|
|
#1831 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012
Ale na jaki zastrzyk? Szczepionkę przeciwko przeciwciałom dają dopiero, jak te przeciwciała się we krwi pojawią (najczęściej przy porodzie, chyba że wcześniej dojdzie z jakichś powodów do zmieszania krwi płodu z krwią matki, ale na początku ciąży nie ma na to szans). I to najpierw zawsze sprawdzają, czy te przeciwciała są obecne we krwi matki
|
#1832 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd bo sama się nie znam. Po prostu tak usłyszałam
|
|
|
|
|
#1833 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2011-12-27 o 17:44 |
|
|
|
|
#1834 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W ogóle zdecydowałam, że po Nowym Roku zmienię ginekologa na ordynatora ginekologii u mnie w mieście. Podobno jest bardzo dobry, tylko to starszy Pan. No, ale zawsze jest na miejscu i będę mogła podejść do szpitala |
|
|
|
|
#1835 |
|
Zakorzenienie
|
ale mi sie maruda załączyła
jestem na nie i wszytsko mnie wkurza |
|
|
|
#1836 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ---------- Cytat:
Cytat:
|
|
#1837 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, dzisiaj miałam odebrać wyniki prenatalnych i wiecie co się okazało ? Normalnie prawie wyszłam z siebie. Ze wynikow nie ma, bo tak namieszali, ze zrobili mi inne badania, niz na skierowaniu i teraz juz nie są w stanie mi ich zrobić na jutro. A ja jutro miałam przynieść te badania na usg. I jestem w kropce, bo usg nie da sie przesunac, bo zapisałam sie na nie prywatnie 2 miesiace temu, kolejny termin byłby na za 2 miesiace, a to juz za pozno na genetyczne, no i taki klops.
|
|
|
|
#1838 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja też mam wizytę 4 stycznia Będę miała USG genetyczne.Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Musisz się wygrzać, stopy wymoczyć w ciepłej wodzie z solą. Cytat:
Cytat:
Jeju chwile mnie nie było a już tyle naskrobałyście ![]() Ja się zaczełam zastanawiać bo moje USG genetyczne wychodzi w 13 t.c.+5 dni. Czyli można powiedzieć , że w ostatnim momencie. . .troche mi się to nie podoba . Ogólnie Wam powiem ,że przytyłam 1 kg i dzisiaj weszłam na wage i co? Mam o 1 kg mniej,czyli można powiedzieć ,że nie przytyłam nic a nic. Wręcz przeciwnie. Brzuszka też nie mam. Może delikatnie widoczne zgrubienie ,ale to trzeba się dokładnie przyjrzeć. Myśle o tej mojej wadze,bo wszędzie zalecają żeby przytyć 1-3 kg w I trymestrze. A ja chudne , i to nawet teraz gdy jem. Mam nadzieje,że to się zmieni.Oby
|
|
#1839 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() asia665 nic się nie martw wagą. W I trymestrze można wcale nie przytyć a nawet można schudnąć i nic się nie dzieje. Najważniejsze, że maluszek rośnie i ma się dobrze. U mnie w jednym tygodniu wychodzi + 1 kg a w następnym -1 kg i bądź tu mądry
|
|
#1840 | |
|
Zakorzenienie
|
ja tak jestem caly czas maruda i na nie od jakis... 6 tygodni? moj tz do glowy dostaje.
---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#1841 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Apetyt mam jak zawsze. Tyle tylko, że źle mi się śpi.
edit 29 Edytowane przez edit23 Czas edycji: 2011-12-27 o 19:50 |
|
|
|
|
#1842 |
|
Wtajemniczenie
|
a moj lekarz nawet nie wspominal o jakims USG genetycznym ;/
|
|
|
|
#1843 |
|
Zakorzenienie
|
a u mnie ze snem tez jest kiepsko tzn teraz troche lepiej ale bywaja takie noce ze spie moze po 3-4 godziny a reszte sie krece bo nie umiem spac.
|
|
|
|
#1844 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja śpię dużo...
|
|
#1845 |
|
Zakorzenienie
|
w polsce przy pierwszym usg lekarz zaproponowal badania genetyczne oczywiscie prywatnie. z racji tego ze mieszkam w uk odmowilam. jak sie okazalo tutaj przy pierwszym usg ktore odbywa sie miedzy 11 a 14 tyg polozna proponuje czy chcesz miec usg genetyczne czy tylko zwykle. wybor nalezy do Ciebie.
---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ---------- w ktorym teraz jestes tyg.? |
|
|
|
#1846 |
|
Zakorzenienie
|
Może dlatego, że jesteś młodziutka. Generalnie to badanie powinny wykonywać kobiety po 35 roku życia, ale coraz częściej lekarze polecają je wszystkim pacjentkom.
Chce być mamą jutro kończę 10 tydzień
Leoś http://www.suwaczki.com/tickers/j5rb2n0a3th34quw.png Franio http://www.suwaczki.com/tickers/j5rb2n0a3h9hdz85.png Edytowane przez Irmusia81 Czas edycji: 2011-12-27 o 19:58 |
|
|
|
#1847 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie w tym tyg jest lepiej jezeli chodzi o mdlosci i inne dolegliwosci. Brak apetytu i smaku w dalszym ciagu ale brak snu i mdlosci troche odpuscily
|
|
|
|
|
#1848 |
|
Zakorzenienie
|
Iwona, usg genetyczne robi sie jakos między 11 a 13 tygodniem. Prawie każdy je zlecia, bo mierzy się dziecko dokładnie, oglada z kazdej strony i ogolnie sprawdza, czy nie ma wad genetycznych i zespolu Downa oraz innych zespolow.
Ja tyję, widzę po ubraniach, że piersi mi rosną, brzuch okrągły, lekko wystajacy, a co do wagi to tak ze 2 kg do przodu, tak mi sie wydaje. O dziwo mam apetyt, ale nie mam zachcianek. Spię zle, nie mam mdłości, brzuch też mnie już nie boli. Oby tak dalej... Jestem strasznie zła na te badania, nie wiem co mam zrobić. Wiem, ze nie są one konieczne, ale skoro już je zrobiłąm i zapłaciłam, to lekarz kazał mi je przynieść na genetyczne, bo wtedy wrzuci wyniki do komputera i powie mi dzięki temu duzo wiecej niz przy zwyklym genetycznym. Edytowane przez pumas Czas edycji: 2011-12-27 o 20:03 |
|
|
|
#1849 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dlatego nic się nie martw Hmm ,powiem Ci że mi mój ginekolog chciał zrobić to USG bez mojej wiedzy, po prostu po fakcie dowiedziałam się o tym. A to USG genetyczne to przezierność karkowa i czy jest kość nosowa.
|
|
#1850 |
|
Zakorzenienie
|
to zloz skarge do miejsca w ktorym robilas badania. wiem ze to nic nie zmeini ale bedziesz miala satysfakcje moze Ci je powtorza i wtedy usg genetyczne bedziesz mogla zrobic za pare dni. dogadaj sie z lekarzem.
|
|
|
|
#1851 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zmykam na dziś, bo mąż woła. Dobranoc wszystkim!
|
|
#1852 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez chce_byc_mama Czas edycji: 2011-12-27 o 20:09 |
|
|
|
|
#1853 |
|
Zakorzenienie
|
No to uspokoiłyście mnie. Dzięki
ps. a jak u was z farbowaniem włosów? Mam zamiar jutro je farbować, tylko ciekawa jestem czy kolor złapie ![]() Jak miałam @ i farbowałam, to kolor nie łapał
|
#1854 |
|
Raczkowanie
|
Co do usg to ja pierwsze miałam w 10 tc wg OM i miałam przez brzuch, bo lekrz stwierdził ze jak na poczatku krwawilam to sprobujemy normalnie zeby tam za abrdzo nie ingerowac i normalnie wyszło usg i wszytko było widac. Chodze normalnie na NFZ i nie mgoe narzekać na swojego lekarza, wszytko mi mówi co się dzieje, robi badania, i na prawde nie moge narzekac. A co do jedzenia w święta to powiedział ze oczywiście wszytkiego mogę spróbowac ale w normalnych ilościach, ale z surowym mięsem oczywiście uważać i że jak możemy sie oprzeć to żeby nie jeść.
teraz mam nastepny termin usg na 3 stycznia czyli dokładnie za tydz i juz nie moge sie doczekac. TZ cchailby przyjsc bo na ostatnim nie był ale chyba bedzie pracowal i niestety raczej nie uda mu sie załatwić wolnego ![]() Ogólnie dizs zaczynam właśnie 13 tydz wg OM i niestety musze z przykrością stqierdzić że dalej męcza mnei nudności i wymioty. W piętek przed śwętami myślam że z kibla nie wyjde i wziełam się dopiero ze wypieki po południu jak już troszke odżyłam. Przez święta było spoko ale dzis znowu mnie muliło ale na szczęście położyłąm się, wypiłam trohe ciepłej herbaty i mi przeszło po około godz. Na Sylwestra jesteśmy zaproszeni do kolegi TŻ'ta i mamy zamiar pójść o ile TŻ skoczy wmaire wczesnie prace;/ rodzice powiedzieli ze z checia zaopiekuja sie Mała, a że od rodziców do tego kolegi mam mozze z 20 min drogi na piechote to w razie co zawsze bedziemy mogli wyjsc i wrocic do domu. ![]() Chciałabym już czuć ruchy maluszka żeby sprawdzać w pewnein sposób czy nic się nie dzieje licząc jego ruchy i ogólnie miec namacalny dowód w formie kopniaczków że jest ktos w brzuszku. W trakcie świąt czytałam taki pamiętnik mamy która straciła swoje malenstwo i to nie raz, oisywała jak swoje uczucia ic o ją denerwował. Może nei jest to za dobra lektura teraz w tym wyjątkowym stanie w którym powinnyśmy sie tylko cieszyć to dała mi dużo do myślenia, i choć nei mogłam wszytkiego przeczytać na raz po łzy spływały po twarzy i rozmazywał się tekst to na prawde polecam http://www.poronienie.pl/pamietnik_ani.html Nie chciałabym żebyście odebrały źle to że Wam ten tekst przesłałam ale mi pozwolił inaczej spojrzec na ciąże i to co przezywamy każdego dnia. Ostrzegam jednak że trzeba mieć na prawde mocne nerwy przynajmniej ja tak uważam. Co do sportu w ciązy to ja w pierwszej sporo pływałam ale teraz troche boje się, bo w sumei zagrożona ciąza, ruch i tak mam w domu z Amcią a na spacery wychodze prawie codzienni o ile dobre się czuje. Falka ja tam nie iwem jak tp jest na prawde z tymi mięśniami brzucha, ale jak byłam w pierwsej ciąży to byłam wysportowana i umięśniona(bo dopóki nie dowiedziąłm się ze jestem w stawnie błogosławionym) to ostro trenowałam. I narmalnie nie było żadnego problemu żeby mieć usg przez brzuch czy żebym rodzilam siłami natury. więcaj ja nie iwem o co chodzi. gooha 3 ja bym była bardzo chętna na tego pdf, więc przesyła swojego emeila luby_957@wp.pl a ja pochwale sie ze mam ksiązke "Uśnij wreszcie" dr Eduard Estivill, Sylvia de Bejar na pdf i jak ktoś chętny to moge przesłać Co do tej ksiązki to pwoiem że może nei dokońca zgadzam się z ich metodą usypania dziecka ale użo ciekawych rzeczy można sie dowiedzieć
|
#1855 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja farbowałam tydzień temu i mie wszystko ładnie złapało. Nie wyobrażam sobie chodzić z odrostem na kilometr. |
|
|
|
|
#1856 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1857 |
|
Zakorzenienie
|
Mam zamiar jutro farbować, chyba że choróbsko się bardzo rozkręci.
|
#1858 | |
|
Zakorzenienie
|
mi juz puchnie puchnie...
A c do objawow to mi polozna tlumazyla ze jedne maja mnustwo inne jakby nie to ze okresu nie maja i piersi bola strasznie to by nie odczuwaly ze w ciazy sa ![]() ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ---------- Cytat:
ja zrezygnowalam z farbowania, ostatni raz farbowalam przed zajsciem w ciaze na kolor bardzo zblizony do naturalnego i teraz prawie mi w ogole nie widac odrostow a mam juz z 5 cm a w ogole nie rzuca sie w oczy. |
|
|
|
|
#1859 |
|
Zakorzenienie
|
Ja 3 miesiace nie farbowałam i też w ogole nie było widać odrostów, ale jednak wolę odswiezać kolor co jakiś czas dla lepszego samopoczucia.
|
|
|
|
#1860 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o usg genetyczne, mi gin ostatnio powiedział, że najlepiej robić jak płód ma około 11cm (tylko ja nie wiem jak on to dokładnie liczył, bo mi powiedział ostatnio, że płód ma 7cm a na usg pomiar CRL był mniejszy) bo wtedy najlepiej wszystko widać. Mi tydzień temu terminy wyznaczył wstępnie dwa do wyboru, 31.12 i 07.01 (w tym drugim terminie to wychodzi pierwszy dzień 15 tyg ciąży wg OM (ale ciąża jest na pewno kilka dni młodsza), i powiedział, że oba są ok a zależy tylko od nas który wybierzemy i jak nam wygodniej), jutro mam termin dogadać. Z tego co pamiętam, Twój dzieciaczek był mniejszy niż mój a wiek ciąży mamy podobny, więc myślę, że nie ma co się martwić o to USG. Co do tycia, ja jeszcze nic nie przytyłam i gin nic nie mówił, żeby się tym martwić, więc się nie martwię. Dopiero jak w II trymestrze nie zacznie się nabierać ciała można się zacząć martwić. Co do objawów - dziewczyny, nie nakręcajcie się ich brakiem, bo znam sporo mamuś, które bezobjawowo ciążę przeszły. Ja weszłam w 13 tydzień i objawy prawie całkiem u mnie ustąpiły
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2011-12-27 o 21:14 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:48.

Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd bo sama się nie znam. Po prostu tak usłyszałam
jestem na nie i wszytsko mnie wkurza

klask i: kiedy masz/miałas wizytę z usg