Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1478 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-20, 09:46   #44311
caskada
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX

myszko swietny wpis w dzienniku bardzo przydatne info
Stary 2011-10-20, 09:52   #44312
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez pati_bc Pokaż wiadomość
Tak mi się przypomniało. Pewnie już wiecie ale napiszę Chyba przedwczoraj, Zajrzałam do Natury a tam odżywki Artiste. Od razu zakupiłam aby przetestować Użyłam i jestem zadowolona

Masz loki i fale
Też na początku nie poznałam Twoich włosków. Urosły
Byłam w Naturze i tej Artiste nie widziałam, nawet pustego miejsca to nic już nie rozumiem...
Fakt, od stycznia sporo

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 09:58   #44313
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość

Myszko, bardzo mnie pocieszyłaś Szkoda że na długośc trzeba tyle czekac, ale co tam, dam radę
Jakieś witaminki, wcierki, herbatki ze skrzypu i pokrzywy (u mnie te ostatnie dają rewelacyjne efekty, jeśli chodzi o porost), a włoski urosną szybciej

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość
Cześć lokaski z rana. Znów nie mam czasu na cytowanie, czytam z doskoku. Jak zwykle z wywalonym jęzorem obejrzałam zdjęcia.
Basiu, po prostu oczu oderwać nie można!
Myszko, piękniejesz w oczach cała, nie tylko włosy!
Yoanka, cudne włosy po obiadku i prześliczne koty-i mama i dzieci, szkoda,że już nie bedzie kociaków, ale rozumiem, jak uciążliwa może być ruja.
DMka, fajne te romantico waves. Ale nie poznałabym, ze to Twoje.
Pati, a my tu tęsknimy. Malinki też dawno nie było, ze nie wspomnę o Rybiorku, ona chyba ma odwyk od nas...

Moje dziś po kokosie na 3h wczoraj, myciu hegronem nieco lepiej niż ostatnio. Ale do ideału im daleko. Daleko im nawet do tego co pokazały na początku września, a potem przyszedł kryzys i jakby jeszcze nie minął...ale ileż to może trwać... w FAQ było, że ok. 2 tyg. Może u mnie juz tak zostanie...po prostu średnio.

Kochana, a może pogoda, punkt rosy czy ogólnie nieco gorsza kondycja? Przeczekaj
Choć dla mnie nadal piękne, delikatne falki

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość

No właśnie, może ja też mam fale a nie loki, co dziewczyny?

Malina, Rybiorek, Bernadka, Ewelka, Kropcia i jeszcze inne piękne włoski...ale my pamiętamy o nich i w końcu zajrzą
Masz i loczki i falki I jeszcze Edith ze swoimi długaśnymi falkami, pamiętam, jak się zachwycałam jej długością. A malinki nie ma dość krótko, wróci zapewne niedługo

Cytat:
Nadrobiłam Nie pytajcie jak bo sama nie wiem ale się udało

Tak mi się przypomniało. Pewnie już wiecie ale napiszę Chyba przedwczoraj, Zajrzałam do Natury a tam odżywki Artiste. Od razu zakupiłam aby przetestować Użyłam i jestem zadowolona
Tak w ogóle to moje włoski coś ostatnio mają tendencję do zakręconych końcówek a bardziej prostej/trochę falowanej góry Kiedy zobaczyłam zdjęcia Little od razu mi się skojarzyły z moimi chociaż długością moje nie grzeszą
Obie kupiłaś Kochana, wzmacniającą i tą z proteinami? Bo mi wzmacniająca niezbyt posłużyła, denerwowała mnie coś, zużyłam do mycia w końcu i golenia nóg

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
myszko swietny wpis w dzienniku bardzo przydatne info
Modziłam go chyba wczoraj z godzinę, aż nie zauważyłam, że już 22, TŻ wrócił, a niedobra żona kolacji nie przygotowała, bo o włosach pisała
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 10:08   #44314
pati_bc
Rozeznanie

DMka to już nie wiem o co chodzi Myślałam, że jak na nią trafiłam to jest również w innych Naturach.

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Obie kupiłaś Kochana, wzmacniającą i tą z proteinami? Bo mi wzmacniająca niezbyt posłużyła, denerwowała mnie coś, zużyłam do mycia w końcu i golenia nóg
Kupiłam tylko tę klik.
Co do wzmacniającej, nie widziałam o niej zbyt wielu wypowiedzi więc zaufałam Wam i kupiłam tylko z proteinami

Świetny wpis w dzienniku
pati_bc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 10:24   #44315
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
Jakieś witaminki, wcierki, herbatki ze skrzypu i pokrzywy (u mnie te ostatnie dają rewelacyjne efekty, jeśli chodzi o porost), a włoski urosną szybciej
Witaminki są, pokrzywę piję (skrzy zamierzam kupic ) wcierek stoi cała szafka, powoli zużywam. Efekty widzę, rosną jakieś 2cm/mies, ale dla mnie to i tak ciągle mało Po prostu potrzebuję cierpliwości.

A mi z kolei wzmacniająca artiste służy, z tym że dodaję do niej jakieś 3 krople oleju jojoba, bo inaczej jest za lekka. Ale w takim połączeniu spisuje się super
Cytat:
Rosną sobie, więc im w tym nie przeszkadzam
Jedyne słuszne podejście Szkoda że ja tak nie umiem

Ułożyłam dzis włosy na piankę FC i pomyślałam że to male utrwalenie jak na tą pogodę, po namyśle dołożyłam żelu zielonego z Ross i powiem wam że pierwszy raz od paru miesięcy podoba mi się jak się ułożyły
Ciekawe jak to będzie wyglądac za parę godzin

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 10:28   #44316
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Przecież nigdzie z tym nie wychodzisz, może byc śmiesznie
wychodzę na zajęcia
już widzę minę TŻa jak mnie jutro zobaczy: witaj mój pudelku

Ajrisz, tak, wypłukałam je i nałożyłam odżywkę. ale nie widzę żadnej różnicy. wieczorem wstawię zdjęcia, bo w tym momencie włosy są mokre i nic ciekawego sobą nie prezentują.
umyłam je i nałożyłam piankę do włosów. podpięłam też żabkami. zobaczymy co z tego wyjdzie.

jak ja wam zazdroszczę tych pięknych loków

Edytowane przez tekila901
Czas edycji: 2011-10-20 o 10:31
tekila901 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 10:35   #44317
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
Napisane przez tekila901 Pokaż wiadomość
wychodzę na zajęcia
Ale jak to? Z mokrymi włosami?
Przecież podpina się na mokro, żeby nie były przyklapnięte jak wyschną, a potem się te spineczki wyjmuje

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 10:43   #44318
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Ale jak to? Z mokrymi włosami?
Przecież podpina się na mokro, żeby nie były przyklapnięte jak wyschną, a potem się te spineczki wyjmuje
zajęcia mam popołudniu.

ciągle się uczę, więc chwilowo wybacz moją niewiedzę Na pocieszenie dodam, że nie jesteście jedynymi Wizażankami, które proszę o radę, bo nękam też dziewczyny na wątku o rudych włosach

Gdzie kupujecie kosmetyki do włosów? W drogeriach czy sklepach fryzjerskich? wczoraj fryzjerka chciała mi na odchodnym sprzedać 200ml szamponu jakiejś nieznanej mi firmy za 80zł, ale grzecznie podziękowałam, bo ja szampon zużywam w ilościach hurtowych - myję włosy dwa-trzy razy i dopiero nakładam odżywkę, a więc trochę tego idzie.
Stary 2011-10-20, 10:56   #44319
kascysko
Zakorzenienie

Ile pięknych włosów widziałam
A oto moje, w cienkiej jakości(chyba kupię przez Was aparat), z lokiem, który nie trzyma się nigdy całości Na żywo są ładniejsze

Ale pogoda w Krakowie zaraz zweryfikuje ich wygląd
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Snapshot_20111020.jpg (42,2 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Snapshot_20111020_1.jpg (40,7 KB, 32 załadowań)
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 11:05   #44320
yoanka85
Rozeznanie

GG do yoanka85

Ja i włosy dziękujemy Wam bardzo

Powiem Wam, że na tym wczoraj nie poprzestałam. Jak już prawie wyschły znowu namoczyłam je lekko wodą i ugniotłam, i wgniotłam w nie zielony krem z Biedry rozcieńczony wodą. Spałam w śliskiej chustce, a obudziłam się bez niej, ale efekt WOW. Włosy podniesione, błyszczące, skręcone, nie posklejane - no po prostu burza loków. Nawet grzywka o długości do ucha się w loka skręciła Aż musiałam je przylizać lekko wodą przy skalpie, bo do pracy mi nie wypada chodzić jak taki wamp, w końcu inżynierem jestem i mają mnie traktować jak szefa a nie podziwiać (Ajrisz chyba rozumiesz co mam na myśli)

Demka, ależ się zapuściłaś, też bym nie poznała

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Suuper

A propos tego mojego dziwnego 'serum' na wątku analizowym - tak, to jego pełny skład. Skusiły mnie zdjęcia na opakowaniu i stwierdziłam, że jakieś silikony mogą się na zimę przydać. Ale chyba jednak nie e. Na razie rezygnuję.

Cytat:
Napisane przez katie100 Pokaż wiadomość
dziękuję
obkupiłam się w odżywki na allegro i jutro będzie mycie i pewnie wrócę do falo-loków, bo po dwóch myciach na prosto już mi ich brak..
a kupiłam 1L Kallosa waniliowego (ma Dimethicon, ale na zimę chyba może być), 1L mojego kochanego Kallosa Serical Latte, 1L Scandic Line cocomask (te 3 do mycia ) i na dokładkę 0,5 L Bingo z masłem shea i algami
jak szaleć to szaleć
Ale będzie uczta A maski Bingo są na allegro?

Cytat:
Ja też nie wytrzymałabym bez kota. Na chwilę obecną mam 3 sztuki które właśnie siedzą mi na kołdrze i skrzeczą o śniadanie
Ziuta śliczna
Włosy też masz super

Cóż, to już piąty miesiąc mojej pielęgnacji, próbowałam już wszystkiego co znalazłam w wątku Przerzucac próbowałam ale mam za krótkie włosy więc się zwinęły w gniazdo Jedyną moją nadzieją jest to że jak urosną to będą sie zachowywac lepiej, ponoc lekkie fale tak mają.
Ahh chciałabym mieć 3 koty. Albo 5 albo 10 Na razie choruję na Maine Coona, ale chyba nie mogę się teraz dokocić, za często się przeprowadzam.

U mnie też są za krótkie na przerzucanie i ananasa, satynowa poduszka nie działa, za chusta się sprawdziła, co znowu potwierdza to, że moje włosy lubią to samo co włosy Volyovej

Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
jak ślicznie... a powiedz jak wyglądają te twoje tukany?

A ja dzisiaj przedobrzyłam przy myciu trochę bo dodałam do bingo z shea olej.. i miałam tłuste przy głowie... no to co zrobiłam! pod kran nie poszlam na wyklad z rana.. bo chcialam dzisiaj ladnie wygladac - koniecznie! Szarża ludzi bedzie moje wlosy ogladac dzisiaj (proste co prawda ale i tak) i z TZ się umówiłam na wieczór... Po prostu dzis jest ten dzien kiedy potrzebowałam nawet z prostymi wyglądac super...
no to teraz deszcz zaczal padac
jak na złość

Tukany w załączniku (nie umiem wklejać w treść posta).

A to ja też tak mam, że jak mi bardzo zależy żeby danego dnia włosy super wyglądały, bo np. wesele koleżanki to wtedy za bardzo się staram i przedobrzam i jest tłusty przyklap. Zawsze to samo, no jak na złość

Idę moknąć, ciekawe co zostanie z moich spiralek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 8237416f4da0aa50980d1954f106a123.jpg (55,9 KB, 10 załadowań)
ona mnie odepchła.

Więc weszłem do domu,
trzasłem drzwiami,
pierdłem, rzygłem i wyszłem

bo chamstwa nie zniese

ZUMBA
yoanka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 11:12   #44321
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
DMka to już nie wiem o co chodzi Myślałam, że jak na nią trafiłam to jest również w innych Naturach.
Też widziałam we wtorek. moze stopniowo wracaja do hurtowni?
Cytat:
Gdzie kupujecie kosmetyki do włosów? W drogeriach czy sklepach fryzjerskich? wczoraj fryzjerka chciała mi na odchodnym sprzedać 200ml szamponu jakiejś nieznanej mi firmy za 80zł, ale grzecznie podziękowałam, bo ja szampon zużywam w ilościach hurtowych - myję włosy dwa-trzy razy i dopiero nakładam odżywkę, a więc trochę tego idzie.
Głównie Rossmann i osiedlowe sklepiki. i zeby było smieszniej wszystko jest dosc tanie

Eh zeby ten swiat mniejszy był - przyjechalabym jako pogotowie lokowe

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2011-10-20 o 11:13
AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 11:17   #44322
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez yoanka85 Pokaż wiadomość
Ja miałam marchewkową Yes to Carrots. Hair&Scalp. Moisturizing Mud Mask
z tym, że moja miała w składzie Dimeticon na 1000% A poza tym bardzo fajna, polecam, na Allegro 35zł
Też mam od niedawna. Smaka mi narobiłyście, a jak przeczytałam recenzję insanecurls to już musiałam ją mieć. Stwierdziłam, że na zimę dimethicone jak znalazł.

Ale rulony pięknie

---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ----------

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Ani jedną ani drugą. Moja ma troszkę inny skład. Dopiero teraz zwróciłam na to uwagę (nazwa Yes to cucumbers color care conditioner)
Dzięki

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 11:18   #44323
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Witaminki są, pokrzywę piję (skrzy zamierzam kupic ) wcierek stoi cała szafka, powoli zużywam. Efekty widzę, rosną jakieś 2cm/mies, ale dla mnie to i tak ciągle mało Po prostu potrzebuję cierpliwości.

A mi z kolei wzmacniająca artiste służy, z tym że dodaję do niej jakieś 3 krople oleju jojoba, bo inaczej jest za lekka. Ale w takim połączeniu spisuje się super

Ułożyłam dzis włosy na piankę FC i pomyślałam że to male utrwalenie jak na tą pogodę, po namyśle dołożyłam żelu zielonego z Ross i powiem wam że pierwszy raz od paru miesięcy podoba mi się jak się ułożyły
Ciekawe jak to będzie wyglądac za parę godzin
To cierpliwości Kochana, cierpliwości

Ja miałam po niej mniejszy skręt, nawet jak keratyny dawałam czy oleju, coś mi nie podpasowała, tak samo jak kallos mleczny.

Kombinuj z różnymi mieszankami, może tu jest klucz do sukcesu - pianka zmieszana z żelem

Cytat:
wychodzę na zajęcia
już widzę minę TŻa jak mnie jutro zobaczy: witaj mój pudelku

Ajrisz, tak, wypłukałam je i nałożyłam odżywkę. ale nie widzę żadnej różnicy. wieczorem wstawię zdjęcia, bo w tym momencie włosy są mokre i nic ciekawego sobą nie prezentują.
umyłam je i nałożyłam piankę do włosów. podpięłam też żabkami. zobaczymy co z tego wyjdzie.

jak ja wam zazdroszczę tych pięknych loków
Ja mu dam pudelka Czekamy na efekty

Cytat:
Kupiłam tylko tę klik.
Co do wzmacniającej, nie widziałam o niej zbyt wielu wypowiedzi więc zaufałam Wam i kupiłam tylko z proteinami

Świetny wpis w dzienniku
Dziękuję
Proteinowa dla mnie lepsza była, choć też nie jakaś rewelacyjna, coś mi ich odżywki nie podeszły

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Ile pięknych włosów widziałam
A oto moje, w cienkiej jakości(chyba kupię przez Was aparat), z lokiem, który nie trzyma się nigdy całości Na żywo są ładniejsze

Ale pogoda w Krakowie zaraz zweryfikuje ich wygląd
Loczki, loczki
A pogoda straszna dla naszych włosków

Cytat:

A czemu myjesz aż 2-3 razy? Włoski pewnie przez to strasznie przesuszone. Szampon do oczyszczania najlepiej najprostszy, tamten domyślam się był pełen silikonów i zbędnych wypełniaczy.

Kupujemy w marketach, w rossmanach, w drogeriach natura, czasem w hurtowniach fryzjerskich, np. kallosa mlecznego czy maski bingo.
Stary 2011-10-20, 11:22   #44324
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Głównie Rossmann i osiedlowe sklepiki. i zeby było smieszniej wszystko jest dosc tanie

Eh zeby ten swiat mniejszy był - przyjechalabym jako pogotowie lokowe
Zapraszam, zapraszam, bo takie pogotowie z całą pewnością by mi się przydało.
Przeczytałam wątki, które mi wczoraj wskazałaś w nadziei, że zrobię dzisiaj jakieś zakupy w Rossmanie i zaopatrzę się w pozycje "must have" do włosów kręconych, ale sama już nie wiem co się nadaje, a co nie. tyle tego jest, a tak naprawdę to mało które firmy i produkty kojarzę.

---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Cytat:
A czemu myjesz aż 2-3 razy? Włoski pewnie przez to strasznie przesuszone. Szampon do oczyszczania najlepiej najprostszy, tamten domyślam się był pełen silikonów i zbędnych wypełniaczy.

Kupujemy w marketach, w rossmanach, w drogeriach natura, czasem w hurtowniach fryzjerskich, np. kallosa mlecznego czy maski bingo.
włosy myłam 2-3 razy do dzisiaj, wczoraj trwałą zrobiłam czytam co piszecie i okazuje się, że niektóre z Was myją włosy odżywką.
Uff, mam nadzieję, że znajdę dziś coś odpowiedniego w Rossmanie
Stary 2011-10-20, 11:22   #44325
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Yes to cucumbers, Color Care, Daily Makeover Conditioner - tę na pewno
Yes To Tomatoes Daily Volumizing Conditioner - natomiast co do pomidora to ni jestem pewna, bo odżywkę dostałam od Rybiorki i trafiła do mnie nie w oryginalnym opakowaniu; dlatego nie jestem w stanie powiedzieć, czy mam dokładnie tę samą odzywkę, co podała Eloe w analizie*

* Na stronie Yes To sa podane składy produktów i część z nich ma skład USA i skład 'International' - trochę różnią się między sobą. Wydaje mi się, że spotkałam się jeszcze z innym składem - chyba na forum Naturally Curly wspominano coś o tym, że w ogóle składy YES TO się zmieniają.
Dzięki za info
Będę się rozglądać (za rok... jak już zuużyję trochę tego co mam... )

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 11:26   #44326
_cornelia_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Dbam o włosy, odżywiam je... Zresztą od dawna. Włosy są w dobrym stanie. A przetłuszczają mi się od zawsze. Także mała szansa, że coś się w tej kwestii zmieni, niestety...
Ale nie poddaję się Co jakiś czas rzucam się na kolejny specyfik, który ma zmniejszać przetłuszczanie włosów...
też mam ten problem. gorzej z cerą, bo świeci się już po 2h.
chociaż ostatnio jeszcze rano na następny dzień wyglądają ok, ale co mi z tego jak wychodzę na cały dzień, a tego już nie wytrzymają.
Stary 2011-10-20, 11:47   #44327
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:

włosy myłam 2-3 razy do dzisiaj, wczoraj trwałą zrobiłam czytam co piszecie i okazuje się, że niektóre z Was myją włosy odżywką.
Ja między innymi myję odżywką i bardzo sobie chwalę Jak już będziesz w ross, to tam z naszych włoskowych rzeczy znajdziesz odżywki alterry z morelką oraz z granatem, maskę alterra z granatem i aloesem, odżywkę garniera z awokado i karite, odżywkę isana z babassu, zielony żel w dużym opakowaniu, męski żel isana w tubie w czarno-pomarańczowym opakowaniu oraz różowy żel w mniejszym opakowaniu

Cytat:
Napisane przez _cornelia_ Pokaż wiadomość
też mam ten problem. gorzej z cerą, bo świeci się już po 2h.
chociaż ostatnio jeszcze rano na następny dzień wyglądają ok, ale co mi z tego jak wychodzę na cały dzień, a tego już nie wytrzymają.
Na przetłuszczającą i świecącą cerę świetnie robią oleje na twarz, zmieszane z żelem HA - wiem po sobie, używam już ich zamiast kremu prawie rok i potrafię od rana do wieczora się nie świecić, niczym nie matując.

Zjadłam właśnie pieczone skrzydełka w marynacie musztardowej z ziemniaczkami i marchewką z groszkiem, coraz wcześniej robię sobie obiady

Edytowane przez myszka2020
Czas edycji: 2011-10-20 o 11:49
Stary 2011-10-20, 11:58   #44328
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Zapraszam, zapraszam, bo takie pogotowie z całą pewnością by mi się przydało.
Przeczytałam wątki, które mi wczoraj wskazałaś w nadziei, że zrobię dzisiaj jakieś zakupy w Rossmanie i zaopatrzę się w pozycje "must have" do włosów kręconych, ale sama już nie wiem co się nadaje, a co nie. tyle tego jest, a tak naprawdę to mało które firmy i produkty kojarzę.

To dobrze
Zaraz pomyślimy - jaką masz skórę, jakie włosy naturalne - suche, tłuste, sztywne, miękkie, jakie teraz, alergia?
Ja mam np sztywne druty odporne na farbowanie i schną pół dnia (paź ;] )

Stary 2011-10-20, 12:04   #44329
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
To dobrze
Zaraz pomyślimy - jaką masz skórę, jakie włosy naturalne - suche, tłuste, sztywne, miękkie, jakie teraz, alergia?
Ja mam np sztywne druty odporne na farbowanie i schną pół dnia (paź ;] )
włosy mam miękkie, nie są ani suche, ani przetłuszczające się (teraz trwała zadziałała na nie wysuszająco), nie jestem alergiczką

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ----------

Cytat:
Ja między innymi myję odżywką i bardzo sobie chwalę Jak już będziesz w ross, to tam z naszych włoskowych rzeczy znajdziesz odżywki alterry z morelką oraz z granatem, maskę alterra z granatem i aloesem, odżywkę garniera z awokado i karite, odżywkę isana z babassu, zielony żel w dużym opakowaniu, męski żel isana w tubie w czarno-pomarańczowym opakowaniu oraz różowy żel w mniejszym opakowaniu
żel nakładasz rano czy jak suszysz włosy? a pianka do włosów? lakier?
Stary 2011-10-20, 12:11   #44330
Chatul
ma zielone pojęcie

Wczoraj myłam włosy samą odżywką - Joanną pokrzywową. Rozprostowały się...

Cytat:
Ja też nie wytrzymałabym bez kota. Na chwilę obecną mam 3 sztuki które właśnie siedzą mi na kołdrze i skrzeczą o śniadanie
Stary 2011-10-20, 12:25   #44331
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:

żel nakładasz rano czy jak suszysz włosy? a pianka do włosów? lakier?
Żel nakładam na wilgotne włosy po umyciu, po odciśnięciu w pieluszkę, ruchem ugniatającym, głową w dół. Potem suszę suszarką z dyfozurem, ciepłym powietrzem, ale nie gorącym. Nakładam gdzieś łyżkę żelu, ale taka bardziej płaską. Pianek nie używam, lakierów też nie - większość z nas tu lakierów nie używa, pianki niektóre lokaski używają, ale musi być ona bez alkoholu

Reanimuję też następnego dnia rano żelem włosy, moczę trochę włosy od połowy nad wanną, nakładam nową porcję żelu, ale już mniejszą, niż dnia poprzedniego, ugniatam chwilę rękami, potem pieluszką, suszę z 3 minutki, potem odciskam i fale są z powrotem.

Edytowane przez myszka2020
Czas edycji: 2011-10-20 o 12:26
Stary 2011-10-20, 12:25   #44332
vea7
Zakorzenienie

Witam serdecznie

Zaczęło się od wzmianki na naturalnych kosmetykach o myciu odżywką, a skończyło się (jak na razie) na przebiciu przez Waszą pigułkę, FAQ i pozachwycaniu się zdjęciami Waszych włosów No i oczywiście pojawiło się pytanie - czy ja też mogę takie mieć

Od kiedy pamiętam włosy mi się trochę wywijają, na deszczu czy po prysznicu falują?kręcą? no, proste nie są. Mam ich dużo, grube i długie (teraz, po podcięciu, najdłuższe lekko poniżej zapięcia stanika), a do tego suszę suszarkę głową w dół rozczesując, wiec po wysuszeniu są raczej proste. Kiedy były krótkie, falowały się trochę i baaardzo bym chciała, żeby długim to pozostało.

W kwestii pielęgnacji, to poza tym, że je susze suszarką i czesze szczotką (wiem, wiem, źle, ale grzebieniem cholera mnie trafia i strasznie długo trwa), to jakoś specjalnie źle chyba nie jest:
- olejuję co jakiś czas - olej rycynowy, z odrobiną kokosa (chociaż chyba mi usztywnia włosy), oleju z orzechów włoskich albo po prostu oliwy z oliwek i olejku rozmarynowego - olej na włosy, włosy w koczek na czubku głowy, klamra i 2 godziny latania po chałupce
- myłam długo Joanną z Apteczki Babuni (skrzyp i rozmaryn), teraz Isaną 7-Krauter - włosy ją lubią i świetnie domywa oleje - myję raz na 3-4 dni;
- odżywianie: znowu Joanna z Apteczki Babuni (skrzyp i rozmaryn), teraz Isana Babassu
niestety nie pasują mi szampony i odżywki Alterry
- nie maluję, nie prostuję, nie używam niczego do układania, nie znęcam się nad włosami (poza grzechami do których się już przyznałam

Efekt o jakim marzę:
- holyłudzkie fale Na loki się nie upieram, ale śnią mi się po nocach dłuuugie, lśniące fale...

I wreszcie pytania:
- czy mi się wydaje, czy mam szansę mieć falowane włosy?
- jak toto sprawdzić?
- troszkę nie widzę suszenia włosów bez rozczesania, a wcześniej nałożenia czegosia do stylizacji... nie poplączą się?

I z góry dziękuję za wszelkie rady i Dobre Dusze, które wykażą się cierpliwością do Zielonej w temacie

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 12:34   #44333
aneta501
Przyczajenie

Cytat:
Byłam w Naturze i tej Artiste nie widziałam, nawet pustego miejsca to nic już nie rozumiem...
Fakt, od stycznia sporo
U mnie stały na zupełnie innym miejscu. Na takiej "promocyjnej" półce. Dobrze, że spytałam sprzedawczynie bo wyszłabym z niczym, a tak 2szt wzięłam
aneta501 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 12:37   #44334
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vea7 Pokaż wiadomość
Witam serdecznie

Zaczęło się od wzmianki na naturalnych kosmetykach o myciu odżywką, a skończyło się (jak na razie) na przebiciu przez Waszą pigułkę, FAQ i pozachwycaniu się zdjęciami Waszych włosów No i oczywiście pojawiło się pytanie - czy ja też mogę takie mieć

Od kiedy pamiętam włosy mi się trochę wywijają, na deszczu czy po prysznicu falują?kręcą? no, proste nie są. Mam ich dużo, grube i długie (teraz, po podcięciu, najdłuższe lekko poniżej zapięcia stanika), a do tego suszę suszarkę głową w dół rozczesując, wiec po wysuszeniu są raczej proste. Kiedy były krótkie, falowały się trochę i baaardzo bym chciała, żeby długim to pozostało.

W kwestii pielęgnacji, to poza tym, że je susze suszarką i czesze szczotką (wiem, wiem, źle, ale grzebieniem cholera mnie trafia i strasznie długo trwa), to jakoś specjalnie źle chyba nie jest:
- olejuję co jakiś czas - olej rycynowy, z odrobiną kokosa (chociaż chyba mi usztywnia włosy), oleju z orzechów włoskich albo po prostu oliwy z oliwek i olejku rozmarynowego - olej na włosy, włosy w koczek na czubku głowy, klamra i 2 godziny latania po chałupce
- myłam długo Joanną z Apteczki Babuni (skrzyp i rozmaryn), teraz Isaną 7-Krauter - włosy ją lubią i świetnie domywa oleje - myję raz na 3-4 dni;
- odżywianie: znowu Joanna z Apteczki Babuni (skrzyp i rozmaryn), teraz Isana Babassu
niestety nie pasują mi szampony i odżywki Alterry
- nie maluję, nie prostuję, nie używam niczego do układania, nie znęcam się nad włosami (poza grzechami do których się już przyznałam

Efekt o jakim marzę:
- holyłudzkie fale Na loki się nie upieram, ale śnią mi się po nocach dłuuugie, lśniące fale...

I wreszcie pytania:
- jak toto sprawdzić?
- troszkę nie widzę suszenia włosów bez rozczesania, a wcześniej nałożenia czegosia do stylizacji... nie poplączą się?

I z góry dziękuję za wszelkie rady i Dobre Dusze, które wykażą się cierpliwością do Zielonej w temacie
Witamy
Suszarka sama w sobie zła nie jest, jeśli nie suszysz gorącym nawiewem. Ja suszę co każde mycie (co 2-3 dni) ciepłym nawiewem z dyfuzorem. Fal/loczków nie czeszemy na sucho, bo będzie puszek i stracą kształt.

Staramy się nie myć włosów szamponami Myjemy albo odżywkami(balsamy mrs. potters, odżywka isana z babassu wygładzająca), albo metodą OMO, albo delikatnymi szamponami bez SLS I SLES, który wysusza nam fale/loczki - można tu użyć szamponu hipp czy babydream.

Po opisie stwierdzam, że masz już falowane włosy Trzeba tylko im pomóc się nawilżyć, odżywić i poprawić skręt

Piszesz, że po prysznicu i na deszczu kręcą się/falują i ogólnie wywijają - to fale, najlepiej prosimy jeszcze zdjęcie.

Nie czeszemy na sucho, można rozczesać grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami lub przeczesać palcami, jak mamy na włosach odżywkę do spłukiwania lub maskę, można też, jak mamy odżywkę bez spłukiwania, ja rozczesuję grzebieniem właśnie z odżywką bez spłukiwania. Potem nakładamy coś do stylizacji - żel (też bez alkoholu, polecane przez nas to żel męski isana z rossmana w czarno-pomarańczowym opakowaniu, żel fioletowy artiste z natury, żel różowy z rosmana, żele bielenda grafiti, własnoręcznie ugotowany żel lniany) czy coś innego, pianek raczej nie używamy, choć kilka z nas używa, ale takich bez alkoholu w składzie.

Na początek chyba tyle Poczytaj jeszcze o metodach mycia włosów odżywką, OMO, delikatnymi szamponami

Stary 2011-10-20, 12:47   #44335
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez aneta501 Pokaż wiadomość
U mnie stały na zupełnie innym miejscu. Na takiej "promocyjnej" półce. Dobrze, że spytałam sprzedawczynie bo wyszłabym z niczym, a tak 2szt wzięłam
Pytałam Panią o te odżywki to tylko spojrzała na mnie i: "skoro tam nie stoi to znaczy, że nie ma"...zapomniałam, że nie można im wierzyć za bardzo, powinnam była szukać do skutku... trudno, może jeszcze będą.

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 12:52   #44336
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
włosy mam miękkie, nie są ani suche, ani przetłuszczające się (teraz trwała zadziałała na nie wysuszająco), nie jestem alergiczką
Myślę, że kosmetyki Myszki będą Ci pasować (sorki nie mogę teraz wklejać linków ;] )
Cytat:
Witaj
Brzmi jak fala i brzmi trochę jak moje Zapraszam do przeczytania W dzienniku reanimacji
Cytat:
I wreszcie pytania:
- jak toto sprawdzić?
Czeszę podczas mycia z odżywką. Nie ma problemu z plątaniem ale mam niedługie.
Masz ogromną szansę na falowane włosy, jakieś 100% Nie od razu ale jeśli są zdrowe to efekt będzie szybko

Stary 2011-10-20, 12:55   #44337
mimi1812
Raczkowanie

Cytat:
Na przetłuszczającą i świecącą cerę świetnie robią oleje na twarz, zmieszane z żelem HA - wiem po sobie, używam już ich zamiast kremu prawie rok i potrafię od rana do wieczora się nie świecić, niczym nie matując.
Przepraszam za OT, ale mogłabyś mi powiedzieć coś więcej na ten temat? Czy HA jest konieczny czy można używać samego oleju? Jakiego? Może być z pestek winogron? Czy nie zatka bardzo tłustej cery? I oczywiście tylko na noc używasz?
mimi1812 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 12:58   #44338
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
Witamy
Suszarka sama w sobie zła nie jest, jeśli nie suszysz gorącym nawiewem. Ja suszę co każde mycie (co 2-3 dni) ciepłym nawiewem z dyfuzorem. Fal/loczków nie czeszemy na sucho, bo będzie puszek i stracą kształt.

Staramy się nie myć włosów szamponami Myjemy albo odżywkami(balsamy mrs. potters, odżywka isana z babassu wygładzająca), albo metodą OMO, albo delikatnymi szamponami bez SLS I SLES, który wysusza nam fale/loczki - można tu użyć szamponu hipp czy babydream.

Po opisie stwierdzam, że masz już falowane włosy Trzeba tylko im pomóc się nawilżyć, odżywić i poprawić skręt

Piszesz, że po prysznicu i na deszczu kręcą się/falują i ogólnie wywijają - to fale, najlepiej prosimy jeszcze zdjęcie.

Nie czeszemy na sucho, można rozczesać grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami lub przeczesać palcami, jak mamy na włosach odżywkę do spłukiwania lub maskę, można też, jak mamy odżywkę bez spłukiwania, ja rozczesuję grzebieniem właśnie z odżywką bez spłukiwania. Potem nakładamy coś do stylizacji - żel (też bez alkoholu, polecane przez nas to żel męski isana z rossmana w czarno-pomarańczowym opakowaniu, żel fioletowy artiste z natury, żel różowy z rosmana, żele bielenda grafiti, własnoręcznie ugotowany żel lniany) czy coś innego, pianek raczej nie używamy, choć kilka z nas używa, ale takich bez alkoholu w składzie.

Na początek chyba tyle Poczytaj jeszcze o metodach mycia włosów odżywką, OMO, delikatnymi szamponami

Myszko, dziękuje za ekspresową odpowiedź

Niestety dyfuzora nie mam, bo i suszarka turystyczna (taka malutka), ale susze nie bezpośredni, tolko z pewnej odległości, więc powietrze dociera ciepłe. Za to rzeczywiście "rozdmuchuje" włosy, przez co się plączą... czas chyba zainwestować w suszarkę

O metodach mycia włosów poczytałam
Dzisiaj spróbuje umyć Isaną, bo jest akurat na stanie i zobaczymy jaki będzie efekt. Szczególnie, ze w planach dzisiaj też olejowanie, to się okaże, czy będę umiała oleje doprać
Co do łagodnych szamponów, to próbowałam do tej pory tylko Alterrę i było źle, i Yes'a ogórkowego, i było genialnie, ale dla mnie za drogo Na liście "do wypróbowania" są dziecięce, ale jeśli mycie odzywką się sprawdzi, to szamponu szukać nie będę

Fotki zrobię jeśli się uda, a w ogóle poszukam co na dysku mam

Co do układania, jak miałam baaardzo krótki, to układałam na piankę - pianka na mokre włosy, potrzepać i gotowe Przy długich włosach nie stosuję niczego, bo nie lubię - wole mieć miękkie włosy Niestety żel kojarzy mi się z "efektem kasku", ale pewnie to kwestia nałożonej ilości i jakości kosmetyku. W pigułce były polecane żele aloesowe (do ciała co prawda, co mnie mocno zmyliło) i zakładam, że one powinny utrwalić, ale bez usztywnienia, mam rację? I jeśli tak, to chyba wolałabym takie, niż typowe żele do włosów.

---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ----------

Cytat:
Witaj
Brzmi jak fala i brzmi trochę jak moje Zapraszam do przeczytania W dzienniku reanimacji

Czeszę podczas mycia z odżywką. Nie ma problemu z plątaniem ale mam niedługie.
Masz ogromną szansę na falowane włosy, jakieś 100% Nie od razu ale jeśli są zdrowe to efekt będzie szybko
Witam
Widziałam i czytałam i jestem pod wrażeniem
Już druga piszesz, ze jest szansa na fale
Zastanawiam się tylko, czy moim problemem jest tylko to, że nie dbam prawidłowo, czy też to, ze są długie i grube, a co za tym idzie ciężkie?

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-20, 13:15   #44339
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mimi1812 Pokaż wiadomość
Przepraszam za OT, ale mogłabyś mi powiedzieć coś więcej na ten temat? Czy HA jest konieczny czy można używać samego oleju? Jakiego? Może być z pestek winogron? Czy nie zatka bardzo tłustej cery? I oczywiście tylko na noc używasz?
Już śpieszę z pomocą Sam olej jest tłusty, wchłaniał by się wieki, a tak z żelem HA dużo lepiej. Olei trzeba próbować, dość lekkie i niezapychające to orzech włoski, konopny, jeżynowy, u mnie sprawdzają się też deczko cięższe z truskawki, z maliny i róży piżmowej. Mieszam kroplę żelu HA, do tego z 3-4 krople oleju i wklepujesz w twarz, przez chwilę wydaje się tłusta, ale szybko się wchłania i jest aksamitnie gładka. Używam na dzień i na noc Możesz winogronowego spróbować, choć ja nie próbowałam i nie wiem, jak może być z zapychaniem i to naprawdę na krople do porcji trzeba mierzyć

Po jakimś czasie powinno pomóc w przetłuszczaniu, nie zaszkodzi spróbować - na ZSK mała buteleczka 30ml żelu HA kosztuje 6zł, do tego jakiś mały olej - np. konopny 30ml za 5,5zł czy z nasion truskawki 15ml za 10zł albo z pestek maliny 15ml za 12zł.
Konopny pachnie jak wilgotna ziemia, zapach może się nie podobać, za to truskawka i malina pachną pięknie.

Cytat:
Myszko, dziękuje za ekspresową odpowiedź

Niestety dyfuzora nie mam, bo i suszarka turystyczna (taka malutka), ale susze nie bezpośredni, tolko z pewnej odległości, więc powietrze dociera ciepłe. Za to rzeczywiście "rozdmuchuje" włosy, przez co się plączą... czas chyba zainwestować w suszarkę

O metodach mycia włosów poczytałam
Dzisiaj spróbuje umyć Isaną, bo jest akurat na stanie i zobaczymy jaki będzie efekt. Szczególnie, ze w planach dzisiaj też olejowanie, to się okaże, czy będę umiała oleje doprać
Co do łagodnych szamponów, to próbowałam do tej pory tylko Alterrę i było źle, i Yes'a ogórkowego, i było genialnie, ale dla mnie za drogo Na liście "do wypróbowania" są dziecięce, ale jeśli mycie odzywką się sprawdzi, to szamponu szukać nie będę

Fotki zrobię jeśli się uda, a w ogóle poszukam co na dysku mam

Co do układania, jak miałam baaardzo krótki, to układałam na piankę - pianka na mokre włosy, potrzepać i gotowe Przy długich włosach nie stosuję niczego, bo nie lubię - wole mieć miękkie włosy Niestety żel kojarzy mi się z "efektem kasku", ale pewnie to kwestia nałożonej ilości i jakości kosmetyku. W pigułce były polecane żele aloesowe (do ciała co prawda, co mnie mocno zmyliło) i zakładam, że one powinny utrwalić, ale bez usztywnienia, mam rację? I jeśli tak, to chyba wolałabym takie, niż typowe żele do włosów.
Żel tylko tak się kojarzy Po żelu mam bardzo mięciutkie włosy, nie sztywne, tylko po wyschnięciu żel trzeba odcisnąć z włosów ruchem ugniatającym A nakładam łyżkę żelu, nic nie sklejone ani nie sztywne

Żel aloesowy powinien Ci się spodobać też, powinien delikatnie podkreślić skręt, Ajrisz pewnie więcej o tym powie, bo chyba używa
Stary 2011-10-20, 13:19   #44340
yarrowia
Zadomowienie

Dziś nie mam za dużo czasu więc przyszłam tylko pomarudzić, że rano tak jak się spodziewałam - jakby we mnie piorun trzasnął.
Spięłam, w końcu i tak nigdzie nie poszłam, przed chwilą sprawdziłam stan i nawaliłam skandaliczne ilości artiste fioletowego. Pewnie zaraz znowu pójdą pod żabki bo jest ble. Z większych różnic między tym a poprzednim myciem to bingo z shea + jojoba zamiast samego jojoby. Hmmmh.

I kurczę, kiedyś stosowałam płukanki z pokrzywy i skrzypu na łupież, teraz mam wrażenie, że po samym skrzypie jest coraz większy? Jestem blisko pójścia do dermatologa, szczególnie że jest fajna lekarka, blisko i bez czekania (!), ale pewnie mi dowali coś drogiego i niedobrego dla włosów

A właśnie, w gazetce z Leclerca jest suszarka z dyfuzorem i regulacją temperatury za 30 zł? Aż za tanio, ale przydałaby się na zimę jakakolwiek,hm.

Vea, jak dla mnie samo suszenie i szczotka to może być zabójstwo nawet dla loków Długie, grube i odżywione pewnie będą pięęęęękne
yarrowia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 6 (0 użytkowników i 6 gości)

Zasady wysyłania wiadomości