|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3301 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201
Cytat:
![]() ubiore tak jak ty GRATKI DLA LUCY Cytat:
moj tez placze, placze przy zmianie ubranka. przy zmianie pieluchy placze bo musi czekac az podgrzeje sie mleko itp. taka ich natura ![]() co do kochania to na pewno przyjdzie taka chwila ze zobaczysz ze z tej milosci bys ja zacalowala, moze teraz jeszcze tego nie czujesz ale przyjdzie i na ciebie pora co do tej ilosci rzeczy przy dziecku toi mi sie czasem wydaje ze robie wszystko mechanicznie a zwlaszcza jak placze to spinam sie jak moge zeby tylko szybciej ![]() ELIZA WIDZE CIE - NAPISZ CO U WAS BO DAWNO NIE ODZYWALAS SIE!!!!!!!!
Edytowane przez MissZuzia Czas edycji: 2012-02-14 o 11:56 |
||
|
|
|
#3302 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201
Cytat:
i poszła wit D i bobotic certolić Co do zmiany pieluch- lubi to bardzo, ubieranie w sumie też, tylko jak za długo trwa to nie... ubierania czapy nie lubi! Mam takie dni, że ją całuję ostro, jest taka słodka i śliczna, mówię do niej, tłumaczę na spokojnie i wtedy łudzę się, że mi przeszło, że już ją pokochałam, że będzie już ok, patrzymy sobie w oczy, a jak przychodzi ryk nie wiadomo dlaczego, to od razu żałuje i popadam w histerię... Nie wiem czemu, czuję się źle, tyle z Was ma takie same problemy a tylko ja histeryzuję jak nienormalna może to zasługa tego, że nie ma tż przy mnie? Nie wiem teściowa też ma swoje sprawy, pracę, też pewnie chce pospać, odpocząć, posprzątać, a jak widzi, że już ryczę, to małą mi zabiera i sama uspokaja, żeby mi pomóc a ja czuję ulgę, wstyd. Po prostu wstyd, że jestem taka podła P. nie proszę o pomoc, bo on się boi brać małej, tzn weźmie ją, ale nie tak jak trzeba, płacze mu, ja się denerwuje, a w międzyczasie robię mleko, odliczam kropelki na łyżce, wtedy przebieram i wszystko daję sama jak teściowej nie ma, normalnie chciałabym mieć taką osobę przez 2 dni która by mi pokazała co i jak i stwierdziła co małej dolega, czy faktycznie ma kolki, co ja źle robię, ehh... ![]() ---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ----------
|
|
#3303 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a nie chcialabys isc do lekarza? do pediatry albo chociaz spotkac sie z polozna? Napisz sobie najpierw pytania i swoje watpliwosci bo pozniej zapomnisz. co z tego ze my tu Ci rady damy jak najlepiej pomoze Ci fachowiec Z tym ulewaniem u Kini to faktycznie moze byc cos nie tak![]() wyczytalam ze moze to byc refluks? ![]() http://www.rodziceradza.pl/Niemowle/....,q,73681.html dziewczyny polecaja syrop: debridat albo zageszczacz do mleka: nutrition jesli moge to dam Ci rade co i kiedy: rano jak mala wstanie, np. ok 10h przewin ja, nakarm, pozniej umyj buzke, oczka, zakrop nosek sola i ubierz. witaminki proponuje dac wieczorem przed kapiela (wtedy na pewno nie uleje bo nie karmisz przeciez )Agatku uwierz mi ze nie tylko Ty masz takie mysli, zlos i nerwy. Ja mialam kolejna z☠☠☠.na noc. Moja po kapaniu spi 2,5h-3h i dlatego zazdroszcze Wam, ze dzieci tak duzo spia. Tak wiec wczoraj o 21:30h do lozka spac ja polozylam, oczywicie co chwila stekala i plakala. nakarmilam ja do syta i usnela o 22h. godz. 00:30 juz sie obudzila, wiec nakarmilam ja i o 1:10 spala. Pozniej 3:15 znowu mnie wstala- przewinelam, nakarmilam i co? i ona miala mnie w Mialam dzis isc na usg bioderek, po skierowanie na badania krwi i co? i mam tak dosc, ze znowu nic nie zrobie. Musze sie uczyc, bo w sob mam egzamin, ale tez checi brak. Do tego mam syf w kuchni, a jak jest balagan to mnie normalnie szlag trafia
|
|
#3304 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to mnie drażni, bo wiem, że to MOJA WINA!! przepraszam ją wtedy i się robie smutna i rozdrażniona z położną rozmawiałam i mam wystarczające odpowiedzi od niej i od teściowej a ja dalej swoje i się głowię co jej jest To nie jest refluks- ona mi nie wymiotuje, z 2x to zrobiła jak miała tydzień/dwa bo ją za szybko podniosłam chyba ![]() jeszcze wstyd, mówisz o ubieraniu, a moja leży non sto w body na krótkim + pajac i tylko zmieniam ten zestaw i tak non stop.... nie ubieram jej jak jestem w domu... jak wyjdziemy w gości, to wtedy, bo ja nie umiem ubierać, boję się, że jej rączki połamię siwy dym ze mną
|
|
#3305 |
|
Zakorzenienie
|
Ojj dziewczyny nakrecacie sie wszystkie
Wszystkie jestesmy najwspanialszymi mamami dla naszych maluchów, niezaleznie od tego czy mamy lepszy czy gorszy dzien. Wiadomo ze nie jest kolorowo, kazde dziecko ma jakies problemy ale trzeba wziac sie w garsć i stanąć na wysokości zadania !Agatek a Ty nie pisz ze zalujesz ciązy bo napewno tak nie myslisz. Masz zdrowe, silne dziecko. Wiadomo ze czasami płacze, ulewa itp ale to jeszcze nie koniec świata. To wszystko przejdzie. Moim zdaniem ty za bardzo ksiazkowo do calej tej opieki podchodzisz kazde dziecko jest inne, i nie musi wypic 50ml herbatki jak nie chce. Wypije dwa łyki i tez jej wystarczy. Jak uleje to przy nastepnym karmieniu zje wiecej. Spokój jest najwazniejszy bo mała czuje ze jesteś rozdrażniona i płaczliwa. Rob jak Ci mówi intuicja, bo jako matka masz ją bardzo silną!MissZuzia mój tż teraz wraca do pracy tu na miejscu, a w delegacje znowu bedzie jechał w marcu na caly tydzien znowu ![]() A my dzis bylismy u doktora. Ciesze sie bo płuca i oskrzela czyste, tylko katar, ale nie mam sie martwic bo teraz duzo dzieci ma katar. Duzo zakrapiac woda morską i odciagac No i mala przybrała ładnie, bo od wyjscia ze szpitala ok 450g ![]() Mala była dzielna, i pomimo ze troche ją wytarmosili to nic nie płakała ![]() Dostalismy tez skierowanie na bioderka i zapisalismy na szczepienia. Ostatecznie zdecydowalismy sie na 5w1 + pneumo i rotawirusy. |
|
|
|
#3306 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja tez sie czasem zastanawiam , po co mi bylo dziecko, po co ja chcialam byc w ciazy? Tym bardziej, ze skonczylo sie tak jak nie powinno. Tez sie denerwuje jak mala placze a ja nie wiem czemu ;/ Teraz ma okres, ze lozeczko jest be i wgl wszystko inne jest be ale na raczkach jest git Jak ja uspie i odloze to w momencie oczy jak 5zl i w ryk bo mamusia na raczkach nie trzyma. Wczoraj o 13 jadlam dopiero sniadanie bo non stop ryczala Po za tym jak jej cos odbije i zje tylko 40ml( jak potrafi juz 70 czy 100 )a po godzinie ryk bo nie dojadla![]() Co do ulewania, moja potrafi tak sie sama wierzgac, ze jej sie uleje. Dzis w nocy zjadla cale 100ml i chlustnela tztowi na plecy jak ja wzial do dbicia .Jak lezalam w szpitalu , rozmawialam z pediatra na noworodkach i mowila,ze dzieci ulewaja bo maja niedojrzaly uklad pokarmowy i jeszcze wszystko nie dziala tak jak powinno. I, ze jak dziecko nie placze przy ulewaniu i przybiera na wadze to sie nie martwic. Ulewanie powinno ustapic jak dziecko zacznie sie samo pionizowac tzn siadac albo stac. A jak ulala 3h po jedzeniu i twarozkiem to spokojnie, to co mialo sie wchlonac to sie wchlonelo .
|
|
#3307 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
wracaj z nietoperkiem/nietoperkąCytat:
Edytowane przez inutil Czas edycji: 2012-02-14 o 14:04 |
|||
|
|
|
#3308 |
|
Zadomowienie
|
Po za tym wyczytalam gdzies , ze podobno pomaga trzymacie dziecia przez 45min po jedzeniu , ale wtedy to juz wgl nie mialybysmy czasu nawet sie wys.rac
|
#3309 |
|
Zakorzenienie
|
No i witamy Emilke na świecie
|
|
|
|
#3310 |
|
Zadomowienie
|
A po za tym
Amelka dziś stawia bo konczy 3 miesiace ![]() (Korygowany miesiac)
|
#3311 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3312 |
|
Zakorzenienie
|
czesc
![]() Agatku - take it easy ![]() junior tez czasem ulewa. wiem, ze jak uleje twarozkiem to nie ma takiej tragedii. problem by był jakby ulewał niestrawionym mlekiem. dzieci ulewaja bo jak Sandra napisała maja niedojrzały ukłąd pokarmowy. ja wiem, ze nie moge przebrac/przewinac małego po jedzeniu bo uleje. ale znajduje sposób na ulewanie. je na przerwy. tzn je ze 30 ml-przerwa na odbicie, nastepne 30 ml przerwa itd... i na koniec troche dłuzej go trzymam pionowo na ramieniu nawet jak mu sie odbije juz. czasem jego jedzenie trwa z godzine ale nie uleje mi przynajmniej. bo jakby przerwy nie było to by butelke połknął na raz chyba tak łapczywie je... bedzie dobrze!! damy rade! tez czasemm mam wrazenie ze nie umiem sie nim zajac, ryczy, nie umiem uspokoic go.. a moja mama bierze na rece i od razu spokoj.... no ale kiedys sie naucze... chyba... ---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- sto lat! |
|
|
|
#3313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() witamy Emilkę ![]() |
|
|
|
|
#3314 | |||
|
Zadomowienie
|
my po spacerku, wyszliśmy na pół godzinki przed karmieniem
mały spał całą drogę a jak wróciliśmy to tez spał ale nakarmiłam go bo dziś nie może być odstępstw od godzin karmienia bo do lekarza idziemy na usg bioderek i akurat wyjdzie tak że nakarmię go, chwile odpocznie i jedziemy ![]() idę rozpakowywać paczkę, zamówiłam juniorkowi z racji 1 miesiąca matę edu ![]() Cytat:
Cytat:
![]() współczuję syfu, ja też aktualnie nie mam porządku ehsss ciągle karmienie, przebieranie, zmiana pieluchy, w między czasie muszę ściągnąć pokarm, przydałoby się coś zjeść i przede wszystkim wypić żeby go mieć.... wieczorem nie musze się martwić o zabawienie dziecka jak marudzi bo jest mąż ale czasem cięzko mi jednocześnie jedną ręką ściągać pokarm, drugą coś do dziecka robić, włosy nie umyte itp. w dzien mi mało śpi ale wolę już kombinować jak zjeść czy umyć podłoge i spać w nocy niż odwrotnie ![]() tylko nie obwiniaj się, no co ty piszesz/myślisz sobie, nie jesteśmy specjalistkami od dzieci, dopiero się uczymy i jeśli myślisz że jesteś złą matka bo np. podnosisz nóżki za wysoko przy zmianie pieluchy to chyba należy ci się w du.pe. Cytat:
zuch dziewczynka
|
|
|
#3315 |
|
Rozeznanie
|
Gratuluję rozpakowanym mamusiom
![]() Nie bardzo mam Was jak nadrobić. Mam nadzieję, że nie pogniewacie się, jeśli pomimo braku udzielania się ostatnio zadam kilka pytań ![]() 1. Mój Maluch je ok. 15 minut góra. Nie płacze, że chce więcej. Czy to mu wystarczy? Wcześniej wisiał na cycu non stop a teraz tylko te parę minut i koniec... 2. Czy Waszym dzieciaczkom się odbija po jedzeniu? Ja mam wrażenie, że Wojtusiowi się NIGDY nie odbija, albo dosłownie tak cichutko, że tego nie słyszę... Niby mu się nie ulewa, chociaż dzisiaj akurat sporo mu się ulało, ale i tak mnie to niepokoi. 3. Rozwala mi cycki!!! Mam nadal małe piersi ale pokarmu w nich tyle, że mogłabym pół forum wykarmić Co mam robić? (reklama na forum zakazana, ale jak któraś chętna, to mogę odstąpić troszkę mleczka ![]() 4. Co robicie w ciągu dnia z dzieckiem, kiedy nie śpi? 5. Jakie owoce jecie? 6. Kikut pępowiny jest czarny z takim żółtawym nalotem. Czy to dobrze? 7. Mały drze się podczas kąpieli. Dzisiaj wypróbuję troszkę chłodniejszą wodę, bo wczoraj było 38 stopni, może to coś da. Zaraz Mąż siada do kompa, bo pracuje teraz w domu. Będę Was podczytywała na telefonie o ile Wojtuś pozwoli. |
|
|
|
#3316 | |
|
Zadomowienie
|
odp ponizej
Cytat:
|
|
|
#3317 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie wiem czy był źle zapięty, czy może już mały (ale do cholerci, jeszcze chyba nie, przecież nie założę jej pieluchy większej jak ona cała) ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dużo spadło Ci na głowę, jesteś bez TZta, ale będzie lepiej, zobaczysz Nauczysz się kochać małą Cytat:
![]() My dzisiaj byłyśmy u lekarza na pierwszej wizycie, a jutro jedziemy na badania i będą nas kłuć Na wysypkę na razie nic nie przepisał, kazał wyniki porobić i na razie myć mydełkiem Oilatum ![]() Na brzuszek dawać Espumisan (właśnie podałam i mała płacze mama ją nosi na rękach ) ... Szkoda mi jej ![]() Ech, spadam, zajrzę później na telefonie
|
|
|
#3318 |
|
Raczkowanie
|
Cześć, śledzę sobie od czasu do czasu co się dzieje na forum, ale nie piszę zbyt dużo, bo jeszcze nie jestem w temacie dzieci, ciągle czekam aż coś się zacznie dziać w kwestii porodu...
Mam tylko takie przemyślenia *Agatek* trzymaj się dzielnie - jak Haniula napisała jesteś najlepszą mamą dla swojej Kingusi i nic tego nie zmieni, a wszystkie czynności będą przychodziły coraz łatwiej i w końcu opanujesz je z pewnością do perfekcji, bo nauczysz się swojego dziecka - jak reaguje, jak się zachowuje itd. Z tego co piszesz to nic strasznego dziecku się nie dzieje, więc nie możesz się tym tak denerwować. U mnie na SR położna, która prowadziła zajęcia miała taką samą sytuację, którą przetestowała na sobie, jak opisujesz to dosłownie te same uczucia i podejście i niestety nie pogadała z nikim na ten temat, nie uspokoiła się i przerodziło się to w depresję poporodową... A Ty tu na forum masz takie wsparcie, tyle dziewczyn Cię wspiera, radzi, pomaga, będzie dobrze! A jeśli potrzebujesz pogadaj z kimś na żywo i opowiedz o swoich problemach i wątpliwościach od strony odczuć, to pomaga. Będzie dobrze, trzymam kciuki! Pearl a ja właśnie wczoraj miałam wizytę u mojego gin i powiedziała, że jeśli nie urodzę do terminu to mam się zgłosić do szpitala 40tydz +3, bo wtedy w szpitalu już zatrzymują i kontrolują na bieżąco albo wywołują poród. Powiedziała, że coś się zmieniło i teraz robią to tak szybko, bo po tym terminie robi sie znacznie bardziej niebezpiecznie dla dzieciątka. Ja myślę, że to pewnie też kwestia wyliczenia terminu i jakiegoś tam błędu, ale chyba lepiej nie ryzykować i już na te kilka dni położyć się do szpitala jeśli to ma dziecku pomóc? Ja mam czas do wtorku za tydzień, więc też robię co mogę żeby smyka wykurzyć do tego czasu Dziś walentyki, więc może mi tż pomoże!Trzymaj się! |
|
|
|
#3319 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3320 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobrze, że już jest ok![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() jedynie co, to ja np. jestem niska, to sięgała mi prawie do kolan ![]() a położną mam z polecenia, jak się okazało 2 osoby mi tą panią polecały, ale nie skojarzyłam, że to ta sama ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() jeśli chodzi o ubiór itp., to u nas kocyk na spód wózka, na to bobas, na to znów kocyk ze spodu wózka i zamknięcie wózka ![]() Cytat:
Na pewno jesteś super mamusią Trzymaj się mi się wydaje, że gdyby nie mój mąż, to nasze dziecko nie dostałoby tyle opieki i czułości ile powinno... ja jestem roztrzepana i na bank zapomniałabym o witaminkach po kilku dawkach ![]() Oby się ciąża zakończyła zdrowo i szczęśliwie Cytat:
![]() Tylko jak ma ktoś przyjść, to ubiermy pampra w jakieś portki + bluzę/fajniejsze śpiochy itp. _________________________ ______ Cześć ![]() Byłam dzisiaj 2,5 godzinki na mieście obkupiłam T.: nowa butelka (korzystaliśmy z tej od laktatora ), grzechotka na nadgarstek, łyżeczka silikowowa (do leków itp.), parę innych drobiazgów i kilka ciuszków w lumpku![]() Nie kupiłam niestety kombinezonu ten, co miał ubrany przy wyjściu ze szpitala jest już za mały a większy jest trochę luźny, ale z racji, że nie zamierzam wydawać 50 zł za nowy na miesiąc, to zostanie ten luźny![]() Jutro idę jeszcze do lumpka, to może akurat ![]() Teraz Timi śpi, wcześniej pojadł, a wcześniej tatuś był z nim na ogródku i tłumaczył gdzie są posadzone jakie roślinki ![]() Wczoraj miałam napisać więcej, ale nie miałam czasu, a dzisiaj nie pamiętam co miałam pisać Aaaa... co do kwiatków po porodzie... od Męża dostałam bukiet tulipanów i teraz w sobotę kolejne tulipany z tej okazji od kolegi
|
|
#3321 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A ja myślałam, że nie mam mleka albo jest mało kaloryczne
|
|
#3322 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny co do ulewania to moja pani pediatra powiedziała,że jeżeli dziecko ulewa 2 razy dziennie to jest ok ale jeżeli wiecej to cos nie halo,dlatego zapisała mi ten zagęszczacz bebilon i dodaje go do mleka i naprawdę od tego czasu Bartuś ani razu nie ulał
|
|
|
|
#3323 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2.mojemu nie za kazdym razem się odbija jak mu się nie odbije to odkładam go na boczek tak ze jak by mu się czasami ulało to żeby się nie zakrztusił 4.czytam mu bajki bardzo lubi słuchać jak mu się opowiada tak więc rozmawiam z nim mówię mu o różnych bzdurach czytam książki śpiewam bawie się maskotką przed jego buźką tak by wodził wzrokiem przybliżam do rączek by próbowal ją złapać,robimy gimnastykę robie mu nóżkami rowerek itp ![]() 7.mój mały też się darł bo woda była za gorąca robiłaqm mu 37stp lub 38stp tak jak mialam pokazane odpowiednia temp na terometrze jednak okazała sie dla niego za gorąca teraz robie mu 33, 34stp i jest odpowiednia mały już nie płacze wręcz sie uśmiecha podczas kąpieli teraz uwielbia się kąpać
|
|
#3324 |
|
Rozeznanie
|
Hej laski ja nadal w szpitalu ale jutro mam mieć cc
|
#3325 |
|
Rozeznanie
|
o to jutro już bedziesz miała swoje szczęscie przy sobie
![]() Dziewczyny czy sadzacie juz Maluszki na bujaczkach?? Edytowane przez NataliaM1103 Czas edycji: 2012-02-14 o 17:40 |
|
|
|
#3326 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3327 |
|
Zakorzenienie
|
Powodzenia
|
#3328 |
|
Zakorzenienie
|
DarkLady mi odpisała
![]() Od wczoraj Mateuszek jest z nimi. Miała cc. 2960g i 52 cm pear widze Cię pisz co tam Ci powiedzieli.Szwagierka była u mnie w pokoju. Hania chyba będzie miała siostre/brata ciotecznego
Edytowane przez czubasek20 Czas edycji: 2012-02-14 o 18:22 |
|
|
|
#3329 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3330 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
musimy wziac sie do roboty!!!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:07.

na chłopaki rozum wydaje się, że wystarczy 
ale gdyby nie to jechałabym dalej na wszystkim 
na wypryski przepisał maść Elidel i do tego kropelki Fenistil...
za pępuszek 
potem dostała mleko o 10.30, przy wycieraniu pyszczka płacz 
musi być 60 
nie ubieram jej jak jestem w domu... jak wyjdziemy w gości, to wtedy, bo ja nie umiem ubierać, boję się, że jej rączki połamię

pisz co tam Ci powiedzieli.