Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 2012. - Strona 126 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-19, 12:34   #3751
boroo50
Rozeznanie

GG do boroo50
Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201

Cytat:
Napisane przez MissZuzia Pokaż wiadomość
no tak z tym ze on wychodzi do pracy,nie to co ja uziemiona w domu z malym, wiec wiekszosc moze sobie zalatwic po pracy a nie wroci do domu i chce wieczorem jechac np umyc samochod na myjni albo sobie przypomni ze fajnie by piwo wypic albo w week do fryzjera a fryzjer blisko pracy...
To lecimy zasadą: Jak urodziłaś to sobie teraz radź
Mój za to bardzo łądnie się opiekuje młodym jak ktoś u nas jest. Każdemu mówi: Weź go sobie na ręce, nie bój się, weź go sobie! I jak chciałam ostatnio dziecko nakarmić u jego cioci (mieszka blisko przychodni, a byliśmy na wizycie) to go poprosiłam, zeby mi tetrową podał do zakrycia piersi, a ten z takim tekstem wyskoczył (coś w stylu: no cioci się wstydzisz? Daj spokój hehe) to mnie aż się zagotowało w środku. Był tam jej wnuczek nastolatek to niby zrzuciłam na jego obecność, ze go krępować nie chcę. I już myślałam, że spokój i zrozumie.
Taaaa, niedoczekanie. "B. siedzi w drugim pokoju, on się małych dzieci boi i nie wejdzie tu"
Cytat:
Napisane przez Anabellita Pokaż wiadomość
hej mamunie!
Ja tylko na chwilkę, nie mam czasu na nic... makabrrra, w kółko ktoś u mnie przesiaduje... a to rodzice, a to szwagierki z rozwrzeszczanymi dzieciakami, a to teściowie, a to koleżanki... no ludzie chyba ogłupieli! Mogli by odpuścić chociaż na tydzień!
Z tego wszystkiego wczoraj dostałam wysokiej gorączki 38,5 'C musiałam wziąć polopirynę... no i z karmienia nici Dzisiaj rano dostałam takiej telepawki, ze myślałam ze schodzę już z tego świata, zimno mi było jak cholera.
Boję się podejśc do Asi bo nie wiem co mi jest, na szczęscie TŻ jakoś wszystko ogarnia, przynajmniej się stara.
Opamiętaj się kobieto!!! Drzwi na klucz i niech się klamki całują! Jeszcze się gorączki dorobiłaś, a to wcale nic bezpiecznego nie jest! Przynajmniej po cc to trzeba od razu na szpital jechać jak gorączka wystąpi
Dawno chyba po dup.ie nie dostałaś
Cytat:
Napisane przez renata:) Pokaż wiadomość
oo nie jestem jedna haha a wszyscy się śmieją ze mnie że muszę mieć idealnie wszystko. My smarujemy małej oliwką główkę po kąpieli bo się troszkę łuszczyć zaczęłai też takie tłuszciochy bo Lilka to tez kudłacz, najlepsze że ma włoski ciemne na ramionkach i na plecach i na udachbędziemy wydawali majątek na depilacje w przyszłości

(...) no i jeszcze dzisiaj tesciowie przyjeżdzają i oczywiście ja bede musiala z nimi siedzieć, i pranie przyniósł ale żeby wyprasować to oczywisćie mi zostawił- jeju jaka jestem wur.wionaaaaaaaa aaaa!!!!!!!!!!!!!!

a w ogóle to wam nie mówiłam ale moja córeczka ma znamię mongolskie haha czyli takiego siniaka na pół pupybo mój mąż wywodzi się chyba z dalekich przodków z ludów węgiersko-rumuńskich i tam dzieci takie mają- mam nadzieje ze jej zniknie to o nie zawsze ponoć znika...a jak learz ją badał to najpierw na mnie tak spojrzał kontrolnieczy jej nie bije
- ad: włosków - nasz ma włosy na pupie takie czarne hihi, i ja się tak martwiłam, bo nie wiedziałam po kim taka małpeczka, ale teraz widzę, że to chyba normalne jest i mam nadzieję, że zejdzie
- tż też chciał dziś przywieźć mamcię, ale przez to, że nocami mi nie pomaga (ani dziecka nie ponosi do odbicia teraz, o przebranie to się błagać kilka razy muszę już) to ja jestem padnięta i się tak zdenerwowałam... Powiedziałam mu, że dzięki tym nocom i jego super pomocy to ja sobie będę cały dzień odpoczywać - reszta w klubie w razie "w" będzie zaraz.
- znamie mongolskie Pierwsza klasa

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

Cytat:
Napisane przez czubasek20 Pokaż wiadomość
Hania przyszła na świat o 10.45 siłami natury. 3900g i 59 cm rodziłam trzy godziny

Aaaaaaaaaaaaaaa! Będzie mała modelka

Gratulacje!!!
Dałaś radę dzielna mamusi

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200807202338.html
http://straznik.dieta.pl/zobacz/stra...d7fcac01be.png
82 68 67 66 65 64 63 62 61 60 59 58 57 -->56 <--
boroo50 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 12:42   #3752
kamciurka
Zakorzenienie

Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201

Czubasku gratulacje

Niki

Alex
kamciurka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 12:42   #3753
boroo50
Rozeznanie

GG do boroo50

Krzysio kończy dziś pierwszy miesiąc swojego życia

Z tej okazji e-ciotkom stawiamy po kielonku

Chcę dziś zamówić dla mojej niuni te ramki z allegro i nie wiem którą wybrać. Gdyby była opcja venge na statywie z wstążką to bym taki zestaw wzięła, ale nie ma
Zastanawiam się między dębem na wstążce (statyw) lub venge na wstążce (bez statywu).
http://allegro.pl/ramka-z-glina-na-o...105259451.html
lub
http://allegro.pl/grawerowana-ramka-...120016239.html

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200807202338.html
http://straznik.dieta.pl/zobacz/stra...d7fcac01be.png
82 68 67 66 65 64 63 62 61 60 59 58 57 -->56 <--
boroo50 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 13:17   #3754
kamciurka
Zakorzenienie

Boroo przede wszystkim wszystkiego naj dla Krzysia, my konczymy jutro miesiac
ja wczoraj zamowilam te venge ze sznurkami bez statywu, tez bardziej mi sie widzialo to na statywie ale przekonalo mnie to ze on nie jest tak pod katem tylko taki prosty calkiem, nie wiem czy wiesz co mam na mysli

Niki

Alex
Stary 2012-02-19, 13:34   #3755
raqla
Raczkowanie

Witam!

Cytat:
Hania przyszła na świat o 10.45 siłami natury. 3900g i 59 cm rodziłam trzy godziny
Gratulacje!
W końcu masz małą przy sobie - i to w mój termin
raqla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 14:31   #3756
renata:)
Zadomowienie

zosia gratuluje ze tak długo wytrzymałaś- moja Lilka dostała smoczek już w drugiej dobie życia
Cytat:
klask i::roza :gratulacje!!!!!!!!!!!!!! ! doczekałaś się nareszcie! a jakie wymiary!! duża córeczka a poród taki szybciutki!!
Cytat:
Napisane przez boroo50 Pokaż wiadomość
Mój za to bardzo łądnie się opiekuje młodym jak ktoś u nas jest. Każdemu mówi: Weź go sobie na ręce, nie bój się, weź go sobie! I jak chciałam ostatnio dziecko nakarmić u jego cioci (mieszka blisko przychodni, a byliśmy na wizycie) to go poprosiłam, zeby mi tetrową podał do zakrycia piersi, a ten z takim tekstem wyskoczył (coś w stylu: no cioci się wstydzisz? Daj spokój hehe) to mnie aż się zagotowało w środku. Był tam jej wnuczek nastolatek to niby zrzuciłam na jego obecność, ze go krępować nie chcę. I już myślałam, że spokój i zrozumie.
Taaaa, niedoczekanie. "B. siedzi w drugim pokoju, on się małych dzieci boi i nie wejdzie tu"

- ad: włosków - nasz ma włosy na pupie takie czarne hihi, i ja się tak martwiłam, bo nie wiedziałam po kim taka małpeczka, ale teraz widzę, że to chyba normalne jest i mam nadzieję, że zejdzie
- tż też chciał dziś przywieźć mamcię, ale przez to, że nocami mi nie pomaga (ani dziecka nie ponosi do odbicia teraz, o przebranie to się błagać kilka razy muszę już) to ja jestem padnięta i się tak zdenerwowałam... Powiedziałam mu, że dzięki tym nocom i jego super pomocy to ja sobie będę cały dzień odpoczywać - reszta w klubie w razie "w" będzie zaraz.
- znamie mongolskie Pierwsza klasa
oj tż należy się opiep.rzmój na szczęście wstaje i się zajmuje tylko jego zajęcie to po najmniejszej linii oporu zamisat z mała pogadac pobawić się to ją sadza w leżaczku albo na macie i nie daj Boże jeszcze jej tv pusci albo czeka aż zaśnie

zrobie wam fotkę tego znamienia
Cytat:

Chcę dziś zamówić dla mojej niuni te ramki z allegro i nie wiem którą wybrać. Gdyby była opcja venge na statywie z wstążką to bym taki zestaw wzięła, ale nie ma
Zastanawiam się między dębem na wstążce (statyw) lub venge na wstążce (bez statywu).
lub
gratula cje miesiąca!!!
mi się podoba ta druga bardziej

"nadwrażliwość to mój wróg- przerost duszy nad rozumem[...] dyskretnej troski trzeba mi"

http://www.suwaczki.com/tickers/ajwwb201imv5ykw7.png

Lilka już z nami!!

renata:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 14:38   #3757
Haniula
Zakorzenienie

Czubasku gratuluje i witamy Hanię naszą małą rybee

ja juz po uczelni. Nie wiem czy zdałam, ale wsumie juz mi to lotto, ciesze sie ze ten weekend juz za mną, bo jestem mega zmeczona A w domu bajzel na kółkach tzn nie moge narzekac bo tż sprzata, ale to tak pobieżnie i nie "po mojemu" a ja troche pedant jestem i mnie to irytuje ze cos lezy nie tam gdzie trzeba, albo ze kwiatki nie przyciete I taka dziwna jestem, ze pomimo ze zmeczona jak sto piecdziesiat, zamiast spac jak Lena śpi ja bede sprztac wrr musze sie z tego wyleczyc

Renata moja Lenka tez ma dzo wloskow na ciele, a najlepsze są na kosci ogonowej
A ja sie juz wycfaniłam, i robie jej główke oliwką tak godzine przed kąpielą, potem wyczesuje i w kąpieli myje. Bo po oliwce to w ogole wygląda jakby ją kot wylizał

Boro dla Krzysia
Haniula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 14:47   #3758
Mijus
Rozeznanie

Cytat:
GRATULACJE!Poród expresowy- brawo

Dziś znowu nocka z głowy - od 21 do 3 stęki, jęki, przysypianie, budzenie, płacz itd.
W dzień śpi jak betonik po 3-4 godziny, budzi się je i dalej śpi.
Po kąpieli je, zaśnie na chwilę i zaczyna się polka
Mała jest na mm + 1 lub 2 butle mojego pokarmu.
Dziewczyny mam kilka pytań - proszę pomóżcie

1) Czy sab simplex można podać dla 10 dniowego malca? Ile kropli? Boje się, że bez konsultacji z lekarzem nie powinnam jej tego podawać
2) Ile kupek na dobę robią Wasze szkraby? Jaka konsystencja i kolor?
3) Ile herbatki w dzień może wypijać dzidzia?
4) Ile butli mm jedzą Wasze dzieciaczki na dobę?
5) Jak długo oswajały się z kąpielą? U nas cały czas wrzask
6) Czy Wasze dzidzie przy kolkach oddychają szybciej później?

Zaczynam świrować, tak bym chciała, żeby się nie męczyła. Na szczęście nie jest tak, że ona krzyczy non-stop, ale widać, że ją boli...bo leży niby spokojnie i nagle ma skurcz bo się krzywi i zaczyna się płacz
Stary 2012-02-19, 15:09   #3759
*Agatek*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zoskasamoska Pokaż wiadomość
Mała śpi, po kilku godzinach płaczu usnęła i śpi teraz od 2 godzin moze. Połozyłam ja przedtem na brzuszku na swoja klatke piersiową, tak usnęła i połozyłam ja do mojego łózka i spi. Wiem, ze powinnam do jej lozeczkka ja włożyc, ale juz momentami nie mam sił by to robić.

TŻ,szkoda gadać, juz mam go serdecznie dosyc. Non stop gdzies jezdzi pod głupimi pretekstami. Tera akurat pojechał niby komus pieniadze zawiezc, pewnie wroci za godzine mimo tego, ze to ulice dalej. Dzis tez pojechał do sklepu kupic wodę , a wrocil za pol godziny i tak w kółko. Juz mu powiedziałam, że do usc ide sama, nie jest tam potrzebny ,bo chce zeby Lilka miala moje naziwsko.
spokojnie, dziecko nie przyzwyczai si tak szybko do Twojego łóżka i raz na jakiś czas możesz ją wziąć- też tak robię. Poza tym jesteś świeżo po porodzie i dziecko potrzebuje bliskości i czułości w pierwszych tygodniach
Cytat:

Jejku Biedactwo
Ciągle się boję, ze Krzysiowi coś podobnego się przydarzy, bo on b. rzadko odbija po jedzeniu. Zwykle przy cycku usypia i go już nie bierzemy
I sie wcale tym tak nie zadręczaj, że stanęłaś jak wryta, bo ja jak się coś dzieje moim zdaniem strasznego (np. dziecko się zaniesie, zakrztusi, zadławi - wszystko takie) to z miejsca oddaje małego Ł. i prawie uciekam lub na kolana mi sie chce padać. Sajgon jakiś. Tak właśnie było za pierwszymi razami, kiedy mały tak robił, bo teraz to mniej więcej już wiem co robić w takich sytuacjach
słuchaj, moja często teraz przysypia przy mleku i nie odbije na śpiocha... więc ją kładę do łóżeczka- tak kazała położna i wziąć dziecko za pół godziny/bądź jak się obudzi. I tak robię i pomaga. Dziś ją nosiłam tak z 15 min i nie chciała odbić, ale jak ją wyjmowałam z becika to się rozbudziła i od razu bekła, do łóżka i dalej śpi i tak spała od karmienia które było o 2.40 do 7.50
No ja już też wiem co zrobić jak będzie taka akcja, ale się zlękłam i w szoku byłam....
Cytat:
Napisane przez Anabellita Pokaż wiadomość
Rzuciłam okiem na ostatnią stronkę forum:
PEARL GRATULUJĘ SYNKA
P.S Kochane napiszcie jej o TANTUM ROSA
Mnie też strasznie bolało krocze po nacięciu, uratowało to tantum, ma właściwości znieczulające, często się nim podmywałam i nawet nie wycierałam tylko na taką mokrą pipkę zakładałam podkład.
kochana, ale Pearl miała cc
Cytat:
Dziś wymiękłam i dałam małej smoczka.

Normalne to jest, że przy dezynfekcji pepuszka jest troche krwi ?

Kiedy wyszłyscie z małymi na pierwszy spacer?
też dałam szybko smoczka... a nie chciałam a jednak, uspokaja i mam święty spokój na trochę... nie pamiętam jak z tą krwią- jak mało to chyba ok, jak się nic nie sączy więcej to spoko. A na spacer wyszłam łohoho, po tygodniu? Na początku werandowanie w domu przez 3-4 dni pod rząd, poczynając od 10-15-20 min a potem wychodzenie na dwór i z 20 min, 30 min tak bywałam i teraz jestem po 30 min aż - bo jeżdżę w te i z powrotem na swoim wjeździe

*Agatek* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 15:14   #3760
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

czesc

grtuluje nowym rozpakowanym

Cytat:
Napisane przez Mijus Pokaż wiadomość
GRATULACJE!Poród expresowy- brawo

Dziś znowu nocka z głowy - od 21 do 3 stęki, jęki, przysypianie, budzenie, płacz itd.

1) Czy sab simplex można podać dla 10 dniowego malca? Ile kropli? Boje się, że bez konsultacji z lekarzem nie powinnam jej tego podawać

Zaczynam świrować, tak bym chciała, żeby się nie męczyła. Na szczęście nie jest tak, że ona krzyczy non-stop, ale widać, że ją boli...bo leży niby spokojnie i nagle ma skurcz bo się krzywi i zaczyna się płacz
1. z tego co ja wiem to mozna od 3. tygodnia ale pewnosci nie mam (zapytaj połoznej- ja z nią konsultowałam..tzn z opłozna)
2. przez pierwzy miesiąc (moze 3 tyg) robił co każde jedzenie.. teraz jakies 3 dziennie... konsystencja i kolor jak to Agatek okresliła ścięta jajecznica (tzn takie żółtawe)
3. wczoraj przeczytałam ze do 4. miesiaca dzidzia nie musi pic jak nie chce... i nie ma potrzeby. moj mis pic nie chce.. max co wypije to raz dziennie 30 ml herbatki koperkowej
4. mm pijemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.. chociaz nie do konca bo moj niuniek powinien jesc 6 razy dziennie wg opakowania a je 7 Zjada 100-120 ml mm. czasem 80-90...
5.moj w zasadzie w kąpieli nie płacze. bardziej płącze jak go z wanny wyciagniemy i wycieramy/ubieramy (spróbuj zmienic temp wody- moze woli cieplejsza albo zimniejsza)
6.moj po ataku ;/ robił sie "normalny", wesolutki i jakby nic sie nie działo.. noworodki generalnie oddychaja szybciutko (ok70 razy na minute wiec czesciej niz raz na sekunde)

Edytowane przez neska22
Czas edycji: 2012-02-19 o 15:21
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 15:19   #3761
BebiBebi
Rozeznanie

GG do BebiBebi

Cytat:
gratuluje !!! : jupi:
Cytat:

lub
sto lat

BebiBebi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 15:25   #3762
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00

gratulacje dla nowych mamus
\pearl a jednak Nietopik synusie gora
Katerina_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 15:29   #3763
*Agatek*
Zakorzenienie

Ehh nie miałam czasu wczoraj wejść, bo non sto jęki, kwęki, napręzanie... jak już weszłam, to neta nie było, a to lap się zawiesił, a to mała się obudziła... ile ja bym dała, żeby te wzdęcia, kolki i srolki przeszły kładę ją na brzuszek- klepię po pupci, bo to niby pomaga w odgazowaniu się, lubi klepanie a i tak po jedzeniu odbeknie, chodzę z nią i po chwili stęka i płacze, odpocznie, popatrzy i stęka i płacze
MOJA TEŻ MA KŁAKI CZARNE NA KOŚCI OGONOWEJ

Pearl pisała mi straszne przeżycia

"Oj dzisiaj był jakiś koszmar. Nie wiem co gorsze. Poród sn czy męczarnia po cc. Nie mogłam sobie poradzić ze wstaniem z łóżka. Tż i dwie położne mnie trzymały. Kiedy zrobiłam siku, tż mnie
podmył i chyba za długo to trwało, bo zemdlałam. Położne trzaskały mnie po buzi i oblewały zimną wodą. Potem dostałam jakiś drgawek i mogłam tylko leżeć. Łzy mi ciurkiem leciały, bo nie byłam w stanie nakarmić Nietoperka. Tż z tego wszystkiego wykupił mi położną na noc, która zajmuje się Malizną i mną. A inne babki po cc już same śpią z dziećmi. Szok! Ledwo z łóżka wstają, a mają same ogarnąć dzidzie."

"ta moja położna, mówi, że to przez moją anemię i że mnie tak wymęczyli tym sn. Teraz też bym zemdlała, gdyby nie ona. Jutro ma być lepiej...."

Anemię miała całą ciążę i o, takie skutki tak mi jej szkoda
Aa- nie wiem w jakim szpitalu rodziła... gdzieś w Warszawie, ale nie wiem dokładnie gdzie

Boroo
za 1 miesiąc życia! my wczoraj mieliśmy

Cytat:

Co do pogrubionego - u mnie jest to samo

1. Nie mam pojęcia, ale na bobotic (ten sam skład) jest od 3-4 tyg życia
2. Czasami codziennie, czasem co 2 dni, żółta ścięta śmierdząca jajecznica miałam dziś o 7 takiego wielkiego kupacza po 2 dniach właśnie, ale ja karmię tylko mm i dopajam
3.Nie musisz podawać herbatki, skoro karmisz piersią- bo na początku jest mleko takie 'wodniste' i mi położna mówiła, że nie trzeba Ja muszę, ale mało pije, w sumie koło 60 ml na dobę
4. 6-7 i różnie z ml... 70-80-90-100 ml
5. Na kąpiel wypróbuj namoczoną pieluchę - połóż na brzuszek- będzie jej cieplej i co chwila mocz żeby pielucha nie była zimna-mojej też się nie podobało, ale po tetrze przeszło i b.lub się pluskać
6.Mmm... chyba nie jak nie śpi, tylko 'czuwa' to szybciej oddycha, ale jak zaśnie na amen to spokojnie....
Cytat:
Gratulacje jeszcze raz!!!!!!!!!!!!!

---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ----------

Cytat:
Napisane przez neska22 Pokaż wiadomość
1. z tego co ja wiem to mozna od 3. tygodnia ale pewnosci nie mam (zapytaj połoznej- ja z nią konsultowałam..tzn z opłozna)
2. przez pierwzy miesiąc (moze 3 tyg) robił co każde jedzenie.. teraz jakies 3 dziennie... konsystencja i kolor jak to Agatek okresliła ścięta jajecznica (tzn takie żółtawe)
3. wczoraj przeczytałam ze do 4. miesiaca dzidzia nie musi pic jak nie chce... i nie ma potrzeby. moj mis pic nie chce.. max co wypije to raz dziennie 30 ml herbatki koperkowej
4. mm pijemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.. chociaz nie do konca bo moj niuniek powinien jesc 6 razy dziennie wg opakowania a je 7 Zjada 100-120 ml mm. czasem 80-90...
5.moj w zasadzie w kąpieli nie płacze. bardziej płącze jak go z wanny wyciagniemy i wycieramy/ubieramy (spróbuj zmienic temp wody- moze woli cieplejsza albo zimniejsza)
6.moj po ataku ;/ robił sie "normalny", wesolutki i jakby nic sie nie działo.. noworodki generalnie oddychaja szybciutko (ok70 razy na minute wiec czesciej niz raz na sekunde)
a karmisz piersią/odciągasz?? moja się dławi, krztusi przy herbatce

Edytowane przez *Agatek*
Czas edycji: 2012-02-19 o 15:33
Stary 2012-02-19, 15:37   #3764
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
Napisane przez *Agatek* Pokaż wiadomość
[/COLOR]
a karmisz piersią/odciągasz?? moja się dławi, krztusi przy herbatce
tylko mm.. juz nie mam co odciagac ani kropelka nie leci...
a wyczytałam to na herbatce bobovity (mam próbke- jedna saszetke). Własnie moj tez sie krztusi, pociagnie pare razy i ryk...

cytuje z herbatki:

"herbatki w ciagu pierwszych 4 miesiecy yzcia nalezy podawac okazjonalnie, gdy zajdzie potrzeba pokrycia zwiekszonego zapotrzebowania na płyny np w okresie upałow, przebywania w suchym pomieszczeniu lub podczas gorączki ale nie w przypadku odwodnienia"....

biedna Pearl....
Stary 2012-02-19, 15:39   #3765
ranula
Raczkowanie

Cytat:
gratulacje!
raqla faktycznie urodziła w nasz termin to co z nami? my byśmy miały rodzić za 5 dni dopiero? U mnie nic się nie szykuje więc wcale bym się nie zdzwiwiła Ale chyba ide we wtorek do tego szpitala, więc zobaczymy...
ranula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 15:41   #3766
*Agatek*
Zakorzenienie

Cytat:
tylko mm.. juz nie mam co odciagac ani kropelka nie leci...
a wyczytałam to na herbatce bobovity (mam próbke- jedna saszetke). Własnie moj tez sie krztusi, pociagnie pare razy i ryk...

cytuje z herbatki:

"herbatki w ciagu pierwszych 4 miesiecy yzcia nalezy podawac okazjonalnie, gdy zajdzie potrzeba pokrycia zwiekszonego zapotrzebowania na płyny np w okresie upałow, przebywania w suchym pomieszczeniu lub podczas gorączki ale nie w przypadku odwodnienia"....

biedna Pearl....
siwy dym!!!!!!! mi kazała położna dopajać wodą, glukozą, bądź herbatkami bo musi się wypróżniać dziecko, a po samym mleku tego nie będzie i dlatego tak 3x dziennie próbujemy... ale się wierci, kręci, nie pasuje jej.... teraz to ja głupia jestem no dopajam a ona i tak kupka codziennie, bądź co 2 dzień, ale położna mówi, że tak może być, że jest ok... zrobiła dziś i nadal stęka to się zastanawiam czy zrobiła do końca czy jak

Stary 2012-02-19, 15:42   #3767
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
siwy dym!!!!!!! mi kazała położna dopajać wodą, glukozą, bądź herbatkami bo musi się wypróżniać dziecko, a po samym mleku tego nie będzie i dlatego tak 3x dziennie próbujemy... ale się wierci, kręci, nie pasuje jej.... teraz to ja głupia jestem no dopajam a ona i tak kupka codziennie, bądź co 2 dzień, ale położna mówi, że tak może być, że jest ok... zrobiła dziś i nadal stęka to się zastanawiam czy zrobiła do końca czy jak
kochana moj bez herbatki robi ładnie kupki...
Stary 2012-02-19, 15:44   #3768
kropeczka1984
Rozeznanie

Cytat:
Gratulacje

Cytat:
Napisane przez NataliaM1103 Pokaż wiadomość
dziewczyny czy Wasze bobasy też podczas picia mleka pocą się?
Mój nie.

Cytat:
Napisane przez MMONIKA9 Pokaż wiadomość
mój Michalinder za każdym razem przy zmianie pieluchy planował jak tu obsikać matke i zaqwsze mu się udawało bo robił to w momencie ściągania pieluchy ale ja się już wycwaniłam i teraz robię tak że odchylam pieluszkę na jego małego rogatego szatana nakładam mu szybko taką zwykłą tą chusteczke mokrą tak że tylko przykrywam mu siusiaka i wtedy nie sika na odległośc na matke tylko w chusteczke i ja jestem sucha i moje łózko tez i mały nie jest obsikany moge ze spokojem wtedy założyc czysta suchą pieluchę
Ja teraz opanowuję sztukę trzymania nóżek i siusiaka jedną ręką Ale wystarczy chwila nieuwagi i znowu punkt zdobywa Wojtuś

Cytat:
Napisane przez Haniula Pokaż wiadomość
Ja uzywam Oilatum Soft Smarujemy jeszcze ciałko oliwką bo Lenka ma dośc sucha skóre caly czas
Ale od dziś planuje myc na zmiane 1 dzien w oilatum i 1 dzien zelem nivea, zeby skóra sie nie przywyczaiła bo pojdziemy z torbami
Kupiłam 2 duze opakowania w jakiejs promocji w super pharm, płaciłam jakos 70zł chyba Ale to bardzo wydajne jest
Ja się na tą promocję nie załapałam. My mamy małe opakowanie, które już się kończy a mały ma dopiero 13 dni :/ Chyba zamówię na allegro nowe Oilatum soft i też spróbuję co drugi dzień innego płynu.

Cytat:
Dziś wymiękłam i dałam małej smoczka.
Ja mało co nie wymiękłam 2 nocy po powrocie do domu (a wcześniej w szpitalu, ale zakaz był ). Ale nie ma się co zadręczać. Niektóre dzieci mają tak silny odruch ssania, że lepiej dać smoka niż żeby dziecko wisiało cały dzień na cycu.
Cytat:
Gratulacje

Cytat:
Ja karmię piersią, więc odpowiem tylko na to, co mnie dotyczy.
Ad 2. Do wczoraj (12 dzień) kupka co jedzenie, a od wczoraj ze 2 karmienia bez kupki są.
Ad 5. Mój też wrzeszczy :/ Próbowałam z cieplejszą wodą i chłodniejszą. Na razie chłodna wygrywa, ale od połowy kąpieli i tak płacze aż do ubrania. Chyba spróbuję z tą zamoczoną pieluszką. Niby przykładam pieluszkę, ale jest sucha i nie dbam o to, żeby cały czas była ciepła. Może to przez to

Dzisiaj odpadł nam kikut Coś mam teraz robić z tym pępkiem? Mogę już go normalnie myć?

Od wczoraj moje dziecko się przestawiło i już nie sypia w dzień po 3h, ale po 30 minut A ja taka śpiąca jestem...
kropeczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 15:49   #3769
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Agatku zobacz co znalazłam o dopajaniu- w sumie logiczne

http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...3,3786288.html

moj robi "prawidłowe" kupki wiec mu chyba nie trzeba piciu... moze spróbuje ew z samą wodą...

mam herbatke hipp - nie chce skubaniec mały.. ciotka z dojczlandii przywiozła herbatke milupy- to samo- tysz nie chce...

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ----------

aaaaa moj niuniek przestał lubic lezec na brzuchu ;/ wczesniej lubił a teraz płącze.... echh...
Stary 2012-02-19, 15:50   #3770
*Agatek*
Zakorzenienie

Dziewczyny ja mam jeszcze 2 szwy w środku, głęboko w pipce wymacałam paluchami... nie dam rady sama sobie ich zdjąć, za głęboko siedzą dzwoniłam do szpitala, mówię, że czuję dyskomfort, a tam babka mnie uspokoiła, że one same puszczą, bo są rozpuszczalne i jeśli w szpitalu mi nie mówili, że mam przyjść na zdjęcie, to są rozpuszczalne i mam spokojnie czekać...

Cytat:
kochana moj bez herbatki robi ładnie kupki...
a jakie mleko podajesz?? bebiko? bo ja bebilon moja nie lubi samej wody ani glukozy- koperkowa tak, rumiankowa nie bardzo...

Stary 2012-02-19, 15:54   #3771
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
Dziewczyny ja mam jeszcze 2 szwy w środku, głęboko w pipce wymacałam paluchami... nie dam rady sama sobie ich zdjąć, za głęboko siedzą dzwoniłam do szpitala, mówię, że czuję dyskomfort, a tam babka mnie uspokoiła, że one same puszczą, bo są rozpuszczalne i jeśli w szpitalu mi nie mówili, że mam przyjść na zdjęcie, to są rozpuszczalne i mam spokojnie czekać...

a jakie mleko podajesz?? bebiko? bo ja bebilon moja nie lubi samej wody ani glukozy- koperkowa tak, rumiankowa nie bardzo...
tez bebilon
Stary 2012-02-19, 15:57   #3772
*Agatek*
Zakorzenienie

Neska dziękuję za przydatne info

" Niemowlę karmione wyłącznie butelką raczej powinno być dopajane. Wiele jednak zależy od wyglądu kupki malucha. Jeśli dziecko oddaje stolce bez wysiłku i mają one prawidłową konsystencję (jak pasta do zębów), codzienne podawanie płynów nie jest konieczne. Często jednak maluchy na butelce robią twarde kupki, co świadczy o tym, że brakuje im płynów. Takie dziecko powinno dostać w ciągu doby tyle płynu, ile mleka dostaje na jeden posiłek. Oczywiście nie powinno tego wypijać na jeden raz, tylko w dwóch, trzech porcjach. W czasie upalnego lata można podać nieco więcej płynu. Najlepiej od początku przyzwyczajać dziecko do picia wody. Jest to najzdrowsze, bo wszystkie herbatki są słodkie."

No właśnie kupka jest miękka, normalna. Ale oddaje z wysiłkiem, robi się czerwona i stęka... twardych nie robi. No i dostaje 2 a najczęsciej 3x dziennie herbatkę pomiędzy karmieniami... teściowa mówi, żebym jej nie wmuszała, także pije 50-60 ml max...

Stary 2012-02-19, 16:02   #3773
czubasek20
Zakorzenienie

Dziękujemy za gratulacje mała jest cudna jak tylko się urodziła to dorwała się do cyca. Tz mi się rozkleił przy przecinaniu pępowiny. Bolało jak nie wiem ale krótko więc jestem przeszczęśliwa. no i byłam nacinana ale nie boli tragicznie:p raczej takie drętwienie pupy czujeTeraz maleńka śpi koło mnie.

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 16:35   #3774
inutil
Zakorzenienie

GG do inutil

Dzień dobry!

dziś zrobiłam sobie wypad do sklepu a tż został z Julianem. Trochę biegiem wszystko załatwiałam, ale fajnie

teraz odpoczywamy a Julek zasnął sam w łóżeczku, po pół godziny gadania, śpiewania i puszczania bicia serca

Ja daję smoczek i nie mam wyrzutów sumienia z tego powodu. Gdyby nie to to mały by wisiał na cycku całe dnie (a i bez tego wisi bo smoczka okazjonalnie bierze, z reguły nie chce).

Ja na pierwszy spacer wyszłam po około 3 tygodniach (ale to przez pogodę), wcześniej było kilka dni werandowanie po 15 minut. Najpierw było 30 minut, potem kilka razy po godzinie...
Julkowi podobają się spacery

Mam jakiegoś doła dzisiaj, tż też nie w sosie i mówi, że mu dziś smutno

Aa, co do ramki, lepsza bez stojaka moim zdaniem.

Cytat:
GRATULACJE! WITAMY HANIĘ
Stary 2012-02-19, 16:36   #3775
MissZuzia
Zadomowienie

zapomniałam wam napisać że tż się zrehabilitował i dwa dni po walentynkach przyszedł z bukietem tulipanów teraz się nad nimi trzęsie bo w domu ciepło i szybko rozkwitają

z tytułu dogadzania sobie (ponieważ nic nie dostałam od męża z racji urodzenia synka) idę sobie w czw na paznokcie robię sobie taki lakier hybrydowy shellac hi hi nie mogę się doczekać

Cytat:

1) Czy sab simplex można podać dla 10 dniowego malca? Ile kropli? Boje się, że bez konsultacji z lekarzem nie powinnam jej tego podawaćmy zaczęliśmy podawać ale espumisan bez konsultacji pod koniec 2tyg
ten lek na pewno nie zaszkodzi dziecku
wcześniej robił praktycznie co zmiana pieluchy, teraz jak ma 6tyg czasem przez kilka h nic, a potem nawali naraz z 3-4
konsystencja takiej płynnej pasty, tak jak dziewczyny pisały lekko ścięte roztrzepane żółtko
z rzadka zielonkawa, ale to pewnie przez to co zjadłam

moj pije 'ile chce' zazwyczaj podaję raz dziennie, w zalezności do 'gloda' wypije od 30 do 80ml
nie karmie mm, ale butlą ze swoim mlekiem i je z 7 butli po 125-140ml
tylko podczas pierwszej kąpieli, odkąd ma tetre na sobie jest ROZKOSZ PODCZAS KĄPIELI uśmiechy, wyraz zadowolenia, guganie he he
my chyba nie mamy takich kolek oddycha normalnie, tylko się czerwieni z wysiłku i denerwuje
Cytat:
MOJA TEŻ MA KŁAKI CZARNE NA KOŚCI OGONOWEJ
a nasz ma ciemne KŁACZKI NA MAŁŻOWINIE USZNEJ - no której dziecko ma coś takiego chyba nas nie pokonacie
oprócz tego na pleckach, nad dupalem
Cytat:
Pearl pisała mi straszne przeżycia

"Oj dzisiaj był jakiś koszmar. Nie wiem co gorsze. Poród sn czy męczarnia po cc. Nie mogłam sobie poradzić ze wstaniem z łóżka. Tż i dwie położne mnie trzymały. Kiedy zrobiłam siku, tż mnie
podmył i chyba za długo to trwało, bo zemdlałam. Położne trzaskały mnie po buzi i oblewały zimną wodą. Potem dostałam jakiś drgawek i mogłam tylko leżeć. Łzy mi ciurkiem leciały, bo nie byłam w stanie nakarmić Nietoperka. Tż z tego wszystkiego wykupił mi położną na noc, która zajmuje się Malizną i mną. A inne babki po cc już same śpią z dziećmi. Szok! Ledwo z łóżka wstają, a mają same ogarnąć dzidzie."

"ta moja położna, mówi, że to przez moją anemię i że mnie tak wymęczyli tym sn. Teraz też bym zemdlała, gdyby nie ona. Jutro ma być lepiej...."

Anemię miała całą ciążę i o, takie skutki tak mi jej szkoda
Aa- nie wiem w jakim szpitalu rodziła... gdzieś w Warszawie, ale nie wiem dokładnie gdzie
ojeju wiem co to znaczy omdlenie drgawki ta niemoc buuuu jak jej współczuję
ja już wiem w jakim, podpowiedziałaś mi pisząc także o kradzieży jaka dotkneła Kasię K
swoją drogą myślałam że Pearl rodzi w jakimś lokalnym podwarszawskim szpitalu tak przynajmniej pisala kiedys
Cytat:
GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!

Cytat:

To mój mąż nie daje nikomu na ręce dziecka i nie chce żeby ktoś stał nad nim i bakterie rozsiewał zostac zostaje z nim jak mam potzrebe do sklepu czy wyjść gdzieś i jak mu mówie przewiń albo zrob coś to to robi

Cytat:

lub
gratulacje
Cytat:
Napisane przez Haniula Pokaż wiadomość
I taka dziwna jestem, ze pomimo ze zmeczona jak sto piecdziesiat, zamiast spac jak Lena śpi ja bede sprztac
mam tak samo sprzatac prasowac pranie robic itp itd

http://suwaczki.maluchy.pl/li-57141.png

było 83 jest 63 musi być 60 w sferze marzeń 58

Edytowane przez MissZuzia
Czas edycji: 2012-02-19 o 16:49
MissZuzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 16:43   #3776
uska000
Zadomowienie

Cytat:
Gratulacje

Biedna Pear pozdrow od nas ja

Zosia i dobrze ze dalas smoczka ja nie dawalam i teraz mam problem bo nie chce;/

Mijus sam simblex bym nie dawala ale espumisan i owszem.
Moj sie polubil kapac jak dalam mu cieplejsza wode ma to po mamusi
kupki co pieluche zolte ale ja karmie piersia

---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ----------

Cytat:
Napisane przez kamciurka Pokaż wiadomość
Boroo przede wszystkim wszystkiego naj dla Krzysia, my konczymy jutro miesiac
ja wczoraj zamowilam te venge ze sznurkami bez statywu, tez bardziej mi sie widzialo to na statywie ale przekonalo mnie to ze on nie jest tak pod katem tylko taki prosty calkiem, nie wiem czy wiesz co mam na mysli
A my jutro 2 mc

http://www.suwaczek.pl/cache/b034e10552.png
uska000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 16:59   #3777
kamciurka
Zakorzenienie

Uska no tak miedzy naszymi szkrabami rowno miesiac roznicy

Niki

Alex
Stary 2012-02-19, 17:46   #3778
zoskasamoska
Wtajemniczenie

Czubasku gratulacje!!

Nie mam sił do mojego TŻta! Znowu go gdzies poniosło. Niby musiał jechać komuś pomóc znowu... a przyjedzie wypity jak zwykle Cały dzien siedział w domu, bo non stop ktos do nas przychodził , az mnie nerwy juz brały. Rozumiem, ze chca malutką zobaczyć , ale przyszli znajomi z 5 i 6 letnimi córkami i biegały i wrzeszczały, dom nam poprzewracały, myślałam , że je rozszarpię. Jakas taka jestem dzis bez humoru
zoskasamoska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 17:55   #3779
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00

Cytat:
[B]
Nie mam sił do mojego TŻta! Znowu go gdzies poniosło. Niby musiał jechać komuś pomóc znowu... a przyjedzie wypity jak zwykle Cały dzien siedział w domu, bo non stop ktos do nas przychodził , az mnie nerwy juz brały. Rozumiem, ze chca malutką zobaczyć , ale przyszli znajomi z 5 i 6 letnimi córkami i biegały i wrzeszczały, dom nam poprzewracały, myślałam , że je rozszarpię. Jakas taka jestem dzis bez humoru
matko ja bym chyba wyprosila,nie pozwalaj sobie na to,
ja bym chyba tych "gosci" zaprzegla do roboty to moze by sie szybko zmyli albo ogarneli

moje malenstwo ciagle na cycu,spac sam nie chce a ja sie stresuje jak spi z nami ale co go odkladam to pisk ze "nie"
tak poza tym jest slodziak
Katerina_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 17:58   #3780
zoskasamoska
Wtajemniczenie

Przyniesli ciuszki dla małej to głupio mi było ich wyprosić czy cos ;/

Mała spała, a jedna z tym dziewczynek ja zaczeła za reke łapac i gniesc. Juz w pewnym momencie przewróciłam oczami, to ta znajoma to zauwazyła i poszli sobie.
zoskasamoska jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości