|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1441 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3
Cytat:
No faktycznie, bo uczeń w gimnazjum czy w liceum to nie wie czy ma uczulenie na jakiś popularny lek przeciwbólowy.Doszło do tego, że pielęgniarka nie mogła podać tego leku nawet po telefonicznej konsultacji z rodzicem. Ale to w ogóle chore było. Nie wiem jak jest teraz, może się coś zmieniło (oby!).
|
|
#1442 |
|
Zakorzenienie
|
Teraz pielęgniarki normalnie podają leki przeciwbólowe.
A co do opatrywania ran przez nauczycieli PO- nauczyciel z mojej szkoły zrobiłby krzywdę, zamiast pomóc Także dobrze, że ta pielęgniarka jest.
|
|
|
|
#1443 |
|
Konto usunięte
|
Btw dziwi mnie coś, znaczy się
od jakiegoś czasu zauważyłam jakieś zamotanie wśród kierowców - w ciągu ostatniego tygodnia pykałam awaryjnymi z 10 razy bo ktoś za mną nie włączył świateł Chyba wiosna zaskoczyła kierowców |
|
|
|
#1444 |
|
Zadomowienie
|
Może żarówki oszczędzają :P
|
|
|
|
#1445 |
|
Wtajemniczenie
|
Mi przeokropnie brakuje pielęgniarki w szkołach w których uczę. Nie bardzo mogę wyjść z lekcji, żeby zadzwonić po rodzica a potem czekać z uczniem na jego przyjazd. A dzieci w taki wieku, że same mogą sobie krzywdę niechcący zrobić.
|
#1446 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1447 |
|
maszyna, nie człowiek
|
_Tinkerbell, chwała Ci za to, ze masz odwagę zgłosić skargę, bo to jest zaniedbanie obowiązków i to totalne; a jakby trafił do niej uczeń z cukrzycą, który zapomniał insuliny, to co, też kazałaby poleżeć?
Mam nadzieję, że już sie czujesz lepiej, bo rok temu miałam podobne problemy zdrowotne i wiem, że to bardzo nieprzyjemne
|
|
#1448 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
? Bo jesli nie, to by mnie ten rusycyzm nie zdziwil.Cytat:
? W Pyrlandii tak po prostu mowia ![]() Cytat:
? ?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||
|
|
|
#1449 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1450 |
|
Kniaginia
|
|
|
|
|
#1451 |
|
Konto usunięte
|
Oczywiście że jest
ale powiedzieć to dla kogoś, dać dla kogoś, jest charakterystyczne dla gwary około Suwałk, co raczej łączy się z sąsiedztwem Litwy---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 23:05 ---------- Poza tym rosyjski celownik to raczej nie to bo normalnie daj to; komu czemu? (albo skolka komu liet) mnie, tiebie, jemu, jej, nam, wam, im itp.
|
|
|
|
#1452 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Ale czy przy okłamywać kogoś i tego typu wyrażeniach? bo okłamywać - Я обманывала людей, a powiedzieć to tym bardziej bez "dla"...
---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ---------- ano wlasnie
|
#1453 |
|
Zakorzenienie
|
Linki, filmiki na fb które głoszą np: Upiekł kota w mikrofali, z jakiejś stronki sadistic w nazwie:/
Po co to umieszczać? Ehh znów będę cały dzień przeżywać...
|
|
#1454 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc nie przeżywaj bo to tylko pluszak w niej był....
|
|
|
|
|
#1455 |
|
Zakorzenienie
|
Ja np. nie lubie jak wchodze sobie na fb a tutaj masakruja mnie zdjecia 4 zbitych psow, przypalonych kotow, biednych koni.
Jestem wrazliwa na cierpienie zwierzat i np. wplacam gdy schroniska zbieraja pieniadze, oddalam raz procent podatku wlasnie na przytuliska i nie mam oporow przed pomaganiem. Ale nie oznacza to, ze mnie takie widoki zacheca do jeszcze wiekszej pomocy. Wrecz przeciwnie, tylko sie denerwuje, ze musze cos takiego ogladac. Wiem, ze moge dostac odpowiedzi w stylu "Nie obchodzi Cie los bednych zwierzat, trzeba takie zdjecia podawac dalej", ewentualnie "Mamy wolnosc wypowiedzi i takie zdjecia maja prawo byc", ale kurcze.., jak juz raz na czas zajrze na tego fb to zeby poczytac co napisali mi znajomi, przejrzec wydarzenia, ale niekoniecznie takie drastyczne. W moim przypadku daja odwrotny efekt do zamierzonego.
Edytowane przez Kruche Ciastko Czas edycji: 2012-02-21 o 15:20 |
|
|
|
#1456 | |
|
Zakorzenienie
|
Kompletnie nie rozumiem jak (?!) Rihanna może wracać do Chrisa. Chyba, że to tylko plotki. Nie jestem jakąś jej wielką fanką, ale mnie to szokuje. Jak można dawać się prać przez jakiegoś kretyna
. Na jej miejscu już nigdy nie chciałabym widzieć na oczy takiego śmiecia.
|
|
|
|
#1457 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1458 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O ile w jakims stopniu porafie zrozumiec kobiety, ktore boja sie, lub wrecz nie potrafia odejsc od mezow znecajacych sie nad nimi - poniewaz istnieje taki syndrom przywiazania nawet do osoby, ktora Cie maltretuje psychicznie i fizycznie. O tyle nie potrafie zrozumiec mlodej kobiety, ktora byla odseparowana od niego, nie mieszkala z nim, kilka lat zyla bez niego, ba, byla z innymi a teraz wraca do niego...
|
|
#1459 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
facebooka nie mam, ale to chore jest. Tak jakby słowo pisane nie działało na ludzi, trzeba piktogramem pierdyknąć, bo się inaczej nie zorientują, że "przypalony kot" to naprawdę przypalony kot... Nie lubię takich akcji. Tak samo nie rozumiem tych wszystkich zapowiedzi w TV (jak jeszcze miałam telewizor w domu ) typu: "za chwilę pokażemy drastyczny materiał, ble ble ble". Bo ocenzurowanie pikselkami to wielki problem jest. To już nie jest informacja, to jest rzucenie krwawego obrazka, żeby oglądalność skoczyła
|
|
#1460 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zreszta to jest jakis naczelny trend, ktory mnie wkurza - epatowanie przemoca... Wystarczy spojrzec chociazby na to jakie zdjecia z ostatnich kilku lat zdobywaly nagrody World Press Photo - wystarczy pojechac na wojne, walnac fotke umazaneg krwia dzieciaka, ew. zolnierza w okopie, ktory przeywa czyjas smierc, czy sam nie ma nogi i juz nagroda glowna.. I, paradoksalnie, takie dzialania sprawiaja, ze ludzie nie przejmuja sie przemoca dookola, szokujacymi materialami, bo sie z tymi, w codziennych kontakach, oswajaja...
|
|
#1461 |
|
Zakorzenienie
|
Dziwią mnie przesądy i uprzedzenia panujące na tzw.rynku pracy. Jak można utrwalać stereoptypy, ze np. osoby koło 50, nie bedą dobrymi pracownikami, ze są za starzy żeby chciało im sie dobrze pracować i wogóle nie opłaca sie takich zatrudniać. W moim Tesco pracuje sporo starszawych kasjerek i bardzo dobrze sobie radzą i z techniką i ze sprawnością obsługi. Wcale nie są gorsze od studentek.
Albo zakładanie, ze młoda matka będzie kiepskim pracownikiem bo będzie siedzieć na zwolnieniach lekarskich. A może taka kobieta ma dobrze zorganizowana opiekę dla dziecka i wogóle nie będzie brać zwolnień, w przeciwieństwie do bezdzietnej, chorowitej koleżanki. Albo pogląd, ze najlepiej zatrudniać kogoś do 30, bo potem to już bez doświadczenia zawodowego do niczego sie nie przyda. Zastanawiam sie w czym lepsza jest niedoświadczona 20 latka od niedoświadczonej 35 latki. Przecież ludzie czasami chcą sie przekwalifikować, nauczyć nowych rzeczy i to nie zależnie od wieku.
|
|
#1462 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na przykładzie mojej siostry. Ma małą firmę, wiedzie się jej dobrze, ale na zasadzie zapitalania od rana do nocy. I zatrudniła dwa razy młode matki, dwa razy była zapewniana, że wszystko będzie picuś, że jest rodzina, nianie itd. i nawet jak maluchy zachorują, to to się nie odbije na pracy. I dwa razy się nieźle przejechała. Za trzecim zatrudniła kobietę, ale bezdzietną. Za to starszą, więc może jakoś tym "wyrównała". Bo jedno to krzywdzące i stereotypowe myślenie, a drugie- praktyka dużej ilości kobiet. Bo ja sama znam kilka dziewczyn, które jak tylko się dowiedziały, że są w ciąży to jak najszybciej brały zwolnienia wszelakiego rodzaju. I siedziały sobie pół ciąży (i nie, ciąża nie była zagrożona), długi czas po i potem jeszcze trochę, w domku, za kasę firmy. No i postawmy się teraz w miejscu pracodawcy. Mnie by coś trafiło chyba.
|
|
#1463 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma to, jak zrozumienie, ze te kasjerki tak nie z wlasnej woli.Cytat:
![]() Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
|
|
|
#1464 |
|
Konto usunięte
|
To nie jest kwestia według mnie
tylko po prostu tak jest. gwara podlaska czerpie z Ukrainy i to znowu nie ta konstrukcja gramatyczna. Poza tym Suwalszczyzna nie jest znowu taka mała i po prostu ręczę że daj to dla kogoś, powiedz to dla lekarza pochodzi z gwary suwalskiej i tutaj doszukujemy się głównie oddziaływania litewskiego ewentualnie białoruskiego (ale to przejawia się raczej w leksyce). Nie ma to związku z rusycyzmami.
Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2012-02-21 o 21:06 |
|
|
|
#1465 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=Wyrak;32459156]
Nie ma to, jak zrozumienie, ze te kasjerki tak nie z wlasnej woli.Niby mam zrozumienie ale nie do końca. Nigdy nikt o dowód mnie nie prosił a mało tego bo ta sama kasjerka wiele razy alkohol mi kasowała i jakoś na nieletnią jej nie wyglądałam. Mam w końcu prawie 40 lat a nie 25 i mogę być z lekka oburzona. |
|
|
|
#1466 | |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=37celina;32460029]
Cytat:
Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2012-02-21 o 21:14 |
|
|
|
|
#1467 |
|
Konto usunięte
|
Nie no spoko ja kiedyś akurat zostawilam dowód w drugim portfelu i pokazałam prawo jazdy to się kobieta głowiła i aż kierowniczkę sklepu zawołała (lokalny sklep osiedlowy) czy to może być i czy napewno jestem pełnoletnia.
|
|
|
|
#1468 |
|
Zakorzenienie
|
Hehe, u mnie podobnie, z tym, że niska nie jestem- 170 cm wzrostu i mam 20 lat.. ale oby jak najdłużej o dowód pytali, będę wiedziała, że dobrze się trzymam, hehe
. . A dla odmiany miałam wyklładowcę na uczelni, który jak się okazało miał 42 lata, a każdy myślał, że 28-30 lat, tak wyglądał i potem mówią do niego : "Chyba pana tak dobrze te papierosy , które pan pali zakonserwowały" A mnie też dziwi przejmowanie się życiem gwiazd, po co to komu? Oczywiście, niech nikt nie przyjmuje tego do siebie, ale po prostu te wszystkie informacje z gazet o "gwiazdach" to zazwyczaj wyssane z palca plotki, ktoś sobie jakąś teorię dorabia, żeby ludzie się "podniecali". Ja nie widzę w tym nic ekscytującego. |
|
|
|
#1469 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#1470 |
|
Zadomowienie
|
Zdziwiło i zdenerwowało mnie ostatnio zachowanie pewnej babki w ciąży. Stałam na kasie, kolejka długa, blat jest dość wysoko, w dodatku stoją na nim stojaki z zakładkami i gablota z Parkera, co dość skutecznie zasłania mi widok na 'ogonek' z kolejki. No i pani w ciąży stała w kolejce, jak już doszła do kasy to wyraziła swoje oburzenie, 'że jeszcze nigdy w kolejce stać nie musiała, brak mi kultury i ona skargę chce złożyć'. Przyszła kierowniczka, wyjaśniła kobicie jak sprawa wygląda i że jeśli źle się czuła to wystarczyło żeby podeszła do kasy z przodu i zostałaby od razu skasowana. Niestety to babki nie dotarło i sapiąc ze złości wyszła ze sklepu
Ja jej naprawdę nie widziałam i bez przesady, ale nie będę wychodzić co 5 minut zza lady żeby zobaczyć czy przypadkiem w kolejce nie stoi kobieta w ciąży. Drażni mnie takie robienie z siebie świętej krowy, że wszyscy muszą komuś nadskakiwać, a jeśli źle się czuła to wystarczyło podejść do kasy od przodu.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:41.

No faktycznie, bo uczeń w gimnazjum czy w liceum to nie wie czy ma uczulenie na jakiś popularny lek przeciwbólowy.

No...chyba że też jako błąd czy potoczne wyrażenie w języku rosyjskim.
? Bo jesli nie, to by mnie ten rusycyzm nie zdziwil.
Więc nie do końca jest tak, że tylko "niepewnych" o tenże dowód się pyta.
?
ale powiedzieć to dla kogoś, dać dla kogoś, jest charakterystyczne dla gwary około Suwałk, co raczej łączy się z sąsiedztwem Litwy

Drażni mnie takie robienie z siebie świętej krowy, że wszyscy muszą komuś nadskakiwać, a jeśli źle się czuła to wystarczyło podejść do kasy od przodu.