|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#241 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak znaleźć pracę-wątek dla tych,którzy naprawdę CHCĄ PRACOWAĆ
Cytat:
![]() Profil zawodowy? Co to jest? [pogrubiajmy ważne zagadnienia w postach,ok? ]
|
|
|
|
|
#242 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pozostała we mnie nieufność, że jak tylko zamkną się za mną drzwi one te cv zaraz do kosza Nie będę oceniać wszystkich na podstawie jednego przypadku, ale takie jak opisałam też się zdarzają.
|
|
|
|
|
#243 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Profil zawodowy np."Samodzielna, wykwalifikowana projektantka odzieży chcąca dać światu to co piękne, a można na siebie włożyć, pragnie zatrudnić się w przedsiębiorswie z klasą i dobrym gustem w branży odzieżowej. " taka jakby, krótka reklama swojej osoby
|
|
#244 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#246 |
|
BAN stały
|
Moja Pani dyrektor ze szkoły jak miała mnóstwo dokumentów ważnych i CV w dzienniku, to CV czasem nie czytała , bo brakowało jej czasu.Czasami kazała nam nie pokazywać CV, tylko od razu chować do segregatora. Lepiej chodzić do szkoły i osobiście z dyrektorem rozmawiać. Tylko mówić, w sekretariacie, że chcę rozmawiać z dyrektorem, a nie tylko,że chce zostawić CV, bo wtedy pani sekretarz by zabrała CV. I najważniejsze trafić na moment, gdy dyrektor jest u siebie w pokoju a nie uczy. Bo wtedy można czekać długo na rozmowę .
Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2012-01-09 o 15:53 |
|
|
|
#247 |
|
Rozeznanie
|
Spacja, a może najpierw staż z UP? tak żeby zachęcić do siebie pracodawcę? teraz jest na to dobry czas.
|
|
|
|
#248 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
![]() Melduje się kolejna osoba poszukująca pracy. Zwracam się do Was z kilkoma pytaniami. Planuję w tym tygodniu odwiedzić kilka firm, w których mogłabym zostawić swoje CV. Firmy te prowadzą działalność zgodną z moim wykształceniem, ale nie przeprowadzają aktualnie rekrutacji na żadne stanowisko. Czy w związku z tym powinnam dostarczyć także list motywacyjny? Czy samo CV wystarczy? I jeszcze: do kogo zaadresować LM jeśli nie mam informacji nt. dyrektora/właściciela itp.? |
|
|
|
#249 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do tych tabelek, to zlewają się, ponieważ chciałam się zmieścić na dwóch stronach (na screenie jest 1,5 strony,bo np. powyrzucałam zakres obowiązków, a dałam ***), w rzeczywistości są równe 2 strony. No ale będę kombinować. ;P Wszystkie Wasze rady skopiowałam sobie do Worda i któregoś dnia przysiądę do tego CV i będę je poprawiać i wtedy znowu dam Wam je do oceny. ;P hehe ;]
|
|
#250 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kiedy nie miałam danych,pisałam "Szanowni państwo" i wysyłałam na adres sekretariatu/dyrekcji-zawsze jest jakiś mail do administracji; jeśli chcesz złożyć papiery osobiście,myślę,że do administracji czy działu kadr...ale pewności nie mam. |
|
|
|
|
#251 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję. ![]() ---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- Cytat:
Niestety ledwo się zmieściłam na 2 stronach (z czcionką bodajże 11 ;P), więc nie wiem jak to fizycznie możliwe,żeby była 1 strona CV.---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ---------- Cytat:
Bo nie potrafię sobie tego wyobrazić. ;PCo do tych szerokich marginesów - nie masz później problemów z wydrukowaniem takiego CV? ---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ---------- Cytat:
Po prostu wpisuję to na zasadzie,że jeśli potencjalny pracodawca będzie chciał je zobaczyć,to mu je przyniosę na rozmowę. Ale może faktycznie to niepotrzebne... Zgłupiałam już. ![]() ---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ---------- Cytat:
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#252 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#253 |
|
Rozeznanie
|
Piszecie nagłówek "curriculum vitae"?w cv? ja wiem może głupie pytanie kiedyś uczyłam się by pisać,ale teraz to nie wiem czy to nie bez sensu
|
#254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przynajmniej dla mnie.Ale wszyscy moi znajomi piszą rozwinięcie.
|
|
|
|
|
#255 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Skupiam się na znalezieniu pracy obecnie, mam już doświadczenie w zawodzie więc powinno być łatwiej niż przy pierwszej pracy . Właśnie siedzę nad cv i je udoskonalam zgodnie z Waszymi radami ![]() ---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#256 |
|
BAN stały
|
Ja mam pytanie z innej beczki. Jestem w trakcie wyrabiania nowego dowodu osobistego. Mam za nie długo wizytę do podpisu w UP. Pani w okienku w UP, gdzie się podpisuje, powiedziała mi dziś, że jak nie będę mieć nowego dowodu przy wizycie do podpisu, to mnie nie podpisze i poniosę karę. Ja jej tłumaczę, że dowód wyrabia się miesiąc i mogą mi nie zdążyć go wydać do wizyty, która nie bawem. Pani od kursu , która zakwalifikowała mnie na kurs, twierdzi, że to żaden problem , że jestem w momencie wyrabiania dowodu nowego. Wg niej przecież, nie ucieknie z Polski w trakcie jak mi wyrabiają nowy dowód i nie powinna mi druga pani robić problemu z podpisem. Wystarczy jak stwierdziła, stary dowód i legitymacja wydana przez UP.
Więc poszłam na wszelki wypadek do urzędu miasta do Pani, która zajmuje się dowodami z pytaniem, czy nie wypisze mi jakiegoś zaświadczenia, że jestem w momencie wyrabiania nowego dowodu , aby bezproblemowo mogła się podpisać w UP. Ta odp ,że nie. I zastanawiam czy faktycznie nie mogła mi wypisać świstku, że jestem w trakcie wyrabiania dowodu nowego czy nie chciała. Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2012-01-09 o 17:21 |
|
|
|
#257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#258 |
|
Rozeznanie
|
Spacja, musisz sobie przygotować dobrą gadkę i trafić na ,,odpowiednie osoby''. Mi kiedyś pewna osoba decyzyjna w pewnej instytucji powiedziała, że skoro powołuję się na to, że jestem absolwentką i szukam pracy , to powinnam wiedzieć, że pracy nie ma skoro nie ma konkursu. I weź tu gadaj z taką.
|
|
|
|
#259 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Również złożę CV oraz ogólny LM. Ciekawe czy uda mi się przebić przez sekretariat do kadr chociaż, bo wyżej to nawet nie marzę...
|
||
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#260 |
|
Zadomowienie
|
To i ja sie przyłączę jeśli można.
Tak mi się złożyło,że od paru miesięcy nie mam pracy, w chwili obecnej jestem jednak bardzo zmotywowana by coś w swoim życiu zmeinic, a nie czekać, aż coś się zmieni samo... Po prostu chcę w końcu wziąć sprawy we własne ręce. Przyczyną długiej przerwy w zatrudnieniu była choroba (nie chciałabym mówić co, mam nadzieję, że pracodawcy nie będą wnikać). Szukam pracy nie w telemarketingu, i nie w akwizycji. Mam pytanie do Was: skąd bierzecie siłę do dalszego poszukiwania, zwłaszcza gdy na setki cv odzewu brak? |
|
|
|
#261 |
|
Raczkowanie
|
Wykształcenie policealne, farmaceutyczne.
Doświadczenie biurowe (staż, krótkie zastępstwo), obecnie praca również biurowa, ale już o profilu medycznym. Marzy mi się natomiast praca w zawodzie, wiadomo Będę działać w tym temacie jak znajdę chwilę wolnego czasu, muszę poprawić CV i poroznosić, czego niestety nie znoszę robić, ale jak mus to mus. Co do CV to ja nie mam wpisanych zainteresowań bo nie posiadam jakichś szczególnie interesujących, które mogłyby zwrócić uwagę. Zamiast tego wolę mieć wpisane cechy osobowości ze względu na to, że LM jest raczej rzadko czytany. Zwłaszcza gdy aplikuje się bez ogłoszenia. Chciałabym poprawić swoją prezencję na rozmowach kwalifikacyjnych, żeby uzyskać 100% skuteczność chociaz nie wiem czy jest to możliwe, ale będę się stosować do Waszych rad pilnie to na pewno coś się polepszy.
|
|
|
|
#262 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie piszę też "CV" ani "życiorys".W nagłówku mam swoje imię i nazwisko.
j. angielski j. niemiecki j. włoski j. szwedzki Edytowane przez inamata Czas edycji: 2012-01-09 o 19:25 |
|
|
|
|
#263 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikt nie chce mieć do czynienia z histerykami (nie implikuję że każdy zdołowany to koniecznie histeryk - ja po prostu używałam takiego ciągu myślowego). Nie stygmatyzowałam się jako "bezrobotna". W ramach zajęcia przygotowywałam się do egz.językowego.Mówiąc prosto, brałam się sama ostro w garść, bez cackania, rozważania jak to mi źle, rozmemłanie psychiczne jest dla mnie niedopuszczalne. To, plus obserwacja różnorakiego otoczenia z której jasno wynikało że ludziom w miarę ogarniętym się to wszystko jakoś, wcześniej czy później, czasem niestety później, ale jednak, układa. ---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ---------- Wnikać nie powinni, nie wiem, czy w ogóle mają prawo, natomiast że choroba to akurat - zrozum mnie właściwie - dobrze - lepsze to niż po prostu "bezrobotny", każdy powinien zrozumieć że byłaś chora. O ile oczywiście teraz to nie przeszkadza, ale zakładam że nie, bo i tak musisz przejść medycynę pracy pewnie.
Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2012-01-09 o 19:34 |
||
|
|
|
#264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nagłówek; czcionka 24, verdana adres pod spodem: czcionka 10, ale telefon czcionka 12 pozostał: wszytsko 10 wyrażenie zgody na dole: czcionka 8 nie jest jakieś kreatywne, proste zwykłe, oparte na tabelkach, bez kolorów specjalnych, napis Curriculum Vitae to bym w ogóle teraz zmienila, bo sie rzuca w oczy za bardzo tabelki, podkresnia czy inne duperele robilam sama całe formatowanie, ale opierałam sie na jakimś szablonie (jesli chodzi o te szare pola po lewej stronie) i mam teraz wgląd do napływajacych Cv w mojej pracy i Ci powiem, ze niestet jest to oblegany szablon, tzn jak swoj troszke zmodyfikowałam Teraz bede zmieniac CV, bo mi sie już osobiscie nie podoba, ale to dopiero jak bede szukac pracy ![]() mam nadzieje, że coś ujrzyż
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 Edytowane przez beatiska Czas edycji: 2012-01-09 o 20:32 |
|
|
|
|
#265 |
|
Imperatorowa Undi I
|
melduję się na zaproszenie Aninek
rzuciło mi się w oczy, że rozmawiałyście o długości CV i od razu przypomniała mi się sytuacja z poprzedniej pracy... Szukano analityka do mojego działu, szefowa dostała dokumenty rekrutacyjne z HR i miała wybrać osoby, które zostaną zaproszone na rozmowę. Wśród tych dokumentów jeden facet zwrócił na siebie uwagę - jego CV miało... 14 stron! Oczywiście zostało przeczytane jako pierwsze i co się okazało? Facet przygotował swoje CV w formie analizy SWOT swojego doświadczenia i wykształcenia. Pracę dostał
|
#266 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba zależy,gdzie się wysyła CV,żeby tak szaleć z jego długością
|
|
|
|
|
#267 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć czołem, przeczytałam, ale nie mam czasu oodpowiedzieć
![]() Cały dzień ciężko pracowałam, od kompa nie odchodziłam. |
|
|
|
#268 | |
|
Imperatorowa Undi I
|
Cytat:
Moje CV ma obecnie 2 strony
|
|
#269 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#270 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na chwilę obecną jestem w 100% zdrowa, przez dłuższy czas musiałam leżeć, miałam operację... . To już za mną w każdym razie. Podtrzymujecie mnie na duchu. Również podczytywałam tamten poprzedni wątek, ale nie udzielałam się, bo jakoś był dla mnie demotywujący. Na szczęście widzę, że tutaj nastawione jesteście na działanie, a nie użalanie się i tego mi trzeba ![]() Dziś wysłałam tylko jedno cv, za to długo selekcjonowałam oferty i pisałam list motywacyjny. Praca w wydawnictwie, głównie przygotowywaniu materiału do druku od strony technicznej... Mam tak wiele wysłanych cv, że zrobiłam sobie tabelkę w Excelu i wpisuję, co i gdzie powysyłałam, żeby nie było takiej akcji, że ktoś po 2 miesiącach zadzwoni, a ja nie będę mogła sobie przypomnieć o co kaman
Edytowane przez preetamsingh Czas edycji: 2012-01-09 o 20:52 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:42.

<3<3