Polska w strefie euro... - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-10, 15:07   #31
mad86
Zakorzenienie

Dot.: Polska w strefie euro...

Cytat:
Napisane przez aanneett Pokaż wiadomość
ehh przecież piszę że pensje się zrównają. Ludzie nie odczują zmiany. Inna będzie tylko waluta. Pensja pozostanie ta sama
Śmieszne by było gdyby pomniejszyli pensje a np. chleb by kosztował 3 Euro
smieje sie po prostu z wysokosci naszych zarobkow Ale nie wierze, ze zmieni sie tylko waluta- wg mnie bedzie wzrost cen. Kwestia tego kto ma jakie przekonania.
Stary 2011-12-10, 15:11   #32
elizka1987
Zakorzenienie

Cytat:
ehh przecież piszę że pensje się zrównają. Ludzie nie odczują zmiany. Inna będzie tylko waluta. Pensja pozostanie ta sama

---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ----------

bo chce pozostać przy nominałach z Królową
Ja też chce pozostać przy nominałach z naszymi królami. Totalnie nie utożsamiam się z euro .

elizka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-10, 15:16   #33
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez uparta Marti Pokaż wiadomość
jestem na nie.
poza tym jak miałaby wyglądac w przyszłości po zmianie waluty kwestia zarobków ? ludzie którzy zarabiają najniższą krajową dostawaliby 400 euro(co jest mało możliwe) ? w Rumuni jest więcej.
chyba w np Słowacji jest mniej

Nawet nie 400 a 250 jeśli o minimalną chodzi

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3

Edytowane przez kobietasukcesu
Czas edycji: 2011-12-10 o 17:26
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-10, 15:21   #34
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez uparta Marti Pokaż wiadomość
jestem na nie.
poza tym jak miałaby wyglądac w przyszłości po zmianie waluty kwestia zarobków ? ludzie którzy zarabiają najniższą krajową dostawaliby 400 euro(co jest mało możliwe) ? w Rumuni jest więcej.
No ok 400 euro brzmi gorzej niz ponad tysiak złotych, ale poza nazwą nadal jest to glodowa pensja, czy w euro, czy w złotych. Jaka róznica jak sie nazywa?
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-10, 15:32   #35
mad86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
2. przykład Niemiec (przyzwyczajeń) też nie do konca by do mnie przemawiał, z tego względu, że Niemcy mają zdecydowanie większą siłę nabywczą swojego pieniądza; w Pl ceny już teraz są bardzo wysokie,

4. co do tzw. mentalności sprzedawców , kupowanie poprzez np. ebay'a, w Chinach np. jest ogólnie nieskomplikowane, jesli ludzi nie będzie stać na towary ze względu na wyśrubowane ceny w sklepach, to zaczną szukać innych rozwiązań, i znajdą.
Hultaju, ale nasze ceny juz sa wysrubowane a jednak ludzie jakos przeda ( sama zastanawiam sie jak). Benzyna bedzie jeszcze je podkrecac. A Polacy najwidoczniej maja portfele z gumy.
Z alternatywy w postaci ebaya czy amazona niewielu korzysta, a szkoda. Moze odplyw klientow sprowadzilby ceny na odpowiedni poziom. Dla mnie nienormalne jest to, ze oplaca mi sie kupic za granica, zaplacic wysylke, vat, clo i dostac tanszy towar szlag mnie trafia gdy moj zestaw filmow na amazonie kosztuje 150zl, a w PL musze za niego zaplacic 600zl. Wspomniane wczesniej sportowe ubrania kupuje w cenie 30-50 zl a nie od 100+. Nasz kraj jest nienormalny. O!
Stary 2011-12-10, 17:30   #36
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Vaty, podatki, zusy i odpowiedź skąd są ceny. A no i człowiek zarobić chce

A ja mam pytanie czemu ceny surowców na giełdzie w np Londynie są w dolarach? I ceny baryłek ropy?
Wiadomo Stany mają w tym interes, ale jaki Europa ma w tym interes?

Złotówka jest tak słaba i jeszcze moim zdaniem będzie słabsza, więc zaraz Euro będzie mniejszym złem. Ceny transportu firmy w pl podają w euro, wiadomo w przeliczeniu na złotówki, ale im droższe euro tym gorzej. A jak drożeje transport to wszystko drożeje.

I tak jest tutaj coraz gorzej i ceny będą szły w górę, z euro czy bez.

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-10, 19:16   #37
britnay
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ----------

a kto ci powiedział, że pensje się zrównają?
w każdym kraju było tak, ze pensje zostały jakie były, a ceny poszybowały w górę.
Moja wypłata to 200 euro
A w ogóle, kto w takim kryzysie chciałby przystąpić do strefy euro? Żeby iść na dno razem innymi krajami?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-12-10, 21:38   #38
DariaKom
Zakorzenienie

Jestem na NIE. Coraz więcej krajów chce powrotu do swojej waluty. Po co mamy się pchać w euro w czasie, kiedy można zaobserwować niezadowolenie innych krajów tą zmianą.

Nieprawdą jest, że ceny nie pójdą w górę. Mam sporo znajomych w Niemczech i pamiętam jak się skarżyli na drastyczny wzrost cen po zmianie waluty. Drobne rzeczy, które dotąd kupowali bez zastanowienia, stały się luksusem, a to był świetnie prosperujący kraj z wysokimi zarobkami (a ludzie o których mowa, zarabiali ponadprzeciętnie dobrze).
W Polsce już teraz dla większości zwykłe rzeczy są luksusem, to będzie "kopanie leżącego".

Byłam na praktykach w Grecji, dostawałam w ramach "kieszonkowego" 350 euro. Wiecie na co mnie było stać? Ludzie tam zarabiali najmniej 1200 euro i nie wyrabiali się z opłatami i życiem. A teraz my będziemy brać 400 euraczy i mamy za to wyżyć przez miesiąc....
DariaKom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-10, 22:37   #39
karolynka90
Zakorzenienie

Jestem na nie.
Z jednej strony dlatego, że się boję.
Z drugiej nie wiem po co mielibyśmy się w to pchać?
Stary 2011-12-10, 22:38   #40
Lady in Blue
Zakorzenienie

Nie, nie i nie!

Zdajecie sobie sprawę ile przedsiębiorstw/firm produkcyjnych by padło? A to tylko dlatego, że przestalibyśmy być korzystni cenowo.
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-10, 22:42   #41
siska81
Wtajemniczenie

Jestem stanowczo na NIE .Francja i Niemcy chcą dorobić się kosztem innych państw.
siska81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-10, 23:05   #42
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez britnay Pokaż wiadomość
w każdym kraju było tak, ze pensje zostały jakie były, a ceny poszybowały w górę.
Moja wypłata to 200 euro
A w ogóle, kto w takim kryzysie chciałby przystąpić do strefy euro? Żeby iść na dno razem innymi krajami?
radzę zasięgnąć kontaktu z ludźmi którzy mieszkają w krajach Europejskich
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-11, 00:19   #43
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bakteryika Pokaż wiadomość
mnie najbardzie przeraza ze politycznie Euro ma swoj sens ale ile ma ekonomicznie? jak na prawde stabilna jest ta waluta i oprocz niemcow kto z tego korzysta (w sumie jedyny narod ktory ma znaczaca produkcje i eksport)

z drugiej strony niemcy podobno po cichu 'bija' marki
Przeciętny Niemiec, z którym miałam okazję porozmawiać o euro mówi, że to nie jest wcale tak różowo jak podają media. Ceny po wprowadzeniu euro poszybowały w górę tak mocno, że minimalne pensje stały się zwyczajnie śmieszne. Nie chodzi o to, że jest bieda, ale chodzi o to, o czym napisała Szajajaba

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;30980475]P-R-Z-E-C-I-W Zdecydowanie i stanowczo. Polaków w ogromnej części nie stać na życie w zł, a co dopiero w ojro. Teoretycznie wartość pieniądza będzie większa, praktycznie - guzik prawda, ja dostanę może 500 euro wypłaty, a chleb, który kosztuje 3zł, nie zacznie kosztować 50centów tylko... 3 euro, zapewne . BO taka jest mentalność polskich handlowców. Jestem przerażona i modlę się, by euro do nas nie weszło.[/QUOTE]
A wiesz, że Niemcy tak właśnie przeliczali? Wypłaty przeliczyli aby jak najmniej zapłacić, a ceny zamienili 1:1. Mowa o prywatnych handlowcach, wielkie koncerny nie mogły pozwolić sobie na aż taką samowolkę.

Ja jestem na NIE. Grecja, Włochy i Hiszpania też były "potencjalnie" silnymi krajami a teraz widać, jak źle się dzieje. Ok, media lubią wyolbrzymiać, ale to nie bierze się znikąd.
Poza tym... najniższa krajowa w przeliczeniu na euro nigdy nie wyniesie 400 € netto skoro obecnie jest to niecały 1000 zł ten 1000 jeszcze jakoś brzmi, ale jak koledze z Niemiec miałabym powiedzieć, że zarabiam... ok 250 euro? Nic, tylko się powiesić

---------- Dopisano o 01:19 ---------- Poprzedni post napisano o 01:15 ----------

Cytat:

Jeśli pensje będą miały się zrównać, rynek będzie musiał być bardziej konkurencyjny. To raz.
Druga sprawa, wiele firm z tego powodu przestanie istnieć, bo rynek wyeliminuje najsłabszych. Pracodawcy - prywatnemej firmie, nie uśmiecha się "równać" pensji, bo korzystniej jest przeliczyć. UE nie narzuca minimalnego wynagrodzenia

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-11, 05:45   #44
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Jedyne co można uznać za wysokie to ceny paliwa i niektórych produktów spożywczych np Chleba ale jego cena i tak nie jest aż tak odczuwalna, poza tym wzrasta wraz z najniższą krajową więc biedy nie ma.
Piszesz o Polsce ?!

Przeżyłam cieleśnie i namacalnie (styczeń 2002 roku} "przejście" na euro w Holandii i Niemczech . Znam też to "przejście" {bliska krewna} z Grecji . Jak najbardziej jestem na NIE ! Nie tylko obiema rękoma, ale {jeśli zajdzie tego potrzeba} i nogami podpiszę się na NIE .
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-11, 07:48   #45
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Gwiazdeczka1978 Pokaż wiadomość
Jestem za. Ceny i tak sa wysokie w stosunku do pensji,nie sądzę, zeby cos sie w tej kwestii zmieniło.
Zmieni się, zmieni. Raz - Polacy jako handlowcy w dużej mierze nie są uczciwi i myślą o własnym tyłku (nieistotne, że za rok padną, bo mają za drogo - byleby się nachapać przez ten czas ), dwa - pewna pani z mojej rodziny od lat mieszkała we Francji. Mąż Francuz, BARDZO dobra praca. Podała jeden malutki przykład, który mnie już lata temu zmroził - przed euro za kg mandarynek (luksus, nie?) kosztował malutko, nie pamiętam jaką kwotę podała, ale były to grosze, sama mówiła, że to żaden wydatek był. Po wejściu euro dnia na dzień 1kg mandarynek zaczął kosztować... 11 euro. SZOK.

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
To tylko twoje pobożne życzenie.
Nie chcę nawet myśleć o rynku nieruchomości

Dobrym rozwiązaniem byłoby referendum.
Poza kwestiami ekonomicznymi dochodzi jeszcze jakaś moja patriotyczna cząstka - złotówka to nasza waluta od zawsze i co nas zacznie odróżniać od innych krajów?

Poza paliwem, papierosami co jest bardzo wysokie? Ceny mieszkań drastycznie spadły, kiedy 5 lat temu sumy były kosmiczne i w mniejszych miastach metraż 60 sięgał 300 000 zł spokojnie, teraz można nabyć identyczny za 200 000. I wciąż sukcesywnie spada cena na rynku wtórnym. Odzież? Cena odzieży również spada, kto 15 lat temu mógł sobie pozwolić na sieciówki (adidasy and so on) z góry do dołu? Guzik, bazar był. Teraz wiele osób wręcz nie stać by ubierać się na bazarze. Ceny samochodów? Kiedyś to był luksus dzisiaj często norma. Komórki? Tak samo. Internet, komputery? Identycznie. Kosmetyki? Również. Jedyne co można uznać za wysokie to ceny paliwa i niektórych produktów spożywczych np Chleba ale jego cena i tak nie jest aż tak odczuwalna, poza tym wzrasta wraz z najniższą krajową więc biedy nie ma.
No tak, RR będzie naszym największym zmartwieniem

Dziewczyno, gdzie ty żyjesz? Nawet jeśli dużo zarabiasz to powinnaś wiedzieć, że u nas jest bieda aż piszczy. Samochody - głównie używki, często gęsto kupowane graty za 1000-2000zł. Komórka - mam wypas za 1zł, abonament - bo muszę i tyle. A nie jest to kwota wielka jakaś, abonament za 25zł zdaje się można już mieć (i komórkę za złotówkę też). Internet jest stosunkowo tani, duuużo tańszy niż ciuchy z sieciówek Prawda taka, że Polak żyje wyborami - ja mam owszem, Internet, komputer (raty, raty), telefon - ale ubrania kupuję w ciuchlandach (w 90%, buty, bielizna nowe).
Wiesz, ile najniższa średnia wynosi? Zapewne nie musisz się z tak marnej kwoty utrzymać, bo byś bzdur nie pisała.

Do tego utrzymanie dziecka - wiesz, że moje rajtki kosztują mniej, niż rajtki dla ciągle rosnącej córki? Moje jedzenie kosztuje mniej, niż jej? I tak dalej. Po wejściu euro Polacy przestaną się rozmnażać, bo ich nie będzie stać. Znów przyrost ujemny będzie.

Cytat:
o kurczę. To widać żywności w sklepach nie kupujesz (cięzko kobieto żyć samym chlebem) za wiele, te ciuchy to chyba głównie w lumpeksach (no nie wiem, ale ja ciuchów sportowych nie preferuję żeby się zachwycać tego typu sklepami więc nawet nie wiem, cóż to za wspaniałe obniżki tam dają), a co do kosmetyków, komputerów, itd., można się już śmiać?
Ano.

Cytat:

O święta naiwności...

Cytat:
Napisane przez britnay Pokaż wiadomość
Moja wypłata to 200 euro

Polska? Wiecie co, zaczynam myśleć, że rząd celowo to robi, by uzyskać pomoc finansową z innych krajów

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Przeciętny Niemiec, z którym miałam okazję porozmawiać o euro mówi, że to nie jest wcale tak różowo jak podają media. Ceny po wprowadzeniu euro poszybowały w górę tak mocno, że minimalne pensje stały się zwyczajnie śmieszne. Nie chodzi o to, że jest bieda, ale chodzi o to, o czym napisała Szajajaba

A wiesz, że Niemcy tak właśnie przeliczali? Wypłaty przeliczyli aby jak najmniej zapłacić, a ceny zamienili 1:1. Mowa o prywatnych handlowcach, wielkie koncerny nie mogły pozwolić sobie na aż taką samowolkę.

Ja jestem na NIE. Grecja, Włochy i Hiszpania też były "potencjalnie" silnymi krajami a teraz widać, jak źle się dzieje. Ok, media lubią wyolbrzymiać, ale to nie bierze się znikąd.
Poza tym... najniższa krajowa w przeliczeniu na euro nigdy nie wyniesie 400 € netto skoro obecnie jest to niecały 1000 zł ten 1000 jeszcze jakoś brzmi, ale jak koledze z Niemiec miałabym powiedzieć, że zarabiam... ok 250 euro? Nic, tylko się powiesić

---------- Dopisano o 01:19 ---------- Poprzedni post napisano o 01:15 ----------

Jeśli pensje będą miały się zrównać, rynek będzie musiał być bardziej konkurencyjny. To raz.
Druga sprawa, wiele firm z tego powodu przestanie istnieć, bo rynek wyeliminuje najsłabszych. Pracodawcy - prywatnemej firmie, nie uśmiecha się "równać" pensji, bo korzystniej jest przeliczyć. UE nie narzuca minimalnego wynagrodzenia
Niestety wiem
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-11, 08:24   #46
quench
Are you talking to me?!

No to o straszeniu euro ciąg dalszy. Moja siostra już od bardzo dawna mieszka i pracuje w Hiszpanii. Tam też nie było różowo. Niby silny kraj, stabilna gospodarka, ale po wprowadzeniu euro ceny poszły w górę. Nie jakoś tam strasznie, ale średnio o 10-20%. Dla mnie te 10-20 % to dużo.
Inna kwestia - wprowadzenie waluty euro też nie jest takim hop siup Reforma walutowa też kosztuje. I zapłacą za nią podatnicy.
Stary 2011-12-11, 08:51   #47
Konto usunięte

Bo 20% to po prostu JEST bardzo dużo.

Jeśli sam chleb zdrożeje 20%, to pół biedy, zamiast 2zł zapłacę 2,4zł. Ale jeśli zdrożeje chleb, mleko, wędlina, owoce... A zdrożeją, to pewne.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-11, 09:54   #48
MalinowaJulia
BAN stały

UE w znanym nam kształcie już nie istnieje tak naprawdę...

Jestem na NIE - przyjęcie Euro byłoby porażką.
MalinowaJulia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-11, 10:11   #49
Konto usunięte

Ja to w sumie ciekawa jestem, kiedy UE padnie.

A nie macie wrażenia, że przystępując do UE tak naprawdę pozwoliliśmy dobrowolnie na 4 rozbiór RP?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-11, 10:21   #50
britnay
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;30995866]Ja to w sumie ciekawa jestem, kiedy UE padnie.

A nie macie wrażenia, że przystępując do UE tak naprawdę pozwoliliśmy dobrowolnie na 4 rozbiór RP?[/QUOTE]

trafna uwaga ja też mam takie wrażenie
Stary 2011-12-11, 10:46   #51
yoona
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;30980475]P-R-Z-E-C-I-W Zdecydowanie i stanowczo. Polaków w ogromnej części nie stać na życie w zł, a co dopiero w ojro. Teoretycznie wartość pieniądza będzie większa, praktycznie - guzik prawda, ja dostanę może 500 euro wypłaty, a chleb, który kosztuje 3zł, nie zacznie kosztować 50centów tylko... 3 euro, zapewne . BO taka jest mentalność polskich handlowców. Jestem przerażona i modlę się, by euro do nas nie weszło.[/QUOTE]
podpisuje sie pod tym. nie chcialabym dostalac 300Euro wyplaty ( a tyle bym pewnie dostala w przeliczeniu), podczas gdy bezrobotny w Niemczech dostaje prawie 400 zasilku.

Blogowy świat

yoona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-11, 13:58   #52
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Ja to w sumie ciekawa jestem, kiedy UE padnie.

A nie macie wrażenia, że przystępując do UE tak naprawdę pozwoliliśmy dobrowolnie na 4 rozbiór RP?
1. wypluj te słowa. ;-)
2. dziewczyny, gdyby nie realizacje/inwestycje z unijnych środków to by była sytuacja dużo gorsza niż jest obecnie i więcej ludzi byłoby bez pracy.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2011-12-11 o 13:59
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-11, 14:02   #53
kasiaen1
Zadomowienie

Jeden z trafniejszych komentarzy-

"Wyobraźcie sobie państwo, że płonie Pałac Kultury i Nauki im. Józefa Stalina w Warszawie (chyba ta oficjalna nazwa nie została zmieniona, tylko neonem przykryto wyryte w kamieniu imię Wielkiego Językoznawcy). I wyobraźcie sobie, że jakaś stacja telewizyjna nadaje program na żywo, w którym kilku panów namawia nas, że powinniśmy jak najszybciej tam wejść, bo będzie „cieplej” i „widniej”, a i „widok z góry ładniejszy”! Pewnie byśmy powiadomili prokuraturę lub wezwali pogotowie, żeby gościom założyli, jeśli nie kajdanki, to przynajmniej kaftan bezpieczeństwa.
Płonie właśnie Pałac Euro, a w jednej stacji telewizyjnej kilku panów namawia nas, że powinniśmy jak najszybciej do niego wejść, bo to jest warunek „pozostawania w centrum zdarzeń” i „nieznalezienia się na peryferiach”. Nikt nie wzywa ani prokuratora, ani karetki pogotowia, a uczestniczący w rozmowie uczeni mężowie z powagą kiwają głowami."

http://blog.rp.pl/blog/2011/12/06/ro...wiecznie-zywy/
Stary 2011-12-11, 17:14   #54
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ŁAJKA Pokaż wiadomość
Wizja chyba coraz realniejsza (?)

Chciałam zapytać jakie jest Wasze zdanie na temat ?
Za? Przeciw ?
Co tylko ukazuje skale oderwania od rzeczywistosci polskiego rzadu i eurobiurokracji. Kto przy zdrowych zmyslach pcha sie teraz do strefy euro, ktora trzeszczy w szwach i tylko czekac, az panstwa zaczna z niej odpadac.

Jesli Wlochy padna z ich 2bln euro dlugu, to juz nie bedzie zadnej strefy, zeby do niej wchodzic.

Cytat:
Jestem na tak, bo ceny i bez wprowadzenia euro są delikatnie mówiąc, trudno akceptowalne, a, moim zdaniem, gdyby PL nie była w Unii to by bardzo cienko przędła (ja i tak oceniam wartość złotówki patrząc na jej siłę w stosunku do dolara, funta czy euro. Chociaż nie powiem, zastanawia kwestia tych, którzy chcą powrotu do starej waluty).
Co ma jedno do drugiego? W UE mozna byc nie majac euro.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-11, 18:49   #55
kennedy
Zakorzenienie

jestem na NIE
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-11, 21:28   #56
anjuta
Zakorzenienie

zadałam to samo pytanie facetowi od gospodarki na studiach. i wiecie co? powiedział, ze odpowie na nastepnych zajęciach. Od tego czasu minęlo już kilka zajęć, a odpowiedzi nie ma.
Chyba nie wypada mu oficjalnie powiedzieć co o tym na prawdę mysli
anjuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-11, 22:14   #57
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Co ma jedno do drugiego? W UE mozna byc nie majac euro.
po prostu zdaję sobie sprawę z tego, że taki był ogólnie jeden z konceptów przyświecajacych idei wspólnoty europejskiej; z czasem także wspólna waluta.

---------- Dopisano o 00:14 ---------- Poprzedni post napisano o 00:13 ----------

Cytat:
Od tego czasu minęlo już kilka zajęć, a odpowiedzi nie ma.
prędziej obstawiłabym, że po prostu zapomniał. Może też oczywiście nie chcieć się na ten temat wypowiadać oficjalnie, ale w gruncie rzeczy nie ma obowiązku popierania konkretnego z rozwiązań.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-12-11, 22:30   #58
anjuta
Zakorzenienie

Cytat:
po prostu zdaję sobie sprawę z tego, że taki był ogólnie jeden z konceptów przyświecajacych idei wspólnoty europejskiej; z czasem także wspólna waluta.

---------- Dopisano o 00:14 ---------- Poprzedni post napisano o 00:13 ----------

prędziej obstawiłabym, że po prostu zapomniał. Może też oczywiście nie chcieć się na ten temat wypowiadać oficjalnie, ale w gruncie rzeczy nie ma obowiązku popierania konkretnego z rozwiązań.
może i zapomniał, ale pytanie zapisał przy mnie na okłądce od listy obecności
nie wymagałąm poparcia którejkolwiek opcji, tylko przedstawienia z jego punktu widzenia "za" i "przeciw" dla gospodarki i dla ludności na dziś i za parę lat no może za dużo chciałąm
anjuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-11, 22:39   #59
Bakteryika
Wtajemniczenie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;30994930]Bo 20% to po prostu JEST bardzo dużo.

Jeśli sam chleb zdrożeje 20%, to pół biedy, zamiast 2zł zapłacę 2,4zł. Ale jeśli zdrożeje chleb, mleko, wędlina, owoce... A zdrożeją, to pewne.[/QUOTE]

wystarczy ze paliwo pojdzie do gory i pociagnie za soba fale podwyzek

ja juz dawno w Polsce nie mieszkam, ale UK broni sie rekami i nogami przed mysla przejscia na euro
moich rodzicow na niewiele stac przyjemnosci mimo ze oboje pracuja i brat dorzuca sie do mieszkania (wlasnosciowe) a ja dostaje szoku za kazdem pobytem gdzie zakupy spozywcze do domu kosztuja mnie wiecej tyle co stolowanie sie w restauracji na wakacjach (czego dawno juz tez nie robilismy)

z jakichkolwiek wzgledow (historycznych, patriotycznych, politycznych czy ekonomicznych) bedzie to durne posuniecie ze strony polskiego rzadu

Edytowane przez Bakteryika
Czas edycji: 2011-12-12 o 00:06
Bakteryika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-11, 22:40   #60
kobieta_wamp
Wtajemniczenie

Jestem na NIE i nic tego nie zmieni.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości