Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1860 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-08, 14:17   #55771
Elewyn
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XII część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Tak tak, wiem ze maja waznosc jak na etykiecie Chodzi mi o to ze pewnie nie jest tez ona zbyt dluga wiec nie ma co kupowac na zapas zeby lezalo zamkniete. Choc korci mnie to maksymalnie
Swoja droga na zadnym z olejow ktore posiadam nie ma zadnej informacji na temat czasu przechowywania po otwarciu. Na moim lnianym ponadto nie ma zadnej wzmianki na temat lodowki (jest wyraznie napisane: przechowywac w temp. pokojowej) wiec od 1,5 miesiaca stoi u mnie w szafce... Mam firmy Oleofarm, taki: http://delikatesen.pl/106-176-large/...ofarm-025l.jpg. Nic nie smierdzi ale mam straszny katar wiec moge nie byc wiarygodna

Powiedzcie mi kochane, widzicie jakas roznice w stanie wlosow na tych zdjeciach? Pierwsze zrobione 1,5 miesiaca od poczatku CG, drugie - po 2,5 miesiaca.
Wybralam akurat te dwa bo sa podobne (jesli chodzi o miejsce, pozycje, kat padania swiatla) i wlosy na nich podobnie sie ulozyly Mam tez takie na ktorych wygladaja duzo lepiej ale wtedy od razu byscie powiedzialy ze jest postep, a ja jestem ciekawa czy po tych cos widac
mam ten sam olej i stoi w pokoju

widać różnicę w stanie włosów kręcą się ładniej, bardziej naturalnie i mniej się puszą
Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość

Pierwszy post -> wytłuszczony blog Volyovey -> przydatne filmiki -> metoda supersoaker
już lecę sprawdzić
Stary 2012-02-08, 14:21   #55772
ewcia1807
Zakorzenienie

Kiedyś Któraś z Dziewczyn tutaj pisała podział olei nasyconych.
Pamiętacie o co chodziło...?

28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 ... 60

Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com
ewcia1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 14:25   #55773
Misha_
Wtajemniczenie

Żel lniany kolejny raz mnie przerósł Dziś robiłam koczka do pracy i cała bluzka, spodnie i otoczenie zostało zasypane białym pyłkiem z włosów. Mało tego pył nadal we włosach siedzi. Żel był brązowy może to to? A może za dużo go nakładam? Bo faktycznie wale go na maxa.. Pomóżcie błagam
Misha_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 14:31   #55774
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez Misha_ Pokaż wiadomość
Żel lniany kolejny raz mnie przerósł Dziś robiłam koczka do pracy i cała bluzka, spodnie i otoczenie zostało zasypane białym pyłkiem z włosów. Mało tego pył nadal we włosach siedzi. Żel był brązowy może to to? A może za dużo go nakładam? Bo faktycznie wale go na maxa.. Pomóżcie błagam
a jak go nakładasz? na mokre włosy?
ja go wale bez opamietania, aż spływa mi między palcami i nic takiego jeszcze nie miałąm.

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 14:34   #55775
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
brązowy? a nie śmierdział ani nic?
nie znam się w sumie, ale mój jest zawsze taki zielono-przezroczysty, taki typowy glut
Stary 2012-02-08, 14:35   #55776
Misha_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
a jak go nakładasz? na mokre włosy?
ja go wale bez opamietania, aż spływa mi między palcami i nic takiego jeszcze nie miałąm.
Tak na mokre, wtedy suszę chyba godzinę włosy dyfuzorem bo są ciągle mokre... Ale jak nałożę żel na suche to po wyschnięciu pył nadal występuje więc to nie ma znaczenia
Stary 2012-02-08, 14:43   #55777
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
brązowy? a nie śmierdział ani nic?
nie znam się w sumie, ale mój jest zawsze taki zielono-przezroczysty, taki typowy glut
mój po ugotowaniu też jest brązowy, był jasniutki, gdy za krótko gotowałam
Cytat:
Tak na mokre, wtedy suszę chyba godzinę włosy dyfuzorem bo są ciągle mokre... Ale jak nałożę żel na suche to po wyschnięciu pył nadal występuje więc to nie ma znaczenia
ja nakładam i zostawiam do wyschnięcia w sucharki - też masz sucharki po wyschnieciu? Takie do odgniecenia?
na suche nie nakładałam, więc nie wiem

Stary 2012-02-08, 14:48   #55778
Misha_
Wtajemniczenie

Nigdy mi żel nie śmierdział Ale zielony? Pierwsze słyszę.
Jakbym zostawiła do wyschnięcia samoistnego bez dyfuzora to bym miała praktycznie proste włosy, a nie fale poza tym mi włosy z żelem schną ponad 4h więc to jest męczarnia... A po dyfuzorze zawsze mam sucharki i zawsze je dokladnie odgniatam w satynową bluzkę. Nie mam pojęcia co źle robię
Stary 2012-02-08, 14:50   #55779
yarrowia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Chemia fizyczna i do tego ustny

Współczuję. Też w tym roku miałam to dziadostwo, mi udało się za pierwszym razem...ale w poniedziałek będzie III termin pisemny -za dużo ludu na ustną dopytkę Jeszcze przedmiot prowadzi u nas bardzobardzobardzo niesympatyczna (delikatnie mówiąc),wiekowa (deeelikatnie mówiąc) pani profesor.
Już po,czy jeszcze przed?powodzenia

Eem...ugotowałam wczoraj dżem lniany teraz nie wiem, czy na włosy go, czy może jednak zjeść...
Stary 2012-02-08, 14:51   #55780
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Nie mam pojęcia co źle robię
to i ja niestety nie poradzę, u mnie nic takiego nie wystąpiło ani razu , mądre głowy się zjawią i cos wymyślą

Stary 2012-02-08, 15:07   #55781
kamki
Raczkowanie

Basia, Eloe dzięki wielkie za komplementy. Szczerze mówiąc sama widzę sporą różnicę, jednak od pewnego czasu stoję w miejscu. A jak widać, wiele przede mną.
Claudiiin - jest postęp i to spory. Mniej puchu.
Ag Rafka - włosy Eloe to dla mnie takie marzenie. No ale, kto wie, może za rok czy dwa osięgną podobny efekt.
Evita_ - jak się one cudownie błyszczą....: love:

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
To koniecznie.
Przydadza się też proteiny, bo nie masz wcale.
Szczerze mówiąc poza Artiste, Odżywka intensywnie regenerująca z protein w odżywkach mam niewiele. Cóż, chyba czas zrobić jakieś porządne zamówienie. Ewentualnie poszukać innych odżywek, bo Bingo u siebie niestety nie znajdę. O ile dobrze pamiętam z Apteczki babuni b/d odżywka była proteinowa (choć się trochę kłóciliśmy z ową odżywką)? A i mam jeszcze resztkę Isana Hair, Liquid Silk Haarkur. Fakt, może czas teraz iść bardziej w proteiny (choć bez przesady) bo dotychczas było ich malutko.

A teraz jeszcze malutkie pytanie: próbowała któraś z was dodać spiruliny do maski przed myciem "właściwym"? Dotychczas stosuję ją na twarz, jednak zauważyłam, że jedna maska Bingo jest na bazie spiruliny i kreatyny. Nada się? Czy na zasadzie nie dowiesz się, póki nie spróbujesz?
kamki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 15:40   #55782
FelekBezSzelek
Rozeznanie

Cytat:
FelekBezSzelek, najlepszego i wszystkiego zakręconego!
Dziękuję
Nie wiem, czy pytanie zginęło, czy ja nie zauważyłam odp, więc zapytam jeszcze raz Czy w auchan były jeszcze jakieś inne oleje?
Stary 2012-02-08, 16:06   #55783
iga_s
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość
Iga, postęp jest i to spory: gładko, mniej odstawaczy. I jakie mięsiste.
Dziękuje, bardzo mi miło

Dziewczyny mam takie pytanie: kiedyś rozczesywałam włosy po d/s, ale później przeczytałam, że powinno się rozczesywać po b/s, a teraz znowu gdzieś czytałam, że jednak po d/s, jak to z tym jest?
iga_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 16:15   #55784
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez iga_s Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam takie pytanie: kiedyś rozczesywałam włosy po d/s, ale później przeczytałam, że powinno się rozczesywać po b/s, a teraz znowu gdzieś czytałam, że jednak po d/s, jak to z tym jest?
Ja rozczesuję po spłukaniu d/s. Po nałożeniu b/s tylko ugniatam włosy.
Stary 2012-02-08, 16:33   #55785
edyta07
Zadomowienie

Drugi raz myłam skalp odzywką Joanny do włosów przetłuszczających się. (Po odżywce, którą do tej pory używałam tego samego dnia włosy od nasady robiły się tłuste i przyklapnięte.)
Dodam, że na włosy jej nie nakładam, na całą długość używam nawilżającej. Skóra nie przetłuszcza się, efekt jest taki jak po szamponie.
Obawiam się jednak, że moge wysuszyć tą odżywką skórę głowy i później będę miała problem z przetłuszczaniem się. Jest taka możliwość?
Co o tym myślicie?

---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ----------

Cytat:

Ja rozczesuję włosy kiedy mam na nich odżywkę d/s.

udo:
60-58-54 cm

mój blog
edyta07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 16:35   #55786
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Dziękuje, bardzo mi miło

ja czeszę po nałożeniu d/s - gdy trzymam ją dłużej to najpierw polewam strumieniem wody i dopiero czeszę. Potem nakładam b/s i dalej

---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ----------

Cytat:
Napisane przez FelekBezSzelek Pokaż wiadomość
Dziękuję
Nie wiem, czy pytanie zginęło, czy ja nie zauważyłam odp, więc zapytam jeszcze raz Czy w auchan były jeszcze jakieś inne oleje?
na pewno są rożne oleje, ale jakie w danym sklepie musisz chyba sama na półki zajrzeć

Stary 2012-02-08, 17:13   #55787
agatron77
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez martysek Pokaż wiadomość
W Rossmannie za 4,99 można kupić fajny gruby czepek kąpielowy. BTW zauważyłyście, że do polskich WAX'ów dołączają bardzo malutkie czepki? A może to ja mam wielką głowę?
Małe, małe te gratisowe czepki, a po jakims czasie ta gumka się rozciąga i robi się taki flaczek z tego czepka. Mój TŻ przywiózł mi jakiś czas temu czepek z hotelu i ten jest bombowy - duży i gruby . Żałuję tylko, że nie poprosił całego zespołu żeby zgarnęli te gratisowe czepki, bo bym miała zapas.

Cytat:
Napisane przez ewcia1807 Pokaż wiadomość

Jutro chyba u mnie będzie Jantar
Ja mam od wczoraj, psiknęłam kilka razy i już wyleczyłam to mega podraznienie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Teraz to wstyd wrzucać swoje bidy, ale dobra dowód, że dobrze się kamuflują w wersji kręconej, którą wolę patrzcie, ścięłabym do końca szyi z 10-15cm od dołu...mam niby 3 warstwy w sumie, ale wygląda na to, że jednak jest ich więcej
I ja jestem za ty żebys jeszcze nie cięła

Cytat:
Napisane przez kamki Pokaż wiadomość
Kochane przyjmiecie zakręconą (3a) do swojego grona w nowym wątku? Wkupne zdjęcia. CG jako tako stosuję od prawie pół roku. Szału nie ma, ale będzie. Postęp jest. Mam nadzieję, że z wami bardziej się do moich loczków przyłożę.
Przyjmiemy z dziką radościa

Cytat:
Idę zmyć orzech Pottersem z arniką (nigdy więcej ), a potem Alterra morelka z keratyną i.. balsamem Nivea. tak, tak. Zobaczymy, co to będzie
Hm, może to i dobry sposób na zużycie NIVEA FC... Mnie od początku nie służył.

Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny... córka marnotrawna zagląda do Was
A tutaj wloski moje dzisiaj, ale zdjęcia po zmroku niestety tylko. Jak mi DmkA kazała zrobić było już ciemno
Luźniejszy skręt bo już są chyba najdłuższe w karierze Ale są serpentynki gdzie niegdzie Uczepiłam się, ze chcę długie więc teraz będę pewnie coraz blizej fal... przy głowie niemal rozkręcone (może się odzwyczaiły? Daaawno nie widziały dyfuzora a tu taki szok dzisiaj )
Dla mnie jest pięknie, takie spiralki. Jest dobrze

Cytat:
Jak sie spisuje u Ciebie Nivea FC? Ogolnie na tym forum nie widac zachwytow nad nim, ale cos mi swita ze jest zgodny z CG i mysle czy go przypadkiem nie wyprobowac Ktoras z Was uzywa/uzywala?
Ja kupiłam na samym początku i kilka razy użyłam. Wtedy chyba jeszcze bez żelu lnianego i nie byłam zadowolona. Eloe mi o nim własnie przypomniała. Może powinnam spróbować jeszcze raz...

agatron77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 17:17   #55788
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Bry

Dziś zostałam pełnoprawną współwłaścicielką swojego mieszkania! Współ, bo jeszcze TŻ i bank Nie ma jak wspólny kredyt - lepsze to niż małżeństwo. I dziecko od razu jest - jakie majętne!
By tego było mało, nareszcie włosy odpowiedziały dokłanie tak, jak chciałam! Niespodziewanie. Czy to orzech, czy może Alterra z keratyną i Nivea FC, a może Isana czarna Podejrzewam, ze wszystko naraz, bo i puchu było mniej Na pewno nie podziałała płukanka octowa - nie zrobiłam
Jutro znów zaolejuję i będę się cieszyć z Aterry

Cytat:
dzięki za opinię o orzechu, wezmę najmniejszą możliwą ilość i sprawdzę u siebie, bo ja sie z kokosem nie lubie mam po nim sianko
W zestawie z Alterrą po myciu Pottersem naprawdę mnie powalił
Jednak będę jeszcze sprawdzać.
Cytat:
Napisane przez Rabarba Pokaż wiadomość
Lubię, biorę, dziękuję

Cytat:
Napisane przez SugarbabyLove Pokaż wiadomość
Eloe kochana rozczesuje po myciu jak są mokre i tyle
Ale masz odzywkę na włosach podczas tego czesania? Z odzywką większy poślizg. Na dodatek najlepiej jest nałozyć odzywkę delikatnie i na chwilę zostawić, by zadziałała. Dopiero potem rozczesać.
Nawracaj kuzynkę
Cytat:
Tak tak, wiem ze maja waznosc jak na etykiecie
Zawsze mozesz nosek włozyć, gdy już pozbędziesz się kataru. Zapach zjełczałego oleju - bezcenne
Cytat:
Powiedzcie mi kochane, widzicie jakas roznice w stanie wlosow na tych zdjeciach? Pierwsze zrobione 1,5 miesiaca od poczatku CG, drugie - po 2,5 miesiaca
Czy widac postęp? Pewnie! Są gładsze i fale bardziej mięsiste. Jakoś na dodatek bardziej uładzone.
Cytat:
Napisane przez mayletka Pokaż wiadomość
Myślicie, że coś z nas jeszcze będzie, kiedy się podrasujemy?
taki korkociąg po samym siarczanie i pytasz? Pewnie, że będzie

Cytat:
Napisane przez pussynka Pokaż wiadomość
jutro jadę do berlina o 4:30
I jak? Zrobiłaś zakupy?
Cieszę się, że włosy coraz bardziej ci się podobają.
Pomysł ze zmianą temperatury powietrza do suszenia jest jak najbardziej trafiony.

Cytat:
Chodziło mi że Ajrisz, wielka wyznawczyni naturalnych olejów, dla której masło shea to prawie religia - ma pomadkę z parafiną i jest zadowolona ;P Dobry mix, bo parafina w świetnym towarzystwie
Teraz Cię rozumiem
Wyznaję tę samą religię naturalnych olejów, ale ze względu na mróz też sięgam po parafinę -> Sudokrem natwarzowo obecnie i zawsze w kremie z filtrem na stok
Za to w pozostałych produktach omijam jak ognia.
I powiem Ci, że prafina i siarczan to doskonała para, za to olej naturalny i siarczan dają wysuszoną skórę. Sprawdziłam przez ostatni miesiąc. Dobrze, ze miałam jeszcze zachomikowany żel pod prysznic Alverde na kokoglukozydzie. Leczymy ciałko

Cytat:
Napisane przez vanadis Pokaż wiadomość
To tak jak ja miałam w planach zakup orzecha ale już mi się odwidziało za sprawą opinii
Jeśli z kokosem się lubisz, to można spróbować.
Cytat:
Ha i znowu mówię dzięki, też właśnie chciałam się o to pytać
kręć mazidełko, kręc

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 17:18   #55789
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość
Małe, małe te gratisowe czepki, a po jakims czasie ta gumka się rozciąga i robi się taki flaczek z tego czepka.
U mnie robi się to samo... Będę musiała w końcu zrobić jakiś zapas czepków w sklepie fryzjerskim.
Stary 2012-02-08, 17:35   #55790
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Melduję, że jestem już po zmyciu serwatki i olejów Przeżyłam chwilę grozy, bo mazidła zaschły mi na łbie jak beton, zaczęłam się zastanawiać, czym je zmyję
Ale okazało się, że ze zmyciem nie było problemu, wystarczył szampon Biovax W tej chwili włosy się suszą, przed nałożeniem żelu Isany wydawały się wyjątkowo miękkie, ale może to złudzenie. Pełny obraz będzie po całkowitym wyschnięciu i odgnieceniu żelu.
W każdym razie mikstura nie uczyniła na pewno spustoszeń a to już plus

Podpisano wasz króliczek doświadczalny eiri
Stary 2012-02-08, 17:50   #55791
Chatul
ma zielone pojęcie

Mam pytanie... Jaką funkcję na SLeS w szamponetkach? Rozchyla łuski włosa?

Cytat:
Dziś zostałam pełnoprawną współwłaścicielką swojego mieszkania! Współ, bo jeszcze TŻ i bank Nie ma jak wspólny kredyt - lepsze to niż małżeństwo. I dziecko od razu jest - jakie majętne!
Gratuluję
Stary 2012-02-08, 18:13   #55792
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Podpisano wasz króliczek doświadczalny eiri
czekam na końcową relacje

Eloe - Twój jest ten kawałek podłogi ...gratuluję

czyli orzech nie jest taki zły hmmm i tak go muszę wypróbować.

jutro juz umyje włoski, doczekać sie nie mogę

Stary 2012-02-08, 18:16   #55793
Eloe77

Cytat:
Co do drugiego - na opakowaniu też jest skład "po łebkach" - pisałam o tym w recenzji w KWC a wcześniej, w październiku, tutaj, kiedy dotarł do mnie z Allegro z dwiema innymi odmianami (przeciwłupieżową i do włosów wypadających). Prywatnie podejrzewam, że prócz składników aktywnych niewiele różni się od pierwszego.
Czyli jednak
A pisałaś coś o tej wersji przeciwłupieżowej?
Cytat:
Pamiętasz, dyskutowałyśmy troszkę o tym kremie do włosów - podawałam skład jesienią, długo po tym, jak Benek pochwaliła się swoim - była mowa, że nie da się zmieszać pantenolu i reszty bez udziału emulgatora, a tego w składzie brak.
A widzisz, teraz pamiętam dziękuje za przypomnienie
Fajnie, że napisałaś o tym w KWC.
Cytat:
Uważam, że producenci tych kosmetyków mają dosyć zakłamujące podejście do INCI. Najpierw przejechałam się na szamponie Himalaya Baby, który miał niby same naturalne składniki a okazał się mieszaniną detergentów w tym slesa, potem zdobyłam kremy Vatiki i znów widzę wyraźne braki w składzie. Szkoda gadać.
Fakt...
Sama czasem skusze się na coś dziwnego - najcześciej po prostu z parafiną lub wazeliną - jednak też wolę wiedzieć, co w składzie piszczy
Teraz podejrzliwie zaczynam patrzeć i na olejek kokosowy
Cytat:
Ale przyznać muszę, że działa naprawdę świetnie

Wiesz, jak użyć, jak zmyć - cacy
Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Miałam tak samo. Pierwsze użycie — rewelacja, po drugim było średnio, a trzecie mi zrobiło masakrę na włosach
Skusiłaś się na trzecie! Odważnaś!

Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
Hmmm to mówisz działać coś więcej niż końcówki.
Czym różni się cieniowanie warstwami od cieniowania?
Moja teoria: cieniowanie zwykle pozbawia objętości. Trochę jest jak przerzedzanie na całych włosach. Efekt jest taki, że włosów jest mniej, ale wydają się lżejsze.
Cieniowanie warstwami ma odsłonić spodnie warstwy. Owszem, może prowadzić do lekkiego pozbawienia objętości, ale warstwy wierzchnie winny się unieść, spodnie skręcić i dzięki temu uzyska się lekkość. Pokręconą lekkość i burzę włosów
Mam nadzieję, ze nie zagmatwałam

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Ale numer, nie pamiętam tej dyskusji. Hmmm, a już po przeczytaniu postu Eloe pobiegłam sprawdzić czy mój krem ma parafinę i nie ma. Wyjasniło się po przeczytaniu postu Eiri. No cóż, krem działa u mnie świetnie
A nie ma "white oil"?
Cytat:
Wg mnie podanie niepełnego składu na opakowaniu to oszustwo
a podanie w opisie, że zawiera coś, czego w składzie brak? Dla mnie tym bardziej...

Pokłociłam się ostatnio u Bonifratrów w punkcie "aptecznym" z panią w okienku (właściwie to z twarzą i popiersiem pani ) Jak mogłam śmieć ządać podania składu maści?! Przecież to tajemnica!
Zastanawiam się, czy by tego nie zgłosić. Braci w habitach winno obowiązywać to samo prawo...

Cytat:
Napisane przez stasiek Pokaż wiadomość
szampon na samym coco glucoside jest w stanie domyc wlosy? bez obecnosci innych detergentow?
Ale przecież to jest substancja myjąca. Domyje niemal wszystko, co nie stanowi skomplikowanej mieszanki chemicznej
Cytat:
znalazlam takie plyny do kapieli pollitrowe i sie zastanawiam nad uzytecznoscia tego do wlosow
Winno się nadać, choć większości olejów nie zmyjesz.
Cytat:
u mnie dziś masakra, mam takie suche włosy, wyglądają jak poniszczone/popalone wytrzymam do jutra, jednak nie wiem, czy nie zdradzę henny z farbowaniem sposobem Basi.. najgorsze to czekanie na możliwość umycia
Nie nakładasz w tym czasie olejów na włosy? Ja po hennie dwa dni chodzę tłuściutka
Cytat:
Włosy matowe. Zawiniło mleczko kokosowe czy żel ksantanowy z gliceryną (mleczko pszczele w glicerynie, pantenol w glicerynie, HA w glicerynie)?
Poczekaj, a do czego odnosi się to, co w nawiasie?
Postawiłabym na glicerynę.
A mleczko wolę wewnętrznie
Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
dołożyć hennę na odrosty i umyć dopiero w piątek czy umyć dziś a z odrostami nie wiem co i kiedy (średnio wyglądają, są jaśniejsze i rude )
Rude
Dobry wybór - bramka nr 1 zrobiłabym identycznie.

Cytat:
Olej kupiłam w PiP
U mnei PiP to Piotr i Paweł. U Ciebie też jest?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-02-08, 18:18   #55794
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Pokłociłam się ostatnio u Bonifratrów w punkcie "aptecznym" z panią w okienku (właściwie to z twarzą i popiersiem pani ) Jak mogłam śmieć ządać podania składu maści?! Przecież to tajemnica!
Zastanawiam się, czy by tego nie zgłosić. Braci w habitach winno obowiązywać to samo prawo...
Jestem tego samego zdania. Mam propolisową maść od Bonifratrów... Składu brak.
Na wszystkim innym, co od nich mam, skład jest.
Stary 2012-02-08, 18:22   #55795
ewcia1807
Zakorzenienie

Eloe77 gratuluje własnego M

Tak myślę, ze może włosy mi się bardzo nie odbijają, bo są za długie?
W ostatnie 3 miechy dorosło mi 5 cm. Nie wiem czy 5 cm. może mieć takie znaczenie i myślę, czy podciąć górną warstwę....

Stary 2012-02-08, 18:32   #55796
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Nie nakładasz w tym czasie olejów na włosy? Ja po hennie dwa dni chodzę tłuściutka
a tak można? Myslalam, ze po hennowaniu mam 2 dni nic nie robic z włosami, nie nakładac niczego do pierwszego mycia, a potem kilka dni unikac protein, olejów wnikających i chyba gliceryny jak dobrze pamiętam.
Mam słonecznikowy, kokosowy, lniany, oliwe z oliwek, rzepakowy, kukurydziany, alterre pomarańczową i mamowy z BD - mam jakiś co można nałożyć
Kolor bardziej sie utrwala z olejem, czy bez niego czy bez znaczenia?

Stary 2012-02-08, 18:36   #55797
Eloe77

Cytat:
Eclipta, brahmi i próbka amli. Do wzbogacania olejów, bo za gotowce żądają masakrycznych pieniędzy. Ewentualnie do wcierek, tylko ciekawa jestem, jak będzie z rozpuszczaniem
Z tym rozpuszczaniem było różnie... Najgorzej w olejach, ale nie poddawałam się. Nakładałam. Amlę uwielbiam na prawą stronę
Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
L-cysteina. Pierwszy moj z nia kontakt.
I powiem tak - zalatywa niewasko, faktycznie daje jajem
Prawda? Ale fakt, włosy kochają
Cytat:
Tylko zapaszek lekki sie za mna ciagnie, mam nadzieje ze TZ nie bedzie sie wwachiwal za bardzo, i pytal co znow na wlosy nalozylam.
Powiesz, ze była awaria wodociągu i akurat umyłaś
Cytat:
Bede sie niedlugo podcinac, i mam pytania. Do tej pory cielam sie na mokro metoda kucykowa, teraz jednak widze mozliwosc podcinania na sucho, bo wlosy podrosly i formuja loki. Jak powinnam ustawic do ciecia nozyczki - pionowo czy poziomo? tzn prostopadle do osi loka czy rownolegle. Widze, ze prawidlowy lok jest coraz cienszy im blizej koncowek - to efekt prawidlowego cieniowania. Tylko jak go uzyskac tnac kazdy lok z osobna...
Czekam na porady
Prostopadle. Kiedy przy końcówkach lok jest cieńszy, to już czas na podcinanie. Raczej ilość włosów w kosmykach powinna być w miarę równa.

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
(jeszcze mam ferie, a rano TŻ myśli, że nie czuję jak mnie smyra po włosach i mruczy mi do ucha, to jest fajne, ale nie o 5 rano)
Szczęściara O tej godzinie przecieram oczy i śmigam powitania słońca (dziś Księzyca )
Cytat:
Mało oleji (olejów?) wnika
Obie formy byłyby poprawne, gdybyś napisała "olei"
Osobiście wolę "olejów". Widać, jaki przypadek.
Cytat:
Z tej listy wnikać będą te z "olejem" w nazwie: kokos, babassu, palmowego nie miałam ale chyba też?
Fkors

Cytat:
Chemia fizyczna i do tego ustny
dasz radę zadłaś już tyle, to z tymi też sobie poradzisz

Cytat:
Napisane przez Evita_ Pokaż wiadomość
To tak w skrócie. Dołączam zdjęcia
Wspaniałe loki! Aż przyjemnie popatrzeć

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-02-08, 18:38   #55798
ewcia1807
Zakorzenienie

Dziewczyny, a sprawdzałyście kiedyś pH l-cysteiny ?

Stary 2012-02-08, 18:39   #55799
agatka89
Raczkowanie

o kurcze dziewczyny wchodze na watek patrze ee 5 stron spoko nadrobie a tu okazuje sie ze zalozony juz kolejny watek i kolejne 6 stron przede mna

Myszko gratuluje slicznego synka! Ciesz sie czasem poki mozesz
Ja ubolewam, nie mam wlasciwie wogole czasu moj mlody zaczyna stawiac pierwsze kroczki juz nie wspomne o raczkowaniu, jest po prostu wszedzie
Ale wieczory sa moje

Bylam ostatnio w biedronce chcialam kupic krem "do wlosow" i nie wiem czy zmienili szate graficzna czy po prostu go nie bylo a nie pamietalam skladu i nie kupilam, jeszcze nie wiem co jest cacy a co be
Szykuje sie do farbowania na weekend i mam zamiar przed farbowaniem dac jakis olej. Myslalam o alterrze pomaranczowej ale nie wiem czy lepiej moze nalozyc zwykla oliwe z oliwek. Czy ten olej napewno nie wplynie na efekt farbowania zwlaszcza ze to farba blond

zapuszczam do talii

agatka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 18:48   #55800
vanadis
Wtajemniczenie

Eloe77 gratuluję mieszkanka, niech Wam służy, niech sie dobrze mieszka
A co do oleju kokosowego to strasznie się nie lubię Mam duży puch po nim. Dlatego nie wiem co z orzechem, czy tez mnie spuszy jak miotłę czy nie

vanadis jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości