Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 cz. IV - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku?
Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. 0 0%
Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. 0 0%
Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. 0 0%
Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. 2 3,39%
Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. 2 3,39%
Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. 4 6,78%
Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. 22 37,29%
Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. 15 25,42%
Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. 6 10,17%
Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. 8 13,56%
Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-10, 17:16   #691
fonn
Rozeznanie

Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

Cytat:
Napisane przez aga_bre Pokaż wiadomość
Ja mam dzisiaj do du.. dzień. Nie potrafię sobie znaleźc miejsca. Normalnie pierwszy raz mam nudy w dosłownym znaczeniu tego słowa. Na szczęście wziełam się do gotowania.

Dziewczyny kiedy zaczynacie prać i prasować ubranka??
nie wiem, czy Cię to pocieszy, ale ja też
normalnie jestem w stanie euforii, non stop wesoło i optymistycznie, a dziś jakby ktoś mnie w łeb walnął. Może to przez te wymioty i bóle brzucha, ale i jakoś czarno myśleć zaczęłam :/

---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:13 ----------

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Siedzę i zastanawiam się jak pozbyć się tego głupiego poczucia obowiązku, i iść w końcu na zwolnienie. W pracy dziwią się, że jeszcze przychodzę, bo kto w siódmym miesiącu do pracy chodzi... i jeszcze piechotą, w taki mróz...
A mnie moralność nie pozwala tak wszystkiego zostawić żeby siedzieć w domu. Wiem, że jak mnie nie będzie, to reszta będzie miała więcej pracy. Czasami myślę sobie "a co mnie to". Ale za chwilę wracam na ziemię i wiem, że muszę pracować. Czasami jest ciężko, bo terminy, szef, pieniądze... ale jakoś nie mogę bezczynnie w domu siedzieć.
Skończy się na tym, że urodzę pod biurkiem
a może warto zacząć od zmniejszenia etatu, jeśli to możliwe?
z drugiej strony, jeśli czujesz się dobrze, to może i lepiej jeszcze chwilkę popracować i nie musieć znaleźć się nagle w sytuacji "jestem zdrowa, w domu nie mam co robić, a oni tam muszą wykonywać moje obowiązki", bo to też potrafi dać po tyłku, takie siedzenie i rozmyślanie

a nie możesz pracować zdalnie lub zabierać pracy do domu?
fonn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 17:16   #692
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

Cytat:
Siedzę i zastanawiam się jak pozbyć się tego głupiego poczucia obowiązku, i iść w końcu na zwolnienie. W pracy dziwią się, że jeszcze przychodzę, bo kto w siódmym miesiącu do pracy chodzi... i jeszcze piechotą, w taki mróz...
A mnie moralność nie pozwala tak wszystkiego zostawić żeby siedzieć w domu. Wiem, że jak mnie nie będzie, to reszta będzie miała więcej pracy. Czasami myślę sobie "a co mnie to". Ale za chwilę wracam na ziemię i wiem, że muszę pracować. Czasami jest ciężko, bo terminy, szef, pieniądze... ale jakoś nie mogę bezczynnie w domu siedzieć.
heh ja też tak mam niby już bym poszła i mąż mi już mówi, żebym odpoczęła ale jak już prawie jestem pewna to już mi się nie chce siedzieć w domu i mówię że po porodzie się nasiedzę

105.....99.....95....89.. ...85.....79...75
Pandzia_2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 17:29   #693
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fonn Pokaż wiadomość
a może warto zacząć od zmniejszenia etatu, jeśli to możliwe?
z drugiej strony, jeśli czujesz się dobrze, to może i lepiej jeszcze chwilkę popracować i nie musieć znaleźć się nagle w sytuacji "jestem zdrowa, w domu nie mam co robić, a oni tam muszą wykonywać moje obowiązki", bo to też potrafi dać po tyłku, takie siedzenie i rozmyślanie

a nie możesz pracować zdalnie lub zabierać pracy do domu?
Jak zmniejszę etat, to mniej kasy dostanę. Z dwojga złego lepsze zwolnienie
Ehhh... od siedzenia dupa mnie boli, jakieś hemoroidy mi się robią. Jak stoję przy desce, to mi nogi w dupę wchodzą Tak źle i tak niedobrze.
Takiej sytuacji właśnie chcę uniknąć, chociaż skoro zaraz sami mnie zaczną wyganiać, to aż żal nie skorzystać...

Praca do domu... to jest rozwiązanie i sporo rzeczy mogę zdalnie robić. Ale czasami coś wydrukować muszę na ploterze, a w domu nie mam... a przeglądanie wielkich rysunków na ekranie komputera nie jest komfortowe. Inna sprawa, że nie potrafię się w domu tak zebrać w sobie żeby zrobić i mieć z głowy. Zawsze coś ważniejszego...

Muszę zjeść cukierki!

Cytat:
Napisane przez Pandzia_2010 Pokaż wiadomość
heh ja też tak mam niby już bym poszła i mąż mi już mówi, żebym odpoczęła ale jak już prawie jestem pewna to już mi się nie chce siedzieć w domu i mówię że po porodzie się nasiedzę
A mój chłop mówi, że mam pracować jak najdłużej.

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 17:32   #694
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010

Cytat:

co za wredny chłop

Stary 2012-02-10, 17:35   #695
Ewunia_1984
Zadomowienie

Ja po lekarzu. Szyjka ma dlugosc 2,5cm wiec zalozono mi krazek i mam lezec i nic nie robic. Podlamalam sie troszke bo boje sie o dzidzie, ale w sumie to jestem pewna, ze wszystko dobrze sie skonczy.
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 17:36   #696
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pandzia_2010 Pokaż wiadomość
co za wredny chłop
Nie wredny... mówi, że zdrowa jestem i mogę pracować, to mam pracować...

o
Stary 2012-02-10, 17:42   #697
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Ja po lekarzu. Szyjka ma dlugosc 2,5cm wiec zalozono mi krazek i mam lezec i nic nie robic. Podlamalam sie troszke bo boje sie o dzidzie, ale w sumie to jestem pewna, ze wszystko dobrze sie skonczy.
nic nie bój dobrze będzie tylko zastosuj się do tego że masz leżeć

Cytat:
Nie wredny... mówi, że zdrowa jestem i mogę pracować, to mam pracować...
heh podepnij mu brzuchol taki sztuczny z lekkim obciążeniem ciekawe czy zmieniłby zdanie no ja też czuje się na siłach i powiem szczerze gdyby ta praca była moim życiem (pasją) to nawet nie pomyślałabym o L4 ale nie jest dlatego myślę

Stary 2012-02-10, 17:55   #698
GaTTa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Dzień dobry!
Ja dziś zaczynam 28 tc więc wg wszelkich znanych mi podziałów jakby nie liczyć to już 7m i III trym - nie wiem, kiedy to zleciało

Hmm, ciekawe... W zasadzie zawsze mam mierzone tylko na jednej ręce, to nie wiem o co chodzi

Rzeczywiście, coś ucichło... Dawno żadnych burzliwych tematów nie było...
Cytat:
Napisane przez Alfahelisa Pokaż wiadomość
o serce podejrzewam
ciśnienie powinno się mierzyć zawsze na tej samej ręce, moja położna mi zawsze mierzy na lewej bo twierdzi, że takie sa zalecenia
Cytat:
A racja!
Właśnie coś mi chodziło po głowie, a nie wiedziałam jak to wyjaśnić...
Właśnie w domu zawsze mierze na lewej i takie dziwne mi wychodzi Np. 130/40
a w prawej norma 130/80

Cytat:
Poniżej mała ściąga na temat ciśnienia

Jak mierzyć ciśnienie?

W normalnych warunkach serce pompuje krew do tętnic pod ciśnieniem 120 mmHg- do 140 mmHg (u ludzi starszych). Jest to duża siła skurczu, która może wyrzucić krew w powietrze na wysokość blisko 2 m. Jej dalszy wzrost, czyli nadciśnienie powoduje pogrubienie naczyń krwionośnych i zmniejszenie ich światła. Gładka wyściółka naczyń staje się wówczas szorstka, co ułatwia osadzanie się cholesterolu i dalsze zwężanie światła naczyń. Ciśnienie ponownie wzrasta i błędne koło się zamyka... Dokładny pomiar umożliwia ocenę stopnia zagrożenia zdrowia.
Chociaż długotrwałe nadciśnienie nie boli, to jednak im jest wyższe tym bardziej zagraża zawałem, udarem mózgu, a ponadto uszkodzeniem nerek, oczu, wątroby i wieloma innymi poważnymi komplikacjami zdrowotnymi.
Jak jednak mierzyć ciśnienie, aby uniknąć błędu. Czy wpływ na wynik ma pozycja ciała? - to pytania, które często sobie zadajemy.
1. Po pierwsze należy tak trzymać rękę, aby opaska uciskowa znajdowała się na wysokości serca. (Wiele automatów pomiarowych ma opaskę zintegrowaną z całym aparatem, co oznacza tę samą zasadę w odniesieniu do całości urządzenia). . Opuszczenie opaski niżej lub wyżej zmienia poważnie wynik pomiaru. Pionowe przemieszczenie ramienia do dołu, znacznie poniżej poziomu serca może spowodować wzrost ciśnienia skurczowego i rozkurczowego nawet o 10-20 mmHg.
2. Ważne jest też, aby ręka na której mierzy się ciśnienie była stabilnie podparta. Jeśli ręka jest niepodparta mierzący wykonuje ćwiczenie izomeryczne - które zwiększa ciśnienie rozkurczowe nawet o 10 mmHg. Ten efekt izomeryczny występuje głównie w pozycji siedzącej i stojącej, kiedy kończyna jest wyprostowana pod kątem 45%, tak aby znajdowała się na poziomie serca. Dobrze jest więc znaleźć sobie stabilną podpórkę (wyższy stół, specjalną podpórkę) aby uzyskać wysokość serca, zaś mięśnie ręki znajdowały się w spoczynku.
3. Ciśnienie może mieć różne wartości na obu kończynach. W praktyce różnice powinny być niewielkie. Zwykle zaleca się używanie prawej ręki do pomiaru.
4. W pozycji siedzącej, stojącej lub leżącej ciśnienie jest takie same. Dotyczy to jednak tylko zdrowych osób, np. bez zmian miażdżycowych w tętnicach. Warunkiem poprawnego pomiaru jest jednak wspomniane trzymanie opaski uciskowej na wysokości serca.
5. Warto pamiętać, że wysokość ciśnienia tętniczego (rozkurczowego) zależy m.in. od wysiłku, emocji, obfitego posiłku, alkoholu, palenia tytoniu, temperatury ciała (gorączka podnosi ciśnienie), ciśnienia atmosferycznego. Toteż jeśli te czynniki są ekstremalne należy uwzględniać je, jako wpływające na wynik. Niektóre czynniki powinniśmy eliminować - np. wysiłek, alkohol, papierosy, obfite jedzenie na 30 minut przed pomiarem.
6. Należy unikać natychmiastowych powtórnych pomiarów a tej samej ręce, gdyż zbyt długi ucisk powoduje zastój żylny, który może podnieść ciśnienie skurczowe aż o 30 mmHg a rozkurczowe o 20 mmHg.
7 . U osób starszych ciśnienie tętnicze wzrasta wraz z wiekiem, przynajmniej do 70 roku życia. Standardem w tym wieku staje się granica - 95/160 mmHg. Natomiast po przekroczeniu tej bariery wiekowej - ciśnienie rozkurczowe zwykle maleje, zaś skurczowe nadal rośnie.
8. W wielu nowoczesnych ciśnieniomierzach pojawia się pomiar tętna, czyli pulsu. Jest to bardzo przydatne badanie diagnostyczne, chociaż ciągle niedoceniane.

źródło: http://www.przychodnia.pl/nadcisnien...675&akcja=view
Dzięki Agata za ściągę Jesteś jak zawsze nie zastąpiona
Czytając to robię tak jak powinnam Tylko muszę ptk.3 zmienić lewą rękę na prawą
GaTTa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 17:58   #699
tahito
Raczkowanie

GG do tahito

Cytat:
Moja koleżanka miała założony krążek z tego samego powodu,a teraz chodzi na spacerki ze swoja dzidzią (rodziła teraz w styczniu), a więc się nie martw tylko wyleguj się
tahito jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 18:00   #700
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
ehhhh.... sama mialam (mam) ten dylemat.... u mnie w pracy wiedza, ze od nastepnego poniedzialku mnie juz nie ma, mialam juz dosc duzego obciazenia psychicznego i odpowiedzialnosci. Ale jak dzis wychodzialm z pracy to prawie sie poryczalam ..... nie wiem czy dam rade wytrzymac prawie 3 miesiace bez otoczenia ludzi. Wszyscy w pracy mi mowili - poczytasz ksiazki, pobyczysz sie, uszyjesz cos, poogladasz seriale - ale przez 3 miesiace?? wiem,. ze to ostatni dzwonek na przygotowanie sie do bycia mama i skompletowanie wyprawki, ale ....

zatem rozumiem w pelni Twoje dylematy
moniczka1302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 18:05   #701
tahito
Raczkowanie

GG do tahito

Słuchajcie ja dzisiaj też nie do życia,czuję sie fatalnie cały czas leże, nic mi się nie chce. Mam też jakiegoś doła,wszystko mi nie pasuje,i jak przeczytałam ,że dzisiaj tak większość to jestem w szoku,coś może z ciśnieniem nie tak. A propo mam pytanko odnośnie preparatu z żurawiną-brała któraś? Mi na ostatniej wizycie zalecił lekarz prenatal z żurawiną ,ale nie było w aptece więc kupiłam urinal w syropku. Farmaceutka zapewniała ,że mogę to brać ,ale tam na opakowaniu nic nie piszą o ciąży i teraz sama nie wiem.
tahito jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 18:08   #702
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:

Musicie jednak porozmawiać z mężem i przemyśleć to... A do tych ludzi można zadzwonić i powiedzieć, że bierzecie ich ofertę pod uwagę, ale nie jesteście na 100% pewni, żeby oni też wiedzieli, że może coś jeszcze z tego wyjdzie, bo na razie rozumiem, że tak kategorycznie im odmówiliście...?
hmmmm no dzwonilam do nich i na razie sie wycofalismy - byli troche zawiedzeni, ehh to za trudny temat dla mnie na razie
Stary 2012-02-10, 18:11   #703
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam dzisiaj do du.. dzień. Nie potrafię sobie znaleźc miejsca. Normalnie pierwszy raz mam nudy w dosłownym znaczeniu tego słowa. Na szczęście wziełam się do gotowania.

Dziewczyny kiedy zaczynacie prać i prasować ubranka??
ja na dniach bo jak zobaczyłam ile tego mam

Cytat:
nie martw się tylko leż
koleżance założyli krążek, przyszedł czas porodu i co musieli wywołać więc bądź dobrej myśli

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 18:18   #704
Alfahelisa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
ehhhh.... sama mialam (mam) ten dylemat.... u mnie w pracy wiedza, ze od nastepnego poniedzialku mnie juz nie ma, mialam juz dosc duzego obciazenia psychicznego i odpowiedzialnosci. Ale jak dzis wychodzialm z pracy to prawie sie poryczalam ..... nie wiem czy dam rade wytrzymac prawie 3 miesiace bez otoczenia ludzi. Wszyscy w pracy mi mowili - poczytasz ksiazki, pobyczysz sie, uszyjesz cos, poogladasz seriale - ale przez 3 miesiace?? wiem,. ze to ostatni dzwonek na przygotowanie sie do bycia mama i skompletowanie wyprawki, ale ....

cóż na po L4 do pracy wróciłam na całe 2 dni niby wszystko było juz oki i ja się już dobrze czułam, tak się cieszyłam że w końcu do ludzi i dupa zaczęły się jakieś skurcze i dziwne bóle które po nospie nie przechodziły. No i mój lekarz powiedział stanowcze nie mojej pracy.
Byłam zła, bo chciałam no i lubie swoja pracę, no ale już mi przeszło.
Bałabym się, że sobie zaszkodzę. Teraz pozostają mi spacerki, bo na szczęście, bo ograniczeniu wysiłku nic niepokojącego aż tak jak wtedy się nie dzieje.
Mi tam w domu to fajnie jest przez 1 tydzień, później sie trochę nudzi.

A jutro tż mnie zabiera do kolejnej hurtowni tym razem zobaczymy Baby maxx i mD+ (świeże odkrycie nie wiedziałam, że istnieje i tż nie wie że mnie tam zabiera)
Poki co jeżdże i oglądam asortyment, byłam już we wszystkich Askotach i w Bajce
Nadal walcze z katarem, ale może mnie inni nie zarażą bardziej

Denerwują mnie moje dziąsła sa takie podpuchnięte jakby grrrr
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 18:20   #705
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GaTTa Pokaż wiadomość
Dzięki Agata za ściągę Jesteś jak zawsze nie zastąpiona
Czytając to robię tak jak powinnam Tylko muszę ptk.3 zmienić lewą rękę na prawą
Nie ma za co

Mnie zarówno teraz, jak i w stacji krwiodawstwa zawsze mierzą na lewej Sama widzisz

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość

Jak sobie myślę, że mogę nawet w kwietniu urodzić, to widzę, że już najwyższa pora zwijać się z roboty, bo to raptem wyszłoby 2 miesiące z kawałkiem...
A do tego mieszkanie mam na głowie, więc trochę czasu by się przydało.
Im więcej myślę, tym więcej myśli mi się kłębi w głowie...

Cytat:
Napisane przez tahito Pokaż wiadomość
Słuchajcie ja dzisiaj też nie do życia,czuję sie fatalnie cały czas leże, nic mi się nie chce. Mam też jakiegoś doła,wszystko mi nie pasuje,i jak przeczytałam ,że dzisiaj tak większość to jestem w szoku,coś może z ciśnieniem nie tak. A propo mam pytanko odnośnie preparatu z żurawiną-brała któraś? Mi na ostatniej wizycie zalecił lekarz prenatal z żurawiną ,ale nie było w aptece więc kupiłam urinal w syropku. Farmaceutka zapewniała ,że mogę to brać ,ale tam na opakowaniu nic nie piszą o ciąży i teraz sama nie wiem.
Zobacz tutaj http://www.urinal.pl/?c=faq
"stosowanie preparatu Urinal jest możliwe także podczas ciąży. Jednakże w przypadku, gdy wystąpiła u Pani infekcja dróg moczowych, zalecam konsultację z lekarzem - Należy pamiętać, że w tym okresie wszystkie problemy z drogami moczowymi mogą mieć niebezpieczne skutki dla dziecka"

o
Stary 2012-02-10, 18:26   #706
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010

tahito ja mam prenatal z żurawiną i biorę ja brałąm furaginę bo miałam białko w moczu a słyszałam, ze urinal można

Stary 2012-02-10, 18:29   #707
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie ma za co
Jak sobie myślę, że mogę nawet w kwietniu urodzić, to widzę, że już najwyższa pora zwijać się z roboty, bo to raptem wyszłoby 2 miesiące z kawałkiem...
A do tego mieszkanie mam na głowie, więc trochę czasu by się przydało.
Im więcej myślę, tym więcej myśli mi się kłębi w głowie...
no wlasnie, bo przeciez nie jest nigdzie zapisane, kiedy tak naprawde urodzimy ...
no coz, zaistalujemy sisy na kompie i bede sie bawic

---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ----------

Cytat:
cóż na po L4 do pracy wróciłam na całe 2 dni niby wszystko było juz oki i ja się już dobrze czułam, tak się cieszyłam że w końcu do ludzi i dupa zaczęły się jakieś skurcze i dziwne bóle które po nospie nie przechodziły. No i mój lekarz powiedział stanowcze nie mojej pracy.
Bałabym się, że sobie zaszkodzę. Teraz pozostają mi spacerki, bo na szczęście, bo ograniczeniu wysiłku nic niepokojącego aż tak jak wtedy się nie dzieje.
no ja niestety z pewnych wzgledow nie naciesze sie spacerami po okolicy i to mnie bardzo boli
dobrze ze sie zaopatrzylam w empiku
Stary 2012-02-10, 18:40   #708
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
Z witaminą A ponoć trzeba uważać w ciąży bo w nadmiarze powoduje jakieś zaburzenia. Ale to opinia zaszłyszana od koleżanki.
.
tylko tą zjadaną i to w dużych ilościach

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Ja uwielbiam pić zakwas na barszcz czerwony . Muszę sobie kiedyś jeszcze zrobić, mimo, że nie mam anemii i wyjątkowo poprawiła mi się hemoglobina w ciąży.
uwielbiam buraki - ojej a ćwikłe z chrzanem pochłaniam teraz tonami
Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
Ja miałam na początku ciąży coś takiego jak biegunka ale nie do końca, nie wiem skąd to się brało ale lekarz powiedział mi, żeby jeść otręby, żeby się stolec normalny formował . Wybaczcie za takie wywody w każdym razie ja nie próbowałam tego, bo jakoś samo mi przeszło.
.
otręby są super jeśli chodzi o unormowanie pracy jelit - tylko nie mylić z płatkami owsianymi

Cytat:
To ja mogę

Ale aktualnie siedzę na muratorze
Właśnie przyszedł zamówiony odpływ liniowy
co to jest odpływ liniowy?

Cytat:
Eee, myślę, że nie... Już nam się któryś raz z kolei temat kotów na wątku przewijał i nie było wcześniej linczu za brak sympatii do kotów
I ja dziś mam jakiś senny dzień, choć się wyspałam dużo. No nic... Zbieram się na spacer, to mi pewnie przejdzie. Idę do żłobka zanieść formularz do zapisania Kaja i zgłosić się do położnej
matko dlaczego tak wcześnie? nigdy o czymś podobnym nie słyszałam

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość

Marcin przyjechał a w niedziele jedzie na Rumunię i już sra ogniem ale ja w niego wierzę,że da rade.Poszli właśnie do masarni po kości wedzone na fasolkę po bretońsku.
a w jakich celach jeślim można zapytać jedzie na Rumunię? a po fasolce oj będzie sie działo

Cytat:
Może wkleję informację od specjalisty ds. opiniowania z Działu Ocen i Certyfikacji Instytutu Matki i Dziecka. Na temat materacyków, fotelików i innych pierdół
Może ktoś będzie miał ochotę poczytać. A i zawsze jakiś temat do dyskusji się znajdzie

1. Materacyk: najlepszy średniotwardy -mata kokosowa lub bonele-sprężyny w kieszonkach plus dobrze spieniona pianka latexowa, albo poliuretanowa. Wchodzący na wcisk do łóżeczka-dobrze dopasowany do wymiarów.
Sprzedawca będzie wiedział co oznacza termin średniootwardy materac.
Przekłada się go w łóżeczku zamiennie - nogi/głowa przy praniu pokrowca, by nie powstawały wgniecenia, gdzie główka i pupa dziecka.
Pokrowiec - dużo bawełny, w miarę gładki, z możliwością zdejmowania. W celu profilaktyki alergii warto wybrać pokorowiec bez aloesów i innych substancji wzbogacających surowce w pokrowcu;
Pokrowiec prać raz na 2 -ce, ewentualnie przy zmoczeniu.

2. Pościel: bawełna, może być organiczna, kolorowa, biała bez znaczenia (choć kolorowa wpływa na rozwój spostrzegawczości dziecka), powłoczki najlepiej zapinane na zamek, bez guzików, albo kopertowo - ważne, żeby prać ją raz w tygodniu.
Poduszki dziecko nie powinno używać do 9-12 m-ca życia w trosce o jego kręgosłup i ewentualne skoliozy w przyszłości.
Wypełniacz w pościeli może być silikonowy, poliestrowy, równomiernie rozłożony, nadający się do prania.
Prześcieradło bawełniane - flanela, frota. Dziecko potrzebuje płaskiej
powierzchni do spania, chłonącej pot, ulewający się pokarm, czy przemoknięte siusiu.

3. W wózku, pielucha flanelowa może wystarczyć. Proponuję ewentualnie na chłody włożyć cienki bawełniany kocyk włożyć na dno,
zimą dziecko ubiera się cieplej, ale koc na materacyku się przyda
(poniżej - 10 st. C i powyżej 25 i tak nie powinno się z niemowlęciem
wychodzić na dwór)

4. Leżaczki bujaczki najbezpieczniej używać, gdy dziecko zaczyna trzymać głowę sztywno (jednorazowy czas przebywania w nim to max 30 min). Niektóre dzieci wcześniej, inne później, ale najwcześniej ok 4 m-ca życia, czyli jak skończy 3 miesiące.
Dziecko dużo czasu powinno spędzać na brzuchu, a nie w leżaczkach, fotelikach, ponieważ leżąc wzmacnia mięśnie grzbietowe, przykręgosłupowe, co dobrze kształtuje postawę. Dodatkowo leżąc na brzuszku pomaga pracować niewykształconym jeszcze i niewydolnym jelitom.

5. Foteliki samochodowe - podobna sytuacja jak z leżaczkiem. Jednorazowo do 30 min. po ok godzinie, odpoczynku, dziecko można znowu włożyć w taki fotelik na 30 min.
Krótkie zakupy - tak, długie - w ogóle odradzam z dzieckiem
(markety - jarzeniowe światło, dużo zarazków wokoło, unikać skupisk
ludzkich). 2 pierwsze miesiące życia powinny być bardzo sterylne, potem przyzwyczajamy niemowlę do otoczenia, bakterii, grzybów i wszelkich zarazków. Dlatego zaleca się prasowanie pieluch i ubranek do 2 m-ca życia (odkażanie). Fotelik na stelażu jest wygodny dla rodzica, ale usytuowanie dziecka w nim, obciążanie odcinka lędźwiowego maluszka na dłuższy czas nie jest wskazane medycznie.
Cytat:
Napisane przez Tacca Pokaż wiadomość
Na brawa to za wcześnie... Dziś przyjechały 2 paczki z rzeczami z all i się zdenerwował, że nie będzie gdzie schować.... Niech się weźmie do roboty to i miejsce się znajdzie.
Ja dziś strzelam focha i koniec.
dzięki akurat interesowały mnie materace bo dzisiaj oglądałam w sklepie

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Cześć

Chciałam zajrzeć rano ale spadła na nas wiadomośc o śmierci taty TZ i musiałam podopinać kilka spraw przed jego wyjazdem. Nic przez to nie dałam rady nadrobić.

Sama mam zagwozdkę bo wiem, że mąż by chciał żebym była teraz z nim ale obawiam się zostawić młodą z rodzicami na tych kilka dni bo nigdy nie zostawała nawet na kilka godzin więc martwiłabym się, że dałaby tu czadu szczególnie wieczorem przy usypianiu.
Do tego też nie wiem czy ciągnąc Oliwkę na pogrzeb (500 km) kiedy jest lekko podziębiona a z drugiej strony pomyślałam, że mogłabym z nia zostać u teściowej choć na tydzień bo ta zostaje sama w wielkim, pustym mieszkaniu.
bardzo mi przykro - uważam że mąż Cię teraz potrzebuje, ja bym pojechała z dzieckiem, szczególnie jak masz transport. A jeśli nawet miałaby zostać z babcią - to i tak bym pojechała. Najważniejsze w takich momentach jest wsparcie

a teraz takie zapytanie mam
to są trzy wózki - czy ktoś zna może opinie o dwóch pierwszych? pytam ze względu na to że zdecydowaałam że kurierzy liczą sobie za dużo za przewóz paczki i mi się to nie opłaca, więc wolę kupić na miejscu....

http://www.babyaccessoriesireland.co...chk=1&Itemid=5

http://www.madeformums.com/reviews/p...combi/881.html
http://babycarrierdublin.com/index.p...emid=4&lang=pl
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 18:45   #709
niunia32
Zakorzenienie

dzisiaj miałam wizytę. wszystko było by ok, gdyby nie prawie 2 godz poślizg. wrrr

przeraziła mnie waga u położnej, niby +3,5 kg od ostatniej wizyty. Że też dzisiaj się nie zważyłam rano, wtedy bym miała pewność ile przytyłam.
Wszystko przez te słodycze :P

lekarz zaraz się pytał o obrzęki, sprawdzał, czy mogę zamknąć ręce w pięść. czy pierścionki schodzą bez problemu z palca.

ogólnie wszystko jest ok. dziecko póki co dalej jest dziewczynką
waży ok 760 g. (przybrała ok 100 % tego co ważyła 4 tyg temu)

wyniki bardzo dobre.
toxo dalej ujemne
cukrzycy brak.

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 18:53   #710
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Mam identyczne dylematy, z tym, że już się powoli przestawiłam na to, że jednak od marca pójdę na zwolenienie. Akurat zacznę 28 tydzień, więc w sam raz. Nie ma co hardkorować, trzeba się zająć własnym brzuchem Choć czasem jak jest coś fajnego do roboty w pracy to się zastanawiam, że może jeszcze w marcu bym popracowała... Ale potem to mija, zwłaszcza jak mnie zaczynają plecy boleć i już nie wiem jak siedzieć za tym biurkiem
PS. Po opisie Twojej pracy mam podejrzenia, że siedzimy w tej samej lub podobnej branży

A u nas w biurze dziś wysiadł internet i telefon i było tak nudno, nikt nie dzwonił, cisza taka, a czas to się masakrycznie ciągnął

---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ----------

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
przeraziła mnie waga u położnej, niby +3,5 kg od ostatniej wizyty. Że też dzisiaj się nie zważyłam rano, wtedy bym miała pewność ile przytyłam.
Mi na ostatniej wizycie też wyszło +3,5kg więcej niż 4 tyg. wcześniej, ale ważyłam się w grubych ciuchach i byłam najedzona
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 18:56   #711
aga_bre
Rozeznanie

Cytat:
Jak zmniejszę etat, to mniej kasy dostanę. Z dwojga złego lepsze zwolnienie
Ehhh... od siedzenia dupa mnie boli, jakieś hemoroidy mi się robią. Jak stoję przy desce, to mi nogi w dupę wchodzą Tak źle i tak niedobrze.
Takiej sytuacji właśnie chcę uniknąć, chociaż skoro zaraz sami mnie zaczną wyganiać, to aż żal nie skorzystać...

Praca do domu... to jest rozwiązanie i sporo rzeczy mogę zdalnie robić. Ale czasami coś wydrukować muszę na ploterze, a w domu nie mam... a przeglądanie wielkich rysunków na ekranie komputera nie jest komfortowe. Inna sprawa, że nie potrafię się w domu tak zebrać w sobie żeby zrobić i mieć z głowy. Zawsze coś ważniejszego...

Muszę zjeść cukierki!

Wiesz co nie może być tak, że zmniejszysz etat i dostaniesz mniejsze pieniądze. W ciąży chroni Cię przed tym KP. Więc możesz przejśc np. na pół etatu, ale musisz dostawać tę samą kasę.
A powiedz pracujesz pełne 8 godzin i czy Twoja praca jest pracą przy komputerze??
Mój szef kazał mi po miesiącu od informacji, że jestem w ciąży przychodzić do pracy na maksymalnie 6 godzin.

Cytat:

A jutro tż mnie zabiera do kolejnej hurtowni tym razem zobaczymy Baby maxx i mD+ (świeże odkrycie nie wiedziałam, że istnieje i tż nie wie że mnie tam zabiera)
Poki co jeżdże i oglądam asortyment, byłam już we wszystkich Askotach i w Bajce
Nadal walcze z katarem, ale może mnie inni nie zarażą bardziej

Denerwują mnie moje dziąsła sa takie podpuchnięte jakby grrrr
Ja też mam takie i do tego krwawią a już przeszłam na najmiększą szczoteczkę i pastę chroniącą. W przyszłym tygodniu idę na ściąganie kamienia.

Ewunia nie martw się na zapas. NAprawdę. Dostaduj się do rad lekarza i będzie wszystko ok.

Śliweńka a na kiedy masz termin?? Bo ja się boję, że jak teraz popiorę to do maja znowu zrobię pranie.

Właśnie zjadłam naleśniki i popiłam kwaśnym mlekiem. Normalnie już nie pamiętam kiedy mi tak ono smakowało.
Stary 2012-02-10, 19:09   #712
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
to są trzy wózki - czy ktoś zna może opinie o dwóch pierwszych? pytam ze względu na to że zdecydowaałam że kurierzy liczą sobie za dużo za przewóz paczki i mi się to nie opłaca, więc wolę kupić na miejscu....

Ten pierwszy wózek jest bardzo podobny do Jumpera i do Seki (a więc moje typy), przynajmniej sądząc po stelażu, mocowaniu gondoli, kółkach itp. - tak na pierwszy rzut oka, bo nie chciało mi się czytać Trzeba tylko sprawdzić czy ma rozkładaną na płasko spacerówkę.

Drugi link się nie otwiera.

---------- Dopisano o 19:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:58 ----------

Przy okazji - 2 dziewczyny (przepraszam, ale nie pamiętam które ):

Jedna z Was miała zamówić lub zamówiła wózek Mikado Aston - czy już doszedł? Jeśli tak to napisz jaki jest

Druga miała jechać oglądać wózek Riko Alpina - też napisz jak wrażenia, jeśli go widziałaś na żywo

---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ----------

A mam jeszcze pytanie odnośnie tego nieszczęsnego ZUSa, bo nie mogę znaleść w necie info na ten temat - czy ktoś się może orientuje jak to jest? Bo był tu niedawno taki link odnośnie tego ile wynosi minimalna płaca na zwolnieniu i tam wychodziło chyba 1294zł, przy czym minimalna płaca jeśli się pracuje wynosi 1111zł. I teraz moje pytanie: ponieważ pierwsze 33 dni zwolnienia opłaca pracodawca to ile on będzie płacił: 1111zł czy 1294zł? Chciałam coś poszukać na necie, ale nie wiem pod jakim hasłem tego szukać

W sumie to pytanie dotyczy jakiejkolwiek płacy, bo z tego co się orientuję to ZUS jakoś inaczej to nalicza to wychodzi więcej, tylko że ZUS płaci dopiero od 34dnia zwolnienia i w takim razie czy pracodawca płaci tą większą kwotę czy mniejszą?
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 19:09   #713
Alfahelisa
Zakorzenienie

Cytat:

Ja też mam takie i do tego krwawią a już przeszłam na najmiększą szczoteczkę i pastę chroniącą. W przyszłym tygodniu idę na ściąganie kamienia.
ja używam oral b elektryczną, nie wyobrażam sobie innej świetnie czyści zęby ze wszystkiego i to bez wysiłku
z elektrycznymi jest tak że na poczatku używania dziąsla moga krwawić później się przyzwyczajają i dziąsła staja się odporne. No ale w ciąży wszystko sie zmienia póki co mi nie krwawią tylko sa takie podpuchnięte zwłaszcza pomiedzy zębami

tylko niestety wciąż mam odruch wymiotny przy myciu zębów, pozostałość po 1 trymestrze wtedy to była masakra
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 19:11   #714
śliweńka
Zakorzenienie

aga_bre ja mam na koniec kwietnia termin, ale muszę być gotowana na po świętach

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 19:12   #715
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Alfahelisa nie martw się, ja czasami musiałam szybko lecieć do łazienki, bo za mocno (szeroko) ziewnęłam

A i dzisiaj gadałam z dentystą o krwawieniu dziąseł, powiedział, żeby nie wykonywać okrężnych ruchów szczoteczką, tylko takie jakby z dołu do góry (i z góry do dołu przy górnych zębach), zbierające.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 19:13   #716
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
dzisiaj miałam wizytę. wszystko było by ok, gdyby nie prawie 2 godz poślizg. wrrr

lekarz zaraz się pytał o obrzęki, sprawdzał, czy mogę zamknąć ręce w pięść. czy pierścionki schodzą bez problemu z palca.

ogólnie wszystko jest ok. dziecko póki co dalej jest dziewczynką
waży ok 760 g. (przybrała ok 100 % tego co ważyła 4 tyg temu)

wyniki bardzo dobre.
toxo dalej ujemne
cukrzycy brak.

no to fantastycznie że wszstko ok

Cytat:

Śliweńka a na kiedy masz termin?? Bo ja się boję, że jak teraz popiorę to do maja znowu zrobię pranie.

Właśnie zjadłam naleśniki i popiłam kwaśnym mlekiem. Normalnie już nie pamiętam kiedy mi tak ono smakowało.
no to ja mam od jakiegoś 4 miesiąca rozpuchnięte i krwawiące dziąsła, ani szczoteczki ani pasty nie pomagają ani nawet żelazo - musimy to przeżyć po prostu

ja też zastanawiam się nad zrobieniem prania... i chyba zacznę robić je w przyszłym tygodniu, bo potem jeszcze prasowanie....
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 19:37   #717
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
leż Kochana i odpoczywaj Będzie dobrze

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32218113]Alfahelisa nie martw się, ja czasami musiałam szybko lecieć do łazienki, bo za mocno (szeroko) ziewnęłam

A i dzisiaj gadałam z dentystą o krwawieniu dziąseł, powiedział, żeby nie wykonywać okrężnych ruchów szczoteczką, tylko takie jakby z dołu do góry (i z góry do dołu przy górnych zębach), zbierające.[/QUOTE]

Ja też miałam rozpulchnione dziąsła, ale mi to przeszło. Krwawią mi do tej pory, ale nie tak bardzo jak wcześniej. Moja dentystka poleciła mi pastę i płyn do płukania meridol, może to on mi pomógł A ruchy zbierające, pionowe, to poprawna technika szczotkowania zębów w ogóle

Mój P pojechał po pracy na spotkanie z kolegami, a ja siedzę sama samiusieńka Pies śpi, a ja dłubie słonecznik i szukam czegoś ciekawego na tv Tutaj coś cichutko...
Córunia za to się nie nudzi, buszuje łobuz w brzuszku Aaaa i wstępnie mamy wybrane imię : Hania
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 19:40   #718
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Ja też miałam rozpulchnione dziąsła, ale mi to przeszło. Krwawią mi do tej pory, ale nie tak bardzo jak wcześniej. Moja dentystka poleciła mi pastę i płyn do płukania meridol, może to on mi pomógł A ruchy zbierające, pionowe, to poprawna technika szczotkowania zębów w ogóle

Mój P pojechał po pracy na spotkanie z kolegami, a ja siedzę sama samiusieńka Pies śpi, a ja dłubie słonecznik i szukam czegoś ciekawego na tv Tutaj coś cichutko...
Córunia za to się nie nudzi, buszuje łobuz w brzuszku Aaaa i wstępnie mamy wybrane imię : Hania
Tak, zgadza się, on to mówił w ogólnym kontekście.
Bardzo ładne imię Mój chłopczyk też rano buszował i teraz też trochę się odzywa
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 20:02   #719
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez fonn Pokaż wiadomość
Przepraszam z góry za pouczenie
Ale - jeśli nie używasz kabla do internetu, tylko właśnie sieci bezprzewodowej - kilka razy dotarła do mnie informacja, że nie powinno się używać urządzeń z wi-fi w bezpośredniej bliskości brzucha, bo może mieć zły wpływ na maleństwo. Nie wiem, może to nie jest prawdziwa informacja, ale podobno fale emitowane przez korzystające z wifi urządzenie mogą być szkodliwe (dla nas zresztą też). Mnie zawsze Mąż pilnuje, żebym telefon z włączonym wifi trzymała daleko od brzucha
Także może warto zapytać rozsądnego lekarza, jak to z tym wifi jest.

Dziewczyny, chciałabym Was uspokoić. Ja też kiedyś o tym słyszałam, ale o te rzeczy zawsze pytam męża - jest biegłym sądowym własnie m.in. z tej dziedziny i jednoznacznie dzisiaj się wyraził: "Skąd ja wzięłam takie bzdury?" Wytłumaczył mi mniej więcej, o co chodzi - więc chodzi o to, że promieniuje samo wifi (urządzenie, które macie w domu), a nie komputer. Jak urządzenie macie w domu, to wszystko jedno, czy postawicie je sobie na brzuchu czy w drugim pokoju - ono i tak promieniuje. Powiedział jeszcze, że może mi dać to z pieczątką biegłego, jak do sądu Nie jestem pewna, czy dobrze to zrozumiałam, bo wolałam, żeby nie wgłębiał sie w szczegóły techniczne, bo ja się na tym akurat nie znam, więc nie jestem pewna, czy dobrze zrozumiałam cały wywód, ale konkluzja była jednoznaczna - takie opinie niestety są powielane i są to kompletne bzdury. Zakończył to słowami: "Weź, weź, idź mi z tym, bo nie mogę tego słuchać".

W kwestii Linomagu w biało-zielonej tubce jestem zgodna z kism i bardzo polecam A meridol tez jest rewelacyjny!!! Też mam od swojej dentystki i jest super!

Edytowane przez SzmaragdowyKotek
Czas edycji: 2012-02-10 o 20:12
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-10, 20:05   #720
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
co to jest odpływ liniowy?

Odpływ liniowy to taka podłużna kratka do zamontowania pod prysznicem zamiast brodzika. Jak na basenie Mniej więcej tak to wygląda: http://img5.burak.pl/img/7/5/f/d/odwodnienie-liniowe-l-90-cm-niskie-odplyw-do-zabudowy-plytka-900knfzabm-syfon-metalowy-tania-wysylka.jpg

A wózki - ostatni to nic innego jak Tako Jumper http://www.tako.net.pl/index.php?action=showitem&id=274. Cena nie najgorsza

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Mam identyczne dylematy, z tym, że już się powoli przestawiłam na to, że jednak od marca pójdę na zwolenienie. Akurat zacznę 28 tydzień, więc w sam raz. Nie ma co hardkorować, trzeba się zająć własnym brzuchem Choć czasem jak jest coś fajnego do roboty w pracy to się zastanawiam, że może jeszcze w marcu bym popracowała... Ale potem to mija, zwłaszcza jak mnie zaczynają plecy boleć i już nie wiem jak siedzieć za tym biurkiem
PS. Po opisie Twojej pracy mam podejrzenia, że siedzimy w tej samej lub podobnej branży

A u nas w biurze dziś wysiadł internet i telefon i było tak nudno, nikt nie dzwonił, cisza taka, a czas to się masakrycznie ciągnął
Też tak myślę, że może jeszcze w marcu, bo co ja niby mam w domu robić. A w pracy nigdy rąk do pracy za dużo, bo ciągle masa roboty...
trzeba się pozbyć tego sumienia...
Projekty i te sprawy, tylko branża może niekoniecznie ta sama.

Cytat:
Wiesz co nie może być tak, że zmniejszysz etat i dostaniesz mniejsze pieniądze. W ciąży chroni Cię przed tym KP. Więc możesz przejśc np. na pół etatu, ale musisz dostawać tę samą kasę.
A powiedz pracujesz pełne 8 godzin i czy Twoja praca jest pracą przy komputerze??
Mój szef kazał mi po miesiącu od informacji, że jestem w ciąży przychodzić do pracy na maksymalnie 6 godzin.
O nie, nie. Tak dobrze to u mnie nie ma.
Masz rację, pensji mi nie zmniejszą, nie wiem skad mi się o ubzdurało.
Pracuję 8 godzin, i ani minuty dłużej Przy komputerze, owszem, czasami 8 godzin. Ale nie o to chodzi, bo jak sobie dobrze zorganizuję to nawet 4 nie będę siedziała. Ale jak tu siedzieć mniej 4 godziny przed komputerem, skoro co najmniej 2 spędzam na forach Więc hipokryzją by było domaganie się 4 godzin przed komputerem

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Ten pierwszy wózek jest bardzo podobny do Jumpera i do Seki (a więc moje typy), przynajmniej sądząc po stelażu, mocowaniu gondoli, kółkach itp. - tak na pierwszy rzut oka, bo nie chciało mi się czytać Trzeba tylko sprawdzić czy ma rozkładaną na płasko spacerówkę.

---------- Dopisano o 19:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:58 ----------

Przy okazji - 2 dziewczyny (przepraszam, ale nie pamiętam które ):

Jedna z Was miała zamówić lub zamówiła wózek Mikado Aston - czy już doszedł? Jeśli tak to napisz jaki jest

Druga miała jechać oglądać wózek Riko Alpina - też napisz jak wrażenia, jeśli go widziałaś na żywo

---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ----------

A mam jeszcze pytanie odnośnie tego nieszczęsnego ZUSa, bo nie mogę znaleść w necie info na ten temat - czy ktoś się może orientuje jak to jest? Bo był tu niedawno taki link odnośnie tego ile wynosi minimalna płaca na zwolnieniu i tam wychodziło chyba 1294zł, przy czym minimalna płaca jeśli się pracuje wynosi 1111zł. I teraz moje pytanie: ponieważ pierwsze 33 dni zwolnienia opłaca pracodawca to ile on będzie płacił: 1111zł czy 1294zł? Chciałam coś poszukać na necie, ale nie wiem pod jakim hasłem tego szukać

W sumie to pytanie dotyczy jakiejkolwiek płacy, bo z tego co się orientuję to ZUS jakoś inaczej to nalicza to wychodzi więcej, tylko że ZUS płaci dopiero od 34dnia zwolnienia i w takim razie czy pracodawca płaci tą większą kwotę czy mniejszą?
beige13 kupiła Mikado Aston: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=343

A Riko miała oglądać niunia32:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post32038220
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post31980200

Pracodawca wypłaca wynagrodzenie, więc bardzo prawdopodobne, że dostaniesz tak jak pensję.

o

Edytowane przez _agata
Czas edycji: 2012-02-10 o 20:07
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości