Półmetek mijamy, wyprawkę składamy. Mamusie III-IV 2012 cz.4 - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-09, 21:11   #211
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
Dot.: Półmetek mijamy, wyprawkę składamy. Mamusie III-IV 2012 cz.4

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
heh, mi dokładnie to samo powiedział mój lekarz - że duże dzieci wtedy rosną!

---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ----------

nie wiem tylko czy z tabletek tak łatwo przyswajają się witaminy jak nam się wydaje...

No właśnie, to mnie zastanawia. Skoro witaminy z tabletek nie przyswajają się w należytym stopniu lub nawet wcale, i tak twierdzi sporo lekarzy, to czemu z 2 str mówią, że to dodatkowa suplementacja jest sprawcą dużej masy urodzeniowej??Coś mi się tu kupy nie trzyma...Jak na mój gust, winna może być dieta-dużo słodyczy, fastfoodów i tłuszczy...Co tuczy mamy, tuczy też dzieciaczki
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-09, 21:20   #212
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
heh, mi dokładnie to samo powiedział mój lekarz - że duże dzieci wtedy rosną!

---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ----------

nie wiem tylko czy z tabletek tak łatwo przyswajają się witaminy jak nam się wydaje...
Witamin ileś lat wstecz matki nie brały, dzieci rodziły się zdrowe , ale jadły więcej warzyw, kasz itp.a mniej syfiastego żarełka.

---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ----------

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
No właśnie, to mnie zastanawia. Skoro witaminy z tabletek nie przyswajają się w należytym stopniu lub nawet wcale, i tak twierdzi sporo lekarzy, to czemu z 2 str mówią, że to dodatkowa suplementacja jest sprawcą dużej masy urodzeniowej??Coś mi się tu kupy nie trzyma...Jak na mój gust, winna może być dieta-dużo słodyczy, fastfoodów i tłuszczy...Co tuczy mamy, tuczy też dzieciaczki
Dzieci jako tako rodzą się róźne ,ale takie to się rodziły i 30 lat temu, ja miałam 3850,brat 3700.Moi kuzynowie po 2500 .
A potem to już kwestia genów i żywienia , a teraz wszystkiego jest pod dostatkiem , nie to co chociażby 30 lat temu.
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-09, 21:26   #213
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
no w sumie racja)
Stary 2011-11-09, 21:36   #214
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ivonka7 Pokaż wiadomość
No to super że wszystko ok

Co do witamin dla kobiet w ciąży to obowiązkowo! Absolutnie nie możemy dopuścic do anemii (taka fizjologiczna i tak wystąpi) ale gdyby były zbyt duża to mogłoby być to groźne dla dziecka. U mnie lekarz wskazał na 3 preparaty które wg. niego są najlepsze: Pharmaton maturelle, Centrum Materne lub Prenatal + DHA (tylko tak jak napisałam wcześniej od 2 trymestru kazał brać 2xDHA).
A jeśli wyniki mi się pogorszą to jeszcze włączymy osobno żelazo.

Ale podstawa to: żelazo, magnez+B6, jod, DHA.

A ty co obecnie zażywasz lena_mi ?
Ja lykam centrum materna

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Furczak Pokaż wiadomość
a ja od początku biorę tylko kwas foliowy i jod, bo endokrynolog mi kazała dodatkowo jod brac i obie lekarki mowiły coś w stylu że najnowsze badania wykazały ze jezeli wszystko jest z mama ok i badania sa dobre to ze do 20 tc nie potrzeba dodatkowych witamin, bo dziecko je zabiera od nas
No dokladnie, dziecko sobie zabierze co potrzebuje i dobrze! dlatego tez witaminki lykamy dla naszego dobra!

---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ----------

Cytat:
Napisane przez nowaken Pokaż wiadomość
I ja sie melduję ale Was gdzieś wpuścić to wstyd tyle wpisów myślicie że to nadrobię baba jagi

Wszystko ok po spotkaniu indywidualnym w przedszkolu mój syn jest dzielnym chłopakiem

---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ----------

Ja tylko kwas foliowy
Wiedzialam ze bedzie dobrze!
Antki to fajne chlopaki!

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-09, 21:38   #215
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
Nie wszędzie jest tak źle , trzeba mieć nadzieję,że tak będzie wszędzie
Te opłaty są przeważnie w formie cegiełek na rzecz czegoś tam....
przynajmniej tak jest tam , gdzie wiem ,że się płaci.

Jesteśmy jednak nieco biedniejszym krajem niż te "zachodnie" i tu mamy przyczynę wg mnie.
Cytat:
Napisane przez iw32 Pokaż wiadomość
To mnie trochę zmartwiłaś. Ja specjalnie szukałam lekarza z Polnej, by tam rodzić. Może źle zrobiłam ? Przy wyborze kierowałam się tym, że najmłodsza już nie jestem (na wątku to chyba najstarsza ) i jakby co to dziecko będzie miało dobrą opiekę
Ja na Polnej 3 lata temu 150 zł za poród rodzinny zapłaciłam i Polna nie jest taka zła jak mówią i piszą

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
Karolca to chyba bardziej chodzilo o to z e wlasnie ciaze NIE JEST choroba
Przynajmniej ja tak zrozumialam
W szwecji kobiety pracuja ze hej az do rozwiazania, nie wiem co trzeba zrobic zeby chorobowe dostac bo nie znam zadnej szwedki ktora miala. I nie mowie ze to jest dobre bo to przegiecie w druga strone.
U nas w Polsce pracujaca ciezarna nalezy jednak do wyjatkow
Cytat:
Napisane przez engela Pokaż wiadomość
Ja mam zamiar pracować do końca lutego ... termin mam na 29 marca...
To pewnie zależy od typu pracy, ja mam nadzieję dać radę nawet z brzucholkiem
Ja mam taki sam zamiar zobaczymy co z tego wyjdzie

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-09, 21:43   #216
desia888
Wtajemniczenie

A ja sie dzisiaj nasprzatalam!
nadrobilam Was tylko coby na biezaco byc i uciekam do lozeczka, poczytam chwilke moze i padne jak kawka
Do jutra mamuski!

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-09, 21:50   #217
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Wiecie co, ten dzidziorek w brzuszku mnie tak mocno kopie, ze az sie boje co bedzie pozniej.
Filip slabiej kopal a szczegolnie w tym okresie.
No ale od poczatku dzidzia podobno bardzo ruchliwa.
Oj chyba po urodzeniu bede biegac
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-09, 22:00   #218
Mała!
Zakorzenienie

Ja ogladnełam dzisiejszą "porodówkę" na TLC-oglądałyście??? poryczłam się jak nie wiem na pierwszym porodzie, nie mogłam dojść do siebie tak się przejełam i wzruszyłam w końcu! A był problem z dzidzią tak zwana "niewspółmierność barkowa" Masakra to było straszne dzidzia wyszła taka wiotka...zamroczona...jak by na wpółprzytomna, nie ruszała się...potem otworzyła oczka...troszkę czasu mineło...i zaczeła płakać prześliczna i taka malutka i wszystko OK> ( mam nadzieję, że nie przestraszyłąm nikogo)

Dziewczyny jakie zestawy ciuszków szykujecie na wyjscie ze szpitala???...bo nie wiem jak dzidzia powinna być ubrana? (nie wiadomo jaka pogoda też bedzie.)..ale w kwietniu czasami nawet jest jeszcze śnieg!!! nie wiem czy czpeczka ma byc gruba? czy kombnezon czy kurteczka? czy same spodenki czy śpioszki...czy też rajstopki? kurcze pojęcia nie mam... kupuję ciuszki ale jak się okaże ze nie mam dobranych zestawów bo mam same body...i kaftaniki to bedzie hehe Sorki za głupe pytanie, i chyba Aguśka z innymi mamami już podpowiadały...ale proszę o więcej...

Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie...

Edytowane przez Mała!
Czas edycji: 2011-11-09 o 22:02
Mała! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-09, 22:01   #219
Kulkaaga
Wtajemniczenie

Chyba jak pracuję to nie dam rady nadążać za Wami - tyle stron do nadrabiania

My dzisiaj po usg, Tż posłuchał bicia serducha i ze zdumieniem patrzał jak małe fika koziołki. Nadal pozostaje ono z przechyłem na on - bo coś tam dyndało między nogami ale na 100% lekarz powie, jak jajeczka zstąpią
Ogólnie wszystko w jak najlepszym porządku, a młode było dzisiaj tak aktywne, chyba popis przed ojcem dawało

No i po lekarzu przeleciałam się po sklepach - wszystko słodkie, ale chyba zakupy po połówkowym usg będą. I przymierzyłam sie do x-landera, pojeździłam po sklepie i jestem pod wrażeniam.
a teraz idę nadrobić resztę stron
Stary 2011-11-09, 22:02   #220
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez Mała! Pokaż wiadomość

Dziewczyny jakie zestawy ciuszków szykujecie na wyjscie ze szpitala???...bo nie wiem jak dzidzia powinna być ubrana? (nie wiadomo jaka pogoda też bedzie.)..ale w kwietniu czasami nawet jest jeszcze śnieg!!! nie wiem czy czpeczka ma byc gruba? czy kombnezon czy kurteczka? czy same spodenki czy śpioszki...czy też rajstopki? kurcze pojęcia nie mam... kupuję ciuszki ale jak się okaże ze nie mam dobranych zestawów bo mam same body...i kaftaniki to bedzie hehe Sorki za głupe pytanie, i chyba Aguśka z innymi mamami już podpowiadały...ale proszę o więcej...

ja tak samo nie mam zielonego pojęcia

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-09, 22:05   #221
Kulkaaga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rybka13 Pokaż wiadomość
Też dobra myśl ja na razie tą listę to chcę żeby męża oswoić Niech ją zobaczy, a wtedy jakieś plany poczynimy i pewnie przejdzie mu pomysł zakupów w jeden dzień
ja mojego wczoraj oświeciłam listą i z lekka zbaraniał

Cytat:
Napisane przez Zariah Pokaż wiadomość
Melduje sie

co do szkol rodzenia i oplat z nimi zwiazanych oraz oplat za porody rodzinne..... to jest po prostu chamstwo i wymuszenie!
co to za praktyki zeby wymuszac oplate za przyszpitalna szkole rodzenia i tylko pod takim warunkiem godzic sie na porod rodzinny, albo co gorsza pobierac oplaty za porody rodzinne!!
Wiem ze tak ciagle jest w szpitalach ale az sie we mnie gotuje jak o tym slysze. To normalne wymuszenie lapowki! Obrzydliwa praktyka. Placic za rodzinny trzeba ale faktury VAT nikt za to nie wystawi..

W calej Europie standardem sa: bezplatne szkoly rodzenia, bezplatne znieczulenie, bezplatny porod rozinny i wiele, wiele innych. Dlaczego u nas tego byc nie moze?

To jak sie traktuje kobiety rodzace w polskich szpitalach wola o pomste do nieba. Wychodzi na to ze sa rowni i rowniejsci i czyli biedni i bogaci.
Za porod z godnoscia trzeba slono zapalcic

Przepraszam ze sie tak wyzewnetrzniam ale jakos mnie to tak wkurza ze nie musialam sie z Wami podzielic.

Powstala nawet karta praw rodzacej w 2008 ale chyba zostala olana przez wszystkich i nie wiem czy weszla w zycie (???) . I tam stoi jak byk (fragmenty):

Prawo do odpowiedniej i bezpłatnej promocji zdrowia i edukacji zdrowotnej, w tym do tzw. "szkół rodzenia"
[....]W placówkach ochrony zdrowia wszystkie matki i ojcowie muszą mieć zapewnione prawo do bezpłatnego dostępu do edukacji w tzw. „szkołach rodzenia”, [...]
W przypadku prawidłowego przebiegu ciąży, prawo do bezpiecznego, bezpłatnego porodu z udziałem wykwalifikowanego personelu z uwzględnieniem życzeń kobiety rodzącej dotyczących stosowanych procedur położniczych, jeżeli nie występują przeciwwskazania medyczne

[...] Bezpieczny poród ma miejsce wówczas gdy kobiecie rodzącej zapewnia się poszanowanie i ochronę jej godności, intymność, odpowiednie informacje o stanie zdrowia własnym i dziecka oraz o przysługujących im prawach, wczesne wykrywanie i skuteczne leczenie powikłań w trakcie porodu. Jeżeli nie występują przeciwwskazania medyczne, kobieta rodząca ma prawo do uwzględnienia swoich życzeń, dotyczących stosowanych procedur położniczych, w tym ochrony przed bólem, wsparcia psychologicznego, obecności męża/osoby bliskiej. Wczesny kontakt matka – dziecko i system organizacji oddziału „matka – dziecko” jest warunkiem bezpieczeństwa matki w okresie połogu i bezpieczeństwa dziecka w okresie adaptacji po porodzie. [...]
Karta praw rodzącej nie została przyjęta przez ministerstwo zdrowia jak ją rzecznik przedstawił
Bo stwierdzili, że powiela ona tylko istniejące przepisy. Niestety do nikogo nie dociera, że te przepisy w 80% placówek nie sa respektowane
Stary 2011-11-09, 22:07   #222
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Ja ogladnełam dzisiejszą "porodówkę" na TLC-oglądałyście??? poryczłam się jak nie wiem na pierwszym porodzie, nie mogłam dojść do siebie tak się przejełam i wzruszyłam w końcu! A był problem z dzidzią tak zwana "niewspółmierność barkowa" Masakra to było straszne dzidzia wyszła taka wiotka...zamroczona...jak by na wpółprzytomna, nie ruszała się...potem otworzyła oczka...troszkę czasu mineło...i zaczeła płakać prześliczna i taka malutka

Ja przy TŻ nie oglądam programow, na których płaczę. Obejrzę jutro powtórkę

Na wyjście chcę białe ciuszki - body z krótkim rekawkiem, spodnie, koszulka z długim, skarpetki, zwykła czapeczka i kombinezon. Przejście ze szpitala na parking to nawet nie 5 minut, w samochodzie będzie raczej ciepło. Oczywiście jak będzie zimno to maluszka okryje kocykiem.
Tak planuję, ale czy dobrze?

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-09, 22:15   #223
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Ja ogladnełam dzisiejszą "porodówkę" na TLC-oglądałyście??? poryczłam się jak nie wiem na pierwszym porodzie, nie mogłam dojść do siebie tak się przejełam i wzruszyłam w końcu! A był problem z dzidzią tak zwana "niewspółmierność barkowa" Masakra to było straszne dzidzia wyszła taka wiotka...zamroczona...jak by na wpółprzytomna, nie ruszała się...potem otworzyła oczka...troszkę czasu mineło...i zaczeła płakać prześliczna i taka malutka i wszystko OK> ( mam nadzieję, że nie przestraszyłąm nikogo)

Oglądałam "porodówkę" , było strasznie przez chwilę.

A propos ciuszków na wyjście to ciężko coś radzić jak nie wiemy jak będzie na dworze.Ja miałam uszykowane dwie "wersje" i TŻ wszystko przywiózł do szpitala, położna wybrała co uważała za słuszne i tak pojechaliśmy do domku.Z tym,że jak wychodziłam to było -15 stopni .
Ja myślę,że teraz ubiorę bodziaka , na to pajac cieplejszy ,do tego jakiś polarową bluzę lub sweterek i na wszelki wypadek wezmę rajstopki.Może też być bodziak i dresik polarkowy.Będę mieć koc w razie co to się przykryje bobasa.Na głowę czapka raczej cieńsza.

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2011-11-09 o 22:17
Stary 2011-11-09, 22:18   #224
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość

Na wyjście chcę białe ciuszki - body z krótkim rekawkiem, spodnie, koszulka z długim, skarpetki, zwykła czapeczka i kombinezon. Przejście ze szpitala na parking to nawet nie 5 minut, w samochodzie będzie raczej ciepło. Oczywiście jak będzie zimno to maluszka okryje kocykiem.

Ja też się zawsze kryłam z płaczem przed TŻ ale po trzech latach bycia razem zobaczył ostatnio jak chlipie pośmiał się ze mnie trochę,że ja taka płaczliwa hehe

Mi się wydaję, że jest ok poza tym są teraz te fajne nosidełka z daszkami więc może zabardzo dzidzię nie przewieje no i można jak zimno będzie kocyk i buzię okryć pieluszką zanim zdążycie zejść do samochodu

Moje dziecko powoli zdrowieje a mnie zaczyna rozkładać powoli, póki co i tak już wszyscy byli chorzy za wyjątkiem mnie... ehhh a tak sie przed tym bronię jak mogę
Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-09, 22:22   #225
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

na wyjście ze szpitala planuję jakieś body, pajacyk, kaftanik, czapeczka, a na to kombinezon wiosenny i chyba starczy ? zresztą okaże się

tylko ja dalej mam problem ile kupić tych ciuszków w danym rozmiarze masakra

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-11-09, 22:23   #226
julliczka
Rozeznanie

O rrrrrraaanyyy ja Was szukam i szukam, a tu nowy wątek Dawno mnie nie było na wizażu, ale nic złego się z nami nie dzieje, tylko po prostu jestem tragicznie zajęta, aż zapominam, że dzidzię w sobie mam i się rozwija. Mam stresy i zmartwienia, źle śpię, ale oby do 16 listopada. Potem odpocznę przez jakiś czas..i Was nadrobię. Nie piszcie za dużo

Trzymajcie się cieplutko

nasza kruszynka już z nami
julliczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-09, 22:29   #227
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
na wyjście ze szpitala planuję jakieś body, pajacyk, kaftanik, czapeczka, a na to kombinezon wiosenny i chyba starczy ? zresztą okaże się

tylko ja dalej mam problem ile kupić tych ciuszków w danym rozmiarze masakra
kup po 5 sztuk na początek. krótki/długi rękaw. Po dwa ciepłe na dwór, cieńsze pod spód. Jak będzie trzeba to dokupisz. Na lato możesz kupić więcej (to będzie rozmiar 62/68).

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-11-09, 22:29   #228
Kulkaaga
Wtajemniczenie

Przepraszam, że tak na raty ale nadrabiam i boję się, że moja skleroza spowoduje, że zapomnę co chciałam napisac

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
moj typ wózka jak uzywanego nie da sie kupic

http://cw-p.pl/wozek-wielofunkcyjny-...rt-p-3169.html
Mój póki co też, dzisiaj robiłam do niego pierwszą przymiarkę

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
Karolca to chyba bardziej chodzilo o to z e wlasnie ciaze NIE JEST choroba
Przynajmniej ja tak zrozumialam
W szwecji kobiety pracuja ze hej az do rozwiazania, nie wiem co trzeba zrobic zeby chorobowe dostac bo nie znam zadnej szwedki ktora miala. I nie mowie ze to jest dobre bo to przegiecie w druga strone.
U nas w Polsce pracujaca ciezarna nalezy jednak do wyjatkow
Z moich znajomych może 1 miała zagrożoną ciążę, a na L4 były wszystkie. i teraz wszystkie się dziwią dlaczego ja pracuję, skoro mogę iść sobie na L4

Cytat:
Ja myślę, że tu chodzi o jeszcze kilka innych rzeczy - atmosfera w pracy i samo podejście pracodawcy. Jesli wszyscy są ludźmi i traktują ciężarną jak człowieka oraz przestrzegają przepisów i przywilejów jakie jej przysługują, to fajnie byłoby pracować.
Ale niestety. U mnie pracodawca nie dość, że ma problemy z papierkową robotą na czas, badania w ciąży to mam sobie po pracy załatwić a nie w godzinach pracy (co z tego, że mam prawo w godzinach pracy iść do lekarza na badania a czas ten wlicza się do godzin pracy). I muszę siedzieć jak klocek 8 godizn przy biurku i robić to, co do mnie nalezy, bez możliwości wyprostowania się, odejścia od komputera... w zimnym pokoju ogrzewanym piecykiem gazowym, bo ogrzewanie centralne jest zbyt drogie.
To ja w spokoju wolę sobie poleżeć w domu, bez stresu, nerwów, w ciepełku
Jeśli pracodawca nie przestrzegałby moich praw w ciąży to pewnie od razu przyniosłabym L4, także zgadzam się, że wiele zależy też od pracodawców

Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość
U mnie sytacja w pracy tez nie sprzyja, tzn nikogo nie interesuje czy jestem w ciazy czy nie, bedac w pracy mam zasuwac tak samo jak inni, praca stojąca 8 godzin, dojazd autobusem pol godziny w jedna i pol godziny w druga, wysokie temperatury, czesto trzeba co dzwignac, jezeli mialabym prace biurowa to na ten moment dałabym rade pracowac, oczywiscie z czestymi przerwami na wyprostowanie , ale tak nie da rady
Rodzaj pracy też ma znaczenie, pewnie. ja akurat mam spokojną, siedzącą pracę, jestem sama w biurze, a szef chodzi wokół mnie na palcach, bo twierdzi, że jak ja pójdę na L4 to nikt mnie nie zastąpi

Cytat:
też prawda.
Z resztą mamy tu dziewczyny, które zostały na lodzie a chciały pracować, prawda?
To też jest przykre. Ale pracodawca musi liczyć się z tym, że jak zatrudnia młodą kobietę to ona prędzej czy później może chcieć mieć dziecko. Musi liczyć się z tym, że ciąża nie będzie wzorowa i kobieta będzie musiała leżeć. Musi liczyć się z tym, że będzie chciała iśc na macierzyński. Są też takie kobiety, dla których kariera jest jednak wazniejsza od dziecka, idą na krótki urlop, rodzą i po kilku krótkich tygodniach wracają do pracy.

Nie potępiam żadnego zachowania, jedynie podejście pracodawców.
Mnie szef sam wypytywała "no pani Karolino, to kiedy dziecko pani planuje?" itp. Ale jak przyszło co do czego, to już mu do śmiechu nie było.
Szczęście w nieszczęściu, że moja praca została rozdzielona pomiędzy cały zespół. Tylko szkoda, że jak ja potrzebowałam pomocy i rodzielałam pracę, to wszyscy krzywo patrzyli. Teraz nikt głośno się nie odzywa na ten temat...
Po macierzyńskim chciałabym zmienić pracę, ale kurka, mam teraz blisko (3 km) i to mnie trochę demotywuje. Z drugiej strony jakbym trafiła na świetną posadę gdzieś dalej, to nie czekałabym z podjęciem decyzji, jednak dziecko będzie trzeba wcześniej oddać pod opiekę mamy i żlobka. Więc zysk z lepszej pracy żaden
ja u swojego pracodawcy pracuje 8 lat, był na moim ślubie nawet, bo mamy naprawdę super relacje a moją ciążą i tak wydawał się zaskoczony kompletnie
Stary 2011-11-09, 22:30   #229
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

juleczka do tego czasu to będziesz miala spooooro do czytania
Stary 2011-11-09, 22:33   #230
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
kup po 5 sztuk na początek. krótki/długi rękaw. Po dwa ciepłe na dwór, cieńsze pod spód. Jak będzie trzeba to dokupisz. Na lato możesz kupić więcej (to będzie rozmiar 62/68).

po 5szt. z r.56 i r.62 ??
no właśnie, a co do rozmiaru 68 to kiedy dzidzia ma go mniej więcej od 3miesiąca ?

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ----------

Cytat:

dokładnie

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-11-09, 22:35   #231
Mała!
Zakorzenienie

Cytat:

mam nadzieję, że nie popsułam Ci oglądania tym małym opisem??? jak tak to sorki nie wiedziałam...mi przy mężu też głupio płakać widzę, że on nie wie jak zareagować...i lekko się śmieje ze mnie...ale co tam czasami trzeba...całe życie przed nami wspólne życie i musimy umieć przy sobie płakać i śmiać się...

Co do ciuszków...to wygląda sensownie...myślałam podobnie ale i dlatego pytam Was???

Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie...
Mała! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-09, 22:39   #232
alamig
Zakorzenienie

O rany! Dziś pobiłyście rekord w zapisanych stronach

Witam w nowej części
Stary 2011-11-09, 22:40   #233
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie, a co do rozmiaru 68 to kiedy dzidzia ma go mniej więcej od 3miesiąca ?

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ----------

dokładnie
To zalezy jak duze dziecko się urodzi Ale rozmiar 68 najczęściej jest powyzej trzeciego miesiąca, czasem wcześniej.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-11-09, 22:42   #234
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:

dokładnie
To zależy od dzidzi, dodam jeszcze ,że rozmiarówka w tych ciuszkach potrafi być bardzo różna.Ja miałam na "dzień dobry" 56 i 62 ciuszki, ,a resztę kupiłam jak dziecko urosło, moim zdaniem tak jest najlepiej, zobaczysz czy pasują Ci bodziaki z pajacami czy ze śpiochami, czy wolisz spodenki i bluzeczki.
Stary 2011-11-09, 22:46   #235
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
To zalezy jak duze dziecko się urodzi Ale rozmiar 68 najczęściej jest powyzej trzeciego miesiąca, czasem wcześniej.

Ok

---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
To zależy od dzidzi, dodam jeszcze ,że rozmiarówka w tych ciuszkach potrafi być bardzo różna.Ja miałam na "dzień dobry" 56 i 62 ciuszki, ,a resztę kupiłam jak dziecko urosło, moim zdaniem tak jest najlepiej, zobaczysz czy pasują Ci bodziaki z pajacami czy ze śpiochami, czy wolisz spodenki i bluzeczki.

no tak póki co mam w planie kupić tylko r.56 i r.62 inne to już później, ale nie wiem ile mam mieć zestawów masakra

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-11-09, 22:50   #236
julliczka
Rozeznanie

Cytat:
ojjj takk, także dlatego nie piszcie dużo bo jeszcze stary wątek mam do dokończenia

Dobrej nocki

nasza kruszynka już z nami
julliczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-09, 22:50   #237
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Tak to zależy jakie dzidzi się urodzi ale też czy przybiera szybko na wadze bo i takie maluchy też szybko rosną
Nie wiem jak u was ale u mnie to jak sie urodzi dzidzia to najbliższa rodzina i znajomi przychodzą do dzidzi z jakimś prezentem( ubranka, pampersy, kosmetyki itp) więc czasem tych ubranek w większych rozmiarach się dostaje sporo
A rozmiar 68 to już można spokojnie kupować po porodzie i już wiadomo będzie czy trzeba będzie kupować więcej ciepłych czy letnich ubranek
Stary 2011-11-09, 22:53   #238
Kulkaaga
Wtajemniczenie

Cytat:
Mam do Was pytanie - bierzecie jakieś witaminy, preparaty dla kobiet w ciąży?
Biorę femibion, najpierw 1, teraz 2

Cytat:
ja właśnie dzisiaj oglądałam taką wyprawkę na wyjście ze szpitala i wszystko też w białym kolorze

Cytat:

no tak póki co mam w planie kupić tylko r.56 i r.62 inne to już później, ale nie wiem ile mam mieć zestawów masakra
Później to myślę, że wszystko wyjdzie "w praniu"

A Tż pół wieczoru już gada o tym dzisiejszym USG - aż mnie rozczula tym, ze to tak przeżywa
Stary 2011-11-09, 22:54   #239
Roksape
Zadomowienie

[QUOTE=Jolkaaa;30422334]no tak póki co mam w planie kupić tylko r.56 i r.62 inne to już później, ale nie wiem ile mam mieć zestawów masakra[QUOTE]

Nie zamartwiaj się tak Kup parę bodziaków z długim i krótkim rękawem do tego bluzeczki na wierzch z długim, śpioszków kilka par ( zazwyczaj one się najszybciej brudzą) mogą być też pajacyki i to najlepiej w podobnej ilości te dwa pierwsze rozmiary bo takie maluchy naprawdę do 6 miesiąca rosną w oczach z dnia na dzień
Stary 2011-11-09, 22:56   #240
Zia_
Zadomowienie

Cytat:
Aguśka, to nic innego jak włoska zupa warzywna. Właśnie robię Przejżałam i wypbóbowałam multum różnych przepisów i stworzyłam własną kombinację, bo nie zawsze mam wszystko, co trzeba, w danym przepisie, więc je miksuję Teraz robię wg przepisu z ang książki kucharskiej. Tu Ci wkleję link do przykładowego przepisu:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_...inestrone.html
Ewelajna, dzieki za ten przepis. Ja myslalam ze nie lubie minestrone bo mi sie kojarzyla z okropna kwasna zupa-kremem jaka serwuja u nas w kantynie w pracy. Ale zobaczylam ten przepis i wyglada na 100% pysznie, tlyko jest troche pracochlonna. Zapamietalam linka sobie, na pewno bede musiala kiedys sprobowac bo slinka cieknie na sam widok.

Cytat:
Mala, wywolalas drazliwy u mnie temat. Przed chwila po spedzeniu wieczora w internecie stwierdzilam ze kwestia ciuszkow mnie przerasta. Co z czym, ile sztuk, w jakich rozmiarach, a ty jeszcze rozki, spiworki, kurteczki i milion niewiadomych. I doszlam do wniosku ze chyba nie bede juz wiecej patrzec na te liste wyprawkowa, jak przyjdzie okres wyprzedazy to pojedziemy na zakupy i nie wrocimy poki wszytkiego nie kupimy za jednym zamachem. Bo inaczej przesiedze pare miesiecy nad tym i tylko osiwieje
Zia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości