Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy :) - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-17, 16:30   #961
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79
Dot.: Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy :)

hej dziewczynki my dopiero po spacerku, mała nadal spi w swoim pokoiku, w pełnym rynsztunku przy uchylonym oknie.

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość

Chyba będę jedyną mamą, której dzieć jeździ w zimowym kombinezonie. My nie mamy żadnego polarkowego kombinezonu, miałam futerkowy na polarze, ale cienki. Ale ja sama chodzę już długo w zimowej kurtce, więc dziecię ubieram jak siebie. No i u nas na biegunie zimna jednak jest najzimniej. Ostatnio spacerowaliśmy przy temp. 0 stopni. Co prawda przykrywam kocykiem lekkim tylko nóżki, nie okrywam żadnymi kołderkami.
nie jedyna, ja kolejna. przede wszytskim mi jest zimno, chodzę w zimowych rzeczach więc dziecka nie ubiorę cieniej niż siebie. poza tym kombinezon jest w cudnym pistacjowym kolorze i na 56 więc zaraz będzie za mały

Cytat:
Napisane przez lullaby_ml Pokaż wiadomość
A ja sie witam siedze wlasnie z herba z cytryna i probuje sie wykurowac bo jest jeszcze gorzej, obym nie zarazila Mikiego i wzielam sobie za ambitny cel rozsmieszac swojego syna, po robieniu glupich min i spiewaniu piosenki"duda, duda" zobaczylam szeroki, bezzębny usmiech na jego twarzy, chyba sie jeszze powyglupiam
pamiętam odcinek "Przyjaciół" jak Ross i Rachel rozśmieszali córeczkę piosenką rapowana o uwielbieniu dal wielkich kobiecych tyłków, mała ich sie strasznie śmiała

Cytat:
Napisane przez mooonik Pokaż wiadomość
Hello

a moja panna dziś się obudziła po 5 zjadła i pospała do 9- szok! bo zwykle już o 7 koniec spania zjadła i leży pod karuzelą krzyczy do niej, piszczy coś tam gada, moja małpeczka a po jedzeniu obdarowała mnie taką porcją uśmiechów, że wymiękałam

aa pamiętacie jak Wam pisałam że zasnęła przy usuwaniu glutków gruszką - dziś się zaczęła śmiać prawie w głos jak zaczęłam działać widać dla mojego dziecka jest to niesamowita atrakcja
o mater, udane to Twoje bejbi

Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość

Wcześniej mi cytat umknął, a miałam odpowiedzieć Te spacery to lekarka zaleciła Beniowi, nie mnie, no ale przecież samego go nie puszczę Ale co ciekawe, w chłodku lepiej mi się oddycha, jak mąż porządnie odkręcił kaloryfery przedwczoraj wieczorem, to miałam duszności, że ledwo oddychałam.
U nas też, tylko kaloryfer odkręcony małej w nosku wysycha i ciezko śpi, a tak 20-21 stp w pokoju i jest super.

Cytat:
haha, ale pioseneczka ja na razie poprzestaję na "kukuruku, ruku kuku" a Julik i tak sie cieszy
u nas w repertuarze były już piosenki dla dzieci, dla dorosłych, pieśni legionowe, kościelne - został nam tylko hymn i kolędy. Agatka i tak najbardziej lubi "na brzegu błękitnej rzeczki, mieszkają małe smuteczki..."

Cytat:
Napisane przez SONIA004 Pokaż wiadomość
minio my też nie planujemy drugiego dzidziusia... niestety z tego samego powodu co Wy...
Też wszyscy naokoło namawiają...że przecież wszystko już mamy, że szkoda małego, żeby był sam... ale przecież wyprawka to nie wszystko.
My z mężem do najmłodszych nie należymy do tego kredyt na 30 lat...i choć serce się kraje...takie są realia. Więc nie jesteś sama
no właśnie, ja też 32 lata, dla mnie różnica między dziećmi to minium 4 lata, a w wieku 36 lat to już nie chcę być w ciązy i miec małego dziecka, czuję ze to za dużo to oczywiście moje zdanie, w stosunku do mojej osoby. nie żebym tak ogólnie uważała

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Dziewczyny a czy na wizycie u ortopedy ważyli wasze dzieciaczki? Bo tż mi mówi że na pewno a mi coś nie za bardzo pasuje , usg to usg a nie wizyta kontrolna
nie, nie ważą

Cytat:
Napisane przez madzialena-lublin Pokaż wiadomość
Jakoś nie mogę wrócić do Was...

Dzisiaj była druga noc uczenia Małej spania w swoim łóżeczku. Pierwszej nocy było lepiej, dzisiaj się trochę omęczyłyśmy. Karmię ją w naszym łóżku, czekam aż uśnie i przekładam ją do siebie. Ale ona skubana od razy oczy jak 5 zł... W ciągu dnia też tylko na cycku by spała, a spróbować ja przenieść to od razu wyczuwa. Koleżanka mnie straszy żebym tak nie uczyła bo potem będzie problem, z kolei położna mówiła że takie maleństwo potrzebuje bliskości i że przy mamie czuje się bezpiecznie i żeby na razie jej nie odzwyczajać. Tylko na to spanie w swoim łóżeczku kazała zwrócić uwagę, bo im później tym większy problem. Będziemy próbować...
Boję się tylko czy jej nie przewiało, bo jakiś katarek jej się zrobił (dzisiaj nawet fridą jej odciągałam rano) i parę razy pokasływała Dzisiaj miałam zacząć ją werandować, ale chyba sobie daruję...

Któraś pytała o męża- jest przekochany Robi mi jedzonko, przytula, a w Kamci jest zakochany. Zabawia, przytula, fajnie popatrzeć jak się rozczula i głaszcze ją po główce

Sorki, że tak tylko o sobie, ale nie mam czasu ani siły żeby nadrabiać. I dzięki za wszystkie pocieszenia
Madziu, na początku tak jest. ale ja np bałam się spać z małą i wolałam ją odkładać do łóżeczka. tak naparwde Agatka była do mnie przyklejona tak przez ok. miesiąc, potem dzieciątko powoli zaczyna byc "samodzielne". także faktycznie jest tak jak pisze Agnyska, że maluszek potrzebuje bliskości.

Cytat:
Co się robi na macie edukacyjnej? Śpi Świeżutkie zdjęcie sprzed chwili Aniołek mi się trafił
no widać, że wymęczony edukacja padł

Cytat:
Napisane przez AneczkaJ Pokaż wiadomość
Monia też zawsze marudna po wizycie u babci. Moja rodzina jest bardzo głośna, ciągle sie prawie przekrzykują... No i branie na rączki przez babcię jak mała tylko kwęknie przez sen Ja wiem, że ona się chce nacieszyć jedyna wnusią,szkoda tylko że my potem wracamy do domu z wymęczonym dzieckiem...

Monia nie cierpi leżeć na brzuchu, jak ja odwracam to jest wrzask. Dziś pierwszy raz wypróbowałam matę edukacyją i do niej jest podusia "chwile dla brzuszka" to ze dwie minutki poleżała spokojnie na brzuszku i raz podniosła główkę. Mama była dumna.

Specjalnie sprawdziłam ulotkę, mam w tabletkach. I niby nie pisze, że nie wolno. Ale oczywiście napisali, że wolno stosować tylko po konsultacji z lekarzem.

Nie ważyli. A nie możesz podejść do przychodni na samo ważenie? U nas pielęgniarki ważą i nie trzeba się umawiać na wizytę u pediatry.

Pierwszy raz na macie :
ale się wyluzowała na tej podusi

jak widac maty edukacyjne powinny sie nazywać matami "wyluzowywującymi"

Aga - oglądam rozmowy w toku boszzzzz wsytd mi za te dziewuchy

"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C.

indygo79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 16:33   #962
aa2
Zakorzenienie

Tusia ano mam cierpliwosć czasem jest to meczace no ale jak on ryczy to nei potrafie go zostawic i juz wole zeby byl na lapkach

Aiszka a jak wyglada u ciebei ta wysypka? bo ja u małego zaobserwowałam na policzkach troche takiej jaky kaszki i zastanawiam sie co to moze byc
aa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 16:49   #963
martunia_199
Zakorzenienie

Cytat:
Monia też zawsze marudna po wizycie u babci. Moja rodzina jest bardzo głośna, ciągle sie prawie przekrzykują... No i branie na rączki przez babcię jak mała tylko kwęknie przez sen Ja wiem, że ona się chce nacieszyć jedyna wnusią,szkoda tylko że my potem wracamy do domu z wymęczonym dzieckiem...

Monia nie cierpi leżeć na brzuchu, jak ja odwracam to jest wrzask. Dziś pierwszy raz wypróbowałam matę edukacyją i do niej jest podusia "chwile dla brzuszka" to ze dwie minutki poleżała spokojnie na brzuszku i raz podniosła główkę. Mama była dumna.

Specjalnie sprawdziłam ulotkę, mam w tabletkach. I niby nie pisze, że nie wolno. Ale oczywiście napisali, że wolno stosować tylko po konsultacji z lekarzem.

Nie ważyli. A nie możesz podejść do przychodni na samo ważenie? U nas pielęgniarki ważą i nie trzeba się umawiać na wizytę u pediatry.

Pierwszy raz na macie :
Bardzo ładna mata jaka firma???

Cytat:
Aż mnie to zastanowiło też i poszukałam od kiedy jest nowy schemat i wychodzi na to, że od 2007r.
Wcześniej wprowadza się wg niego ryby i gluten, oraz dłużej podaje mleko początkowe.

"Zgodnie z najnowszymi zaleceniami ryby można podawać niemowlętom już po ukończeniu 6. m.ż. " wcześniej 11-12m.ż.

"Dotychczas zalecano, by produkty zbożowe zawierające gluten (np. kaszę mannę) wprowadzać do diety dziecka dopiero w 10. m.ż. Najnowsze wyniki badań dowodzą jednak, że wcześniejsze, stopniowe wprowadzanie glutenu może zmniejszać ryzyko rozwoju choroby trzewnej, szczególnie jej utajonej postaci. Dlatego według najnowszego schematu żywienia do diety niemowląt karmionych wyłącznie piersią można stopniowo wprowadzać gluten już w 5. m.ż., a karmionym sztucznie nieco później - w 6. m.ż."

"Zgodnie z dotychczasowym schematem żywienia dzieci karmionych sztucznie mleko modyfikowane początkowe zalecano przez pierwsze 4 miesiące życia. W myśl aktualnej (2006 r.) dyrektywy Unii Europejskiej zaleca się podawanie niemowlętom mleka początkowego przez całe pierwsze półrocze"

minio1984 kropelki stosujemy bobotic, cebion i dicoflor (na wzdęcia, wit. C i probiotyk)
Podaję Zuzi ten sam zestaw, tzn. przestałam podawać wit. c bo w zasadzie nie wiem po co nam ją lekarz przepisał. Z jakiego powodu Wam przepisano cebion?

Ząbki
Synuś
+2
martunia_199 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 16:49   #964
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez indygo79 Pokaż wiadomość
Aga - oglądam rozmowy w toku boszzzzz wsytd mi za te dziewuchy
najlepsza była 17 latka padająca na kolana i pyt: wyjdziesz za mnie?
Ja tam bym się ze wstydu spaliła chyba!! W ogóle te rozmowy w toku to teraz taki śmiech na sali - ja nie wiem kto normalny ma odwagę opowiadać o takich głupotach A Ewie powinni dać medal za cierpliwość, bo ja bym tych gości tam połowę wyśmiała

Twoje zdanie jest twoje, wiec zapewne rożni się od mojego.
agnieszka 0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 17:00   #965
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość
ja też Małolata
i byłoby super żeby maluszek pojawił się na świecie lato/jesień 2014 (tylko z chińskiego wychodzi znów dziewczyna)
No jak się upomina. Niech będzie, też małolata. I też 3 lata.
Cytat:
nie jedyna, ja kolejna. przede wszytskim mi jest zimno, chodzę w zimowych rzeczach więc dziecka nie ubiorę cieniej niż siebie. poza tym kombinezon jest w cudnym pistacjowym kolorze i na 56 więc zaraz będzie za mały
Indygo na mojego wielkoluda niektórych firm 68 jest za małe, nie wiem, jak on to robi. A duzo bodziaków ma za małych w klacie

---------- Dopisano o 17:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ----------

Madzialena - zgadzam się w 100% z Indygo i Agnyską. taki maluszek często potrzebuje przytulenia, bliskości, a potem z tego wyrasta ,nasz Franio też tak miał.

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 17:03   #966
AneczkaJ
Rozeznanie

Odwołane loty z Warszawy do Katowic i TŻ utknął na lotnisku... kolejny samotny wieczór nas czeka

Cytat:
(...)

Z tego wniosek, że teraz przez pierwsze 4 miesiące wyłącznie mleko, a rozszerzanie diety dopiero od 5 miesiąca - czyli po skończonym 4? I widzialam, że nie zaczynamy od jabłuszka tylko od razu zupa???
nic nie rozumiem.

Jutro mamy pediatrę i II szczepienie, to chyba o to zapytam.
Ale ta "zupa" to taka nieprawdziwa bo to przerte warzywo z odrobiną masła lub oliwy z oliwek ma być. Ale zapytaj, ciekawe co powie.
Pewnie i od jabłka można by zacząć... ale do zupki potem łatwiej kaszkę dodać
Ja jak słyszę jak mnie moja mama karmiła to stwierdzam, że małemu dziecku nie tak łatwo zaszkodzić....
Wychowałam się... uwaga... na mleku od krowy od gospodarza (kto tam słyszał o skazie białkowej) z kaszą kukurydzianą. Bo na samym mleku nie chciałam spać całą nocAlternatywą było mleko "niebieskie" które podobno trzeba było gotować strasznie długo, żeby było jadalne i mama uznała, że krowie lepsze.

Cytat:
Napisane przez martunia_199 Pokaż wiadomość
Bardzo ładna mata jaka firma???

Podaję Zuzi ten sam zestaw, tzn. przestałam podawać wit. c bo w zasadzie nie wiem po co nam ją lekarz przepisał. Z jakiego powodu Wam przepisano cebion?
Tiny Love

Wit. C chyba na zakwaszenie moczu, bo nam ph 7 wyszło ostatnim razem.
Dziś odebrałam kolejny posiew i znowu badanie nie wyszło, ja chyba nie umiem pobierać tego moczu
AneczkaJ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 17:17   #967
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

Cytat:
najlepsza była 17 latka padająca na kolana i pyt: wyjdziesz za mnie?
Ja tam bym się ze wstydu spaliła chyba!! W ogóle te rozmowy w toku to teraz taki śmiech na sali - ja nie wiem kto normalny ma odwagę opowiadać o takich głupotach A Ewie powinni dać medal za cierpliwość, bo ja bym tych gości tam połowę wyśmiała
no ja myślę, że ten medal za cierpliwość co miesiąc na jej koncie ląduje ale laski były masakryczne

Cytat:

Indygo na mojego wielkoluda niektórych firm 68 jest za małe, nie wiem, jak on to robi. A duzo bodziaków ma za małych w klacie

---------- Dopisano o 17:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ----------

Madzialena - zgadzam się w 100% z Indygo i Agnyską. taki maluszek często potrzebuje przytulenia, bliskości, a potem z tego wyrasta ,nasz Franio też tak miał.
hmmm no ten kombinezon dobry, ale cała reszta na 56 za mała

Cytat:
Odwołane loty z Warszawy do Katowic i TŻ utknął na lotnisku... kolejny samotny wieczór nas czeka

Ale ta "zupa" to taka nieprawdziwa bo to przerte warzywo z odrobiną masła lub oliwy z oliwek ma być. Ale zapytaj, ciekawe co powie.
Ja jak słyszę jak mnie moja mama karmiła to stwierdzam, że małemu dziecku nie tak łatwo zaszkodzić....
Wychowałam się... uwaga... na mleku od krowy od gospodarza (kto tam słyszał o skazie białkowej) z kaszą kukurydzianą. Bo na samym mleku nie chciałam spać całą nocAlternatywą było mleko "niebieskie" które podobno trzeba było gotować strasznie długo, żeby było jadalne i mama uznała, że krowie lepsze.

Tiny Love

Wit. C chyba na zakwaszenie moczu, bo nam ph 7 wyszło ostatnim razem.
Dziś odebrałam kolejny posiew i znowu badanie nie wyszło, ja chyba nie umiem pobierać tego moczu

oj, przykro, że samotny wieczór. u mnie prawie samotny małz o 22 wraca. ale jest wizaż

"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C.

Stary 2011-11-17, 17:48   #968
AneczkaJ
Rozeznanie

Cytat:

oj, przykro, że samotny wieczór. u mnie prawie samotny małz o 22 wraca. ale jest wizaż
Jest nadzieja stoi w przejściu, bez biletu i na jednej nodze w przepełnionym pociągu...ale jedzie do nas
Dziś mała będzie miała późną kąpiel, ale dobrze że w ogóle bo sama to bym się chyba nie odważyła jej kąpać. Do tej pory nie musiałam...
AneczkaJ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 17:54   #969
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
Upomina? Eeee

Cytat:
no ja myślę, że ten medal za cierpliwość co miesiąc na jej koncie ląduje ale laski były masakryczne
hahah no też prawda, trafna uwaga

Stary 2011-11-17, 18:12   #970
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

moje dziecko spi juz 4 godziny , z czego dwie na dworze, dwie w domu. przebudziła się bez otwierania oczu na 110 ml mleka i dalej kima. no nie obudze jej. juz ubrania pochowała w jej pokoju, zdjęłam jej sweterek, a ta nic

Stary 2011-11-17, 18:14   #971
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

Małolata hi hi

Wróciliśmy z ważenia, moje małe szczęście waży 5430g! Czyli przez 10 dni przybrał ponad 300gram . A wczoraj np. zjadł tylko 90ml mm. A przeważnie je ok.200ml. Niby dużo, ale wg pudełka powinien jeść 200x6,więc chyba coś tam wysysa z tych udręczonych cycek

Rozmowy w toku mówicie? Obejrzę na tvnplayerze zaraz

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 18:17   #972
Aiszka22
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aa2 Pokaż wiadomość

Aiszka a jak wyglada u ciebei ta wysypka? bo ja u małego zaobserwowałam na policzkach troche takiej jaky kaszki i zastanawiam sie co to moze byc
Kaszkę też mieliśmy, ale zniknęła i była bezbarwna, a ta wysypka jest czerwona i to są jakby takie małe placki z krostek. Jest na skroni i policzku z prawej strony i na całej główce.

Rany jakie to moje dziecko dzisiaj marudne! W ogóle nie chce spać, a ostatnie dni tak ładnie przesypiał Wydaje mi się, że jest nienajedzony, ale boję się, że jak dam mu więcej to znowu zwymiotuje. O, znowu zaczyna się denerwować, uciekam
Aiszka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 18:19   #973
DzastaW
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KarlaM Pokaż wiadomość
A to niedobry Mokotów... ja chcę album i dyplom!!
=)))

[reebok_a]606817[/reebok_a]
DzastaW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 18:24   #974
Aiszka22
Raczkowanie

Cytat:
moje dziecko spi juz 4 godziny , z czego dwie na dworze, dwie w domu. przebudziła się bez otwierania oczu na 110 ml mleka i dalej kima. no nie obudze jej. juz ubrania pochowała w jej pokoju, zdjęłam jej sweterek, a ta nic
O kurczę, zazdroszczę

Cytat:
Małolata hi hi

Wróciliśmy z ważenia, moje małe szczęście waży 5430g! Czyli przez 10 dni przybrał ponad 300gram . A wczoraj np. zjadł tylko 90ml mm. A przeważnie je ok.200ml. Niby dużo, ale wg pudełka powinien jeść 200x6,więc chyba coś tam wysysa z tych udręczonych cycek

Brawo za wagę A jak zjada te 200ml to nie ulewa i nie wymiotuje? W ogóle te Wasze dzieci mają jakieś duże żołądeczki, że tak ładnie zjadają.
Aiszka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 18:25   #975
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
Pierwszy raz na macie :
Fajna mata i fajna dzidzia na niej

Cytat:
Napisane przez minio1984 Pokaż wiadomość
Dzięki Aga za te słowa, miło to słyszeć. Staram się nie słuchać rodziny, ale ostatnio mówię, że już sporo ubranek odłożyłam, to moja ciocia mówi, że pewnie dla braciszka lub siostrzyczki a jak powiedziałam, że nie, że może komuś oddamy lub sprzedamy bo nie planuję rodzeństwa dla Adasia, to się strasznie zdziwiła i mówi, że jak ja to mogę zrobić Adasiowi i takie tam. A teściowa to w ogóle juz wymysliła, że będziemy mieć córeczkę i damy jej na imię Ewa
A babcia to sobie może chcieć

Cytat:
a może mały aktor??
Eee, myślisz, że tak długo udałoby mu się ściemniać?

Cytat:
A jak byłam na zajęciach, to Franio był z tatusiem u siostry. (tzn siostry męża). Jechałam z nim, bo to zjazd 2-dniowy, a szkołę mam daleko (250km).
No to kicha z takimi długimi zjazdami. Każdy ma dwa dni?

My planujemy się starać raczej jak tylko dostanę zielone światło. Raz, że nie mam czasu bardzo dużo, a dwa że nie wiem jak szybko się uda.

Cytat:
Napisane przez Aiszka22 Pokaż wiadomość
A my dzisiaj po wizycie kontrolnej - Tymon przybrał 500g w ciągu tygodnia! Co prawda jesteśmy już na prawie samym mm, bo pokarm mi zanika (chyba przez ten stres w szpitalu wszystko się zaczęło), ale i tak sukces!
A mój TŻ ma mi chyba za złe, że prawie nie karmię piersią Ma do mnie żal, że nie siedzę z laktatorem cały dzień i nie pobudzam cycków do produkcji mleka, a ja zwyczajnie nie mam na to czasu. Poza tym wreszcie Mały przybiera i ja jestem spokojniesza, więc mi z tym dobrze. Ale facet to jednak facet i w ogóle mnie nie rozumie
To ładnie Tymon przybrał A mąż przeciwny karmieniu butlą? Szkoda, że ci teoretycy najbardziej radykalni Ciekawe jak by się zachowali, jakby im przyszło zamienić się rolami.

Cytat:
hej dziewczynki my dopiero po spacerku, mała nadal spi w swoim pokoiku, w pełnym rynsztunku przy uchylonym oknie.
Hehe, mój też po spacerze spał w otwartym kombinezonie na kanapie, tylko czapkę mu zdjęłam

Cytat:
Łał

Cytat:
Hehe, święta prawda Wtedy w Polsce mało kto miał dojścia do mleka modyfikowanego, tylko albo krowie w płynie albo krowie w proszku i też żyjemy
Fajnie, że TŻ wraca Ja tylko raz myłam synka sama, a tak to zawsze tata.

Joga z rana jak śmietana.
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 18:26   #976
mooonik
Zakorzenienie

Cytat:
Co się robi na macie edukacyjnej? Śpi Świeżutkie zdjęcie sprzed chwili Aniołek mi się trafił
hihi ale oczka to ma chyba otwarte

Cytat:
Napisane przez kellysss Pokaż wiadomość
Ale ze mnie mamuska...wydawa lo mi sie ze ten moj glodomorek moze tyle zjesc a widac ze jeszcze zolodeczek maly......
eee tam, będziesz wiedzieć na przyszłość

Cytat:
Napisane przez stokrotka_ Pokaż wiadomość

MAMY PASZPORT A TYM SAMYM MAŁĄ IROLKĘ W DOMU
no to super spokojnie możecie się pakować do domku

Cytat:
Napisane przez tusia872 Pokaż wiadomość
jak ty to robisz?? moja tak sie przy tym wydziera jakby ja ze skóry obdzierali
nie wiem ale podejrzewam, że chodzi o dźwięk jak samą gruszką swiszczałam to jej się tak buzia cieszyła że hoho ;D

Cytat:
Pierwszy raz na macie :
jaka zadowolona

Cytat:
Napisane przez danika Pokaż wiadomość

moja tez w zimowym jezdzi, ale pod spód ubrana tak po domku. Dizisaj ją wsadziłam w polarowy bo było 10 stopni , ale tak to ja tez w zimowej kurtce i czapce pomykam
wow! a u nas tylko 2st a przecież wcale daleko nie jest tyle, żeTarnów to biegun ciepła więc pewnie dlatego

Cytat:
Śmiesznie po spacerze Franek ma takie różowe poliki od tego mroźnego powietrza , jak bałwanek mały.
oo ja też lubię na moją tak patrzeć - śmiesznie takie ruziowiutkie pucki ma

Cytat:
Jak Ty to robisz, że Twoja panna tyle śpi. Tak myślę, czy to zasługa mm?? Bo moj na cyca w nocy się budzi co 2-3h.
Ancia myśle,że niekoniecznie dzięki mm bo Acelinkowa Nati też ładnie śpi, a piersią karmiona. Moja mama mówi, że ja byłam takim spokojnym dzieckiem i od 3tż spałam całą noc więc może moja córcia ma to po mnie...

Cytat:
u nas w repertuarze były już piosenki dla dzieci, dla dorosłych, pieśni legionowe, kościelne - został nam tylko hymn i kolędy. Agatka i tak najbardziej lubi "na brzegu błękitnej rzeczki, mieszkają małe smuteczki..."
u mnie to mąż się bawi w śpiewanie, ja wolę nie straszyć małej ostatnio jej zapodał "szła dzieweczka do laseczka" podobało się, a jakże

Cytat:
no to pięknie w końcu się uspokoiłaś, co?

nie znoszę osób, które MUSZĄ mieć zawsze rację

Julitka

mooonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 18:31   #977
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
hihi ale oczka to ma chyba otwarte
Tu jeszcze tak, ale potem zamknął na dobre i przespał 2 godziny

Jak mogłam zapomnieć Stokrotko, super, że z paszportem tak szybko poszło

Edytowane przez agnyska81
Czas edycji: 2011-11-17 o 18:37
Stary 2011-11-17, 18:35   #978
mooonik
Zakorzenienie

Cytat:
Tu jeszcze tak, ale potem zamknął na dobre i przespał 2 godziny
no i super

moja śpi od 16, ale za niedługo mogłaby się budzić na kąpiel już

i pokaże Wam zdjęcie jak to fajnie na kolankach tatusia się leży- zdjęcie pt. luz-blues jesteśmy na wczasach
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wczasy.jpg (59,7 KB, 42 załadowań)

nie znoszę osób, które MUSZĄ mieć zawsze rację

Julitka

mooonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 18:36   #979
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

Cytat:
Napisane przez Aiszka22 Pokaż wiadomość
O kurczę, zazdroszczę

Brawo za wagę A jak zjada te 200ml to nie ulewa i nie wymiotuje? W ogóle te Wasze dzieci mają jakieś duże żołądeczki, że tak ładnie zjadają.
Nie Zresztą on je to na razy albo więcej. Chyba z 3 razy ulał w swojej karierze.
Cytat:

no to pięknie w końcu się uspokoiłaś, co?
taaa do jutra , max soboty

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 18:39   #980
DzastaW
Zadomowienie

Cytat:
i pokaże Wam zdjęcie jak to fajnie na kolankach tatusia się leży- zdjęcie pt. luz-blues jesteśmy na wczasach
genialnie pasuje tytuł do tej fotki =)

A Ja zaczęłam przygotowywać kąpiel dla Czarka, przychodzę do pokoju a On usnął. Nie mam sumienia Go budzić =)

[reebok_a]606817[/reebok_a]
DzastaW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 18:48   #981
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

Cytat:
no i super

oj luuuz-blues, a skarpetki jak na stopkach u żwirka i muchomorka

Stary 2011-11-17, 18:50   #982
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
kurcze - moja mała wczoraj usnęła na spacerze i spała w dzień mi ponad 3 h, potem przysnęła na mnie pare minut bo była senna że szok i po kąpaniu nie chciała spać do 24! Dziś znów spał ponad 3h i ją obudziłam bo boję się powtórki z wczoraj... A ona znów senna i pytanie: uśnie po kąpaniu czy znów się rozbudzi?

Cytat:
F
Eee, myślisz, że tak długo udałoby mu się ściemniać?
no ba! Znam umiejętności mojej małej aktoreczki Potrafi nieraz cały dzień udawać grzeczną

Stary 2011-11-17, 18:56   #983
tusia872
Zadomowienie

Cytat:

Ancia prawdziwy facet jak mu w barach za małe ech mama przygotuj sie na kolejke dziewczyn pod drzwiami ktore w te bary beda sie chciały wtulic
Cytat:
Jest nadzieja stoi w przejściu, bez biletu i na jednej nodze w przepełnionym pociągu...ale jedzie do nas
Dziś mała będzie miała późną kąpiel, ale dobrze że w ogóle bo sama to bym się chyba nie odważyła jej kąpać. Do tej pory nie musiałam...
dojedzie szybko żadne przeszkody go nie zatrzymaja
Cytat:
Małolata hi hi

super ze ładnie przybiera gratulacje dla syskow pełnych mleka ze tak ładnie synka karmia
Cytat:
no i super

no jaka zadowolona cudna widze smoka z aventu ja mam pomaranczowego gratisa i najbardziej malej podchodzi

"Każdą sekundę mojego życia nazywam Twoim imieniem, bez Ciebie moja dziecino świat dla mnie nie istnieje."
tusia872 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 18:57   #984
lausanne
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie było mnie, bo byliśmy z Franiem na zjeździe. I nigdy więcej!!!
Źle zniósł podróż, to za długo w foteliku, w aucie dla takiego maluszka. Robiliśmy przerwy na karmienie/przebieranie w aucie, ale wiadomo, to nie to. W 1 stronę nie spał wcale, to jak zasnął o 17 to się obudził dopiero ok północy. Pod koniec trasy to ze zmęczenia szlochał, miałam ochotę wyjąć go z tego cholernego fotelika, utulić.. W 2 stronę ciut lepiej, bo przynajmniej jako tako spał, ale jednak w domku najlepiej. Płakusiał po powrocie do domu strasznie, i w kąpieli i po. Uspokoił się dopiero włożony do łóżeczka. I odleciał.
kurcze biedny żuczek pamiętam że K. uwielbiał jeździć samochodem, jak miał 1,5 miesiąca byliśmy nad morzem. Budzil się tylko co 3h na jedzenie. A łożeczko jak widac miejsce najbezpieczniejsze na świecie

Cytat:

Chyba będę jedyną mamą, której dzieć jeździ w zimowym kombinezonie. My nie mamy żadnego polarkowego kombinezonu, miałam futerkowy na polarze, ale cienki. Ale ja sama chodzę już długo w zimowej kurtce, więc dziecię ubieram jak siebie. No i u nas na biegunie zimna jednak jest najzimniej. Ostatnio spacerowaliśmy przy temp. 0 stopni. Co prawda przykrywam kocykiem lekkim tylko nóżki, nie okrywam żadnymi kołderkami.
Ancia bo to zależy od dzieciaczka nie? moja Małgonia lubi ciepełko i też ją ubieram w zimowy kombinezon A Konradek jest zimnolubny i nawet rękawiczek nie chce włożyć

Cytat:
Napisane przez Caltea Pokaż wiadomość
Cześć z rana!
Oczywiście syn nie pozwolił na rozmowę z Wami w pon. Teraz zasiadłam i już kwęka. Pospał z 30 min! Wow!!!
przez Ciebie zgłupiałam i przez chwilę zastanawialam się czy dziś na pewno jest poniedziałek

Cytat:

aa pamiętacie jak Wam pisałam że zasnęła przy usuwaniu glutków gruszką - dziś się zaczęła śmiać prawie w głos jak zaczęłam działać widać dla mojego dziecka jest to niesamowita atrakcja
dobre mój K. bardzo lubi jak mu się wpuszcza krople do nosa

Cytat:
Wzdęcie i teściowa
równa się mieszanka zabójcza
lausanne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 19:09   #985
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
no ba! Znam umiejętności mojej małej aktoreczki Potrafi nieraz cały dzień udawać grzeczną
Ale mój już dwa miesiące udaje, więc może to prawda, a nie gra

Stary 2011-11-17, 19:25   #986
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
Ale mój już dwa miesiące udaje, więc może to prawda, a nie gra
a to zmienia postać rzeczy albo z niego aktor rodem z hollywood

Edytowane przez agnieszka 0605
Czas edycji: 2011-11-17 o 19:49
Stary 2011-11-17, 19:44   #987
kellysss
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez minio1984 Pokaż wiadomość
O to dobrze wiedzieć o mam w domu to sobie wezmę, bo teraz to mnie nachrzania już nieźle

Hej Kellys
Ja też miałam problem z włożeniem czopka bo też wypychał, ale mama mi podpowiedziała, żeby włożyć głęboko jak się da i ścisnąć pośladki i się sprawdziło już nie wypychał.
A mój Adaś też miał problem z kupką i nie robił prawie tydz, i mi lekarka powiedziała, że jak do trzech dni nie zrobi to dać czopka glicerynowego całego i nie bać się że cały bo mówiła, że na oddziale juz noworodkom dają jak trzeba to cały.
I tak raz zrobiłam, to po godz taką kupę walnął że szok, i od tego czasu robi sam jedną raz nadzień czy dwa

a:
ale te czopki nie sa za duze..???tzn..m am te dla dzieci z polski zeby nie bylo..ale tez mi sie wydaja duze.... na opakowaniu pisze zeby dac pol czopka dla dla rocznego dziecka....
Jestes pewna ze nic sie nie stanie jak zaaplikuje malej chociaz pol... bo ja jej jedna czwarta dalam i tak nie do konca... no i dzis myslalam ze kupka bedzie a to takie baczki smierdzace byly

lausanna .. A to Ty pisalas o piciu miodu na zatwardzenia maluszkow... czy cos nie tak przeczytalanm.....

ok spadam....bede pozniej bo Alan vchce boba budowniczego na kompie ogladac....

Stary 2011-11-17, 20:34   #988
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Ale zawsze zupa . W sumie może można zacząć i od zupek i od jabłek - bo jedno to obiad, a drugie deser. Ja bym chciała, żeby mi to ktoś jasno rozpisał .
Z Twoim karmieniem niezła historia. Ja byłam karmiona chyba normalnym mm, ale aż dopytam mamy, bo też ma ciekawe teorie o karmieniu - mnie karmiła mm, bo płakałam i chciała być pewna, czy się najadam czy nie, a przy piersi nie wiedziała tego .
Dobrze, że mężul wraca , chociaż pewnie nic by się nie stało, jakbyś raz nie wykąpała, co?
Nasz Franio jak padł po podróży taki zmęczony, to też go nie kąpałam, bo żal mi było go budzić.
Cytat:
Upomina? Eeee

Cytat:
Małolata hi hi

200 ml ????? Szok!
Brawa za wagę malolato .
Cytat:
No to kicha z takimi długimi zjazdami. Każdy ma dwa dni?

My planujemy się starać raczej jak tylko dostanę zielone światło. Raz, że nie mam czasu bardzo dużo, a dwa że nie wiem jak szybko się uda.
Nie, nie każdy, ten akurat mial. Większość to jednodniowe, ale i tak oznacza to ok. 10-12h nieobecność (bo zajęcia plus dojazd ok. 4h w jedną stronę). Jakoś będę musiała to przeżyć, ten semestr najgorszy, potem jak Franek będzie starszy, to będzie lżej. Teraz zostanie z nim babcia i jest wniebowzięta, jak go nie widzi ze 2-3 dni to tęskni.

U nas widzisz podobnie ze staraniami, nie wiem, jak szybko się uda, oby nie musiało to trwać tyle, co za 1 razem. No i wiek swoje też robi.
Cytat:
Ancia myśle,że niekoniecznie dzięki mm bo Acelinkowa Nati też ładnie śpi, a piersią karmiona. Moja mama mówi, że ja byłam takim spokojnym dzieckiem i od 3tż spałam całą noc więc może moja córcia ma to po mnie...
W sumie racja. Ja nie wiem, czy mój kiedykolwiek zacznie tak spać, marzę o tym póki co.Ale i ja i mąż byliśmy spokojnymi dziećmi, to czemu nasz dzieć taki niespokojny . W sumie noce ma różne, lepsze i gorsze, ale jednak zawsze się budzi, minimum 3 razy.
Cytat:
Hawaje lalalala!
Cytat:
Napisane przez tusia872 Pokaż wiadomość
Ancia prawdziwy facet jak mu w barach za małe ech mama przygotuj sie na kolejke dziewczyn pod drzwiami ktore w te bary beda sie chciały wtulic
Pod drzwiami to będzie mama z pałą. Aż mnie zatrzęsło,że ktoś inny będzie tulił te moje bary!
Cytat:
Napisane przez lausanne Pokaż wiadomość
kurcze biedny żuczek pamiętam że K. uwielbiał jeździć samochodem, jak miał 1,5 miesiąca byliśmy nad morzem. Budzil się tylko co 3h na jedzenie. A łożeczko jak widac miejsce najbezpieczniejsze na świecie
Nasz w drodze powrotnej już też lepiej to znosił, ale dalej daleko od ideału. Strasznie było mi go żal, widać, że fotelik mu nie służył. Franek jak zmęczony, to lubi tak się wtulić w pieluszkę - tak jakby na boczku - a w foteliku to nie jest możliwe.

Zasnął po kąpieli w 5 minut!!!! Strach się bać!!!!

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 20:36   #989
lullaby_ml
Zakorzenienie

Wrocilismy od lekarza, wiec: Miki zostal zbadany, w nosku jest rzeczywiscie juz o wiele lepiej niz bylo wiec mozemy smialo isc do szczepienia, ale oczywiscie ulal u pani doktor pomimo tego ze byl po 1,5 godz po jedzeniu..oczywiscie zaczelam opowiadac co sie dzieje po bebilonie pepti itd a babeczka stwierdzila ze ona by jeszcze prosila zeby zostac przy tym mleku bo jednak to dopiero tydzien i przepisala nam do tego bebilon nutrition i fenistil w kropelkach, powiedziala ze skorka jest ladna ale jeszcze nie az tak dlatego mamy byc przy tym mleku; oczywiscie pozniej Ł mi powiedzial ze troszke sie wymadrzalam..bo zapytalam czy przez to ulewanie Miki moze miec refluks i babka powiedziala ze to bardzo mozliwe i dala nam skierowanie na usg brzuszka; z pozytywnych wiadomosci to to ze Mikul w ciagu niecalych 2 tyg od ostatniej wizyty przytyl 200 gr, wazy dokladnie 52030
Ja sie chyba naprawde juz zamkne, tez sie troche popsztykalismy bo Ł twierdzi ze czytam rozne bzdury i niepotrzebnie sobie je wbijam do glowy; no sora, wole byc uswiadomiona, wiem ze nie jestem lekarzem ale cholender no..naprawde sie tak wymadrzam..? i prosze o kciukasy za usg brzuszka
Stary 2011-11-17, 20:43   #990
stokrotka_
Zadomowienie

hej hej

jestem wieczorową porą ...

byliśmy dziś na ważeniu ..i kamień z serca spadł. Sara przybrała od ostatniego razu i ma 5300
jeszcze jutro szczepienie nas czeka

dziękuje Wam nawet nie wiecie jak mnie cieszy ten paszport małej... że tak się udało wyprosić i zdązyli od jutra zaczynam pakowanie i szykowanie do Polski

Cytat:
Napisane przez DzastaW Pokaż wiadomość
Ja marzyłam o drugim dziecku, ale już nie chce.
Sama jestem jedynaczką i nie żałuje tego. Mam nadzieje że Czarek też nie będzie żałował
mój tż też jedynak. i Sara też raczej będzie jedna....nie mamy w planach drugiego brzdąca... ale nigdy nie mów nigdy..więc się nie zarzekam (różne niespodzianki się zdarzają) póki co po powrocie z pl zakładam wkładkę

Cytat:
Napisane przez KarlaM Pokaż wiadomość

Najlepsze wyprzedaże to i tak będą w UK. Może się zgadamy z dziewczynami i zrobimy mega zamówienie z Mothercare i Next? U nas te firmy są mega drogie. Np. ciuszek w UK po 6 funtów u nas 100 zł. Normalnie żyjemy w kraju milionerów

Obiecałam po porodzie mojemu maleństwu, że będzie synusiem mamuni i nie będę mu produkować konkurencji. Szkoda... tak chciałam mieć Sarunię
ja swojej Sary nie oddam

ja to już teraz nie dam rady... w środę wylot..i powrót po nowym roku..więc na wyprzedaże się nie załapie..albo na końcówki.. ale w przyszłości ..

nawet te smoczki MAM u nas są 2 za cenę 1 w Pl...

Cytat:
Napisane przez madzialena-lublin Pokaż wiadomość
Jakoś nie mogę wrócić do Was...

Dzisiaj była druga noc uczenia Małej spania w swoim łóżeczku. Pierwszej nocy było lepiej, dzisiaj się trochę omęczyłyśmy. Karmię ją w naszym łóżku, czekam aż uśnie i przekładam ją do siebie. Ale ona skubana od razy oczy jak 5 zł... W ciągu dnia też tylko na cycku by spała, a spróbować ja przenieść to od razu wyczuwa. Koleżanka mnie straszy żebym tak nie uczyła bo potem będzie problem, z kolei położna mówiła że takie maleństwo potrzebuje bliskości i że przy mamie czuje się bezpiecznie i żeby na razie jej nie odzwyczajać. Tylko na to spanie w swoim łóżeczku kazała zwrócić uwagę, bo im później tym większy problem. Będziemy próbować...
Boję się tylko czy jej nie przewiało, bo jakiś katarek jej się zrobił (dzisiaj nawet fridą jej odciągałam rano) i parę razy pokasływała Dzisiaj miałam zacząć ją werandować, ale chyba sobie daruję...

Któraś pytała o męża- jest przekochany Robi mi jedzonko, przytula, a w Kamci jest zakochany. Zabawia, przytula, fajnie popatrzeć jak się rozczula i głaszcze ją po główce

Sorki, że tak tylko o sobie, ale nie mam czasu ani siły żeby nadrabiać. I dzięki za wszystkie pocieszenia
Cytat:
Napisane przez acelinka Pokaż wiadomość

nati juz od dłuższego czasu kupke robi raz na tydzień, raz jej dałam ćwiartke tego czopka to nie wychnęła go i zrobiła ładną kupke, normalnie wsadziłam nie za głęboko
acelinko... a jak robi raz na tydzień,to nie męczą ją bączki?? dajesz jakieś herbatki?? Sarunia od soboty nic a nie mam czopków

Cytat:
jaki cudny Beniu .. i jaki duży już

Cytat:

Pierwszy raz na macie :
kolejna cudna istotka !! ależ mamy piękne dzieciaczki

Cytat:

Lulla u nas tak samo, wkurza się jak leży na brzuszku, nie umiem go zmotywować. Jutro spytam o to pediatry.
Ancia... moja leży czasem chętnie.a jak nie..to wtedy staram się ją czymś zainteresować. macham zabawką z przodu pomału..śpiewam ,gadam, albo puszczam melodyjki.. coś gra,coś świeci.. i na chwilę głowina się podniesie

Cytat:

za wagę

Cytat:

ale słodkości

Cytat:
Napisane przez kellysss Pokaż wiadomość
ale te czopki nie sa za duze..???tzn..m am te dla dzieci z polski zeby nie bylo..ale tez mi sie wydaja duze.... na opakowaniu pisze zeby dac pol czopka dla dla rocznego dziecka....
Jestes pewna ze nic sie nie stanie jak zaaplikuje malej chociaz pol... bo ja jej jedna czwarta dalam i tak nie do konca... no i dzis myslalam ze kupka bedzie a to takie baczki smierdzace byly
.
to tak jak u nas... od soboty nic.. a skąd masz czopki??? da się tu dostać u nas??

a Sara mi pochrapuje na moim brzuchu..przytulała się i usnęła a nie mam serca jej budzić..chociaż powinnam..bo już przed 20stą i nie wiem czy mi potem uśnie..

Lulla teraz doczytałam.. ja też wolę zadawać 100 pytań do..niż coś przeoczyć.. a mój D średnio to rozumie.. dziś np. gdybym się nie wygadała i wogóle..to nie byłoby jutrzejszego szczepienia.. a tak..to będzie .
i kciukasy za usg

Tyś taka bezbronna, maleńka, w kołysce splecionej z mych ramion, a kiedys sie do mnie uśmiechniesz i powiesz mi czule: "mamo"

Edytowane przez stokrotka_
Czas edycji: 2011-11-17 o 20:47
stokrotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości