Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1890 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-15, 13:36   #56671
Martek_
Zadomowienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XII część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez szsz Pokaż wiadomość
Ale zmiana! po dwóch tygodniach, niesamowite
Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Martek, błyskawiczny progres
Cytat:
Napisane przez pussynka Pokaż wiadomość
Fantastyczny efekt po tak krótki czasie az zazdroszczę
Cytat:
Napisane przez SugarbabyLove Pokaż wiadomość
jest zmiana jest piękne fale
Cytat:
Napisane przez kamki Pokaż wiadomość
Martek_ - niesamowita zmiana
co jak co, ale komplementy od zakręconych znających się na rzeczy najbardziej cieszą

Cytat:
Napisane przez iwoona Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, jestem nowa więc się grzecznie witam

jakie długie! zastanawiam się tylko, co je tak spuszyło..ale pewnie i z puchem sobie poradzisz
Stary 2012-02-15, 13:38   #56672
kamki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rabarba Pokaż wiadomość
No nie mogłam się powstrzymać i w drodze do domu wstąpiłam do mojego ulubionego sklepiku zielarskiego
Jantar mi się kończy, a i tak muszę zrobić przerwę, bo już 3 tyg stosowania będą, więc chciałam coś innego do wcierania znaleźć, a wydawało mi się, że kiedyś widziałam tam niedrogie, ziołowe psikadło, więc wstąpiłam
i wahałam się pomiędzy dwoma:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...acniajacy.html
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...rbowanych.html
i w końcu wzięłam ten pierwszy, zobaczymy jak się sprawdzi, butla dużo większa od Jantara, bo aż 250 ml
Szkoda , że nie ma składu. Ciekawa jestem jej. Pod komentarzem jednej z nich dziewczyna pisze, że nie ma alkoholu w składzie. Ciekawa jestem co w niej jest. Może u mnie w zielarskim też jest. Oby

- Czas wszystko zmienia.
- Tak mówią, ale to nieprawda. Konieczne są czyny. Gdy nic się nie robi wszystko zostaje jak było kiedyś.

Zapuszczam włosy
25 cm(sierpień),

I cel: 35 cm

niekosmetyczny blog dla kobiet

Kapryśne loki - blog
kamki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 13:40   #56673
Maliniarka
Zakorzenienie

przeczytałam kilka stron, kilka innych tylko przeleciałam
i pomyśleć, że w zamierzchłych czasach byłam tutaj top-spamerką
nostalgia mnie wzięła

widzę wiele nowych lokasek z czego bardzo się cieszę
powodzenia kochane!

Myszko cudowna rodzinka gratuluję Kochana Maluszka

Ornament nienawidzę Cię za ten skręt

szsz widzę podobieństwo do Agrafki naszej

Mgiełko reanimacja

a u mnie, no cóż...
-w końcu nie wytrzymałam i pofarbowałam włoski (tak tak, L'Oreal Soublime Mousse Pure Light Brown, wyszło ciemno, ale teraz jest kolor w porządku, dość zbliżony do natury, więc spróbuję wytrzymać żeby nie farbować)
-troszkę walczę z suszem ostatnio, bo:
-zaniedbałam olejowanie
-częściej myję szamponem (rosmanowski perfumfrei, timotei ten smieszny taki) lub Pottersem balsamem
-dostałam od Sylwestrowego suszarkę z dyfuzorem (Eloe, Mgiełko, wiecie którą ) i na razie uczę się jej używać
-a poza tym zmian w pielęgnacji raczej brak: szampon i lub/odżywka do mycia kubeczkowo, odżywka d/s na jakieś 10min (najczęściej Alterra morelowa lub dolce mleczna), czesanie, płukanie, płukanka lniana+joaśka lniana b/s, żel Bielenda z ceramidami (czasem z kropelką oleju)
-wewnętrznie Vitapil

postanowienia:
-częściej olejować
-powinnam chyba podciąć końcówki, ale sama nie umiem, a nie chcę iść do fryzjera

nie mam zdjęcia kręciołków, bo ostatnio nie robię dokumentacji ale mam jak wyprostowałam (pierwszy raz od początku zmiany na cg)
wiem, że to bluźnierstwo, ale Wam pokażę bo widać, że troszkę urosły
początek października-początek lutego---czyli 4 m-ce
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg październik-luty.jpg (44,7 KB, 50 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg październik=luty2.jpg (47,4 KB, 55 załadowań)
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Edytowane przez Maliniarka
Czas edycji: 2012-02-15 o 13:43
Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 13:44   #56674
Martek_
Zadomowienie

ja już chcę jantara! i żel isany! i krem z biedry, i Joaśkę Naturie, i Bingo! i herbatkę z pokrzywy też chcę! jak tylko będę w posiadaniu jakieś gotówki to od razu inwestuje we włosy. żel w pierwszej kolejności, bo z lnianym się uwielbiamy, ale krótko trzyma
Stary 2012-02-15, 13:48   #56675
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
kręciołki piękne włoski macie
a ja dziś zakupiłam maskę BALEA SEIDEGLANZ bez silikonów:
AQUA · CETEARYL ALCOHOL · BEHENTRIMONIUM CHLORIDE · ISOPROPYL PALMITATE · DICAPRYLYL ETHER · PARFUM · PANTHENOL · SODIUM BENZOATE · ISOPROPYL ALCOHOL · HYDROXYPROPYL GUAR HYDROXYPROPYLTRIMONIUM CHLORIDE · POTASSIUM SORBATE · NIACINAMIDE · CITRIC ACID · ALCOHOL · GLYCERIN · PRUNUS PERSICA FRUIT EXTRACT · HYDROLYZED SILK · LACTIC ACID · PHENOXYETHANOL.

bede dziś testować ją. ale zapowiada się OK i ten zapach... mmmm
za 1,59 się opłaci
Fajnie ze udaje Ci sie wynajdywac u siebie bezsilikonowe produkty Zwroc jednak uwage na pare rzeczy:
-HYDROXYPROPYL GUAR HYDROXYPROPYLTRIMONIUM CHLORIDE - skladnik o ktorym Ci juz pare razy pisalam, niezgodny z CG bo nabudowuje sie na wlosie i wymaga zmywania mocnym szamponem z SLS/SLES
-ALCOHOL - wysuszajacy ale nie wiem czy w tym towarzystwie, tu juz musialyby sie Analizatorki wypowiedziec
-pantenol, niacynamid, ekstrakt, jedwab, gliceryna - wszystko daleeeko po zapachu wiec mozna mniemac ze niestety w sladowych ilosciach

Szalu nie ma ale nie zrazaj sie i szukaj dalej Jest coraz lepiej.

Basiu, tak sobie dzis pod prysznicem rozmyslalam czemu wlasciwie ten timotei taki jest... Duzo wody i humektantow a malo emolientow? Planuje go jeszcze wyprobowac jako bs, skoro tak znika na wlosach to moze nie obciazy Robilas tak moze?

Rabarba, chyba nie kladlabym rycyny na tak dlugo... Ja ja zwykle dodaje do maseczki z zoltkiem, miodem itd. i trzymam krotko (ostatnio godzine ale juz wiem ze mozna max pół godziny ). Planuje tez zaolejowac nia skalp, ale to tez na pol godzinki przed myciem - zobacze czy nie wylinieje Po polozeniu na dluzej niestety wlosy uciekaja

Wiecie co, tak narzekam na ten moj kolor wlosow a wczoraj w lazience w klubie nie moglam sie na niego napatrzec, mila odmiana-brak rudosci w sztucznym swietle Wygladal naprawde spoko. Pytanie czy to zasluga tamtejszego oswietlenia czy caipirinhi Tak czy siak farba niedlugo
Walentynki spedzalam ze znajomymi - TŻ niestety w dni robocze przebywa 150km ode mnie

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 13:50   #56676
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
nie mam zdjęcia kręciołków, bo ostatnio nie robię dokumentacji ale mam jak wyprostowałam (pierwszy raz od początku zmiany na cg)
Ale kłamczucha paskudna będzie głupoty gadać, że ma mało włosów...jak śmiesz w ogóle! Idę do kąta płakać i chyba zacznę Was czytać bez logowania się żeby nie oglądać takich zdjęć wstaw lepiej w wersji kręconej jak już zrobisz

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 13:54   #56677
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
ja już chcę jantara! i żel isany! i krem z biedry, i Joaśkę Naturie, i Bingo! i herbatkę z pokrzywy też chcę! jak tylko będę w posiadaniu jakieś gotówki to od razu inwestuje we włosy. żel w pierwszej kolejności, bo z lnianym się uwielbiamy, ale krótko trzyma
TRYB: szaleństwo włosowe - AKTYWOWANY!

---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ----------

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Ale kłamczucha paskudna będzie głupoty gadać, że ma mało włosów...jak śmiesz w ogóle! Idę do kąta płakać i chyba zacznę Was czytać bez logowania się żeby nie oglądać takich zdjęć wstaw lepiej w wersji kręconej jak już zrobisz
oj może nie mam tak malo, ale mam cienkie więc prześwity i te sprawy widoczne

kto jak kto, ale Ty nie masz prawa płakusiać w kącie ze swoimi pięknymi lokami (ach, <marzy>)

na pewno pokażę, tylko nie wiem jak to będzie wyglądać, bo dopiero się uczę suszarki , grunt, że Sylwestrowy zadowolony i wygłaskuje

Ajriszku skróciłaś mocno włoski, czy mi się wydaje?
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Edytowane przez Maliniarka
Czas edycji: 2012-02-15 o 13:55
Stary 2012-02-15, 13:57   #56678
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tiniaczek Pokaż wiadomość
Agrafko cudne Jak zawsze z resztą
U mnie dziś zagościł romantyczny warkoczyk, bo jak na złość była miotełka Na szczęście TŻ jest nieobiektywny
Dziękuję. Warkoczyki też są fajna, Ja dziś z kolei romantyczne upięcie, bo jak wczoraj zobaczyłam prognozę, stwierdziłam,że mycie mija się z celem. Przeczekam i dziś będę myc. Juz nałożyłabym olej, ale wychodzę ok. 18.00 i nic z tego. Chociaż w sumie idę na zebranie w kościele, mogę siedzieć w czapce
Cytat:
No niby niedawno (od poczatku stycznia, chyba 6.01) ale efekty (poza dotykowymi) jakos nie chcą się pokazać

Jutro testuję z chrzesniaczką, będzie się działo ma takie sliczne, gęste włoski I na bank ma tendencję to loczków, tylko spięte nosi, czesze, więc i prostuje. Ale sa puchate, nie sa gładkie - i przy buźce robią się falo-loczki. dzisiaj była u mnie i jak grała przy kompie tylko jej zwilżyłam taki kosmyk przy twarzy glutem jak robiłam swoje, uh\gniotłam i taki się loczek zrobił, że hej! A Młoda się napaliła i jutro przyjeżdża do ciotki myć włosy, hehe Przynajmniej mam nadzieję, poprawię sobie humor.
Co proponujecie jej zastosować? Ma włosy gdzies do łopatek, gęste, z tentencją do loczków na bank! (to raczej rodzinne, teraz ma 13 lat, więc możliwe, że powtórzy moją opcję z lokami od okresu dojrzewania - z tym, że nie miała mocnych loczków jako bobas).
Przepraszam, że idę na skróty, ale nie mam czasu teraz przecztac całego wątku o młodych loczkach...
Nie chciałabym przedobrzyć ale tez zastanawiam się czy trzeba jej zapodać sls-a czy BD wystarczy? (raczej się nie dowiem czego teraz uzywa - szampon na bank Johnsona, czasem jakaś odzywka ale masek nie). Nałozyć jej na dłużej coś ds i jeszcze bs? Bo glutkiem na bank ja potraktuję po dzisiejszej akcji z kosmykiem Może plunking? Doradzicie? jak u niej wyjdzie, to sobie humor poprawię
Rożnica w dotyku to już coś. Pojawią sie i efekty wizualne. Nie wszystkie mam postęp juz po miesiacu (ja akurat tak miałam, ale większość czeka dłuzej). Niestety nie doaradze w sprawie nastolatki. Ale jeśli dziewczę chętne, mozesz zrobić cały rytuał z d/s i b/s. Tylko sprawdź,czy nie ma włosków delikatnych, bo możesz obciążyć i nei będzie zadowolona. Plunkingu zbyt długiego bym nie robiła, bo nie wiemy, jak włosy zareagują, mogą wyjść pogniecione. Ale ugniatanie z lnianym na 100%.
Cytat:
Ja ziółka mieszam z wodą (robi się papka jak przy hennie) i potem mieszam z odżywką. Albo i nie (czyli daję na włosy same ziólka z wodą).
To ma taką przewagę nad dodawaniem oleju, że można tylko spłukać wodą (a zresztą niektóre mają właściwości myjące, jak shikkai, więc mycie myjadem można w ogóle pominąć), co pozwala wierzyć w efektywniejsze działanie

Wygląda na to, że pierwszy raz wyszedł mi żel lniany - przedtem niepotrzebnie dążyłam do tego, żeby był jak najbardziej gęsty - dlatego trudno było go nałożyć, no i był brązowo-mętny. Rzadszy jest łatwiejszy i przyjemniejszy w obsłudze.
Mam po nim całkiem ładne włosy , ale prostawe.
Sukces - nie ma tych lepkich strączków, na które się skarżyłam wcześniej (po różnych żelach, po samej Joaśce b/s ). Tylko że nie nałożyłam żadnej b/s, jedynie trochę kokosa na końcówki - bardzo trudno się było pohamować, człowiek już ma zakodowane, że trzeba.

Jakoś mi trudno uwierzyć, że mam przenawilżone/przekarmione włosy, nie mogę ich rozgryźć.
Nastepnym razem pomieszam zatem z wodą i dodam do odżywki albo pomieszam z oeljem, zobaczę, pokombinuję tak i tak. Same z wodą boje się kłaść w obawie przed wysuszeniem.
Cytat:
są i zdjęcia. musiałam się trochę pobawić w zmniejszanie. prawie 2 tygodnie OMO i korzystania z Waszych rad. długa droga jeszcze, ale póki co jestem zadowolona. gdyby nie zdjęcia, nie zauważyłabym różnicy.
Rewelacyjny postep! I jak szybko!
Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Martek, błyskawiczny progres

Ostatnio moje włosy mają ze mną jak w raju - ciągle wielogodzinne olejowania na odżywkę. Skończy im się niedługo
A ja mam ferie niby, ale nie mam czasu olejować, wciaż gdzieś biegam z dzieciakami albo nas ktoś nawiedza. Dziś nawet w pracy byłam.
Cytat:
(szkoda, że nie można dodać zdjęć do już zamieszczonego posta - a może można, tylko nie umiem?)

Włosy - po lnianym, bez b/s, po całym dniu - wyglądają tak:
(rzeczywistość jest pośrednia między pierwszym a drugim zdjeciem; lepszych o północy nie zrobię)
Czy to możliwe, żeby kokos na suche włosy wysuszał, a na mokre - obciązał? Brzmi dziwacznie, ale na LU przeczytałam, że może być różnica w działaniu, a końcówki mi wyglądają (pierwszy raz w życiu!) na lekko tłustawe.
Fajniutkie! Ładny kolorek.
Cytat:
Napisane przez Shandusia Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czasem zamiast odżywki b/s niedokładnie spłukuję Garniera AiK lub nakładam go jako b/s. Efekty super. A czy któaś z Was próbowała może czegoś podobnego z Bingo shea i algami?
Jeszcze nie, ale pewnie kiedyś spróbuję.
Cytat:

Ag Rafka - gdybym wiedziała, że tak tani krem z biedronki robi taką różnicę to bym obskoczyła wszystkie 3 Biedronki w okolicy Szkoda, bo byłam tylko w jednej i jego już nie było. Ale tak po prawdzie, z taką objętością jest Ci lepiej. No i ta długość
Dlatego ten puch aż tak bardzo mnie nie drażni.
Cytat:
Napisane przez invissible Pokaż wiadomość
Dziewczyny, oto moje pierwsze mycie CG, oceńcie jak efektyi czy jest szansa, że coś z tego będzie...

O - Isana z olejem z Babassu
M - Hipp
O - Kallos Crema al Latte
b/s kapka Isany (bo nie udało mi się kupić Joanny w mojej małej mieścinie)
ugniatanie

Zdjęcia:
1.przód
2. lewa strona - prawie w ogóle się nie kręci - da się coś na to poradzić?
3. tył - podobnie
4. prawa strona - kręci się super
Potencjał jest.
Popracujesz na nimi i będą cos jak pati lub eiri. (wcierki eiri na gęstość polecam) A od siebie tradycyjnie polecam żelik lniany i keratynę do masek(pomogą na skręt, wzmocnienie i połysk).
Cytat:
Cześć dziewczyny, jestem nowa więc się grzecznie witam

Już Was chwilę podczytuję i nabieram zapału do regeneracji moich kłaczków. Jakoś nie mogę ogarnąć jeszcze tego wszystkiego, mam nadzieję że pomożecie
Pokaże Wam moje włosy tylko się nie przestraszcie
Pierwsze dwa zdjęcia bezpośrednio po umyciu żelem do ciała baydream, na to Gloria ok 2 godz, splukałam, podsuszyłam, ugniatając rękami odrobinkę zwilżonymi Lorys Extreme Defrizz bez spłukiwania http://www.astra.bg/lorys_600094.htm dodam że ugniatam tylko końcówki tym specyfikiem i na koniec dałam troszkę jedwabiu CHI

Efekt mi się podobał, bo wszystko sie równomiernie pokręciło, ale ten pusz jest okropny:/

drugie dwie fotki na drugi dzień po myciu, pusz mniejszy i skręt również, niestety jakośc zdjęć nie powala

powiem Wam że takie drobniutkie loczki, czy też flaszki nie są moim marzeniem, bardziej podobają mi się fale zaczynajace się gdzieś na środku głowy nie zmienia to faktu, że kręciołki mam i muszę je doprowadzić do ładu i składu

Jak masz ścięte włosy? bo ja wlasnie muszę jakoś ciachnąć ale już nie mam pomysłu na nie, korci mnie żeby na prosto, żadnych warstw nie robić, ale czy one sie beda wtedy ładnie skręcały
Faktycznie pusz spory. Myslę, ze sie wygłądzą pod wpływem pielęgnacji.
Gloria masz na myśli maska czy emulsja?
Emulsja lepsza do mycia, a maskę trzeba by wzbogacić półproduktami, bo dość prosta jest. Można na jej bazie zrobić maskę przed myciem-np. z żółtkiem, rycyną(lub innym olejem), miodem i co tam jeszcze masz. I czeszemy najlepiej z odżywka d/s na włosach. Potem tylko ugniatanie, ewentualnie poprawienie palcami. Na początku bedzie pewnie cieżko wytrzymać. Mogą się mocno plątać, bo są spuszone. Pokazywałam wielokrotnie jaką miotłę miałam w pierwszym tygodniu CG-tutaj.
Palcami nie dawałam rady przeciagnać od spodu. Teraz spokonie przy olejowaniu np. rozczesuję je palcami bez problemu.
Maski dają szybki efekt, ale oleje też niezbędne. Ja stosuje na przemian-raz w tyg. maska, raz olej, raz mycie odżywką i wtedy tylko d/s i b/s.
I beż zelu lnianego nie wyobrażam sobie...

A co do ciecia, trudno mi powiedzieć jak, bo ostatnie dwa cięcia machnęłam sama. Najpierw we wrześniu z 10cm -nadałam im kształt U. I niedawno pocieniowałam wierzchnią warstwę. Nie mam jednak takich typowych warstw jak od fryzjera. Bardziej na oślep , żeby się trochę uniosły te z wierzchu w celu dodania objętości i nadania innego kształtu.
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 14:01   #56679
Rabarba
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość

Rabarba, chyba nie kladlabym rycyny na tak dlugo... Ja ja zwykle dodaje do maseczki z zoltkiem, miodem itd. i trzymam krotko (ostatnio godzine ale juz wiem ze mozna max pół godziny ). Planuje tez zaolejowac nia skalp, ale to tez na pol godzinki przed myciem - zobacze czy nie wylinieje Po polozeniu na dluzej niestety wlosy uciekaja
o nie, to jak nakładam na rzęsy na noc, to mi uciekną?! nawet nie strasz
Ja też mam trochę rudości, ale to w bardzo mocnym świetle z tym, że mi już trochę minęło od farbowania, a robiłam Casting ciemny brąz, bo on jest jak mój naturalny kolor włosów
głupia jestem pare miesięcy temu zamarzyło mi się fioletów i zrobiłam jakimś Syossem, taka mi kupa wyszła na głowie, jakiś dziwny, przyrudziały kolor i musiałam nałożyć na to mojego Castinga, bo nie mogłam na siebie patrzeć :P i dlatego te rudości mi przebijają teraz, przez tego Syossa ;(
Stary 2012-02-15, 14:09   #56680
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
a jak używałaś, opowiedz mi tu proszę dokładnie bo ja właśnie mam taką butlę i nie zawaham się jej użyć
Mieszałam z innymi olejami i kładłam na skalp i włosy. Ulubiona mieszanka to rycyna plus kokos rafinowany KTC. Trzymam zazwyczaj godzinę, góra dwie, bo więcej mi się nie chce.
Cytat:
a próbowałaś szamponów z Farmony Herbal Care?
Nie, skład sugeruje, że stężenie sles jest na dłuższą metę powyżej tolerancji mojego skalpu. Chociaż różnie to bywa, skład nie do końca mówi o stężeniach. Jednak gdybym miała ryzykować zakup szamponu ze sles na 1 miejscu po wodzie, to wzięłabym np. Seboradin, bo kiedyś mi, o dziwo, służył.
Stary 2012-02-15, 14:10   #56681
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
TRYB: szaleństwo włosowe - AKTYWOWANY!
coś w tym jest! oby minęło za jakiś czas, bo inaczej się chyba pozadłużam i nie spłacę do końca życia

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość
Rewelacyjny postep! I jak szybko!

tak mi się milutko robi od Waszych komplementów dziewczyny
gdybym mogła się rumienić, to pewnie dawno wyglądałabym jak cegła

uciekam zmieszać rzepakowy (testujemy jednonasycone ) z Isaną z Babassu, może trochę starego, samotnego Scandica i troszkę Garniera? zobaczymy co się nawinie pod rękę, czy pod włos raczej
Stary 2012-02-15, 14:25   #56682
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
eloe masz na mysli deske taką do jeżdżenia po śniegu? wow ekstremalnie
taka do jeżdżenia po śniegu

Cytat:
Napisane przez martysek Pokaż wiadomość
Eloe, dziękuję
Wczoraj przed myciem nałożyłam jojobę z aloesem, miodem i cytryną, umyłam i odżywiłam jak zawsze, a miałam/mam na głowie wysuszoną szopę. Możliwe, że to jojoba mi nie służy?
Jeśli to jest mieszanka, to nie da się stwierdzić, ze to jojoba nie służy. Raczej coś z tej mieszanki, ale by sprawdzić czy to na pewno nie jojoba, musiałabyś nałożyć czysta jojobę.
A próbowałaś inny olej?

Cytat:
Napisane przez Nekotka_ Pokaż wiadomość
Chyba właśnie dokonałam odkrycia roku (szkoda, że tak późno :P), w sprawie pielęgnacji włosków. Najlepiej działające na nie maski, to Bingo mleczna z elastyną i Wax z proteinami mlecznymi. Jakie maski mleczne polecacie? Kallos, Mila, czy może Scandic?
Wax z proteinami mlecznymi (masz na myśli Biowaxa?) ma w składzie silikon, więc być może to jego zasługa, a nie wielkocząsteczkowych w tym przypadku protein.
Z wymienionych przez Ciebie stosowałam Kallos i Biowax, ale żadna z nich jak dla mnie nie jest superhitem.

Cytat:
Napisane przez FelekBezSzelek Pokaż wiadomość
No właśnie nie To było po całonocnym olejowaniu oliwą z oliwek. Jak trzymałam ją na włosach 2-3 godziny było ok, ale widocznie dłużej nie jest za dobra.
Ups Najwidoczniej tak. Na tym zdjęciu włosy miałaś spuszone i suche, skręt raczej zanikający (szczególnie w porównaniu z tym, co widziałam na wcześniejszych zdjęciach). Coś jak ja po za długo pozostawionym kokosie.

Cytat:
a co to IPA? ja początkująca, wcierek żadnych nie używałam, tylko Jantar, ale on jest bezalkoholowy
Isopropyl Alcohol. W jednym z ostatnich wpisów w FAQ jest wytłumaczone, czemu czasem trzeba go unikać. Zerknij
Jeśli nie stosowałaś nic do tej pory na alkoholu na skórę, to może oznaczać, że masz ją wrażliwą na alko albo że trzeba dbać o jej zabezpieczenie przed wysuszaniem.

Cytat:
Napisane przez ewcia1807 Pokaż wiadomość
i....WŁOSY MAM IDEALNE :jup: Idealnie od samej góry zdefiniowane, nieobciążone!
WOW Ewcia nie narzeka!!!

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
I to jest właśnie najzabawniejsze - od kilku ładnych tygodni (chyba od grudnia) oczyszczam włosy regularnie, moim stałym szamponem jest Fitomed
Aaa Fitomed choć ma siarczan i betainę nie musi doczyścić wszystkiego. One są w składzie jakoś na 5 i 6 miejscu, może być ich naprawdę niewiele (szczególnie betainy kok, na co wskazuje moja skóra po każdorazowym użyciu )
Cytat:
Dodatkowo 2 razy (przed farbowaniami) użyłam okrutnego oczyszczacza Bingo (głównym detergentem jest sodium 12-15 pareth sulphate)
Nie ma składu, ale wierzę Ci na słowo
Cytat:
No i guzik, włosy permanentnie odmawiają odżywczych masek. Pozostaje mi ładować do olejów przed myciem co się da, bo po myciu wchodzi w grę absolutne minimum
No proszę! Czyli jednak zmiana... chociaż... czasem to może być też zmiana sezonowa. Moje pieszczochy-rozpieszczochy zachowują się podobnie latem.
Obserwujmy, co będzie się działo wiosną.
Cytat:
Tylko teraz mam już inne kosmetyki... btw używałam wtedy Biovaxa do suchych i Garniera Karite (garniera wzbogacałam nawet parafiną, bo wydawał się zbyt lekki )
Może warto wrócić do nich i sprawdzić zachowanie włosów?

Cytat:
Napisane przez Misha_ Pokaż wiadomość
Isana Oil nie jest zgodna z ortodoksyjnym CG, ale ja takiego nie stosuję i większość dziewczyn chyba też nie. Włosów ona nie obciąża, bo stosuję ją na zmianę z Schauma jako b/s. Moje włosy ją lubią i skład ma całkiem niezły, jak na taką ilość i cenę.
Osobiście wolę Bingo - porównywalna ilość i cena. Jednak co włosy, to inna przyjemność

Cytat:
Ja wczoraj właśnie wywinęłam numer. Po płukance lnianej zapomniałam o b/s i kremiku z biedry. No i pusz rekordowy! Zobaczcie same.
Za to objętość - marzenie!

Ze starszych -> 16 str.
Cytat:
Mam do Was prośbę: Siora znalazła sok aloesowy. Oczywiście szybko jej kazałam go spożytkować jak najlepiej dzwoniła własnie, bo 100%-owy sok okazał się miec w składzie:
99,7% sok z aloesu, kwas cytrynowy (regulator kwasowości), benzoesan sodu, sorbinian potasu. Producent: Alter Medica.
Miałam ten sok Dobrze się spisał.
Cytat:
A przy okazji jesteście może w stanie doradzić mi cos dla niej? CG odpada na bank, bo będzie prostować i ja nie widzę szans, żeby się przestawiła na "zdrowo" - przynajmniej nie od razu.
Tak sobie pomyślałam, ze skoro siostra taka wierna silikonom, to warto przejrzeć jej odzywki i pouzupełniać (to tak oprócz olejowania). To dorzucić miodu, to oleju. Pokombinujcie razem, skoro tak bardzo nie chce ich odstawić, to niech je chociaż wzbogaca. Nie samym silikonem...
Ach, koniecznie muszę dodać - sama będziesz dla niej najlepszą motywacją. Byle nie skarżyć się przy niej na gorszy dzień i czerpać przyjemność z pielęgnacji. Będzie Cię na pewno bardzo uważnie obserwować.

Cytat:
Napisane przez pati_bc Pokaż wiadomość
Teraz wypadanie raczej ustało, przez pielęgnację się trochę "uklepały" i mam wrażenie, że jest ich mało Dobrze, że rosną bejbiki ale zanim one urosną do odpowiedniej długości, minie duuuuuuuużo czasu....
A za chwilę będą antenki, potem coraz dłuższe włosy Tylko czekać aż odrosną

Cytat:
Napisane przez ewcia1807 Pokaż wiadomość
Mam pytanko do tych co wcierały/wcierają: Czujecie po wtarciu takie delikatne mrowienie skóry przez chwilę ? Bo ja tak mam
tylko mi zimno w głowę

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
Wstawiam moje włosy w trochę innym kolorze.
Ach! Och! Kolor boski...
Włosy piękne
Jestem oczarowana na koniec dnia. I dobrze Przede mną oglądanie Meryl Streep natapirowanej zgodnie z moda lat 80.

Uciekam do domu

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 14:34   #56683
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
Emulsja lepsza do mycia, a maskę trzeba by wzbogacić półproduktami, bo dość prosta jest. Można na jej bazie zrobić maskę przed myciem-np. z żółtkiem, rycyną(lub innym olejem), miodem i co tam jeszcze masz. I czeszemy najlepiej z odżywka d/s na włosach. Potem tylko ugniatanie, ewentualnie poprawienie palcami. Na początku bedzie pewnie cieżko wytrzymać. Mogą się mocno plątać, bo są spuszone. Pokazywałam wielokrotnie jaką miotłę miałam w pierwszym tygodniu CG-tutaj.
Palcami nie dawałam rady przeciagnać od spodu. Teraz spokonie przy olejowaniu np. rozczesuję je palcami bez problemu.
Maski dają szybki efekt, ale oleje też niezbędne. Ja stosuje na przemian-raz w tyg. maska, raz olej, raz mycie odżywką i wtedy tylko d/s i b/s.
A maski przedmyciowe i oleje zmywasz OMO czy samym szamponem? Stosujesz tez maski pomyciowe? Jesli tak to z czego skonstruowane i w jaki dzien? Moze zgapie troche od Ciebie

Teraz robie tak:
1) raz w tyg olej -> mycie szamponem lub czasem OMO -> ds
2) raz w tyg maska przed myciem -> mycie szamponem -> ds
3) raz w tyg nic przed myciem -> OMO -> Bingo shea, zazwyczaj czyms wzbogacone, pod czepek na godzinke, jako maska ds

Doradzcie mi kochane, jak ten program zmodyfikowac dla lepszych rezultatow? Cos dodac? Moze rozsadniej byloby dawac Bingo maske ds w dni mycia szamponem? Ale to przypada na dni olejowania/masek przed myciem wiec czy to nie bedzie znow za duzo? Jak uwazacie?
[Oczywiscie uzywam tez odzywek bs i wiem o istnieniu zelu lnianego ]

Cytat:
o nie, to jak nakładam na rzęsy na noc, to mi uciekną?! nawet nie strasz
Ja też mam trochę rudości, ale to w bardzo mocnym świetle z tym, że mi już trochę minęło od farbowania, a robiłam Casting ciemny brąz, bo on jest jak mój naturalny kolor włosów
głupia jestem pare miesięcy temu zamarzyło mi się fioletów i zrobiłam jakimś Syossem, taka mi kupa wyszła na głowie, jakiś dziwny, przyrudziały kolor i musiałam nałożyć na to mojego Castinga, bo nie mogłam na siebie patrzeć :P i dlatego te rudości mi przebijają teraz, przez tego Syossa ;(
Nie wiem czy uciekna, chyba nie powinny Raz ze rzesy to nie skalp i chyba nie slyszalam zeby komus rzesy wypadly po rycynie, a dwa ze z olejami na skalpie jest tak ze jedni moga a inni nie bo im wlosy mocniej wtedy wypadaja... Ja mam wrazenie ze jestem w tej drugiej grupie niestety, ale Ty wcale nie musisz w niej byc

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
Stary 2012-02-15, 14:39   #56684
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Ajriszku skróciłaś mocno włoski, czy mi się wydaje?
w grudniu fryzjerka nie zrozumiała "same końce" ;]
i chyba kręcą się mocniej znaczy więcej długości znika

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 14:43   #56685
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
w grudniu fryzjerka nie zrozumiała "same końce" ;]
i chyba kręcą się mocniej znaczy więcej długości znika
no właśnie tego też się obawiam po ostatnim cięciu z tydzień dochodziłam do równowagi emocjonalnej

ale ładnie Ci w takich wg mnie tak zadziornie!
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Stary 2012-02-15, 14:48   #56686
edyta07
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny, oto moje pierwsze mycie CG, oceńcie jak efektyi czy jest szansa, że coś z tego będzie...

M - Hipp
ugniatanie

Zdjęcia:
1.przód
3. tył - podobnie

znam to, mi też włosy kręcą się strasznie nierówno, ale mam nadziję że CG to zmieni..

udo:
60-58-54 cm

mój blog
edyta07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 14:54   #56687
szsz
Raczkowanie

Cytat:

najcudowniejszy komplement z możliwych ale do Agrafkowych jeszcze mi daleko
(i zdjęcia po ciemku, mogą być mylące)

Cytat:
piękne, po wyprostowaniu wcale nie są proste ten kolor, gęstość, zdrowie, nic tylko zazdrościć

Cytat:
Fajniutkie! Ładny kolorek.
kolorek to bujda, bo zdjęcia w sztucznym świetle

-
znalazłam taką lecytynę w płynie, z dodatkami: http://www.doz /apteka/p52964-Vimont_Lecytyna_Plus_plyn _500_ml (po doz jest dodatkowa spacja)
ciekawe, czy na stronie podano cały skład - jeżeli tak, to byłaby super - nadawalaby się do masek, prawda? i wypić też można

Edytowane przez szsz
Czas edycji: 2012-02-15 o 14:57
szsz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 15:00   #56688
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:

M - Hipp
ugniatanie

Zdjęcia:
1.przód
3. tył - podobnie
bedzie fajnie

kallos jest niezgodny z CG https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2277

na moje niefachowe oko brakuje stylizatora
w małych mieścinach łatwiej o joaśkę niż myślisz, popytaj w kioskach, sklepach tzw wielobranżowych jak ja na początku nie mogłam znaleźć tak teraz widzę je w każdym mniejszym sklepiku

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 15:01   #56689
edyta07
Zadomowienie

Znalazłam na półce w łazience mgiełkę Jantar nawilżająco-ochronną:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...#review-250548
Kupiłam ja dawno temu na wakacjach, bo jaśniały mi włoski, a tego nie chciałam. Mam jej ok. 3/4 opakowania. Mogłabym w sumie zostawić na lato, ale termin ważności kończy się w czerwcu
Macie jakieś pomysły jak inaczej ją wykorzystać niż jako mgiełka? Wcierka, może do maski z olejami itd.?
Czy zostawić jednak do wakacji (planuję wyjazd nad morze) podobno jest trudno dostępna, a w KWC dziewczyny chwalą sobie wysoki filtr...

udo:
60-58-54 cm

mój blog
Stary 2012-02-15, 15:10   #56690
claudiiin
Zadomowienie

Dziewczyny, jesli planuje kupic aloes zatezony 10x i chce tez hydrolat to sensowniej wziac rozmarynowy czy tez aloesowy? Wlosy mam suche. Uzywalabym go do robienia psikacza pod oleje + do reanimacji

Stary 2012-02-15, 15:11   #56691
iwoona
Wtajemniczenie

o
Cytat:
Napisane przez sunflower4387 Pokaż wiadomość
A jak u Ciebie ten BD się spisuje? Bo mi chyba właśnie puszyCzytałam, że niektóre dziewczyny też narzekają na puszenie po nim. No cóż myłam nim dopiero 3 razy spróbuje jeszcze po przyzwyczajać włosy.

Widzę u Ciebie tendencję do pięknych loków wytrwałości życzę!
Włosy w dodtyku sa fajniejsze niż po Farmonie Herbal Care, w ogóle bardziej mi się podobają ale dopiero 2 razy nim myłam i nie wiem czy to jego wina, bo wczesniej też sie tak puszyły, czuję też że od czasu do czasu bede musiała umyć czymś mocniejszym, jakieś takie niedomyte mi się wydają

Cytat:
co jak co, ale komplementy od
zakręconych znających się na rzeczy najbardziej cieszą

jakie długie! zastanawiam się tylko, co je tak spuszyło..ale pewnie i z puchem sobie poradzisz
bo ja chyba wszytsko odwrotnie robię niż powinnam

Cytat:
to ja poproszę o rozszyfrowanie waszych magicznych odżywek
o którym Jantarze ciagle mówicie?
co to za krem z Biedronki? i jak go stosujecie
jaki żel Isany?

Cytat:

Faktycznie pusz spory. Myslę, ze sie wygłądzą pod wpływem pielęgnacji.
Gloria masz na myśli maska czy emulsja?

A co do ciecia, trudno mi powiedzieć jak, bo ostatnie dwa cięcia machnęłam sama. Najpierw we wrześniu z 10cm -nadałam im kształt U. I niedawno pocieniowałam wierzchnią warstwę. Nie mam jednak takich typowych warstw jak od fryzjera. Bardziej na oślep , żeby się trochę uniosły te z wierzchu w celu dodania objętości i nadania innego kształtu.
widzisz a ja ta glorię (maskę) zawsze po myciu nakladałam, zdecydowanie zbyt często, teraz będę robiła przed od czasu do czasu, a po myciu ma byc maska bez spłukiwania nie wiem jakoś sobie nie wyobrażam, zawsze jak coś nakładałam i nie zmywałam to miałam przeciążone włosy... no i nie wiem jaką?
Moje włosy az tak strasznie sie nie plączą, jestem w stanie rozczesać je nawet bez odzywki, za to wypadają okrutnie, i potrzebuję jakąś wcierke zeby je wzmocnić, na porost tez nie narzekam, nawet za szybko dziady rosną bo muszę co chwilę hennować
Co do olejowania jeszcze nie probowałam niczego, dziś kupiłam olej z pestek winogron do twarzy, ale na wlosy pewnie też sie nada, mam tez rycynowy to może zmieszam, pewnie w jakiś cięższy sie zaopatrzę na włosy
no i kompletnie nie łapię o co kaman b/s d/s tzn skróty rozumiem ale nie wiem jak to "stosować"

ehh wybaczcie ze tak dużo piszę, ach jeszcze przepis na żel lniany prosiłabym

Spełnić marzenia . . .

iwoona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 15:16   #56692
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez edyta07 Pokaż wiadomość
Znalazłam na półce w łazience mgiełkę Jantar nawilżająco-ochronną:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...#review-250548
Kupiłam ja dawno temu na wakacjach, bo jaśniały mi włoski, a tego nie chciałam. Mam jej ok. 3/4 opakowania. Mogłabym w sumie zostawić na lato, ale termin ważności kończy się w czerwcu
Macie jakieś pomysły jak inaczej ją wykorzystać niż jako mgiełka? Wcierka, może do maski z olejami itd.?
Czy zostawić jednak do wakacji (planuję wyjazd nad morze) podobno jest trudno dostępna, a w KWC dziewczyny chwalą sobie wysoki filtr...
mam tą mgiełke - przez alkohol nada sie bardziej jako wcierka
ja nie miałąm problemu z jej kupnem, widzę ją w wiekszosci drogerii

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ----------

Cytat:
o

bo ja chyba wszytsko odwrotnie robię niż powinnam
czytałaś FAQ i pigułkę podpięte na pierwszej stronie? tam są odpowiedzi na twoje teraźniejsze wątpliwości i pytania.

Zel lniany - 2 łyżki siemienia na szklanke wody, gotowac ok 15 min, przechowywać w lodówce nie dłużej niz 2 tyg.

lista znanalizowanych kosmetyków https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=447103

Stary 2012-02-15, 15:20   #56693
ewcia1807
Zakorzenienie

Cytat:
Ewcia- booskie loczki

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Kim jesteś i co zrobiłaś z Ewcią?? :P
Śliczne
Utopiłam w siemieniu lnianym
Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
pokaże Wam moje dzisiejsze kudełki - wczoraj myte dziś nawet bez reanimacji ( z tel dlatego takie maciupkie)
jestem z nich zadowolona
Bardzo fajnie wyglądają
Cytat:
Napisane przez vidia9 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny z tej strony Ornament, nie mogę zalogować się na konto, mój e-mail w ogóle nie jest rozpoznawany przez Wizaż.pl. Podejrzewam włamanie, niedawno to samo miałam z fb i e-mail, i co przykre, chyba wiem kto to (pozdrawiam ). Także od tej pory będę się odzywać z tego konta. Napisałam do administracji już, może uda się coś uratować w tej sprawie.
Bardzo Wam dziękuję za wszystkie miłe słowa i komentarze co do moich dzisiejszych włosów

Mam takie problemy, szczególnie z objętością,około tygodnia już nie miałam takiej jak dziś

Wiem, że nie jest zgodny z CG, obawiałam się że włosy w ogóle nie zaakceptują go bo silikony stosowałam chyba z 1,5 roku temu ostatnio Ale jest nawet ok, podobają mi się, zobaczymy co będzie po kolejnym zastosowaniu. Kupiłam go z myślą dla prostowłosej mamy Mam zamiat stosowac go jako maskę.

Ewciu masz piękne włosy idealny skręt i objętość, a tak narzekasz, nie powinnaś
Eh... ;/
Dziękuję
Cytat:
ewcia jest zadowolona? to naprawdę musi być idealnie!

Cytat:
ewcia - wreszcie zadowolona. Doceń wreszcie Ty swoje włosy , 3/4 z nas ślini się do nich, potajemnie śniąc po nocach o takim skręcie i wyglądzie.
Aj tam gadasz

Pogoda u mnie straszna, taka zawierucha...a mimo to włosy i tak dały radę

28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 ... 60

Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com
ewcia1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 15:27   #56694
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:
przeczytałam kilka stron, kilka innych tylko przeleciałam
i pomyśleć, że w zamierzchłych czasach byłam tutaj top-spamerką
nostalgia mnie wzięła

widzę wiele nowych lokasek z czego bardzo się cieszę
powodzenia kochane!

Myszko cudowna rodzinka gratuluję Kochana Maluszka

Ornament nienawidzę Cię za ten skręt

Mgiełko reanimacja

a u mnie, no cóż...
-w końcu nie wytrzymałam i pofarbowałam włoski (tak tak, L'Oreal Soublime Mousse Pure Light Brown, wyszło ciemno, ale teraz jest kolor w porządku, dość zbliżony do natury, więc spróbuję wytrzymać żeby nie farbować)
-troszkę walczę z suszem ostatnio, bo:
-zaniedbałam olejowanie
-częściej myję szamponem (rosmanowski perfumfrei, timotei ten smieszny taki) lub Pottersem balsamem
-dostałam od Sylwestrowego suszarkę z dyfuzorem (Eloe, Mgiełko, wiecie którą ) i na razie uczę się jej używać
-a poza tym zmian w pielęgnacji raczej brak: szampon i lub/odżywka do mycia kubeczkowo, odżywka d/s na jakieś 10min (najczęściej Alterra morelowa lub dolce mleczna), czesanie, płukanie, płukanka lniana+joaśka lniana b/s, żel Bielenda z ceramidami (czasem z kropelką oleju)
-wewnętrznie Vitapil

postanowienia:
-częściej olejować
-powinnam chyba podciąć końcówki, ale sama nie umiem, a nie chcę iść do fryzjera

Proste prostymi, ale i tak piekne, nie widzę suszy, mięsiste i zdrowe!
Cytat:
Ależ Cię wzięło!
Cytat:
A maski przedmyciowe i oleje zmywasz OMO czy samym szamponem? Stosujesz tez maski pomyciowe? Jesli tak to z czego skonstruowane i w jaki dzien? Moze zgapie troche od Ciebie

Teraz robie tak:
1) raz w tyg olej -> mycie szamponem lub czasem OMO -> ds
2) raz w tyg maska przed myciem -> mycie szamponem -> ds
3) raz w tyg nic przed myciem -> OMO -> Bingo shea, zazwyczaj czyms wzbogacone, pod czepek na godzinke, jako maska ds

Doradzcie mi kochane, jak ten program zmodyfikowac dla lepszych rezultatow? Cos dodac? Moze rozsadniej byloby dawac Bingo maske ds w dni mycia szamponem? Ale to przypada na dni olejowania/masek przed myciem wiec czy to nie bedzie znow za duzo? Jak uwazacie?
[Oczywiscie uzywam tez odzywek bs i wiem o istnieniu zelu lnianego ]

Nie wiem czy uciekna, chyba nie powinny Raz ze rzesy to nie skalp i chyba nie slyszalam zeby komus rzesy wypadly po rycynie, a dwa ze z olejami na skalpie jest tak ze jedni moga a inni nie bo im wlosy mocniej wtedy wypadaja... Ja mam wrazenie ze jestem w tej drugiej grupie niestety, ale Ty wcale nie musisz w niej byc
Z tego co pamiętam, to OMO oznacza właśnie :
pierwsze O-jakaś maska/olej
M-mycie szamponem (z SLS lub bez)
drugie O-odżywka d/s

Plus raz w miesiacu przed henną szampon z SLS.
Choć ja często szamponem(u mnie BD) myję skalp, a długosć emulsją Gloria(dla poślizgu-wtedy spłukane wodą same się częściowo rozczesują, więc potem przy czesaniu z d/s nie ma w ogóle problemu), wiec u mnie to jest bardziej OMOO.

Zasadniczo plan jest taki:
poniedziałek/ wtorek maska przed myciem , mycie szamponem, odżywka d/s(najczęściej Garnier AiK lub Bingo, ewentualnie jakaś alterra)
środa/czwartek mycie odżywką (Hegron, Gloria, Joaśka Naturia)
piątek na noc olej zmyty w sobotę rano szamponem, odżywka d/s (j.w.)

Ostatnio nie zawsze chce mi się maski bełtać, więc zdarzają się eksperymenty typu: nałożenie oleju w tygodniu na godzinę-dwie i zmywanie go odżywką.
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 15:31   #56695
edyta07
Zadomowienie

Musze się pochwalic, w sumie nic takiego no, ale...
Dzisiaj koleżanka w szkole pochwaliła moje włosy i pytała co z nimi robię, bo dawniej tak mi się nie kręciły... Także ciesze się, ze po miesiącu CG już jakieś efekty są, a w sumie cały czas się uczę i to początek mojej pielęgnacji dopiero.

udo:
60-58-54 cm

mój blog
Stary 2012-02-15, 15:35   #56696
ewcia1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez edyta07 Pokaż wiadomość
Musze się pochwalic, w sumie nic takiego no, ale...
Dzisiaj koleżanka w szkole pochwaliła moje włosy i pytała co z nimi robię, bo dawniej tak mi się nie kręciły... Także ciesze się, ze po miesiącu CG już jakieś efekty są, a w sumie cały czas się uczę i to początek mojej pielęgnacji dopiero.
Extra-motywacyjna pochwała Super!

Stary 2012-02-15, 15:42   #56697
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
Z tego co pamiętam, to OMO oznacza właśnie :
pierwsze O-jakaś maska/olej
M-mycie szamponem (z SLS lub bez)
drugie O-odżywka d/s

Plus raz w miesiacu przed henną szampon z SLS.
Choć ja często szamponem(u mnie BD) myję skalp, a długosć emulsją Gloria(dla poślizgu-wtedy spłukane wodą same się częściowo rozczesują, więc potem przy czesaniu z d/s nie ma w ogóle problemu), wiec u mnie to jest bardziej OMOO.

Zasadniczo plan jest taki:
poniedziałek/ wtorek maska przed myciem , mycie szamponem, odżywka d/s(najczęściej Garnier AiK lub Bingo, ewentualnie jakaś alterra)
środa/czwartek mycie odżywką (Hegron, Gloria, Joaśka Naturia)
piątek na noc olej zmyty w sobotę rano szamponem, odżywka d/s (j.w.)

Ostatnio nie zawsze chce mi się maski bełtać, więc zdarzają się eksperymenty typu: nałożenie oleju w tygodniu na godzinę-dwie i zmywanie go odżywką.
Ojej, a ja z pigulki zrozumialam ze OMO oznacza:
O-odzywka myjaca na dlugosc wlosow
M-szampon na skalp
O-odzywka ds, tresciwsza
I opcjonalnie, dodatkowo olej przedtem czyli takie OOMO

Czyli z tego co zrozumialam nie stosujesz masek po myciu (w sensie np. takie Bingo wzbogacone polproduktami czy olejkami, pod czepek)?

Myslisz ze takie maski lepiej nakladac w dni olejowania/masek przed myciem i mycia szamponem czy w dzien mycia wlosow odzywka (a samego skalpu szamponem)?

Stary 2012-02-15, 15:54   #56698
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
M-szampon na skalp
O-odzywka ds, tresciwsza

Czyli z tego co zrozumialam nie stosujesz masek po myciu (w sensie np. takie Bingo wzbogacone polproduktami czy olejkami, pod czepek)?

Myslisz ze takie maski lepiej nakladac w dni olejowania/masek przed myciem i mycia szamponem czy w dzien mycia wlosow odzywka (a samego skalpu szamponem)?
pierwszym O moze być olej więc tak jak AgRafka napisała
http://anwena.blogspot.com/2010/09/m...cia-wosow.html
Maski takie wzbogacane przed myciem lepiej, drugim O moze być bogatsza odżywka, którą trzymasz dłużej, potem już b/s stylizator i lustereczko powiedz przecie
jak klepie kopnijcie mnie
maski można pod olej na olej ja w sumie częściej olejuje niż maski nakładam

Edytowane przez Miskaa78
Czas edycji: 2012-02-15 o 15:55
Stary 2012-02-15, 16:02   #56699
ewcia1807
Zakorzenienie

Cytat:
M-szampon na skalp
O-odzywka ds, tresciwsza
Ja też tak myślałam

Stary 2012-02-15, 16:03   #56700
vanadis
Wtajemniczenie

Cytat:
W tej chwili staram się wykończyć Himalaya Baby Shampoo który miał być delikatnym, roślinnym cudem a okazał się mieszaniną detergentów (w tym sles). Prześlicznie pachnie, kojarzy mi się z moją ukochaną limitowanką In love again Fleur de la Passion YSL.
Stałym szamponem jest Fitomed do suchych. Okazjonalnie myję olejkiem Ziaja Ulga i szamponem Biovax (każda wersja biovaxa działa identycznie).
Z nich wszystkich szampon Bingo jest najmocniejszy.

Wychodzi, że częściej mam coś ze slesem niż bez
Ja bez sls jakoś nie potrafię myć. Miałam Alterre, kilka butelek Babydream i jak ten drugi mi puszył i nie chciały sie za chiny rozczesać, to ten drugi mi przetłuszczał włosy za 5h

Cytat:
A jeśli stężenie sles nie jest za duże, to skalp go toleruje. Dlatego najczęściej używam Fitomedu. Choć w sumie bardzo często mam na włosach jedynie produkty zgodne z CG. Ze slesem jest wygodniej, co tu kryć...
A powiedzcie mi jakie jeszcze są szampony do codziennego użytku. Ww. przeze mnie no nie mogę stosować i już
Barwa może być? Jakaś czarna rzepa? Czy koniecznie przerzucić się na odżywkę Isany ? Co proponujecie ?

vanadis jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości