|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej? | |||
| Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy |
|
29 | 54,72% |
| Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
|
20 | 37,74% |
| Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam |
|
1 | 1,89% |
| Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy |
|
3 | 5,66% |
| Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2311 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012
Cytat:
![]() Myślę, że ten tekst wyczerpuje temat ![]() "Chociaż istnieją dowody na to, że czerpanie energii z kofeiny nie jest najlepszym pomysłem podczas ciąży, picie niewi e l k i e j ilości kawy raczej nie spowoduje żadnych problemów. Kofeina (znajdująca się w kawie, herbacie i niektórych napojach chłodzących) przechodzi do łożyska i dostaje się do krwiobiegu płodu, lecz nie wiadomo dokładnie, w jakim stopniu (i przy jakiej dawce) ma na niego wpływ. Z ostatnio przeprowadzonych badań wynika, że kobiety, które piją 2 czy nawet 3 filiżankikawy dziennie, prawdopodobnie nie narażają swoich dzieci na ryzyko. Niemniej jednak liczba poronień zwiększa się nieznacznie u kobiet pijących 5 lub 6 filiżanek kawy każdego dnia. Obecnie prowadzi się coraz więcej badań nad wpływem kawy na rozwój płodu. Dopóki jednak nie zbierze się wystarczająco dużo danych, lepiej zachować ostrożność i albo unikać kawy w czasie ciąży, albo ograniczyć jej spożywanie do ilości nie większej niż 2 filiżanki dziennie. Przeliczając przyjmowaną dawkę, zwróć uwagę, że kofeina występuje nie tylko w kawie, lecz również w kofeinowych napojach chłodzących, jogurcie kawowym, herbacie i czekoladzie (przy czym jej zawartość jest różna w różnych produktach). Zważ także, że mocne napary podawane w kawiarniach zawierają znacznie więcej kofeiny niż kawa podawana w domu. Podobnie kawa rozpuszczalna zawiera jej mniej niż zaparzana. Są dodatkowe powody, dla których warto w czasie ciąży zrezygnować lub ograniczyć picie napojów i spożywanie produktów zawierających kofeinę. Po pierwsze, kofeina jest moczopędna, odwadnia i odwapnia organizm - ze szkodą dla zdrowia matki i dziecka. Jeżeli i bez tego masz problemy ze zbyt częstym oddawaniem moczu, spożycie kofeiny jeszcze je powiększy. Po drugie, kawa i herbata, zwłaszcza ze śmietanką i cukrem, są sycące, lecz nie pożywne i mogą zepsuć twój apetyt na potrzebne twemu organizmowi pożywne produkty. Cocacola i inne zawierające kofeinę napoje są nie tylko sycące, lecz także zawierają składniki chemiczne o wątpliwej wartości i duże ilości niepożądanego cukru czy sztucznych substancji słodzących. Po trzecie, kofeina może pogłębić naturalne w czasie ciąży wahania nastroju, zakłócić wypoczynek i przeszkodzić ci w należnym odpoczynku, zwłaszcza jeśli spożywasz ją po południu. I wreszcie, przeszkadza w przyswajaniu /claza, którego ty i twoje dziecko potrzebujecie. "
|
|
|
#2312 |
|
Zakorzenienie
|
ja piję słabą herbatę bo nic mi nie wchodzi woda dalej mdli, czasem jedynie z sokiem wypije
|
#2313 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja kawy nie piję, bo nie lubię. Jeśli chodzi o smak kawy to lubię tylko masy kawowe |
|
|
|
|
#2314 |
|
Raczkowanie
|
A ja odkąd wiem, że jestem w ciąży kawy nie pijam, jakoś mi się nie chce... :P
|
|
|
|
#2315 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co ważne trzeba badać fT3 i fT4, bo samo TSH nie wystarcza do stwierdzenia niedoczynności/nadczynności, bo na początku TSH naturalnie mocno spada. Ja mam niedoczynność od 2-3 lat i zaszłam w ciążę i mam zamiar urodzić zdrowe dziecko ![]() Ja piję jedną kawę rozpuszczalną z łyżeczki, z mlekiem. bardziej chyba dla smaku niż "pobudzenia" jakoś nie umiem sobie odmówić
|
|
|
|
|
#2316 |
|
Zakorzenienie
|
mnie na początku mdłości na samą myśl już mdliło
|
#2317 |
|
Raczkowanie
|
Ostatnio mam tylko ochotę na herbatkę, ale też staram się nie przesadzać...
|
|
|
|
#2318 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja już trochę posprzątałam, zaraz sobie podgrzeję flaczki, bo nie mam na nic innego ochoty... A jak już skończę ogarniać chałupkę, to chyba się kimnę, bo pogoda u mnie denna - pochmurno i pada. Nie zdziwiłabym się jakby burza była...
|
|
#2319 |
|
Raczkowanie
|
Ja też :d palić papierosów też nie umiem, ostatnio na jakiejś imprezie koleżanka wyciąga czarnego papierosa, nigdy wcześniej nie widziałam i jeszcze okazało się, że jakiś smakowy więc stwierdziałm, że spróbuje od tak. myślałam, że się udusze, nie wiedziałam czy połykać ten dym czy co z nim robić
za to odwyk od czekolady by mi się sprzydał
|
#2320 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem juz po wizycie. Ufff, co za ulga.
Najważniejsze to to, ze serduszko jest i bije i dzidzia ma 1 cm No i powiedział ze śmiało możemy kochac się, byle ostrożnie, TZ bedzie zachwycony tymi wiadomościami
|
|
|
|
#2321 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2322 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dobre wiadomości---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- [QUOTE=rinco;30059023]Ja też ostatnio jestem jakaś słaba, jeszcze rano jakoś funkcjonują, ale koło południa już brakuje mi sił i chce mi się spać, a niestety muszę siedzieć w pracy do 16.00 codziennie i jeszcze skupiać się na robocie (praca umysłowa). NO własnie jak tu funkcjonować
|
|
|
|
|
#2323 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Olbrzymią masz dzidzię ![]() Ja już wysprzątałam wszystko, co było możliwe. Teraz odpoczywam i pochłaniam jabłko, mandarynkę i banan. Mam nadzieję, że nie będę miała później akcji zwrotnej Zrobiłam sobie ciepłą herbatkę i oglądam TV
|
|
#2324 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oo jak uczucie po 1szym usg ? super, nie ?ja sie nie moge doczekac mojego poniedzialkowego usg ---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:13 ---------- Cytat:
|
|
#2325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Same dobre wieści ![]() Dziewczyny, jeśli któraś chce książkę "W oczekiwaniu na dziecko" to niech się odezwie na priv, mogę wysłać.
|
|
|
#2326 |
|
Zakorzenienie
|
Jakąś tam ochote mam
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
|
|
|
|
#2327 |
|
Zakorzenienie
|
co do ochoty too hmmm jak tam u Was >?
u mnie ponad przecietna ochota
|
#2328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2329 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2330 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2331 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale od początku ciąży kazał mi brać Kelp, to jest jakiś naturalny preparat zawierający jod, to może to też dobrze wpływa na moje wyniki?Cytat:
Czekam na drugi trymestr, podobno ma być lepiej pod tym względem...
|
||
|
|
|
#2332 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do checi to az mnie przeraza bo moglabym ciagle
|
|
#2333 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
hmm no u mnie też zerowa ochota, trochę ze strachu, czekam na wizytę i zapytam lekarza bo przecież mąż tyle nie wytrzyma biedaczek choć jemu też jakoś ochota przeszła z obawy że mogłoby sie coś stac
|
|
#2334 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi lek tylko powiedzial, ze bez zbytnich mega ,,wzniesien,, a bedzie ok
|
|
#2335 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny! jestem przyszłą mamą z wątku marcowo- kwietniowego
Nie wiem wprawdzie czy są wśród was dziewczyny z Krakowa, ale chciałam przekazać informację odnośnie ćwiczeń dla kobiet w ciąży![]() W Platinium Fitness na Lea pojawiły się zajęcia Aktywne9Miesięcy http://www.aktywne9miesiecy.pl/a9m.html ![]() Od razu chcę zaznaczyć, że nie jest to żadna reklama po prostu chciałabym ćwiczyć tam, bo mam blisko, a zajęcia będą się odbywać pod warunkiem, że będą chętne z brzuszkiem stąd szukam innych zainteresowanych![]() Pozdrawiam! |
|
|
|
#2336 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wróciłam z pracy. Dziś lepiej się czułam, jakby już tak zostało, och to by było cudnie Jeszcze tylko jutro popołudniówka i wolny weekend. Super W przyszłym tygodniu mam ranne zmiany i boję się że będę miała mdłości i nie zdążę do pracy. Na popołudnie to wiadomo że wcześniej wstaję to jest jeszcze czas na dojście do siebie ale rano to już tak kolorowo może nie być.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" Edytowane przez stokroteczka777 Czas edycji: 2011-10-20 o 22:20 |
|
|
|
|
#2337 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o jak ja Ci zazdroszczę tego Galway - ja niestety musiałam przeprowadzić się do Cork - i odżałować czasami tego nie mogę, uwielbiałam to miasteczko - takie swojskie mam nadzieję, że u Was nie pada jeszcze tak strasznie![]() ---------- Dopisano o 23:41 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ---------- a tak w ogóle to dzisiaj się przeprowadziłam, co prawda jeszcze jestem na pudłach, a reszta rzeczy od znajomych dojedzie dopiero jutro....ale matko jaki spokój i ciasza, nikt mi nie trzaska drzwiami nikt nie pali fajek że w domu capi jak w gorzelni jest cieplutko i tak kapitalnie...wow
|
|
|
|
|
#2338 |
|
Zakorzenienie
|
Chcialam zrobic obiad mezulkowi ..ale jak tylko otworzylam lodowke od razu mialam odruch wymiotny ... takze bedziemy musieli cos zamowic dzisiaj .. obym jutro sie lepiej czula ...
|
|
#2339 |
|
Zakorzenienie
|
a długo Cie tak zapachy męczą?
|
|
|
|
#2340 |
|
Zakorzenienie
|
dopiero zaczely dzisiaj
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:48.

Zrobiłam sobie ciepłą herbatkę i oglądam TV
Ale od początku ciąży kazał mi brać Kelp, to jest jakiś naturalny preparat zawierający jod, to może to też dobrze wpływa na moje wyniki?
Czekam na drugi trymestr, podobno ma być lepiej pod tym względem...