Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1481 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-21, 08:48   #44401
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Teraz tak próbuj, może znowu będzie fajnie
Wlaśnie zaraz tak zrobię, nie mam dziś możliwości eksperymentowac a może akurat znów zadziała
Cytat:
Napisane przez Kall Pokaż wiadomość
Teraz coś ode mnie. Dzisiaj mija 3 tydzień mojej pielęgnacji zgodnie z zasadami CG. Ostatnie kilka dni to była załamka i ogólny dół, ale dzisiaj chyba coś zaskoczyło. Nie chcę zapeszać, same ocenicie, bo wstawię zdjęcia. Widać też, jak krótkie mam teraz włosy. Chociaż mam wrażenie, że rosną szybko- może to zasługa skrzypu i pokrzywy. Odkąd myję włosy odżywką, to mam wrażenie, że mniej ich wypada. Nie przetłuszczają się też tak mocno- noszę teraz czapkę i włosy spokojnie wytrzymują dwa dni. W przyszłym tygodniu umyję je już szamponem z sls. Najwyższa pora.

Zdjęcia są zrobione po dzisiejszym myciu Isaną z babasu, później maska Alttery z granatem i na koniec odżywka Joanny z miodem i cytryną.
Dwa ostatnie zdjęcia to mały bonusik- tak moje zwierzaki śpią na moim łóżku
Dzieje się Śliczne ruloniki Ci się tworzą. Chciałabym takie A zwierzaki cudne
Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
Można też shea zmieszać z kokosem.
Nie wiem jak do ciała (przypuszczam że ok skoro osobno działają w porządku), ale ostatnio olejowałam tak włosy i efekt był super. Chyba moje włosy lubią oleje wnikające

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 09:03   #44402
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Dzień dobry lokasy szybkie pytanie mam...czy któraś z Was ma te nożyczki i może coś o nich powiedzieć? KLIK! nie wiem czy są coś warte w ogóle...a może szukać dalej

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 09:09   #44403
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość

Bo są
Trochę tak, ale z drugiej strony jak są za krótkie to fala nie ma się gdzie rozwinąć i jest raczej pierdzielnik Piękny przykład - Edith
Z falami jest często tak, że któregoś dnia coś im "zaskoczy" i jest różnica o 180 stopni
Oby, oby
Żelu aloesowego szukałam wczoraj w aptekach... niestety nigdzie ni było... Wizażanki wykupiły? Mogłabyś podpowiedzieć, gdzie kupujesz swój - apteka, drogeria, sklep internetowy?

Cytat:
Napisane przez SzatAnka71 Pokaż wiadomość
Vea na 100% masz fale

Ja też nie mam dyfuzora ale radzę sobie zgniatając lekko włosy w ręce i i na nią puszczam strumień suszarki, niestety dłużej to trwa ale za to nie rozdmuchuje włosów
Jeśli chodzi o żele to lniany jest genialny ale czasochłonniejszy od drogeryjnych.
Z kupnych:
Fioletowy Artiste(zielony zrobił mi siano)
Isana(męski pomarańczowy-baaardzo usztywnia i łatwo go przedawkować)
Grafitti biały-nie usztywnia prawie wogóle ale modeluje.
Szatanko
Będę szukać

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Ooooo, jak dla mnie jesteś mocno pofalowana, taki (za przeproszeniem) puszek jak na drugim zdjęciu mają porządne falki. Zresztą widać że jeden kosmyk wyraźnie zakręca. Twoje włosy bardzo mi przypominają moje sprzed nowej pielęgnacji, nawet odcień jest całkiem podobny
Ja bym przede wszystkim spróbowała wyeliminować czesanie, ono nie jest naprawdę niezbędne do szczęścia - kilka stron wcześniej wrzucałam swoje włosy, są nieczesane od prawie 3 miesięcy Do stylizacji świetny jest żel lniany, nie tylko definiuje loczki ale też solidnie nawilża. Na przygładzenie puchu dobra jest Joanna bez spłukiwania, ta z miodem jest dość rzadka, więc łatwiej dozować.
A czemu nie możesz używać odżywek Alterry?
Zaraz pędzę do Twojego albumu
Alterry nie lubię i moje włosy tyż... Niestety i po szamponach i po odżywkach (a różnych próbowałam) włosy mam twarde, sztywne i bez połysku. Dodatkowo odżywki bardzo mi obciążają włosy - na drugi dzień są zupełnie oklapnięte wyglądają jak dawno nie myte...Po innych naturalnych, tak nie mam

Cytat:
Napisane przez little.b.blue Pokaż wiadomość
Witaj
Przede wszystkim wstaw zdjęcia w rozpuszczonych włosach, po tym upięciu nic nie można stwierdzić, poza tym że ładna fryzurka. Na drugim zdjęciu już można zobaczyć że coś się dzieje, ale i tak czekam na lepsze zdjęcia.
A falowane włosy już masz, wystarczy o nie dbać.
Spróbowałam wczoraj i na poniższym zdjeciu efekt

Cytat:
Dziewczyny, mam pytanie trochę z innej bajki - macie sposoby na suchą skórę? Od paru dni grzeją i ciągle mam skórę suchą jak pieprz, CAŁĄ. Skalp psikam cały czas i nawet nie daje się zamoczyć, włosy WYPIŁY maskę Bingo shea. Obiecuję pić oleje, dużo wody, mniej czarnej herbaty... Coś jeszcze?
Olejować się, ewentualnie maślić (chociaż Shea akurat jest dość trudne w obsłudze, bo czyste się strasznie tępo nakłada... ale jak działa)

No to słów kilka o dniu wczorajszym i jego dzisiejszych efektach
Jak na zawołanie padało, więc jako zmokła kura do domu dotrałam, zmolestowałam Męża coby zrobił "pokręconą" fotkę ( zdjęć nie przerzuciłam, bo prąd mi wyłączyli... na cała noc) i zajęłam się kłakami:
- oleje: rycynowy, kokosowy, troszkę makadamii i kilka kropli eterycznego rozmarynowego na skalp i włosy - i tak dwie godziny;
- zmyłam szamponem Isana 7-kreuter;
- drugie mycie odżywką Isana z babassu (która trochę jeszcze na kłakach potrzymałam;
- spłukałam chłodną woda i przeczesałam palcami (o dziwo nawet nie były bardzo poplątane)
- zawinęłam zgodne z instrukcją
- z braku prądu suszarka dopadała, więc poczekałam, aż podeschną i poszłam spać z wilgotnymi.

Efekt na zdjęciu - fotka sprzed chwili robiona badziewnym aparatem (mega prześwietlone, pod jarzeniówką w biurze zrobione), ale skręt widać. Jestem w szoku, że zwykła zmiana suszenia dała aż taki efekt... ja chcę więcej
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg włosy.jpg (14,8 KB, 53 załadowań)

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 09:30   #44404
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Kurcze, wypadło mi dziś przy myciu mnóstwo włosów... Mam wrażenie że po prostu je wyrwałam przez to że BD jest taki tępy. Chyba spróbuję się znów przestawic na mycie odżywką.

Za to znowu wystylizowałam się jak wczoraj i efekt super

Stary 2011-10-21, 10:07   #44405
agatron77
Raczkowanie

Heloł
Pozdrawiam Was lokaski i wzdycham do tego coście tu wrzuciły na zdjęciach .
Forum podczytuję, ale niestety wszystkiego nie jestem w stanie ogarnąć - o pisaniu nie wspomnę.

Ja zrezygnowałam z mycia odżywką, bo skalp cierpi. W tej chwili myję HIPPEM i pomału leczę te wstrętne bolące wykwity na głowie. Niby jest lepiej, ale doszło swędzenie
agatron77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 10:33   #44406
Stefannia
Wtajemniczenie

Dzień dobry
Myszko, Twój ostatni wpis mnie natchnął. Dodałam keratyny do odżywki ds, a potem po żelu jesczze troszkę wtarłam oleju z pestek winogron. Efekt jest przepiękny, ja jestem zachwycona Zerknijcie poniżej ( oczywiście przepraszam za jakość zdjęć)
Ogólnie chyba pasują nam podobne rzeczy. Chcociaż na mnie gliceryna działa świetnie, jak chce rozprostować trochę włosy

Mam pytanie, czy do OMO można stosować szampon z SLS? Np. ten https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2392 Jumaatt napisała, że zgodny z CG. Rozumiem, że do takiego zastosowania?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (24,3 KB, 48 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (13,4 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (11,1 KB, 79 załadowań)

Edytowane przez Stefannia
Czas edycji: 2011-10-21 o 10:35 Powód: Zapomniałam dodać zdjęć :torba:
Stefannia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 10:59   #44407
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
Kurcze, wypadło mi dziś przy myciu mnóstwo włosów... Mam wrażenie że po prostu je wyrwałam przez to że BD jest taki tępy.
A czy rozcieńczasz szampon wodą?
Tak samo jak odżywkę - wlej porcję szamponu do kubeczka/butelki, uzupełnij wodą, potrząśnij aby wytworzyć pianę.
Dzięki temu nie musisz mocno szorować skalpu, aby spienić szampon, tylko masujesz tak intensywnie jak lubisz.

Tu widać jak niszczą się włosy przy używaniu nie rozcieńczonego szamponu.

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 11:05   #44408
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
myślę o kominie na teraz doóki nie ma aż takich strasznych mrozów. Ciekawe jak to się sprawdzi...
A potem czapka niestety... ale już widze te moje pogniecione włosy po jej zdjęciu...
A jaka masz czapkę? Sama kupiłam kaszkiety nie bez powodu - mieszczą się w nich wszystkie moje włosy Zakładanie zaczynam od karku, pochylam się jak do plunkingu. Włosy są dzięki temu uniesione. Na końcu delikatnie wsuwam loki z przodu pod materiał i wyglądam jakbym w ogóle włosów nie miała.
Rano, gdy reanimuję, nakładam nieco więcej żelu. Włosy są już suche przed nałożeniem kaszkietu, więc zakładanie idzie bajkowo Po przyjściu do pracy zwykle nie mam co odgniatać, ale i tak nakładam kapkę kokoska, by odzyskały choć nieco blasku (żel matowi, a do tego woda ucieka i po efekcie błyszczących włosów)
Cytat:
dzięki zaznacze fryzjerce ze nie za wysoko i ze w U - zeby mi z objętości nie zabierała. I że z przodu tylko końcówki (bo lubie mój przód). Coś jeszcze ewentualnie napomknąć?
Mam nadzieję, ze nie za późno odpowiadam - ciężki tydzień w pracy.
Jeśli wycieniuje, to warstwy góry winny się zgadzać. Trochę dziwnie może wyglądać długi przód przy krótkiej wierzchnie warstwie tyłu. Te powinny być w długości zgodne.
Odległości między warstwami powinny być mniej więcej równe - wówczas loki ułożą się w ciekawą burzę.
Cytat:
Najlepiej było z olejem z orzecha włoskiego...
Masz ten z Lidla czy inny? Bo u mnie się nie sprawdza
Lepiej było z shea - Ajrisz - to dzięki Tobie Nałożyłam sporo i... nie mogłam umyć Poszła Alterra migdałowa szampon, potem Pilowax aloesowy (z sls w składzie), ale mycie odżywką po szamponie to nie było to. Zatem znów Alterra. znów Pilowax, ale na same włosy i na 2 czy 3 minuty. Płukanko. Joaśka lniana. Isana czarna. Suszenie dyfuzorem. Podpięłam tylko 3 kosmyki przy buzi.
Takiej objętości nie miałam dawno! Jestem tak zadowolona, że mimo iż myłam we wtorek, to nadal nie mam ochoty rezygnować z efektu. Zaznaczam, ze rano nosze kaszkiet, reanimuję Isaną, wieczorem Jantar z żelem aloesowym na skalp (nadal cierpimy po Radicalu i cierpieć będziemy póki będę uskuteczniać zabawy szamponowo-Pilowaxowe ).
Jak tu nie kochać zimy?
Cytat:
Aha i zastanawiałam się jak połączyć olejowanie (ostatnio co mycie) z myciem odżywką.
Mogę w ogóle olejowac co mycie na godzinę-dwie przed myciem, czy przesadzę?
Olejowałam na godzinę przed, 2 mycia na 3 w tygodniu od marca do sierpnia . I nie było źle. Nie przejadły się, ale używałam na zmianę kokosa, BD fur mama, jakiś silikońców.
Na krótko nie powinnaś zaszkodzić, choć raczej olejowałabym co drugie mycie niż co każde.
Cytat:
A gdybym mogła tak często to próbować zmywać odżywką? Jaką polecicie? Potters domyje to.
U mnie tez Potters najlepszy na oleje.
Cytat:
W sumie gadanie gadaniem, nie musi pielęgnowac, jej sprawa, bardziej rozwaliło mnie to, że się obraziła
Mnie też
Cytat:
Też mam taką nadzieję.
Obawiam się, że na to trochę za późno, dzisiaj przyjrzałam się dokładnie i co prawda potencjał ma duży ale większośc włosów nadaje się tylko do obcięcia. I tak bym takie chciała, może by się w końcu ułożyły sensownie...
Ułożą się Daj im tylko szanse.
Zobacz, moje przez ostatni miesiąc dostawały kręćka (w sumie to chyba nieodpowiednie określenie nieposłusznych loków ). Robiłam wszystko i skutek był na krótko. W końcu odpuściłam i zaczęłam postępować zgodnie z pogodą. Pomogło A może po prostu się uspokoiły, bo i ja jestem spokojniejsza.
Cytat:
Wczoraj na noc miała byc jojoba ale ostatecznie wylądowałam z mega ciężką mieszanką olejową czyli masłem kakaowym + shea + babassu + jojoba z przewagą shea
Masakrator... same mało wnikające
Cytat:
Napisane przez karolowanka Pokaż wiadomość
Poza tym, ostatnio tracę zapał do pielęgnacji moich włosów. Co prawda nadal olejuję, stosuję CG, bo wierzę, że kiedyś moje włosy pokażą, na co na prawdę je stac, ale obecnie wyglądają baardzo słabo. czasami patrzę na dziewczyny, których stylizacja i pielęgnacja ogranicza się do zwilżenia włosów wodą (pytałam), a mają loki ładniejsze od moich ;/
Już niedługo Nie poddawaj się.
Woda wystarcza, gdy włosy są zdrowe, dobrze odżywione i niespecjalnie niszczone, a organizm nie jest poddawany próbom wytrzymałościowym. Też mi wystarczała, gdy byłam w podstawówce i liceum. Potem zaczęły się schody.
Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Chciałam się przypomnieć
Mnie się nie musisz przypominać. Takie cudowne loki wystarczą Boskie! Widać, że trudny czas minął, odreagowały i są przepiękne. Uwielbiam oglądać Twoje zdjęcia.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 12:52   #44409
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Teraz zamierzam popróbować tych z przewagą wielonienasyconych i jednonienasyconych oraz poeksperymentować z czasem olejowania.
Ciekawe jest takie porównanie
Cytat:
Napisane przez vea7 Pokaż wiadomość
Żelu aloesowego szukałam wczoraj w aptekach... niestety nigdzie ni było... Wizażanki wykupiły? Mogłabyś podpowiedzieć, gdzie kupujesz swój - apteka, drogeria, sklep internetowy?
Gorvita w lepszej aptece. Poza tym jest na DOZie www doz pl
Są tam też inne.
nie dam linka bo mogę teraz otwierać tysiąca zakładek - w pracy jestem i się czaję
Cytat:
Spróbowałam wczoraj i na poniższym zdjeciu efekt
Bardzo falowany efekt
Cytat:
Olejować się, ewentualnie maślić (chociaż Shea akurat jest dość trudne w obsłudze, bo czyste się strasznie tępo nakłada... ale jak działa)
Danke
Cytat:
Mam wrażenie że po prostu je wyrwałam przez to że BD jest taki tępy. Chyba spróbuję się znów przestawic na mycie odżywką.
Można dodać kroplę olejku, też jest lepiej (dodawałam tak migdałka do Cien Baby)
Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Lepiej było z shea - Ajrisz - to dzięki Tobie Nałożyłam sporo i... nie mogłam umyć
Proszem Mój wniosek - masła są boskie ale w gotowych mieszankach (albo jak dojrzeję do emulgowania z cetearyl alkohol, w sensie kremik z shea a nie shea; a masełka do ciałka )
Kciuki za skalp. Musi mu się poprawić całkiem!

Fajne zdjęcia w codzienniku - będzie z tego dobry kawał loka / fali

No a u mnie zestaw zadziałał Skalp natłuszczony, włosy mięsiste i błyszczące i zdecydowanie faliste, pierdzielnikus jak się patrzy

Pół dnia neta nie było - bez wizażu jak bez ręki Miłego dnia

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2011-10-21 o 12:53
AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 12:55   #44410
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Zaraz pędzę do Twojego albumu
Upsss... ja nie mam albumu
Cytat:

Efekt na zdjęciu - fotka sprzed chwili robiona badziewnym aparatem (mega prześwietlone, pod jarzeniówką w biurze zrobione), ale skręt widać. Jestem w szoku, że zwykła zmiana suszenia dała aż taki efekt... ja chcę więcej
Piękne włosy i fale A będzie jeszcze lepiej!

Chora jestem... a do tego skalp złapał jakieś podrażnienie nie wiem od czego :/
Za to dobra wiadomość jest taka, że właśnie przyszły pocztą 3 kremy do stylizacji Dabur Vatika Zamówiłam na Allegro za grosze małe pojemności do potestowania... Pierwsze wrażenie - jakie zapachy Drugie - ciężko uwierzyć w składy (po 4-5 składników, prócz perfume same naturalne). No bo jak to się trzyma bez żadnego emulgatora?
Stary 2011-10-21, 13:04   #44411
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
A czy rozcieńczasz szampon wodą?
Tak samo jak odżywkę - wlej porcję szamponu do kubeczka/butelki, uzupełnij wodą, potrząśnij aby wytworzyć pianę.
Dzięki temu nie musisz mocno szorować skalpu, aby spienić szampon, tylko masujesz tak intensywnie jak lubisz.
Rozcieńczam Tylko po prostu mam mega tendencję do kołtunów, mycie odżywką daje im poślizg i nic się nie plącze, a z szamponem zawsze mam problem. Co prawda wzmaga to u mnie przetłuszczanie ale chyba znów spróbuję odżywki.
Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Ułożą się Daj im tylko szanse.
Zobacz, moje przez ostatni miesiąc dostawały kręćka (w sumie to chyba nieodpowiednie określenie nieposłusznych loków ). Robiłam wszystko i skutek był na krótko. W końcu odpuściłam i zaczęłam postępować zgodnie z pogodą. Pomogło A może po prostu się uspokoiły, bo i ja jestem spokojniejsza.
Masakrator... same mało wnikające
Ten masakrator podziałał na mnie bardzo dobrze A shea jest mało wnikające? Myślałam że bardzo wnikające...
Masz rację, w końcu zaczęły się jakoś tam układac, lepiej, gorzej, ale fale są Po prostu odkryłam że trzeba im końskiej dawki stylizatora. W ogóle ostatnio najlepsze są jak nawalę na nie po kolei na noc mnóstwo oleju, potem po myciu ciężką odżywkę d/s na min. 30min, a potem mnóstwo odżywki b/s i mnóstwo stylizatora I wcale się nie gniewają za serum silikonowe.
Cytat:
Można dodać kroplę olejku, też jest lepiej (dodawałam tak migdałka do Cien Baby)
Spróbuję na pewno Nie chcę wyłysiec

Znowu falki się ładnie trzymają, jestem w szoku.
Dodaję zdjęcie sprzed chwili, może nie jest to ideał, ale w końcu nie są proste.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 21-10-2011.jpg (133,6 KB, 44 załadowań)

Edytowane przez Miss Transept
Czas edycji: 2011-10-21 o 13:15
Stary 2011-10-21, 13:05   #44412
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
Gorvita w lepszej aptece. Poza tym jest na DOZie www doz pl
Są tam też inne.
nie dam linka bo mogę teraz otwierać tysiąca zakładek - w pracy jestem i się czaję
Bardzo falowany efekt
Danke

Proszem Mój wniosek - masła są boskie ale w gotowych mieszankach (albo jak dojrzeję do emulgowania z cetearyl alkohol, w sensie kremik z shea a nie shea; a masełka do ciałka )
Kciuki za skalp. Musi mu się poprawić całkiem!
Jak na DOZie, to znajdę - wyszukiwarka nie gryzie, dam radę
Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, przy następnym myciu rozczeszę i pokażę jak wyglądam "normalnie" i zrozumiesz czemu się tak zdziwiłam

Co do masełek, to przetrenowane przez dziewczyny z biochemii (ja się jeszcze nie zebrałam) jest łączenie masło+olej. Jedno i drugie trzeba pogrzać i dokładnie zmieszać. Zmienia wtedy formę ze stałej (masło) na bardziej miękką i łatwiejszą w nakładaniu. W sumie każde podgrzanie powoduje, że łatwiej się nakłada...

Cytat:
Dziękuję
Album w sensie "szukam wpisów, oglądam dołączone fotki"

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

Edytowane przez vea7
Czas edycji: 2011-10-21 o 13:08
vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 13:59   #44413
anngeli
Zadomowienie

Witam
Jak zwykle nie wiem jak zacząć, więc może po prostu powiem, że zachęciło mnie "zaproszenie" kręconowłosej DMKAnia i oto jestem.
Jako dziecko miałam fale które się co raz to bardziej kręciły.
Później niestety przyszły czasy prostownicy, jak odeszła prostownica to przyszły farby (istne szaleństwo i jakże istna głupota w moim wykonaniu). W końcu zmądrzałam, wiem późno, ale lepiej późno niż wcale Stwierdziłam, że jednak przestaje farbować włosy, kolor mam na głowie zbliżony do swojego (chociaż go już ledwo pamiętam...)
Dodatkowo zapuszczam włosy i pomyślałam, że jak może warto też wrócić do tego co było, nie marze o mega lokach, albo takich jak kiedyś, niech to będą chociaż przyzwoite fale. Od 2 dni chodzę z takimi na próbę, nie czesanych po myciu jak zawsze i nie prostowanych na grzebieniu. Większość domowników i bliskich stwierdziło, że powinnam "oddać się naturze" i zadbać o swoją tendencję do kręciołów A TŻ też zadowolony, twierdzi, że jak odpowiednio o nie zadbam, przestanę farbować i zapuszczę to takie loki czy fale świetnie wyglądają, niż takie przylizane proste. Może i coś w tym jest, przy okazji jak są pofalowane nie rzuca mi się w oczy fatalne pocieniowanie przez fryzjerkę z którego wychodzę, wychodzę i jeszcze szmat drogi przede mną.
1 foto: jeszcze mokre, 2 i 3 po wyschnięciu.
Naczytałam się o pielęgnacji Curly Girl, o kosmetykach jakie powinno się stosować etc. Najturdniej mi pojąć jak wygląda i jak zrobić ten cały plunking z pieluszką muszę sobie w ogóle kupić pieluszkę.
Mam jeszcze niektóre odżywki czy maski które nie do końca są zgodne z CG, ale na szczęście na wyczerpaniu. Dlatego nie zdziwię się jak moje rezultaty będą opóźnione, bo nie wyrzucę tych masek/odżywek ale jest zaledwie 3? no i jedwab biovaxu i serum rzepa do końcówek z silikonami... Z odżywkami sobie jakoś poradzę. Ale niestety mam jeszcze 2 szampony - BingoSpa jajeczny z kolegenem i NaturVital do wypadających, ten drugi zwłaszcza muszę użyć na razie chociaż ten 1-2 razy w tygodniu, bo pomógł mi na jesienne wypadanie włosów. A potem już postaram się być solidniejszą CG. Kupiłam sobie dzisiaj szampon Babydream, piankę z Nivea flexible curls, oraz krem do brodawek fur Mama (ma bogaty i naturalny skład i chętnie do będę dawać na końce po myciu ). Oprócz tego w domu miałam już żel artiste zielony i balsam nivea flexible curls poziom 2 chyba, też skład ma fajny. Tak poza tym myślę, że nie będę musiała dratycznie zmienić pielęgnacji z tą którą czytałam : mam kuracje bingo, glorię emulsję i glorię maskę, maskę altterry z granatem i odżywkę alterry z morelą, biovaxa do blondu, garnier avocado i karite, isana z babasu, balsam joanna z AB i odżywkę z tej samej serii ale jajeczną, wcierki myślę nie robią wielkiego znaczenia bo w końcu są na skórę głowy i nafta z witaminą a+e, odżywkę b/s joanna mak i bawełna i dzisiejsze zakupy.
Myślę, że jak tylko pozbędę się szamponów i przerzucę się jedynie na babydream + awaryjnie do zmywania barwa ziołowa np. pokrzywowa, brzozowa etc. to będzie super
A co Wy na to drogie,piękne i kręconowłose panie?
Będzie ze mnie kręconowłosa-maniaczka i czy mogę się do Was przyłączyć?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SDC13453.jpg (144,4 KB, 50 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SDC13454 - Kopia.jpg (124,0 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SDC13463.jpg (57,5 KB, 55 załadowań)

6.07.2008r.
T.

anngeli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 14:00   #44414
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Hej dziewczyny! Muszę nadrobić to, co napisałyście, więc nie cytuję. Napiszę tylko, że wszystkie zdjęcia loków to po prostu cudo. Macie śliczne włosy. Myszka2020- nie mogę napatrzeć się na Twoje włosy

Teraz coś ode mnie. Dzisiaj mija 3 tydzień mojej pielęgnacji zgodnie z zasadami CG. Ostatnie kilka dni to była załamka i ogólny dół, ale dzisiaj chyba coś zaskoczyło. Nie chcę zapeszać, same ocenicie, bo wstawię zdjęcia. Widać też, jak krótkie mam teraz włosy. Chociaż mam wrażenie, że rosną szybko- może to zasługa skrzypu i pokrzywy. Odkąd myję włosy odżywką, to mam wrażenie, że mniej ich wypada. Nie przetłuszczają się też tak mocno- noszę teraz czapkę i włosy spokojnie wytrzymują dwa dni. W przyszłym tygodniu umyję je już szamponem z sls. Najwyższa pora.

Zdjęcia są zrobione po dzisiejszym myciu Isaną z babasu, później maska Alttery z granatem i na koniec odżywka Joanny z miodem i cytryną.
Dziękuję kochana
Cudne zwierzaki, a u Ciebie widzę śliczne ruloniki Mi mycie odżywką bardzo pomogło na przetłuszczanie, dziś 3 dzień, spięte, a wcale nie ma przyklapu i tłustych włosów. Kiedyś mogłam tylko o tym pomarzyć, na drugi dzień w połowie dnia już zaczynały wyglądać bardzo źle.

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Mój TŻ się nie przejmuje moimi czepkami, ręcznikami itd. Jednak w łóżku to nie włosy są najważniejsze
Właśnie właśnie
Mój mówi, że robię to dla włosków, które uwielbia, to mogę robić turbany i niewiadomo co

Cytat:
Napisane przez katie100 Pokaż wiadomość
ja regularnie stosuję tę Alterrę z pomarańczą i wanilią i zawsze wracam do niej z podkulonym ogonem , wysusza najmniej z wszystkich żeli, których próbowałam (nawet mniej niż mydło w płynie Biały Jelen w wersji bez SLS)
Ale że włoski nią myjesz, czy do ciałka? Bo jak włoski, to może spróbuję. Miałam ją już jako żel pod prysznic, fajny był, nie wysuszał i pachniał pięknie

Cytat:
Myszko, zainspirowałaś mnie do eksperymentów z olejami. Jakoś nieufnie podchodziłam do olei innych niż te znane z przenikania. Teraz zamierzam popróbować tych z przewagą wielonienasyconych i jednonienasyconych oraz poeksperymentować z czasem olejowania.

Mam pytanie do Ciebie - załóżmy, że ma się wydarzyć katastrofa - pożar, powódź, trzęsienie ziemi i możesz wziąć ze sobą ... no max 3 oleje. Ktore zabierasz?

Balsamy Mypa z shea też są b.dobre.
Można też shea zmieszać z kokosem.
Mi wnikające troszkę mniej służą niż te niewnikające.
Bezapelacyjnie orzech włoski, kiełki pszenicy i konopny (wszystkie wielonienasycone ).

Balsamy mypy faktycznie fajne, mam teraz 3 i na brzuszek stosuję, lawendowy, różany i owoce cytrusowe.

Cytat:
No to słów kilka o dniu wczorajszym i jego dzisiejszych efektach
Jak na zawołanie padało, więc jako zmokła kura do domu dotrałam, zmolestowałam Męża coby zrobił "pokręconą" fotkę ( zdjęć nie przerzuciłam, bo prąd mi wyłączyli... na cała noc) i zajęłam się kłakami:
- oleje: rycynowy, kokosowy, troszkę makadamii i kilka kropli eterycznego rozmarynowego na skalp i włosy - i tak dwie godziny;
- zmyłam szamponem Isana 7-kreuter;
- drugie mycie odżywką Isana z babassu (która trochę jeszcze na kłakach potrzymałam;
- spłukałam chłodną woda i przeczesałam palcami (o dziwo nawet nie były bardzo poplątane)
- zawinęłam zgodne z instrukcją
- z braku prądu suszarka dopadała, więc poczekałam, aż podeschną i poszłam spać z wilgotnymi.

Efekty świetne, a będzie jeszcze lepiej A jak jeszcze stylizatory jakieś popróbujesz, to miodzio będzie

Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość
Heloł
Pozdrawiam Was lokaski i wzdycham do tego coście tu wrzuciły na zdjęciach .
Forum podczytuję, ale niestety wszystkiego nie jestem w stanie ogarnąć - o pisaniu nie wspomnę.

Ja zrezygnowałam z mycia odżywką, bo skalp cierpi. W tej chwili myję HIPPEM i pomału leczę te wstrętne bolące wykwity na głowie. Niby jest lepiej, ale doszło swędzenie
Nie męcz skalpu Kochana, hipp też fajny A na swędzenie żel aloesowy spróbuj, albo lniany.

Cytat:
Napisane przez Stefannia Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Myszko, Twój ostatni wpis mnie natchnął. Dodałam keratyny do odżywki ds, a potem po żelu jesczze troszkę wtarłam oleju z pestek winogron. Efekt jest przepiękny, ja jestem zachwycona Zerknijcie poniżej ( oczywiście przepraszam za jakość zdjęć)
Ogólnie chyba pasują nam podobne rzeczy. Chcociaż na mnie gliceryna działa świetnie, jak chce rozprostować trochę włosy

Mam pytanie, czy do OMO można stosować szampon z SLS? Np. ten https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2392 Jumaatt napisała, że zgodny z CG. Rozumiem, że do takiego zastosowania?
Pięknie jest Cieszę się, że wpis się komuś przydał Gliceryna też mi zmniejsza skręt, ale i piórkuje włosy.

Cytat:

Chora jestem... a do tego skalp złapał jakieś podrażnienie nie wiem od czego :/
Za to dobra wiadomość jest taka, że właśnie przyszły pocztą 3 kremy do stylizacji Dabur Vatika Zamówiłam na Allegro za grosze małe pojemności do potestowania... Pierwsze wrażenie - jakie zapachy Drugie - ciężko uwierzyć w składy (po 4-5 składników, prócz perfume same naturalne). No bo jak to się trzyma bez żadnego emulgatora?
A cóż to za kremy, muszę składu poszukać

Cytat:
Rozcieńczam Tylko po prostu mam mega tendencję do kołtunów, mycie odżywką daje im poślizg i nic się nie plącze, a z szamponem zawsze mam problem. Co prawda wzmaga to u mnie przetłuszczanie ale chyba znów spróbuję odżywki.

Ten masakrator podziałał na mnie bardzo dobrze A shea jest mało wnikające? Myślałam że bardzo wnikające...
Masz rację, w końcu zaczęły się jakoś tam układac, lepiej, gorzej, ale fale są Po prostu odkryłam że trzeba im końskiej dawki stylizatora. W ogóle ostatnio najlepsze są jak nawalę na nie po kolei na noc mnóstwo oleju, potem po myciu ciężką odżywkę d/s na min. 30min, a potem mnóstwo odżywki b/s i mnóstwo stylizatora I wcale się nie gniewają za serum silikonowe.

Spróbuję na pewno Nie chcę wyłysiec

Znowu falki się ładnie trzymają, jestem w szoku.
Dodaję zdjęcie sprzed chwili, może nie jest to ideał, ale w końcu nie są proste.
Wielka różnica, naprawdę

Kupiłam w biedronce dziś wreszcie ten duży olej z pestek winogron.
I zielony krem do rąk. Ajrisz kochana, bo wiem, że używasz go namiętnie, używasz kapkę do stylizacji i zabezpieczenia przed wyjściem na polko, czy jeszcze do czegoś innego?

TŻ zwariował, zaczął czytać składy kosmetyków. Dziś jakiś szampon w biedronce dopadł, niby coś tam repair, czyta skład na głos i pyta, co oznacza dany składnik, ludzie się na nas patrzyli jak na ufo

Anggeli - witamy serdecznie Podstawową wiedzę już masz, ja od siebie polecam spróbować wysuszyć po nałożeniu żelu włosy suszarką z dyfuzorem - ciepłym i najsłabszym nawiewem

Edytowane przez myszka2020
Czas edycji: 2011-10-21 o 14:08
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 14:15   #44415
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Bezapelacyjnie orzech włoski, kiełki pszenicy i konopny (wszystkie wielonienasycone ).
Dzięki - dodaję do wishlist

Cytat:
Balsamy mypy faktycznie fajne, mam teraz 3 i na brzuszek stosuję, lawendowy, różany i owoce cytrusowe.
Mam teraz lawendowy, ale chyba trochę mnie uczula. I tak dziwnie pachnie (albo ja mam coś z nosem ale kojarzy mi się z maścią rozgrzewającą )
Poprzednio miałam różany i waniliowy i nic się nie działo.
Ale każdy super i na długo nawilża moją bardzo wymagającą, łuszczącą się skórę na nogach.

Dumna fala (klik)

Stary 2011-10-21, 14:17   #44416
sailormaary
Zadomowienie

Wczoraj:
Mycie szamponem rumiankowym,
odżywka ziaja (włosy po niej są ładne, ale nie wiem czy ma silikony... W każdym razie nie pozbawiła mnie skrętu)
na koniec harmonijkowanie, ale nie zbyt intensywne bo byłam zmęczona,
rano nałożyłam żelu lnianego
Daje zdjęcia zboku i z przodu
O dziwo nawet się trzymają, poprzednim razem na drugi dzień po moich działaniach nie było śladu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00141.jpg (120,6 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00142.jpg (115,9 KB, 38 załadowań)
sailormaary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 14:23   #44417
Eloe77

Cytat:
Napisane przez mayletka Pokaż wiadomość
odżywka ofc. (zainwestowałam w pszenicę! )
Rozumiem, ze ofc to ofkors, ale "pszenica"? Powiesz mi? Proszę
Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
Wiem, że to wspomaga przyklap po myciu, ale nie narzekam
W takiej pozycji też łatwiej poszarpać włosy.
Cytat:
Raczej tak robię, tylko więcej cierpliwości mi potrzeba, zdarza mi się za agresywnie czesać, przyznaję. Wkurza mnie tona wypadających włosów przy okazji
Jeśli nie czeszesz ich na sucho, to norma jest wyczesywanie nadmiaru podczas mycia. Nie martw się. Zaobserwuj tylko, co jest normą, by móc porównać w chwilach ewentualnej zmiany.
[quote] Właściwie swoje do tego plątania dokłada pewnie BD, tępak cholerny. Mieszanie z lnianym jakoś nie pomogło. Wróciłam do mycia Isaną i jest lepiej O widzisz! To też jest istotna przyczyna. Alterra Perfumfrei też plącze. Zwykle nakładałam więcej odżywki, delikatniej i wolniej po zastosowaniu takiego szamponu.
Cytat:
Wydaje mi się, że aby pH znacząco się zmieniło temperatura musiałaby na prawdę mooocno wzrosnąć, raczej podgrzanie włosów za pomocą czepka to za mało..
Mnie również, dlatego zadałam tak skonstruowane pytanie Wyczułaś moje intencje
Cytat:
Historia poziomego loka cd. Po spięciu się uspokoił, ale dalej widać, że chciałby cudować
Poziomy lok robi karierę
Rulon zachwycający
Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
zaczne od kotka bo sama stalam sie ostatnio posiadaczka dwoch zdjecie w galeri
Słodkie tygryski
Cytat:
Słowo harcerza! Którym nigdy nie byłam :/ Wiesz jak jest z ciągotami do testowania
Niestety wiem
Cytat:
Głowa mała mg: Nic to

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Obiecuję częściej zaglądać no i mam nadzieję, że w końcu uda mi się uzupełnić dziennik (w sierpniu minął mi roczek)
Trzymam Cię, Basiu, za słowo
Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
Teraz pewnie się pobujam do Natury na drugi koniec świata i mi tam pani powie, że "było kilka ale przyszła jedna pani i wzięła wszystkie"...
ja kupiłam, ale jedną...

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-10-21, 14:27   #44418
Aoirghe
Raczkowanie

Strasznie jestem zarobiona, więc tylko znowu takie szybkie pytanko: który potters jest najlżejszy? Mam tego z arniką i skalp go bardzo lubi, ale włosy już mniej. Mam po nim owszem, gładkie, ale straszny przyklap. Dać sobie spokój, czy kombinować z pottersami? Najlepiej jednak sprawdza się do mycia gloria, ale z kolei drazni skalp. No maaatkooo nie ma dla mnie odżywki do mycia noo...
Aoirghe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 14:30   #44419
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anngeli Pokaż wiadomość
Witam
Jak zwykle nie wiem jak zacząć, więc może po prostu powiem, że zachęciło mnie "zaproszenie" kręconowłosej DMKAnia i oto jestem.
Jako dziecko miałam fale które się co raz to bardziej kręciły.
Później niestety przyszły czasy prostownicy, jak odeszła prostownica to przyszły farby (istne szaleństwo i jakże istna głupota w moim wykonaniu). W końcu zmądrzałam, wiem późno, ale lepiej późno niż wcale Stwierdziłam, że jednak przestaje farbować włosy, kolor mam na głowie zbliżony do swojego (chociaż go już ledwo pamiętam...)
Dodatkowo zapuszczam włosy i pomyślałam, że jak może warto też wrócić do tego co było, nie marze o mega lokach, albo takich jak kiedyś, niech to będą chociaż przyzwoite fale. Od 2 dni chodzę z takimi na próbę, nie czesanych po myciu jak zawsze i nie prostowanych na grzebieniu. Większość domowników i bliskich stwierdziło, że powinnam "oddać się naturze" i zadbać o swoją tendencję do kręciołów A TŻ też zadowolony, twierdzi, że jak odpowiednio o nie zadbam, przestanę farbować i zapuszczę to takie loki czy fale świetnie wyglądają, niż takie przylizane proste. Może i coś w tym jest, przy okazji jak są pofalowane nie rzuca mi się w oczy fatalne pocieniowanie przez fryzjerkę z którego wychodzę, wychodzę i jeszcze szmat drogi przede mną.
1 foto: jeszcze mokre, 2 i 3 po wyschnięciu.
Naczytałam się o pielęgnacji Curly Girl, o kosmetykach jakie powinno się stosować etc. Najturdniej mi pojąć jak wygląda i jak zrobić ten cały plunking z pieluszką muszę sobie w ogóle kupić pieluszkę.
Mam jeszcze niektóre odżywki czy maski które nie do końca są zgodne z CG, ale na szczęście na wyczerpaniu. Dlatego nie zdziwię się jak moje rezultaty będą opóźnione, bo nie wyrzucę tych masek/odżywek ale jest zaledwie 3? no i jedwab biovaxu i serum rzepa do końcówek z silikonami... Z odżywkami sobie jakoś poradzę. Ale niestety mam jeszcze 2 szampony - BingoSpa jajeczny z kolegenem i NaturVital do wypadających, ten drugi zwłaszcza muszę użyć na razie chociaż ten 1-2 razy w tygodniu, bo pomógł mi na jesienne wypadanie włosów. A potem już postaram się być solidniejszą CG. Kupiłam sobie dzisiaj szampon Babydream, piankę z Nivea flexible curls, oraz krem do brodawek fur Mama (ma bogaty i naturalny skład i chętnie do będę dawać na końce po myciu ). Oprócz tego w domu miałam już żel artiste zielony i balsam nivea flexible curls poziom 2 chyba, też skład ma fajny. Tak poza tym myślę, że nie będę musiała dratycznie zmienić pielęgnacji z tą którą czytałam : mam kuracje bingo, glorię emulsję i glorię maskę, maskę altterry z granatem i odżywkę alterry z morelą, biovaxa do blondu, garnier avocado i karite, isana z babasu, balsam joanna z AB i odżywkę z tej samej serii ale jajeczną, wcierki myślę nie robią wielkiego znaczenia bo w końcu są na skórę głowy i nafta z witaminą a+e, odżywkę b/s joanna mak i bawełna i dzisiejsze zakupy.
Myślę, że jak tylko pozbędę się szamponów i przerzucę się jedynie na babydream + awaryjnie do zmywania barwa ziołowa np. pokrzywowa, brzozowa etc. to będzie super
Witam, też dopiero zaczynam, chociaż nie farbowałam ani nie prostowałam włosów, więc chyba mam trochę łatwiej Początki są trudne;/
Życzę powodzenia i cierpliwości
Stary 2011-10-21, 14:40   #44420
anngeli
Zadomowienie

Cytat:
Dziękuję kochana
Cudne zwierzaki, a u Ciebie widzę śliczne ruloniki Mi mycie odżywką bardzo pomogło na przetłuszczanie, dziś 3 dzień, spięte, a wcale nie ma przyklapu i tłustych włosów. Kiedyś mogłam tylko o tym pomarzyć, na drugi dzień w połowie dnia już zaczynały wyglądać bardzo źle.

Właśnie właśnie
Mój mówi, że robię to dla włosków, które uwielbia, to mogę robić turbany i niewiadomo co

Ale że włoski nią myjesz, czy do ciałka? Bo jak włoski, to może spróbuję. Miałam ją już jako żel pod prysznic, fajny był, nie wysuszał i pachniał pięknie

Efekty świetne, a będzie jeszcze lepiej A jak jeszcze stylizatory jakieś popróbujesz, to miodzio będzie

Nie męcz skalpu Kochana, hipp też fajny A na swędzenie żel aloesowy spróbuj, albo lniany.

Pięknie jest Cieszę się, że wpis się komuś przydał Gliceryna też mi zmniejsza skręt, ale i piórkuje włosy.

A cóż to za kremy, muszę składu poszukać

Wielka różnica, naprawdę

Kupiłam w biedronce dziś wreszcie ten duży olej z pestek winogron.
I zielony krem do rąk. Ajrisz kochana, bo wiem, że używasz go namiętnie, używasz kapkę do stylizacji i zabezpieczenia przed wyjściem na polko, czy jeszcze do czegoś innego?

TŻ zwariował, zaczął czytać składy kosmetyków. Dziś jakiś szampon w biedronce dopadł, niby coś tam repair, czyta skład na głos i pyta, co oznacza dany składnik, ludzie się na nas patrzyli jak na ufo

Anggeli - witamy serdecznie Podstawową wiedzę już masz, ja od siebie polecam spróbować wysuszyć po nałożeniu żelu włosy suszarką z dyfuzorem - ciepłym i najsłabszym nawiewem
Dziękuje na pewno tak zrobię. A czy wytłumaczy mi jak zawijać te włosy w pieluszkę i jaki efekt to może dać?

Cytat:
Napisane przez sailormaary Pokaż wiadomość
Witam, też dopiero zaczynam, chociaż nie farbowałam ani nie prostowałam włosów, więc chyba mam trochę łatwiej Początki są trudne;/
Życzę powodzenia i cierpliwości
Dużo łatwiej, bo Twoje włosy właśnie widziałam parę postów wyżej, są zadbane, błyszczące i do tego nie takie pociachane jak moje
Ale jakoś dam radę, mam cały aresnał porządnych masek i odżywek, podcięłam włosy 4 cm i zapuszczam naturalne więc liczę na to, że na urodziny będą już widoczne efekty Nie dziękuje i wzajemnie

6.07.2008r.
T.

anngeli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 14:42   #44421
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki - dodaję do wishlist

Mam teraz lawendowy, ale chyba trochę mnie uczula. I tak dziwnie pachnie (albo ja mam coś z nosem ale kojarzy mi się z maścią rozgrzewającą )
Poprzednio miałam różany i waniliowy i nic się nie działo.
Ale każdy super i na długo nawilża moją bardzo wymagającą, łuszczącą się skórę na nogach.
Mi właśnie ta lawenda pięknie pachnie, tak ziołowo-lawendowo, ale ja teraz dziwnie zapachy odbieram

Cytat:
Wczoraj:
odżywka ziaja (włosy po niej są ładne, ale nie wiem czy ma silikony... W każdym razie nie pozbawiła mnie skrętu)
O dziwo nawet się trzymają, poprzednim razem na drugi dzień po moich działaniach nie było śladu
Ładne, delikatne falki
Z tego, co mi się przypomina, to odżywki ziai mają chyba dimethicone.

Cytat:
Napisane przez Aoirghe Pokaż wiadomość
Strasznie jestem zarobiona, więc tylko znowu takie szybkie pytanko: który potters jest najlżejszy? Mam tego z arniką i skalp go bardzo lubi, ale włosy już mniej. Mam po nim owszem, gładkie, ale straszny przyklap. Dać sobie spokój, czy kombinować z pottersami? Najlepiej jednak sprawdza się do mycia gloria, ale z kolei drazni skalp. No maaatkooo nie ma dla mnie odżywki do mycia noo...
Oj, mi wszystkie wydają się podobne. A próbowałaś z coco mask? W hurtowniach fryzjerskich można kupić, albo na alledrogo, a fajnie mył. A isana z babassu albo hegron?

Stwierdziłam, oglądając stare zdjęcia moje, że lepiej działają na mnie jednak oleje nierafinowane, niż rafinowane. Na przykładzie jojoby np. z mazideł nierafinowana działała dużo fajniej, niż rafinowana z ZSK.
Stary 2011-10-21, 14:45   #44422
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Wczoraj:
Widać, że jest lepiej

Dumna fala (klik)

Stary 2011-10-21, 14:46   #44423
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:

Dużo łatwiej, bo Twoje włosy właśnie widziałam parę postów wyżej, są zadbane, błyszczące i do tego nie takie pociachane jak moje
Ale jakoś dam radę, mam cały aresnał porządnych masek i odżywek, podcięłam włosy 4 cm i zapuszczam naturalne więc liczę na to, że na urodziny będą już widoczne efekty Nie dziękuje i wzajemnie
Ja robię w lniany ręcznik nie w pieluszkę
Dziękuję za komplement Dasz radę
Stary 2011-10-21, 14:49   #44424
yoanka85
Rozeznanie

GG do yoanka85

Pan RULON dziękuje za wszelkie komplementy

Cytat:
Hej dziewczyny! Muszę nadrobić to, co napisałyście, więc nie cytuję. Napiszę tylko, że wszystkie zdjęcia loków to po prostu cudo. Macie śliczne włosy. Myszka2020- nie mogę napatrzeć się na Twoje włosy

Wszystkie zaprezentowane zwierzaki też przekochane

Nooo widać postępy I rulony podobne jak moje
Zwierzaki - rozkoszniaki...

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Dzień dobry lokasy szybkie pytanie mam...czy któraś z Was ma te nożyczki i może coś o nich powiedzieć? KLIK! nie wiem czy są coś warte w ogóle...a może szukać dalej
Ja mam takie nożyczki, chyba nawet tej samej firmy, kupione w Rossmannie za jakieś 15-20zł w roku 2007 jeśli mnie pamięć nie myli
I są dla mnie idealne - zwykłe proste nożyczki, ostre, wygodnie, nierdzewne, no nie wiem jakie mogą mieć jeszcze zalety nożyczki fryzjerskie. A zdarzyło mi się raz i drugi użyć je do czegoś innego niż włosy, i nic im nie jest. Więc polecam
ona mnie odepchła.

Więc weszłem do domu,
trzasłem drzwiami,
pierdłem, rzygłem i wyszłem

bo chamstwa nie zniese

ZUMBA
yoanka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 14:49   #44425
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:

Ładne, delikatne falki
Z tego, co mi się przypomina, to odżywki ziai mają chyba dimethicone.

A co to jest dimethicone ?? Widzę to w składzie faktycznie... Nie dużo mi tej odżywki zostało już... więc pewno i tak kupię inną
Stary 2011-10-21, 15:09   #44426
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:

A co to jest dimethicone ?? Widzę to w składzie faktycznie... Nie dużo mi tej odżywki zostało już... więc pewno i tak kupię inną
Silikon ale zmywalny bodajże już delikatnym szamponem z cocamidopropyl betaine. Ja też mam coś z dimethicone, chyba maskę mypa z masłem shea, ale raz w miesiącu myję szamponem z SLES, to nie przejmuję się specjalnie, też bardzo często jej nie używam. Ale może mały przyklapik powodować u niektórych.
Stary 2011-10-21, 15:11   #44427
Eloe77

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Eloe, cieszę się bardzo, że mój sposób sprawdza się też u Ciebie
Zastanawiam się, czy nieco się włosy nie przejadły i teraz lepiej mniej lub przed myciem niż więcej albo po myciu.
Cieszę się, że każda z nas ma swój sposób, zawsze to jakiś pomysł, by spróbować coś nowego A nuż będzie pasowało i naszym włosom?
Cytat:
współczuję swędzenia, trzymam kciuki żeby szybko przeszło
troszkę jeszcze potrwa. Dałam skórze do wiwatu...
Cytat:
U mnie swędzenie jest opanowane. Czasem się zdarzy, ale można to wytrzymać.
To świetnie! Bardzo się cieszę, że udało się opanować przykre dolegliwości
Cytat:
Ale za to praktycznie wcale nie stosuję olejów. Coś za coś...
Nie dasz rady nałożyć popołudniu, gdy wiesz, ze już nigdzie się nie wybierasz?
Cytat:
Dzięki. Zastanawiam się nad zmianą szamponu i chodzi mi po głowie Fitomed, chcę coś myjącego ale delikatnego
Próbuj. U mnie sprawdził się najlepiej ze wszystkich.
Cytat:
Naprawdę lepiej pofalowane?
Oczywiście!
Cytat:
(mam w głowie zakodowany obraz brzydkich włosów i nie umiem u siebie zauważyć poprawy. no dobrze, połysk jakiś zauważyłam, ale poza tym nic...)
To tak jak ja mam zakodowany obraz ideału i jakoś nie mogę go osiągnąć Widać tak źle i tak niedobrze.
Ale najważniejsze jest nie być zbyt krytyczną i dostrzegać te małe kroczki, które robimy. Powolutku, ale do celu.
Włosy sprawiają wiele niespodzianek, to miłych, to znów nieprzyjemnych. Jednak po pewnym czasie dbania, nabycia przyzwyczajeń, podobnego postępowania z włosami widać odpowiedź, widać postępy.
Hihi - nawet ja usłyszałam wczoraj komplement

Cytat:
Napisane przez milena798 Pokaż wiadomość
Dziewczyny korzystała któraś z sauny na włosy?
ale jeśli masz za darmoszkę, to czemu nie?
Moim zdaniem efekt zależy od kosmetyków. Pamiętaj, że będzie większe rozwarcie łuski - w końcu nie siedzisz co dzień w takiej temperaturze.
Warto więc wziąć coś emolientowego, ale może lepiej niech to nie będzie Alterra, ale Garnier awokado lub Biowax do słabych (możesz wzmocnić miodkiem albo olejem). Po takiej saunie zanim cokolwiek zaczniesz z nimi robić spłucz chłodną wodą. Optymalna byłaby kwaśna płukanka, ale zimna woda powinna w miarę dać radę z domknięciem łuski.

Cytat:
Dzisiaj klecę emulsję na skalp Piszę bo zapomnę
O! Co to za emulsja? Własna czy wg. przepisu Eiri?
Cytat:
Napisane przez Basai77 Pokaż wiadomość
wlosy skrocily sie niemilosiernie ale za to,nabraly wiecej objetosci i nie wygladaja juz na takie cienkie i smetne
Świetnie! Mam nadzieję, ze pokażesz nam swoje sprężynki.
Cytat:
I moje przypuszczenia sie potwierdzily,mam przepielegnowane wlosy,w zwiazku z czym ,bardzo mieciutkie i bez tego efektu sprezynowania
Może nie przepielęgnowane, a mają za mało protein w sobie? Kiedy nakładałaś proteiny? Często za brak elastyczności odpowiada zachwianie równowagi wodno-proteinowej. Mogłaś przesadzić z humektantami lub kwasami tłuszczowymi z olejów.
Cytat:
powaznie zaczynam przemysliwac wyjazd do PL-kurs fryzjerski i zajac sie kreconymi wlosami tu w DE,bo deficyt niesamowity
Świetny pomysł! Nawet wiem, kto chętnie byłby Twoją klientką
Obawiam się tylko, ze w kraju nie dowiesz się zbyt wiele o postępowaniu z kręciołkami
Jedziemy do Lorraine?
Cytat:
Miss, wydaje mi się, że masz problem podobny do mojego - włosy nie są elastyczne Niestety nie mam pojęcia, co z tym robić, jakich składników w odżywkach szukać. Niby kolagen poprawia sprężystość, ale jakoś nie mam przekonania, że zadziała również na włosy...
Keratyna

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-10-21, 16:14   #44428
kascysko
Zakorzenienie

Dziękuję za wszystkie zachwyty nad moimi włosami
Przeżyły wczorajszą pogodę, całonocne balowanie i nawet dziś rano mogłam wyjść w rozpuszczonych Jak to dobrze, że Was odkryłam

Wpakowałam Seboradin w skalp, potem zrobię maskę z miodkiem, zmyję i olej na noc, tylko nie wiem jaki Znów będzie SPA

Niebiosa! Włosy w 2 tygodnie urosły mi 3 cm

Edytowane przez kascysko
Czas edycji: 2011-10-21 o 16:16
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 16:22   #44429
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Najturdniej mi pojąć jak wygląda i jak zrobić ten cały plunking z pieluszką muszę sobie w ogóle kupić pieluszkę.
[...]
Witamy ciepło nową pofalowaną koleżankę

Co do zawijania w pieluchę - czy chodzi Ci o plunking?
Zobacz tutaj są filmiki, m.in. jak plunking wykonać.
Choć ja się przyznam, że lepiej mi się kręcą jak nie robię plunkingu, tylko harmonijkuję. Jakoś takie przygniecenie ręcznikiem pogarsza u mnie skręt. Ty masz krótsze włosy, więc tym bardziej efekt może być niezadowalający.

Ale spróbować nie zaszkodzi

Dumna fala (klik)

Stary 2011-10-21, 16:25   #44430
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Witamy ciepło nową pofalowaną koleżankę

Co do zawijania w pieluchę - czy chodzi Ci o plunking?
Zobacz tutaj są filmiki, m.in. jak plunking wykonać.
Choć ja się przyznam, że lepiej mi się kręcą jak nie robię plunkingu, tylko harmonijkuję. Jakoś takie przygniecenie ręcznikiem pogarsza u mnie skręt. Ty masz krótsze włosy, więc tym bardziej efekt może być niezadowalający.

Ale spróbować nie zaszkodzi
U mnie dokładnie tak samo Wszelkie zawijanie, plunkingi zmniejszają mi skręt i robią przyklap. Za to harmonijkowanie, dłuższe ugniatanie i suszarka z dyfuzorem sprawują się bardzo dobrze
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości