|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1201 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
Co rodzina to inny przypadek, wiadomo, że generalizować nie można. Ale nie można też być ślepym na ryzyko, jakie niesie ze sobą taka bezmyślna pomoc "bo to biedne dziecko, więc należy mu się paczka".
|
|
#1202 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Cytat:
Babcia dzieciaków chciała im jakoś umilić nieszczęście i kupowała prezenty zresztą dzieci zawsze miały u niej drzwi otwarte, matka dzieci również, ale wolała ciskać się z alkoholikiem (choć to dobra kobieta jest)Wiadomo - najgorzej to zacząć generalizować. A najlepszym rozwiązaniem wydaje mi się samemu poznać taką rodzinę... bo jak inaczej dojdziemy do tego co zawiniło, że ludzie mają ciężką sytuację. |
||
|
|
|
#1203 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Post guglak jest niezwykle cenny - i tak prawdę mówiąc to ja nie znam osoby z takim podejściem a wychowałam się wśród takich ludzi.
To jest chyba jedna dziewczyna na milion, szczególnie po tym jak sama przyznała że dalej ma patologiczne odruchy. I ma 100% racji - od biednego nigdy nie usłyszysz że to jego własna wina, tak samo jak od alkoholika. Rodzice dziesiątki dzieci też nigdy nie powiedzą że to oni sami zgotowali taki los swoim dzieciom, to nie ich wina że dzieci są głodne, to wina państwa i obcych ludzi że im dać nie chcą. Myślę że guglak w swoim otoczeniu (np. osiedlu) byłaby wyklęta z takimi hasłami równie mocno jak np. muzułmańska feministka - za zdradę wartości i kalanie własnego gniazda. Wiem coś o tym... spróbuj znajomemu z dzieciństwa powiedzieć "chłopie nie pij, na dzieci zarób, co z tego że ciężkie dzieciństwo miałeś, nikt nad Tobą się rozczulał nie będzie a dzieciom robisz dokładnie to samo". Od razu polecą hasła "że ja to życia nie znam" (no nie znam, nie miałam patologicznego dzieciństwa) i że mi za dobrze, że nauka sama mi przyszła (zupełnie bez mojego wysiłku chyba), a fakt że nie mam nałogów świadczy nie o tym że się ich po prostu wystrzegałam, ale o tym że "było mi za dobrze i nie miałam czego zapić/zaćpać". Tak samo z dziewczynami - przypadkowo mój mąż nie pije i nie bije, los na loterii, jak ja to robię że dzieci jeszcze nie mam (zwykła pogadanka na temat antykoncepcji nie zadziała, bo zawsze a to kasy braknie, a to zachce się bez gumy, a to jeszcze coś innego), tak w ogóle to jestem bez instynktu macierzyńskiego. Tak, dokładnie dziewczyna w sytuacji modelowej rodziny z SzP próbuje mi wmówić że bez dzieci to nie jest rodzina, że zimny głaz ze mnie, że mój mąż zarabia, a jej nie a to ona ma dzieci... a ja nie... dlaczego? Książkę można by o tym napisać. Edytowane przez mikia20 Czas edycji: 2011-11-23 o 14:04 |
|
|
|
#1204 |
|
Zakorzenienie
|
skazana_na_bluesa - wyraźnie jest napisane że pani Magdalena wychowuje, a nie że urodziła. Roksana może być jej siostrą...
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2011-11-23 o 14:03 |
|
|
|
#1205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc i ja i inne wizażanki zrozumiały, że to reakcja na jej posta ...
|
|
#1206 |
|
Zakorzenienie
|
Przecież wyraźnie napisałam - "Czytam te Wasze historie". Nie moja wina że źle zrozumiałyście.
|
#1207 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak chcesz pomagać rób to rozsądnie, w przemyślany sposób tak aby ta pomoc rzeczywiście była pomocą a nie samą ideą dla idei. Edytowane przez Flashdance Czas edycji: 2011-11-23 o 14:14 |
|
|
|
|
#1208 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1209 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale co z tego? Chcesz im jakoś pomóc czy tylko się wymądrzać na forum?
|
|
#1210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
p.s. a tak a propos odkurzaczy - sama zresztą włączyłam się w zabawę ... Chyba nie zrozumiałaś o to w tym wszystkim chodziło. Widzisz, nie mam odkurzacza. I mogłabym jękolić, że mnie nie stać. Nie mam też kuchenki. I to jest prawda. Ale widzisz, gdybym spięła poślady, w jednym miesiącu nie chodziła na imprezy, nie paliła, nie jadła tego, na co mam ochotę to miałabym zaraz te rzeczy. I to jest mój wybór. Tak samo jak te rodziny mają wybór - wódka albo mikser, odkurzacz i co tam jeszcze. Wybór - iśc do pracy albo narobić dzieci. Tylko czemu ja ponoszę konsekwencje swoich działań (zmiatam miotłą i gotuję na elektrycznej kuchence 2 palnikowej i nie jękolę) a te rodziny oczekują, że ktoś odpowie za ich błędy i tak po prostu da? Po raz fefnasty piszę, i nie tylko ja - pomoc musi być z głową. I o ile rozumiem pomoc rodzinom chorym, rodzinom po tragedii (śmierc rodzica, wypadek, pożar, cokolwiek) To nie rozumiem pomagania rodzinom, które same na własne życzenie mają źle. Bo takie się niczego nie nauczą. Tyle.
Gdyby wybory miały coś zmienić już dawno byłyby zakazane ... Edytowane przez MarudexuS Czas edycji: 2011-11-23 o 14:17 |
|
|
|
|
#1211 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1212 |
|
Zakorzenienie
|
Mi jest szkoda
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
#1213 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A Tobie nie żal dziecka,któremu wyślesz zabawkę, a ojciec mu ja zabierze i sprzeda? |
|
|
|
|
#1214 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twoje dziecko też będzie musiało zapracować na każdą zabawkę?
|
|
#1215 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale zgadzam się, że razem z paczkami powinna też iść inna pomoc. Pomysł z drobną pracą jest fajny. Mamy w kraju tyle instytucji, psychologów itp., którzy powinni pokazać tym ludziom, że można coś zrobić ze swoim życiem, są przecież bezpłatne kursy w UP dla bezrobotnych... Szkoda że przez patologiczne rodziny którym nie chce się pracować a tylko płodzić dzieci ludzie, którzy naprawdę powinni otrzymać pomoc jej nie otrzymują
|
|
|
|
|
#1216 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Nie, ale ja jako rodzic będę musiała zapracować na własną zabawkę... titina, przeczytaj jeszcze raz wątek od początku, zaparz jakiejś dobrej herbaty i zastanów się o czym my tutaj piszemy... |
|
|
|
|
#1217 |
|
Zakorzenienie
|
Mi też jest szkoda tych dzieci!
Ale czy Wy nie potraficie zrozumieć, że zła pomoc narobi im tylk oszkód? Co z tego, ze będą przez chwilę w święta zadowolone, skoro w dorosłe życie wejdą ze spaczonym podejściem do pracy? skoro będą nauczone złych nawyków? będą bierne i nie będą umiały dać nic z siebie? Nie lepiej pomóc dzieciom np w szkole, organizując im czas, zapewniając posiłki, książki itp? (vide akcja, o której pisała Titina - ale z tego co widziałam dużo mniej dzieci jest nią objętych niż rodzin w SzP !!!) Nie lepiej zorganizować darmową pomoc prawną dla tych rodzin? Nie lepiej pomóc tym w najgorszej sytuacji, ale kilku i porządnie, na dłuższą metę, niż rozdmuchiwać akcję na osoby z 650 zł dochodu na osobę, żeby tylko było duuużo rodzin, duuuza akcja och i ach? Fajnie. ze ludzie chcą pomagać. Niefajnie, że robią to w głupi sposób. I tyle.
|
#1218 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ni zupełnie nic z tego. Pomagaj w taki sposób jak chcesz, wysyłaj takim rodzinom swoje paczki, część z tych zabawek na pewno rodzice spieniężą i dzieci nawet ich nie zobaczą, ale co z tego, przecież Ty pomogłaś. Za rok te same rodziny znowu będą się domagać tego samego, tyle że przybędzie im kolejne dziecko, a najstarsze dziecko już postara się o własne, ale co z tego przecież Ty pomogłaś. I tak będzie im upływał czas z roku na rok w takiej samej biedzie,ale co z tego skoro Ty im pomogłaś. Ja pomagam w rozsądny sposób, jeśli widzę w swoim otoczeniu osobę potrzebującą pomocy to dowiaduję się w jaki najlepszy sposób można im pomóc i to robię. A nie wysyła w ciemno paczkę, która nie wiadomo czy pomoże czy nie. |
|
|
|
|
#1219 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedno jest pewne, mimo naprawdę nieciekawego wzorca w domu (najmłodsze dziecko prawie nie znało ojca, więc można je wyłączyć) udało im się wyjść na prostą. Dzieciaki pomagały zawsze w domu, pracowały fizycznie w gospodarstwie. Do tej pory mają kontakt z ludźmi, którzy im pomagali, więc nie można jednoznacznie powiedzieć "jak coś dasz do łapy, to roztrwoni". |
|
|
|
|
#1220 |
|
Zakorzeniona
|
Dzisiaj upewniłam się w tym, że pomoc finansowa to zły pomysł. Mój kolega dostaje 500 zł stypendium socjalnego, bo się uczy (zapisał się do jakiejś zaocznej szkoły, ale na zajęcia nie chodzi, jak wziął papier, że jest uczniem, tak teraz na semestr ma spokój - w drugim semestrze znowu się na coś zapisze i tyle). Wszystko wydaje na imprezy, kupił sobie też laptopa. Kiedy spytałam, czy nie woli odłożyć albo czy mu nie żal tak przepijać tej kasy odpowiedział: "Jest za darmo, to korzystam".
|
|
|
|
#1221 |
|
Konto usunięte
|
Tak sobie czytam i czytam... i doszłam do wniosku, że tymi wolontariuszami to chyba niewłaściwi ludzie zostają.
Czy żal mi dziecka, że nie ma zabawki? Żal. Czyja wina, że dziecko (jedno z sześciorga) nie ma zabawki? Rodziców. Czy dlatego, że mi żal dziecka mam pogłębiać w rodzicach ich bezradność czy cwaniactwo? Nie. To jak z osobami, które pomagają poszkodowanym zwierzętom. Ja mam tyle rozsądku i trzeźwego spojrzenia, że niektórym tym zwierzętom po prostu pomogłabym odejść. A większość wolontariuszy/fundacji chyba nie za bardzo umie. I potem czytam "Pomóż biednemu Reksiowi! Reksio ledwo przeżył ciężki wypadek, został potrącony przez TIRa. Ma tragiczne obrażenia wewnętrzne, rozłupaną czaszkę, amputowane dwie przednie łapki i przetrącony kręgosłup. Ale tak bardzo chce żyć..." Pomóż Reksiowi. Każ mu cierpieć w trakcie leczenia, które MOŻE przyniesie efekty. Pomóż dzieciaczkowi. Daj mu zabawkę, która da mu dwa dni radości i nijak nie zmieni jego życia. Pomóż. Bądź we własnym mniemaniu taki doby, kochany i uczynny. Kij z tym, co tak na prawdę to da. Przecież Reksio/Jasio ma takie piękne oczy... |
|
|
|
#1222 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wielokrotnie pisałam o tym,jak moja kuzynka chciała popełnić samobójstwo mieszkając z ojcem alkoholikiem.po tej sytuacji moja ciocia w końcu zawzięła się i wywalczyła wolność. ktoś jej dopowiedział co zrobić i jak to poskładać życie w całość. dziś żyja jak panie w mieszkaniu,które wujek musiał opuścić.dostał lokal z gminy za grosze. jednak co ciotka przeszła to nikt nie wie. bicie,poniżanie,awantury, GWAŁTY po alkoholu i 7 skrobanek,aby nie było więcej dzieci niż troje. to jest tragedia.nie głód,nie bieda,ale życie w takim koszmarze. tym ludziom jest potrzebna pomoc prawnika,wychowacy,psycho loga.pomoc wolontariuszy w nauce najmłodszych,aby nie znienawidziły szkoly.potrzebna jest im pomoc moralna-nie materialna Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2011-11-23 o 14:29 |
|
|
|
|
#1223 |
|
Zakorzenienie
|
Moje będzie.
Jak będzie malutkie będzie musiało być grzeczne i tych zabawek nie niszczyć. Jako większe dziecko dostanie drobne obowiązki domowe, może nie bezpośrednio na zasadzie łapówy, ale jednak. Jeśli ich nie wykona zabawki nie dostanie. A jako nastolatek powinno sobie dorobić, np na wakacjach. Tak jak ja zresztą. I to nie tak, że wszystko mu wyliczę i nic za darmo - nie o to chodzi. Chodzi o jakieś zasady. O to, żeby poznało wartość pieniądza. Żeby mi nie robiło w sklepie awantur o lizaka. Żeby znało pojęcie konsekwencji.
|
#1224 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ---------- Cytat:
To już jest inna para kaloszy... ja mam znajomych, którzy samochodami jeździli na studiach i brali socjalne. Ja nigdy nie dostanę żadnych pieniędzy od Państwa, ponieważ moi rodzice mają za dużo, a niedługo ja będę. Samochodu mnie, czy też mojemu rodzeństwu nie kupili, nie dostawaliśmy każdej zachcianki, wręcz był moment, że nam się ciężko żyło, bo rodzice wszystko zrobili, abym miała jak najlepszy start na studiach. |
||
|
|
|
#1225 | |
|
Konto usunięte
|
No jak przeglądam te historie to aż mi się żal ludzi robi. Nie tych z ośmiorgiem dzieci (chociaż dzieci jest mi koszmarnie żal), ale tych chorych, niedołężnych. Może mam za miękkie serce
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#1226 |
|
Konto usunięte
|
Ale co konkretnie chciałam powiedzieć, bo widzę, że tu trzeba jasno i prosto z mostu.
Rodziny tegoroczne są już lepsze od rodzin zeszłorocznych. Fajnie. Nie ma 'borykających się z chorobą alkoholową'. Fajnie. Pytanie czy ich nie ma czy po prostu zostało to przemilczane w opisie. Nadal nie jest dobrze. Wolontariusze nadal wpisują do akcji rodziny, którym pomoc typu 'mikser' nie jest niezbędna. Takie rodziny nie powinny się tam znaleźć. Przykro mi, że dzieci muszą się gnieść z X rodzeństwa ale pomagając ich rodzicom w ten sposób tylko im tego rodzeństwa przybędzie. Wolontariusze powinni się zmienić albo zmienić swoje podejście. Potrzeba tam ludzi trzeźwiej myślących. Od razu uprzedzam- tak, raczej będę chciała zostać takim wolontariuszem w przyszłym roku. |
|
|
|
#1227 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tej rodzinie warto było pomóc i tyle.
|
|
#1228 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#1229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Będziesz miała dziecko, to zobaczysz,do pewnych rzeczy podejście się zmienia Wydawać się może wiele, dopóki nie jest się w konkretnej sytuacji. |
|
|
|
|
#1230 |
|
Zakorzenienie
|
Takich ludzi mi też jest ogromnie żal i im należy się pomoc.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:57.

wzajemnie próbowali się wspierać oraz radzić z kłopotami, raz lepiej, raz gorzej.
zresztą dzieci zawsze miały u niej drzwi otwarte, matka dzieci również, ale wolała ciskać się z alkoholikiem (choć to dobra kobieta jest)