Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - Strona 147 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-11, 12:27   #4381
agunia82
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012

Cytat:
Napisane przez mlodaj Pokaż wiadomość
ja wczoraj usłyszałam że nie można pić soku malinowego bo powoduje skurcze
sok malinowy można spokojnie, nie można pić naparu z liści malin

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 12:27   #4382
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
W marcu będziesz mieć już drugie usg? Fajnie, że już wiesz kiedy Ja to pewnie dostanę list tydzień-dwa przed

Mieliśmy niedługo lecieć do Polski, ale jednak z tego zrezygnujemy (trochę za drogie bilety, a musimy do nas doliczyć Dorotkę-20f plus bagaż, bo z dzieckiem nie da się inaczej, fotelik 10f...). W czerwcu tż leci na chrzciny do synka brata, a my rodzinnie już we czwórkę polecimy na jesień
no od razu po wczorajszym mnie zapisali na nastepne

a ja do polski lece sama tz zostaje z psinka.
Bilety nie sa teraz az takie drogie bo za soebie w obydwie strony zaplace 50f a chociaz na pare dni chce leciec wiec nie bedzie tak zle

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 12:28   #4383
mlodaj
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
sok malinowy można spokojnie, nie można pić naparu z liści malin
to kamień z serca bo to jedyny sok który pochłaniam w ilościach hurtowych

mlodaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 12:29   #4384
chce_byc_mama
Zakorzenienie

dziewczyny kurde pierwsze slysze o tych malinach :P

Amelcia
Stary 2012-01-11, 12:30   #4385
natee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 201704110948 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
a ja musze isc na poczte a taaak mi sie nie chcee

---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ----------

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
dziewczyny kurde pierwsze slysze o tych malinach :P
ja tez
dobrze , ze zostało sprostowane

natee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 12:33   #4386
dottta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natee Pokaż wiadomość
ja nie mówie o popadaniu w skrajności
ale jest znaczna różnica miedzy 'bac się za dużo przytyć' a np. 'odchudzać się w ciąży' czy 'nie chcieć w ogóle przytyc'. Ja się np. boję za dużo przytyć i rozumiem dziewczyny które też się boją (zwłaszcza jeżeli już na początku waga im leci do góry gwałtownie) - ale dla mnie 'za dużo' to np. 20 kg (i w górę).
dottta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 12:37   #4387
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
mam podobnie, w sumie teraz to bardziej lewa strona mnie kłuje... w dzień nawet o tym nie myślę, bo cały czas się coś dzieje. Najgorzej jak sie w nocy przebudzę i wtedy się martwię, że to coś nieprawidłowego.... tłumaczę to sobie, ze tam wszystko się rozciąga, powiększa i do momentu aż ból nie będzie mocny nic z ty nie robię..

Cytat:
Napisane przez nicki86 Pokaż wiadomość
Byłam dzisiaj na wizycie Maluszek ma prawie 7 cm, gin powiedziała że to 13tydz i 6 dzień, więc dodała mu 5 dni Jest pomierzony, posprawdzany, wszystko na swoim miejscu. Chyba sobie spał, musiała go ruszać żeby obejrzeć drugą nóżkę i drugą rączkę, ale nie chciał współpracować... pachną rączką, wepchał do buźki i znów poszedł nynki... ah żeby takim aniołkiem został spokojnym Ten dziwny płat łożyska się wchłonął i wszyto w porządku. Pytałam się o genetyczne to mi powiedziała że ona nie będzie odradzać choć nie ma wskazań, ale radziłaby się wybrać dopiero w 22tygodniu. Że ona teraz posprawdzała wszytko i kostkę noska i karczek, pęcherz moczowy itd i widzi jedyny sens że jak już chcemy to aminopunkcję, a z tego co się naczytałam to badanie inwazyjne i robi się je dopiero jak AFP wyjdzie źle, a to mam zrobić dopiero po 25 stycznia. Także nie wiem chyba poczekam do 22 tygodnia, jak myślicie?? Posłuchałam też walącego serduszka... co za melodia

Ahhh i dziewczyny mam coś z okiem wirusowego... ropieje i boli. Jutro będę miała kropelki mam nadzieję że szybko zadziałają.
super, że dzieciątko tak dobrze się rozwija
co do oka to u mnie mam uczucie, że jedno oko strasznie mi pulsuje i co jakiś czas drga. Nawet nie wiem jak to wytłumaczyć dokładnie...
oby krople Tobie pomogły, bo to na pewno męczące jest

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
hej
znowu w domu net mi padl kurde jestem skazana na mały ekranik jak bym wiedziala jak podłączyć jako modem komórkę to bym używała ale nie wiem

karmeelek pierogi pyszne tż dal mi sztuk 15 myslalam ze padne

pizza była pyszna

biegunke mialam do wieczora! !!!

ciesze SIĘ ZE wasze USG wYSzly super mój miał 6cm byl w 11i6 z om a z usg w 12i2

łekarz kazal w 22tyg przyjsc na polowkowe

28stycznia jedziemy na imprezę do babci tż będzie cała duża rodzina będę w 16tyg już więc będę miała już duży brzuch i wszyscy się tam dowiedza
dobrze, że jesteś już w domu, oby wiecej takich przykrych wizyt nie było....
no to pewnie rodzina się zdziwi i ucieszy

Cytat:
Napisane przez dottta Pokaż wiadomość
ja też mam orbitreka ale nie zamierzam się go pozbywać jak tylko wejdę w II trymestr i poczuję się lepiej to zaczynam znów ćwiczyć teraz za bardzo się męczę i brakuje mi tchu ale ginka mówi, że później powinno być lepiej i abym nie rezygnowała z ćwiczeń jak mi się poprawi samopoczucie i organizm się przyzwyczai do zmian
też się zastanawiałam czy czegoś nie porobić, na chwilę obecną wejście na 3 piętro jest strasznie męczące, masakra...
ale poźniej wypadało coś zrobić, kondycji już nie mam wcale...

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Dziewczyny zaczynam czytać o tym usg "genetycznym" - mam je w czwartek (jestem w 12 tc). Już sama nie wiem co bedę mieć za badanie spodziewam sie ze będzie to przezierność karkowa i długość przegrody nosowej. Bo to chyba o to chodzi na badaniu zwanym potocznie "genetycznym" ? To badanie głównie wyklucza upośledzenie pod kątem zespołu Downa. Czy inne choroby / wady genetyczne tez? Czy badanie jest dopochwowe czy już "na brzuchu"? Można dodatkowo zrobić badania krwi pod tym kątem, wiecie coś na ten temat? Robiłyście je?
Gubię sie w tym wszystkim
też jestem teraz w 12 tc i też jutro mam moje pierwsze usg, tylko ze jestem w UK, a tutaj to pewnie troszkę inaczej wygląda niż u nas w Polsce....

ogolnie jak czytam Wasze opowieści jak Wasi TZ zachowywali się na usg ton jest mi bardzo przykro, bo moj TZ niestety nie moze miec wolnego dnia i go niestety nie będzie... a że nikogo innego bliskiego tu nie mam to będę sama. Pewnie z tego powodu będzie mi smutno, ale mam nadzieję, że jak zobaczę maleństwo i dowiem się (oby), że wszystko jest ok to będzie mi lepiej na sercu....

powoli też zaczynam oglądać wózki, łóżeczka... i wiem jedno zdecydowac się na 1 rzecz to będzie ciężki wybró, zwłaszcza, że na chwilę obecną nie ma pojęcia na jakie szczegóły zwracać uwaga, dlatego cieszę się, że tutaj o tym rozmawiacie i zawsze można się poradzić i dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 12:39   #4388
asia665
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez muminek82 Pokaż wiadomość
oby mi za bardzo do przodu poszła
Hehehe

Cytat:
Treść usunięta
Ja też miałam takie kłucia jajników, i czasami występują również teraz.

Dziewczyny czy badanie TSH w ciązy jest obowiązkowe?? Bo ja nie miałam tego badanego, i tak się zastanawiam teraz czy nie iśc do laboratorium i nie zrobić

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 12:40   #4389
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość
.

Dziewczyny czy badanie TSH w ciązy jest obowiązkowe?? Bo ja nie miałam tego badanego, i tak się zastanawiam teraz czy nie iśc do laboratorium i nie zrobić
obowiązkowe raczej nie, ale moim zdaniem powinno się je zrobić

Stary 2012-01-11, 12:41   #4390
chce_byc_mama
Zakorzenienie

natee Tobie sie nie chce na poczte a ja do pracy musze sie zaraz szykowac ;P

ewcia ja tez jestem w UK i wczoraj mialam pierwsze usg tutaj,
uwierz mi ze fajnie ze tz ze mna byl ale gdyby go ne bylo, to bedziesz tak zaapsorbowana zobaczeniem dzieciatka ze zapomnijsz o tz ja to na mojego tz moze ze 2 razy spojrzalam przez caly czas bardziej mnie interesowalo co sie dzieje na ekranie :P

Amelcia
Stary 2012-01-11, 12:41   #4391
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Ale to jest normalna temperatura ciała w ciąży
Cytat:
Linka już pisałam, nic się nie dzieje, taka temperatura w ciąży jest NORMALNA! Nie panikuj, nie masz o co, wszystko jest w porządku

O Boże! Czuję się jak idiotka. A ja nie poszlam do pracy z tego powodu, bojąc się ze sie rozłożę. Inna sprawą jest, że faktycznie czuję sie trochę przeziębiona jakieś drapanie w gardle itp. Dzięki, uspokoiłaś mnie.

Cytat:
nic sie nie martw kochana napewno z dzidzia jest dobrze
ja tez mam kaszel ale wczoraj mialam wizyte i wzsystko dobrze
wiadomo ze przeiebienie nie jest niczym dobrym ale glownie dlatego ze ciezko sie nam w ciazy z niego wyleczyc bo nie mozemy zadnych lekow brac, ale generalnie jezeli nic zlego se nie dzieje lez duzo pij herbatke z cytrynka i odpoczywaj
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 12:44   #4392
natee
Zakorzenienie

Cytat:
ale jest znaczna różnica miedzy 'bac się za dużo przytyć' a np. 'odchudzać się w ciąży' czy 'nie chcieć w ogóle przytyc'. Ja się np. boję za dużo przytyć i rozumiem dziewczyny które też się boją (zwłaszcza jeżeli już na początku waga im leci do góry gwałtownie) - ale dla mnie 'za dużo' to np. 20 kg (i w górę).
no to myślisz bardzo racjonalnie
moja kumpela, ze sie tak o niej wyraże 'wiecznieodchudzająca' poronila pierwsza ciaze, a druga jechala na podtrzymaniu do 22tc chociaz była okazem zdrowia pod względem ginekologicznym. w ciazy pozwolila sobie przytyc jedynie 11kg odmawiajac sobie wciąż roznych rzeczy nawet jesli to nie były jakies wysokokaloryczne rzeczy.

artykuł jest o racjonalnym odżywianiu w ciąży. ja tez mam coraz czescie ochote zaglądac do lodówki, ale wiem , ze są tak zdrowe rzeczy, po ktorych nie przytyje od razu 20kg. i rozumiem dziewczyy, ktore boja sie 'za duzo przytyc' tylko wlasnie bałabym sie zeby własnie ten strach nie przerodzil sie w 'odchudzanie w ciazy', bo to juz niebezpieczne.

a tak na marginesie pod koniec ciazy waga moze drastycznie podrosnąć czego przyczyną jest zatrzymywanie wody w organizmie a to samo sie ureguluje po porodzie.

Stary 2012-01-11, 12:46   #4393
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
też czytałam że jest nawet jakaś nowa odmiana anoreksji - dotyczy właśnie ciężarnych
ja tez się "boję by za dużo nie przytyć" myślę, że wychodząc od rozmiaru 34/36 do rozm. 38 to będzie ok, i nie chciałabym więcej
już przytyłam 3 kg a brzuszka prawie zero (12 tc)
Stary 2012-01-11, 12:47   #4394
natee
Zakorzenienie

Cytat:
natee Tobie sie nie chce na poczte a ja do pracy musze sie zaraz szykowac ;P
rozbestwiłam sie ostatnio
ale to sie ukróci, bo bede pilnowac i odprowadzac/odbierac ze szkoly kolezanki córeczki

Stary 2012-01-11, 12:48   #4395
asia665
Wtajemniczenie

Cytat:
obowiązkowe raczej nie, ale moim zdaniem powinno się je zrobić

Kurcze a mój gin nawet nic o tym nie wspomniał. Teraz zaczynam się martwić. Ale jutro zrobie to badanie. I mam powiedzieć,że chciałabym zbadać poziom TSH?? (tylko to,czy coś jeszcze jest z tym związane?)

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 12:48   #4396
dottta
Zakorzenienie

z tego co wiem 11kg to jest całkiem ok przyrost wagi w ciąży
Stary 2012-01-11, 12:49   #4397
natee
Zakorzenienie

Cytat:
też czytałam że jest nawet jakaś nowa odmiana anoreksji - dotyczy właśnie ciężarnych
ja tez się "boję by za dużo nie przytyć" myślę, że wychodząc od rozmiaru 34/36 do rozm. 38 to będzie ok, i nie chciałabym więcej
tez czytałam o tej anoreksji.

Stary 2012-01-11, 12:49   #4398
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
O Boże! Czuję się jak idiotka. A ja nie poszlam do pracy z tego powodu, bojąc się ze sie rozłożę. Inna sprawą jest, że faktycznie czuję sie trochę przeziębiona jakieś drapanie w gardle itp. Dzięki, uspokoiłaś mnie.
Jeśli drapie Cię w gardle i ogólnie czujesz się rozbita, to dobrze, że w domu zostałaś. Ciężarne są bardziej podatne na infekcję, a przynajmniej odpoczniesz sobie Z temperaturą należy panikować, jeśli zbliży się do 38 kreski, a tak to luuuuuz

Stary 2012-01-11, 12:52   #4399
natee
Zakorzenienie

Cytat:
z tego co wiem 11kg to jest całkiem ok przyrost wagi w ciąży
tylko ze ona miała niedowage przed ciążą.po porodzie wazyla mniej niz przed ciaza. czy to zdrowe?
moze nietorzy mogą jej pozazdrościc, ale moje osobiste zdanie, ze to przesada. nawet lekarz ja namawial, zeby przytyla chociaz 3 kg przed drugą próbą.

Stary 2012-01-11, 12:52   #4400
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
no to myślisz bardzo racjonalnie
moja kumpela, ze sie tak o niej wyraże 'wiecznieodchudzająca' poronila pierwsza ciaze, a druga jechala na podtrzymaniu do 22tc chociaz była okazem zdrowia pod względem ginekologicznym. w ciazy pozwolila sobie przytyc jedynie 11kg odmawiajac sobie wciąż roznych rzeczy nawet jesli to nie były jakies wysokokaloryczne rzeczy.

artykuł jest o racjonalnym odżywianiu w ciąży. ja tez mam coraz czescie ochote zaglądac do lodówki, ale wiem , ze są tak zdrowe rzeczy, po ktorych nie przytyje od razu 20kg. i rozumiem dziewczyy, ktore boja sie 'za duzo przytyc' tylko wlasnie bałabym sie zeby własnie ten strach nie przerodzil sie w 'odchudzanie w ciazy', bo to juz niebezpieczne.

a tak na marginesie pod koniec ciazy waga moze drastycznie podrosnąć czego przyczyną jest zatrzymywanie wody w organizmie a to samo sie ureguluje po porodzie.
Ja mam takie podejście: jeść zdrowo i nie głodzić się w żadnym razie ale też absolutnie nie objadać się słodyczami itp. traktując ciążę jako wymówkę. Zdarza mi sie zjeść coś słodkiego, ale staram się żeby nie było tego za dużo i jeden deser dziennie w zupełności wystarczy. A tak to normalne posiłki, różnica sprzed ciąży jest taka, ze po pierwsze teraz o nich nie zapominam, co wcześniej mi sie zdarzało, a po drugie staram sie by były bardziej wartościowe Nie chcialabym sie roztyć a ze przytyć trzeba to wiadomo.
Stary 2012-01-11, 12:54   #4401
dottta
Zakorzenienie

Cytat:
też o tym czytałam ale jeżeli ktoś ma takie tendencje to artykuł tego nie zmieni. A dorosłe i świadome kobiety które decydują się na macierzyństwo raczej liczą się z przyrostem wagi

co do tycia to u mnie w rodzinie kobiety tyją (nawet w ciąży) głownie w udach i tyłku a brzuszki są nieduże
Stary 2012-01-11, 12:58   #4402
nitka_88
Zadomowienie

Hej mamuśki Dziwna sprawa mnie dzisiaj spotkała. Obudziło mnie wiercenie w brzuchu, takie typowo na kibelek więc wstałam i poszłam. W trakcie tejże czynności zaczęły oblewać mnie zimne poty i tak zaczęłam słabnąć, że prawie tronu spadłam. Ostatkami sił ogarnęłam się i doszłam do sypialni, ale miałam przy tym takie mroczki przed oczami i zawroty głowy, że szok. Obudziłam tż, który okrył mnie kołderką i mocno przytulił, bo od tej pory strasznie mi zimno i słabo. Ruszyłam się z pozycji leżącej do siedzącej dopiero po godzinie, kiedy przyniósł mi laptopa i coś do jedzenia. Najgorsze jest to, że zaraz muszę iść do pracy... Nie wiem jak dam rade

Gratuluję wczorajszych wizyt i nie tylko. Ja pierwsze USG mam wyznaczone na 30.01, ale w niedzielę lecę do Polski i siostra już mnie umówiła do mojego lekarza na 17.01 i wtedy wreszcie zobaczę mojego lokatora

www.NiciutKa.pl
nitka_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 12:58   #4403
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli drapie Cię w gardle i ogólnie czujesz się rozbita, to dobrze, że w domu zostałaś. Ciężarne są bardziej podatne na infekcję, a przynajmniej odpoczniesz sobie Z temperaturą należy panikować, jeśli zbliży się do 38 kreski, a tak to luuuuuz
Tak, przedwczoraj troche mnie przewiało i powiązałam to z temperaturą. Coś tam nie gra do końca dlatego poleżę trochę, odpocznę. W weekend zdecyduje czy za te nieobecność w pracy wezmę urlop czy po prostu dam pracodawcy zwolnienie i porozmawiam... i powiem co i jak... Ogólnie troche martwie sie pracą, to poczucie odsunięcia na boczny tor ... wy też tak macie? Pytanie oczywiście do pracujących przyszłych Mamusiek
Stary 2012-01-11, 12:59   #4404
depoison
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny zaczynam czytać o tym usg "genetycznym" - mam je w czwartek (jestem w 12 tc). Już sama nie wiem co bedę mieć za badanie spodziewam sie ze będzie to przezierność karkowa i długość przegrody nosowej. Bo to chyba o to chodzi na badaniu zwanym potocznie "genetycznym" ? To badanie głównie wyklucza upośledzenie pod kątem zespołu Downa. Czy inne choroby / wady genetyczne tez? Czy badanie jest dopochwowe czy już "na brzuchu"? Można dodatkowo zrobić badania krwi pod tym kątem, wiecie coś na ten temat? Robiłyście je?
Gubię sie w tym wszystkim
u mnie to genetyczne jeszcze inaczej wyglądało.
Najpierw miałam w 12 tygodniu takie zwykłe, standardowe badanie - lekarka określiła grubość fałdu karkowego, obecność kości nosowej, długość płodu itd. Całość trwała około 15 minut i mimo, że wszystko było ok, spytała, czy decyduję się na badania genetyczne (usg+test krwi) - płatne, niestety, dodatkowo.
Zdecydowałam się i umówiono mnie raptem za 6 dni (w 13 tygodniu) do innego lekarza - specjalisty od diagnostyki prenatalnej.
Wykonane przez niego usg trwało... uwaga.. prawie godzinę - mierzył przepływy, każdą część ciałka dziecka, oglądał bardzo dokładnie każdy organ. Po godzinie uznał, że choć wszystko wygląda super, to jest 5% niepewności, czy nie ma dziur w sercu i kazał wrócić znów po 2 tygodniach. Wtedy też omówił ze mną wyniki testów PAPP-A. Samo usg skupiło się tym razem już tylko na obserwacji serca - i trwało znów dobre 30 minut.

Tak więc to badanie w 12 tygodniu zostało u mnie określone jako standardowe i trwało krótko - prawdziwym genetycznym nazwano to trwające łącznie jakieś 1,5 godz i przeprowadzane niejako w komplecie z testami krwi.
(Całość wykonywana była przez powłoki brzuszne, pokazała stan poszczególnych organów i prawdopodobieństwo wystąpienia trisomii 21, 18 i 13)

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 13:00   #4405
natee
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam takie podejście: jeść zdrowo i nie głodzić się w żadnym razie ale też absolutnie nie objadać się słodyczami itp. traktując ciążę jako wymówkę. Zdarza mi sie zjeść coś słodkiego, ale staram się żeby nie było tego za dużo i jeden deser dziennie w zupełności wystarczy. A tak to normalne posiłki, różnica sprzed ciąży jest taka, ze po pierwsze teraz o nich nie zapominam, co wcześniej mi sie zdarzało, a po drugie staram sie by były bardziej wartościowe Nie chcialabym sie roztyć a ze przytyć trzeba to wiadomo.
myśle tak samo

ostatnio mam bardziej ochote na kwaśne owoce lub pomidorki, a to tylko zdrowie, po słodkim mnie mdli, wiec ograniczam, bo źle sie czuje

Stary 2012-01-11, 13:02   #4406
dottta
Zakorzenienie

Cytat:
tylko ze ona miała niedowage przed ciążą.po porodzie wazyla mniej niz przed ciaza. czy to zdrowe?
moze nietorzy mogą jej pozazdrościc, ale moje osobiste zdanie, ze to przesada. nawet lekarz ja namawial, zeby przytyla chociaz 3 kg przed drugą próbą.
wiesz, nie chcę wydawac sądów bo różne są sytuacje - sama mam koleżanki co są bardzo szczupłe ale taka ich natura i nie umieją przytyć... Nie znam Twojej znajomej więc się nie wypowiadam w jej temacie
Stary 2012-01-11, 13:08   #4407
natee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
u mnie to genetyczne jeszcze inaczej wyglądało.
Najpierw miałam w 12 tygodniu takie zwykłe, standardowe badanie - lekarka określiła grubość fałdu karkowego, obecność kości nosowej, długość płodu itd. Całość trwała około 15 minut i mimo, że wszystko było ok, spytała, czy decyduję się na badania genetyczne (usg+test krwi) - płatne, niestety, dodatkowo.
Zdecydowałam się i umówiono mnie raptem za 6 dni (w 13 tygodniu) do innego lekarza - specjalisty od diagnostyki prenatalnej.
Wykonane przez niego usg trwało... uwaga.. prawie godzinę - mierzył przepływy, każdą część ciałka dziecka, oglądał bardzo dokładnie każdy organ. Po godzinie uznał, że choć wszystko wygląda super, to jest 5% niepewności, czy nie ma dziur w sercu i kazał wrócić znów po 2 tygodniach. Wtedy też omówił ze mną wyniki testów PAPP-A. Samo usg skupiło się tym razem już tylko na obserwacji serca - i trwało znów dobre 30 minut.

Tak więc to badanie w 12 tygodniu zostało u mnie określone jako standardowe i trwało krótko - prawdziwym genetycznym nazwano to trwające łącznie jakieś 1,5 godz i przeprowadzane niejako w komplecie z testami krwi.
(Całość wykonywana była przez powłoki brzuszne, pokazała stan poszczególnych organów i prawdopodobieństwo wystąpienia trisomii 21, 18 i 13)
wow no to Cie przebadał konkretnie

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ----------

Cytat:
wiesz, nie chcę wydawac sądów bo różne są sytuacje - sama mam koleżanki co są bardzo szczupłe ale taka ich natura i nie umieją przytyć... Nie znam Twojej znajomej więc się nie wypowiadam w jej temacie
ona z natury ma ładną kobiecą sylwetke, ale zawsze chciała byc szczuplejsza.

ale dość o niej. ważne zebyśmy my o siebie dbały

Stary 2012-01-11, 13:10   #4408
ivoncia16
Wtajemniczenie

hej
niedawno wrocilam z UP
byla calkiem mila babka , powiedzialam jej o ciazy to kazala mi przyniesc zaswiadczenie i na podpis mam teraz dopiero 9 maja

sprawdzilam dzis ten wozek co mam w domu to jest jakiejs polskiej firmy Aro Team Zipper Edition
chcialam znalesc zdj na internecie i wam pokazac ale nie ma
ivoncia16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-11, 13:12   #4409
natee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ivoncia16 Pokaż wiadomość
hej
niedawno wrocilam z UP
byla calkiem mila babka , powiedzialam jej o ciazy to kazala mi przyniesc zaswiadczenie i na podpis mam teraz dopiero 9 maja

sprawdzilam dzis ten wozek co mam w domu to jest jakiejs polskiej firmy Aro Team Zipper Edition
chcialam znalesc zdj na internecie i wam pokazac ale nie ma
miałam staż w UP i u nas kobiet w ciąży jako poszukujących pracy nie chcieli rejestrowac
ale co innego jak juz jestes zarejestrowana i zajdziesz w ciaze.

Stary 2012-01-11, 13:12   #4410
Linka25
Zakorzenienie

depoison dziękuję duzo mi wyjaśniłaś
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości