|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#151 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.
|
|
|
|
|
#152 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.
|
|
|
|
|
#153 |
|
Zakorzenienie
|
No to pewnie czosnek wypala juz calkowicie ![]() Rany co za teorie... Pomysl logicznie kto kupowalby cebule gdyby miala zabijac
Edytowane przez KarolinaK Czas edycji: 2012-02-14 o 13:25 |
|
|
|
|
#154 |
|
Przyczajenie
|
Mogę zginąć. Ale bez cebuli się nie obejdę.
|
|
#155 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.
|
|
|
#156 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cebula zawiera m.in. związki siarki, które działają bakteriostatycznie i pomagają zachować w zdrowej kondycji nasze włosy i paznokcie. Niestety mogą powodować też wzdęcia, podrażnienia skóry a nawet rozpad krwinek czerwonych. Do tego wszystkiego trzeba pamiętać, że cebula jest wysoce ciężkostrawna. I spokojnie chodziło mi oczywiście o częste lub nadmierne spożywanie jej, powinienem był to zaznaczyć, wybaczcie późno to pisałem i zmęczony już byłem. Zgadzam się, że w nadmiarze wszystko szkodzi i trzeba podchodzić z rozwagą, ale chyba nikt nie myśli, że taka smażona albo duszona na tłuszczu cebula jest zdrowa lekka i przyjemna... A potem ludzie się dziwią na starość skąd różne choroby mają. Wątroba nie da znać dziś, czy za parę miesięcy, na niektóre dolegliwości pracuje się całe życie. Dlatego więc ja unikam cebuli. Szczególnie surowej bo ta jest najniebezpieczniejsza i faktycznie może powodować podrażnienia żołądka. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2012-02-15 o 05:51 |
||
|
|
|
|
#157 |
|
Raczkowanie
|
Mój teść robi fantastyczną ogórkową, więc szwagier postanowił też się nauczyć. Zadzwonił do teścia po dokładny przepis. Mój teść to straszny jajcarz więc postanowił zrobić mu psikusa. Dał mu dokładne porady co do zupy i powiedział, ze sekretem jego ogórkowej jest miód, którego trzeba dodać na koniec gotowania ze 2-3 łyżki na średni garnek
. Szwagier dostosował się do "przepisu". Szwagierka nie mogła uwierzyć, że tak łatwo dał się nabrać. Anegdotka o tej ogórkowej już kilka lat bawi nas do łez |
|
|
|
|
#158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#159 |
|
Konto usunięte
|
Mój TŻ lubi eksperymentować, a jakoże mięsa w każdej postaci nigdy zabraknąć nie może to ostatnio wymyślił kanapkę
![]() Chleb posmarowany masłem, miodem, na to plaster wędliny, czosnek, cebulka i keczup ![]() ![]() O dziwo zjadł i mówił że bardzo mu smakowało A w górach chcieliśmy zrobić sobie grzane piwo, niestety kuchnia była zajęta, więc wlał piwo do czajnika elektrycznego, dosypał goździków i przyprawy do grzańca. Wyszło na to, że piwa zostało na kilka łyków bo wszystko wypłynęło
|
|
|
|
|
#160 |
|
Zakorzenienie
|
Mój brat jak był małym dzieckiem postanowił sobie przyrządzić sam kanapki. Wyciagnął bułeczkę, posmarował masłem, na to polozyl szynkę.. i nagle postanowił być twórczy. Całość posmarował nie ketchupem, nie majonezem a...... czekoladowym monte.
Oczywiście zjadł ze smakiem, ale kiedy mu o tym opowiedzialam kilka lat pozniej to nie wierzył. Po tym jak pół rodziny się z tego smieje to teraz zawzięcie twierdzi ze on to pamięta i było pyszne
|
|
#161 |
|
Rozeznanie
|
Ja dziś zjadłam pączka z nadzieniem różanym i popiłam maślanką
nie zbyt dobre połączenie ale nawet nawet
|
|
#162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hah
|
|
|
#163 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#164 |
|
Rozeznanie
|
koleżanka odgrzewa sobie pierogi na kaloryferze jak jest w pracy
kawą z mlekiem zapijam wszelkie kanapki na śniadanie pierwsze i drugie, podobnie jajecznicę (ale na myśl o wersji z mlekiem lub śmietaną aż mi sie cofnęło)
"Ja mieszkać w Polska i robić kariera my mieć samochód i bullterriera" Edytowane przez Panna Mia Czas edycji: 2012-02-18 o 12:05 |
|
|
|
|
#165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
...Jajecznica z odrobiną mleka dodaną podczas roztrzepywania jajek jest jak najbardziej poprawna. Przecież do omletu też się go dodaje |
|
|
|
|
|
#166 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jak mąż zobaczył co robię, to się w głowę pukał, dopóki nie spróbował - teraz często sam tak zajada ![]() Cytat:
![]() Kanapki z dżemem również popijamy mlekiem, a mąż to nawet jajecznicę ze szczypiorkiem mlekiem musi popić - z herbatą mu nie smakuje ![]() Cytat:
ale mnie to już nie dziwi - w zeszłym miesiącu mąż wrócił z pracy i opowiadał o koledze, który kupił sobie w biedronce bagietkę z czosnkiem, ale nie miał gdzie odgrzać, więc na kaloryfer położył
|
|
|
#167 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:36 ---------- Popieram, ciastka, drożdżówki, pączki z mlekiem super. Jajecznica też. |
|
|
|
|
|
#168 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
tylko przy gotowaniu daję troszkę więcej soli niż normalnie gotuję do rosołu czy pomidorowej ![]() Natomiast mój szanowny ojczulek zamiast posłodzić kluski lane na mleku to je posolił, prosto do gara, a mi się wtedy tak bardzo chciało takiego jedzonka
|
|
|
|
#169 |
|
Zakorzenienie
|
Popijanie mlekiem nie wydaje mi się bardzo dziwne. Szczególnie ciastek i słodkich wypieków i bułek z dżemem czy miodem też
![]() NIc nie smakuje lepiej jak ciepła drożdzówka z mleczkiem Ja zawsze do jajecznicy dodaję mleko, czasem śmietanę albo jogurt naturalny inaczej wydaje mi się za sucha ![]() A sery plesniowe mogłabym też jeść na krążki prosto z opakowania, na jeden raz ![]() Kiedyś w przypływie fazy na tłuste i białkowe jedzenie zjadałm na raz całą dużą puszkę konserwy turystycznej, bez chleba, bez niczego pamiętam, ze smakowala jak najlepsze delicje, ale wtedy naprawdę miałam parcie na tłuszcz, bo strasznie ograniczałam węglowodany
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~ Edytowane przez karateczka000 Czas edycji: 2012-02-19 o 16:28 |
|
|
|
|
#170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jak mieszanie herbaty łyżeczką od jajecznicy albo jajka na miękko.
|
|
|
#171 |
|
Zakorzenienie
|
Ja na przykład bardzo lubię sam chleb z musztardą albo keczupem
a taki z grilla z musztardą już w ogóle ![]() I ktoś tu pisał o serku wiejskim z keczupem - też się zajadałam bardzo dłuuugo długi czas też wyjadałamkeczup sam z butelki, uwielbiałam ![]() Jako dzieciaki jedliśmy też słone paluszki z lodami albo chrupki kukurydziane maczane w oranżadzie, ale to chyba wiele dzieciaków
|
|
#172 |
|
Zakorzenienie
|
to akurat nic dziwnego, klasyczna studencko-akademicka potrawa
|
|
#173 |
|
Raczkowanie
|
Z moich dziwności, które jem lub robię:
-Zapijam zupy, zawsze jak jem zupę muszę miec pod ręką wodę, herbatę lub sok, żeby zapić ![]() -Frytki lub parówki z majonezem, albo sosem, musztarda, keczup, majonez, sos czosnkowy -Nutella ze słonymi paluszkami -herbata z mlekiem -do sosów często majonez mieszam z mlekiem -lubie połączenie kurczaka z ananasem, brzoskwiniami, pomidorami i cebulką -chleb z masłem i cukrem, lub masłem i solą -pasztet z majonezem i chipsami ![]() TŻta pomysły: Jajka faszerowane: żółtko miesza z majonezem i curry (fuu) -ogólnie On do wszystkiego dodaje curry, do zup, sosów, każdego mięsa -uwielbia kotlety mielone czy schabowe polane maggi -kanapka z pasztetem, kiełbasą, szynką, serem i sosem (czosnkowym, majonezowym, musztardowym) Mój eks np wszystko jadł z sosami, np jajecznicę z musztardą, sosem czosnkowym, ketchupem, majonezem, tak samo kanapki. Potrafił wszystko zapić mlekiem. Nawet na kaca pił mleko... Koleżanka jak robiła sernik na zimno z mojego przepisu wlała całe opakowanie wielkiej paczki żelatyny do masy waniliowej, nawet się nie dało łyżki dobrze wbic ![]() Oczywiście standardowo: jajka, parówki, zupki chińskie w czajniku, makaron w czajniku, mleko <-znajomi studenci mają pomysły ![]() Swego czasu jak mieszkałam w TŻtem w hotelu i nie chciało nam się skoczyć do kuchni to wszystko (kotlety, krokiety gotowe, nawet rybę) odgrzewaliśmy w takim opiekaczu do tostów Swoją droga wszystko było chrupiące i pyszne ![]() No i pomysł TŻta z pracy (u niego w pracy chłopaki w mikrofalówce mają fazę na suszenie skarpet...). Jak bierzę sobie kiełbasę do pracy to zachodzi do chłopaków na produkcję i wklada jedzenie zawinięte w folię aluminiową do jakiegośtam pieca, który służy do obróbki metalu w mega wysokich temperaturach
|
|
|
|
|
#174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli najnormalniejsza bawarka Jak brak śmietany, czy jogurtu- czemu nie Pycha! Z morelami też można... TŻ-a za to widzę masz zaradnego ![]() |
|
|
|
|
|
#175 |
|
Zakorzenienie
|
Genialny watek
![]() Mieszkalismy kiedys z TZtem, na szczescie tylko przez miesiac, z dwiema dziewczynami, ktore pomimo, ze byly przesympatyczne i do tej pory sie przyjaznimy, mialy bardzo olewczy stosunek do jedzenia. Niedobrze sie robilo, jak tylko zaczynaly cos przygotowywac. Wiecie co sie robi, jak zostawi sie majonez w cieplym miejscu, robia sie takie kluchy plywajace w oleju. Mozna zebrac ta brzydka warstwe i wyrzucic, mozna tez to zjesc. Obie sa portugalkami i chcialy przygotowac typowe portugalskie danie z ryby. Niestety zostawily ja surowa w garnku z mlekiem na 4 dni , nie wyobrazacie sobie tego smrodu, kiedy wrocilismy do domu po weekendzie u rodzicow. Moge jeszcze wymieniac, ale wlasnie zjedlismy pyszny obiad, wiec sami rozumiecie…
|
|
#176 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
mój mąż to rzodkiewki wcina posypane vegetą
|
|
|
#177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#178 |
|
Rozeznanie
|
A ja w określone dni w miesiącu nie mogę żyć bez spahgetti bolognese z..... grzybkami w occie
a najlepiej całym słoiczkiem razem z tym ochydnym śluzem
|
|
|
|
|
#179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wczoraj na obiadek zrobiłam i jedliśmy z dżemem porzeczkowym akurat ![]() A co do magi, to przyznam, że tutaj pierwszy raz zobaczyłam nazwę "maga" |
|
|
|
|
|
#180 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() poprostu Mistrzowie kuchni :P U mnie (podlaskie) mowi sie maggi Sama jadam frytki lub parowki z ketchupem i majonezem , kanapke z serem zotym i dzemem , kanapke z pasztetem i majonezem -dla mnie to nic dziwnego Placki ziemniaczane jadam z cukrem lub cukrem i smietana a nawet z sama szczypta soli. Kolezanka za to jada twarog z ketchupem i majonezem blee
Edytowane przez pat0 Czas edycji: 2012-02-20 o 23:40 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:58.

. Pierwsze slysze.

.

...
pamiętam, ze smakowala jak najlepsze delicje, ale wtedy naprawdę miałam parcie na tłuszcz, bo strasznie ograniczałam węglowodany
, nie wyobrazacie sobie tego smrodu, kiedy wrocilismy do domu po weekendzie u rodzicow. Moge jeszcze wymieniac, ale wlasnie zjedlismy pyszny obiad, wiec sami rozumiecie…