|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Temat na nowy wątek! | |||
| Letnie bobasy robią wygibasy.VII-VIII 2011 |
|
3 | 5,26% |
| Mamo, Tato spójrzcie na mnie - siadam, wstaje już tak ładnie! |
|
7 | 12,28% |
| Letnie bobasy i ich mamy radosne z niecierpliwością czekają na wiosnę. |
|
0 | 0% |
| Płatki śniegu i czerwone noski- a letnie maluszki są poprostu boskie. |
|
2 | 3,51% |
| Nasze maluchy śliczne, radosne, a my plotkujac czekamy na wiosnę. |
|
25 | 43,86% |
| Na pierwsze ząbki czekamy, przez co spać mamie czasem nie damy. |
|
3 | 5,26% |
| Sześć miesięcy już prawie wszyscy mamy, ale na sanki się jeszcze w tym roku nie wybieramy. |
|
4 | 7,02% |
| Siadam, wstaje, podskakuje - czasem mamie dokazuje ! |
|
13 | 22,81% |
| Pierwsze ząbki już mamy i pięknie już siadamy. |
|
0 | 0% |
| Ząbki się już pokazują i radośnie mamy podskakują. |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 57. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3991 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci.Mamy VII-VIII 2011r
Cytat:
kaszke to ja dodaje prosto do obiadku, jak za geste to dolewam wody z czajnika. kazda kaszka zawierajaca zboża: żyto, pszenicę lub jęczmień (m.in. manna jest chyba z pszenicy). ryż, kukurydza i owies są bezglutenowe. uwaga - wszystko co zawiera gluten mozna sprawdzac płynem Lugola lub jodyną dostępne w aptece. Należy kroplę rozcieńczonego płynu Lugola lub jodyny nanieść na nieznany produkt. W obecności skrobi odczynniki zmienią kolor z pomarańczowego na granatowoczarny. Skrobia moze byc ale nie musi glutenem (np. ziemniaczana nie jest glutenem...). Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2012-01-13 o 13:47 |
|
|
|
|
#3992 | ||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci.Mamy VII-VIII 2011r
Cytat:
Cytat:
Cytat:
gluten to pszenica, zyto i jeczmien. i na to sie robi ekspozycje. Cytat:
witam w porze obiadowej, moj synek wstal lewa noga ale co tam i tak go kocham :P
|
|
|
#3993 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry,
Cytat:
Cytat:
![]() Ta kaszka jest bezglutenowa.
|
|
#3994 | ||
|
Wtajemniczenie
|
No mam
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Dla mnie to też cios Doskonale Cię rozumiem
|
|
#3995 |
|
Zakorzenienie
|
Nie szlag mnie trafia !!!!
|
#3996 |
|
Wtajemniczenie
|
Zmalowana dasz radę
) problemy ze spaniem. Zawsze były 3 drzemki, a teraz są tylko dwie i Mały marudzi zmęczony, ale uśpić się nie da Ciężko jest.Zrobiłam słoiczki Jeden mięsny Dominik właśnie zjadł ze smakiem. Niby 120 gram, ale chyba są bardziej sycące, bo dwie ostanie łyżeczki już "na siłę" jadł. Nawet trochę gęstsze mi wyszło niż sklepowe.
|
#3997 |
|
Zakorzenienie
|
Psychicznie nie dam rady. Nie powinnam zostać matką to nie jest rola w której się spełniam. Znikam.
|
#3998 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
z woda jest ok![]() A co to za kaszke manne masz? Cytat:
ta ryżowo coś tam nie. Cytat:
![]() Byłam w Urzędzie Pracy. Oficjalnie jestem bezrobotna, dostałam nawet zasiłek ![]() Muszę Emilie jeszcze do ubezpieczenia wpisać, dzisiaj już nie zdążyłam tego zrobić i będzie tak jak trzeba. Ooo śnieg pruszy. Mam nos jak rudolf renifer, usta suche jak sahara, kozy stąd do Chin. Patik niestety są takie osoby którym pasuje siedzenie w domu i nic nie robienie i siedzi sobie jak w klatce.Z boku to wygląda tragicznie ale jak ktoś w tym tkwi tego nie widzi. Zmalowana moze ma etap"mamo bądź ze mną 24h !"? |
|||||
|
|
|
#3999 | ||||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
?Cytat:
![]() Cytat:
. Życie sobie marnuje, na własne życzenie. Chociaż ja ostatnio mam nastawienie: "nie mój cyrk, nie moje małpy".Cytat:
ciekawe masz ostatnio noce - dzisiejszej się nie boisz? ![]() Cytat:
Tż stwierdził:" Wiesz co, takie problemy jak my mamy, to nie są żadne problemy. Za 10 lat odrobimy, grunt że mamy zdrowe dzieci i sami jesteśmy zdrowi". No i tyle w temacie, nie ma sensu smęcić .Cytat:
)Cytat:
Cytat:
Podglądaczka, podglądaczka Cytat:
![]() Cytat:
.Bry, ja sama z Zuz, bo chłopaków nie ma. Będą o 20.00. Wreszcie mogę z Wami spokojnie posiedzieć, co tam sprzątanie . Dziewczyny co pytały o parowar: może najpierw kupcie sobie takie sitko do gotowania na parze, co wsadza się do zwykłego garna? Wypróbujecie czy w ogóle przyda Wam się parowar, bo ja mam i się kurzy .
|
|
|
#4000 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
2. Mądry ten Twój TŻ. Widząc takie rzeczy, człowieka wielkie problemy stają się błahe (Kochane jeszcze raz dziękuję za kciuki, które na pewno pomogły koleżance ---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- Cytat:
No ale taki deserek ma w sobie wodę no nie? Ja go najpierw dość mocno podgrzewam, potem sypię łyżeczkę kaszki o takiej - klik i ostro mieszam. Wydaje mi się, że tak jest ok.
|
|
#4001 |
|
Zakorzenienie
|
A Ja mam parowar i jestem BARDZO zadowolona.
Warzywa tylko w nim gotuje, Są takie soczyste,kruche,pyszne. Emilie obiadki w Nim też będzie miała robione. Dzisiaj dostanie ziemniaczka i marcheweczkę + gluten. A swoją drogę mamusie które karmią UU. Jak mam nie wracać do pracy to zastanawiam się czy w ogóle wprowadzać MM Jak to rozplanujecie, że zamiast o 14stej UU bobo dostanie obiadek,kaszkę, deserek? ---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ---------- Jacieee mam identyczną,ale Ja deserku nie podgrzewan nigdy.Chyba nawet na Hippowskich pisze, bez podgrzania. Do obiadku dzisiaj dostanie.Dam do parowaru marcheweczke i ziemniaczka zmiksuję i dodam kaszy manny. |
|
|
|
#4002 | |||||
|
Zadomowienie
|
Moja zasypia tylko na rękach
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() U mnie ostatnio podobnie ![]() Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ---------- Cytat:
|
|||||
|
|
|
#4003 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4004 |
|
Zakorzenienie
|
No to ogarnijmy go razem
![]() Moja je jabłuszko i bananki już zjadła. Marchewke zjadla i ziemniaka i dynie. Po mojej jarzynowej miala sluz,przypuszczam,ze po kalafiorze. No i dzisiaj dostala kaszke mleczno-ryzowa bananowa i jej zasmakowała. |
|
|
|
#4005 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jestesmy w programie dla wcześniaków neurolog, rehabilitant, logopeda, psycholog i tak sobie chodzimy na kontrolne wizytki. Zrób więcej, zaraz bede ![]() Orkisz to chyba gluten. |
|
|
|
|
#4006 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No to widzę, że Emi sporo nowych smaków ma za sobą ) jeszcze ma wszystko przed sobą, no ale ja się trzymam tego, że zaczynamy wraz z skończeniem 6. miesiąca - tak kazała mi lekarka
|
|
|
|
|
#4007 |
|
Zakorzenienie
|
ja daje w sumie przed karmieniem ok poludnia. ale nie je jeszcze na tylew ochoczo by jej wystarczylo - jestesmy na etapie marchewki z ryzem, pol sloiczka, wiecej nie daje rady usiedziec - i po jedzeniu daje ok 30ml wody a potem UU do oporu.
|
|
|
|
#4008 |
|
Wtajemniczenie
|
o mniaam
tez niedługo musze zrobic bo jest pyszna a ja dzis z brumkowego bloga piers z kuraka w ciescie francuskim od poniedziałku wkraczam na diete wiec przerpis musze wypróbowac jeszcze teraz
|
#4009 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny nie zacytuje,nie nadrobię dokładnie, dwa dni a ja nie wiem jak mi zleiały, dziś kolejny w biegu...
przepraszam,że hurtowo ale nie dam rady inaczej wszystkim solenizantom potrzebującym ![]() samotnym Latamy z Tż po lekarzach , byłam u endo... tsh -14,9 ![]() we wtorek gin ... już się boję tż ma problemy z jelitami a wczoraj coś sobie zrobił z kręgosłupem jak się do małego schylał i ledwo chodzi, dziś był u internisty, we wtorek idzie na rentgen pleców, ma L4 , nic nie może podnosić latałam, załatwiałam żłobki, zabrakło pieczątek zakładów pracy , dziś kurs do roboty... i znowu do żłobka u mnie w mieście 1 żłobek,marne szanse że się dostaniemy a do Katowic złożyć nie mogę bo nie mamy meldunku w Katowicach wymiękam lapek z naprawy wróci w pon. więc siłą rzeczy nie mam za często do Was dostępu ![]() kasy na leki nie ma a do wydania kilka stówek ,ehhhhh szkoda gadać, nie smęcę... tęsknię za Wami
|
|
|
|
#4010 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a mnie chodzi już o taki wiesz dzień z kaszką, z deserkiem,obiadkiem. Nie umiem sobie tego rozplanować,bo jak jej nic nie będzie po tej kaszce to wprowadzę sobie ją do menu. Obiadki jak zacznie więcej jeść. U mnie mały problem, bo Emi rzadko kiedy woła jeść, teraz to w ogóle cycek to zabawka. |
|
|
|
|
#4011 | |||||
|
Zakorzenienie
|
nadrabiam po kawałku bo wpadłam na moment
![]() Cytat:
![]() szkoda że koleżanka tak się zachowuje ![]() chyba tak zwłaszcza że nie celuje w brodę i nos, a w policzek ![]() wypraszam sobie konia! co najwyżej kobyła Cytat:
![]() ![]() Cytat:
śmierdzi chlorem, a co do koloru to nie wiem jak ze ścianami, mnie fioletową bluzkę wybieliło jak TŻ kapnął ![]() agadus, ![]() Cookie, straszne przejścia miałaś.... ---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- mój na szczęście nie i w pracy, i na uczelni-promotorka- dużo mi ułatwiają. Cytat:
Cytat:
Mój w ogóle nie dostaje MM. Jak zastąpisz jedno karmienie obiadkiem, to po pewnym czasie organizm się przestawi i będzie ciut zmniejszał produkcję, żeby dopasować do rytmu karmienia. Tak, to odmiana pszenicy. Zawiera gluten, niby inny niż w zwykłej pszenicy ale zawiera. My też
|
|
|
#4012 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, ja beztalencie kulinarne i jeszcze nic Igorowi nie ugotowałam, ale - uwaga uwaga- dostałam królika ( takiego zdechłego, znaczy już obrobionego ) do jedzenia.
Ja nie wiem co z tym zrobić, sama nie dotknę dla siebie, może bym dziecku zrobiła? Ale jak, z czym, do czego, w co...pomożecie? ( ale pamiętajcie, że ja dupna z gotowania i musicie tłumaczyć po kolei wszystko jak 1-klasistce )
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#4013 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teraz- dzisiaj- nie dajesz rady, to przejściowy okres. Nadejdą lepsze dni i będziesz pluć w brodę że mogłaś źle pomyśleć o dziecku czy swojej roli jako matki. Zobaczysz.Czy Wszystkie dajecie te różne kaszki ryżowe, owocowe? ( nie chodzi o gluten) Bo ja parę razy dałam Sarce, a teraz już nie.. Jak to wygląda? musi być w jadłospisie? Wczoraj nie dostałam w aptece zniżki na euthyrox bo nazwisko lekarza nie odbiło się z pieczątki ![]() Na szczęście to tani lek, zamiast 5 zł zapłaciłam 8. Jaciee za słoiczki. Wekowałaś czy do mrożenia? Iustyna właśnie, prawidłowe podejście. MAmy zdrowe dzieci, sami jesteśmy zdrowi, jeść mamy co. Dasz radę, odbijecie się z kasą. Carmela a jak z Tobą sytuacja wygląda? jesteś na bezrobotnym, a pracowałaś przecież. Skończyła Ci się umowa po macierzyńskim? Dziubek dajesz Młodego do żłobka? ale to po wychowawczym , tak? Mi przez tydzień kazała brać 1/2 75, i potem w cyklach 5 dniowych cała dawka a w weekendy robić przerwy i nie brać tabletki- też mnie to dziwi? Mnie czeka wizyta u gina i powtórka cyto ![]() Wszystkie diabły się mnie czepiają. Wracaj do nas.
|
|
#4014 |
|
Wtajemniczenie
|
Do mrożenia, bo mam sporo słoiczków po sklepowych daniach. Poza tym jeszcze nigdy nie wekowałam
|
#4015 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
W dokarmianiu Ci nie pomogę, bo jeszcze nie jestem na tym etapie |
||
|
|
|
#4016 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
A my płaczemy
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
U nas zimy ani śladu, a to przecie tylko jakieś 10 km dalej.Cytat:
Cytat:
![]() My też będziemy teraz już we dwójkę tylko chodzić. Może wpadniecie z Jasiem, to pójdziemy we czwórkę? ![]() Jak tam piżama? Zdjęłaś ją już? ![]() Cytat:
Od jakiś 7 lat, bo urodziłam się na tej drugiej Teraz mieszkamy na Gocławku.
|
|
#4017 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zboża to potrzebna dawka energii (węglowodany), witaminy z grupy B (których w warzywach nie uświadczysz), minerały (takie jak żelazo, magnez, potas, fosfor - które w wielu warzywach występują w bardziej deficytowych ilościach, bądź wcale) i pewne aminokwasy potrzebne do syntezy białka, które warto organizmowi dostarczać. Także - zboża jak najbardziej warto dziecku podawać. A takiemu maluchowi, to właśnie najłatwiej w postaci kaszki. Ja podaje na sniadanie kaszke ryżwa z bananami i brzoskwiniami Hippa, a przed snem kaszka jaglana Holle (obie bez cukru). |
|
|
|
|
#4018 |
|
Zakorzenienie
|
zmalowana
, ja też nie czuję się jakoś rewelacyjnie w roli mamy, ale słyszałam kiedyś, że tak naprawdę to dzieci wybierają sobie rodziców i ja tak myślę, że mnie wybrał Igor, żeby nauczyć mnie cierpliwości i bym w końcu dorosła. To moja lekcja, Twoja może byc podobna, albo i całkiem inna... W każdym razie rozumiem Cię i znam Twój stan.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#4019 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"kaszka mleczna manna" z nestle zawiera gluten i jest od 4 miesiaca
|
|
|
|
|
#4020 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:22.

wrzesień mam nadzieję, że będzie piękna złota słoneczna jesień

lecę bo mnie rodzina(czytaj babcia) szykanuje, że mam się dzieckiem zająć

u nas już wszystko zapięte - sala jest, band jest, fotograf jest, kamerzysta jest, no i suknia też już wybrana

zębole