać ciążę.Ja kupiłam sobie na rozstępy balsam Palmer's, smaruję ok 1,5 tygodnia. Moja mama ma straszne rozstępy po ciążach, ale więcej wyszło jej dopiero po drugim dziecku, więc może tym razem mi się uda ograniczyć ich ilość ![]() Zastanawiam się, czy dokupić jeszcze oliwkę i smarować rano balsamem, a po kąpieli oliwką? Co sądzicie? |
||
|
|
|
#2194 |
|
Rozeznanie
|
slimaczek19
Myślę że ta oliwka napewno ci nie zaszkodzi a po kąpieli dobrze jest coś stosowac ja staram się też od niedawna stosowac emulsję dwa razy dziennie
|
|
|
|
#2195 |
|
Wtajemniczenie
|
Hejka
![]() Nie poszłam dziś do przychodni z tą reklamacją. Dziś idziemy do ginki, ona niech porówna wyniki i powie, co o tym wszystkim sądzi i jutro pójdziemy. Śniadanie już zjedzone, zaraz schabowe na obiad zrobię. My już po wizycie babci męża i kolejny raz zaskoczyła mnie reakcja. Negatywnie. Jest mi smutno i przykro... Dobrze, że moja rodzina jest inna i potrafi się cieszyć z czyjegoś szczęścia.Miłego dnia Wam życzę
|
#2196 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja dziś może zajdę do mięsnego z ciężkim bólem Cytat:
|
|
#2197 |
|
Zadomowienie
|
Hej, mnóstwo się tu dzieje i troszkę musiałam nadrobić.
Co do L4 to ja jestem w 8 tyg. właśnie poszłam na L4 ze względu na niskie ciśnienie i mdłości (pracuję w butiku, gdzie jestem 8 godzin na nogach i jest sporo podnoszenia i dźwigania) i nie powiem, bo moja gin spojrzała na mnie z niedowierzaniem, gdy jej powiedziałam, że chcę L4, ale nie miała wyjścia. Tacierzyńskie należy się tatusiowi i wynosi 2 tygodnie- na wybranie tego ma rok i muszą to być 2 tygodnie w całości, a mamusia ma swoje osobne macierzyńskie ![]() Mi na mdłości pomaga napar z imbiru dodawany do herbaty, rozgrzewa i łagodzi objawy,a do tego pysznie pachnie i smakuje, póki co schudłam 2 kg, bo tak jak zawsze uwielbiałam słodkie tak teraz nie mogę nawet poczuć zapachu, to samo ze smażonymi i tłustymi rzeczami I po kąpieli i wieczorem smaruję się oliwką dla dzieci, podobno sposób stary i sprawdzony, ale każda z nas jest inna i jednym pomorze, a inne z nas będą musiały zaakceptować te kilka blizn na ciele. Tymczasem idę zrobić sobie kotlety sojowe |
|
|
|
#2198 |
|
Zadomowienie
|
Macierzyńskie po 14 tygodniu może wziąć ojciec. Tzn. mama wykorzystuje 14 tygodni a pozostałe 8-10 tygodni ojciec dziecka i nie ma nic wspólnego z tymi dwoma tygodniami urlopu ojcowskiego do wykorzystania przez 1 rok życia dziecka.
|
|
|
|
#2199 |
|
Wtajemniczenie
|
hejka
rozmawiacie o tyciu hmmmm ja w 1 ciazy na porodówce ważyłam
|
#2200 |
|
Wtajemniczenie
|
aaaaaaaa takiego posta dłuuugiego napisałm,tak się naprodukowałam a go nie dodało
|
|
|
|
#2201 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale w pogotowiu mam już takie wczesno-ciążowe, myślę, że za jakieś 3 tygodnie będą idealne, bo na razie są troszke za szerokie Też mi widać brzuch w tunikach swetrowatych...Ja się niczym nie smaruję. Moja mama nie miała w ogóle rozstępów, więc liczę, że ja też nie będę miała Bratowa przy pierwszej ciąży się smarowała, a i tak miała, a przy drugiej nie smarowała i nic jej się nie zrobiło ![]() Cytat:
Ale że co, babcia nie cieszy się, że będzie miała wnuka?? Dlaczego?? Nie rozumiem, nie spotkałam się jeszcze z taką reakcją wśród rodziny czy znajomych, żeby się nie cieszyć z ciąży. Nawet jak ktoś wpadkę zaliczył to i tak reakcje były raczej na plus, a jak już się rodzina z tym oswoiła to się potem wszyscy z dziecka cieszyli.---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- Cytat:
I już pare razy mi się ten nawyk przydał, bo czasem wizaz przymula albo internet świruje. Polecam
|
|||
|
|
|
#2202 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mi było przykro jak bliscy zareagowali obojętnie, bez zaskoczenia. A jeśli jakoś negatywnie to kiszka faktycznie Cytat:
|
||
|
|
|
#2203 |
|
Wtajemniczenie
|
Więc ja postanowiłam sobie niczego nie odmawiać,jak zacznę karmić wtedy będę miała drakońską dietkę.Narazie nic nie przytyłam,lecz brzuszek już widoczny,jest większy niż z Filipem.Z młodym przytyłam 15 kg,pudzianek mój ważył 4400,wychodząc ze szpitala schudłam już 12kg,rozstępów za dużo nie mam ale jednak a cały czas się smarowałam.
Nam się udało za pierwszym cyklem co mnie bardzo zdziwiło i zaskoczyło,ponieważ mój mąż dwa lata temu przeszedł radio i chemioterapię(co niszczy lub osłabia plemniki).Filip narazie się cieszy,chodzi pyta się kiedy dzidzia wyjdzie,wózek i łóżeczko zostawiłam po Filipie.Tamten post był dłuzszy... |
|
|
|
#2204 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dla mnie nie jest za mocny, właśnie masłem kakaowym pachnie. Szybko się zapach ulatnia, a na skórze zostaje taki fajny, nietłusty film. Narazie mi odpowiada. w składzie ma też masło shea, wit e, kolagen, elastynę. Ja kupiłam w normalnej aptece za 25 zł chyba, porównywalnie z allegro. |
|
|
|
|
#2205 |
|
Zadomowienie
|
Błogosławieństwem jest imbir, ale uwierz, wolałabym jeść to na co mam ochotę niż nie móc praktycznie połowy pyszności,a schudnąć 2 kg, a i tak nie mieścić się w spodnie bo brzuszek nie pozwala
|
|
|
|
#2206 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak jakoś mi się wydaje, że oni ciągle uważają, że na ciążę jest za wcześnie, bo albo to kasy będzie szło dużo, a tylko mąż pracuje, a to że mieszkamy daleko od rodziny i nikt mi nie pomoże... Jakbyśmy rzeczywiście tak uważali, że za wcześnie, to chyba byśmy się nie decydowali teraz na maleństwo... Wypłakałam się mężowi, powiedziałam, co mnie boli i troszkę mnie pocieszył, że damy radę i mam nie patrzeć na innych tylko się cieszyć.
|
#2207 |
|
Raczkowanie
|
My też mieszkamy daleko od rodziny mojej i męża, więc będziemy musieli sobie sami radzić (a raczej głównie ja, bo mąż kiedyś będzie musiał wrócić do pracy). W ogóle nie wyobrażam sobie co będzie jak maluch podrośnie- na państwowe przedszkole nie ma szans, ceny niań są kosmiczne, może będzie jakieś fajne prywatne...
|
|
|
|
#2208 | ||||
|
Rozeznanie
|
Czyli jakos na poczatku czerwca wg moich obliczen. Dokladnie dowiem sie w przyszly czwertek
Juz sie doczekac nie mogeCytat:
Żartuje, nie przejmuj sie, taki juz los kobiety w ciazy. Ja przytylam prawie 20 kg w pierwszej ciazy, w ostatnich 2 miesiacach shudlam 3 kg ze wzgledu na diete (mialam cukrzyce ciazowa) . Po urodzeniu Macka spadlo 8 kg, a w ciagu pol roku po porodzie wazylam 5 kg mniej niz przed ciazaWiec glowa do gory i zeby Ci do glowy zadne diety nie przychodzily ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez ałła Czas edycji: 2011-10-19 o 13:12 |
||||
|
|
|
#2209 |
|
Zakorzenienie
|
Martita891 - tak z ciekawości zapytam, bo dużo mówiłaś o zdrowym odżywianiu - jak to u Ciebie wygląda? stosowałaś jakieś diety nim nauczyłaś się wybierać te właściwe produkty? czy może jakieś książki?
|
|
|
|
#2210 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
my też daleko od rodziny u nas jedyna opcja to albo tatę wziąć na jakiś czas bo emeryt albo żłobek
|
|
#2211 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i że chociaż wstępnie mam namiary na termin wielkie dzięki -strasznie czekam na ten przyszły tydzień żeby wiedzieć coś więcej .aneczka240 nie przejmuj się tym że marudzą, rzadko jest tak, że jest świetny czas na dziecko, zawsze jest coś do kupienia, do zrobienia; damy radę - ważne żeby maluchy były zdroweTrafiłam dzisiaj na taki artykuł - urlop dla taty: http://www.tvn24.pl/0,1721367,0,2,pr...wiadomosc.html
Edytowane przez occulta24 Czas edycji: 2011-10-19 o 13:35 |
|
|
|
|
#2212 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z dnia na dzień coraz bardziej przywiązywałam uwagę na to co jem i takim sposobem sama wyznaczyłam sobie nie tyle dietę co sposób żywienia dla mnie i rodziny
Edytowane przez martita_891 Czas edycji: 2011-10-19 o 13:37 |
|
|
|
|
#2213 |
|
Zakorzenienie
|
fajnie - zazdroszczę Ci tej farmy - ja staram się wybierać to wydaje mi się, że nie jest na tych wszystkich chemikaliach, ale jest trudno.
odpowiadam na pytanie o przeprowadzkę - niestety tutaj mam niewielu znajomych gdyż przeprowadziłam się niedawno do nowego miejsca a moje rzeczy porozkładane są w trzech różnych domach, bo tu gdzie tymczasowo się wprowadziłam nie było miejsca na to.... zatem nie tylko pakowanie, ale odnalezienie tego wszystkiego i poskladanie w jednym domu będzie wyzwaniem. |
|
|
|
#2214 |
|
Zakorzenienie
|
my z TŻ postawiliśmy na swojski chleb (piecze4my sobie) i jajka zawsze kupujemy swojskie od jednej babci
wróciłam ze sklepu i byłam w mięsnym kupiłam szybko wędlinę i uciekłam na szczęście kolejka była mała
|
#2215 |
|
Raczkowanie
|
Nieśmiało wyłażę z krzaczorów
Mam nadzieję że mnie przyjmiecie.To moja 4 ciąża, 2 aniołki i córeczka urodzona w wakacje ubiegłego roku. Obecna ciąża planowana, termin na Dzień Matki ![]() W ciąży z córką wymiotowałam do końca 6 miesiąca, teraz póki co jeszcze nie witałam się z sedesem ale jeszcze wszystko przede mną....Czytam Was od początku, ale z braku czasu jakoś nie udało mi się wtrącić do wątku ![]() Ps. Mam prośbę do kism - nie wpisuj mnie na listę, dzięki |
|
|
|
#2216 |
|
Zakorzenienie
|
Witam nową kolejną Mamusię i trzymam kciuki oby w Dzień Matki wyszedł szkrab
ja poleguję dzisiaj, przed jutrzejszym wielkim dniem wyprowadzkowym, trochę mnie zwożenie gratów przeraża, bo mam wrażenie że coś po drodze zniknie, albo się zgubi, albo zapomną zabrać, to jest tak jak się trzyma swoje rzeczy u różnych znajomych...i to przeziebienie jeszcze, do tego moja lekarka ma wolne dzisiaj i jutro wiec dopiero w piatek moge isc, zatem troche sobie jeszcze pocierpie ciekawe czy tutaj sa jakies leki dla kobiet w ciąży biorąc pod uwagę ich stosunek do ciązy tutaj... |
|
|
|
#2217 |
|
Zakorzenienie
|
Sweetjoy witaj. i gratulacje
![]() Kapukat uważaj na siebie jutro. Nie dźwigaj nic broń boże. A leki to pewnie tak jak na każdą inna dolegliwość PARACETAMOL
|
|
|
|
#2218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
witamy kolejną mamę ![]() ja sobie ostatnio uświadomiłam że w przyszłym roku będę obchodzić pierwszy w życiu dzień matki
|
|
#2219 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2220 |
|
Zakorzenienie
|
ja też czytając że dziecko przyjdzzie na świat w dzień Matki
![]() dziękuję za wsparcie - dzwigać nie mogę na straży R stoi - nawet zakupów mi nie pozwala...ale wiesz, co jak co dopilnować wszystkiego trzeba i potem to rozpakowac
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:43.

a jeśli chodzi o te tabelki ile się powinno przytyc i takie tam to chyba jest różnie w jednej pisali ze jak ma się niska wagę to w ciąży powinno się przytyc więcej a moja siostra wcale dużo nie przytyła 6-7 kg. Najważniejsze żeby maluszek się dobrze rozwijał.

Co prawda gin mówił, żeby się tym zupełnie nie przejmować, no ale niestety jest jakiś procent przypadków, w których torbiel się nie wchłania i operuje się ją w ciąży
każdy przypadek jest inny
co do samych kg, ale w jedne dopasowane dżinsy sprzed ciąży już się nie mieszczę w ogóle
brzuch mi już trochę widać. Jak chodzę w takiej lejącej się tunice, to odrazu widać ciążę.
Jest mi smutno i przykro... Dobrze, że moja rodzina jest inna i potrafi się cieszyć z czyjegoś szczęścia.