|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#55321 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XI część zakręconej opowieści
Cytat:
Zreszrą ja nie potrafię nawet siebie strzyc tak jak zalecają dla kręconych, czyli na sucho bez czesania. Zawsze operuję grzebieniem, niestety... ostatnio po olejowaniu-wiec jakby na mokro.Płukankę kwaśną stosuję raz na tydzień albo co drugie mycie. W pozostałych przypadkach zamykam łuski zimną płukanką lnianą(niezbyt to przyjemne, ale włosy lubią). Po hennie zawsze zakwaszam. Miękkość po pielęgnacji jest cudowna, nawet jak nie wyglądają. Też lubię pomacać, choćby od spodu I ta łatwość rozczesywania nawet po SLS-ie, którego używam przed henna. Za pierwszym razem(hennowałam ok.2 tygodnie przed CG) to był horror, bo przed henna nie można żadnej odżywki-rozczesywałam(jeszcze wtedy szczotką) chyba z 20 minut. Przeczytałam właśnie na hennowym, ze Demka też to zauważyła.Świetnie, że masz kibica w osobie mamy. Nie wszystkie dziewczyny tu mają takie wsparcie. Dziekuję oczywiście wszystkim za miłe słowa, na Was zawsze można liczyć w kwestii docenienia starań.
Fala jest jak pożądanie, możesz z nią walczyć, ale przyjemniej jest jej się poddać. (by Mali) Edytowane przez Ag Rafka Czas edycji: 2012-02-05 o 19:49 |
|
|
|
|
#55322 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i widać, że są jaśniejsze![]() Niezłe??!! Są piękne marze o takiej długości![]() Cytat:
takiego Chłopa ze świecą szukać
|
||
|
|
|
#55323 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z kwaśnymi jest tak że zależy jak bardzo są kwaśne, za dużo dobroci może powodować wprzesuszenie. Jesli płukanka jest lekko kwaśnawa i lniana to nie widzę probemu żeby używać jej na okrągło. Najlepiej jakbyś mogła zmierzyć pH Cytat:
Cytat:
Masz tam moją recenzję nawet. Chwalę również jako samodzielne myjadło. Nie jest tak piękny składowo-wrażliwcowo ale mi nie szkodzi, nie pachnie nahalnie |
|||
|
|
|
#55324 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zakochalam sie w kolorze twoich wloskow <3 ![]() ---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- Cytat:
Dziekuje
|
||
|
|
|
#55325 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja niestety łatwości w rozczesywaniu jeszcze nie zauważyłam - no chyba, że po myciu odżywką dziś myłam BD po ponad tygodniu i normalnie szok. No ale przetrzymałam, nie szarpałam, tylko ds poszła w ruch i już było ok. Ale własnie zazdroszczę Wam, bo kilka osób o tym pisało, że włosy są takie gładkie. Nie, żeby mi to było potrzebne (bo zycia bez odżywek sobie w ogóle nie wyobrażam i raczej bym włosów nie umyła tydzień niż zrobiła cos takiego) ale tak myslę, że to ju głębszy etap pozytywnych skutków pielęgnacji ![]() Cytat:
czyli będę robić lnianą cały czas a co drugi raz ja zakwaszać sytrynką. Nie mam papierków lakmusowych ale próbuję, żeby była "lekko kwasna" A co sądzisz Ajrisz o tej Uldze https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,46437,ulga-dla-skory-wrazliwej-kremowy-zel-myjacy-do-twarzy-i-ciala.html ? Kupiłam, bo tańsza niż tamta |
||
|
|
|
#55326 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jest aż taki łagodny jak się chwalą. Ta "moja" Ziaja Ulga to praktycznie mleczko, tu - myjadło jak nic |
|
|
|
|
#55327 |
|
Rozeznanie
|
Kascysko wlosy urosly Ci 3 cm w 2 tygodnie ? Szok
i mozesz mi powiedziec co to CP bo jakos mi umknelo niestety drozdze tez pije ale mi wloski po drozdzach i pokrzywie urosly 2 cm w 3 tygodnie Jesli moglabys mi wyjasnic albo podac link gdzie bedzie to opisane bede bardzo wdzieczna ![]() ---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ---------- Ag Rafka i Lenka_1987 wloski piekne super kolor, dlugosc i skret
|
|
|
|
#55328 |
|
Zakorzenienie
|
Link - Kinky vs curly hair
|
|
|
|
#55329 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja dziś próbowałam sobie zmierzyć, ale coś mi nie wyszło
|
|
|
|
|
#55330 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#55331 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#55332 |
|
Zakorzenienie
|
przyłożyłam się do ugniatania i uzyskały ładny skręt, ciekawe jak będą wyglądać gdy wyschną do końca
Mam też CP ale z moim słomianym zapałem brałam 3dni, a 5 nie brałam Nawet Daktarin wcierałam kilka dni
www.ellewyn.soup.io Edytowane przez Elewyn Czas edycji: 2012-02-05 o 21:42 |
|
|
|
#55333 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie dziś dwa eksperymenty za jednym myciem poszły. Pierwszy to olej palmowy, jestem bardzo za, włosy gładkie ale bez utraty objętość, szkoda, że nie zostawia poświaty tej swojej żółci
i cały kolor spłynął z odżywką do mycia.Drugi eksperyment to, żel zrobiony z dżem-fixu(pektyny, cukier, kwasek cytrynowy) , mam mieszane uczucia, z jednej nic nie było w stanie wyciągnąć u mnie takiego skrętu ostatnio, do tego doszła niebywała objętość. Z drugiej leciutkie zmatowienie i sztywność. W sumie objawy jak przy bardzo mocnym żelu. Martwi mnie poza tym pH tego żelowego roztworu, w spotkaniu z językiem wydawał się trochę za mocno kwaskowaty. No nic, najwyżej podwyższę pH sodą. Chyba zawsze po prostu muszę ponarzekać, bo w efekcie objętości i loków jestem zakochana. Dokumentacji fotograficznej brak bo dostępny mam tylko nędznej jakości aparat w telefonie. |
|
|
|
#55334 |
|
Zakorzenienie
|
witam zakręcone wizażanki
jestem nowy w tym dziale, ponieważ siedzę głównie w dekoloryzacji itp. ale do rzeczy! Wy się tutaj znacie na loczkach, generalnie nie mam włosów kręconych,ale sa podatne bardzo na układanie. czasem gniotę sobię włosy odzywka pantene do loków i fal, ALE! juz jej nie ma :< na szczęście mam jeszcze troche jej, ale niebawem się skończy podejrzewam co będzie złe. czy znacie kosmetyk podobny, bądź lepszy od niej? zalezy mi na czymś co działa jak ona, wiem że to kosmetyk na bazie sylinoków ale o to mi chodzi, o taka stylizującą odzywkę, która wygładzi mi włosy, nada kształtu, taka od mycia do mycia. jest teraz jakiś krem nowy z pantene i zastanawiam się czy zmienione opakowanie czy skład także podmienili. |
|
|
|
#55335 |
|
Kazar Lady
|
|
|
|
|
#55336 |
|
Wtajemniczenie
|
Ajrisz dziękuję, ale nadal nie wiem czy moje są kinky czy nie
Bo w sumie text o karbowaniu by pasował... A w sumie to na tym zdjęciu z bloga to ja też mam takie właśnie włosy tyle że nie mam aż tyle fal http://1.bp.blogspot.com/_GkQ08Dsvo3...0/wetafter.JPGmoje też są takie pozagniatane gdzie się falują... Ale dziekuję bardzo
“You can spend minutes, hours, days, weeks, or even months over-analyzing a situation; trying to put the pieces together, justifying what could've, would've happened... or you can just leave the pieces on the floor and move the fu.k on!” |
|
|
|
#55337 | |
|
Zakorzenienie
|
fale kinky, jakie tam proste. masz krzywulce jak ja :P
Cytat:
z prostych fal nie wyczaruje ugniataniem, sprawdzałyśmy :Pu mnie ładny efekt daje balsam Nivea Flexible Curls (bez silikonów) a najlepszy - handmade żel lniany |
|
|
|
|
#55338 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://www.photoblog.pl/iamafreebitchbaby/111224080 takie mam po tej odzywce i piance loreala , gniote je podsuszając suszarką. próbowałem tego nivea raz od kolezanki i nie pasuje mi
|
|
|
|
|
#55339 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Fryz, ja nie potrafię doradzić, bo nie wiem, jak działa pantene do loków i fal. Mogę jedynie tradycyjnie żel lniany polecić ![]() Może Isana męska czarno-pomarańczowa? Ale to żel, a Ty chcesz odżywkę? Nie znam odzywek stylizujących (prócz lnianego, który nie tylko utrwala fale, ale i nabłyszcza, i ogranicza puch) EDIT: No, dobrze przeczytałam, że facet. Potwierdził.
Fala jest jak pożądanie, możesz z nią walczyć, ale przyjemniej jest jej się poddać. (by Mali) Edytowane przez Ag Rafka Czas edycji: 2012-02-05 o 22:38 |
|
|
|
|
#55340 |
|
Zakorzenienie
|
no cos b/s podkreślającego loki
![]() chyba ze spróbuje serum z pantene nowe do loków ale sklad zmienili. |
|
|
|
#55341 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#55342 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja mam taki, do kupienia w Auchan, sprawdza się
|
|
#55343 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#55344 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moze sprobuj kremu z Joanny do wlosow kreconych
|
|
|
|
|
#55345 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzisiaj jednak proste
![]() W ogóle chyba czas przestać się oszukiwać - im zdrowsze mam włosy tym łatwiej się prostują. Nie sądzę, żebym kiedykolwiek osiągnęła skręt sprzed lat.
|
#55346 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#55347 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
spróbuję kolejnym razem jak będę na zakupach bo jeszcze mam tego pantene.Cytat:
jak prostuje to daje sam jedwab, a jak wywijam na szczotce to piankę i lakier. tylko do loków cos takiego lubie używac.
|
||
|
|
|
#55348 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam wrażenie, że farbowane (rozjaśniane) końce mam bardziej podatne na kręcenie, niż odrost. Jest to możliwe, czy tylko się mi wydaje?
|
#55349 |
|
Zakorzenienie
|
mi tez sie tak wydaje, sa bardziej suche, delikatniejsze. moje tez się bardziej kręcą przez to.
|
|
|
|
#55350 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2586 jak na razie, to dla moich włosów najlepsza rzecz-tzn najfajniej po niej wyglądają, są miękkie, błyszczące i utrwalone ![]() Cytat:
![]() W porównaniu z nim, to Nunaat jest mistrzem świata
Pielęgnuję moje lokaski Edytowane przez Rabarba Czas edycji: 2012-02-05 o 23:14 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:52.

Zdaje sobie sprawę, że jest prawei idealnym kandydatem na tż wiekszości z nas? 
Wykmiliłam sobie taki myk: podpięłam lekko przy przedziałku i założyłam... czepek (!) a na to czapkę. I powiem Wam, że jak na takie przeżycia, to nawet ujdzie. A jak mamcia dotknęła włosów, to nie chciała ich wypuścić z łapki, hehe
Zreszrą ja nie potrafię nawet siebie strzyc tak jak zalecają dla kręconych, czyli na sucho bez czesania. Zawsze operuję grzebieniem, niestety... ostatnio po olejowaniu-wiec jakby na mokro.
I ta łatwość rozczesywania nawet po SLS-ie, którego używam przed henna. Za pierwszym razem(hennowałam ok.2 tygodnie przed CG) to był horror, bo przed henna nie można żadnej odżywki-rozczesywałam(jeszcze wtedy szczotką) chyba z 20 minut. Przeczytałam właśnie na hennowym, ze Demka też to zauważyła.
marze o takiej długości