|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#54181 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XI część zakręconej opowieści
Cytat:
|
|
|
|
|
#54182 | ||||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A ja się dalej miotam Cytat:
![]() drogi ten nawet mały zestaw do encanto, nie będę się bawić. Zresztą bałabym się przejechać po grzywce kilka razy prostownicą, czasami po jednym razie jest przejarana ![]() Cytat:
![]() Cytat:
czaję się Jednak obawiam się, że ona tylko rozluźni skręt więc i tak zostanę z krzywulcami...Cytat:
Kochana, bardzo dziękuję, zdałam! chyba tylko dzięki Twoim i Eloe kciukom, serio... ![]() Cytat:
![]() Ech, pewnie jeszcze parę dni i się uspokoję, ileż można nad włosami rozpaczać Zdaję sobie sprawę z tego, że prostowłose też miewają problemy a w ogóle większość z nich chciała by loki, no cóż... baby Chemia mnie nigdy nie przekonywała - w cuda nie wierzę...bałabym się tego prasowania każdego pasma po 7 razy. Czasami jak golę nogi na odżywkę to sobie myślę, że jakby mnie kto zobaczył to by stwierdził że zdurniałam do reszty Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Miss, aaale pokręciło! Myszko trzymamy kciuki i to mocnooo! Fajny termin ![]() ![]() cascado Twoje włosy zawsze kojarzą mi się z wodospadem, takim meeeeeega ![]() Koleżanka mi dzisiaj jakieś tryliard razy powiedziała, że dobrze mi z prostymi włosami i to taka mooocno kręcona, która swoje i nie tylko swoje loki lubi, więc nie jest skrzywiona. Wręcz nawrócona na CG przeze mnie^^ ughh...ależ produkujecie tych postóów...
|
|
|
#54183 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale warto Wam się pokazać, bo ja postępuję z włosami dość chaotycznie... Skoro Ty, Eloe, masz patrzeć z przyjemnością, to nie będę się dłużej wahać ![]() Pokażę w skrócie moją drogę: 1. to właściwie ciekawostka, nigdy tak nie nosiłam: wyprostowane prosto od fryzjera (poszłam obciąć na krótko jakieś trzy lata temu, nie chciałam żadnej stylizacji, jednak fryzjerka nie wytrzymała i dzięki temu moje włosy pierwszy raz w życiu - i jak mniemam ostatni - zaznały prostownicy: ,,ma pani teraz TAKĄ NOWOCZESNĄ FRYZURKĘ") 2. przed olejowaniem, myte ,,normalnymi" (nietanimi!) szamponami i odżywkowane (właściwie zawsze nosiłam związane, widać, dlaczego) 3. 3 tygodnie przed pierwszym olejowaniem 4. jakieś dwa miesiące po pierwszym olejowaniu 5-6. dzisiaj Opis pielęgnacji zamieszczę osobno, bo wyszedł bardzo długi post ![]() DSC00422.jpg DSC01380.jpg DSC01571.jpg DSC01690.jpg SG1L0131.jpg SG1L0132.jpg |
|
|
|
|
#54184 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kurde, ja cos knoce chyba, bo niby miałam loki a teraz dupa. Ale nie poddaję się, nie ma letko! Za dużo mam testosteronu, żeby odpuścić
|
|
|
|
|
#54185 |
|
Raczkowanie
|
(załączniki miały być obok siebie, ale nie wiem, jak to teraz zmienić - choć chyba przypuszczam, co zrobiłam źle)
A to ,,dzisiaj" (zdjęcie 5 i 6) jest po takich kombinacjach: Na noc Seboradin z czarną rzepą, lniany na długość, przed myciem na pół godziny rycyna+lniany, mycie Alterra granat - tyle co wypłukana butelka po szamponie+zmieszana z Isaną babassu, potem Garnier AiK + Bingo Shea + ekstrakt przeciwłupieżowy ZSK + ekstrakt z pokrzywy + pantenol + żel aloesowy, b/s Joanna zielona, na koniec Artiste fioletowy. Tak mniej więcej wygląda moja pielęgnacja - zwykle myję BD zmieszanym z jakąś odżywką (Isana babasu bardzo mi pasuje, moje włosy na długości trudno obciążyć), ćwiczę mycie samą odżywką (próbowałam Mrs Potters, Glorię, Petrole), co wychodzi mi raz lepiej, raz gorzej. Raz nawet ładnie mi się umyło mieszanką Isany z żółtkiem. BD bardzo mi przypasował, SLS raz na jakiś czas - pokrzywowy na bazie serwatki mlecznej. Garnier AiK zmieszałam z Bingo shea, choć to chyba trochę masło maślane, ale AiK nie odpowiada mi zapach. Kupiłam, bo AgRafka używa ![]() Lupieżu nie mam, ale ten ekstrakt dostałam z ZSK gratis do zakupów, i po przeczytaniu składu uznałam, że nada się do masek. Z maskami improwizuję, dziś zrobiłam taką, jak opisałam wyżej - we własnym mniemaniu - nawilżającą, bo miałam suche i sztywne włosy, szczególnie na końcach (przeczytałam to, co Eloe radziłaś, ale nie wiem, czy prawidłowo zastosowałam ). Nawet po nocnym trzymaniu oleju na włosach mam właśnie suche i sztywne, miękkie są tylko dzień po umyciu.Wygląda na to, że wszystkie wcierki na bazie alkoholu przetłuszczają mi włosy (dlatego próbuję używać Seboradin przed myciem, nie wiem, czy on coś da używany w taki sposób, i czy po myciu używać Jantara - czy to nie za dużo będzie, ale chyba spróbuję) - ściśle rzecz biorąc, chyba przesuszają, i wtedy skóra reaguje przetłuszczeniem. Po Jantarze często fajne uniesienie włosów u nasady, ale bywają też szorstkie i strączkowate (staram się nakładać jak najmniej, tylko na skórę głowy, ale nie zawsze się udaje), ale na pewno nie tłustawe. Olejuję od sierpnia - na skórę głowy zwykle olejki indyjskie (Khadi, Heenara, Sesa, Bhrinraj), na długość zwykle ,,spożywcze" (lniany, winogronowy, ryżowy) i kosmetyczne (BD, Alterra granat i avokado). Prawdę mówiąc nie zauważyłam jakiejś prawidłowości co do skrętu w związku z uzywaniem jakiegokolwiek konkretnego olejku - jednak włosy wyraźnie są lepsze ,,gatunkowo". Po olejkach indyjskich + rezygnacja z SLS = wyraźnie mniej wypada. Moje włosy nie lubią długiego olejowania i trzymania czegoś mokrego na włosach (odżywki itd) dłużej niż godzinę - wtedy więcej wychodzą. Hennuję chyba od września - próbowałam różnych mieszanek, najbardziej odpowiada mi gloss, próbowałam i czystej henny i ciemnego brązu Khadi, robiłam też Kalpi tone. Mam rudawe prześwity spod brązu, na górze bardziej marchewkowe, na dole burgund, co mi nie przeszkadza akurat, liczyłam na to (choć wiedziałam, że szanse marne), że henna trochę rozjaśni czerń... Bo na samym dole niestety pozostałość czarnej chemicznej farby (nigdy nie chciałam czarnej, ale zawsze tak wychodziło - nie chcę rozjaśniać ani dekoloryzować, tym bardziej teraz po hennie). Po hennie moje włosy są wyraźnie ładniejsze, grubsze - ale trochę bardziej proste - mam delikatny skręt/fale, ale widzę, że mają potencjał (po myciu są wyraźne korkociągi, które się w ciągu dnia mniej lub bardziej prostują). Chętnie bym wróciła do swojego naturalnego koloru (o ile pamiętam, to o dwa tony jaśniejszy od obecnego), ale to by oznaczało oddanie się w ręce fryzjera (nie ufam nikomu!), a poza tym - chyba nie warto, bo i tak muszę farbować (pojawiają się siwe, ale chyba indyjskie olejki zahamowały trochę ten proces, nakładam też brahmi w proszku co jakiś czas). Próbowałam różnych żeli (Isany pomarańczowej - chyba za mocna, i efekt zakurzonych włosów, ale pewnie jeszcze raz spróbuję), aptecznych aloesowych (mieszane uczucia) i John Masters Organics (pierwsze próby to totalna porażka, ale będę dalej testować - on jest inny, taki lejący się, trzeba go dać bardzo mało). Z lnianym się nie polubiłam, bo on mi uciekał ale będę próbować dalej. Przede wszystkim zależy mi na tym, żeby były zdrowe i odzyskały gęstość - ale byłoby miło, gdyby się bardziej kręciły, objętość wygląda wtedy całkiem inaczej. (uprzedzałam, że bardzo długi post będzie, następne z pewnością będą znacznie krótsze )
|
|
|
|
#54186 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() MŁA SIS WŁOSOWA trzymam kciuki żebyś była w końcu zadowolona a koleżanka chwaliła, bo dawno Cie nie widziała w prostych i o tyle w temacie. gratuluję egzaminu - kolejnego już ![]() szsz jaka różnica
|
|
|
|
|
#54187 |
|
Zadomowienie
|
Każda postawa ma swoje zalety.
Jutro idę do apteki odebrać babcine zamówienie, może cud nastąpi i będą mieli Jantar
|
#54188 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#54189 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Ślicznie jak zawsze
![]() Zaglądaj częściej ![]() Cytat:
Wszystko trzeba testować!Dziecko ma wysypkę, pewnie od pieluchy ale czuję się winna z moimi "mazidłami" ![]() Cytat:
2. Jakie oleje? Rozprostowują za ciężkie Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
* taki Fitomed na przykład Albo delikatniuch z dodatkiem aspiryny, np BD Chcą falować Będą z nich ludzie ![]() Koniecznie zajrzyj na bloga Caskady (wpisała się przed chwilą) - ma piękne rozjaśniane loki ![]() Cytat:
U mnie w czystej postaci się nie wchłania i oblepia, więc albo rozmajony wodą w psikaczu do psikania skalpu np na noc, albo niemajony na całe włosy i skalp zamiast maski przed myciem (np na czas treningu) |
||||||
|
|
|
#54190 |
|
Raczkowanie
|
Szsz, niesamowita przemiana, każde zdjecie jak już zupełnie innej kobiety!
![]() A ja mam głupie pytanko ![]() Olejuję włosy od jakichś dwóch miesięcy i ze zdziwieniem odkrywam, że... zaczęły się kręcić. I to tak nawet całkiem nieźle. I stąd teraz moje pytanie - jeżeli będę je suszyć i układać na szczotkę jak do tej pory to znaczy że będę im robić krzywdę? Wcześniej reagowały na to super a teraz to już jak nie moje włosy. Oraz - po jakim czasie się można spodziewać że formowanie się fal się zakończy? Myję włosy codziennie (rano), olejuję też codziennie (wieczorem), zawsze mi się wydawało że suszenie ich na szczotkę jest szybsze a teraz w sumie nie wiem co robić - czy przestać olejować jeśli ich nie będę ogarniać w tej nowej "zakręconej" wersji? |
|
|
|
#54191 |
|
Raczkowanie
|
QUOTE=AjriszMarta;3187100 0]
Każda inaczej ;P U mnie w czystej postaci się nie wchłania i oblepia, więc albo rozmajony wodą w psikaczu do psikania skalpu np na noc, albo niemajony na całe włosy i skalp zamiast maski przed myciem (np na czas treningu)[/QUOTE] A na noc na skalp mogę? I czy coś to da, skoro jutro potraktuję je SLS-em? Bo własnie się zastanawiam czy w ogóle je olejować/odżywkować/jantarować przed myciem, skoro jutro ostre mycie? |
|
|
|
#54192 | |
|
Zadomowienie
|
Dzięki. W sumie będę mieć jutro jeszcze z 3 apteki po drodze przy załatwianiu spraw różnych to popytam we wszystkich. W sumie co mi szkodzi.
Wiadomo Ale jak tobie nie szkodzi to znaczy że szansa na podrażnienie nie jest zbyt duża.Cytat:
|
|
#54193 | ||||||||||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Już potem za dnia bardziej mi się podobały, bo nie klapły, tylko zachowały objętosć (choc bez skrętu). Lekkie były i nieobciążone. Jednak chyba na razie powstrzymam sie przed dokapywaniem oleju do d/s, bo to chyba to mi obciażało(po przejechaniu po włosach od spodu czułam taką warstewkę tłustawą na dłoniach), dzis tego nie było. Cytat:
---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
nie tylko humektanty, tylko że jakoś nie umiem po jednym testowac, zawsze mnie podkusie jakieś co najmniej 2 nowe wypróbować i potem nie wiem, co zadziałało...Cytat:
)Dałam żel lniany, ale widocznie mniej niż zwykle(chyba nie dołożyłam drugiej porcji w trakcie dyfuzorowania), bo nie zrobiły się takie mega sztywne sucharki jak zawsze, a rano mało co do odgniecenia było. Moze i to było przyczyną wyprostu. Że lniany robi i trzyma mi fale, to wiem od daawna. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
szkoda,że nie można na zapas...p.s. Pamiętaj o nakładkach na brodawki. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Caskado, przepiękne
|
|
#54194 |
|
Kazar Lady
|
AgRafko, dziękuję !! teraz latam ciągle do lustra, dzis wlosy sa zdecydowanie ładniejsze niż wczoraj - takie grube i nie wygladaja jak niedomyte z trwałą
![]() Powiem Ci ze wczoraj ogladałam galerie hennowa i zakochałam sie w twoich włosach, takie gęste i długie kiedys miaąłm taaaakie geste i grube włosy, gdy odstawały wyrywałam, a teraz ![]()
|
|
|
|
#54195 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
, a w ciemniejszych mi bardzo brzydko...z olei mam narazie bringharaj sezamowy, vatika, narazie odstawiona- chociaż dawała cudowny połysk, to dziewczyny na olejowym powiedziały, że może lekko wysuszać, no i na razie odstawiłam. Mam amle dabura, ale ją mieszam z maskami i odżywkami, bo nie lubią parafiny. Za niedługo przyleci do mnie heenara i odżywka sesa. nie chce je obcinać, bo we wrześniu mam kościelny i całą imprezkę, a mi się zaczęły łamać i przestały rosnąc. Możliwe, że mam baaaardzo dużo stresu ostatnio, ale te złe objawy nasiliły się od około miesiąca. Wcześniej włoski mi bardzo szybko rosły, nie rozdwajały się, nie łamały się etc. A farbuje od 12-14 lat, nawet już nie wiem jak długo. Odstawiłam prostownicę, lokówkę (chociaż używałam przy nich mocnej ochrony). Mam nadzieję, że z waszą pomocą wrócą do mnie moje słodkie włoski ---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#54196 |
|
Przyczajenie
|
Cześć Dziewczyny!
Dziś trafiłam na wasze posty - a właściwie na 4 część aż klikałam, klikałam i trafiłam tu Uff, udało się. Przy okazji trafiłam na kilka haseł jak Jantar, żel lniany... nie mam pojęcia o co chodzi, ale chyba wy jesteście spece i magiczki, więc musiałam się zalogować!!! Mam od zawsze kręcone włosy (zdjęcia wrzucę, żeby było poglądowo). Kiedyś skręt był fajny, taka byłam zakręcona. Ale od jakiegoś czasu mam ochotę na sepuku lub co najmniej wielkie golenie skalpu! Nic a nic się nie chcą układać. Po myciu jeszcze ujdzie, ale w pracy stają się płaskie, matowe, bez życia i bez skrętu. Wyglądają okropnie, cały czas mam kitę. Odstawiłam pół roku temu antykoncepcje, ale to już zaczęło się wczesniej. Do tego wypadanie. Strasznie mi wychodzą. Nawet byłam na badaniach na tarczyce, ale potem na forach znalazłam że to po odstawieniu anty. Ale bym chętnie je wzmocniła jakimiś specyfikami. Pomocy! Moje piękne włosy zniknęły!!! Dodatkowo szukam sposobu na "porost". Mam pewien problem - moje włosy rosną do ramion i koniec. Dalej nie idą. Robi się mocniejszy skręt u dołu, ale przez to sam lok jest cięższy i góra staje się płaska. Efekt - muszę ścinać, żeby góra znowu była puszysta. Z długich loczkow nici... Macie na to jakieś patenty??? W skrócie jak wygląda moja pielęgnacja włosów. Hmmm, trochę wstyd się przyznać jak czytałam wasze posty. Jestem w tym temacie zupełnie niedoświadczona. A mianowicie szampon, suszenie ręcznikiem (nie wolno… już wiem, doczytałam, kajam się) potem odżywka – obowiązkowo bez spłukiwania – potem rozczesanie szczotką lub grzebieniem, a na koniec pianka mocna. Od czasu do czasu suszara. Teraz częściej bo skręt lepszy, inaczej wiszą zupełnie… Staram się kłaść spać z suchymi. Ale kiedyś rano wystarczyło trochę wody, aby ładnie się układały a teraz… bosze ;/// 30stka na karku – to starość??? Dziewczyny, pomóżcie mi. Może któraś miała podobne objawy. Hasła Jantar i żel lniany już znalazłam na waszym forum. Jak je stosować, na co pomagają? Dziękuję wam mocno za pomoc i dołączam do zakręconego świata!!! )))
|
|
|
|
#54197 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na porost nowych włosków wypróbuj metody eiri (jej wcierka na bazie jantaru jest na półproduktach), ma nieziemską burzę włosów i sporo babyhair, a wypadały jej dość mocno.
|
|
#54198 |
|
Zakorzenienie
|
ag rafka,miska78,ewcia1807,m iss transept,pussynka, yarrowia dziekuje wam za mile slowa
myszko dziekuje za odpowiedz ![]() ajrisz marta ja zagladam tu i na wasze blogi ![]() dobra lece w kimono dobranoc
|
|
#54199 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#54200 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#54201 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie dołuj! Ja w tym roku 40 kończę ![]() Cytat:
Dziękuję
Fala jest jak pożądanie, możesz z nią walczyć, ale przyjemniej jest jej się poddać. (by Mali) Edytowane przez Ag Rafka Czas edycji: 2012-01-26 o 21:08 |
||
|
|
|
#54202 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiele z nas w tym ja potrzebowało kilku miesięcy bez grzebienia żeby nieśmiała fala raczyła się pokazać. Włosy muszą się nauczyć falować Można dbać o kondycję włosów nie walcząc o skręt - pominąć stylizację, suszyć jak zwykle. Mam na myśli "mądre" suszenie - dobrana temperatura, nawiew, dobra suszarka, zabezpieczone włosy Olejuj nadal, to najlepsza odżywka ever! Właściwie to olej awokado, słonecznik i babassu w równych proporcjach... On całe życie na Emolium jechał ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Czy wszystkie oleje mają zioła? Bo zioła mogą prostować włosy (np słynna płukankna z szałwii ;] ) Taki zwykły olej z kuchni może zadziałać zupełnie inaczej ![]() Więcej podpowiedzą kręcone, jam falowana
|
|||
|
|
|
#54203 |
|
Raczkowanie
|
Nikt mnie nie widzi... Buu
![]() EDIT: Tfu tfu, dzięki AjriszMarto! ![]() Chociaż kurczę mam ból - wcześniej suszyłam, zajmowało mi to 10 minut i wio z domu, a teraz muszę się więcej namęczyć żeby to "jakoś" wyglądało... Edytowane przez newelka Czas edycji: 2012-01-26 o 21:17 Powód: dopisek |
|
|
|
#54204 |
|
Przyczajenie
|
[QUOTE=Ag Rafka;31873327]Witamy!!! Dobrze,ze tu trafiłaś. Spokojnie przeczytaj Pigułkę i FAQ zamieszczone na 1 stronie wątku(przepis na lniany też tam jest). Trochę tego jest, ale bez podstaw ani rusz. Przede wszystkim odpowiednie mycie, odżywkowanie i stylizacja. Na porost i gestość -wcierki i suplementacja. (wyżej właśnie podałam link do wcierki eiri, ale sam Jantar na początek też dobry). Na pewno czekaja Cię spore zakupy....(i to jest zła wiadomość), ale włosy zyskają (to dobra wiadomość). Jako motywację obejrzyj dziennik regeneracji. I do dzieła!
Nie dołuj! Ja w tym roku 40 kończę ![]() Dziękuję. Przeryje podstawy. Zakupy przeżyje, byle były efekty.... To będę miała co czytać Z wszystkimi pytaniami będę się do was zwracać! Jestem pełna optymizmu i już nie dołuję!
|
|
|
|
#54205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
widze tez ze robisz sporo bledow w pielegnacji
|
|
|
#54206 |
|
Raczkowanie
|
No to śmigam rozpakowac mojego jantarka i strzykawę i wcieram. Olej dam rano na trochę, żeby nie przeciążyć i zobaczymy co będzie jutro po sls-ie. Może rano dorwę jeszczez jakąś joaśkę bs a jak nie, to tylko żel lniany (o kurde, musze ugotować!)
|
|
|
|
#54207 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() można gdzieś coś więcej poczytać o tych baby hair, jak je rozpoznam jak już wyrosną(mam nadzieję, że wyrosną Brrrrrrrrrr, u mnie - 10 stopni! biedny jantar na mojej głowie zamarznie, bo jeszcze z psem muszę lecieć, wcale mi się nie chce :P Za to jutro będę polowała na Bingosia, wezmę tego shea, najbardziej zachwalałyście
|
|
|
|
|
#54208 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
nie sądziłam, ze tak szybko zobacze efekty nie wiem tylko czemu zawdzięczam te grubsze lokaski czy to olej czy maska czy brak plunkingu..musze dokladniej sie temu przyjrzeć![]() dzis jest szał - teraz są ładniejsze nawet niz na fotkach, bo juz sucharki poszły w niepamieć ( juz umiem sucharki zrobić i odgnieść w jedwab) |
|
|
|
|
#54209 |
|
Raczkowanie
|
Moje wrażenie po wizycie u fryzjera są pozytywne
|
#54210 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Oj popełniam, popełniam... Wiem Zamierzam się podciągnąć. I cieszę się, że jest nadzieja!!! Kurcze staram się łykaś witaminy, tran, wyniki krwi mam super. Aż nader dobre na mnie... Sama się dziwiłam. Czeka mnie długa kuracja coś czuję! |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:51.

A ja się dalej miotam 

teraz odrosły i jednak chcę mieć dłuższe jeszcze dłuższe.

za egzamin...

Lubię niespodzianki 
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

haha za chwile już jantar będzie niedostępny
, a w ciemniejszych mi bardzo brzydko...