![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Polska w strefie euro...
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
zawsze mam racje
|
Cytat:
Nawet nie 400 a 250 ![]()
Janusze reklamy “You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf <3 <3 <3 Edytowane przez kobietasukcesu Czas edycji: 2011-12-10 o 17:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
No ok 400 euro brzmi gorzej niz ponad tysiak złotych, ale poza nazwą nadal jest to glodowa pensja, czy w euro, czy w złotych. Jaka róznica jak sie nazywa?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z alternatywy w postaci ebaya czy amazona niewielu korzysta, a szkoda. Moze odplyw klientow sprowadzilby ceny na odpowiedni poziom. Dla mnie nienormalne jest to, ze oplaca mi sie kupic za granica, zaplacic wysylke, vat, clo i dostac tanszy towar ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#36 |
zawsze mam racje
|
Vaty, podatki, zusy i odpowiedź skąd są ceny. A no i człowiek zarobić chce
![]() A ja mam pytanie czemu ceny surowców na giełdzie w np Londynie są w dolarach? ![]() Wiadomo Stany mają w tym interes, ale jaki Europa ma w tym interes? Złotówka jest tak słaba i jeszcze moim zdaniem będzie słabsza, więc zaraz Euro będzie mniejszym złem. Ceny transportu firmy w pl podają w euro, wiadomo w przeliczeniu na złotówki, ale im droższe euro tym gorzej. A jak drożeje transport to wszystko drożeje. I tak jest tutaj coraz gorzej i ceny będą szły w górę, z euro czy bez.
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w każdym kraju było tak, ze pensje zostały jakie były, a ceny poszybowały w górę. Moja wypłata to 200 euro ![]() A w ogóle, kto w takim kryzysie chciałby przystąpić do strefy euro? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Jestem na NIE. Coraz więcej krajów chce powrotu do swojej waluty. Po co mamy się pchać w euro w czasie, kiedy można zaobserwować niezadowolenie innych krajów tą zmianą.
Nieprawdą jest, że ceny nie pójdą w górę. Mam sporo znajomych w Niemczech i pamiętam jak się skarżyli na drastyczny wzrost cen po zmianie waluty. Drobne rzeczy, które dotąd kupowali bez zastanowienia, stały się luksusem, a to był świetnie prosperujący kraj z wysokimi zarobkami (a ludzie o których mowa, zarabiali ponadprzeciętnie dobrze). W Polsce już teraz dla większości zwykłe rzeczy są luksusem, to będzie "kopanie leżącego". Byłam na praktykach w Grecji, dostawałam w ramach "kieszonkowego" 350 euro. Wiecie na co mnie było stać? Ludzie tam zarabiali najmniej 1200 euro i nie wyrabiali się z opłatami i życiem. A teraz my będziemy brać 400 euraczy i mamy za to wyżyć przez miesiąc.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Jestem na nie.
Z jednej strony dlatego, że się boję. Z drugiej nie wiem po co mielibyśmy się w to pchać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Nie, nie i nie!
Zdajecie sobie sprawę ile przedsiębiorstw/firm produkcyjnych by padło? A to tylko dlatego, że przestalibyśmy być korzystni cenowo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Wtajemniczenie
|
Jestem stanowczo na NIE .Francja i Niemcy chcą dorobić się kosztem innych państw.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;30980475]P-R-Z-E-C-I-W ![]() ![]() A wiesz, że Niemcy tak właśnie przeliczali? Wypłaty przeliczyli aby jak najmniej zapłacić, a ceny zamienili 1:1. Mowa o prywatnych handlowcach, wielkie koncerny nie mogły pozwolić sobie na aż taką samowolkę. Ja jestem na NIE. Grecja, Włochy i Hiszpania też były "potencjalnie" silnymi krajami a teraz widać, jak źle się dzieje. Ok, media lubią wyolbrzymiać, ale to nie bierze się znikąd. Poza tym... najniższa krajowa w przeliczeniu na euro nigdy nie wyniesie 400 € netto skoro obecnie jest to niecały 1000 zł ![]() ![]() ---------- Dopisano o 01:19 ---------- Poprzedni post napisano o 01:15 ---------- Cytat:
Druga sprawa, wiele firm z tego powodu przestanie istnieć, bo rynek wyeliminuje najsłabszych. Pracodawcy - prywatnemej firmie, nie uśmiecha się "równać" pensji, bo korzystniej jest przeliczyć. UE nie narzuca minimalnego wynagrodzenia ![]()
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeżyłam cieleśnie i namacalnie (styczeń 2002 roku} "przejście" na euro w Holandii i Niemczech . Znam też to "przejście" {bliska krewna} z Grecji . Jak najbardziej jestem na NIE ! Nie tylko obiema rękoma, ale {jeśli zajdzie tego potrzeba} i nogami podpiszę się na NIE . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | ||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dziewczyno, gdzie ty żyjesz? Nawet jeśli dużo zarabiasz to powinnaś wiedzieć, że u nas jest bieda aż piszczy. Samochody - głównie używki, często gęsto kupowane graty za 1000-2000zł. Komórka - mam wypas za 1zł, abonament - bo muszę i tyle. A nie jest to kwota wielka jakaś, abonament za 25zł zdaje się można już mieć (i komórkę za złotówkę też). Internet jest stosunkowo tani, duuużo tańszy niż ciuchy z sieciówek ![]() Wiesz, ile najniższa średnia wynosi? Zapewne nie musisz się z tak marnej kwoty utrzymać, bo byś bzdur nie pisała. Do tego utrzymanie dziecka - wiesz, że moje rajtki kosztują mniej, niż rajtki dla ciągle rosnącej córki? Moje jedzenie kosztuje mniej, niż jej? I tak dalej. Po wejściu euro Polacy przestaną się rozmnażać, bo ich nie będzie stać. Znów przyrost ujemny będzie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Polska? Wiecie co, zaczynam myśleć, że rząd celowo to robi, by uzyskać pomoc finansową z innych krajów ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Are you talking to me?!
|
No to o straszeniu euro ciąg dalszy
![]() Inna kwestia - wprowadzenie waluty euro też nie jest takim hop siup ![]()
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
Bo 20% to po prostu JEST bardzo dużo.
Jeśli sam chleb zdrożeje 20%, to pół biedy, zamiast 2zł zapłacę 2,4zł. Ale jeśli zdrożeje chleb, mleko, wędlina, owoce... A zdrożeją, to pewne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
BAN stały
|
UE w znanym nam kształcie już nie istnieje tak naprawdę...
Jestem na NIE - przyjęcie Euro byłoby porażką. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
Ja to w sumie ciekawa jestem, kiedy UE padnie.
A nie macie wrażenia, że przystępując do UE tak naprawdę pozwoliliśmy dobrowolnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;30995866]Ja to w sumie ciekawa jestem, kiedy UE padnie.
A nie macie wrażenia, że przystępując do UE tak naprawdę pozwoliliśmy dobrowolnie ![]() trafna uwaga ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;30980475]P-R-Z-E-C-I-W
![]() ![]() podpisuje sie pod tym. nie chcialabym dostalac 300Euro wyplaty ( a tyle bym pewnie dostala w przeliczeniu), podczas gdy bezrobotny w Niemczech dostaje prawie 400 zasilku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
BAN stały
|
Cytat:
2. dziewczyny, gdyby nie realizacje/inwestycje z unijnych środków to by była sytuacja dużo gorsza niż jest obecnie i więcej ludzi byłoby bez pracy. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-12-11 o 13:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zadomowienie
|
Jeden z trafniejszych komentarzy-
"Wyobraźcie sobie państwo, że płonie Pałac Kultury i Nauki im. Józefa Stalina w Warszawie (chyba ta oficjalna nazwa nie została zmieniona, tylko neonem przykryto wyryte w kamieniu imię Wielkiego Językoznawcy). I wyobraźcie sobie, że jakaś stacja telewizyjna nadaje program na żywo, w którym kilku panów namawia nas, że powinniśmy jak najszybciej tam wejść, bo będzie „cieplej” i „widniej”, a i „widok z góry ładniejszy”! Pewnie byśmy powiadomili prokuraturę lub wezwali pogotowie, żeby gościom założyli, jeśli nie kajdanki, to przynajmniej kaftan bezpieczeństwa. Płonie właśnie Pałac Euro, a w jednej stacji telewizyjnej kilku panów namawia nas, że powinniśmy jak najszybciej do niego wejść, bo to jest warunek „pozostawania w centrum zdarzeń” i „nieznalezienia się na peryferiach”. Nikt nie wzywa ani prokuratora, ani karetki pogotowia, a uczestniczący w rozmowie uczeni mężowie z powagą kiwają głowami." http://blog.rp.pl/blog/2011/12/06/ro...wiecznie-zywy/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli Wlochy padna z ich 2bln euro dlugu, to juz nie bedzie zadnej strefy, zeby do niej wchodzic. Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
jestem na NIE
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
zadałam to samo pytanie facetowi od gospodarki na studiach. i wiecie co? powiedział, ze odpowie na nastepnych zajęciach. Od tego czasu minęlo już kilka zajęć, a odpowiedzi nie ma
![]() Chyba nie wypada mu oficjalnie powiedzieć co o tym na prawdę mysli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:14 ---------- Poprzedni post napisano o 00:13 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie wymagałąm poparcia którejkolwiek opcji, tylko przedstawienia z jego punktu widzenia "za" i "przeciw" dla gospodarki i dla ludności ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;30994930]Bo 20% to po prostu JEST bardzo dużo.
Jeśli sam chleb zdrożeje 20%, to pół biedy, zamiast 2zł zapłacę 2,4zł. Ale jeśli zdrożeje chleb, mleko, wędlina, owoce... A zdrożeją, to pewne.[/QUOTE] wystarczy ze paliwo pojdzie do gory i pociagnie za soba fale podwyzek ![]() ja juz dawno w Polsce nie mieszkam, ale UK broni sie rekami i nogami przed mysla przejscia na euro moich rodzicow na niewiele stac przyjemnosci mimo ze oboje pracuja i brat dorzuca sie do mieszkania (wlasnosciowe) a ja dostaje szoku za kazdem pobytem gdzie zakupy spozywcze do domu kosztuja mnie wiecej tyle co stolowanie sie w restauracji na wakacjach (czego dawno juz tez nie robilismy) z jakichkolwiek wzgledow (historycznych, patriotycznych, politycznych czy ekonomicznych) bedzie to durne posuniecie ze strony polskiego rzadu Edytowane przez Bakteryika Czas edycji: 2011-12-12 o 00:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Wtajemniczenie
|
Jestem na NIE i nic tego nie zmieni.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:10.