Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7 - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-15, 12:37   #541
desia888
Wtajemniczenie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

ja pod koniec 27 tygodnia mam 11 na plusie
Co do cm to nie wiem bo nie mam zielonego pojecia ile mialam przed zajsciem w ciaze, a pozatym to nie mam jeszcze miary

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 12:45   #542
MegMakeUp
Rozeznanie

GG do MegMakeUp
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
tak w pl liczy sie urlop macierzynski od dnia porodu i trwa 20 tygodniu w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie.

WAZNE INFORMACJE:
A teraz nie wiem czy wiecie ale musze Wam to napisac, bo beda z Filipkiem na urlopie macierzynskim nie wiedzialam, ze jest cos takiego jak: Dodatkowy urlop macierzynski!!!
I wprawdzie kidy urodzilam Filipa, w 2009 nalezalo mi sie tylko 2 tygodnie tego urlopu, ale to zawsze cos. Teraz w 2012 przedluzyli go o 2 tygodnie!

Bo tak: Ten urlop macierzynski co trwa 20 tygodni, nazywa sie Podstawowym urlopem macierzynskim. Jest oczywiscie w 100% platny.
Ale dowiedzialam sie, ze istnieje wlasnie Dodatkowy urlop macierzynski i w 2012 roku rodzac jedno dziecko przy jednym porodzie czyli w naszym przypadku wynosi 4 tygodnie!!!
Nie trzeba specjalnych warunkow spelniac, wystarczy zlozyc w pracy wniosek na 7 dni przed checia jego rozpoczecia i pracodawca ma obowiazek udzielenia tego urlopu, jest tez w 100% platny!

Dziewczyny to bardzo wazne dla tych ktore nie ida na wychowawczy a chca dluzej o miesiac posiedziec w domku z maluszkiem.
Ja nie wiedzialam przy Filipku o tym, a teraz wiem i oczywiscie skorzystam z tego, jesli jest platne a mi sie nalezy to czemu nie? prawda?
Wiec bede o miesiac dluzej z dziecmi!!!

Tu o tym pisze:
http://praca.gazetaprawna.pl/artykul...a_wniosek.html

http://www.money.pl/forum/urlop-maci...-t2884344.html

I to sobie jeszcze poczytajcie, bo to tez bardzo wazne. O urlopie ojcowskim (nie mylic z tacierzynskim-bo to co innego).
I pamietajcie ze Waszym mezom w pracy naleza sie procz urlopu ojcowskiego jeszcze 2 dni urlopu okolicznosciowego!!!

A tu o urlopie ojcowskim:
http://www.urlopojcowski.info/faq-py...dpowiedzi.html

za tyle przydatnych informacji i jeszcze Tobie się należy
MegMakeUp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 12:58   #543
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

i znowu mam sporo do nadrabiania, ale dzisiaj chyba nie dam rady

wczoraj byliśmy u teściów jak wróciliśmy posiedzieliśmy chwile i padliśmy jak kawki TŻ poszedł spać po 19 a ja po 20 i wstaliśmy dzisiaj po 10

a dziś mama ma urodziny i robi małą imprezkę

i tak jak obiecałam dodałam na maila zdjęcia gołego brzucha 29tc
na szybko w piżamie

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 13:06   #544
gosia261282
Gang Iren

Weszlam na maila,a tam tyle nowych zdjec!!
Ale ja lubie was ogladac!

Jolkaaa wcale nie taki duzy brzusio,powiedzialabym ze w sam raz

Balbinka20 nie przejmuj sie,ze twoj brzuszek ma troszke inny ksztalt,najwazniejsze ze dzidzi dobrze sie w nim mieszka,a kazdy brzuszek jest inny,niepowtarzalny!

MoniqW bardzo zgrabny brzuszek i figura pierwsza klasa!
Stary 2012-01-15, 13:11   #545
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Meg Make Up jak sie nie poczyta to sie nie wie, a w pracy oczywiscie nikt Ci o tym nie powie, a zobaczycie same jak ciezko zostawic polroczne malenstwo bo trzeba wrocic do pracy bo takie pochrzanione prawo u nas w pl jest ze mamusie musza tak szybko zostawiac swoje maluszki i isc do pracy!
Zawsze to miesiac wiecej!

A ja moge powiedziec teraz po takim czasie, ze bardzo duzo stracilam wracajac tak wczesnie do pracy (ale nie mialam wyjscia i po macierzynskim musialam), bardzo duzo waznych spraw zwiazanych z dzieckiem nas omija jednak, a ja dodatkowo mam ciezka prace wiec wracalam zmeczona, w domu bylo wiecznie cos do zrobienia, zbywalam Filipa, organizowalam zabawy, ale sama malo z nim sie bawilam, bo zmeczenie, bo obowiazki domowe
I musze przyznac, ze stracilismy kontakt, teraz bedac w ciazy i na L4 nadrobilismy ten stracony czas i duzo rzeczy zauwazylam pieknych w moim dziecku i poznalismy sie bardziej bo jestesmy ze soba codziennie.

Wiadomo, ze w domu siedziec, to tez porazka, nie wychodzac do ludzi przez tyle czasu, jednak mysle, ze fajnie jest jesli mozna np wrocic do pracy na pol etatu, gdyby nam mama placono na tyle zeby mozna bylo spokojnie te 3 czy 4 lata z dzieckiem wyzyc a pracowac mniej i miec wiecej czasu dla niego.
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 13:26   #546
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Ale się najadłam na obiad zrobiłam potrawkę z wiejskiej kury pycha

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 13:29   #547
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
evcia wiadomo ze bywaja dni lepsze i gorsze, ale teraz trzeba sie starac aby bylo lepszych dni wiecej - chodzi mi o nastawienie i humor. moze sie zrelaksuj. o wlasnie ja poprosilam swojego Tz aby byl spokojny i mnie nie denerwowal bo to dla mnie to bardzo wazne, on ogolnie i tak z tych spokojniejszych ale czasami potrafi wkurzyc zycze Ci aby dobry humorek szybko wrocil.

WIEM juz o co mialam zapytac. czy warto zrobc USG 3D jak bede w 32-33 tc?
Dzięki Monia mój TŻ też do tych spokojniejszych należy, ale ostatnio nie wiem co mu się dzieje, albo mi - może ja przesadzam
Co do USG 3D to ja bym robiła na Twoim miejscu jak masz możliwość nasze w 26 tc nie wyszły przez ułożenie Malutkiej, które już raczej do końca się nie zmieni, więc nie będę próbować, bo szkoda kasy. Ale przy następnym dzidziusiu może kiedyś się uda Jak się zdecydujesz to trzymam kciuki

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
a jakie te cwiczenia robisz? specjalne dla ciezarnych? podziel sie linkiem
Robiłam ćwiczenia z tej serii:
http://www.youtube.com/watch?v=YV8Bt...eature=related
oraz te: http://www.youtube.com/watch?v=gbhCD...eature=related
ale warto jeszcze poszukać może są jakieś fajniejsze. Te mnie troszkę porozciągały, bo byłam taka zasiedziana

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
Jasne zapytam się go akurat jutro mam wizytę, więc dam znać co mi powiedział
za wizytę i czekam z niecierpliwością na wiadomość

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Ja w tyg 28 mam obwod brzucha 90.Ale to zalezy ile sie mialo przed ciaza.Mi przybylo 25 cm.I 7,5 kg na plus(57,5).

A moze dziewczyny napiszecie tydz ciazy, ile wam przybylo w brzuszku i ile kg na plus?Wiem ciekawskie jajo ze mnie
Właśnie ja zrobiłam ten błąd, że przed ciążą (lub chociaż na jej początku) się nie zmierzyłam
pierwsze pomiary mam z 21 tc to mogę je zestawić z dzisiejszymi.
brzuch --> 21 tc - 100 cm, 29 tc - 106 cm
biodra --> 21 tc - 98 cm, 29 tc - 103 cm
udo --> 21 tc - 59, 29 tc bez zmian (pamiętam, że przed ciążą miałam ze 3 cm mniej )
biust --> 21 tc - 105 cm, 29 tc pawie 110 cm
waga = 8 tc - 63 kg, 29 tc - 74 kg (+11kg)

Cytat:
Napisane przez MegMakeUp Pokaż wiadomość
Dziewczyny od tygodnia zaobserwowałam u siebie straszne przesuszenie skóry. Smaruję się po kilka razy balsamami,ale mało to pomaga. Fakt,że przyczyna może tkwić w tym,że piję mało wody bo tylko 1,5 dziennie, a i do tego się zmuszam. Chyba muszę zacząć więcej pić bo niedługo mi skóra się pomarszczy i będę straszyć swe dziecię skórą jak u słonicy
Pewnie to też spowodowane pogodą i ogrzewaniem w mieszkaniu. Musisz się balsamować od środka też

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość

i znowu mam sporo do nadrabiania, ale dzisiaj chyba nie dam rady

wczoraj byliśmy u teściów jak wróciliśmy posiedzieliśmy chwile i padliśmy jak kawki TŻ poszedł spać po 19 a ja po 20 i wstaliśmy dzisiaj po 10

a dziś mama ma urodziny i robi małą imprezkę

i tak jak obiecałam dodałam na maila zdjęcia gołego brzucha 29tc
na szybko w piżamie
To wreszcie sobie pospałaś i humorek dopisuje. Super! A brzuszki mamy podobne tak mi się wydaje

MoniqW świetnie się prezentujesz
Balbinka no troszkę jakby opadł Ci brzusio w porównaniu do innych zdjęć. Kiedy masz teraz wizytę u lekarza/położnej? Smaruj brzusio, żeby była skóra elastyczna, bo pewnie do końca jeszcze urośnie Widziałam, że imiona dla dzidziusia już wybrane - fajne u mnie w rodzinnej miejscowości w listopadzie urodził się Julek.

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11
Córeczka Laura, ur. 22.03.12
Będziemy ślubować 31.08.13

evvcia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 13:29   #548
Aguśkaa83
Zakorzenienie

U mnie maz gotuje rosolek
A potem idziemy na krotki spacerek z malym na sanki.
A na drugie, ziemniaczki, udka i kapustka czerwona
SZYMONEK

Stary 2012-01-15, 13:32   #549
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Widziałam, że wczoraj pisałyście o śniegu

a u mnie ZERO ŚNIEGU super

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ----------

Cytat:
Weszlam na maila,a tam tyle nowych zdjec!!
Ale ja lubie was ogladac!

Jolkaaa wcale nie taki duzy brzusio,powiedzialabym ze w sam raz

Balbinka20 nie przejmuj sie,ze twoj brzuszek ma troszke inny ksztalt,najwazniejsze ze dzidzi dobrze sie w nim mieszka,a kazdy brzuszek jest inny,niepowtarzalny!

MoniqW bardzo zgrabny brzuszek i figura pierwsza klasa!
To zdjęcie z rana więc jeszcze nie po jedzeniu bo tak to powiem czasami kolos większy mam, ciężko mi z tym brzuchem już.

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-15, 13:32   #550
Aguśkaa83
Zakorzenienie

U mnie bardzo duzo sniezku

Obejrzalam zdjecia brzuszkow na mailu
sliczne wszystkie: Jolka, Moniq, tynka, Flowerbombka, balbinka piekne z Was mamusie!
SZYMONEK

Edytowane przez Aguśkaa83
Czas edycji: 2012-01-15 o 13:34
Stary 2012-01-15, 13:40   #551
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Jutro mam wizytę u lekarza TŻ jedzie ze mną
cieszę się że to już jutro bo czuję, że coś jest nie tak - jakaś infekcja może

---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

Cytat:
Napisane przez evvcia_ Pokaż wiadomość

To wreszcie sobie pospałaś i humorek dopisuje. Super! A brzuszki mamy podobne tak mi się wydaje
a no pospałam, ale rano już czułam jak mnie brzuch boli, może za dużo tego leżenia?? sama nie wiem...

A no chyba podobne mamy

---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ----------

Cytat:
U mnie maz gotuje rosolek
A potem idziemy na krotki spacerek z malym na sanki.
A na drugie, ziemniaczki, udka i kapustka czerwona
Oj rosołek jak ja bym zjadła rosołek

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ----------

Cytat:
U mnie bardzo duzo sniezku

Obejrzalam zdjecia brzuszkow na mailu
sliczne wszystkie: Jolka, Moniq, tynka, Flowerbombka, balbinka piekne z Was mamusie!
A u mnie zero śniegu, cieszę się z tego powodu
Nie lubię za bardzo śniegu, a zwłaszcza teraz jak jestem w ciąży
Przynajmniej nie poślizgnę się, mogę spokojnie autem jeździć itp

Dziękuję

---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ----------

Cytat:
Napisane przez kubusewa Pokaż wiadomość
Słuchajcie
co sądzicie o zestawach z allegro .. takich jak tenhttp://allegro.pl/3-w-1-kolyska-loze...032076700.html

pomijajac cenę to co o czymś takim sądzic??
czy lepiej kupowaćwszystko osobno cyz lepiej kupic jeden zestaw i miec spokoj??
Fajny zestaw, ja skompletowałam sobie sama zestaw (łóżeczko, materac, poduszka, kołdra, prześcieradło, pościel, becik) Firmy Klupś Safari Żyrafka za całość wyszło praktycznie 500zł razem z wysyłką pobraniową

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-15, 13:40   #552
emigra
Zakorzenienie

Evcia wlasnie te pierwsze cwiczenia tez wynalazlam, a te drugie tez sprobuje dzieki

Jolka u mnie tez zero sniegu a dzisiaj sloneczko i blekitne niebo - wiosna normalnie tylko nie wiem jak z tepm, bo rano byl przymrozek

Balbinka, nie przejmuj sie wygladem brzuszka - kazda kobieta ma inny a co do rozstepow to lacze sie w bolu, bo moj brzuch wyglada pod tym katem tak samo
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 13:42   #553
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez 88natka Pokaż wiadomość
Idę robić pastę jajeczną tz na śniadanko
jak robisz pastę jajeczną?

---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ----------

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
Jolka a dziecko potrafi zagoraczkowac ni stad ni zowad! I nie zawsze ma goraczke gdy je kladziemy spac, a np w srodku nocy obudzi sie rozgrzane z wysoka goraczka!
Pozniej jak juz dziecko jest wieksze to np jakis wypadek typu jak sie dziecko uderzy w cos, przewroci, zlamie cos, to sa wypadki, ktore zdarzaja sie niezaleznie od nas i naszych zaplanowanych imprezek i jasne, zawsze mozna wziasc taksowke ale wiadomo jakie jest podejscie u nas w PL, nawet jesli ktos wypil kieliszek wina to niewazne, wazne jest ze czuc od niego i napewno jest juz rodzina patologiczna itp itd
U nas niestety nadal pokutuje takie podejscie ze alkohol = patologia
a szkoda bo wypic kulturalnie tez mozna i wszytsko jest dla ludzi
Alez sie rozpisalam.
Ale chodzilo mi o to ze lepiej z alkoholem uwazac i moim zdaniem lepiej sobie picie zaplanowac i zeby dziecko bylo pod dobra opieka wtedy, zawsze to wiekszy relaks i luzik
No tak zgadzam się z Tobą oczywiście jak będę chciała wypić to dziecko będzie miało opiekę czy to teściów, czy mojej mamy.
A czasem będzie tak, że to ja wypije z koleżanką a TŻ zajmie się dzieckiem wkońcu coś mi się należy po tym TŻ nie musi wiecznie pić

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-15, 13:42   #554
Flowerbombka
Zadomowienie

Cytat:
A moze dziewczyny napiszecie tydz ciazy, ile wam przybylo w brzuszku i ile kg na plus?Wiem ciekawskie jajo ze mnie
Początek 28 tygodnia a u mnie 6-7 kg na plusie (zależnie od pory dnia)

Ból bardzo mocny pod żebrami, zwłaszcza z prawej strony mam już ze 2 miesiące...pomaga tylko położenie si na plecach, a najgorsze jest siedzenie. Jak nie będe mogła wytrzymać lekarz pozwolił brać paracetamol.

Tynka
bardzo ładny brzuszek i chyba tylko tam przybrałaś, bo reszta szczuplutka.
MoniqW Twój taki kształtny...super
Balbinka Ty masz trochę inny kształt brzuszka, ale jak patrzę po wcześniejszych zdjęciach to od początku tak miałaś, więc nic sie nie martw. A rozstępy i fałdki czekają prawie każdą z nas..
Jolka brzuszek się super prezentuje...i pępek wciąż wewnątrz
Flowerbombka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 13:43   #555
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MegMakeUp Pokaż wiadomość
Właśnie wiem,że z małymi rozmairami nie mam co szaleć,ale teraz mniej wydatków więc trochę mogę kupić,żeby później było lżej.

Co do pracy ... no niestety na razie jest jak jest ... pracę mam fizyczną więc lekko nie jest,ale z drugiej strony cały czas na siebie uważam.
Ostatnio usłyszałam do znajomej,że jeżeli jest się na zwolnieniu w trakcie ciąży to już w 9 miesiący lekarz nie może dać L4 tylko idzie się wcześniej na macierzyński, to prawda ??
Nie bardzo chciałabym "marnować" macierzyński jeżeli będę się dobrze czuła. Wolałabym ten urlop wykorzystywać dopiero po urodzeniu dziecka.
Jak gdzieś czytałam,że kobieta ( jeśli chce! ) to może iść 2 tygodnie przed porodem na macierzyński, ale to na jej prośbę, choć też takie historie krążą ,że niektórzy lekarze jakoś inaczej interpretują te zapisy i nie chcą dawać l4 do końca ( co oczywiście jest głupotą , bo przeciez można urodzić dwa tygodnie pod terminie nawet , no i co wtedy?). Najlepiej zapytać swojego lekarza jaki on ma zwyczaj, a jeśli tego l4 się nie dostanie to iść do rodzinnego lekarza i na zwykłe chorobowe np. z powodu przeziębienia i złego samopoczucia i tyle .
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 13:46   #556
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

po mału nadrabiam, ale w między czasie ciągle coś muszę iść teraz wyprostować włoski, strzelić jakiś mały makijaż i zaraz trzeba coś zjeść ale czekam na TŻ bo grzebie coś w aucie

---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Flowerbombka Pokaż wiadomość
Jolka brzuszek się super prezentuje...i pępek wciąż wewnątrz
dziękuję a no wewnątrz myślicie, że będzie na zewnątrz?

---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ----------

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość

Moja mama ostatnio oglądała w telewizji jak pewna kobieta nagrała matkę z dzieckiem w supermarkecie. Wiło się ono i wrzeszczało ( pewnie było rozpieszczone) i matka już nie wytrzymała krzyknęła na to dziecko a kobieta z tyłu wyciągnęła telefon nagrała i wysłała żeby kobiecie narobić przykrości.
Ja wiem, że są przypadki kiedy matka jest zła dla dziecka, ale też niektóre dzieci są tak ciężkie w wychowaniu, że nie każda daje sobie radę. A wiem, że tak jest bo znam takie przypadki
Ale wiecie co ja sama spotkałam się z przypadkami i to nie raz, że matka krzyczy na dziecko używając wulgarnych słów bez powodu naprawdę jest to dla mnie chore.

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-15, 13:47   #557
Flowerbombka
Zadomowienie

Mój z dnia na dzien wychodzi wczesniej był bardzo głęboki a teraz tuż przy wyjściu hehe..
Flowerbombka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 13:52   #558
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Meg Make Up jak sie nie poczyta to sie nie wie, a w pracy oczywiscie nikt Ci o tym nie powie, a zobaczycie same jak ciezko zostawic polroczne malenstwo bo trzeba wrocic do pracy bo takie pochrzanione prawo u nas w pl jest ze mamusie musza tak szybko zostawiac swoje maluszki i isc do pracy!
Zawsze to miesiac wiecej!

A ja moge powiedziec teraz po takim czasie, ze bardzo duzo stracilam wracajac tak wczesnie do pracy (ale nie mialam wyjscia i po macierzynskim musialam), bardzo duzo waznych spraw zwiazanych z dzieckiem nas omija jednak, a ja dodatkowo mam ciezka prace wiec wracalam zmeczona, w domu bylo wiecznie cos do zrobienia, zbywalam Filipa, organizowalam zabawy, ale sama malo z nim sie bawilam, bo zmeczenie, bo obowiazki domowe
I musze przyznac, ze stracilismy kontakt, teraz bedac w ciazy i na L4 nadrobilismy ten stracony czas i duzo rzeczy zauwazylam pieknych w moim dziecku i poznalismy sie bardziej bo jestesmy ze soba codziennie.

Wiadomo, ze w domu siedziec, to tez porazka, nie wychodzac do ludzi przez tyle czasu, jednak mysle, ze fajnie jest jesli mozna np wrocic do pracy na pol etatu, gdyby nam mama placono na tyle zeby mozna bylo spokojnie te 3 czy 4 lata z dzieckiem wyzyc a pracowac mniej i miec wiecej czasu dla niego.
Aguśka tez właśnie mam to samo, ja tą ciążę to też m.in. po to tak szybko zaplanowałam ,żeby móc wrócić do Niny, dużo nadrabiam teraz, mogę się Niną nacieszyć do woli.Wiem,że czasem może się to dla mnie skończyć utratą pracy, no ale mówi się trudno.

Przepraszam,że tak tylko z doskoku, ale żarełko na drugą urodzin szykuję, a jeszcze mam dzisiaj rozmowy z porcelaną .

Ja już urlop dodatkowy z Niną miałam , hurrra, teraz jeszcze 2 tygodnie , no i pewnie jak będzie trzecie dziecko to w końcu się doczekam 26 tygodni macierzyńskiego .

A no i należy pamiętać,że za okres urlopu wychowawczego ( gdyby ktoś brał) nie należy się urlop, miałam 1, 5 miesiąca wychowawczego i mi dwa dni urlopu ścieli.

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2012-01-15 o 13:56
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 13:55   #559
monika_krk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MoniqW Pokaż wiadomość
Nie pozostaje nic tylko czekać na wizytę i poddać się lekarzowi ... A swoją drogą ciekawa jestem co mi powie.
Zazwyczaj nie szukam odpowiedzi na pytania odnośnie zdrowia u dr. Googla bo to co tam mozna znalezc to włosy staja dęba ale co poradzić jak weekend jest i sie wizyty nie moge doczekac :/
też mam wizytę w tym tygodniu więc się będę pytać zwłaszcza o to czy ma to wpływ na termin porodu zwłaszcza w związku z tymi wodami itd...

Cytat:
Napisane przez MoniqW Pokaż wiadomość
Ja do tej pory nie kupowałam nic wiekszego bo mialam nadzieje ze ta zima jakos boczkiem a tu sie okazuje ze zaczynam sie ledwo dopinac
ja się póki co dopinam w moją zimową kurtkę r.36 i dumna jestem więc źle nie jest, ale jeszcze tak z 2 tygodnie potem umówiłam się z mamą, że mi pożyczy swoją L-kę

Cytat:
Napisane przez joanaros Pokaż wiadomość
Jak to mój gin mówi: wojny, śmierci i końca ciąży nie da się przewidzieć
hehe, dobre
jest to dla mnie o tyle ważne i dlatego pytałam, bo mój mąż wyjeżdża w połowie kwietnia i pasuje mi urodzić najpóźniej w terminie, bo potem zostanę sama...

Cytat:
Napisane przez Agneska Pokaż wiadomość
Witam Was serdecznie!
witaj

Cytat:
Ja w tyg 28 mam obwod brzucha 90.Ale to zalezy ile sie mialo przed ciaza.Mi przybylo 25 cm.I 7,5 kg na plus(57,5).

ja jutro zaczynam 30 tc, rano na plusie mam 8 kg, a w pasie 92 cm, ale nie wiem ile mi przybyło, bo nie mierzyłam wcześniej...
monika_krk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 13:59   #560
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość

Jolka dziekuje narazie mam 12 kg na plusie, ciekawa jestem czy dojde do 20
ja jutro się dowiem ile mam na plusie dokładnie, teściowa twierdzi że co najwyżej 10kg będę miała he jak ja już czuję, że mam z dyszkę na plusie jak nic myślę, że dojdę do ok 16kg i oby nie więcej.

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-15, 14:07   #561
rybka13
Zakorzenienie

Hej
Ja was nadrobilam i lece niestety, bo dzis wizyta kolezanek, ciesze sie ale z drugiej strony tak mi sie nic nie chce...
Mam jeszcze maila do nadrobienia, to pozniej
Ja poki co nie znam obwodu swojego brzuszka, ale jestem w 32tc i mam 13kg na plusie.
Agneska witaj
Milej niedzielki
rybka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 14:09   #562
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

jakoś nie mam ochoty dzisiaj na nic ani na jedzenie za bardzo bo sama nie wiem na co mam ochotę. Nawet makijażu nie chce mi się zrobić, a chyba wypada choć TŻ zawsze do mnie ale po co Ty się malujesz przecież bez makijażu wyglądasz bardzo ładnie heh jasne i ciągle mi wbija, że nie muszę się malować.

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-15, 14:12   #563
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
ja jutro się dowiem ile mam na plusie dokładnie, teściowa twierdzi że co najwyżej 10kg będę miała he jak ja już czuję, że mam z dyszkę na plusie jak nic myślę, że dojdę do ok 16kg i oby nie więcej.
ja to pewnie spokojnie do +20kg dobiję jak nie lepiej. Teraz jak byłam 3 tygodnie w domu to tak mnie utuczyli (w tym mega święta przecież)...
A teraz sobie gotuję kaszę jęczmienną i zjem znów z mielonym i sosikiem. A co mają się zmarnować

Już humor mi się troszkę poprawił
I mam pytanie nie mamusiowe tym razem. Czy pamiętacie może jak wyglądały wasze weselne menu i ile wychodziło na osobę?

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11
Córeczka Laura, ur. 22.03.12
Będziemy ślubować 31.08.13

evvcia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 14:15   #564
MegMakeUp
Rozeznanie

GG do MegMakeUp

A ja właśnie znalazłam w skrzynce pocztowej prenumeratę M jak mama i dostałam płytę z ćwiczeniami. Jak TŻ wróci poproszę,żeby przerobił te pliki i wrzucę na maila
Stary 2012-01-15, 14:25   #565
gosia261282
Gang Iren

Dziewczyny a macie czasem wahania nastroju?
Ostatnio czesto mi sie to zdarza.Wszystko jest ok,nic zlego sie nie wydarzylo,a mnie lapie dolina.No i nie wiem czy to ma zwiazek z ciaza,bo wczesniej tak nie mialam,czy to dlatego,ze od 9 dni jestem w domu przez ta reke i mam za duzo czasu wolnego.
W ogole to ja sie zastanawiam jak to bedzie wygladalo jak juz bede siedziec w domu na stale,bo nie jestem przyzwyczajona.Od 8 lat najdluzsze moje wolne to 2 tyg,czyli normalny urlop wakacyjny.Chce tego,chce zajmowac sie dziecmi,poswiecac im caly swoj czas.Chce miec duza rodzine,mam w planie jeszcze jedno dziecko,a jednoczesnie boje sie,ze wlasnie bedzie brakowalo mi kontaktu z doroslymi ludzmi.
Tu w Anglii bardzo zawiodlam sie na ludziach,dlatego trzymam sie z ludzmi na dystans,nie staram sie nawiazywac przyjazni.W Polsce mam wielu przyjaciol,kontakt utrzymujemy,ale rozmawiamy przez tel czy Skype,albo piszemy,a to nie to samo co kontakt face to face.
Sorry za te zale.Ale to forum i wy dziewczyny w krotkim czasie stalyscie mi sie bliskie i jakos tak czuje,ze nikt mnie tu zle nie oceni.
Stary 2012-01-15, 14:34   #566
MegMakeUp
Rozeznanie

GG do MegMakeUp

Cytat:
Dziewczyny a macie czasem wahania nastroju?
Ostatnio czesto mi sie to zdarza.Wszystko jest ok,nic zlego sie nie wydarzylo,a mnie lapie dolina.No i nie wiem czy to ma zwiazek z ciaza,bo wczesniej tak nie mialam,czy to dlatego,ze od 9 dni jestem w domu przez ta reke i mam za duzo czasu wolnego.
W ogole to ja sie zastanawiam jak to bedzie wygladalo jak juz bede siedziec w domu na stale,bo nie jestem przyzwyczajona.Od 8 lat najdluzsze moje wolne to 2 tyg,czyli normalny urlop wakacyjny.Chce tego,chce zajmowac sie dziecmi,poswiecac im caly swoj czas.Chce miec duza rodzine,mam w planie jeszcze jedno dziecko,a jednoczesnie boje sie,ze wlasnie bedzie brakowalo mi kontaktu z doroslymi ludzmi.
Tu w Anglii bardzo zawiodlam sie na ludziach,dlatego trzymam sie z ludzmi na dystans,nie staram sie nawiazywac przyjazni.W Polsce mam wielu przyjaciol,kontakt utrzymujemy,ale rozmawiamy przez tel czy Skype,albo piszemy,a to nie to samo co kontakt face to face.
Sorry za te zale.Ale to forum i wy dziewczyny w krotkim czasie stalyscie mi sie bliskie i jakos tak czuje,ze nikt mnie tu zle nie oceni.
Ja mam coś w rodzaju większej wrażliwości. Jakoś bardziej się przejmuję jak ktoś coś powie,a jak już z kimś się pokłócę to beczę przez pół dnia. Wcześniej tak nie miałam,ale z drugiej strony nie wiem czy hormony mogą aż tak bardzo wpływać...

Dziewczyny, tak sobie siedzę i myślę. Niektóre ubranka mają takie fajne jakby nie naszywane metki tylko coś w stylu prasowanki,a co z tymi metkami które wystają. Będziecie je wypruwały z ubranek niemowlęcych czy raczej zostawiacie. Z dzieciństwa pamiętam,że miałam takie ubrania w których "gryzły" mnie metki,ale jak mówiłam o tym mamie to kazała mi nie wymyślać i teraz tak się zastanawiam czy nie usiąść któregoś dnia i ich nie wypruc po prostu.
Stary 2012-01-15, 14:57   #567
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość

chwale sie bluzeczka dla Julki - welurkowa i brzuchem z dzisiaj czyli pierwszy dzien 33 tygodnia
śliczna bluzeczka i brzusio również

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-15, 15:02   #568
alamig
Zakorzenienie

Nie było mnie 3 dni, a tu 19 str0n nowego wątku. Nie wiem czy dam radę to nadrobić
Stary 2012-01-15, 15:10   #569
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Agneska witaj
my dzis rozmroziliśmy lodówkę i byłyśmy w realu na zakupach i kupiłam oliwkę bambino o podpaski dla siebie. Teraz odpoczywam
Stary 2012-01-15, 15:17   #570
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
Podobnie mam z karmieniem piersią , może to dziwne, ale wolałabym to robic bez obecności osób trzecich (wiem, że niektórych to nie krępuje, ale ja nie chciałabym przy kimś karmic, tylko mąż może byc obecny hihi)
dokładnie ja też nie wyobrażam sobie karmić przy kimś, i będę wypraszała wszystkich albo zakrywała pieluchą czy coś.

MICHAŁEK

WYMIANA
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości