|
|
#4891 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Kielczanki PO :)
W klubie naskrobałam Wam wiadomość - dot. światecznych dylematów.
Dziewczyny ile pieczecie mięso? Czy słyszałyście o takiej zasadzie: jedna godzina pieczenia na 1 kg mięsa? W ilu stopniach pieczecie? Piekarnik góra dól czy termoobieg? Ja muszę upiec ponad 3 kg boczku i tyleż samo karczku.
|
|
#4892 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4893 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja nie słyszałam o tym...hehe moja mama piecze boczek w takim piekarniku przenośnym, w którym nie da sie ustawić temp. przypuszczalnie ma ok 170stopni, i piecze ok 2,5godz. To zależy od grubości mięsa. Zawsze sprawdza jakimś patyczkiem, lub widelcem, miękkość, kolor, a w kurczaku, czy mięso odchodzi od kości. Tylko tyle mi wiadomo na ten temat
|
|
|
#4894 |
|
Zakorzenienie
|
srubka, schabu na pewno ta zasada nie dotyczy, bo schab jest długi i cienki, więc 3 kg kawałek wysechłby na wiór.
Boczek zależy jaki, jeśli rolowany to dłużej, jak płat to krócej. Ok. 1,5 godziny powinno być w sam raz. Na pewno dłużej karkówkę czy duży kawałek szynki.
|
|
#4895 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zawsze wszystkie mięsa piekę na gazie w gęsiarce robie taka zalewę i później wiadomo podlewam trochę wodą. Nie wiem ile się tak piecze nie patrzę na zegarek po protu patrze na mięso i widze ze już jest ok mam po prostu dobre oko
![]() Widomo dzień wcześniej nacieram je różnymi przyprawami i mi stoi tak całą noc. Wydaje mi się że takie mięso jest lepsze soczyste niż to z piekarnika ale to tylko moje zdanie
|
|
|
|
#4896 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję Wam
Co ja bym bez Was zrobiła?Ja nie lubię mięsa z rękawa, folii, itd. Oczywiście też zawsze podlewam. Nie wychodzi mi suche. Ale pierwszy raz w tym roku będę piekła tak duże kawałki.
|
|
#4897 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bardzo lubię takie z gęsiarki, ale ono jest raczej duszone niż pieczone. Smak jednak zupełnie inny ma, chociaż nie gorszy
![]() Ja marynuję nawet tydzień wcześniej, wtedy dopiero nabiera smaków.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4898 |
|
Zakorzenienie
|
Lowczyni to mamy sliczne dziewczyny
moja wlasnie zjadla swoj pierwszy kleik mleczno ryzowy o smaku bananowym, tak jej smakowal ze sama buzie otwierala
|
|
|
|
#4899 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#4900 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dokładnie tak powiedziałam
|
||
|
|
|
#4901 |
|
Zakorzenienie
|
tak sobie tłumacze że mam zły piekarnik
jak go włączam to tak grzeje, że dwie szafki obok niego na lewo i na prawo są ciepłe a i palników gazowych czasem nie da się uruchomić wiec daje sobie spokój z pieczeniem mięs
|
|
|
|
#4902 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4903 |
|
Zakorzenienie
|
Mam dzisiaj USG połówkowe.
ZObaczymy co będzie.
|
|
#4904 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4905 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mam żadnych przeczuć. Mąż chce syna, ale obstawia, że będzie dziewucha.
|
|
#4907 |
|
Zakorzenienie
|
Ale Wy skrobiecie - a zwłascza o tym gotowaniu. Ja jutro będę piękła coś i sprzątała, bo dzis mnieczeka wigilia firmowa
i jeszcze pranie i sprzątanie, a i tak musże na siebie uważać ![]() Agata trzymam kciuki za usg
|
|
|
|
#4908 |
|
Rozeznanie
|
Kciuki zaciśnięte
a jak będziesz miała chwilkę to napisz mi jaką robisz marynatę do schabu?? Tak żeby było czuć, że jest dobrze doprawiony bo niby zawsze marynuję ale jest jakiś taki bezpłciowy :/A do wszystkich "wózkowych" dziewczyn mam pytanie Bo byliśmy wczoraj w Aresie koło Makro i pan nam bardzo zachwalał wózek firmy Seka, ogólnie też mi się bardzo spodobał, leciutki 11 kg, gondola 80 cm, koła przednie skrętne, przekładana gondola i spacerówka tyłem lub przodem. No i nie wiem, byłam nastawiona na x-landera lub Tako a tu taka niespodzianka i nie drogi (w porównaniu do x-landera) bo kosztuje cały komplet coś koło 1300 zł. Miałyście styczność z tym wózkiem? Miała go któraś z was bo nie pamiętam a nie chce mi się szukać I przepraszam, że zmieniłam świąteczny temat
|
|
|
|
#4909 |
|
Zakorzenienie
|
syrwia, "na oko"
Sama nie lubię jak ktoś tak pisze, ale inaczej nie umiem ![]() Kawałek schabu (ok. 1,5 kg) myję, osuszam, nacieram solą (dość dużo, taką sporą garść sypię i wmasowuję). Zawijam w worek (czasami wlewam trochę białego wina) i wstawiam na 2-3 dni do lodówki, codziennie rano i wieczorem obracam i tytłam w tej soli przez worek, żeby ładnie solą przeszło. Po tym czasie wyciągam mięso, lekko wycieram sól, nacieram pieprzem, odrobiną papryki w proszku dla koloru, majerankiem, pokruszonymi liśćmi laurowymi (8-10 sztuk), czosnkiem (4-5 ząbków). I to znowu do wora na 2-3 dni do lodówki. Czasami moczę w solance przez kilka dni zamiast nacierania solą, chociaż to głównie szynkę. Później przyprawy i do wora.
|
|
#4910 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4911 |
|
Raczkowanie
|
Hejka
agata kciuki za usg, prezent na święta będzie Twoje przepisy na śledzie wygladają smakowicie, wypróbuję je w tym roku A Ty w ogóle nie jesz śledzi? Mój szwagier nie cierpi śledzi, ale żeby spróbować wszystkich dań na wigilii ostatnio każdy kęs popijał solidnym łykiem fanty |
|
|
|
#4912 | |
|
Rozeznanie
|
Trzymam kciuki.
![]() Cytat:
Wczoraj byłam na prezentowych zakupach i już mam wszystko. Pomijam fakt spedzenia calego dnia w galerii
|
|
#4913 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lece zrobic sniadanko, suszyc glowe, wywiesic pranie i moze poprasuje Marysi rzeczy
|
|
|
|
|
#4914 |
|
Zadomowienie
|
Hej
![]() agata- umieram z ciekawości, co tam u Ciebie w brzuszku siedzi ![]() syrwia- własnie podejrzałam sobie w Internecie wózek Seka. Czy to taki: http://http://www.bajka.net/index.ph...kola-pompowane ? Jesli tak to mi się nie podoba - tak wizualnie. To było po pierwsze. PO drugie: ja nie wierze w czyste intencje tego Pana, który tak zachwala dany model. A dlaczego nie wierzę? Przerażający jest proceder: np. w aptekach, farmaceuci mają konkursy na sprzedaż danego leku lub ogólnie wyrobów firmy. Dostają za to super nagrody: wycieczki, odkurzacze, zestwy kosmetyków, itd. Od chwili, kiedy się o tym dowiedziałam przestałam ufać sprzedawcom, a że dodatkowo sama miałam do czynienia ze sprzedażą, to gwarantuję, że polecanie danego produktu - nie jest bezinteresowne. Jeśli to ten model to sama konstrukacja waży 10 kg, a jak dodamy gondolę lub spacerówkę, to jest to przeciętna waga. Nie znam tego wózka, ani tej firmy. Ale tak jak kiedyś Wam pisałam - ja kocham X-landery. Porządna firma, sprawdzona. Fakt droga, ale z tego co widziałam, teraz w Internecie można kupić cały zestaw - wraz z fotelikiem MC 1700 zł. Wcześniej chorowałam na model XQ - mniejszy troszczkę, zgrabniejszy - w Kielcach mało chyba popularny, bo rzadko widuję. Ale jak ostatnio byłam w Warszawie - tam zdecydowanie przeważa model XQ i zauważyłam, że jest niższy, niż XA Ale jeśli ktoś jest przeciętnego wzrostu - to spokojnie wystarczy.Hmm z innych firm to wybrałbym Jedo Fyn - Ciastko go ma, ale też jest drogi, więc u mnie w grę wchodziłby X-lander. Espiro Atlantic - tańszy zdecydowanie, ale bardzo ładny i wydaje się funkcjonalny. Espiro GTX Espiro Vectro Pro X-trall - ale podobno ma słabe dętki No i Baby Design Sprint Plus - nie ma pompowanych kół, ale nie każdemu to przeszkadza. Ma znacznie większe koła niż wózki Chicco, rączkę w całości i w dodatku łamaną. Hmm to chyba na tyle moich gustów.W X-trall, Jedo Fyn i SEka nie podoba mi się zwisająca przy spacerówce buda. jak jest złożona to tak wisi... Prawda jest taka: nei ma wózka idealnego - moim zdaniem. Uff, ale się opisałam ![]() Wiecie co... PO Thiocodinie jest mi lepiej, przsypiam noce - choć czasami mam napady kaszlu. Ale za to zaraziłam Tż-a. Ma straszną chrypę i czasami traci głos. Dobrze, że od jutra ma urlop. Dzisiaj kupię mu tabletki na gardło. Ale masakra jakaś z tymi choróbskami.
Edytowane przez srubka87 Czas edycji: 2011-12-22 o 11:07 |
|
|
|
#4915 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam Espiro Atlantic i jestem zadowolona
|
|
|
|
#4916 |
|
Zakorzenienie
|
Trzymam kciuki żeby wszystko było ok!
ja "pierwsze" połówkowe mam za sobą, ale że coś nie tak jest z łożyskiem po świętach mam powtórkę ![]() Pocieszeniem jest to że znów dzidzię zobaczę. Edytowane przez lena_mi Czas edycji: 2011-12-22 o 11:24 |
|
|
|
#4917 |
|
Zakorzenienie
|
lena, gdzie robiłaś i ile płaciłaś?
Może pisałaś, ale gdzieś mi umknęło.
|
|
#4918 |
|
Rozeznanie
|
Srubka nie wiem czy to ten co pokazałaś bo strona się nie otwiera ale podejrzewam, że tak. Są dwa rodzaje stelażu aluminiowy i metalowy, aluminiowy wraz z budą waży 11kg, metalowy ok. 16 kg. Porównywałam na żywo i faktycznie tyle ważą. Ten aluminiowy jeździ leciutko i na żywo ładnie wygląda. Patrzyłam opinie na necie ale jest bardzo mało, ten facet mówił, że to jakiś nowy model, który wszedł zamiast Taco Jumper X - może dlatego jest mało znany?? No nie wiem musimy się zastanowić bo w połowie stycznia chcę już kupić. Popytam jeszcze wśród znajomych
A i tż się napalił na niego bo powiedział, że woli co polskie a x-lander to chińczyk Agatko dziękuję moje marynowanie będzie znacznie krótsze ale może coś z tego będzie, właśnie wsadziłam schab do worka z solą i się marynuje
|
|
|
|
#4919 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny nie wiem czy będę jeszcze przed świętami na wizazu, więc już dziś Życzę Wam radosnych Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w miłej, rodzinnej atmosferze
|
|
|
|
#4920 |
|
Zadomowienie
|
syrwia- musicie wybrac wózek, który Wam będzie odpowiadał i wizualnie i pod względem funkcji. No ja chyba patrzyłam na ten metalowy. I faktycznie wizualnie podobny do JUMPERA. Z tym, że jest to wózek polskiej produkcji to trzebaby sprawdzić, ale nie bardzo jest jak. Mam znajomego w warszawskiej firmie "produkującej" wózki- a odbywa się to tak: wszystkie części są produkowane w Chinach - łącznie z tapicerką i napisami na niej. A składane są w Polsce i tym sposobem firma może umieścić na wózku: Made in Poland. To przerażające, ale tak ponoć jest (tak słyszałam). Ważne sa opinie o wózku, ale też czy da się wpiąć fotelik MC. Innego bym nie chciała - tzn. no name.
lenka- dziękuję i również życzę Wesołych Świąt
Edytowane przez srubka87 Czas edycji: 2011-12-22 o 14:14 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:46.

moja mama piecze boczek w takim piekarniku przenośnym, w którym nie da sie ustawić temp. przypuszczalnie ma ok 170stopni, i piecze ok 2,5godz. To zależy od grubości mięsa. Zawsze sprawdza jakimś patyczkiem, lub widelcem, miękkość, kolor, a w kurczaku, czy mięso odchodzi od kości. Tylko tyle mi wiadomo na ten temat
Co ja bym bez Was zrobiła?

jak go włączam to tak grzeje, że dwie szafki obok niego na lewo i na prawo są ciepłe 
i jeszcze pranie i sprzątanie, a i tak musże na siebie uważać 
A Ty w ogóle nie jesz śledzi? Mój szwagier nie cierpi śledzi, ale żeby spróbować wszystkich dań na wigilii ostatnio każdy kęs popijał solidnym łykiem fanty
Ale jeśli ktoś jest przeciętnego wzrostu - to spokojnie wystarczy.