|
|
#1561 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012
a ja jestem w szpitalu lekarz mnie skierowal jutro bedd miala badania' usg mialam wsio ok serce bije dzidzi ma juz
3cm
|
#1562 |
|
Zakorzenienie
|
A mnie jest ciągle zimno
![]() U nas chyba nie będzie śniegu na Święta. Ale ja tam za śniegiem akurat nie tęsknię
|
|
|
|
#1563 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Co do mdłości po jedzieniu mam to samo - nieważne co zjem jest mi niedobrze wiać takie uroki ciąży ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
A mnie dzisiaj czekają zakupy świateczne - menu wigilijne zrobione lista zakupów też - ciekawe ile w tym roku kosztowac będą mnie święta - dotąd jeździłam do rodziców, w tym roku jednak chcemy spędzić wigilję sami - żeby moja córeczka wiedziała że świeta to nie tylko prezenty i wyjazdy do dziadków ... Zobaczymy
|
|
#1564 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1565 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1566 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Choć i tak pewnie już wszystkie grupy za Tobą. a mogę wiedzieć czego uczysz?? Jak już było to pytanie to przepraszam. Staram się czytać, ale ostatnio cięzko z czasem u mnie Cytat:
a juz myslałąm że ja tylko tak mam ![]() Czasami szczególnie wieczorem to tak mnie nagazuje że wyglądam jakbym w 6 miesiącu była ![]() I nie wiem czy to dlatego że tak brzuch mam naciągnięty po pierwszej ciązy?? Cytat:
Wiem że jak się karmi trzeba uważać z cytrusami bo mogą uczulać, ale jak dziecku nic się nie dzieje to tez nie ma przeciwskazań. Troszkę zadroszczę tego spania do 11. Teraz zamierzam pracować prawie do końca więc spanie mogę powspominać jedynie z poprzedniej ciąży ![]() Cytat:
na pewno wszystko bedzie dobrze.----------- była mowa o tej krzywej cukrowej to powiem Wam że to nie było takie złe jak dla mnie. Opiłam się tej glukozy sporo. Pod koniec ciąży lekarz dopiero na moją prośbę zlecił mi badanie cukru i okazało się że mam tą cukrzycę ciążową i wysłał do szpitala na obserwacje tego poziomu cukru. Co chwile miałam te krzywe cukrowe bo nie mogli uwierzyc ze mam taki poziom cukru. Bede musiała pewnie teraz przypomnieć lekarzowi o tych badaniach. ------------------ Ponowie pytanie. Czy jest tu jakaś mama która prowadzi działalność gospodarczą?? nie wiem jak to wszystko załatwić z zusem, żeby było najlepiej. W tej chwili jeśli bede na macierzyńskim po opłaceniu wszystkich składek zus zostawi mi ok 100zł Normalnie masakra. Nic tylo zwinąć interes. Narazie mam w planie żeby mój mąż po 14 tyg. mojego macierzyńskiego przejął reszte i później wychowawczy, tylko nie wiem jak to jest jakby mu się kończyła umowa w trakcie macierzyńskiego?? czy ma szanse na wychowawczy? ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Jeśli chodzi o masowanie brzuszka to zgadza się. W szpitalu to tez ciągle słayszałam, ale w szpitalu leżałam na patologi ciązy gdzie każda trzęsła się żeby nie stracić maleństwa. Były tam mamusie które miały przed wczesne skurcze porodowe. Masowanie brzuszka przynosi skutek jak juz coś się zaczyna dziać. Jak ma się juz skurcze. Nawet żeby przyśpieszyć poród kazano masować brzuch i piersi bo wywołuje to skurcze. Jak wszystko jest w porządku we wczesnej ciąży i ciąża nie jest zagrozona to myśle że masowanie nie ma takiego znaczenia. Oprucz masowania skurcze wywołują przytulanki więc uwaga.Mi jakoś od 3/4 miesiąca po przytulankach zawsze strasznie twardniał brzuch. Na początku taka mała kulka później z wzrostem dzidziusia coraz większa częśc brzucha. Miałam stracha ale lekarz mówił że wszystko ok.
|
|
#1567 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny okazało się ,że jutro do naszego M3 wreszcie przyjeżdża stolarz zamonotwać szafę w sypialni
Więc dzisiaj jedziemy z mężem zmyć podłoge i zmieść kurze,bo po tych panelach to masakra.A dodatkowo okazało się , że zacieka sufit w pokoiku dziecięcym więc deweloper żeby to sprawdzić musiał wyciąć dziure w naszym suficie by dostać się na poddasze ...eh. W związku z tym dzisiaj będziemy spali u teściów-będziemy mieli okazje żeby pogadać z moją szwagierką i jej mężem.Jutro wrócimy po mojej wizycie także koło 18 powinnam się odezwać. Dziewczyny błagam o kciuki za jutrzejszą wizyte-są mi bardzo potrzebne,mam nadzieje że maleństwo ładnie podrosło bo po ostatnim pomiarze troche się zmartwiłam,ale jestem dobrej myśli, bo przecież dzieciaczki różnie rosną. Dobra przyznam się- boję się strasznie,nawet mężowi nie mówie o tym bo on chyba nie zrozumiałby tego. Tzn on nie dopuszcza do siebie takich rzeczy ,ze coś mogłoby się stać. Może i dobrze,że ma takie podejście. Ale czasami wydaje mi się,że on nie jest świadomy tych wszystkich zagrożeń jakie moga się przytrafić. Denerwuje mnie też to,że ja potrzebuje oparcia ,potrzebuje żeby powiedział mi "nie martw się kochanie,wszystko będzie dobrze ,zobaczysz", a on co robi? Przytuli i mówi - nie martw się. Eh. Czasami mam wrażenie,że on chyba ma problem z okazywaniem uczuć.
|
#1568 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
mi jest cieplej ale tylko rano,tak że muszę okna otwierać i wietrzyć ale już wieczorem kocyk szlafrok i ciepłe skarpetki ubieram![]() Cytat:
maluszek rośnie jak na drożdżach!Asiu trzymam kciuki z całych sił! Nie martw się Kochana wszystko będzie dobrze zobaczysz!a faceci tak mają przeżywają wszystko ale tak w środku nie potrafią tak jak my o wszystkich obawach rozmawiać,ale w głębi duszy przeżywają podobnie.Daj znać odrazu jak wrócisz!
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20110430040119.html http://www.suwaczki.com/tickers/mhsv3e5elv15wq8s.png Edytowane przez muminek82 Czas edycji: 2011-12-20 o 15:06 |
|||
|
|
|
#1569 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Raczej na Wielkanoc to wyglądaCytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A ja mam dziś nowy powód do zmartwienia... Prawie nie bolą mnie piersi. Mdłości mam tylko rano, brzuch nie boli, krzyż nie boli...I tak się boję, że mi już objawy ciąży ustępują. Oszaleję do 29
|
|
#1570 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i powiem Ci, że jak na razie to mam bardzo dużo obaw, że coś może być nie tak z dzieckiem, że nie pozwalam sobie w ogóle na cieszenie się z ciąży... Taki mechanizm obronny myślę, że po 12 tygodniu, po USG z badaniem przezierności karkowej trochę się uspokoję i już zacznę cieszyć mój mąż na wszelki wypadek też na razie się nie ekscytuje, żeby zminimalizować zawód, gdyby coś poszło nie tak. Co nie znaczy, że nie przeglądam sobie na Allegro wózków i ciuszków hihihi
|
|
|
|
|
#1571 |
|
Zakorzenienie
|
a ja mialam dzis straszna biegunke teraz jestem taka glodna ze masakra jakas' glowa mi peka ale chyba to uroki ciazy'
a od kiedy slychac juz serc// pqzez brzuszek na tym co przykladaja? bo innym juz robila pielegniarka a mi nie a tez bym juz chciala
|
#1572 |
|
Wtajemniczenie
|
a mi o dziwo znow jest wygodnie na boku az mnie to zmartwilo
bo ciagle niewygodnie mi sie spalo a teraz to ustalo brzuch mnie czasami pobolewa ( ale to niby normalne ) 30 grudnia mam USG mam nadzieje ze dzidzius zyje bo jak nie to ja nie wiem
|
|
|
|
#1573 |
|
Raczkowanie
|
A mi też jest czesto bardzo zimno,ale lekrza mi mowil ze moze to byc od tej mojej tarczycy wiec sie tego trzymam
Dzis z Ama miałyśmy mała wędrówke, pojechałyśmy autobusem na moją uczelnie a póżniej do moich rodziców i wróciłyśmy tez autobusem, także miałyśmy spory spacer przeplatany jazda autobusem. Od rana pada u nas w Lublinie śnieg pruszy i ma tak do jutra rana niby padac ![]() dziś dowiedziłam się żę moja siostra cioteczna tez jest w ciązy i że ma termin na koniec czerwca takze jak sie urodzi moje malenstwo to bedzie mial kompana albo kompanke w swoim wieku do zabawy
|
#1574 |
|
Wtajemniczenie
|
a u mnie zero sniegu
![]() a tez lubie swieta biale |
|
|
|
#1575 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiem Ci, ze jest mi już o wiele lepiej, ale do stanu "dobrze" jeszcze niestety daleko. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Współczucia za brata! Duuuuża dzidzia! Nie ma jak radość z widoku bijącego serducha! |
|||||
|
|
|
#1576 |
|
Zakorzenienie
|
Hej, ja juz sie przedstawiałam, ale rzadko tu zaglądam, może to dziwne ale wole jak najmniej śledzić wszelkie strony i fora związane z ciążą, bo ja mam wybujałą wyobraźnię i jak się jeszcze dodatkowo naczytam różnych rzeczy to już masakra
![]() 12 grudnia byłam na pierwszym USG. Lekarka powiedziała ze to 7 tydzień, 9 grudnia robiłam test beta hcg i miałam wynik 42 000 więc odpowiedni dla 7 i 8 tygodnia Termin mam na 28 lipca....Ach, zapomniałabym, maleństwo w 7 tygodniu miało 1 cm i 1 mm
|
|
|
|
#1577 | |||||
|
Raczkowanie
|
Uwaga, trochę się rozpiszę!
![]() Cytat:
Co do działalności - wiem, że była taka luka, że kobieta prowadząca działalność gospodarczą, która spodziewała się, że jest w ciąży, zwiększała maksymalnie opłatę składki na ubezpieczenie chorobowe i później na macierzyńskim dostawała zasiłek w wysokości również maksymalnej - coś ok. 5-6 tys zł/m-cznie... ale było o tym dość głośno jakiś czas temu, więc pewnie lukę załatali... co do wychowawczego, to obawiam się, że jest on bezpłatny i nie wiem, czy przysługuje - ale najlepiej zrobisz dzwoniąc na infolinię ZUSu - pewnie będą Cię odsyłać od Annasza do |Kajfasza, ale w końcu uzyskasz odpowiedź... Ja też miałam takie ambitne plany, ale mój gin mówi, że chyba z nich nici, ale jeszcze nie powiedział, że na 100% będę musiała odpuścić 2 semestr... Cytat:
i zamierzam się zastosować do tego - i ja będę zdrowsza i dzidzia też!![]() Cytat:
Ale nie jest to sprawa prosta - zresztą poczytaj, tylko bez tego okropnego wstępu - on jest tylko po to, aby zaszokować: http://www.dzieciowo.pl/2010/07/samo...a-dziecka.html Cytat:
Cytat:
Co do śniegu, to ja chyba wolę żeby w tym roku odpuścił - jak sobie przypomnę co było w tamtą zimę... to ciarki mi przechodzą... Aha, jeszcze makarona się pytała o punkty pobrań na Śląsku - zobacz Diagnostykę - nawet jeśli nie robią, to pobiorą, wyślą i będziesz miała wynik - sprawdż na stronie: http://www.diag.pl/Nasze-placowki.17.0.html Ufff, teraz ja ![]() Byłam dziś u gina, bo się stresowałam i martwiłam, że coś jest nie tak, bo mnie boli, bo pulsuje, bo mam jakby skurcze, bo jestem przeziębiona, bo mdłości trochę odpuściły... itd. pewnie to znacie? Przyjął mnie poza kolejką, wcześniej i zrobił usg - z dzidzią wszystko jest w porządku, tylko ma matkę przewrażliwioną... Jestem w tej chwili w 12 tyg 1 dniu, dzidzia ma 5,5 cm i fika takie koziołki, że aż się popłakałam ze wzruszenia - rusza rączkami, dotyka twarzy, wierzga nóżkami i pokazuje to główkę (mózg symetryczny), to brzuszek (serduszko bije równo), to plecki (widać kręgosłup!). Dostałam takie śliczne zdjęcie twarzy z profilu, że nie mogę się napatrzeć - jestem już sprzedana - zakochana i wreszcie pozwoliłam sobie na chwilę nieśmiałej radości i iskierkę nadziei, że wszystko jednak może być ok. Szyjka macicy długa, trzyma, więc nie ma zagrożenia, wody płodowe w normie... Zostało też zrobione usg genetyczne - czyli ta przezierność fałdu karkowego - w jednym ułożeniu 1 mm, a w najszerszym miejscu 2 mm, a norma jest do 2,5 mm ?(i proszę Was niech mi nikt nie napisze, że jego gin mówił co innego). Są też obecne kostki nosa (chyba tak to zostało określone), więc nie ma zagrożenia zespołem Downa. Kolejna wizyta 12.01. Dziś był bardzo ekscytujący dzień. Wszystkim forumowiczkom życzę samych dobrych wiadomości i wszystkiego najlepszego. Jeszcze nie składam życzeń świątecznych, ponieważ jeszcze się pojawię ![]() Nie mogłam się powstrzymać: W 12 tygodniu ciąży w buzi dziecka wykształcają się kubki smakowe. Sprawdź, co jeszcze dzieje się w 12 tygodniu ciąży! http://www.mamazone.pl/tv/film,4615,...lodnienia.aspx
PCOs, Hashimoto, i inne ale ..... cuda się zdarzają - zostanę mamą 9.07.2012 przyszła na świat moja kochana córeczka Basia Edytowane przez izasz-b Czas edycji: 2011-12-20 o 18:56 |
|||||
|
|
|
#1578 |
|
Zakorzenienie
|
izasz b wychndze niewiem kiedy jutqo mam wyniki to sie dowiem'
ciesze si ze u ciebie wsio ok z dzidzia ja mam genetyczne 9 stycznia'
|
#1579 |
|
Zakorzenienie
|
Izasz b gratuluję
Wspaniałe wiadomości! Myślę, że spokojnie możesz odetchnąć. Dzidzia rośnie i jest zdrowa. Czego chcieć więcej Ale Ci zazdroszczę, że już 13 tydzień zaczęłaś---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ---------- A jakie badania Ci robili? Ja mam genetyczne umówione na 11 stycznia.
|
#1580 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też strasznie martwie się czy wszystko ok z dzidzią, wczoraj miałam mocne kłucia w podbrzuszu z lewej strony, ale wyczytałam że to wiązadła macicy się rozszerzają i to normalne.. Wizytę mam dopiero 2 stycznia a usg nie miałam już miesiąc i jak tu się nie martwić
Prince i jak badania? duży już ten Twój maluszek Izasz b gratuluje
|
|
|
|
#1581 |
|
Wtajemniczenie
|
Linka25
a moja dzidzia w 7 tyg miala tylko 8 mm :/ to nie malo? 30 grudnia mam USG mam nadzieje ze jest ok i ze rosnie
|
|
|
|
#1582 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
też chcę zobaczyć!!![]() ivoncia16, jak dobrze pamiętam to u mnie niecały cm chyba ok 9mm więc nie panikuj
|
|
|
|
|
#1583 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1584 |
|
Raczkowanie
|
ja po tym leku na tarczyce czuje si eok, biore go zaraz po przebudzeniu pozniej sobie zapodaje luteinke takze leze jeszcze z godz
ale chyba nie mam zadnych skutkow obocznych , przynajmniej tak mis ie wydaje ja niby dzis wedlug om zaczelam 12 tydz wiec mam nadzieje zenie bede sie meczyc juz niedlugo z nudnosciami i wymiotami bo dzis znowu przytulalam sie do muszli i az mi lzy z oczu lecialy bo nei mialam czym a dalej mnie rwało dzis TŻ ma wczesniej wrocic z pracy (po 21) wiec sie poprzytulamy moze, bo juz mi mowil ze bardzo mu tego brakuje zeby sie poprzytulac do golego cialka a nei caly czas w pizamie i jeszcze sie do niego mi w sumie go szkoda, bo przeciez nie jest niczemu winien ze sie tak czuje, po prostu dzidziuch taki od brzuszka wredotka mala i juz, ale moze jakos sie dzis zawezme i bedzie fajnie no juz lece bo musze jeszcze malej dzis umyc wloski z czym jest troche roboty bo nie lubi i musze uzywac jakiejs tajmenej takze zycze Wam milej nocki i do jutra
|
#1585 |
|
Zakorzenienie
|
luby miłej nocki
I miłych wrażeń![]() Bosh... jaka ja jestem głodna... A o 19 jadłam kanapki...
Leoś http://www.suwaczki.com/tickers/j5rb2n0a3th34quw.png Franio http://www.suwaczki.com/tickers/j5rb2n0a3h9hdz85.png Edytowane przez Irmusia81 Czas edycji: 2011-12-20 o 20:39 |
|
|
|
#1586 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam jutro badania' krew mocz i bedd pila glukoze na czczo az 75 masakra' ble
|
#1587 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wszystko będzie dobrze!Cytat:
Cytat:
![]() izasz-b wspaniałe wiadomości super wyniki pięknie,ciesze się razem z Tobą!!ja jestem o jeden dzień w "młodszej" ciąży od Ciebie a na kiedy masz termin porodu wg usg?
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20110430040119.html http://www.suwaczki.com/tickers/mhsv3e5elv15wq8s.png Edytowane przez muminek82 Czas edycji: 2011-12-20 o 20:51 |
|||
|
|
|
#1588 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Istnieje podejrzenie cukrzycy ciążowej u Ciebie?Zmykam się położyć, bo jutro długi i ciężki dzień przede mną. Dobranoc
Leoś http://www.suwaczki.com/tickers/j5rb2n0a3th34quw.png Franio http://www.suwaczki.com/tickers/j5rb2n0a3h9hdz85.png Edytowane przez Irmusia81 Czas edycji: 2011-12-20 o 20:56 |
|
|
|
|
#1589 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Maluszek szybko rośnie, moze u Ciebie mógł to byc początek 7 tyg a u mnie koniec 7 tyg? To tylko przykład. Powodów moze byc wiele. Zresztą szacowanie wieku ciąży jest tylko orientacyjne i to głownie zreszta szacuje sie na podstawie UGS i "wymiarów" malucha? Ja już nic z tego nie rozumiem, może ktoś wie o co w tym chodzi? ---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ---------- Cytat:
jem śledzie, ryby i orzechy włoskie - zawieraja najwiecej omega 3, lepsze to od tabletek Spójrzcie na to: Pewne jest to, że kobieta w ciąży potrzebuje dużo witamin, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Jednakże są dwie teorie dotyczące przyjmowania witamin w ciąży. Jedna, która sugeruje, że kobieta w ciąży powinna przyjmować wyłącznie witaminy pochodzące z natury (np. jedząc odpowiednie owoce, warzywa), gdyż uznaje ona, że substancje łączące witaminy w tabletkę mogą zaszkodzić dziecku. Druga, która zakłada, że zapotrzebowanie na witaminy u kobiety w ciąży jest tak duże, iż zawsze niezbędne jest przyjmowanie preparatów uzupełniających, bo tylko one są w stanie w pełni zaspokoić potrzeby dziecka na witaminy. I to: Jak najbardziej kobieta w ciąży powinna dbać nie tylko o to, aby dostarczyć niezbędnych witamin dla dziecka, ale również o to, aby ich nie przedawkować. Od dawna wiadomo, że nadmiar witamin może być równie szkodliwy jak ich niedobór. Stąd też wszystkie preparaty witaminowe (w tym i herbatki) należy zażywać jedynie po konsultacji z lekarzem, który powinien być zapoznany z dietą stosowaną przez pacjentkę. Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2011-12-20 o 21:18 |
||
|
|
|
#1590 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczynki za miłe słowa. Tylko Wy możecie zrozumieć jak bardzo się cieszę!
Muminek - termin porodu mi się przesuwa - co usg to do porodu 2-3 dni bliżej. Na 1 usg było 7.7 na drugim 5.7 a dziś 2.7. M am nadzieję, że jak mnie cofnie do czerwca to mnie nie wyrzucicie z forum ![]() Irmusia - ja też się cieszę, że to już początek 13 tyg. i że dzidzia jest zdrowa... Ivoncia - wszystko jest w porzadku - 7mm to całkiem sporo już 5 mm w 7 tyg. jest ok.Luby - miłej i gorącej nocki mój tż dziś wyjechał i wróci dopiero jutro wieczorem...PrincePolo - mnie ta impreza glukozowa w czwartek czeka- blee, bez cytryny nie podchodź - daj mi znać jak to zniosłaś, bo mnie to dosyć martwi, czy przypadkiem nie będę pawiować... OOOlllccciiiaaa trzymam kciuki - musi być dobrze!! ja też miałam i mam nadal właśnie takie okropne kłucia w dole brzucha i one mnie przerażały - ale okazało się, że wszystko jest ok i tak ma być - mam brać buscopan - nawet do 5 dziennie i najlepiej się położyć na chwilkę i powinno minąć (i tak faktycznie jest, nawet bez buscopanu). Nicki, ja chętnie się pochwalę, ale jak tu załączać zdjęcia??? gdzieś mogę uploadować i podlinkować? daj znać jeśli masz pojęcie a prześlę Wam zdjęcie (ups, ale mi się rymnęło
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:01.

póżniej wpadne nadrobić zaległości

67,5 65,9

Ale co robić... wszystko przez progesteron
na pewno wszystko bedzie dobrze.