|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku? | |||
| Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. |
|
0 | 0% |
| Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. |
|
0 | 0% |
| Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. |
|
0 | 0% |
| Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. |
|
2 | 3,39% |
| Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. |
|
2 | 3,39% |
| Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. |
|
4 | 6,78% |
| Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. |
|
22 | 37,29% |
| Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. |
|
15 | 25,42% |
| Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. |
|
6 | 10,17% |
| Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. |
|
8 | 13,56% |
| Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#301 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Taaa ja dzisiaj powiedziałam mężowi, że sobie może siedzieć w pracy dłużej, bo naczynia się umyją dopiero za 1,5 godziny Bo ruszyłam się sprzed kompa o 14.30 I potem wszystko powoli porobiłam, bo nie chcę się narażać znowu na skurcze..
|
|
|
|
#302 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
mi sie tak wydaje jest tam Centrum dystrybucyjne i tak sobie pomyslalam ze moze ten sklep jest najwiekszy.
a w baby maxx bylyscie moze,jaki tam jest wybor i jak cenowo to wyglada? |
|
|
|
#303 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32144041]Taaa ja dzisiaj powiedziałam mężowi, że sobie może siedzieć w pracy dłużej, bo naczynia się umyją dopiero za 1,5 godziny
Bo ruszyłam się sprzed kompa o 14.30 I potem wszystko powoli porobiłam, bo nie chcę się narażać znowu na skurcze..[/QUOTE]Hm... Ja też ze strachu sobie dziś poleżałam... Naczynia nie umyte. Nic nie zrobione, trudno, nie uciekną... |
|
|
|
#304 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#305 |
|
Raczkowanie
|
jutro o 15-tej mam wizytę u gina, trzymajcie kciuki.
Od kilku dni w nocy budzi mnie okropny ból ud, jest to rwący ból, trwa kilka minut i jest tak silny że o leżeniu nie ma mowy, czasami mam wrażenie że ten ból promieniuje od bioder. Czy też macie takie dolegliwości??? a tak w ogóle to boli mnie wszystko, i wszędzie mam ucisk, dzisiaj też zaczęły dokuczać hemoroidy i przy wypróżnieniu pojawiła się krew, ja nie wiem jak dam radę jeszcze 3 miesiące? |
|
|
|
#306 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale czas pokaze co i jak.
|
|
|
|
|
#307 |
|
Zakorzenienie
|
Mieszkam w wiosce przed Kołbaskowem a rodzić zamierzam w Stargardzie
![]() A czemu płacisz 30zł za luteinę? Ja płacę 14zł bez kilku groszy.
|
|
#308 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Mnie uda nie bolą, czytałam coś o skurczach łydek kiedyś, może Ty masz podobnie z udami? Dasz radę, to już tylko 3 miesiące! |
||
|
|
|
#309 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a tu kolejny link o tych strasznych właściwościach sudocremu http://www.aptekagalen.pl/p327,sudocrem+125g:-) sory dziewczyny ale smieszy mnie demonizacja kremu ,który jest świetny, ma pozytywne opinie renomowanych instytucji i polecają go pediatrzy i neonatolodzy w całym kraju. Nikt nie każe go używać, ale jesli sie nie jest specjalistą to takie wypowiedzi ,że alkohol o którym sie nie doczytało (jaki alkohol i w jakim stężeniu ) porostu wywołują uśmiech) przepraszam,że tak ciągnę z tym kremem ,ale poczułam sie troche jak zła matka bo mojej Nikoli smarowałam tyłek przez 2 lata kremem co jej aż tak szkodził bo Propylene Glycol (PEG),BHA (butylated hydroxyanisole)-,Alkohol a jeszcze pewnie od mam które,nie używały tylko słyszały o tym kremie dowiem się ,że sam diabeł w pudełku siedzi i naszym dzieciom dupcie smaży |
|
|
|
|
#310 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A ja mimo, że mam z kim zostawić (na razie teoretycznie, w praktyce wyjdzie co i jak) to i tak minimum rok chcę posiedzieć z dzieckiem. Szczerze to chciałabym jak najdłużej... A mnie dzisiaj tak ciągnie brzuch, jakbym miała w nim zaszyte kamienie..... Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2012-02-07 o 21:41 |
|||
|
|
|
#311 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja mieszkam na Gumieńcach, a rodzić będę w Policach
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
|
#312 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo już od wyprawki boli mnie głowa a co dopiero od tego z kim dziecko zostawie jak uda mi się znaleźć pracę
|
|
|
|
|
#313 |
|
Zakorzenienie
|
Też nie mam z kim zostawić bo rodzice i teściowie mieszkają daleko, pociesza mnie to że obok pracy mam żłobek więc będę jeżdzić do pracy z dzieckiem i w przerwie do niego zaglądać
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
#314 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak, sudocrem zdecydowanie tylko w przypadku, jak coś się dzieje! Nie profilaktycznie. Jak zabrałam go do szpitala, to położne od razu mi kazały schować i powiedziały, ze to tylko na odparzenia i dostałam taki fajny tłusty kremik robiony w szpitalu na zamówienie w aptece właśnie do szpitala potem wzięłam skład i sama dawałam do robienia w aptece, bo mi się spodobał. Muszę gdzieś to odkopać![]() ---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- Cytat:
. Tlenek cynku tez jest obecny prawie w każdym kremie dla dzieci i filtrach fizycznych i z natury również ma działanie wysuszające. Wszystko to kwestia ilości. Zresztą sudocrem to krem leczniczy na odparzenia, a nie do codziennej pielęgnacji. Nie pamiętam teraz jaki alkohol jest w składzie, ale po pierwsze, w czymś niektóre składniki trzeba rozprowadzić, bo nie wszystko rozpuszcza się w wodzie, a po drugie nie każdy alkohol wysusza - w końcu nawilżająca glirecyna czyli glicerol to też alkohol no i tak, jak pisałam sudocrem to w sumie lekarstwo a nie krem do codziennego użycia. On ma goić. I goi, a jak dziecko ma obtartą pupę, to najważniejsze, żeby jak najszybciej przynieść ulgę.
|
||
|
|
|
#315 |
|
Rozeznanie
|
odnosnie skurczow w lydkach - bo ktos pisal- to mi tez sie zdarzaja. mowilam to mojej gin i kazala brac magnez 2 razy dziennie i codziennie przynajmniej 1 banana.
jak dla mnie sudocrem to tylko w razie potrzeby, nie profilaktycznie. no ale to juz kazda mama sama decyduje co i jak, |
|
|
|
#316 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja mam poczucie, że składniki kosmetyków mają duże znaczenie. Wg mojej wiedzy wnikają do krwiobiegu, układu nerwowego. Jeśli mam taką możliwość, to po prostu unikam kosmetyków z tymi szkodliwymi składnikami i jest mi z tym dobrze .Nie chcę tym samym kogoś potępiać, że robi coś dokładnie odwrotnego tzn. nie przywiązuje wagi do tego tematu. Każdy ma wolny wybór i postępuje jak chce. Ja również posiadam sudocrem i używałam go nawet doraźnie (średnio raz na kilka miesięcy) podczas problemów skórnych. Mnie on w żaden sposób nie pomagał
Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-02-07 o 22:14 |
|
|
|
|
#317 | ||
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32144885]Mi przez tyle dni nic nie uciekło, Tobie też nie ucieknie
A ja mimo, że mam z kim zostawić (na razie teoretycznie, w praktyce wyjdzie co i jak) to i tak minimum rok chcę posiedzieć z dzieckiem. Szczerze to chciałabym jak najdłużej... A mnie dzisiaj tak ciągnie brzuch, jakbym miała w nim zaszyte kamienie.....[/QUOTE] Noo. czasem to aż szkoda, że nie ucieknie albo, że krasnale nie wyręczą w obowiązkach... ![]() Współczuję ciągnięcia... Ciekawe z czego to? Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#318 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
właśnie
|
|
|
|
|
#319 |
|
Wtajemniczenie
|
żłobki strasznie w górę poszły
![]() ---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- co do sudocremu ja tak jak pisałam używałam go cały czas i wiem, ze dzięki temu pupa była nieodparzona ale każdy robi jak uważa
|
#320 |
|
Wtajemniczenie
|
Każdy robi i będzie robił jak uważa, ale podyskutować zawsze można
|
|
|
|
#321 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zmykam spać... Jutro muszę wcześnie wstać i nie będę miała kiedy odespać....
![]() Pa!
|
|
|
|
#322 |
|
Wtajemniczenie
|
a co się dzieje z Martitą ??
|
#323 |
|
Zakorzenienie
|
ja w sumie po 6 mcach najchetniej popracowalabym na pol etatu
zeby sie zajac dzieckiem no i zeby troche byc z ludzmi ;]dobranoc ;]
|
#324 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Hej!
Ja też jak niektóre z Was miałam dziś dość aktywny dzień, no może popołudnie i wieczór ![]() Cytat:
Jeszcze w szpitalu Maksiu miał jakieś delikatne zaczerwienienie, kazali nam na wyjście kupić Linomag (pierwszy raz o tym usłyszałam), a potem stwierdziliśmy, że to super działa i kupowaliśmy tubeczkę za 7 zł przez 2 lata. Sudokremu dostałam skądś małą próbeczkę, przy kolejnym jakimś zaczerwienieniu w domu spróbowaliśmy i była masakra z pupą... Zamiast poprawy straszne pogorszenie Mój niealergiczny i "niewymagający skórnie" syn nie polubił się z Sudokremem, więc jedynie co to mogę sugerować, żebyście na początek kupiły małe opakowanie na próbę, bo drogie to cholerstwo strasznie... Wyleczyliśmy go wtedy pociętą pieluszką i przemywaniem pupy rumiankiem lub przegotowaną wodą, wietrzeniem i dalej jednak Linomagiem i więcej już odparzeń nie mieliśmy.Cytat:
![]() Taki dentysta dla dziecka to skarb ![]() Co do łożyska to nic nie wiem... [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32132881]Ale mam bajzel w mieszkaniu... Od czwartku nie sprzątałam, a tu wygląda jak po Armageddonie i jak w mieszkaniu studentów :/[/QUOTE] Przpominasz sobie stare czasy? ![]() Jest Wolę sobie nie zaokrąglać, bo potem każdy tydzień mniej z dzieckiem boli... Ja bym bardzo chciała zostać rok z Kajem w domu, ale nie wiem, czy będzie nas na to stać. Z Maksiem byłam rok, a potem zajęła się nim moja mama aż do pójścia do przedszkola Teraz mówi, że już nie czuje się na siłach... Możliwe, że Kaj będzie musiał iść wcześniej do żłobka ...jeśli ja dostanę w ogóle jakąś pracę (obecna umowa do dnia porodu i brak miejsca dla mnie potem). Pocieszam się jedynie, że wiele osób mówi, że taki półroczny maluch często znacznie lepiej adaptuje się w żłobku niż roczny, bo mniej jest świadomy rozstania z mamą...Cytat:
![]() Z pieluszkami to naprawdę trzeba sprawdzić, co nam i dziecku będzie pasować. Gdyby wszystkim jedne pasowały, to nie byłoby takiego wyboru na rynku Nam akurat Huggiesy strasznie nie leżały ![]() Cytat:
Hmm, trochę to dziwne, że tak Cię w ciąży gonią... Musisz na to chodzić, masz dzięki temu jakiś zasiłek czy coś?Ja z przyjemnością podzielę się z Wami moją listą, tylko muszę ją dla Was nieco uzupełnić, bo moja jest dość okrojona o to co mam po Maksie (np. pościel, wanienkę). Jak spiszę taką, to Wam wrzucę I mnie w szkole rodzenia uczono, żeby np. Oilatum lub Balneum stosować, jeśli pojawią się jakieś problemy i podobnie kremy z tlenkiem cynku (białe, nie dają się wsmarować). A tak to myliśmy Maksa w zwykłej czystej wodzie Wanienka była myta płynen do naczyń, Maks mydłem i po kąpieli balsam. U nas w rodzinach nie ma alergii ani jakiejś wrażliwej skóry, więc zwykłe kosmetyki były zupełnie wystarczające [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32143020]A ja się zdecydowałam na tę darmową szkołę rodzenia, mam bliziutko i bez faceta i za darmo - same plusy, a jak jeszcze wybór położnej nie ma znaczenia dla przyszłego pediatry dla dziecka, to tym lepiej. Oby tylko do tego czasu nie było przeciwwskazań do SR. Dzisiaj wszystko posprzątałam, jutro przyjeżdża mama, pokażę jej dziecko i ubranka, które kupiłam Mama mi każe przestać kupować body i mam kupować ubranka z nogami :P I w sumie ma rację...[/QUOTE]Fajnie, że już nie będziesz się przynajmniej o tą sr martwić Na razie myśl pozytywnie, a nie o przeciwskazaniach ![]() I body, i pajace są przydatne ale jak już masz jednych pod dostatkiem, to chyba rzeczywiście trzeba pomyśleć o drugich...Cytat:
![]() O bólu ud pierwszy raz słyszę ![]() Hemoroidy... cóż, zdarza się... Trzeba trochę więcej rozluźniających rzeczy jeść.
|
|||||
|
|
|
#325 |
|
Zakorzenienie
|
już nowy watek a tylko mnie nie było kilka dni z powodu remontu
|
#326 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja na Mierzynie mam teściów i siostrę A na Gumieńcach babcie
|
|
|
#327 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja na studiach miałam w miarę posprzątane zawsze, a jak już była sesja, to na błysk No właśnie czytam i zestawiam sobie listy wyprawkowe, bardzo pomocne. Czekam jeszcze na Twoją
|
|
|
|
|
#328 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Też jestem ciekawa, na zdjęciach wygląda to na bardzo duże. |
||
|
|
|
#329 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, analizuję kolejne listy wyprawkowe i w jednej z nich pojawiło się coś takiego:
body nie zakładać aż się pępuszek nie wygoi To co zakładać? Czy Wy też tak robiłyście?? |
|
|
|
#330 |
|
Raczkowanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32147583]Dziewczyny, analizuję kolejne listy wyprawkowe i w jednej z nich pojawiło się coś takiego:
body nie zakładać aż się pępuszek nie wygoi To co zakładać? Czy Wy też tak robiłyście??[/QUOTE] no wlasnie jak to jest? tez jestem ciekawa |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:48.

Bo ruszyłam się sprzed kompa o 14.30
I potem wszystko powoli porobiłam, bo nie chcę się narażać znowu na skurcze..

Ale czas pokaze co i jak.

. Tlenek cynku tez jest obecny prawie w każdym kremie dla dzieci i filtrach fizycznych i z natury również ma działanie wysuszające. Wszystko to kwestia ilości. Zresztą sudocrem to krem leczniczy na odparzenia, a nie do codziennej pielęgnacji. Nie pamiętam teraz jaki alkohol jest w składzie, ale po pierwsze, w czymś niektóre składniki trzeba rozprowadzić, bo nie wszystko rozpuszcza się w wodzie, a po drugie nie każdy alkohol wysusza - w końcu nawilżająca glirecyna czyli glicerol to też alkohol
Mój niealergiczny i "niewymagający skórnie"
Wolę sobie nie zaokrąglać, bo potem każdy tydzień mniej z dzieckiem boli... Ja bym bardzo chciała zostać rok z Kajem w domu, ale nie wiem, czy będzie nas na to stać. Z Maksiem byłam rok, a potem zajęła się nim moja mama aż do pójścia do przedszkola
(obecna umowa do dnia porodu i brak miejsca dla mnie potem). Pocieszam się jedynie, że wiele osób mówi, że taki półroczny maluch często znacznie lepiej adaptuje się w żłobku niż roczny, bo mniej jest świadomy rozstania z mamą...