|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku? | |||
| Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. |
|
0 | 0% |
| Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. |
|
0 | 0% |
| Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. |
|
0 | 0% |
| Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. |
|
2 | 3,39% |
| Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. |
|
2 | 3,39% |
| Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. |
|
4 | 6,78% |
| Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. |
|
22 | 37,29% |
| Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. |
|
15 | 25,42% |
| Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. |
|
6 | 10,17% |
| Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. |
|
8 | 13,56% |
| Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#361 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Wbiję się na chwilę o pieluchach i kosmetykach.
![]() Dziewczyny pytały tutaj o pieluszki. My jesteśmy od początku na papmpersach. New borny mieliśmy z tych premium care i powiem szczerze, że były straszne. Ta siateczka co rusz przyklejała się do tyłka i odciskała się na nim. Kiedy przeszliśmy na zwykłe pampki było idealnie. W tym czasie problemów z odparzeniami nie było, smarowaliśmy góra 2 razy w tygodniu sudocremem. Teraz w ogóle nie używamy sudocremu (odkąd skończył 8 miesięcy na pewno). W kwestii wycięć na pępek - dla mnie zawijanie pieluszki nie było żadnym problemem. Dostaliśmy w prezencie paczkę huggiesów - chyba to były już 3. Były bardzo sztywne, nie miały gumek które ułatwiają dopasowywanie pieluchy i przeciekały w tempie ekspresowym. Najgorsze było to, że po dwóch dniach tyłek synka był w opłakanym stanie ale znaleźliśmy złoty środek nie tylko na odparzenia - Tannum hermal lotio. Przydaje się przy zadrapaniach, skaleczeniach bo goi w tempie ekspresowym. Dla mnie od tego czasu jest obowiązkowy w apteczce. Tormentiol z tego co wiem od pediatry nie jest zalecany u dzieci poniżej 3 roku życia bo zawiera kwas boru, które dla tak małych dzieci są toksyczne. ![]() Słyszałam wiele pozytywnych opinii o dada, mają teraz niby strukturę podobną do pampersów ale nie będę ich stosować. ![]() Chusteczki, dla mnie nivea pure&fresh są rewelacyjne i często w korzystnej cenie. Do pępka - Octanisept. Kosmetyki. Ja jestem nastawiona na dermokosmetyki i emolienty. To dlatego, że mam synka atopika i wolę je profilaktycznie zastosować u córy. Poza tym te kosmetyki są na prawdę rewelacyjne dla dzieci, które mają problemy skórne i warto o niech pamiętać. Na początek używaliśmy do kąpieli Oilatum, jednak po jakimś czasie kiedy synek był bardziej ruchliwy (ok. 4-5 mies.) po prostu ślizgał się w wannie więc zrezygnowaliśmy z niego. Od tamtej pory używamy lipikaru syndet z la roche posay na zmianę z cetaphilem (zwykłym nie szczypiącym restoraderm) i efekty nawilżenia, natłuszczenia skóry są powiedziałabym nawet lepsze, poza tym dziecko się nie śliska a mój mąż w końcu 'czuł', że myje dziecko, bo dla niego obmywanie go wodą było jakieś nie teges. Jeśli chodzi o balsamy to tutaj podobnie jak z kąpielą to la roche posay lipikar baume AP i cetaphil MD. Ten drugi jest wg. mnie mocniejszy, tzn. mocniej nawilża. Na bardziej przesuszone miejsca i do twarzy stosuję cetaphil DA. A jeśli chodzi o naszą przygodę z kosmetykami dla atopika to przeszliśmy przez wiele marek (atoperal, atopra, emolium - uczulił małego, balneum, oilatum soft, mustella, pharmaceris A, E, AT, Aderma i Bioderma - szczypie i uczuliła syna, i pewnie wiele kosmetyków, o których zdążyłam zapomnieć) i linię cetaphil i lipikar z czystym sumieniem będę stosować dla córy. ![]() Gdybym miała dziecko bez problemów skórnych i pewność, że nic mu nie będzie skłaniałabym się w kierunku Mustelli, Skarbu Matki, Nivea czy Hippa.
Edytowane przez martita_891 Czas edycji: 2012-02-08 o 11:39 |
|
|
|
#362 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Cytat:
![]()
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
|
#363 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
cudo ktoś miał niezły pomysł...uśmiałam się przy śniadaniu
|
|
|
|
|
#364 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tak że miłego dnia życzę i do wieczora pewnie
|
|
#365 | ||
|
Zakorzenienie
|
W rzeczy samej.
![]() Jeśli cię to pocieszy, to mój mąż woli z palca Cytat:
Cytat:
![]() Właśnie wróciłam z budowy, kończą gładzie, a w przyszły tygodniu zaczynają łazienkę. Muszę płytki zamówić ![]() Mój nadrabia.
|
|
|
#366 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
też chciałabym już być na etapie wykonania, a tak to muszę wszystko skrupulatnie zaplanować żeby póżniej z dzieckiem nie latać płytek wybierać
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
|
#367 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#368 | ||
|
Raczkowanie
|
Hej w nowym już wątku! O rany, ale leci ten czas... Jak dla mnie zdecydowanie za szybko
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#369 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) i idziesz wybierać. Gdybyśmy nie odebrali teraz mieszkania, co w sumie spadło na nas niespodziewanie, bo miało być w okolicy kwietnia, to nie miałabym innego wyjścia.Będziesz miała dużo czasu, i pewnie niejedną decyzję teraz podjętą, jeszcze zmienisz ![]() Zeżarłam pojemnik śmietanki kremówki i poprawiam serem pleśniowym ![]() ---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ---------- Cytat:
![]() Nie mogę nic kupować bo później więcej do przetransportowania, a i tak duuuuuuuuuuuuuuuuuuużo tego będzie
|
|
|
#370 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#371 |
|
Rozeznanie
|
onething - bo polska język -trudna język.
|
#372 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.aptekazagrosz.pl/produkt/...ski-zel-500-ml
jak myscicie, nie zadzkodziloby to jakbym sobie tym moje mega bolace plecy wysmarowala? woglole lekko rozgrzewajace masci jakies mozna ? mam od babci ta masc i nic na niej nie pisze odnosnie stosowania u kobiet w ciazy.... kurde tz chory ;/ ps. ja tez czuje bardzo slabo ruchy, ale to juz od 2 tyg, kiedy bardzo bolal mnie brzuch, bylam w nast dzien na wizycie, powiedzial ze sie cos pewnie najadlam, od tej pory ruchy sa bardzo delikatne, takie ze prawie woglole ich nie czuje ;/
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-02-08 o 12:57 |
|
|
|
#373 |
|
Zakorzenienie
|
Tak podczytywałam i się zastanawiałam dołączyć "oficjalnie" czy nie
![]() jak w poprzedniej ciąży dołączyłam do wątku to tylko coś na tydzień niestety. No ale niech będzie, choć i tak podejrzewam, że będę więcej czytać niż pisać (udzielam się aktywnie równolegle i od dawna na 2 forach i z 3 wątkiem nie wiem czy wyrobię ) Widzę też, że dość sporo jest tu wrocławianek ![]() tp. porodu mam wg usg na 29.06 więc w sumie chyba jako ostatnia stąd. Terminem wg OM się nie sugeruję ani ja ani mój lekarz, bo mi się owu na coś 30dc przesunęła i dzieć od zawsze jest młodszy coś o 2 tygodnie niż OM sugeruje. Dzieciaczek jest ponoć zdrowym chłopcem i póki co jest Wiktorem, mam nadzieję że usg II trymestru to wszystko mi potwierdzi. Padło pytanie który ASKOT jest najlepiej wyposażonym byłam we wszystkich 3. Na Sztabowej jest wg mnie najmniejszy zwłaszcza jeśli chodzi o rzeczy typu meble i inne większe akcesoria (a mam go rzut beretem), a 2 pozstałe są wg mnie porównywalne, wózków na Zakrzowskiej jest chyba więcej.
|
#374 |
|
Zadomowienie
|
U mnie gorączka rośnie, normalnie nie mam sił, tak źle się czuje
![]() Mogę wziąć paracetamol czy lepiej to przecierpieć??? |
|
|
|
#375 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#376 |
|
Zakorzenienie
|
moje też coś dzisiaj spokojne
dostałam dzisiaj paczusie z loveli a tam poza mleczkiem do prania 2012-02-08 13.15.32.jpg po za tym mam jeszcze body, 2 prześcieradełka i kilka pieluch tetrowych i 2 takie flanelowe jak prześcieradła :P spać nie mogłam w nocy. teraz jeszcze mam nadzieje ostatnie poprawki w pracy i przygotować się do obrony |
|
|
|
#377 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=Ewunia_1984;3214676 7
Najlepiej przy szpitalu, ale ja wybrałam szpital po drugiej stronie miasta i mam za daleko. Ja u siebie w miejscowości nie mam szpitala ani szkoły rodzenia wiec i tak muszę dojechać wiec pomyślałam ze lepiej już zapłacić ale iść do szkoły przy szpitalu w którym będę rodziła. Dziś tak w ogóle to mam wizytę u gin. więc zapytam czy mogę tak dla pewności. Kciuki za wizytę mile widziane
|
|
|
|
#378 |
|
Zakorzenienie
|
Alfa dopisuj się oficjalnie
tym razem będzie dobrze i dotrwamy do tp ![]() Możesz wziąść paracetamol, a nawet chyba powinnaś przy gorączce.
|
|
|
#379 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Szafki kuchenne będą biale na wysoki połysk, podłoga i blaty dębowe, a nad blatem najprawdopodobniej biała szyba
|
|
|
#380 |
|
Zakorzenienie
|
My czekamy do kwietnia na zakupy. Z akcesoriów dla dziecka mam aż NIC... no ewentualnie listę, która się tutaj pojawiła ostatnio. Termin mam na początek czerwca, ale coś mi intuicja podpowiada, że Maja będzie majowa.
Co do ruchów... teraz chyba zasnęła, bo dużo chodziłam. Musiałam iść po leki do apteki, a przy okazji w ogóle się w niej zarejestrować, że istnieję (tutaj takie prawo). Za to mają w systemie jakie leki biorę, więc na 99% nie potrzebuję recepty. Najbardziej podoba mi się fakt, że nie płacę za żadne leki , ubezpieczenie medyczne mi pokrywa. Maja za to uaktywnia się albo po posiłku, albo około 21 .
|
|
|
|
#381 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#382 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Słyszałam ,żeby nie dopuszczać do ponad 38 bo w tedy niedobrze dla dzidzi,więc lepiej weź. |
|
|
|
|
#383 | |||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Hello!
![]() Ależ mam dość siedzenia w domu, a Maksiu jeszcze parę dni musi zostać po przeziębieniu i tak się "kisimy" razem Za to zgłebiam różne tematy dzieciowe przez internet Na mojej liście tak odruchowo wpisałam "butelka Avent", ale dużo dobrego wyczytałam tez na temat Tommee Tippee, więc jak będę kupować drugą, to tą wybróbuję.Kotku, dzięki za opinie w sprawie butelek Zapomniałam wcześniej odpisać. Avent własnie jest super ze względu na prostotę swojej budowy, a przy tym mycia Zresztą butla będzie w ruchu częściej mam nadzieję dopiero po 6m.Cytat:
Dopiszę sobie do mojego pliku.[/QUOTE]Proszę bardzo Już jest w pierwszym poście ![]() Cytat:
A że mąż skacze koło Ciebie to też prawidłowo! ![]() Cytat:
Będę mieć ubranka te co w szpitalu (np. body + pajacyk), a do wyjścia w zależności od pogody danego dnia mąż przyniesie, co będzie potrzebne (kocyk, dresik czy grubszy pajac).Cytat:
Co to za chwilowe wytrącenie się z planu? Kiedyś pisałaś, że z ubrankami stoisz już całkiem, całkiem, a termin zamawiania wózka, łóżeczka, itp. też już sobie przyjęłaś... Będzie dobrze! ![]() Cytat:
Cytat:
Obyś do samego tp z nami siedziała ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Proszę bardzo!
|
|||||||||
|
|
|
#384 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
#385 |
|
Zakorzenienie
|
moje pierwsze dzieciątko straciłam w I trymestrze ciąży
|
#386 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ładna liczba
|
|
#387 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie też łazienka na szaro, kuchnia biało dębowa, podłoga salon dąb, a szyby w kuchni nie chce :P ale myślałam o białych płytkach na ścianę a na podłogę coś z szarego
|
|
|
|
|
#388 |
|
Zakorzenienie
|
aaagusia to tobie ostatnio pisałam, że mnie też pachwiny bolały i przeszło :P odszczekuję
od rana mnie ból w lewej pachwinie złapał i promieniuju do nogi coś krzywo spałam chyba :P
|
#389 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj piękna pogoda 0 stopni i słońce świeci
lecę na spacer i do sklepu
|
|
|
#390 |
|
Konto usunięte
|
A ja, tak jak dzisiaj, chciałabym spędzić każdy dzień - jest 15, a ja mam ugotowany obiad (zapiekanka, więc tylko do piekarnika na podgrzanie), upieczone ciasto, zrobione zakupy, teraz tylko prysznic i czekam na mamę, żeby jej pokazać wszystko, co mam dla dziecka i o dziecku
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:06.

ktoś miał niezły pomysł...uśmiałam się przy śniadaniu
tak że miłego dnia życzę i do wieczora pewnie 
[COLOR="Silver"]

Dopiszę sobie do mojego pliku.[/QUOTE]
Kiedyś pisałaś, że z ubrankami stoisz już całkiem, całkiem, a termin zamawiania wózka, łóżeczka, itp. też już sobie przyjęłaś... Będzie dobrze!