Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7 - Strona 164 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-02, 20:53   #4891
desia888
Wtajemniczenie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
Ja tam jestem zdania, żeby nie narażać dzidzi na dym, jak wszystkie z nas z resztą.
A co do ewentualnego wpływu w przyszłości - to nigdy nie wiadomo, czy to będzie miało wpływ, czy nie, w każdego przypadku może być inaczej, ale wolę nie sprawdzać
Asika nie chciałam Cię niczym urazić, pisałam wszystko z jak największą łagodnością i troską Chodzi mi o to żeby po prostu palacze brali pod uwagę że komuś może po prostu przeszkadzać dym i smrodek papierosowy (abstrahując już od faktu że bierne palenie szkodzi bo to wiadomo). I mówię to ja czyli palacz ale zawsze starający się swoim nałogiem nie przeszkadzać innym.

Ale skoro wiemy że tyle rzeczy nam szkodzi, to po co świadomie narażać się na więcej? Lepiej po prostu unikać tego co możemy
No dokladnie,po co sprawdzac cokolwiek na wlasnym dziecku?

Gosiu - brawa dla coreczki

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 20:54   #4892
lena_mi
Zakorzenienie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
No mnie tez nie odrzucilo
Jezu, jak czasami bym sobie zapalila, ale teraz na przyklad zakladajac (oby nie) ze nerki Viki nadal beda powiekszone przy porodzie a ja mialabym swiadomosc ze palilam i moglo miec to na te nerki wplyw to nigdy w zyciu bym sobie nie wybaczyla!
Nie wiem jak mozna zyc z czyms takim?
A tak wiem ze sumienie mam czyste i przynajmniej nie musze sie martwic tym ze sama to dziecku zafundowalam!
desiu tez mi się czasem chce...
Ale z drugiej strony nie mam problemu, by sobie odmówić, bo świadomość że jest dzidka z brzuszku robi swoje sama zresztą wiesz
Strasznie chciałabym już nie palić po porodzie i karmieniu, mój mąż też na to liczy, ale ja czasem mam wątpliwości czy dam radę..
Stary 2012-02-02, 20:54   #4893
Aguśkaa83
Zakorzenienie

karo_z no wlasnie ja tez slazaczka, a jeszcze zyje hehe
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 20:55   #4894
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez karo_z Pokaż wiadomość
dzięki, bo ja właśnie ślązaczka...
no ale nie sposób się nie zgodzić, że zanieczyszczenie powietrza u nas duże...chociaż nie jest już aż tak źle jak kiedyś.
to było ironiczne nic do śląska nie mam... mój TŻ jeździ tam 2-3 razy w tygodniu pomęczyć pracowników

a ja rosnę i rosnę
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 20:55   #4895
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mag_99 Pokaż wiadomość
o nie to ja stanowczo protestuję pyzy to pyzy
wiem wiem, to Wy mówicie prawidłowo, ale wiesz kluski na parze? jak to trzeba wymawiać a tak pyza i już
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 20:58   #4896
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
wiem wiem, to Wy mówicie prawidłowo, ale wiesz kluski na parze? jak to trzeba wymawiać a tak pyza i już
hehe ale właśnie przypomniała mi się 3 nazwa klusków na parze oprócz pampuchów - parzaki - tak zawsze babcia TŻta mówi jak nas zaprasza przyjedźcie bo zrobiłam parzaki

a ja rosnę i rosnę
Stary 2012-02-02, 20:58   #4897
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rybka13 Pokaż wiadomość
Jestem po wizycie
Wszystko z nami dobrze To co zbadala ok. Polozna powiedziala, ze bardzo ladnie wygladam i ze na tym etapie to kobietki jak do niej wchodza to sapia i ledwo ida, a ja tak jak nie ciezarna
Dzis moja wizyta trwala az 40 minut. Rozmawialysmy wlasnie o tych znieczuleniach. Wnioski takie:
- jest jakby pewna kolejnosc podawania tych znieczulen:
*naturalne, np masaz
*entonox (gaz)
*petydyna(dolargan) lub morfina
*epidural
-zawsze moge sie na cos nie zgodzic, chyba ze jestem w takim stanie,ze oni podejmuja za mnie decyzje (to juz skrajnosc)
-niczego nie deklaruje przed porodem, zaznaczala tylko, ze jestem poinformowana o wszystkim, a nie na co sie zgadzam lub nie (o tym decyduje na biezaco na porodowce)
-nie nastawiac sie juz teraz na cos konkretnie, np na porod naturalny lub na jakies znieczulenie- nigdy nie wiemy co bedzie sie dzialo w dniu porodu, wiec nalezy sobie zostawic otwarte wszystkie mozliwosci

Zasmucilo mnie, ze nie maja wanny do rodzenia w moim szpitalu, a ja zamierzalam sie tam relaksowac i byc moze rodzic

Jezeli chodzi o remifentanyl - nie maja, jest to nowosc i ostatnio miala o tym na sympozjum, ale jeszcze nie jest powszechne i tak na prawde niewiadomo czy lepsze od tego co juz maja.
Nie maja tez TENS, ale jesli sie chce, to trzeba zglosic 3tyg wczesniej i wypozyczaja, mowila ze rzadko kto z tego korzysta.

Poza tym mowila mi o cesarkach ( nie ma na zyczenie), porodzie kleszczowym i innych zwiazanych z tym.
Ogolnie jestem zadowolona, ale troche i zmieszana Dobrze ze niczego nie musialam deklarowac juz teraz

Ide was nadrobic, bo zescie sporo naskrobaly....
Jaki komplement na wejsciu, mile to co?
Fajnie ze wszytsko z Wami dobrze!
A co do tych znieczulen to madrze mysle, ja tez wlasnie sie nie nastawiam ale ciesze sie ze bede miala wszystkie opcje dostepne (czyli mozliwosc epiduralu jesli zajdzie potrzeba)
Jak bedzie to sie zobazcy!
Co do wanny to tez jestem rozczarowana bo u mnie tez nie ma

Viki 28.04.2012
Stary 2012-02-02, 21:00   #4898
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:
Niestety nieumeblowane mieszkania to norma My juz mamy sporo swoich rzeczy wlasnie przez to, dlatego teraz jak szukamy to juz nam nie zalezy na umeblowanym, a czesto jest tansze Obowiazkowo wszedzie musi byc umeblowana tylko kuchnia, tyle ze lodowka juz nie koniecznie jest, tak jak pralka, na ktora jest miejsce w kuchni

Ja jeszcze nic o tym nie wiem, musze poczytac.

Nie wiem. Ja nie mialam jak na razie zadnego wymazu i chyba miec nie bede, bo nic mi nie mowiono. A tez sie zastanawialam, czy oni sprawdzaja jakos tego paciorkowca, ale chyba nie...

Dziekuje
Tez tak myslalam, ale widac najpierw "probuja" i w ten sposob mozna dostac wszystko konczac i tak epiduralem Dobrze, ze mozna odmowic

Ja tez najpierw sprobuje gazu, ale gaz tylko usmierza bol, nie eliminuje go calkowicie i polozna mowila ze on sie sprawdza tylko na poczatku
Ja powoli zaczynam zmieniac zdanie ze tylko gaz, bo to jednak chyba nie takie hop siup i cos mocniejszego sie przyda Ale zobaczymy- wyjdzie w praniu

Ja nie mialam dziwnych zachcianek ciazowych, moge zjesc slodkie po ostrym czy kwasnym, ale nie wymieszam

Ale zrobilas zamieszanie na watku ta parowka
rybka ja zapytalam poloznej czy mozna w jakis sposob sprawdzic czy nie mam infekcji bo troche mnie bolalo przy siusiu, wiec zrobila mi wymaz. a za tydzien w piatek zapytam o test na paciorkowca.

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 21:03   #4899
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
w moim chyba nie ma gazu, a zzo tez jest darmowe. Ale ja juz nie wiem co i czy chcę.. Pewnie zdecyduję jak poczuję jaki to ból, bo jak na razie to wszystko to dla mnie czarna magia

---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ----------

parówkę z cukrem?

ale to taka zwykła parówa?

---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ----------

hihi no to prawie wszystko jasne
prawie, bo co to pampuchy to tez nie wiem
No macie racje dziewczyny, wszytsko wyjdzie w praniu, niektore kobiety odczuwaja bol porodowy jako calkiem znosny, choc ja nei wiem jak to mozliwe
Ale dobrze wiedziec ze w razie co to mozecie dostac chyba?

Viki 28.04.2012
Stary 2012-02-02, 21:03   #4900
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
pewnie takie łazanki to są z kapuchą i trochę przecieru dodawali , moja Babcia też coś takiego robiła, ale nazwy nie znam , zaraz Mamę przemagluję
http://3.bp.blogspot.com/_NPdbz8Ro_P...0%9Aazanki.JPG
Ja tez mysle ze Karolci chodzi o lazanki.Tez lubie,jak i szare kluski z wedzonka i kapusta.Mniam.Ale sie glodna zrobilam...

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
To super wiesci

gosiu gratuluje wysportowanej corci
Dziekuje!!

Mag sa po prostu rozne pyzy i moje to tez pyzy i nie dam sobie wmowic,ze nie

http://pyzy.com.pl/

Tutaj w Anglii pracuje z ludzmi z roznych stron Polski i czasem sa smieszne sytuacje z regionalnymi okresleniami.Np gdy zapytalam kolezanke,czy idzie na cmika,albo powiedzialam ze cala noc szczekal kejter u sasiada albo,ze duzo wiary w kolejce stoi

Mnie rozbroila kolezanka pytajac czy ide na pole.A ja na to,ze po co na pole,wykopki czy jak.A ona,ze w sensie na zewnatrz

Za to kolezanka ze Slaska zamiast "znowu" mowi "zas".

Fajne to,ze takie rozne okreslenia mamy.
No i szneka z glancem-wiadomo.
Stary 2012-02-02, 21:09   #4901
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
w moim chyba nie ma gazu, a zzo tez jest darmowe. Ale ja juz nie wiem co i czy chcę.. Pewnie zdecyduję jak poczuję jaki to ból, bo jak na razie to wszystko to dla mnie czarna magia

---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ----------

parówkę z cukrem?

ale to taka zwykła parówa?

---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ----------

hihi no to prawie wszystko jasne
prawie, bo co to pampuchy to tez nie wiem
No macie racje dziewczyny, wszytsko wyjdzie w praniu, niektore kobiety odczuwaja bol porodowy jako calkiem znosny, choc ja nei wiem jak to mozliwe

Viki 28.04.2012
Stary 2012-02-02, 21:09   #4902
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Ja tez mysle ze Karolci chodzi o lazanki.Tez lubie,jak i szare kluski z wedzonka i kapusta.Mniam.Ale sie glodna zrobilam...

Dziekuje!!

Tutaj w Anglii pracuje z ludzmi z roznych stron Polski i czasem sa smieszne sytuacje z regionalnymi okresleniami.Np gdy zapytalam kolezanke,czy idzie na cmika,albo powiedzialam ze cala noc szczekal kejter u sasiada albo,ze duzo wiary w kolejce stoi

Mnie rozbroila kolezanka pytajac czy ide na pole.A ja na to,ze po co na pole,wykopki czy jak.A ona,ze w sensie na zewnatrz

o matko ja w ogóle nie wiem o czym ty do mnie mówisz

jedynie co to "wyjść na pole" wiem co oznacza, bo zawsze się właśnie kłócę z jednym pracownikiem TŻta, że u mnie pole to jest takie uprawne (i jeszcze coś tam musi na nim rosnąć bo inaczej jest ugór) a on mi na to, że nie ma żadnego pałacu, żeby na dwór wychodzić

a no i dużo wiary to znaczy, że dużo ludzi lub inaczej "kupa narodu"

a ja rosnę i rosnę

Edytowane przez mag_99
Czas edycji: 2012-02-02 o 21:11
Stary 2012-02-02, 21:13   #4903
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość

Gucia, mnie dziś z łóżka telefon od kuriera postawił na równe nogi. "Za 3 minuty będę z paczką"
Dawno się tak szybko nie ubierałam
to i tak dobry zwyczaj, ze dzwonia...
ja kiedys wyszlam spod prysznica, a tu dzwonek... no i taka ociekajaca, owinieta recznikiem odbieralam paczke

Cytat:
Dziewczyny a ja mam inne pytanko, kiedys mamy tu pisaly o przemywaniu oczek noworodkom sola fizjologiczna. Czemu to sie robi? Ropieja te oczka? I jak dlugo to trwa? Bo ja nie wiem....
wiem, ze dziewczyny juz na ten temat odpisaly, ale ja nie przemywalam niczym oczek Sandrze i teraz tez nie zamierzam...
tylko raz sie zdarzylo, ze jej oczko zaropialo, wtedy przemywalam czarna herbata i przeszlo po 2 dniach

Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość
dziewczyny wspolczuje zatok , wiem co to za ból, u mnie sa dwa rodzaje albo potwórny bol zatok promieniujacy na cała głowe , czasami mialam odczucie jakby mnie ktos skopał po głowie.
A drugi to uczucie zatakengo nosa, łzawienie oczu, bol głowy.
Pomagaja troche inhalacje z olejkiem mentolowym, ciepłe okłady, otrivin ii najbardziej mnie pomagał ( ale musialam zazyc jak pojawily sie pierwsze objawy) ibuprom zatoki.
na zatoki polecam olejek eukaliptusowy do inhalacji

i kropelki do nosa: 1 lyzeczka soli morskiej, dodac 1-2 krople olejku i dobrze wymieszac z sola, potem to wszystko rozpuscic w szklance wody... przyd kazdym zakraplaniem dobrze wstrzasnac

Cytat:
O ja tez z kwietnia, tyle że 18tego - sporo nas Baranków widzę
my 18. kwietnia slubowalismy

Cytat:
Napisane przez balbinka20 Pokaż wiadomość
Mnie otaczają prawie same baranki-bez obrazy proszę,mam na myśli znak zodiaku zauważyłam,że sporo ludzi rodzi się właśnie w marcu i kwietniu. Letnie romansiki "wychodzą"
no u nas wychodzi urlopik

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
no i smieje sie ze mnie, ze chodze jak pingwin ale inaczej nie umiem juz
mi dzis wlasnie kolezanka mowi : " a ty juz tak dziwnie chodzisz" ... jak kaczuszka

Cytat:
Bo wiesz dzieci sa rozne,mam tu kolezanke,ktora tak utuczyla dziecko ,ze jak teraz ma 8 m-cy to nosi ubranka na 18-m-cy.
ej no... ja moje 2-letnie dziecko musze ubierac w ubrania dla 4-latki... a utuczona wcale nie jest

No i gratuluje corci

Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
a wlasnie mamusie z dziecmi kiedy przesadzilyscie dzeciaczki na spacerowke?
bo ja tak mowie o 6 miesiacach bo tak mi kolezanka powiedziala.
ok 5-6 miesiecy, jak mala juz sama sie podnosila

Cytat:
A propos podróży i spania dziecka to tak jak piszą w poradnikach jest najlepiej, podróż (jazda samochodem czynna ) najfajniej wychodzi jak dziecko śpi, nie za miło się jedzie jak dzieciaczek się drze strasznie , jak dziecko lubi spać przed południem to wtedy heja i jedziemy
zgadza sie
my tez teraz jak gdzies dalej jedziemy, to staramy sie wyjezdzac tak, ze Sandra jest juz zmeczona, albo wiemy, ze za jakis czas bez problemow zasnie
Stary 2012-02-02, 21:13   #4904
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:

Dziekuje!!

o tak szare kluchy są ok,

aaa na wschodzie się używa takiej fajnej składni,że np. dla mojego męża zepsuł się komputer , już parę razy się zetknęłam z takim sposobem mówienia, tu chyba Dziewczyny też tak mówią czasami

prześledziłam losy forumowej parówki z cukrem, ale się uśmiałam, szczególnie z tej nadziewanej

a dziewczyny chleb z białym serem to jecie z czym? z solą czy z cukrem?

A do Śląska mam sentyment , bo się tam zakochałam w księdzu Józefie, rany jak ptaki ciernistych krzewów miałam chyba z 10 lat
Stary 2012-02-02, 21:14   #4905
karolca
Zakorzenienie

Cytat:

Kluski ziemniaczane tak te szare się nazywają

Ja też mówię "zaś" na "znowu" a od urodzenia mieszkam na kuj-pom

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 21:14   #4906
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
no ja pewnie bym powiedziala, ze moje bole porodowe bylyby znosne, gdyby nie bolace nerki
Stary 2012-02-02, 21:17   #4907
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
tzn. pisząc u nas miałam na myśli moje rodzinne miasto południe Polski
Mama jak robiła pyzy to coś takiego:

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...N5DZsgbK-b3cDA

Zagniatało sie jakoś ziemniaki gotowane, mąke pszenną i ziemniaczaną, jakoś tak.. I z tego właśnie powstawała pyza, w środek jakieś mięcho i to na wodę sie chyba wrzucało, aż do wypłynięcia.
A takie z gotowanych ziemniakow to u nas kopytka=szagowki po poznansku chyba

Viki 28.04.2012
Stary 2012-02-02, 21:17   #4908
rybka13
Zakorzenienie

Cytat:
Jaki komplement na wejsciu, mile to co?
Fajnie ze wszytsko z Wami dobrze!
A co do tych znieczulen to madrze mysle, ja tez wlasnie sie nie nastawiam ale ciesze sie ze bede miala wszystkie opcje dostepne (czyli mozliwosc epiduralu jesli zajdzie potrzeba)
Jak bedzie to sie zobazcy!
Co do wanny to tez jestem rozczarowana bo u mnie tez nie ma
Oj tak, mile Takie juz prozne z nas baby, co lubia byc chwalone

Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
rybka ja zapytalam poloznej czy mozna w jakis sposob sprawdzic czy nie mam infekcji bo troche mnie bolalo przy siusiu, wiec zrobila mi wymaz. a za tydzien w piatek zapytam o test na paciorkowca.
No tak to miala podstawy do zrobienia tego wymazu, ale i tak dziwne ze tak chetnie Ci to zrobila... To jak sie dowiesz o paciorkowcu to daj znac.
Ja mam wizyte za 2tyg i tak sobie mysle, ze to moze byc moja przedostatnia wizyta (36tc) . No a w 38 to juz mam nadzieje, ze ostatnia, midwife pozwolila na naturalne wywolywanie porodu
Mowila, ze do 2 tyg po porodzie nic nie robia...wiec nie usmiecha mi sie to
rybka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 21:19   #4909
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
o tak szare kluchy są ok,

aaa na wschodzie się używa takiej fajnej składni,że np. dla mojego męża zepsuł się komputer , już parę razy się zetknęłam z takim sposobem mówienia, tu chyba Dziewczyny też tak mówią czasami

prześledziłam losy forumowej parówki z cukrem, ale się uśmiałam, szczególnie z tej nadziewanej

A do Śląska mam sentyment , bo się tam zakochałam w księdzu Józefie, rany jak ptaki ciernistych krzewów miałam chyba z 10 lat
no dobra a co to te szare kluski? bo znowu wyjdzie, że nic nie wiem - zdjęcie poproszę

a nadziewane parówki są ok pod warunkiem, że nadziewane są serem żółtym

a chleb z białym serem to tak:
a) na słono -ser z solą i odrobiną śmietany i do tego szczypiorek, rzodkiewka lub jak nie mam to sam
b) na słodko - z miodem lub dżemem

a ja pochodzę ze wschodu ale tak nie mówię "dla mnie" ale też jak to widzę/słyszę to wiem, że ktoś jest ze wschodniej granicy

a ja rosnę i rosnę
Stary 2012-02-02, 21:19   #4910
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:

Dziekuje!!

No, fajne te teskty sa z roznych regionow
szneka-drozdzowka znaczy

Viki 28.04.2012
Stary 2012-02-02, 21:21   #4911
rybka13
Zakorzenienie

Cytat:
Kluski ziemniaczane tak te szare się nazywają

Ja też mówię "zaś" na "znowu" a od urodzenia mieszkam na kuj-pom
Moj maz mowi zamiast "znowu" - "wraz" Przeciez to slowo o zupelnie innym znaczeniu Juz sie przyzwyczailam do jego gwary, na szczescie duzo mu nie zostalo, ale na poczatku mialam wnerw i ciagle go poprawialam
A u mnie sie mowi na okreslenie czasu "kawalek", pojde na kawalek, zrobie za kawalek on sie z tego smieje...
rybka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 21:21   #4912
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gucia6 Pokaż wiadomość
to i tak dobry zwyczaj, ze dzwonia...
ja kiedys wyszlam spod prysznica, a tu dzwonek... no i taka ociekajaca, owinieta recznikiem odbieralam paczke

ja bym nie otworzyła

Cytat:
Zalezy jak mam ochotę.
Najbardziej pasuje mi do tego dżem truskawkowy

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-02-02, 21:21   #4913
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
desiu tez mi się czasem chce...
Ale z drugiej strony nie mam problemu, by sobie odmówić, bo świadomość że jest dzidka z brzuszku robi swoje sama zresztą wiesz
Strasznie chciałabym już nie palić po porodzie i karmieniu, mój mąż też na to liczy, ale ja czasem mam wątpliwości czy dam radę..
No wlasnie wiem kochana
Ja tez chcialabym nie palic albo palic imprezowo

Viki 28.04.2012
Stary 2012-02-02, 21:22   #4914
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
to ciasto podobne , ale u nas to kopytka ( romby) i bez nadzienia , do sosu, a u nich to takie kule z mięsem
Stary 2012-02-02, 21:23   #4915
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez Asika21 Pokaż wiadomość
A właśnie w nawiązaniu do papierosów. Czy któraś z Was paliła przed ciążą albo może mąż jest nałogowym palaczem? Bo u mnie nie mogę oduczyć męża palenia i niestety nie potrafi czasami się powstrzymać i pali przy mnie, a ja jak tylko poczuję zapach to od razu mnie głowa boli i mi niedobrze, dlatego uciekam od niego. Ale martwi mnie czy dzidzi nie szkodzi to że jednak w mieszkaniu jest dym papierosowy i ja go wącham. :/

Cytat:
Napisane przez Asika21 Pokaż wiadomość
Właśnie to mi się podoba jak ktoś potrafi palić na balkonie, a mojego męża nie ma opcji oduczyć palenia w domu, zwłaszcza w taką pogodę. Krzyczę na niego że jak dzidzia się urodzi i będzie mieć problemy z płuckami to będzie jego wina i że po porodzie koniec z paleniem w domu, bo inaczej do dziecka go nie dopuszczę. Ale ani krzyki ani prośby nie pomagają, ale miejmy nadzieję, że jak dzidzia będzie z nami to się to zmieni. Nie musi rzucać palenia ale niech nie pali w domu :/ Choć i tak postępy zrobił i wychodzi do innego pokoju ostatnimi czasy, a potem uchyli okno albo pali przy otwartym oknie. Nie wiem jak to będzie z tym jego paleniem :/

Mój również pali i to nie mało...w dodatku tak samo mu tłumaczyłam nie raz, że ma nie palić przy mnie !!
To przestał jarać w samochodzie ale trwało do długo...
A tak to niestety ciągle pali w domu co mu zwrócę uwagę to jedynie zamknie drzwi żeby nie leciało do pokoju w którym jestem i tyle...
Ale coś trzeba z tym zrobić.

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 21:24   #4916
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Kopytka to coś takiego
http://www.google.pl/search?q=kopytk...LIPtsgbA-OySDQ

i też z ugotowanych ziemniaków się robi, jak pyzy.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-02-02, 21:25   #4917
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez ivonka7 Pokaż wiadomość
Straszne to że pozwalasz sobie na palenie bierne... ja tylko odsyłam do artykułu gdzie rzucił mi się w oczy jeden z cytatów: "Warto wiedzieć, że najniebezpieczniejsze dla płodu jest bierne palenie podczas ostatnich dwóch miesięcy ciąży." http://www.benc.pl/czytelnia/109/palenie-w-ciazy/ Twój mąż nie zaszkodzi płucom waszego dziecka, ale przede wszystkim jego mózgowi i układowi nerwowemu. Mam nadzieje że przemówisz mu do rozsądku.
A tutaj coś z mojego zawodowego podwórka - wpływ papierosów na późniejsze problemy w nauce dziecka: http://www.mamazone.pl/artykuly/na-c...-sie-ucza.aspx
Dokładnie zgadzam się z tym
Jutro pokaże artykuł swojemu może coś do niego dotrze, że ma nie palić tam gdzie jestem ja !

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 21:25   #4918
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
to ciasto podobne , ale u nas to kopytka ( romby) i bez nadzienia , do sosu, a u nich to takie kule z mięsem
to u mnie to są chyba po prostu kluski śląskie, bo kopytka to takie romby jak mówisz i robi się je z innej mąki

a ja rosnę i rosnę
Stary 2012-02-02, 21:26   #4919
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
ja bym nie otworzyła
a mnie bylo wszystko jedno
Stary 2012-02-02, 21:26   #4920
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mag_99 Pokaż wiadomość
no dobra a co to te szare kluski? bo znowu wyjdzie, że nic nie wiem - zdjęcie poproszę

a nadziewane parówki są ok pod warunkiem, że nadziewane są serem żółtym

a chleb z białym serem to tak:
a) na słono -ser z solą i odrobiną śmietany i do tego szczypiorek, rzodkiewka lub jak nie mam to sam
b) na słodko - z miodem lub dżemem

a ja pochodzę ze wschodu ale tak nie mówię "dla mnie" ale też jak to widzę/słyszę to wiem, że ktoś jest ze wschodniej granicy
http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...9QEwAQ&dur=409

a to ja jem z solą ser, kiedyś właśnie u koleżanki na kolację zrobili kanapki z serem, postawili cukier i zaczęli jeść , poprosiłam sól to się ciężko zdziwili
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości