Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-20, 12:52   #1561
prince_polo
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012

a ja jestem w szpitalu lekarz mnie skierowal jutro bedd miala badania' usg mialam wsio ok serce bije dzidzi ma juz
3cm

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-20, 12:53   #1562
hanjah
Zakorzenienie

A mnie jest ciągle zimno

U nas chyba nie będzie śniegu na Święta. Ale ja tam za śniegiem akurat nie tęsknię
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-20, 13:15   #1563
JolciaKKK
Rozeznanie

GG do JolciaKKK Send a message via Skype™ to JolciaKKK

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
30 XII kolejna wizyta, już nie mogę się doczekać, żeby usłyszeć, że mam już dobre wyniki!
Na pewno wszytko będzie dobrze

Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
ostatnio zjadłam spagetti na obiad i cały dzień się męczyłam, tak było mi nie dobrze, aż musiałam się zmusić aby zwymiotować na siłę aby się lepiej poczuć....
ogólnie to staram się nie narzekać, cieszę się,ze jestem w ciąży, ale czasami po prostu czuję że to za dużo dla mnie... najgorsze jest to, że już pomysłow mi brak na rzeczy do jedzenia... po większości czuję się nie dobrze, ale coś przecież jesc trzeba....
dobra, koniec z marudzeniem

jak tam Wasze przygotowania do Świąt?

w tym roku mam zamiar spróbować pierwszy raz zrobić bigos, a że jesteśmy daleko od rodziny to nie mogę liczyć na pomoc mamy np wiec albo uda się i bedzie on jadalny albo po prostu próbowanie musimy sobie odłożyć na później, prawda jest taka, że mam całkowicie zepsuty smak w ciąży i jestem ciekawa co nam tam wyjdzie
Bigos na pewno wyjdzie dobry to potrawa która zwykle wychodzi nawet największemu laikowi tylko musi się przegryść ze 3 dni po ugotowaniu wtedy jest najlepszy.
Co do mdłości po jedzieniu mam to samo - nieważne co zjem jest mi niedobrze wiać takie uroki ciąży

Cytat:
Napisane przez muminek82 Pokaż wiadomość
Hej,wpadłam się przywitać i zaraz zmykam dalej robić porządki,jutro chcemy przywieżć choinke a u mnie dalej sajgon,wiec póki mam chęci i dobrze się czuje to zabieram się dalej za sprzątanie
Witam i gratuluje nowym Mamusiom
pozdrawiam Was mocniasto póżniej wpadne nadrobić zaległości
szybko waracaj bo przy tym tempie będziesz miała spore zaległości
Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość
Dziewczyny moja głupota nie zna granic. Wczoraj zachciało mi się chipsów orzechowych z biedronki, po prostu poczułam że muszę je mieć - przed ciążą je uwielbiałam. I zjadłam pół paczki wieczorem,dzisiaj rano obudziłam sie z ogromnym bólem głowy. Do tego doszła biegunka i przed chwilą wymioty.
I teraz tak rozmyslam po co ja jadłam te głupie chipsy?? I to na wieczór. A jeśli już chciałam to przecież mogłam zjeść 2-3 i już a nie wtrąbić pół paczki . Jaka ja pazerna jestem
Ja przed ciążą zawsze lubiłam cytrusy a mandarynki i pomarańcze były moimi ulubionymi - teraz mam po nich sraczkę

Cytat:
Napisane przez angel1980 Pokaż wiadomość
Ja jutro do gina ide.8 tydzien.Mam nadzieje uslyszec cos dobrego bo ostatnio lekarz powiedział ze płód jest mały i wyszły mi problemy z tarczyca.Jestem na Euthyroxie.
Będzie dobrze - przesyłam pozytywne fluidki

A mnie dzisiaj czekają zakupy świateczne - menu wigilijne zrobione lista zakupów też - ciekawe ile w tym roku kosztowac będą mnie święta - dotąd jeździłam do rodziców, w tym roku jednak chcemy spędzić wigilję sami - żeby moja córeczka wiedziała że świeta to nie tylko prezenty i wyjazdy do dziadków ...
Zobaczymy

69 68 67,5 65,9 60 58
JolciaKKK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-20, 13:16   #1564
Madison9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
A mnie jest ciągle zimno

U nas chyba nie będzie śniegu na Święta. Ale ja tam za śniegiem akurat nie tęsknię
Hanjah, to moze ze mna jest cos nie tak?! Ja mam lekko podwyzszona temperature, bylam z tym u lekarki to powiedziala, ze to jest normalne i w razie potrzeby, zebym brala panadol!!!
Madison9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-20, 13:47   #1565
asia665
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Madison9 Pokaż wiadomość
Asiu, ja mieszkam w Sydney i tutaj nigdy nie ma sniegu! Teraz mamy lato, ale w tym roku cos sie nie popisuje temp. tylko okolo 28st.C, normalnie jest okolo 40! I wiesz, ja sie ciesze ze takie nieudane lato jest w tym roku, bo w moim stanie, z moimi mdlosciami to upalow bym nie zniosla!
W sumie tesknie za bialymi swietami, moze w przyszlym roku

Dziewczyny, czy jest Wam cieplej niz przed ciaza? Mi jest ciagle goraco!
40 st.C??Ooo szok

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
a ja jestem w szpitalu lekarz mnie skierowal jutro bedd miala badania' usg mialam wsio ok serce bije dzidzi ma juz
3cm
Ooo 3 cm to już wielki mały człowiek

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-20, 13:58   #1566
gooha3
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez izasz-b Pokaż wiadomość
Hurra sprawdziłam już kolokwia 6-ciu grup (x ok. 30 os.) i zostały mi tylko 3 grupy -

Choć i tak pewnie już wszystkie grupy za Tobą.
a mogę wiedzieć czego uczysz??

Jak już było to pytanie to przepraszam. Staram się czytać, ale ostatnio cięzko z czasem u mnie

Cytat:
Napisane przez Balbinka1983 Pokaż wiadomość
Ja jestem jak chodząca kula gazowa nie zdziwię się, jeśli na stałe przylgnie to mnie ksywka PIERDZIUCH Ale co robić... wszystko przez progesteron
a juz myslałąm że ja tylko tak mam

Czasami szczególnie wieczorem to tak mnie nagazuje że wyglądam jakbym w 6 miesiącu była
I nie wiem czy to dlatego że tak brzuch mam naciągnięty po pierwszej ciązy??
Cytat:
No własnie,te owoce.Czyli jednak.Ja upodobałam sobie jabłka ,goldeny oraz mandarynki i pomarancza.Słyszałam ze cytrusy wcale nie sa wskazane w ciazy bo powoduja zgage.Słyszalyscie cos o tym?
.Dzisiaj znowu do 11 spalam......
Pierwszy raz słysze o cytrusach. Zresztą zgagi odpukać nigdy nie miałam, może to chodzi bardziej o zgagę niż o ciąże.

Wiem że jak się karmi trzeba uważać z cytrusami bo mogą uczulać, ale jak dziecku nic się nie dzieje to tez nie ma przeciwskazań.

Troszkę zadroszczę tego spania do 11.
Teraz zamierzam pracować prawie do końca więc spanie mogę powspominać jedynie z poprzedniej ciąży
Cytat:
3cm
trzymam na pewno wszystko bedzie dobrze.

-----------
była mowa o tej krzywej cukrowej to powiem Wam że to nie było takie złe jak dla mnie.
Opiłam się tej glukozy sporo. Pod koniec ciąży lekarz dopiero na moją prośbę zlecił mi badanie cukru i okazało się że mam tą cukrzycę ciążową i wysłał do szpitala na obserwacje tego poziomu cukru. Co chwile miałam te krzywe cukrowe bo nie mogli uwierzyc ze mam taki poziom cukru.

Bede musiała pewnie teraz przypomnieć lekarzowi o tych badaniach.

------------------
Ponowie pytanie. Czy jest tu jakaś mama która prowadzi działalność gospodarczą??
nie wiem jak to wszystko załatwić z zusem, żeby było najlepiej.

W tej chwili jeśli bede na macierzyńskim po opłaceniu wszystkich składek zus zostawi mi ok 100zł a gdzie tu utrzymanie lokalu, opłata za księgową i wyrzywienie dziecka??
Normalnie masakra. Nic tylo zwinąć interes.

Narazie mam w planie żeby mój mąż po 14 tyg. mojego macierzyńskiego przejął reszte i później wychowawczy, tylko nie wiem jak to jest jakby mu się kończyła umowa w trakcie macierzyńskiego?? czy ma szanse na wychowawczy?

---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ----------

Jeśli chodzi o masowanie brzuszka to zgadza się. W szpitalu to tez ciągle słayszałam, ale w szpitalu leżałam na patologi ciązy gdzie każda trzęsła się żeby nie stracić maleństwa. Były tam mamusie które miały przed wczesne skurcze porodowe. Masowanie brzuszka przynosi skutek jak juz coś się zaczyna dziać. Jak ma się juz skurcze.

Nawet żeby przyśpieszyć poród kazano masować brzuch i piersi bo wywołuje to skurcze.

Jak wszystko jest w porządku we wczesnej ciąży i ciąża nie jest zagrozona to myśle że masowanie nie ma takiego znaczenia.

Oprucz masowania skurcze wywołują przytulanki więc uwaga.
Mi jakoś od 3/4 miesiąca po przytulankach zawsze strasznie twardniał brzuch. Na początku taka mała kulka później z wzrostem dzidziusia coraz większa częśc brzucha. Miałam stracha ale lekarz mówił że wszystko ok.

Mareczek 24 II 2010r

Karolinka 23 VIII 2012
gooha3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-20, 14:59   #1567
asia665
Wtajemniczenie

Dziewczyny okazało się ,że jutro do naszego M3 wreszcie przyjeżdża stolarz zamonotwać szafę w sypialni Więc dzisiaj jedziemy z mężem zmyć podłoge i zmieść kurze,bo po tych panelach to masakra.

A dodatkowo okazało się , że zacieka sufit w pokoiku dziecięcym więc deweloper żeby to sprawdzić musiał wyciąć dziure w naszym suficie by dostać się na poddasze ...eh.

W związku z tym dzisiaj będziemy spali u teściów-będziemy mieli okazje żeby pogadać z moją szwagierką i jej mężem.Jutro wrócimy po mojej wizycie także koło 18 powinnam się odezwać.

Dziewczyny błagam o kciuki za jutrzejszą wizyte-są mi bardzo potrzebne,mam nadzieje że maleństwo ładnie podrosło bo po ostatnim pomiarze troche się zmartwiłam,ale jestem dobrej myśli, bo przecież dzieciaczki różnie rosną. Dobra przyznam się- boję się strasznie,nawet mężowi nie mówie o tym bo on chyba nie zrozumiałby tego. Tzn on nie dopuszcza do siebie takich rzeczy ,ze coś mogłoby się stać. Może i dobrze,że ma takie podejście. Ale czasami wydaje mi się,że on nie jest świadomy tych wszystkich zagrożeń jakie moga się przytrafić.
Denerwuje mnie też to,że ja potrzebuje oparcia ,potrzebuje żeby powiedział mi "nie martw się kochanie,wszystko będzie dobrze ,zobaczysz", a on co robi? Przytuli i mówi - nie martw się. Eh. Czasami mam wrażenie,że on chyba ma problem z okazywaniem uczuć.

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-20, 15:02   #1568
muminek82
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja Wam powiem dziewczyny,że świąt nie czuje-to chyba przez brak śniegu Zawsze odkąd pamiętam bym śnieg . Ja nie mowię,żeby od razu były jakies zawieje czy coś ale chociaż lekko mógłby popadać.
Asiu mam to samo,święta bez śniegu są jakieś takie inne brakuje trochę tej atmosfery,żeby tak chociaż troszkę w samą Wigilię popadało
Cytat:
Asiu, ja mieszkam w Sydney i tutaj nigdy nie ma sniegu! Teraz mamy lato, ale w tym roku cos sie nie popisuje temp. tylko okolo 28st.C, normalnie jest okolo 40! I wiesz, ja sie ciesze ze takie nieudane lato jest w tym roku, bo w moim stanie, z moimi mdlosciami to upalow bym nie zniosla!

o kurcze 40 stopni,to rzeczywiście lepiej jak jest chłodniejmi jest cieplej ale tylko rano,tak że muszę okna otwierać i wietrzyć ale już wieczorem kocyk szlafrok i ciepłe skarpetki ubieram
Cytat:
3cm
maluszek rośnie jak na drożdżach!
Asiu trzymam kciuki z całych sił! Nie martw się Kochana wszystko będzie dobrze zobaczysz!a faceci tak mają przeżywają wszystko ale tak w środku nie potrafią tak jak my o wszystkich obawach rozmawiać,ale w głębi duszy przeżywają podobnie.Daj znać odrazu jak wrócisz!

Edytowane przez muminek82
Czas edycji: 2011-12-20 o 15:06
muminek82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-20, 15:21   #1569
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ivoncia16 Pokaż wiadomość
a ja bylam na wizycie dzis
i odebralam wyniki badan
na szczescie wszystko dobrze
moj Ginekolog twierdzi ze mozna wlosy farbowac
Super

Cytat:
Ja Wam powiem dziewczyny,że świąt nie czuje-to chyba przez brak śniegu Zawsze odkąd pamiętam bym śnieg . Ja nie mowię,żeby od razu były jakies zawieje czy coś ale chociaż lekko mógłby popadać.
Ja też zupełnie nie czuję tych świąt Raczej na Wielkanoc to wygląda

Cytat:

Ale Ci zazdroszczę temperatury! Kocham lato i słońce A co do mojej temperatury to raz mi zimno raz gorąco

Cytat:
3cm
Pięknie rośnie! Trzymaj się tam

Cytat:
Dziewczyny błagam o kciuki za jutrzejszą wizyte-są mi bardzo potrzebne,mam nadzieje że maleństwo ładnie podrosło bo po ostatnim pomiarze troche się zmartwiłam,ale jestem dobrej myśli, bo przecież dzieciaczki różnie rosną. Dobra przyznam się- boję się strasznie,nawet mężowi nie mówie o tym bo on chyba nie zrozumiałby tego. Tzn on nie dopuszcza do siebie takich rzeczy ,ze coś mogłoby się stać. Może i dobrze,że ma takie podejście. Ale czasami wydaje mi się,że on nie jest świadomy tych wszystkich zagrożeń jakie moga się przytrafić.
Denerwuje mnie też to,że ja potrzebuje oparcia ,potrzebuje żeby powiedział mi "nie martw się kochanie,wszystko będzie dobrze ,zobaczysz", a on co robi? Przytuli i mówi - nie martw się. Eh. Czasami mam wrażenie,że on chyba ma problem z okazywaniem uczuć.
Trzymam mocno kciuki Na pewno pięknie rośnie!

A ja mam dziś nowy powód do zmartwienia... Prawie nie bolą mnie piersi. Mdłości mam tylko rano, brzuch nie boli, krzyż nie boli...I tak się boję, że mi już objawy ciąży ustępują. Oszaleję do 29
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-20, 15:24   #1570
Balbinka1983
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny okazało się ,że jutro do naszego M3 wreszcie przyjeżdża stolarz zamonotwać szafę w sypialni Więc dzisiaj jedziemy z mężem zmyć podłoge i zmieść kurze,bo po tych panelach to masakra.

A dodatkowo okazało się , że zacieka sufit w pokoiku dziecięcym więc deweloper żeby to sprawdzić musiał wyciąć dziure w naszym suficie by dostać się na poddasze ...eh.

W związku z tym dzisiaj będziemy spali u teściów-będziemy mieli okazje żeby pogadać z moją szwagierką i jej mężem.Jutro wrócimy po mojej wizycie także koło 18 powinnam się odezwać.

Jesteśmy w takiej samej sytuacji - też mam jutro wizytę i USG i powiem Ci, że jak na razie to mam bardzo dużo obaw, że coś może być nie tak z dzieckiem, że nie pozwalam sobie w ogóle na cieszenie się z ciąży... Taki mechanizm obronny myślę, że po 12 tygodniu, po USG z badaniem przezierności karkowej trochę się uspokoję i już zacznę cieszyć mój mąż na wszelki wypadek też na razie się nie ekscytuje, żeby zminimalizować zawód, gdyby coś poszło nie tak.
Co nie znaczy, że nie przeglądam sobie na Allegro wózków i ciuszków hihihi
Balbinka1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-20, 15:26   #1571
prince_polo
Zakorzenienie

a ja mialam dzis straszna biegunke teraz jestem taka glodna ze masakra jakas' glowa mi peka ale chyba to uroki ciazy'

a od kiedy slychac juz serc// pqzez brzuszek na tym co przykladaja? bo innym juz robila pielegniarka a mi nie a tez bym juz chciala

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2011-12-20, 16:06   #1572
ivoncia16
Wtajemniczenie

a mi o dziwo znow jest wygodnie na boku az mnie to zmartwilo
bo ciagle niewygodnie mi sie spalo a teraz to ustalo
brzuch mnie czasami pobolewa ( ale to niby normalne )
30 grudnia mam USG mam nadzieje ze dzidzius zyje bo jak nie to ja nie wiem
ivoncia16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-20, 17:04   #1573
luby957
Raczkowanie

A mi też jest czesto bardzo zimno,ale lekrza mi mowil ze moze to byc od tej mojej tarczycy wiec sie tego trzymam

Dzis z Ama miałyśmy mała wędrówke, pojechałyśmy autobusem na moją uczelnie a póżniej do moich rodziców i wróciłyśmy tez autobusem, także miałyśmy spory spacer przeplatany jazda autobusem. Od rana pada u nas w Lublinie śnieg pruszy i ma tak do jutra rana niby padac I bardzo się ciesze bo też nie lubie świąt bez sniegu bo nie ma takiej atmosfery świątecznje

dziś dowiedziłam się żę moja siostra cioteczna tez jest w ciązy i że ma termin na koniec czerwca takze jak sie urodzi moje malenstwo to bedzie mial kompana albo kompanke w swoim wieku do zabawy
Stary 2011-12-20, 17:18   #1574
ivoncia16
Wtajemniczenie

a u mnie zero sniegu
a tez lubie swieta biale
Stary 2011-12-20, 18:25   #1575
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Mam nadzieje ze mdłosci mina tak jak piszecie kolo 10 tygodnia,bo to jest najgorsze teraz no i ta potrzeba snu.Dzisiaj znowu do 11 spalam......
Ja też mnóstwo śpię. Nawet mniej niż bym chciała, bo jakoś przecież trzeba funkcjonować!
Powiem Ci, ze jest mi już o wiele lepiej, ale do stanu "dobrze" jeszcze niestety daleko.

Cytat:
Napisane przez luby957 Pokaż wiadomość
ja dziś cały czas bym spała ale jestem z sibeie zadowolona bo poprasowałam ubrania i zrobiłam obiad

ja jakiś większych porządków nie robie bo i ne mam na to chęci ani siły ale na szczęscie moze bydzie tylko jedno snaidanie tak jak wam juz pisałam.
I tak szacunek, że poprasowałaś. Ja już dłuuuugo z tym zwlekam. A obiecałam sobie, że już nie będziemy prasować na bieżąco, tylko po praniu. Niestety

Cytat:
a ja bylam na wizycie dzis
i odebralam wyniki badan
na szczescie wszystko dobrze
moj Ginekolog twierdzi ze mozna wlosy farbowac
No to rewelka!

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość

Nie nudzisz się w domu ? w koncu to dopiero początek ciąży... Ja nie wiem, jak sobie poradzę bez pracy, gdybym odpukać musiała siedzieć w domu. Tak czy siak w którymś momencie będę musiała zwolnić tempo. Ehhh.
Nie jestem z tego zadowolona, tym bardziej, że prowadziłam nawet bym powiedziała nadaktywny tryb życia... robię to dla dziecka. To mi wystarcza.

Cytat:
Napisane przez makarona Pokaż wiadomość
Ja niestety nie zrobiłam badania przeciwciał na toksoplazmozę, bo pani w labolatorium powiedziała mi, że robią to jedynie w mieście wojewódzkim w sanepidzie.
Jest tu jakaś dziewczyna ze śląska? Może robiła te badania jeszcze gdzieś indziej?

Tak mnie brat dzisiaj wkurzył, że zaraz się rozbeczę na cały głos. W sobotę umyłam pięknie szafki w swoim pokoju, wypastowałam je pastą do mebli, aby błyszczały i nabrały koloru (to są bardzo stare meble, mają około 50 lat, więc trzeba się przy nich napracować), a on przyszedł z płynem odtłuszczającym i całą tą pastę mi wytarł. A potem jeszcze powiedział, że całą szmatę ma brudną i jak ja to wytarłam. Normalnie mam ochotę go pozbawić tych rączek
Też chciałabym zrobić na toksoplazmozę. Nie wiem właściwie jak to załatwić, pewnie z ginem?
Współczucia za brata!

Cytat:
3cm
Duuuuża dzidzia! Nie ma jak radość z widoku bijącego serducha!
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-20, 18:44   #1576
Linka25
Zakorzenienie

Hej, ja juz sie przedstawiałam, ale rzadko tu zaglądam, może to dziwne ale wole jak najmniej śledzić wszelkie strony i fora związane z ciążą, bo ja mam wybujałą wyobraźnię i jak się jeszcze dodatkowo naczytam różnych rzeczy to już masakra
12 grudnia byłam na pierwszym USG. Lekarka powiedziała ze to 7 tydzień, 9 grudnia robiłam test beta hcg i miałam wynik 42 000 więc odpowiedni dla 7 i 8 tygodnia Termin mam na 28 lipca....

Ach, zapomniałabym, maleństwo w 7 tygodniu miało 1 cm i 1 mm
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-20, 18:46   #1577
izasz-b
Raczkowanie

Uwaga, trochę się rozpiszę!
Cytat:
Napisane przez gooha3 Pokaż wiadomość

Choć i tak pewnie już wszystkie grupy za Tobą.
a mogę wiedzieć czego uczysz??

Jak już było to pytanie to przepraszam. Staram się czytać, ale ostatnio cięzko z czasem u mnie

Teraz zamierzam pracować prawie do końca więc spanie mogę powspominać jedynie z poprzedniej ciąży

-----------
była mowa o tej krzywej cukrowej to powiem Wam że to nie było takie złe jak dla mnie.
------------------
Ponowie pytanie. Czy jest tu jakaś mama która prowadzi działalność gospodarczą??
nie wiem jak to wszystko załatwić z zusem, żeby było najlepiej.

Narazie mam w planie żeby mój mąż po 14 tyg. mojego macierzyńskiego przejął reszte i później wychowawczy, tylko nie wiem jak to jest jakby mu się kończyła umowa w trakcie macierzyńskiego?? czy ma szanse na wychowawczy?
Goha - uczę polityki gospodarczej, ale po wynikach kolokwiów mam wrażenie, że ja coś sobie mówię, robimy jakieś ćwiczenia, a im to wyfruwa z głowy... ale cóż począć, jest niż demograficzny, więc dużo mniej studentów, a przyjmuje się dużo, to potem są efekty - może nie powinnam tak pisać, mam czasem wrażenie, że tylko 20-30% nadaje się na to, żeby studiować, a pozostali powinni zająć się czymś innym... ale to tylko moje przemyślenia...

Co do działalności - wiem, że była taka luka, że kobieta prowadząca działalność gospodarczą, która spodziewała się, że jest w ciąży, zwiększała maksymalnie opłatę składki na ubezpieczenie chorobowe i później na macierzyńskim dostawała zasiłek w wysokości również maksymalnej - coś ok. 5-6 tys zł/m-cznie... ale było o tym dość głośno jakiś czas temu, więc pewnie lukę załatali... co do wychowawczego, to obawiam się, że jest on bezpłatny i nie wiem, czy przysługuje - ale najlepiej zrobisz dzwoniąc na infolinię ZUSu - pewnie będą Cię odsyłać od Annasza do |Kajfasza, ale w końcu uzyskasz odpowiedź...

Ja też miałam takie ambitne plany, ale mój gin mówi, że chyba z nich nici, ale jeszcze nie powiedział, że na 100% będę musiała odpuścić 2 semestr...

Cytat:
Asiu, trzymam kciuki, żeby wszystko było ok, ja też miałam takie obawy - zresztą pisałam o tym w moich postach - byłam dziś na wizycie - opiszę pod... A z mężami to tak jest - mój dziś powiedział, że on się nie przejmuje tym, że coś będzie z dzieckiem nie tak, ale jak ja zniosę ciążę i jak sobie później poradzimy (głównie finansowo) i jeszcze tym, że skoro jesteśmy dość chorowici, to pewnie dziecko też będzie i będziemy się później o jego zdrowie martwić... Faceci tak po prostu mają - martwią się o pragmatyczne rzeczy, a kobiety martwią się na zapas - mój gin powiedział mi dziś, żebym za dużo nie myślała i zamierzam się zastosować do tego - i ja będę zdrowsza i dzidzia też!

Cytat:
a od kiedy slychac juz serc// pqzez brzuszek na tym co przykladaja? bo innym juz robila pielegniarka a mi nie a tez bym juz chciala
prince - kiedy wychodzisz ze szpitala? wszystko ok? nie wiem kiedy można wysłuchać tętna przez brzuch, ale myślę, że mniej więcej wtedy, kiedy robi się usg przez powłoki brzuszne, a nawet później - strzelam -15,16 tydz.?
Ale nie jest to sprawa prosta - zresztą poczytaj, tylko bez tego okropnego wstępu - on jest tylko po to, aby zaszokować: http://www.dzieciowo.pl/2010/07/samo...a-dziecka.html

Cytat:
Ivoncia nie martw się na zapas-dlaczego miałoby być źle - jesteś młoda, zdrowa, wszystko jest na pewno w porządku

Cytat:
Napisane przez luby957 Pokaż wiadomość
A mi też jest czesto bardzo zimno,ale lekrza mi mowil ze moze to byc od tej mojej tarczycy wiec sie tego trzymam

Dzis z Ama miałyśmy mała wędrówke, pojechałyśmy autobusem na moją uczelnie a póżniej do moich rodziców i wróciłyśmy tez autobusem, także miałyśmy spory spacer przeplatany jazda autobusem. Od rana pada u nas w Lublinie śnieg pruszy i ma tak do jutra rana niby padac I bardzo się ciesze bo też nie lubie świąt bez sniegu bo nie ma takiej atmosfery świątecznje
Luby, a jak Ty żyjesz po tym euthyroxie? wszystko ok? zimno Ci może być - przy niedoczynności tak jest - ja nawet teraz, gdy mam wyrównane tsh, mam czasami taką trzęsaczkę z zimna, że szok.
Co do śniegu, to ja chyba wolę żeby w tym roku odpuścił - jak sobie przypomnę co było w tamtą zimę... to ciarki mi przechodzą...

Aha, jeszcze makarona się pytała o punkty pobrań na Śląsku - zobacz Diagnostykę - nawet jeśli nie robią, to pobiorą, wyślą i będziesz miała wynik - sprawdż na stronie: http://www.diag.pl/Nasze-placowki.17.0.html

Ufff, teraz ja
Byłam dziś u gina, bo się stresowałam i martwiłam, że coś jest nie tak, bo mnie boli, bo pulsuje, bo mam jakby skurcze, bo jestem przeziębiona, bo mdłości trochę odpuściły... itd. pewnie to znacie?
Przyjął mnie poza kolejką, wcześniej i zrobił usg - z dzidzią wszystko jest w porządku, tylko ma matkę przewrażliwioną... Jestem w tej chwili w 12 tyg 1 dniu, dzidzia ma 5,5 cm i fika takie koziołki, że aż się popłakałam ze wzruszenia - rusza rączkami, dotyka twarzy, wierzga nóżkami i pokazuje to główkę (mózg symetryczny), to brzuszek (serduszko bije równo), to plecki (widać kręgosłup!). Dostałam takie śliczne zdjęcie twarzy z profilu, że nie mogę się napatrzeć - jestem już sprzedana - zakochana i wreszcie pozwoliłam sobie na chwilę nieśmiałej radości i iskierkę nadziei, że wszystko jednak może być ok. Szyjka macicy długa, trzyma, więc nie ma zagrożenia, wody płodowe w normie... Zostało też zrobione usg genetyczne - czyli ta przezierność fałdu karkowego - w jednym ułożeniu 1 mm, a w najszerszym miejscu 2 mm, a norma jest do 2,5 mm ?(i proszę Was niech mi nikt nie napisze, że jego gin mówił co innego). Są też obecne kostki nosa (chyba tak to zostało określone), więc nie ma zagrożenia zespołem Downa. Kolejna wizyta 12.01. Dziś był bardzo ekscytujący dzień.
Wszystkim forumowiczkom życzę samych dobrych wiadomości i wszystkiego najlepszego. Jeszcze nie składam życzeń świątecznych, ponieważ jeszcze się pojawię

Nie mogłam się powstrzymać:
W 12 tygodniu ciąży w buzi dziecka wykształcają się kubki smakowe. Sprawdź, co jeszcze dzieje się w 12 tygodniu ciąży! http://www.mamazone.pl/tv/film,4615,...lodnienia.aspx

9.07.2012 przyszła na świat moja kochana córeczka Basia waga 3300 g (wg usg 3800 g).

Edytowane przez izasz-b
Czas edycji: 2011-12-20 o 18:56
izasz-b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-20, 19:02   #1578
prince_polo
Zakorzenienie

izasz b wychndze niewiem kiedy jutqo mam wyniki to sie dowiem'
ciesze si ze u ciebie wsio ok z dzidzia ja mam genetyczne 9 stycznia'

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2011-12-20, 19:40   #1579
Irmusia81
Zakorzenienie

Izasz b gratuluję Wspaniałe wiadomości! Myślę, że spokojnie możesz odetchnąć. Dzidzia rośnie i jest zdrowa. Czego chcieć więcej Ale Ci zazdroszczę, że już 13 tydzień zaczęłaś

---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ----------

Cytat:
izasz b wychndze niewiem kiedy jutqo mam wyniki to sie dowiem'
ciesze si ze u ciebie wsio ok z dzidzia ja mam genetyczne 9 stycznia'
A jakie badania Ci robili? Ja mam genetyczne umówione na 11 stycznia.
Stary 2011-12-20, 19:54   #1580
ooolllccciiiaaa
Wtajemniczenie

Ja też strasznie martwie się czy wszystko ok z dzidzią, wczoraj miałam mocne kłucia w podbrzuszu z lewej strony, ale wyczytałam że to wiązadła macicy się rozszerzają i to normalne.. Wizytę mam dopiero 2 stycznia a usg nie miałam już miesiąc i jak tu się nie martwić
Prince i jak badania? duży już ten Twój maluszek
Izasz b gratuluje
ooolllccciiiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-20, 20:01   #1581
ivoncia16
Wtajemniczenie

Linka25

a moja dzidzia w 7 tyg miala tylko 8 mm :/
to nie malo?
30 grudnia mam USG mam nadzieje ze jest ok i ze rosnie
Stary 2011-12-20, 20:12   #1582
nicki86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez izasz-b Pokaż wiadomość
Dostałam takie śliczne zdjęcie twarzy z profilu, że nie mogę się napatrzeć - jestem już sprzedana - zakochana i wreszcie pozwoliłam sobie na chwilę nieśmiałej radości i iskierkę nadziei, że wszystko jednak może być ok.
Jak możesz zrób skan, albo zdjęcie syknij tej fotki też chcę zobaczyć!!

ivoncia16, jak dobrze pamiętam to u mnie niecały cm chyba ok 9mm więc nie panikuj
nicki86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-20, 20:17   #1583
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ooolllccciiiaaa Pokaż wiadomość
Ja też strasznie martwie się czy wszystko ok z dzidzią, wczoraj miałam mocne kłucia w podbrzuszu z lewej strony, ale wyczytałam że to wiązadła macicy się rozszerzają i to normalne.. Wizytę mam dopiero 2 stycznia a usg nie miałam już miesiąc i jak tu się nie martwić
Prince i jak badania? duży już ten Twój maluszek
Izasz b gratuluje
Oj wiem co czujesz. Każda z nas się martwi. Albo tym, że coś boli albo, że nie boli. Ale trzeba wierzyć, że jest dobrze. I dzidzia rośnie

Cytat:
Linka25

to nie malo?
Na pewno rośnie Mój maluch pod koniec 7 tyg miał 7 mm i było ok zdaniem gina, więc u Ciebie na pewno też Teraz już powinny być całkiem spore te nasze Okruszki
Stary 2011-12-20, 20:28   #1584
luby957
Raczkowanie

ja po tym leku na tarczyce czuje si eok, biore go zaraz po przebudzeniu pozniej sobie zapodaje luteinke takze leze jeszcze z godz ale chyba nie mam zadnych skutkow obocznych , przynajmniej tak mis ie wydaje

ja niby dzis wedlug om zaczelam 12 tydz wiec mam nadzieje zenie bede sie meczyc juz niedlugo z nudnosciami i wymiotami bo dzis znowu przytulalam sie do muszli i az mi lzy z oczu lecialy bo nei mialam czym a dalej mnie rwało
dzis TŻ ma wczesniej wrocic z pracy (po 21) wiec sie poprzytulamy moze, bo juz mi mowil ze bardzo mu tego brakuje zeby sie poprzytulac do golego cialka a nei caly czas w pizamie i jeszcze sie do niego odwracam
mi w sumie go szkoda, bo przeciez nie jest niczemu winien ze sie tak czuje, po prostu dzidziuch taki od brzuszka wredotka mala i juz, ale moze jakos sie dzis zawezme i bedzie fajnie i moze nawet sie zrobi

no juz lece bo musze jeszcze malej dzis umyc wloski z czym jest troche roboty bo nie lubi i musze uzywac jakiejs tajmenej zeby bez problemu dala umyc i bez placzu

takze zycze Wam milej nocki i do jutra
Stary 2011-12-20, 20:38   #1585
Irmusia81
Zakorzenienie

luby miłej nocki I miłych wrażeń

Bosh... jaka ja jestem głodna... A o 19 jadłam kanapki...

Edytowane przez Irmusia81
Czas edycji: 2011-12-20 o 20:39
Stary 2011-12-20, 20:50   #1586
prince_polo
Zakorzenienie

ja mam jutro badania' krew mocz i bedd pila glukoze na czczo az 75 masakra' ble

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2011-12-20, 20:50   #1587
muminek82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Balbinka1983 Pokaż wiadomość
Jesteśmy w takiej samej sytuacji - też mam jutro wizytę i USG i powiem Ci, że jak na razie to mam bardzo dużo obaw, że coś może być nie tak z dzieckiem, że nie pozwalam sobie w ogóle na cieszenie się z ciąży... Taki mechanizm obronny myślę, że po 12 tygodniu, po USG z badaniem przezierności karkowej trochę się uspokoję i już zacznę cieszyć mój mąż na wszelki wypadek też na razie się nie ekscytuje, żeby zminimalizować zawód, gdyby coś poszło nie tak.
Co nie znaczy, że nie przeglądam sobie na Allegro wózków i ciuszków hihihi
Balbinka trzymam kciuki za wizytęwszystko będzie dobrze!
Cytat:
ja też mam 30tego usg i jż nie mogę sie doczekać!
Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Hej, ja juz sie przedstawiałam, ale rzadko tu zaglądam, może to dziwne ale wole jak najmniej śledzić wszelkie strony i fora związane z ciążą, bo ja mam wybujałą wyobraźnię i jak się jeszcze dodatkowo naczytam różnych rzeczy to już masakra
12 grudnia byłam na pierwszym USG. Lekarka powiedziała ze to 7 tydzień, 9 grudnia robiłam test beta hcg i miałam wynik 42 000 więc odpowiedni dla 7 i 8 tygodnia Termin mam na 28 lipca....

Ach, zapomniałabym, maleństwo w 7 tygodniu miało 1 cm i 1 mm
oby jak najwięcej takich dobrych wiadomości!!!
izasz-b wspaniałe wiadomości super wyniki pięknie,ciesze się razem z Tobą!!ja jestem o jeden dzień w "młodszej" ciąży od Ciebie a na kiedy masz termin porodu wg usg?

Edytowane przez muminek82
Czas edycji: 2011-12-20 o 20:51
muminek82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-20, 20:55   #1588
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
ja mam jutro badania' krew mocz i bedd pila glukoze na czczo az 75 masakra' ble
O! A czemu glukozę? Przecież to badanie robi się chyba po 24 tyg Istnieje podejrzenie cukrzycy ciążowej u Ciebie?

Zmykam się położyć, bo jutro długi i ciężki dzień przede mną. Dobranoc

Edytowane przez Irmusia81
Czas edycji: 2011-12-20 o 20:56
Stary 2011-12-20, 21:14   #1589
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Linka25

to nie malo?
Ja oczywiście już próbowałam w necie szukać "prawidłowych" rozmiarów dla poszczególnych tygodni ciaży... Ale ciężko coś sensownego wyszukać, dane są rozbieżne.
Maluszek szybko rośnie, moze u Ciebie mógł to byc początek 7 tyg a u mnie koniec 7 tyg? To tylko przykład. Powodów moze byc wiele. Zresztą szacowanie wieku ciąży jest tylko orientacyjne i to głownie zreszta szacuje sie na podstawie UGS i "wymiarów" malucha? Ja już nic z tego nie rozumiem, może ktoś wie o co w tym chodzi?

---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ----------

Cytat:
Napisane przez ooolllccciiiaaa Pokaż wiadomość
Hej dziewczynki!
Wczoraj byłam u mojej gin z wynikami badań krwi, moczu, toxo, hbs i wszystko ok, kazała mi zacząć przyjmować preparat witaminowy z kwasami omega 3 (ponoć bardzo ważne dla rozwoju maluszka) i kupiłam Pharmaton Maturelle.
Oprócz tego zleciła mi wykonanie usg genetycznego u innej gin która ma super dokładny sprzęt i zapisałam się na to usg 3d na 2 stycznia już się nie mogę doczekać, to będzie 12t6d ciąży więc sobie z mężem pooglądamy maluszka
Rosną Wam już brzuszki??? Mi już się zaokrągla
ja też biorę omega 3 ale nie przesadzam z tabletkami, biore właściwie tylko kwas foliowy no i nutrof ze wzg na oczy
jem śledzie, ryby i orzechy włoskie - zawieraja najwiecej omega 3, lepsze to od tabletek

Spójrzcie na to: Pewne jest to, że kobieta w ciąży potrzebuje dużo witamin, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Jednakże są dwie teorie dotyczące przyjmowania witamin w ciąży. Jedna, która sugeruje, że kobieta w ciąży powinna przyjmować wyłącznie witaminy pochodzące z natury (np. jedząc odpowiednie owoce, warzywa), gdyż uznaje ona, że substancje łączące witaminy w tabletkę mogą zaszkodzić dziecku. Druga, która zakłada, że zapotrzebowanie na witaminy u kobiety w ciąży jest tak duże, iż zawsze niezbędne jest przyjmowanie preparatów uzupełniających, bo tylko one są w stanie w pełni zaspokoić potrzeby dziecka na witaminy.

I to: Jak najbardziej kobieta w ciąży powinna dbać nie tylko o to, aby dostarczyć niezbędnych witamin dla dziecka, ale również o to, aby ich nie przedawkować. Od dawna wiadomo, że nadmiar witamin może być równie szkodliwy jak ich niedobór. Stąd też wszystkie preparaty witaminowe (w tym i herbatki) należy zażywać jedynie po konsultacji z lekarzem, który powinien być zapoznany z dietą stosowaną przez pacjentkę.

Edytowane przez Linka25
Czas edycji: 2011-12-20 o 21:18
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-20, 21:18   #1590
izasz-b
Raczkowanie

Dzięki dziewczynki za miłe słowa. Tylko Wy możecie zrozumieć jak bardzo się cieszę!
Muminek - termin porodu mi się przesuwa - co usg to do porodu 2-3 dni bliżej. Na 1 usg było 7.7 na drugim 5.7 a dziś 2.7. M am nadzieję, że jak mnie cofnie do czerwca to mnie nie wyrzucicie z forum
Irmusia - ja też się cieszę, że to już początek 13 tyg. i że dzidzia jest zdrowa...
Ivoncia - wszystko jest w porzadku - 7mm to całkiem sporo już 5 mm w 7 tyg. jest ok.
Luby - miłej i gorącej nocki mój tż dziś wyjechał i wróci dopiero jutro wieczorem...
PrincePolo - mnie ta impreza glukozowa w czwartek czeka- blee, bez cytryny nie podchodź - daj mi znać jak to zniosłaś, bo mnie to dosyć martwi, czy przypadkiem nie będę pawiować...
OOOlllccciiiaaa trzymam kciuki - musi być dobrze!! ja też miałam i mam nadal właśnie takie okropne kłucia w dole brzucha i one mnie przerażały - ale okazało się, że wszystko jest ok i tak ma być - mam brać buscopan - nawet do 5 dziennie i najlepiej się położyć na chwilkę i powinno minąć (i tak faktycznie jest, nawet bez buscopanu).
Nicki, ja chętnie się pochwalę, ale jak tu załączać zdjęcia??? gdzieś mogę uploadować i podlinkować? daj znać jeśli masz pojęcie a prześlę Wam zdjęcie (ups, ale mi się rymnęło

9.07.2012 przyszła na świat moja kochana córeczka Basia waga 3300 g (wg usg 3800 g).
izasz-b jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości