Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci.Mamy VII-VIII 2011r - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Temat na nowy wątek!
Letnie bobasy robią wygibasy.VII-VIII 2011 3 5,26%
Mamo, Tato spójrzcie na mnie - siadam, wstaje już tak ładnie! 7 12,28%
Letnie bobasy i ich mamy radosne z niecierpliwością czekają na wiosnę. 0 0%
Płatki śniegu i czerwone noski- a letnie maluszki są poprostu boskie. 2 3,51%
Nasze maluchy śliczne, radosne, a my plotkujac czekamy na wiosnę. 25 43,86%
Na pierwsze ząbki czekamy, przez co spać mamie czasem nie damy. 3 5,26%
Sześć miesięcy już prawie wszyscy mamy, ale na sanki się jeszcze w tym roku nie wybieramy. 4 7,02%
Siadam, wstaje, podskakuje - czasem mamie dokazuje ! 13 22,81%
Pierwsze ząbki już mamy i pięknie już siadamy. 0 0%
Ząbki się już pokazują i radośnie mamy podskakują. 0 0%
Głosujący: 57. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-13, 18:00   #4051
karolinee1983
Zadomowienie

Dot.: Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci.Mamy VII-VIII 2011r

Cytat:
Napisane przez aania_20 Pokaż wiadomość
byle do ślubu dotrwali bo jest ostatni

Karolineee, bardzo ładna suknia
Słuszna uwaga

Cytat:
Napisane przez jacieeeee Pokaż wiadomość

Karolinee piękna suknia

MAJA 06.08.2011 r.

karolinee1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 18:04   #4052
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7
Dot.: Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci.Mamy VII-VIII 2011r

Karoline suknia bajeczna...
Stary 2012-01-13, 18:05   #4053
CookieMonsters
Rozeznanie

dziewczyny, możliwe, że skaza/nietolerancja laktozy, zamiast ustepować to postępuje? Zuzka na pepti, nie dostaje nic poza tym i sokiem, ktory dostaje od 2 miesiecy i nic po nim nigdy ni bylo.. i od kilku dni znowu robi kupy z duza iloscia sluzu takie jak jeszcze byla na cycku co sie tak darla.. no i ciagle ma wysypke na buzi
CookieMonsters jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 18:13   #4054
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Cytat:
Napisane przez CookieMonsters Pokaż wiadomość
dziewczyny, możliwe, że skaza/nietolerancja laktozy, zamiast ustepować to postępuje? Zuzka na pepti, nie dostaje nic poza tym i sokiem, ktory dostaje od 2 miesiecy i nic po nim nigdy ni bylo.. i od kilku dni znowu robi kupy z duza iloscia sluzu takie jak jeszcze byla na cycku co sie tak darla.. no i ciagle ma wysypke na buzi
a cały czas od początku była na pepti?
Stary 2012-01-13, 18:21   #4055
zanetaa88
Zakorzenienie

Jacieee Emilie już mniej ulewa, bardzo rzadko.Natomiast jak uleje to potem się tym bawi jak dostaje wodę to to jest zabawka.Choć dzisiaj UU to też więcej go ciągła i pluła niż jadła.

Crazy nie mam pojęcia.

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 18:33   #4056
CookieMonsters
Rozeznanie

Jak rozszerzamy dietę alergika?
Przedewszystkim później niż u zdrwego niemowlaka. Pierwsze soczki przecierowe wprowadzamy nie wcześniej ni ż po skończonym 5 miesiącu życia, a zupki jarzynowe po 6. Oczywiście powinny być zrobione z produktów zaliczanych do tzw. bezpiecznej grupy. Od 5-6 miesiąca powinniśmy wzbogacać posiłki bezmleczne o produkty bezglutenowe (kleiki ryżowe, kukurydziane), które są cennym źródłem wit. B. Z wprowadzaniem produktów glutenowych (popularnych kaszek wielozbożowych, manny) powinniśmy się wstrzymać do 10 miesiąca, gdyż w przypadku dzieci skłonnych do uczuleń, mogą one wywołać alergię na białko pochodzenia roślinnego.
Cennym źródłem białka i żelaza jest mięso ale u dzieci z alergią podajemy je miesiąc później (8. miesiąc życia). Zaczynamy od drobiu - indyka, kurczaka, królika. Mięso czerwone - cielęcinę wprowadzamy dopiero wtedy, gdy dziecko będzie mogło już spożywać produkty mleczne. Ryby małemu alergikowi podajemy od 2 roku życia.
Później wprowadzamy również żółtko i białko (żółtko w 10 miesiącu - zaczynamy od połówki, co drugi dzień; z białkiem należy się wstrzymać do ukończenia 1. roku).
W 10 miesiącu powinniśmy zacząć wzbogacać dietę alergika o produkty glutenowe. Dawka ekspozycyjna to 1 łyżeczka kaszki manny na 100 ml wody.
Ważnym składnikiem diety są tłuszcze, gdyż w nich rozpuszczają się witaminy i stanowią 35% zapotrzebowania energetycznego maluszka. Zupki przecierowe wzbogacajmy więc o łyżeczkę wysokogatunkowego masła lub oliwy z oliwek.

to dlatego lekarka kazala sie nie spieszyc z rozszerzaniem diety
Stary 2012-01-13, 18:36   #4057
Madziulka_17
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
To co 2h podajesz jeść i te UU też jest co 2h,zawsze popija po obiadku czy deserku? a zamiast mm nie chcesz kaszki podać? Kurde ja jakoś myślę, aby te mm wziąć ominąć łukiem i podać właśnie kaszkę.Muszę się zastanowić. Dzisiaj dostała i kaszkę i obiadek z glutenem,zajadała się smakiem więc jestem dumna, że jej mamusiowy obiadek smakował
Co 2-3 h karmię UU. Zawsze daje popić po obiadku, czy deserku, ale to jest bardziej picie - kilka łyczków - niż jedzenie. Pierś podaję tylko i wyłącznie dlatego po jedzeniu, bo niczym więcej małego nie dopajam.
Kaszkę planuję podawać rano ok. 9-10.

' Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym '

http://suwaczki.maluchy.pl/li-54402.png

http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/dzieci2011.html
Madziulka_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 18:39   #4058
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Cytat:
Napisane przez CookieMonsters Pokaż wiadomość
Jak rozszerzamy dietę alergika?
Przedewszystkim później niż u zdrwego niemowlaka. Pierwsze soczki przecierowe wprowadzamy nie wcześniej ni ż po skończonym 5 miesiącu życia, a zupki jarzynowe po 6. Oczywiście powinny być zrobione z produktów zaliczanych do tzw. bezpiecznej grupy. Od 5-6 miesiąca powinniśmy wzbogacać posiłki bezmleczne o produkty bezglutenowe (kleiki ryżowe, kukurydziane), które są cennym źródłem wit. B. Z wprowadzaniem produktów glutenowych (popularnych kaszek wielozbożowych, manny) powinniśmy się wstrzymać do 10 miesiąca, gdyż w przypadku dzieci skłonnych do uczuleń, mogą one wywołać alergię na białko pochodzenia roślinnego.
Cennym źródłem białka i żelaza jest mięso ale u dzieci z alergią podajemy je miesiąc później (8. miesiąc życia). Zaczynamy od drobiu - indyka, kurczaka, królika. Mięso czerwone - cielęcinę wprowadzamy dopiero wtedy, gdy dziecko będzie mogło już spożywać produkty mleczne. Ryby małemu alergikowi podajemy od 2 roku życia.
Później wprowadzamy również żółtko i białko (żółtko w 10 miesiącu - zaczynamy od połówki, co drugi dzień; z białkiem należy się wstrzymać do ukończenia 1. roku).
W 10 miesiącu powinniśmy zacząć wzbogacać dietę alergika o produkty glutenowe. Dawka ekspozycyjna to 1 łyżeczka kaszki manny na 100 ml wody.
Ważnym składnikiem diety są tłuszcze, gdyż w nich rozpuszczają się witaminy i stanowią 35% zapotrzebowania energetycznego maluszka. Zupki przecierowe wzbogacajmy więc o łyżeczkę wysokogatunkowego masła lub oliwy z oliwek.

to dlatego lekarka kazala sie nie spieszyc z rozszerzaniem diety
moje dostają już mięso i inne stałe pokarmy( w tym gluten) i nic im nie jest...
Cookie to ja już nie wiem...
Stary 2012-01-13, 18:42   #4059
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madziulka_17 Pokaż wiadomość
Co 2-3 h karmię UU. Zawsze daje popić po obiadku, czy deserku, ale to jest bardziej picie - kilka łyczków - niż jedzenie. Pierś podaję tylko i wyłącznie dlatego po jedzeniu, bo niczym więcej małego nie dopajam.
Kaszkę planuję podawać rano ok. 9-10.
A bo nie dopajasz,widzisz.
A moja Emilie dzisiaj chciała popić po obiadku to dostała wodę.
Ja zobaczę,czy będzie jakaś reakcja alergiczna na tą kaszkę którą dzisiaj podałam,jak nie to będzie dostawała na śniadanko i jeszcze muszę coś wymyślić dobrego na kolację,boję się butli bo kiedyś jak jej podałam to ona zamiast spać to pełna energii i nie w głowie miała spanie,do tego jeszcze się bawiła mlekiem...

Stary 2012-01-13, 18:54   #4060
CookieMonsters
Rozeznanie

bella bo tak po prawdzie..
to ja pytałam lekarke, jak bylismy na szczpieniu na 4 miesiac, o to rozszerzanie diety.. i ona mi powiedziala, ze sie nei spieszyc, ze mozna narazie troche startego jablka czy marchewki prztartej, ale powoli i bz szaleńtw i że gluten to dopiero po pierwszym półroczu, że u alergików wszystko później.. a ja sie uczepiłam tylko tego glutenu, a pierwsza część o jedzeniu zlałam, bo wydało mi się że ona na odczepnego mi tak powidziała, żebym jej dupy nie zawracała, bo w poczekalni pacjenci czekaja... a się okazuje, że miałą racje, bo Zuzka na wszystki poza jabłkiem wysypką reaguje.. jeszcze na dynie najmniej chyba z tego wszystkiego, ehh

---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ----------

a i jeszcze doczytałam, że MM HA i mieszankami dla alergików karmi sie jak piersią, czyli to mleko zaspokaja pełne zapotrzebowanie dziecka na wszystko do skończonego 6 miesiąca w poniedziałek lece do pediatry, ale troche mi ulżyło, bo myslałam że dziecko mi się pochoruje z niedoborów
Stary 2012-01-13, 18:55   #4061
Vaniliova11
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość

Ania kiedyś polecałaś pufas na pleśń- bo wyszła mi w domu k u r . Czy to nie śmierdzi mocno, i nie wybieli mi np koloru na ścianie?
Łącze sie w bólu ja bede walczyć z pleśnia jak pogoda sie poprawi żeby później wywietrzyć mieszkanie
Cytat:
Napisane przez JustPi Pokaż wiadomość

to dobrze, że przynajmniej Twoja jest ok
i oby 23 szybko w pracy minął
i 24 i 25 i tak do lipca kiedy mam urlop
Cytat:
Napisane przez Madziulka_17 Pokaż wiadomość
Dzień dobry,

Ja Szymonowi podaję gluten od 1 stycznia i do tej pory nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych...

.
Ja Krystiankowi zaczęłam podawać w sylwestra i tez nie ma skutków ubocznych
Cytat:
Napisane przez jacieeeee Pokaż wiadomość

Zrobiłam słoiczki Wyszło mi 8 słoiczków z cielęciną i 3 warzywne. I to za free Mięso od teściów, warzywa od rodziców. Muszę tylko bezmięsnych dorobić i pomyśleć o deserkach. Cóż za oszczędność (a kiedyś bym się nad tym nie zastanawiała )
Jeden mięsny Dominik właśnie zjadł ze smakiem. Niby 120 gram, ale chyba są bardziej sycące, bo dwie ostanie łyżeczki już "na siłę" jadł. Nawet trochę gęstsze mi wyszło niż sklepowe.
pani kucharko a to mięso to bylo ze zwykłego sklepu czy jakiejś hodowli ?
Cytat:
Napisane przez iustyna1 Pokaż wiadomość

Podglądaczka, podglądaczka
.

Cytat:
Napisane przez Marina1 Pokaż wiadomość
dziewczyny, ja beztalencie kulinarne i jeszcze nic Igorowi nie ugotowałam, ale - uwaga uwaga- dostałam królika ( takiego zdechłego, znaczy już obrobionego ) do jedzenia.
Ja nie wiem co z tym zrobić, sama nie dotknę dla siebie, może bym dziecku zrobiła?
Ale jak, z czym, do czego, w co...pomożecie?
( ale pamiętajcie, że ja dupna z gotowania i musicie tłumaczyć po kolei wszystko jak 1-klasistce )
Ja zbieram sie do gotowania dziecku i zebrać nie moge a królika to uwielbiam
Cytat:
Napisane przez mamad1 Pokaż wiadomość
Ładnie napisane Może coś w tym jest. Ja też czasem myślę,że moje dziecko zasługuje na lepszą mamę...
Twoje dziecko ma najlepsza mame na świecie
Cytat:
Napisane przez Natka_ Pokaż wiadomość

U nas dalej szpital, Domek kaszle, ale dostaje kropelki i inhaluję go.
Ja wyglądam jak 7 nieszczęść... Leci z nosa, oczy załzawione, kaszlę...
Mąż dzisiaj wrócił szybko, żeby zająć się małym i zrobić obiad, więc ja sobie leżę, a Domcio obok śpi
Zdrówka ja też myślałam czy u Ciebie to nie alergia
Cytat:
Napisane przez Brida Pokaż wiadomość
Mój maluszek tylko się uśmiecha a ja i tak szaleję ze szczęścia. Tyle jeszcze takich chwil przed nami

A na kiedy masz termin?

Pokażesz sukienkę ?

My też mamy zarezerwowany 22.09 - dokładnie tak jak Agni.

Trzymam kciuki w pierwszej kolejności za zdrowie i lekarzy, w drugiej za żłobki.
Przesyłam buziaki dla Szymka.
Trzymaj się i wracaj szybko.
Kolejna impreza
Cytat:
Napisane przez karolinee1983 Pokaż wiadomość
A długo Ci śpi w nocy po MM? Bo też się nad tym zastanawiam, choć wiem, że nie ma reguły

18 sierpnia

Proszę http://www.suknieslubne.pl/eng/produkt/99/emporia/
I jeszcze jedna sukienka przepiękna

Zaneta to obie bedziemy siedzieć dobrze że dziurki na oczy są

Krystianek dziękuje cioteczkom za gratki i i przesyła buziaki uwaga nieco uślinione
Vaniliova11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 18:59   #4062
zanetaa88
Zakorzenienie

Vaniliova

Stary 2012-01-13, 18:59   #4063
agadus
Wtajemniczenie

dziękuję za magiczne kciuki Karolinee, Vaniliowa, JustiPi, jacieeeee, iustyna, ania, brumek, Natka,
z bioderkami wszystko ok

dla solenizantów i jubilatów, nie wymienię wszytkich, bo nie jestem na bierząco i nie chcę nikogo pominąć

a ja jakoś nie mam weny do pisania, jeszcze dzisiaj jestem sama, mąż na imprezce firmowej, eh doopa

Edytowane przez agadus
Czas edycji: 2012-01-13 o 19:01
agadus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 19:04   #4064
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
I świeża i nieświeża . Ogólnie po co ma mieć łatwo w życiu? Zawsze można coś pogmatwać .
O widzisz! I sama pozytyw tej sytuacji znalazłaś! Tak bez kłopotów byłoby nudno i ulepkowato I ludzie by Cię nie lubili przez zazdrość i zawiść

Cytat:
eee to ja nie zrozumiałam . Coś ostatnio mam problemy z czytaniem i wysławianiem się . Uwsteczniam się..
wymądrzaj się, wymądrzaj - zazwyczaj dobrze gadasz

Ja z wysławianiem się też mam Ale w takim sensie że zaczęłam przekręcać słowa Chcę powiedzieć "sanie", mówię "siano", chcę "szatnia", mówię "pralnia" itp. Jak tydzień temu byłam z mamą na zakupach i szłam do przymierzalni, to jej mówię "Mamo, idę siusiu"

---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ----------

Cytat:
Napisane przez agadus Pokaż wiadomość
z bioderkami wszystko ok
Stary 2012-01-13, 19:10   #4065
jacieeeee
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Vaniliova11 Pokaż wiadomość
pani kucharko a to mięso to bylo ze zwykłego sklepu czy jakiejś hodowli ?
Ze zwykłego sklepu, ale od zaprzyjaźnionej sprzedawczyni, więc bardzo ładny kawałek Doszłam do wniosku, że nie będę kombinować, bo w przyszłości Dominik i tak będzie jadł "normalne" sklepowe rzeczy. Jeśli mam możliwość dostać coś bio to ok, ale jeśli nie to nie szukam. Mam nadzieję, że w odpowiedniej ilości mu nie zaszkodzi.

Dominik 29.07.2011r
jacieeeee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 19:24   #4066
agadus
Wtajemniczenie

a ja teraz usłyszałam ,że dzisiaj 13 piatek, taka data a ja zapomniałam, ale nie jestem przesądna

Stary 2012-01-13, 19:30   #4067
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Moje dziecko nagle zaczęło mniej jeść, tzn Lena bo Liliana ją zaczęła "objadać" a do tej pory było odwrotnie. I do tego mega maruda z niej się zrobiła... czy to ząbki?
Stary 2012-01-13, 19:32   #4068
Zmalowana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mamad1 Pokaż wiadomość
Dasz radę! Nie masz wyjścia! Dziś tak mówisz, bo jesteś pewnie przemęczona, ale czy wyobrażasz sobie życie bez swojego synka?
Wyobrażam sobie. I to jak.

Cytat:
Napisane przez Marina1 Pokaż wiadomość
zmalowana , ja też nie czuję się jakoś rewelacyjnie w roli mamy, ale słyszałam kiedyś, że tak naprawdę to dzieci wybierają sobie rodziców i ja tak myślę, że mnie wybrał Igor, żeby nauczyć mnie cierpliwości i bym w końcu dorosła. To moja lekcja, Twoja może byc podobna, albo i całkiem inna... W każdym razie rozumiem Cię i znam Twój stan.
MArinko dziękuje wiem, że też nie masz i nie miałaś łatwo.

Zmalowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 19:38   #4069
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Zmalowana chyba jakis kryzys przechodzisz, ale za jakis czas pomyslisz(mam nadzieje) pewnie" jaka ja byłam durna".
Chyba brak Ci harmonii
Stary 2012-01-13, 19:42   #4070
Zmalowana
Zakorzenienie

bella gdybym nie była durna wszystko byłoby dzisiaj inaczej. Dobra koniec gadania. Poradzę sobie.

Zmalowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-14, 00:17   #4071
iustyna1
Wtajemniczenie

Jeżu pół wieczoru nie miałam wizażu

---------- Dopisano o 00:17 ---------- Poprzedni post napisano o 00:16 ----------

Wy chyba też, bo nie było co nadrabiać
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???
- Gdzieś kur*a musi być!!

iustyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-14, 00:33   #4072
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Jeżu pół wieczoru nie miałam wizażu
Trauma, co nie? Normalnie jakby mi kto rękę uciął
Stary 2012-01-14, 00:36   #4073
iustyna1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
Trauma, co nie? Normalnie jakby mi kto rękę uciął
Normalnie miejsca sobie w domu nie mogłam znaleźć
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???

Stary 2012-01-14, 00:42   #4074
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Normalnie miejsca sobie w domu nie mogłam znaleźć
Justyna, czy my nie powinnyśmy się leczyć?
Stary 2012-01-14, 00:48   #4075
agadus
Wtajemniczenie

ja tez nie miałam, a myslalam,że cos u mnie nie tak a tu ogólny problem

ale za to obejrzałam sobie" przed świtem "

Stary 2012-01-14, 00:57   #4076
Stronczek27
Wtajemniczenie

GG do Stronczek27
Ja tez nie miałam. Moj tz nabijal sie ze mnie: " jak Ty przezyjesz bez swojego forum?" Odp mu ze nie przeżyje był baaardzo zawiedziony jak zaczęło działać :P

Ide spać. Dobranoc

Aaa No i dziekuje za Odp w mojej sprawie. Zobaczę co Bedzie jutro rano...
Stronczek27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-14, 00:58   #4077
iustyna1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
Justyna, czy my nie powinnyśmy się leczyć?
Powinnyśmy , wszystkie śpią a my siedzimy i sprawdzamy, czy wizaż działa .

O Agadus - kolejna .
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???

Stary 2012-01-14, 00:59   #4078
Stronczek27
Wtajemniczenie

GG do Stronczek27
I ja
Stronczek27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-14, 01:00   #4079
brumek
Zakorzenienie

I Stronczek też chętny na kurację

Agadus - wspomożesz mnie radą? Jako mama dziewczynki, która miała kiedyś 1,5 roku Bo idziemy w niedzielę do znajomych, mają córeczkę w tym wieku i zastanawiam się co jej kupić. Co Oliwkę interesowało kiedy tyle miała? Pamiętasz?
Stary 2012-01-14, 01:02   #4080
piwnooka77
Raczkowanie

Witam,
poczytałam sobie kilka stron wstecz i widzę, że nie tylko jak mam ostatnio problemy z systematycznością na wizażu...

Moje dziecię się zrobiło marudne wieczorami, był okres, że sama ładnie zasypiała a teraz trzeba ja usypiać. Dobrze, że nie trzeba jej nosić na rękach (długo), wystarczy smyranie po pleckach (zasypia na brzuszku). A uwielbienie do smyrania to ma chyba po mamusi

Gratuluję wszystkich miesięcznic , udanych wizyt , ustalonych dat ślubów
piwnooka77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości