|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Temat na nowy wątek! | |||
| Letnie bobasy robią wygibasy.VII-VIII 2011 |
|
3 | 5,26% |
| Mamo, Tato spójrzcie na mnie - siadam, wstaje już tak ładnie! |
|
7 | 12,28% |
| Letnie bobasy i ich mamy radosne z niecierpliwością czekają na wiosnę. |
|
0 | 0% |
| Płatki śniegu i czerwone noski- a letnie maluszki są poprostu boskie. |
|
2 | 3,51% |
| Nasze maluchy śliczne, radosne, a my plotkujac czekamy na wiosnę. |
|
25 | 43,86% |
| Na pierwsze ząbki czekamy, przez co spać mamie czasem nie damy. |
|
3 | 5,26% |
| Sześć miesięcy już prawie wszyscy mamy, ale na sanki się jeszcze w tym roku nie wybieramy. |
|
4 | 7,02% |
| Siadam, wstaje, podskakuje - czasem mamie dokazuje ! |
|
13 | 22,81% |
| Pierwsze ząbki już mamy i pięknie już siadamy. |
|
0 | 0% |
| Ząbki się już pokazują i radośnie mamy podskakują. |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 57. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4951 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci.Mamy VII-VIII 2011r
Brumek, polece teraz po całości : zrób jak czujesz
karmisz tylko piersia a w Twoim mleku tż gluten przemycasz. moja matka i tesciowa w zyciu nie slyszaly o ekspozycji na gluten, uwazaja, ze przychodzi czas i dziecko po prosty zaczyna go jesc przy okazji innych posilkow. ja mysle, ze jak poczekasz do rozszerzania diety to Tymkowi na tym nie ubedzie. co do karuzli, godzine temu poszla do kosza
|
|
|
|
#4952 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci.Mamy VII-VIII 2011r
![]() ---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- taka demolka?? |
|
|
|
#4953 |
|
Zakorzenienie
|
Brumek moja Emi już złamała karuzele
|
|
|
|
#4954 |
|
Zadomowienie
|
My karuzelę mamy, bo Natan ma obniżone łóżeczko i na razie nie sięga, a czasami lubi sobie z małpą podyskutować
|
#4955 |
|
Zakorzenienie
|
Używacie dzbanka z filtrem?? np. do przygotowywania mleczka?
|
|
|
|
#4956 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#4957 |
|
Zadomowienie
|
czesc
![]() przybywam z zasypanych górek zagłosowałam ![]() pisałyście dzisiaj o witaminach, od urodzenia podaję 3 kropelki cebion multi i kapsułkę wit. D (wczesniej k+d) nie wwiem czy dobrze robię ale pediatra nie powiedział by przestać jednak ostatnio szukałam informacji na temat krzywej główki u noworodków, bo Dawid ma bardziej płaską z jednej strony i wyczytałam że lekarze często zalecają przerywanie podawania wit. D, że to ma pomóc w "prostowaniu" główki (w cyklu 2tyg podawania - 2 tyg przerwy) muszę to skonsultować z jakimś dobrym pediatrą, bo moja obecna jest do niczego tydzień temu Dawid skończył 5 miesiecy i od paru dni zaczęłam wprowadzać słoiczki zaczęliśmy od marchewki, od wczoraj zajada marchew i ziemniak nie wiem czy deserki tez wprowadzać jednocześnie z obiadkami? czy poczekać aż testowanie nowych smaków się zakończy? nie wprowadziłam ich równocześnie bojąc się że jak dostanie jakąś wysypkę czy ból brzuszka to nie będę wiedziała po czym
|
#4958 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Brumek ![]() Cytat:
będzie dobrze!Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Zaleciła położna, lekarki wszystkie u których z Radkiem kiedyś byłam. Niech Ci położna pokaże jak Cytat:
Cytat:
U mnie dzisiaj ziemniaki wg przepisu Wadaqua, schabowy, i czerwona kapusta ![]() Cytat:
Stara wisi jeszcze ale nie gra bo mechanizm się zepsuł, nie kupowaliśmy nowej. |
|||||||||
|
|
|
#4959 |
|
Zakorzenienie
|
Brumek no to może zamień te maskotki czy co to tam ma na tej karuzeli na inne swoje przez Ciebie zrobione rzeczy? i wtedy będzie poznawał nowe kształty itd.
|
|
|
|
#4960 |
|
Zakorzenienie
|
u nas nie bylo karuzeli, jest tylko pozytywka. karuzele sprzedalam, ani mala ani artur nie byli zainteresowani.
prawko zdalam za 1 razem z zyczeniami "szerokiej drogi" ![]() żlobek - u nas byl jeden prywatny (4 panstwowe na 100tys mieszkancow! 300 dzieci w rezerwie...) za 650 zl (tam chodzil artur) z wyzywieniem dla starszych, bez pieluch i teraz otwarty we wrzesniu za 1000 zl. ale mam sprawdzony i daje tam gdzie poprzednio, tym bardziej ze tanszy |
|
|
|
#4961 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I delikatnie, tylko w kąpieli, odsuwam tą skórkę z góry. Ale b. delikatnie, tak by tylko lekko, leiusieńko się ściągnęła skórka. A i odnośnie Biedronkowych podwyżek - Bebilon 1,2,3, kosztuje już 43 zł. W rossie po starych cenach jeszcze są puszki.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
Edytowane przez Marina1 Czas edycji: 2012-01-19 o 13:03 |
|
|
|
|
#4962 | |||
|
Zadomowienie
|
Bry małe kuny
niech mnie jeleń kopnie zaznaczam posty od rana i wywaliło mi stronę, a do koopy zielonej......... ale z tego co pamiętam to UWAGA NIE MOŻECIE SIEDZIEĆ W KRZAKACH GDYŻ WCZORAJ WSZYSTKIE BRUTALNIE WYKOSIŁAM!!! Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() STO LAT ALUNIU [QUOTE=Oliweczka1985;31714 897]a a moja Julcia kończy dziś 5 miesięcy /QUOTE] ![]() scio to super że nic już po 20 nie je a ja mam niecny plan względem mojego syna chcę skończyć z nocnym karmieniem tym o 24 od dziś zrobię mleko ale tylko jak się nie da spacyfikować to je dostanie wszędzie czytam, że taki niemowlaki już tego karmienia nie potrzebują co myślicie???
|
|
#4963 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jakby to wytłumaczyć, no naciągasz jak dorosłemu facetowi w sumie ![]() Podobnie w każdym razie :P Cytat:
|
|
#4964 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zasypia po 20stej, przed zaśnięciem zje 2x UU, nie raz tylko 1 i o 23/24 wierci się i stęka na kolejne UU... |
|
|
|
|
#4965 |
|
Zakorzenienie
|
No i przypomniało mi się, po tym co Brumek napisała o glutenie.
Moja znajoma ( mama tego Raula właśnie ) nie wie co chodzi z tym glutenem. Żaden pediatra w Hiszpanii nie kazał jej niczego wprowadzać. Nie ma czegoś takiego. Jak jej się spytałam, czy daje kaszkę mannę na ekspozycję to zrobiła mega wielkie oczy.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#4966 |
|
Wtajemniczenie
|
Shira jak się dobrze naje w dzień, to na pewno nie potrzebuje. Moja słabo je, to i w nocy ze 2 razy się budzi. Wolę jej dać jeść, bo nie mam siły z nią walczyć. Wyrośnie z tego
![]() A sąsiedzi nie byli zdziwieni, że zimą krzaczory kosisz?! Najlepszego dla Helenki, Nati i Ali !
|
|
#4967 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ale ja na niego patrzę i to dla mnie wcielenie doskonałości. I od 5 miesięcy nie mogę się wyzbyć tego uczucia, żeby nie wiem co wyczyniał. I całemu światu mam to ochotę ogłaszać I szczerze mówiąc, dobrze mi z tym
|
|
#4968 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za skończone miesiące!Ja wprowadzam po jednym słoiczku. Deserki też osobno ( póki co tylko jabłko )Też chcę wiedzieć po czym wysypka itd w razie czego. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- Cytat:
Wcale.Czasami tylko jak mam dość to zastanawiam się co ze mną jest nie tak ![]() Potrafisz wszystko ładnie w ładne słowa ubrać ![]() Trochę Ci zazdroszczę tego... ![]() Dla mnie Radziu jest idealny. Uwielbiam go ! |
|||
|
|
|
#4969 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Tak się zdenerwowałam że musiałam proszka wziąć
Tz zabrakło na trasie paliwa Co za ... ![]() liczył że dojedzie do swojego orlenu, bo on inych cpnów nie uznajeCytat:
Ile kosztuje taki szpinak? Też bym chciała gotować i pomrozić, ale niestety nie mam gdzie tego trzymać, zamrażarka na full, i część rzeczy mam na balkonie, jak mróz puści to nie wiem co z zrobię. A i blendera nie mam. też je robiłam. Już 2 razy. Jakie syte ![]() Cytat:
Mi pediatra mówiła że do 7 m-ca trzeba zacząć. Ale sama z siebie nic nie wspomniała, tylko jak oznajmiłam że robię ekspozycję oświadczyła, że bardzo dobrze. Brumek doszły firanki. Dziękować raz jeszcze ziemniaki i mięso z indyka w sosie. Miały byc buraczki zasmażane, ale ja głupek zamiast w łupinach gotować to obrałam najpierw. Cytat:
Cytat:
|
|
#4970 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry.
Cytat:
![]() Dla dużej Natalki i Ali. ![]() Cytat:
Co do krwi z nosa, to tak jak dziewczyny pisały- pewnie przez wysuszoną śluzówkę. Cytat:
Cytat:
i zdrówka dla Antka życzę. Cytat:
![]() Za zaliczenia trzymam .Cytat:
Brumku, z tego co pamiętam to Ty też masz Transportera. Kiedy byś chciała Tymka przesadzać do spacerówki i jak się zaopatrujesz na te nierozkładane na płasko oparcie? Dziwna u nas pogoda. Jak się kładłam (o 2) to było bajecznie- piękny biały puch i śnieg sypał jak szalony
|
||||||
|
|
|
#4971 |
|
Zakorzenienie
|
Brunetak, Agadus dla Waszych dziewczynek
![]() ![]() klask i: z okazji pół roczku |
|
|
|
#4972 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, po porodzie miesiącami do siebie dochodzą, dzieckiem nie chcą się zajmować, depresje przechodzą itp, a u mnie nic z tych rzeczy Nie miałam momentu zwątpienia, ani sekundy takiej chęci, żeby się wyrwać i nigdy nikt mi przy Tymicu nie pomagał. I jest git U tej mojej przyjaciółki od porodu mieszają oboje rodzice i i tak całe towarzystwo mówi że sobie ledwo radzą i że nie można czuć szczęścia, gdy dziecko płacze Ja wychodzę z założenia że dziecko musi płakać i tego obejśc sie nie da. Ono na pewno męczy się z tym bardziej niż my.Mąż też stwierdził, że jesteśmy chyba jacyś dziwni i że może na razie jesteśmy cały czas w jakimś szoku, a za swa miesiące nie wytrzymamy i popadniemy w czarną depresję ![]() Cytat:
![]() Fajnie
|
|
#4973 |
|
Zakorzenienie
|
Kolina Ja zaczęłam od deserków póki co jabłko i banana dostaje albo nektar bananowy bądź marchewkowo-jabłkowu bądź sam sok jabłkowy i wtedy daje inny obiadek którego jeszcze nie miała,po jakim czasie wprowadzam nowy deserek a podaję obiadek już sprawdzony. I tak zamieniam. Dzisiaj np dostanie rosołek z kaszą manną a na deser sok marchewkowo- jabłkowy. I rosołek pierwszy raz. No i Ja się nie bawię 3 łyżeczki jednego dnia itd nie widzę w tym sensu.I robię tak jak intuicja mi podpowiada.I je też chrupki kukurydziane
|
|
|
|
#4974 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). Myślę że na wiosnę zacznę myśleć, jak już po pierwsze będzie cieplej, a po drugie zacznie sam siedzieć. Wtedy z siedziskiem nie będzie problemu Ale ono chyba na półleżąco się rozkłada, prawda? Czy różni się czymś ta pozycja od fotelika albo tych wszystkich leżaczków-bujaczków?A teraz zmykam na spacer. A tak mi się chce, że ...
|
|
#4975 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli podejdę do pewnych spraw które sprawiają mi trudność " dobra dam radę, będzie dobrze" to idzie mi lepiej i sprawniej, natomiast kiedy podchodzę " mam dość, nie wiem co zrobić" to widzę więcej problemów. Dlatego jak widzę, że Emi ma np. dzień "mamo chce być przy Tobie jak najbliżej" ok nie ma sprawy, poprzytulamy się i będzie fajnie, następnego dnia zazwyczaj już ma tak, że nie potrzebuję aż takiej bliskości i potrafi się bawić sama dłużej.Myślę, że dużo kobiet nie umie się do końca pogodzić z tym, że nie mają już zwyczajnie więcej czasu wolnego, że dzień noc jest zależna od małego szkraba i jedna mówi, że nie daje rady a druga powie wręcz odwrotnie - mam power na wszystko. Patik taki worek kosztuje ok 3zł w Biedronce są właśnie z tymi brykietami.I starczy Ci tego na wiele wiele obiadków. Obecnie robię na bieżąco, bo czekam na słoiczki a zamówiłam na all.Jak je dostanę to zrobię kilka i zamrożę tak, jak będę miała lenia to je wezmę,Może zrób porządek w zamrażalce, ugotuj jakieś obiady i miejsce się zwolni. Ja mam zamrażalkę u góry na dole u teściów i jeszcze w piwnicy, więc z miejscem nie mam problemów. A taki obiadek to naprawdę raz dwa roboty.Szpinak bardzo szybko sie gotuje a ziemniaki kroję w jak najmniejsze kawałki - tak sobie teraz myślę, a może zetrzyj je na tarce i ugotuj ? powinna wyjść jakaś ciapa jak nie masz blendera - nigdy tak nie robiłam,ale jakoś kombinować trzeba ![]() ---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- Moje dziecko ma rozłożoną kołdrę 140x 200 a ona nadal z niej wychodzi i turla się po panelach |
|
|
|
|
#4976 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
pomyślałam że skoro nic po ostatnim obiadku nie było to wprowadziłam nowy deserek? jak się obudzi podam obiadek ten co wczoraj no zobaczymy dziękuję Wam za odpowiedzi ---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- aaaaa zapomniałam napisać ze Dawid pierwszy raz włozył stopę do buzi ucieszyło mnie to bardzo
|
|
#4977 |
|
Zakorzenienie
|
laski jestem
![]() laski jestem po.Kuźwa myślałam że zrezygnuje bo to malutkie wąskie i hałas masakryczny.Miałam słuchawki na uszach i mówili mi co mam robić. ehh przezyłam i mam z głowy ![]() ciesze sie ze zalożyłam legginsy i taki zwykły tshirt bo w tym tam wjechałam.A jakiś student czy młody lekarz mi to wszystko zakładał zdejmował.Wiec dobrze ze w majtach samych nie byłam. Edytowane przez blondynkapoznan Czas edycji: 2012-01-19 o 14:12 |
|
|
|
#4978 |
|
Wtajemniczenie
|
No i
Wrocilam z przychodni. Mlody niezaszczepiony. Oprocz katarku, lekarka sie dopatrzyla brzydkiego gardelka (prawdopodobnie od kataru) i powiedziala, ze nie zaszczepi, bo nie ma pewnosci, ze cos sie nie wykluwa. Ale co tam. Przynajmniej nie bylo placzu. Jak przejdzie katar, robimy podejscie nr. 3 Waga 7380 g, wzrost 70 cm.Ale i tak dziekuje za Wasze kciuki. Teraz lece po Wike do przedszkola. |
|
|
|
#4979 |
|
Zakorzenienie
|
Blondynka i jak badanie?
|
#4980 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:01.

, faceci są dziwni. Ja tak ostatnio laptop w laptop siedziałam ze swoim, a że miał kanapkę, to poprosiłam o gryza. Na co on podkładając mi ją pod usta mówi "Ciało Chrystusa"...

(na pewno przybrał na wadze - pytanie "ile?")
będzie dobrze!

a ja mam niecny plan względem mojego syna
!

gotuję właśnie "TWOJE" ziemniaki

klask i: z okazji pół roczku