Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 cz. IV - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku?
Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. 0 0%
Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. 0 0%
Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. 0 0%
Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. 2 3,39%
Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. 2 3,39%
Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. 4 6,78%
Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. 22 37,29%
Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. 15 25,42%
Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. 6 10,17%
Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. 8 13,56%
Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-10, 10:51   #661
GaTTa
Raczkowanie

Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

Cytat:
Napisane przez _Maya_ Pokaż wiadomość
już, już

powiem Wam, ze nadal jestem w szoku...bo wszystkim wmawiałam, że chłopak, że mam parcie na niebieski, a tutaj bach - prawdopodobnie będzie OLA - waży 458g i tak się rozkręciła na tym badaniu, że pokazała co potrafi - było chowanie głowy, obkręcenie się dupencją do Pani dr, machanie nogami, odbijanie się nimi, porządne skopanie Mamuśki i wyginanie kręgosłupa w drugą stronę - normalnie nie dała się zmierzyć i nie wiemy jak duża jest
Gratulacje

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
27tc odliczam każdy dzień.
Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Widze, ze u Ciebie, tak jak u mnie - 26t 3d
Dziewczyny idziemy równo ja 26t5d

Witam z rana
Ja dziś znów miałam odlot.. Słabo mi się zrobiło.... Poszłam zmierzyć ciśnienie w lewej ręce130/38... A w prawej 140/68... Zawsze mam inne ciśnienie w każdej z rąk dziwne....
GaTTa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 10:54   #662
niunia32
Zakorzenienie

Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

zbieram się na wizytę.

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 11:02   #663
Alfahelisa
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32205173]Dziwne, bo zwykle otręby się je, kiedy ma się problem z pójściem do kibelka Bo są kibelkopędne

Ja już wstałam, ogarnę mieszkanie i idę na ścięcie (dentysta) :P A tak naprawdę nie myślę o tym, bo nie ma się co stresować, co ma być, to będzie

No i od tego miesiąca ostro się biorę za wyprawkę, najpierw kupię szafę na rzeczy, a potem resztę. Oby w niedzielę była fajna pogoda, to pójdziemy do jakichś meblowych.[/QUOTE]
A ja czekam na montaż szafy na wymiar w większym pokoju, wtedy zwolni się miejsce w mniejszym który służy za garderobę i składzik póki co wszędzie ciuchy mam bo się nie mieścimy bez szafy. Szafa ma być 28.02 jak już porządek z gratami zrobię, to trzeba będzie zacząć
Chociaż moja mama mówi, żebym się z ciuszkami wstrzymała, bo co ona kupować będzie wiem, że już coś mi tam kupiła...
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 11:36   #664
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Ale tu coś od wczoraj cisza Mam nadzieję, że jak wrócę, będę miała co nadrabiać :P

Aha i mój dzieć miał po prostu chyba gorszy dzień 2 dni temu i przedwczoraj, bo wczoraj już poszalał i od rana też go czuję

Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Czas edycji: 2012-02-10 o 11:38
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 11:46   #665
ania_85
Rozeznanie

Perse powodzenia u dentysty!!!!!!
ania_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 11:48   #666
kism
Wtajemniczenie

Dzień dobry!
Ja dziś zaczynam 28 tc więc wg wszelkich znanych mi podziałów jakby nie liczyć to już 7m i III trym - nie wiem, kiedy to zleciało

Cytat:
Napisane przez kasiulkaj1 Pokaż wiadomość
coś mi się porobiło i nie wiem co nie wchodzą moje posty:-(
teraz poszedł, a z cytowaniem nie
Ten z cytowaniem też jest Już niedługo powinnaś mieć wszystko normalnie od razu, ale na razie to były Twoje pierwsze posty na forum i były publikowane z opóźnieniem.

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
no ale cóż, skoro to pomaga w rodzeniu to czemu nie można krzyczeć
Mi się dzisiaj śniło, że kazali mi się zgłosić do szpitala do porodu i od razu na dzień dobry dali mi znieczulenie zewnątrzoponowe (chociaż nic się nie działo) i taką igłę mi w plecy wbijali z rurką i przez tą rurkę leciał jakiś płyn przez 40 min a ja czułam się jak naćpana. I pamiętam, że wszystko było bardzo stare w tym szpitalu.
Ponoć krzyk pomaga w rozluźnieniu mięśni
Niezły sen!

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32205173]Ja już wstałam, ogarnę mieszkanie i idę na ścięcie (dentysta) :P A tak naprawdę nie myślę o tym, bo nie ma się co stresować, co ma być, to będzie [/QUOTE]

Dokładnie, wszystko spokojnie Już jesteś dużą dziewczynką i nie dasz sobie krzywdy zrobić

Cytat:
Napisane przez GaTTa Pokaż wiadomość
Ja dziś znów miałam odlot.. Słabo mi się zrobiło.... Poszłam zmierzyć ciśnienie w lewej ręce130/38... A w prawej 140/68... Zawsze mam inne ciśnienie w każdej z rąk dziwne....
Hmm, ciekawe... W zasadzie zawsze mam mierzone tylko na jednej ręce, to nie wiem o co chodzi

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32206727]Ale tu coś od wczoraj cisza Mam nadzieję, że jak wrócę, będę miała co nadrabiać :P[/QUOTE]

Rzeczywiście, coś ucichło... Dawno żadnych burzliwych tematów nie było...
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 12:01   #667
_agata
Zakorzenienie

To ja mogę

Ale aktualnie siedzę na muratorze
Właśnie przyszedł zamówiony odpływ liniowy

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 12:13   #668
Alfahelisa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość

Hmm, ciekawe... W zasadzie zawsze mam mierzone tylko na jednej ręce, to nie wiem o co chodzi
o serce podejrzewam
ciśnienie powinno się mierzyć zawsze na tej samej ręce, moja położna mi zawsze mierzy na lewej bo twierdzi, że takie sa zalecenia
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 12:15   #669
begie13
Zadomowienie

Cytat:
Dzień dobry!
Ja dziś zaczynam 28 tc więc wg wszelkich znanych mi podziałów jakby nie liczyć to już 7m i III trym - nie wiem, kiedy to zleciało

Ponoć krzyk pomaga w rozluźnieniu mięśni
Niezły sen!
wow to już ostatni trymestr u Ciebie czas leci jak opętany

nie wiem skąd te sny się biorą, takie dziwaczne, bo ostatnio nie myślę nawet o porodzie i się niczym nie przejmuję, a może tak tylko mi się wydaje...

muszę brać się za pisanie pracy lic. ale mi się nie chce

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 12:17   #670
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Alfahelisa Pokaż wiadomość
o serce podejrzewam
ciśnienie powinno się mierzyć zawsze na tej samej ręce, moja położna mi zawsze mierzy na lewej bo twierdzi, że takie sa zalecenia
A racja!
Właśnie coś mi chodziło po głowie, a nie wiedziałam jak to wyjaśnić...
Stary 2012-02-10, 12:18   #671
clauudik
Rozeznanie

Ja mam dzisiaj jakiś wyjątkowo senny dzień, mimo iż spałam prawie całą noc (po 1szej się położyliśmy) to średnio się wyspałam. Dziewczyny chyba sporo zajęć mają, bo mało aktywnych użytkowniczek nawet zastanawiałam się, czy to nie przez moje deklaracje o niechęci do kotów i o nadmiernych kilogramach tak ucichło, większość boi się skomentować, żeby znowu nie było "burzy z piorunami"
A mój Filip dziś od rana szaleje. Chyba nadrabia za wczoraj, bo za nic na świecie nie chciał cioci kopnąć chociaż czekała kilka godzin niedobruch mały. Za to dzisiaj tylko mi laptop podskakuje na kolanach

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 12:23   #672
blueelektron
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
Ja mam dzisiaj jakiś wyjątkowo senny dzień, mimo iż spałam prawie całą noc (po 1szej się położyliśmy) to średnio się wyspałam. Dziewczyny chyba sporo zajęć mają, bo mało aktywnych użytkowniczek nawet zastanawiałam się, czy to nie przez moje deklaracje o niechęci do kotów i o nadmiernych kilogramach tak ucichło, większość boi się skomentować, żeby znowu nie było "burzy z piorunami"
A mój Filip dziś od rana szaleje. Chyba nadrabia za wczoraj, bo za nic na świecie nie chciał cioci kopnąć chociaż czekała kilka godzin niedobruch mały. Za to dzisiaj tylko mi laptop podskakuje na kolanach
ja mam to samo nawet nie ma siły siedzieć, jakaś taka rozleniwiona jestem, nawet nie ma ochoty zbytnio grzebać w internecie, taka dolinaaaaaaa
blueelektron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 12:28   #673
_agata
Zakorzenienie

Poniżej mała ściąga na temat ciśnienia

Jak mierzyć ciśnienie?

W normalnych warunkach serce pompuje krew do tętnic pod ciśnieniem 120 mmHg- do 140 mmHg (u ludzi starszych). Jest to duża siła skurczu, która może wyrzucić krew w powietrze na wysokość blisko 2 m. Jej dalszy wzrost, czyli nadciśnienie powoduje pogrubienie naczyń krwionośnych i zmniejszenie ich światła. Gładka wyściółka naczyń staje się wówczas szorstka, co ułatwia osadzanie się cholesterolu i dalsze zwężanie światła naczyń. Ciśnienie ponownie wzrasta i błędne koło się zamyka... Dokładny pomiar umożliwia ocenę stopnia zagrożenia zdrowia.
Chociaż długotrwałe nadciśnienie nie boli, to jednak im jest wyższe tym bardziej zagraża zawałem, udarem mózgu, a ponadto uszkodzeniem nerek, oczu, wątroby i wieloma innymi poważnymi komplikacjami zdrowotnymi.
Jak jednak mierzyć ciśnienie, aby uniknąć błędu. Czy wpływ na wynik ma pozycja ciała? - to pytania, które często sobie zadajemy.
1. Po pierwsze należy tak trzymać rękę, aby opaska uciskowa znajdowała się na wysokości serca. (Wiele automatów pomiarowych ma opaskę zintegrowaną z całym aparatem, co oznacza tę samą zasadę w odniesieniu do całości urządzenia). . Opuszczenie opaski niżej lub wyżej zmienia poważnie wynik pomiaru. Pionowe przemieszczenie ramienia do dołu, znacznie poniżej poziomu serca może spowodować wzrost ciśnienia skurczowego i rozkurczowego nawet o 10-20 mmHg.
2. Ważne jest też, aby ręka na której mierzy się ciśnienie była stabilnie podparta. Jeśli ręka jest niepodparta mierzący wykonuje ćwiczenie izomeryczne - które zwiększa ciśnienie rozkurczowe nawet o 10 mmHg. Ten efekt izomeryczny występuje głównie w pozycji siedzącej i stojącej, kiedy kończyna jest wyprostowana pod kątem 45%, tak aby znajdowała się na poziomie serca. Dobrze jest więc znaleźć sobie stabilną podpórkę (wyższy stół, specjalną podpórkę) aby uzyskać wysokość serca, zaś mięśnie ręki znajdowały się w spoczynku.
3. Ciśnienie może mieć różne wartości na obu kończynach. W praktyce różnice powinny być niewielkie. Zwykle zaleca się używanie prawej ręki do pomiaru.
4. W pozycji siedzącej, stojącej lub leżącej ciśnienie jest takie same. Dotyczy to jednak tylko zdrowych osób, np. bez zmian miażdżycowych w tętnicach. Warunkiem poprawnego pomiaru jest jednak wspomniane trzymanie opaski uciskowej na wysokości serca.
5. Warto pamiętać, że wysokość ciśnienia tętniczego (rozkurczowego) zależy m.in. od wysiłku, emocji, obfitego posiłku, alkoholu, palenia tytoniu, temperatury ciała (gorączka podnosi ciśnienie), ciśnienia atmosferycznego. Toteż jeśli te czynniki są ekstremalne należy uwzględniać je, jako wpływające na wynik. Niektóre czynniki powinniśmy eliminować - np. wysiłek, alkohol, papierosy, obfite jedzenie na 30 minut przed pomiarem.
6. Należy unikać natychmiastowych powtórnych pomiarów a tej samej ręce, gdyż zbyt długi ucisk powoduje zastój żylny, który może podnieść ciśnienie skurczowe aż o 30 mmHg a rozkurczowe o 20 mmHg.
7 . U osób starszych ciśnienie tętnicze wzrasta wraz z wiekiem, przynajmniej do 70 roku życia. Standardem w tym wieku staje się granica - 95/160 mmHg. Natomiast po przekroczeniu tej bariery wiekowej - ciśnienie rozkurczowe zwykle maleje, zaś skurczowe nadal rośnie.
8. W wielu nowoczesnych ciśnieniomierzach pojawia się pomiar tętna, czyli pulsu. Jest to bardzo przydatne badanie diagnostyczne, chociaż ciągle niedoceniane.

źródło: http://www.przychodnia.pl/nadcisnien...675&akcja=view

o
Stary 2012-02-10, 12:29   #674
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
nawet zastanawiałam się, czy to nie przez moje deklaracje o niechęci do kotów i o nadmiernych kilogramach tak ucichło, większość boi się skomentować, żeby znowu nie było "burzy z piorunami"
Eee, myślę, że nie... Już nam się któryś raz z kolei temat kotów na wątku przewijał i nie było wcześniej linczu za brak sympatii do kotów
I ja dziś mam jakiś senny dzień, choć się wyspałam dużo. No nic... Zbieram się na spacer, to mi pewnie przejdzie. Idę do żłobka zanieść formularz do zapisania Kaja i zgłosić się do położnej
Stary 2012-02-10, 12:32   #675
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
To ja mogę
Dawaj lepsze są energiczne dyskusję niż taka cisza od wczoraj.
Cytat:
Kotów to i ja nie lubię,nie mogłabym mieć ich w domu.Temat o kotach był więc sie nie udzielałam.Koleżanka ma takiego białego(400zł za niego dała) w życiu bym tyle za kota nie dała.Jak kiedyś byłam u niej to mi na plecy skoczył i strasznie mnie pokaraskał i od tamtej pory do mnie nie podchodzi bo mu pokazałam gdzie raki zimują
Za to psy są moją miłością.Aktualnie nie mam żadnego ale w przyszłości mam zamiar nabyć bernieńskiego psa pasterskiego.Oczywiście jak bede miała warunki-bo na wynajętym nie uśmiecha mi się,jeszcze mi wszystko pogryzie.A i będzie miał kto moich chłopaków na sankach ciągać

Marcin przyjechał a w niedziele jedzie na Rumunię i już sra ogniem ale ja w niego wierzę,że da rade.Poszli właśnie do masarni po kości wedzone na fasolkę po bretońsku.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 12:48   #676
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Dawaj lepsze są energiczne dyskusję niż taka cisza od wczoraj.
Czasami trzeba oddech złapać. Mnie się juz tematy skończyły, bo ja znam tylko jedno hasło. Ale nie wolno go wypowiadać

Może wkleję informację od specjalisty ds. opiniowania z Działu Ocen i Certyfikacji Instytutu Matki i Dziecka. Na temat materacyków, fotelików i innych pierdół
Może ktoś będzie miał ochotę poczytać. A i zawsze jakiś temat do dyskusji się znajdzie

1. Materacyk: najlepszy średniotwardy -mata kokosowa lub bonele-sprężyny w kieszonkach plus dobrze spieniona pianka latexowa, albo poliuretanowa. Wchodzący na wcisk do łóżeczka-dobrze dopasowany do wymiarów.
Sprzedawca będzie wiedział co oznacza termin średniootwardy materac.
Przekłada się go w łóżeczku zamiennie - nogi/głowa przy praniu pokrowca, by nie powstawały wgniecenia, gdzie główka i pupa dziecka.
Pokrowiec - dużo bawełny, w miarę gładki, z możliwością zdejmowania. W celu profilaktyki alergii warto wybrać pokorowiec bez aloesów i innych substancji wzbogacających surowce w pokrowcu;
Pokrowiec prać raz na 2 -ce, ewentualnie przy zmoczeniu.

2. Pościel: bawełna, może być organiczna, kolorowa, biała bez znaczenia (choć kolorowa wpływa na rozwój spostrzegawczości dziecka), powłoczki najlepiej zapinane na zamek, bez guzików, albo kopertowo - ważne, żeby prać ją raz w tygodniu.
Poduszki dziecko nie powinno używać do 9-12 m-ca życia w trosce o jego kręgosłup i ewentualne skoliozy w przyszłości.
Wypełniacz w pościeli może być silikonowy, poliestrowy, równomiernie rozłożony, nadający się do prania.
Prześcieradło bawełniane - flanela, frota. Dziecko potrzebuje płaskiej
powierzchni do spania, chłonącej pot, ulewający się pokarm, czy przemoknięte siusiu.

3. W wózku, pielucha flanelowa może wystarczyć. Proponuję ewentualnie na chłody włożyć cienki bawełniany kocyk włożyć na dno,
zimą dziecko ubiera się cieplej, ale koc na materacyku się przyda
(poniżej - 10 st. C i powyżej 25 i tak nie powinno się z niemowlęciem
wychodzić na dwór)

4. Leżaczki bujaczki najbezpieczniej używać, gdy dziecko zaczyna trzymać głowę sztywno (jednorazowy czas przebywania w nim to max 30 min). Niektóre dzieci wcześniej, inne później, ale najwcześniej ok 4 m-ca życia, czyli jak skończy 3 miesiące.
Dziecko dużo czasu powinno spędzać na brzuchu, a nie w leżaczkach, fotelikach, ponieważ leżąc wzmacnia mięśnie grzbietowe, przykręgosłupowe, co dobrze kształtuje postawę. Dodatkowo leżąc na brzuszku pomaga pracować niewykształconym jeszcze i niewydolnym jelitom.

5. Foteliki samochodowe - podobna sytuacja jak z leżaczkiem. Jednorazowo do 30 min. po ok godzinie, odpoczynku, dziecko można znowu włożyć w taki fotelik na 30 min.
Krótkie zakupy - tak, długie - w ogóle odradzam z dzieckiem
(markety - jarzeniowe światło, dużo zarazków wokoło, unikać skupisk
ludzkich). 2 pierwsze miesiące życia powinny być bardzo sterylne, potem przyzwyczajamy niemowlę do otoczenia, bakterii, grzybów i wszelkich zarazków. Dlatego zaleca się prasowanie pieluch i ubranek do 2 m-ca życia (odkażanie). Fotelik na stelażu jest wygodny dla rodzica, ale usytuowanie dziecka w nim, obciążanie odcinka lędźwiowego maluszka na dłuższy czas nie jest wskazane medycznie.

o
Stary 2012-02-10, 12:56   #677
_Maya_
Zakorzenienie

_agata te wskazówki fajnie byłoby podpiąć do pierwszego posta, przydatne

u nas dzisiaj mierzenie kuchni i zamówienie mebli - w końcu coś do przodu płytki w łazience się kładą, musimy jutro spiąć poślady i kupić coś na podłogę w kuchni i na ścianę niech te mrozy odpuszczą bo robota nam się przesuwa...
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 13:03   #678
Gaabbi
Wtajemniczenie

Dzień dobry.

Rano byłam na badaniu krwi i zaniosłam mocz do analizy. Coś mi się wydaje, że z tym drugim nie będzie za wesoło Jakiś taki mętny był jak nigdy

W drodze powrotnej wstąpiłam do TESCO i znowu nakupowałam ciuszków dla dzidziusia. Ciągle mi się wydaje, że mam mało. A już dwie duże reklamówki leżą w pokoju. Tylko przekrój rozmiarów od 56 do 80 Muszę się w końcu ogarnąć i zobaczyć co jeszcze tak na prawdę potrzebuję.

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32197976]A ja nie wiem ile ma moja ;( Bo nikt mi nigdy nie powiedział. Ale już następnym razem zapytam, z powodu tych twardnień. Choć ten magnez mi chyba pomaga.[/QUOTE]

Ja również nie wiem ile cm ma moja szyjka, ale jakoś mi to do szczęścia nie jest potrzebne Najważniejsze, że jest ok.

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
to mi na studiach mówili żeby w takie mrozy nie pić soku pomarańczowego rano bo schładza wątrobę i sprzyja przeziębieniu
To bardzo dobrze Ci mówili na studiach Ostatnio zakupiłam sobie książkę o żywieniu wg filozofii chińskiej i tam m.in. jest właśnie napisane o tym, że owoce generalnie wyziębiają organizm i nie powinno się ich jeść w nadmiarze zimą. Tak sobie od razu odniosłam to do swojego życia i ja jako dziecko nie lubiłam owoców i nigdy nie chorowałam Do tej pory zresztą odporność mam super. Do picia za to najlepsza na świecie jest woda przegotowana Dużo w tej książce ciekawych rzeczy jest napisanych.

Cytat:
Napisane przez aga_bre Pokaż wiadomość
Z witaminą A ponoć trzeba uważać w ciąży bo w nadmiarze powoduje jakieś zaburzenia. Ale to opinia zaszłyszana od koleżanki.
witamina A w tabletkach może zaszkodzić w nadmiarze, maść raczej nie ma takich mocy sprawczych
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 13:29   #679
Tacca
Zakorzenienie

Witam!
Wyskoczyłam rano po mąkę na chlebek... Kupiłam ziarenka. Wieczorkiem będę piekła.

Przy okazji przytargałam 2 śliczności... Muszę zabunkrować przed MKM, ale nie będzie to łatwe.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ficus ali.jpg (136,0 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg monstera piccolo 2.jpg (55,6 KB, 24 załadowań)
Stary 2012-02-10, 14:18   #680
Dasti80
Zakorzenienie

Wróciłam z glukozy krew miałam pobieraną 3 razy; na czczo, po 1h i po 2h.

lecę nadrabiać

---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ----------

Cytat:
Napisane przez Tacca Pokaż wiadomość
Muszę pochwalić męża. Jak wrócił, to nawet jeść nie wołał. Rozpakował łóżeczko, posprawdzał czy wszystko jest, czy jest w porządku, zapakował z powrotem w pudła i elegancko pochował, żeby nie przeszkadzało.... Nawet dzwonił od rana i pytał czy już kurier był, a jakby dzwonił to miałam się umówić tak, żeby on był w domu, żebym broń Boże nic nie dźwigała... Ale kurier przybył bez uprzedzenia i wtargał mi wszystko na górę. Małż tylko z korytarza do mieszkania wniósł. Cóż, jest to zawsze jakiś krok do przodu...
dla męża
Cytat:
Napisane przez _Maya_ Pokaż wiadomość
już, już

powiem Wam, ze nadal jestem w szoku...bo wszystkim wmawiałam, że chłopak, że mam parcie na niebieski, a tutaj bach - prawdopodobnie będzie OLA - waży 458g i tak się rozkręciła na tym badaniu, że pokazała co potrafi - było chowanie głowy, obkręcenie się dupencją do Pani dr, machanie nogami, odbijanie się nimi, porządne skopanie Mamuśki i wyginanie kręgosłupa w drugą stronę - normalnie nie dała się zmierzyć i nie wiemy jak duża jest
Gratuluję córci
Cytat:
a nie mm?? Bo moja cała ma 3,2 cm i to wg mojej lekarki jak najbardziej w porządku w 27 tygodniu...
Moja ostatnio miała 3,7 cm

Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie
Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych
Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym
Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy....

Dasti80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 14:28   #681
Tacca
Zakorzenienie

Na brawa to za wcześnie... Dziś przyjechały 2 paczki z rzeczami z all i się zdenerwował, że nie będzie gdzie schować.... Niech się weźmie do roboty to i miejsce się znajdzie.
Ja dziś strzelam focha i koniec.
Stary 2012-02-10, 14:29   #682
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Dzień dobry.

Rano byłam na badaniu krwi i zaniosłam mocz do analizy. Coś mi się wydaje, że z tym drugim nie będzie za wesoło Jakiś taki mętny był jak nigdy

W drodze powrotnej wstąpiłam do TESCO i znowu nakupowałam ciuszków dla dzidziusia. Ciągle mi się wydaje, że mam mało. A już dwie duże reklamówki leżą w pokoju. Tylko przekrój rozmiarów od 56 do 80 Muszę się w końcu ogarnąć i zobaczyć co jeszcze tak na prawdę potrzebuję.

Ja również nie wiem ile cm ma moja szyjka, ale jakoś mi to do szczęścia nie jest potrzebne Najważniejsze, że jest ok.

To bardzo dobrze Ci mówili na studiach Ostatnio zakupiłam sobie książkę o żywieniu wg filozofii chińskiej i tam m.in. jest właśnie napisane o tym, że owoce generalnie wyziębiają organizm i nie powinno się ich jeść w nadmiarze zimą. Tak sobie od razu odniosłam to do swojego życia i ja jako dziecko nie lubiłam owoców i nigdy nie chorowałam Do tej pory zresztą odporność mam super. Do picia za to najlepsza na świecie jest woda przegotowana Dużo w tej książce ciekawych rzeczy jest napisanych.

witamina A w tabletkach może zaszkodzić w nadmiarze, maść raczej nie ma takich mocy sprawczych
a są jeszcze jakieś promocje w tesco na ciuszki czy już wszystko nowe?ja też raz miałam mętny mocz i było wszystko ok

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 14:53   #683
niuniuniau
Zadomowienie

Cześć

Chciałam zajrzeć rano ale spadła na nas wiadomośc o śmierci taty TZ i musiałam podopinać kilka spraw przed jego wyjazdem. Nic przez to nie dałam rady nadrobić.

Sama mam zagwozdkę bo wiem, że mąż by chciał żebym była teraz z nim ale obawiam się zostawić młodą z rodzicami na tych kilka dni bo nigdy nie zostawała nawet na kilka godzin więc martwiłabym się, że dałaby tu czadu szczególnie wieczorem przy usypianiu.
Do tego też nie wiem czy ciągnąc Oliwkę na pogrzeb (500 km) kiedy jest lekko podziębiona a z drugiej strony pomyślałam, że mogłabym z nia zostać u teściowej choć na tydzień bo ta zostaje sama w wielkim, pustym mieszkaniu.
Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków.

http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png
niuniuniau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 15:07   #684
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cześć
Mało postów mam do nadrabiania :/

Odnośnie dentysty: oczywiście jak to w moim wypadku bywa strach ma wielkie oczy, a ja histeryzuję jak mało kto
Mam parę ząbków do leczenia, ale to małe dziurki, więc będę je sobie robić na bieżąco (bo niestety mój dentysta do tanich nie należy:/). Dzisiaj zrobił mi górną szóstkę, jeszcze w przyszłym tygodniu jestem umówiona na jeden ząb. Potem na miesiąc sobie odpuszczę, ale naprawdę, odetchnęłam z ulgą na tym fotelu. No i druga rzecz - pan dentysta jest przesympatyczny. Naprawdę dla takich histeryków jak ja - ideał. Pogadaliśmy o wyprawce, sterylizatorach do butelek Tylko teraz mam problem, bo jestem głodna, a znieczulenie jeszcze działa - nie wiecie, kiedy przestanie?
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 15:09   #685
doris888
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Cześć

Chciałam zajrzeć rano ale spadła na nas wiadomośc o śmierci taty TZ i musiałam podopinać kilka spraw przed jego wyjazdem. Nic przez to nie dałam rady nadrobić.

Sama mam zagwozdkę bo wiem, że mąż by chciał żebym była teraz z nim ale obawiam się zostawić młodą z rodzicami na tych kilka dni bo nigdy nie zostawała nawet na kilka godzin więc martwiłabym się, że dałaby tu czadu szczególnie wieczorem przy usypianiu.
Do tego też nie wiem czy ciągnąc Oliwkę na pogrzeb (500 km) kiedy jest lekko podziębiona a z drugiej strony pomyślałam, że mogłabym z nia zostać u teściowej choć na tydzień bo ta zostaje sama w wielkim, pustym mieszkaniu.
współczuję myślę że powinnaś jechać, to czy z córcią czy bez to już kwestia dogadania się Was no i Twoich rodziców czy w ogóle czują się na siłach zostać z małym dzieckiem o raz 1 na tak długo...
z drugiej strony myslę że też miło by było zostać z teściową przez tydzień jeżeli masz taką opcję, ale to już zależy od Waszych relacji....

w każdym razie ja zrobiłabym wszystko żeby być z mężem w takim czasie....
doris888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 15:28   #686
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Zgadzam się z postem powyżej. Myślę, że Twojemu przyda się wsparcie, a małą warto pozytywnie nastawić na zostanie z babcią.

Dzisiaj mam dzień pt. "Wszystko mnie boli". Z tej okazji boli mnie kręgosłup i wiązadła w okolicy pachwin. Majeczka rośnie, to organizm daje o sobie znać. Dzisiaj zrobiłam sobie dłuższy spacer nad wielkim zamarzniętym kanałem i przy okazji porobiłam zdjęcia mewom i kurkom wodnym . Następnym razem, jak zostanie mi stary chleb, to im wezmę, żeby miały coś z życia bidulki.
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 15:33   #687
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
a są jeszcze jakieś promocje w tesco na ciuszki czy już wszystko nowe?ja też raz miałam mętny mocz i było wszystko ok
Jeden kosz z bodziakami jeszcze był w promocyjnych cenach Wszystkie po 9zł i 12zł.
Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Cześć

Przykro mi.
Ja na Twoim miejscu pojechałabym z córeczką. Po pierwsze będzie raźniej mężowi, a po drugie teściowa trochę się oderwie od rzeczywistości, jak wnuczka będzie biegała po jej domu. Oczywiście przy założeniu, że masz dobre relacje z teściową, w przeciwnym razie może ją Wasza obecność drażnić Wsparcie dla męża jednak niezbędne.
Trzymam za Was kciuki. Trzymajcie się
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 17:01   #688
aga_bre
Rozeznanie

Ja mam dzisiaj do du.. dzień. Nie potrafię sobie znaleźc miejsca. Normalnie pierwszy raz mam nudy w dosłownym znaczeniu tego słowa. Na szczęście wziełam się do gotowania.

Dziewczyny kiedy zaczynacie prać i prasować ubranka??
Stary 2012-02-10, 17:11   #689
fonn
Rozeznanie

Cytat:
Za to dzisiaj tylko mi laptop podskakuje na kolanach
Przepraszam z góry za pouczenie
Ale - jeśli nie używasz kabla do internetu, tylko właśnie sieci bezprzewodowej - kilka razy dotarła do mnie informacja, że nie powinno się używać urządzeń z wi-fi w bezpośredniej bliskości brzucha, bo może mieć zły wpływ na maleństwo. Nie wiem, może to nie jest prawdziwa informacja, ale podobno fale emitowane przez korzystające z wifi urządzenie mogą być szkodliwe (dla nas zresztą też). Mnie zawsze Mąż pilnuje, żebym telefon z włączonym wifi trzymała daleko od brzucha
Także może warto zapytać rozsądnego lekarza, jak to z tym wifi jest.

Cytat:
Idę do żłobka zanieść formularz do zapisania Kaja i zgłosić się do położnej
Pewnie mnie wyśmiejecie za niekumatość
ale czy naprawdę już nienarodzone dzieci trzeba zapisywać do żłobka? Potem już się nie "wkolejkuję"?

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Dzisiaj mam dzień pt. "Wszystko mnie boli". Z tej okazji boli mnie kręgosłup i wiązadła w okolicy pachwin. Majeczka rośnie, to organizm daje o sobie znać. Dzisiaj zrobiłam sobie dłuższy spacer nad wielkim zamarzniętym kanałem i przy okazji porobiłam zdjęcia mewom i kurkom wodnym . Następnym razem, jak zostanie mi stary chleb, to im wezmę, żeby miały coś z życia bidulki.
Rany, ja to samo.
Od tygodnia czułam się lepiej, skończyły się w 21. tygodniu torsje a dzisiaj rzygałam jak kot od rana aż do południa, głowa boli, w dole brzucha coś ciągnie raz z lewej raz z prawej, no nic tylko por umierać chyba

do tego męczy mnie od tygodni całych dzień w dzień piekielna zgaga
fonn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 17:12   #690
_agata
Zakorzenienie

Siedzę i zastanawiam się jak pozbyć się tego głupiego poczucia obowiązku, i iść w końcu na zwolnienie. W pracy dziwią się, że jeszcze przychodzę, bo kto w siódmym miesiącu do pracy chodzi... i jeszcze piechotą, w taki mróz...
A mnie moralność nie pozwala tak wszystkiego zostawić żeby siedzieć w domu. Wiem, że jak mnie nie będzie, to reszta będzie miała więcej pracy. Czasami myślę sobie "a co mnie to". Ale za chwilę wracam na ziemię i wiem, że muszę pracować. Czasami jest ciężko, bo terminy, szef, pieniądze... ale jakoś nie mogę bezczynnie w domu siedzieć.
Skończy się na tym, że urodzę pod biurkiem

o
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości