Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII-VIII - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Czas na wybór tytulu do kolejenj części. Do dzieła Mamuśki! )
Uśmiechamy się radośnie, bo zaraz witamy wiosnę. 1 2,00%
Ząbek tu, ząbek tam , ale jeszcze czadu mamie dam! 6 12,00%
Dietka rozszerzona, mama zadowolona a ja poznaje nowe smaki, bo już nawet jem buraki 1 2,00%
Poznajemy smaki nowe i jesteśmy przez to zdrowe ! 1 2,00%
RosnąRączki,RosnąNóżkiTo też czas zębowej wróżki, baba,baba wciąż słyszymy i na wiosnę sie cieszymy. 10 20,00%
Pół roczku już mamy i siadać, pełzać zaczynamy! Mamusie VII-VIII. 0 0%
Czworaczki, pełzaczki- coraz bardziej ruchliwe te nasze dzieciaczki. 14 28,00%
Raczkujemy i wstajemy, przez co mamie smukłą sylwetkę utrzymać dajemy 1 2,00%
W końcu wiosna wyczekana- cieszy się kazdy bobas i jego mama. 16 32,00%
Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-22, 16:16   #1411
eveewe
Zakorzenienie

GG do eveewe
Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII

Widze, ze nie tylko ja uwielbiam Przepis na zycietez sie ciesze
eveewe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 16:20   #1412
adrji
Raczkowanie

Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII

Cytat:
Napisane przez Stronczek27 Pokaż wiadomość
Adrji fajna smerfetka z Ciebie
smerfetka niczego sobie
troche mi przypomina mnie w tej kiecce

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
Idziemy na 17 do lekarza. Agata ma dobry humorek, gorączka spadła, ale katar i załzawione oczka są.

Ja się zgadzam z Brumkiem. Do roku to jedzenie jest głównie dodatkiem do posiłków mlecznych. Ale długie karmienie tylko piersią nie jest też zbyt zdrowe. Dziecko powinno zjadać inne posiłki, aby jego układ pokarmowy powoli się do nich przyzwyczajał. A po drugie jedzenie pokarmów stałych (nie papek) ma zbawienny wpływ na rozwój mięśni odpowiedzialnych za mowe.

Ostatnio natrafiłam na taki artykuł odnośnie słoikowego żarcia http://dziecisawazne.pl/odwiedzamy-fabryke-gerbera/
ja tez sie zgadzam z tobą i Brumkiem,
że mleczko i jedzenie-dodatek
tylko nie pasuje mi jakoś określenie 'zabawa'
a wlasnie służy gryzienie najbardziej do rozwoju mowy
niektore dzieci na prawde szybko zaczynają gadać już po roczku
ciekawe czy to własnie ma taki wpływ czy genetycznie też ważniejsze
ciekawe jak to bedzie u nas
adrji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 16:22   #1413
Natka_
Zakorzenienie

Hallo

Dzisiaj spędzilismy pół dnia w centrum handlowym Tak dawno nie byliśmy z Domutią.

Cytat:
Napisane przez Marina1 Pokaż wiadomość
i ja łączę się z Natką w cierpieniu pisania pracy, muszę oddać w sob. rozdział...
I jak Ci idzie? Kiedy się bronisz?

Cytat:
Napisane przez agadus Pokaż wiadomość
aNatka jak Domek sie czuje??
Domek czuje się dobrze, dziekuję

Cytat:
aaa zapomniałam, tż dziś przyjeżdza, na stałe, bo od jutra robią już na miejscu, czyli w Mielcu..
Ooo to super

Cytat:
Napisane przez aania_20 Pokaż wiadomość
Odebrałam wyniki badania moczu, nie podobają mi się, chyba jednak pediatra miała rację że może być infekcja. Ale nic, wysłałam jej smsa z wynikami i czekam jak oddzwoni.
A moje dziecko znów mnie zadziwiło. Nie tylko nie płakał przy pobieraniu krwi, ale jeszcze patrzył pani laborantce prosto w oczy i się śmiał
Dzielny Adaś

Cytat:
Napisane przez beata_1988 Pokaż wiadomość
a z nowych rzeczy mamy drugiego ząbka który wyszedł sobie cichaczem nie wiadomo kiedy bez slinienia się i bez płaczu

w zasadzie Julka wcale się nie slini
dla Julki.

Cytat:
Dziewczyny nadrobie później ale potrzebuje rady.
Agata jest chyba chora. Rano wstała 38,5 temperatura, wodnisty katar, załzawione oczy. Do pediatry oczywiście nie ma numerków, no i nie wiem, czy leciec do pediatry zeby mnie przyjęła bez numerka, czy wstrzymać się do jutra.
Nie wiem w ogóle co robić, to nasz pierwszy katar
Spokojnie, krople nasivin, sól morska i maść majerankowa pod nosek

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
JAKI PIĘKNY WÓZEK

Nie no jest boski !
NATKA JA NA NIEGO TEŻ POLUJĘ
chciałam 2011, ale chyba bardziej wolę 2012,
choć różnicy wizualnej nie ma.
Zobaczymy jak z kasiorą będzie.
Ja też chcę ten 2012 Też mi sie ten kosmita coraz bardziej podoba

Cytat:
Mamy drugiego ząbka
A górne jedynki się czają bo widać je przez dziąsło
To chyba mamy winowajcę gorączki?

Sygine dla Natana, pieknie sie rozwija

Tymcio, Blanka, Hania, Julka klaski: : roza: za miesięcznice!!!

Scio za bioderka
My jutro mamy kontrolę bioderek.

I czegoś mi nie zacytowało
Natka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 16:26   #1414
Madziulka_17
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
wiadomo, nikt nie ma różowo..Problemy i zmartwienia to chyba nieodłączny element życia
A mogę zapytać czego się rozpadło "wesele"?
Smutne to, ale dla brata za odawżną decyzję. Szczęście najważniejsze.
Napiszę króciutko
Po moim wyjeździe do UK zamieszkali razem w moim mieszkaniu w Olsztynie - i dziewczyna pokazała dopiero wtedy jaka jest naprawdę.
Mój brat pracował nawet po 12 h, utrzymywał ją ( płacił mi ze swojej kieszeni za wynajem mieszkania, a ona nic się mu nie dokładała, kupował jej sieciówkę ), a jej było ciężko sprzątnąć, zrobić zakupy, ugotować... Dodam, że ona nie pracuje - studiuje dziennie. Poza tym strasznie zaczęła go ograniczać i nim rządzić...

' Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym '

http://suwaczki.maluchy.pl/li-54402.png

http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/dzieci2011.html
Madziulka_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 16:31   #1415
mamad1
Zadomowienie

Cytat:
aaa zapomniałam, tż dziś przyjeżdza, na stałe, bo od jutra robią już na miejscu, czyli w Mielcu.

Cytat:
Napisane przez wodaqua Pokaż wiadomość
U nas wszystko dobrze, wczoraj byliśmy w kinie na Dziewczynie z tatuażem, zajefajny choć momentami za mocny jak dla mnie, zakończenie nie podobało mi się... Ale film super, no i najważniejsze, że nasze pierwsze poważne wyjście za nami, babcia się spisała, Zosia grzeczna, szybko poszła spać, tylko kot chciał się bawić z mamą, a ona myślała że ją atakuje i sie trochę wystraszyła
Generalnie cieszę się że bariera przełamana, nie będę już chyba miała problemów emocjonalnych przed pójściem do pracy (za 7 dni ), bo mała jakoś w ogóle nas nie szukała, nie płakała, czyli póki co nie zanosi się na lęk separacyjny Chyba w czas idę do pracy...
U nas w rodzinie kłopoty, wujek na operację, kuzynka zdradzona przez męża na emigracji, do tego stopnia, że zdrajca został ojcem , moja siostra mieszkająca na stancji ze sowim chłopakiem i 2 kolegami będzie miała nowego lokatora w postaci owczarka - jej chłopak zakupił bez konsultacji z nią, czyli w tyłku ma jej zdanie... Mam o czym myśleć ostatnio i o co się martwić...
Fajnie, że jednak Zosia daje radę bez Was (albo raczej Wy bez niej)
A zmartwień to Ty trochę masz... Życie...

Cytat:
Sara nie, pediatra mówiła że do roku raczej się nie robi grupy, bo wynik może być zakłamany
A Patrykowi robili grupę krwi w szpitalu. Ma moją grupę i minusa od taty
Nasz mix

Cytat:
Napisane przez ellika Pokaż wiadomość
1. KArolinka jest taka marudaaaa...w nocy na zmianę marudziła, gadała, płakała, jestem zombiakiem
Niech te zęby już wyjdą, najlepiej wszystkie na raz, to nie na moje nerwy

2. Wczoraj byłyśmy na spacerze spacerówką, oj mieszane miałam uczucia - nie widziałam jej, słońce i wiatr w buzię waliło...no ale mała nie marudziła

3. Wczoraj też rozmawiałam z szefową o moim powrocie do pracy....nie będzie lekko - u nas jest kwstia rehabilitacji Karolci. Co poniedziałek muszę z nią być, dwie godzinki we Wro. Chciałam wybadać czy mogłabym wrócić o pracy na 7/8 etatu, żeby poniedziałek mieć poprostu wolny, ale się dowiedziałam, że u nas w firmie raczej źle patrzą na takie ułamki etatów
Prawdopodobnie będę robić tak, że w poniedziałek będę z nią jechać na zajęcia, potem ją do żłobka jakiegoś na 6 godzin a ja do pracy. Tylko w takim razie musiałabym już teraz ją zaszczepić na pneumo-, meningokoki(można razem??) na co kasy za bardzo nie mam...
Głowa mi pęka od tej logistyki
1. łączę się bólu
2. My jeszcze w gondoli
3. Z takich powodów to czasem się cieszę, że nie mam gdzie wracać... Mam nadzieję, że znajdziecie dobre rozwiązanie

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
patik - ja robie na wodzie nalesniki i tez jadalne wychodza
Moja mama robiła kiedyś na piwie. Też dobre, ale może nie na Środę Popielcową

Cytat:

Odebrałam wyniki badania moczu, nie podobają mi się, chyba jednak pediatra miała rację że może być infekcja. Ale nic, wysłałam jej smsa z wynikami i czekam jak oddzwoni.
A moje dziecko znów mnie zadziwiło. Nie tylko nie płakał przy pobieraniu krwi, ale jeszcze patrzył pani laborantce prosto w oczy i się śmiał

Fajny lekarz, jeśli w pierwszej kolejności badania zleca
Więc chyba tylko moje dziecko płacze w placówkach zdrowia... dla dzielnego Adasia!
mamad1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 16:32   #1416
iustyna1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Shira_83 Pokaż wiadomość
ogólnie się zgadzam, ale z Kaczyńskim trochę przegięłaś
Ale tylko troszeczkę

Cytat:
Napisane przez JustPi Pokaż wiadomość
Wczoraj odwiedziła nas moja koleżanka ze studiów, w 7 miesiącu ciąży. Jakoś mi się tak tęskno za brzuszkiem zrobiło.... Jak mi nie minie to poważnie będę musiała się zabrać za przekonywanie tż, że kolejne dziecko to dobry pomysł
SZALONA!!!
Powodzenia w przekonywaniu, mnie nikt już nie przekona, że to dobry pomysł (w mojej sytuacji) .

Adrij a ja myślę, że w tym co pisałaś jest troszkę racji.

Mój Kuba miał podobnie, tylko pierś. Nie chciał innego jedzenia, ja się łamałam i dawałam mu pierś. Potem zamiast piersi MM. Też je wolał niż inne jedzenie. Potem był etap jogurtów . Stopniowo udało się go jakoś inaczej karmić.
Piersią karmiłam 9,5 miesiąca. Ja wyglądałam jak zombi, on nie lepiej, bo oprócz piersi prawie nic nie jadł. Ani kaszek, ani zupek, ani gotowanego, ani kupnego. Jak coś innego zjadł, to minimalne ilości.

Ale jest dla koleżanki światełko w tunelu, Kuba wyrósł z tego. Teraz wcina dużo różnych rzeczy .

Podejrzewam, że ja gdzieś popełniłam błąd. Co do mówienia, to Kuba dość szybko i bardzo ładnie i wyraźnie mówił. Nawet obcy ludzie nam to mówili, że taki mały a tak ładnie mówi. No i miał duży zasób słów.
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???
- Gdzieś kur*a musi być!!

iustyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 16:38   #1417
adrji
Raczkowanie

Cytat:
Ostatnio natrafiłam na taki artykuł odnośnie słoikowego żarcia http://dziecisawazne.pl/odwiedzamy-fabryke-gerbera/
scio przeczytałam artykuł
chyba czeka mnie lato przetworów
moze już z majówki przywiozę jakieś dobra ziemi

ale najbardziej przeraziło mnie stwierdzenie ze
'dieta słoiczkowa powoli przeksztalaca sie w fastfodową' jak tak sobie mysle bedąc czasami na zakupach faktycznie coraz częsciej widuje się coraz więcej małych dzieci na takich nie tylko niedzielnych obiadach eh

Cytat:

Adrij piękny avatar, Muszę pomyśleć na wymianie mojego konia
dziękować
a druga część zabrzmiała dwuznacznie
Stary 2012-02-22, 16:41   #1418
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

JustiPi my jezcze jeździmy w gondoli

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 16:49   #1419
patik87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adrji Pokaż wiadomość
scio przeczytałam artykuł
chyba czeka mnie lato przetworów
moze już z majówki przywiozę jakieś dobra ziemi

ale najbardziej przeraziło mnie stwierdzenie ze
'dieta słoiczkowa powoli przeksztalaca sie w fastfodową' jak tak sobie mysle bedąc czasami na zakupach faktycznie coraz częsciej widuje się coraz więcej małych dzieci na takich nie tylko niedzielnych obiadach eh

dziękować
a druga część zabrzmiała dwuznacznie
nawet nie pomyślałam o tym

Ja też przeczytałam artykuł.
Delikatnie przesadzony
Stary 2012-02-22, 16:51   #1420
jacieeeee
Wtajemniczenie

Scio zdrówka dla Agatona
Patik ja też czekam na "przepis na życie"

Dominikowi wyszedł pierwszy ząb!!!!!
Albo wbił sobie coś w dziąsło Bo jak przejadę palcem, to czuć ostrą krawędź

Dominik 29.07.2011r
jacieeeee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 16:56   #1421
mamad1
Zadomowienie

Cytat:
a z nowych rzeczy mamy drugiego ząbka który wyszedł sobie cichaczem nie wiadomo kiedy bez slinienia się i bez płaczu

Cytat:
Napisane przez sygine Pokaż wiadomość
Witam mamusie!!!
Wreszcie się znalazłam, ale nie wiem czy na długo... po pierwsze mój najcudowniejszy, najsłodszy, najukochańszy i w ogóle same naj... syneczek postanowił wypróbować ile czasu mama może funkcjonować z niewielką lub żadną ilością snu (trwa to już ponad tydzień)... A po drugie w pracy mam nawał wszystkiego i na dodatek szef wymyślił sobie jakieś durne dyżury i co drugi tydzień muszę tu kwitnąć do 18-tej! Nie wiem po kiego grzyba Ale postanowiłam że właśnie wtedy będę po prostu nadrabiać wizaż

Poza tym gratuluję wszystkich nowych umiejętności maluchów, nowych ząbków, nowo rozpoczętych miesięcy
I mocno trzymam kciuki we wszelakich potrzebnych sprawach!!!

A u nas po siedmiu wspólnych miesiącach:
-Natan wstaje
-Natan raczkuje i czworakuje
-Natan mówi w sobie tylko zrozumiałym języku (bardzo intensywnie ćwiczy samogłoski i nawoływania typu "ej")
-Natan kula się po całej podłodze, tapczanie i wszelkiej możliwej powierzchni jeśli tylko znudzi mu się chodzenie na czterech
-Natan uwielbia żłobek!!! (śmieje się jak tylko zobaczy ciocie i dzieci)
-mama uczy się chodzić z szeroko otwartymi oczami stwarzając pozory że pracuje a nie śpi
-tata choruje i nie może przez to w nocy pomagać mamie (czytajcie: chory facet jest gorszy od nieprzesypiającego nocy niemowlaka!!!)
No i na razie to by chyba było na tyle...
Widać, że nie macie czasu się nudzić

Cytat:
Napisane przez eveewe Pokaż wiadomość
1.Wisz co jakos tak przykro takiego szkraba zostawic, teraz z kazdym dniem nowa umiejetnosc itd. Pracuje na poczcie, jestem kierownikiem (na zastepstwa). Mam dosyc dobra pensje, troszke wyzsza od mojego TZ i jesli chcemy sie budowac, nie mam wyjscia pracowac musze.

2. opowiem wam cos napiszcie co o tym myslicie
W pon przyszla tesciowa z malym siostry TZ ma 10 miesiecy, a moja bawila sie na kocyku. Jak go zobaczyla zaczela sie cieszyc pelna geba i piszczec z radosci a on co - w bekkkk!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pozniej sie uspokoil i nie chcial do niej podejsc, moja sie silila, smiala, gaworzyla do niego, a on u tesciowej na kolanach. I pozniej znowu zaczela sie smiac, a ten znowu w placz a pozniej w histerie. no i co - przyleciala szwagierka, ubrala dzieciaka i wyszla. a wczoraj od tesciowej sie dowiedzialam, ze nie pozwolila jej pilnowac ich obojga na razMoje dziecko jest czseto wsrod innych maluchow, bo mam duzo znajomych co maja dzieci, non stop ktos u nas jest albo my wychodzimy. tamten z tatusiem nie.do.je.bem tylko siedzi.
1. To jedna z sytuacji, kiedy proza życia wygrywa z potrzebą serca...
Kiedyś czytałam, że mamy pracujące spędzają z dziećmi co prawda mniej czasu, ale ten wspólny czas jest tak "intensywniej" spędzony.
2. 10 miesięcy to wiek, kiedy dziecko może się bać innych ludzi. Fakt, że nigdzie z nim nie wychodzą na pewno temu sprzyja, ale trzeba też wziąć pod uwagę charakter dziecka, jego wrażliwość. Nawet dorośli ludzie nie zawsze mają humor, żeby przebywać z innymi ludźmi... Jedni są bardziej towarzyscy, inni wolą samotność...
Stary 2012-02-22, 17:02   #1422
Stronczek27
Wtajemniczenie

GG do Stronczek27

Cytat:
Napisane przez jacieeeee Pokaż wiadomość
Scio zdrówka dla Agatona

Stronczek27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 17:04   #1423
mamad1
Zadomowienie

Cytat:
Mamy drugiego ząbka

Cytat:
Moje dziecko ustawia się do raczkowania,
ale tylko się buja.
Obserwuje czy ktoś na nią patrzy
i jak jej powiem Emi zrób "huśu huśu"
to Emi ustawia się do raczkowania i buja pupcią
ale do przodu nie ma zamiaru iść
Stary 2012-02-22, 17:14   #1424
madziaranew
Rozeznanie

Cytat:
PYTANIE DO OGLADACZEK M JAK MILOSC: z kim jechala hanka jak wpadla w kartony i co to za postac (pytanie od koezanki z pracy, ktora tez nie oglada M)

---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ----------

bo nowosci to lepiej rpzed południem podawac o jak cos nie tak to dzieciak do wieczora zwymiotuje....

patik - ja robie na wodzie nalesniki i tez jadalne wychodza
Banan nie byl nowoscia , Bo Sophie juz go jadla I bardzo lubi , mysle ze jednak za pozno po prostu , Bo ja tez jak pozno zjem banana to mnie zoladek boli.

Cytat:
Napisane przez mamad1 Pokaż wiadomość
Mimo wszystko miło usłyszeć to również od innych

Ale może angielska telewizja jakoś potrafi te pieniądze wykorzystać?

za spacerki!

A myślałąm, że tylko ja nie chcę spać z własnym dzieckiem? U nas podobnie -spał sam w łóżeczku i nagle nie chciał - był wielki płacz dopóki go nie wzięłam do nas. Teraz już trochę lepiej i większość nocy spi u
siebie. Może to taki przejściowy okres?
Mam nadzieje ze to okres przejsciowy , Bo jednak ciezko tak co godz wstawac , naprawde mozna sie niewyspac

---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ----------

Dla dzisiejszych solenizantow:
GROMKIE BRAWA
madziaranew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 17:23   #1425
adrji
Raczkowanie

Cytat:

Dominikowi wyszedł pierwszy ząb!!!!! Albo wbił sobie coś w dziąsło Bo jak przejadę palcem, to czuć ostrą krawędź
!!

zrobiłam na obiad zupke krem z pora dobre wyszło

i słuchałam audycji -wiecie jakie coraz częściej pojawia sie ostatnio postanowienie na wielki post?
postanowienie zmniejszenia ilości internetu
na rzecz innych zajęć domowych
kurcze coś w tym niestety jest
nie mogę się dziś wygonić do roboty
Stary 2012-02-22, 17:50   #1426
Natka_
Zakorzenienie

Cytat:
Dominikowi wyszedł pierwszy ząb!!!!! Albo wbił sobie coś w dziąsło Bo jak przejadę palcem, to czuć ostrą krawędź
dla Dominikowego zębola

A mój Domek dalej szczerbaty i chyba nic się nie zapowiada, żeby coś miało się wykluć

My na weekend chyba znowu w góry jedziemy, tym razem całą rodzinką
Natka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 18:16   #1427
agadus
Wtajemniczenie

http://www.youtube.com/watch?v=TnmuR...&feature=share

agadus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 18:29   #1428
eveewe
Zakorzenienie

GG do eveewe

Cytat:
JustiPi my jezcze jeździmy w gondoli
my od 3 miesiaca zycia Marys w spacerowce - w gnodole przestala sie miescic
bylas u lekarza?? co powiedzial?
Stary 2012-02-22, 18:32   #1429
alibany
Rozeznanie

Cytat:
Scio zdrówka dla Agatona

Patik tak zmiana planów, jak to u tż w pracy zwykło bywać. W jednej chwili odwołują mu imprezę, więc dzwoni do żonki szczęśliwy, że wraca dziś, a za pół godz. koordynacja zmienia plany i jednak zostaje do piątku wieczór.....

Co do rozwoju aparatu mowy poprzez gryzienie, również slyszałam, że ssanie piersi doskonale na to wpływa.....także UU, do tego jako dodatek jakies warzywka do gryzienia i mała roczna gadułka murowana
Wszystko należy dostosować do siebie, do swoich pociech. Same najlepiej wiemy, jakie rozwiązanie będzie najlepsze dla naszych dzieci.

Eh od rana uskuteczniamy naukę zasypiania samodzielnie w łóżeczku, bilans dnia:
- 1wsza drzemka - godzina usypiania - pół godziny snu
- 2ga drzemka - pół godziny uspiania - obudzenie się po 3 minutach uderzeniem główką w szczebelki
- sen nocny - w trakcie usypiania (czas na chwilę obecną pół godziny)
WYTRWALOŚCI, KONSEKWENCJA, WYTRWAŁOSCI, KONSEKWENCJA = sukces (się okaże)
alibany jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 18:32   #1430
eveewe
Zakorzenienie

GG do eveewe

Stary 2012-02-22, 18:46   #1431
mamad1
Zadomowienie

Cytat:
a własnie mialam wam to opisać
byłam ciekawa twojej opinii
w sobote rozmawialam ze znajoma
mają synka strasznego niejadka
stwierdzone przez pediatrów, ze przez zbyt długie w pierwszym roku podstawowo karmienie piersią
przez pierwszy rok jadl przede wszystkim z piersi
drugi rok to serki i produkty konsystencji mlecznej
oczywiscie mimo prób wprowadzania wszystkiego
teraz poszedł do przedszkola i cięzko rozszerzeniem jedzonka
myślę sobie, że może taki jego urok i i tak byłby niejadkiem
ale z drugiej strony moze coś w tym jest

nie wiem to jest moje zdanie
ale mi się wydaje,
że jedzenie w pierwszym roku to nie jest tylko jako zabawa
przecież niektore 10miesięczniaki to juz chodzą
niektore roczniaki to skaczą biegaja
na pewno potrzebują innych skladników energii nie?
A ja znam wiele niejadków, które wczesniej jadły MM i nie chciały jeść innych potraw. Zmusisz takie dziecko do jedzenia? Jest wiele dorosłych osób, które jedzą tylko wybrane potrawy i ich też nie da się zmusić...
U mnie w domu zawsze gościły gołąbki, krokiety, a ja mimo wszystko ich nie jadam...
A lekarze mogą się mylić... Czasem mam wrażenie, że niektórzy lekarze nie lubią karmienia UU. Może dlatego, że tu nic nie da się zmierzyć
Takie moje krótkie refleksje...

Cytat:
Napisane przez rysiki Pokaż wiadomość
Mojemu Asikowi jeszcze daleko do takich umiejętności. Narazie potrafi"
-śmiac się na głos
-sama się karmi (tzn. kładę ją na łóżku i daje butle do rączek, ona wklada sobie do buźki i je, jak słysze, że już koniec, zabieram jej butle)
- wkłada nóżki do buzi
- lezac na plecach stara się podnosic do siadu
Ale niepokoi mnie to, że bardzo mało gaworzy. A mówie do niej tak często jak to tylko możliwe, TZ czyta jej bajki codziennie, nie wiem, jak mam ją jeszcze stymulowac, żeby wkońcu się rozgadała

A mówieniem to bym się na razie nie przejmowała. Jeszcze przyjdzie czas,że jej się buzia nie będzie zamykać

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
I nie chodzi o to że nie jest ważne i żeby go unikać, ale że nie musi służyć do zaspokajania potrzeb dziecka w takim stopniu jak mleko mamy. Co innego u dzieci na butli, tu może ono już zastąpić powoli większość mlecznych posiłków.
A teoria jest do tego taka, że do 6 miesiąca układ pokarmowy dziecka jest naprawdę za mało dojrzały do jedzenia tych wszystkich pyszności.

Pierwszy raz słyszę o takiej teorii i - bez obrazy - za grosz w nią nie wierzę Pediatra pediatrze tez nie równy. niestety mało który pediatra w przychodni ma pojęcie o laktacji i karmieniu. Oni czerpią swoją wiedzę chyba z ulotek producentów słoiczków
Juz w szpitalach widać "wiedzę" co poniektórych, jak każą dokarmiać zdrowe dzieci, żeby lepiej spały, szybciej wychodziły ze szpitala
Jak zwykle zgadzam się w 100%!

Cytat:
Napisane przez alibany Pokaż wiadomość
Właśnie się dowiedziałam, że tż wraca dzisiaj a nie w sobotę. Cieszę się bo jutro mam małe święto i spędzimy ten dzień razem w trójeczkę

Cytat:

Pediatra mi oddzwoniła, stwierdziła żeby powtórzyć jeszcze badanie bo wyniki "ani złe ani dobre", jak się powtórzą to może oznaczać zakażenie dróg moczowych.....
właśnie polowałam na dziecko żeby zechciało nasiusiać w końcu wzięłam do łazienki, odkręciłam wodę, zapatrzył się i się udało
Fajny patent

Cytat:
dzis odebralam wyniki morfologii ws przydatnosci do pracy (mam jednak prace we krwii a nie w d.pie jak to w kawale było) i jestem przydatna

Cytat:
ogólnie to jtestem niezbędna i niezastąpiona ale tego nie chcieli mi wypisać
Niewdzięcznicy
Może nie potrzebują tego na piśmie, bo to tak oczywiste

Cytat:
Urodziny które jednak spędzimy same z Alą....
Sto lat!
(A my to co?Masz nas!)

---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ----------

Cytat:
Była u mnie koleżanka. Saritę ciągle trzeba było nosić bo marudziła. Na zmianę ją zabawiałyśmy i nosiły.
Teraz jesteśmy same, dziecka nie ma..sama się bawi..
Zauważyłam że jak ktoś u nas jest to zawsze się tak zachowuje. Jeden wielki marud.
Nie wiem od czego to zależy. Zna tą koleżankę bardzo dobrze, lubi ją i na bank nie strach.
Spała od 5.45 pół godziny.
Odpoczęłabym trochę
Moje marudzi bez względu na okoliczności

Cytat:
Napisane przez iustyna1 Pokaż wiadomość
Mój Kuba miał podobnie, tylko pierś. Nie chciał innego jedzenia, ja się łamałam i dawałam mu pierś. Potem zamiast piersi MM. Też je wolał niż inne jedzenie. Potem był etap jogurtów . Stopniowo udało się go jakoś inaczej karmić.
Piersią karmiłam 9,5 miesiąca. Ja wyglądałam jak zombi, on nie lepiej, bo oprócz piersi prawie nic nie jadł. Ani kaszek, ani zupek, ani gotowanego, ani kupnego. Jak coś innego zjadł, to minimalne ilości.

Ale jest dla koleżanki światełko w tunelu, Kuba wyrósł z tego. Teraz wcina dużo różnych rzeczy .

Podejrzewam, że ja gdzieś popełniłam błąd. Co do mówienia, to Kuba dość szybko i bardzo ładnie i wyraźnie mówił. Nawet obcy ludzie nam to mówili, że taki mały a tak ładnie mówi. No i miał duży zasób słów.

Cytat:
Eh od rana uskuteczniamy naukę zasypiania samodzielnie w łóżeczku, bilans dnia:
- 1wsza drzemka - godzina usypiania - pół godziny snu
- 2ga drzemka - pół godziny uspiania - obudzenie się po 3 minutach uderzeniem główką w szczebelki
- sen nocny - w trakcie usypiania (czas na chwilę obecną pół godziny)
WYTRWALOŚCI, KONSEKWENCJA, WYTRWAŁOSCI, KONSEKWENCJA = sukces (się okaże)
Powodzenia!

---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

Byłam dzisiaj u lekarki skonfrontować wyniki badań Patrysia. Nie ma już anemii!
Cały dzień nadrabiam i odpisuję...

Edytowane przez mamad1
Czas edycji: 2012-02-22 o 18:36
Stary 2012-02-22, 18:49   #1432
agadus
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez eveewe Pokaż wiadomość
no to już wiem jak się malować, muszę sama spróbować, ale napewno to konturowanie ust,

agadus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 18:54   #1433
alibany
Rozeznanie

Cytat:

(A my to co?Masz nas!)

Powodzenia!

---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

No jutro obowiązkowo od rana :win ko:

Mała zasnęła, ok 50min zasypiania

Super, że po anemii ani śladu!!

Edytowane przez alibany
Czas edycji: 2012-02-22 o 19:04
alibany jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 19:29   #1434
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Cytat:
smerfetka niczego sobie
troche mi przypomina mnie w tej kiecce

To raczej nie chodzi o szybkość a o jakość. Troche interesuje się logopedią i im szybciej dziecko gryzie tym lepiej dla aparatu mowy.
Ja myślę, ze dziecko powinno się cieszyć jedzeniem, stąd określenie zabawa.

Dzięki dziewzyny. Byłyśmy u pediatry. Osłuchowo czysta. Lekko czerwone gardło, no i katar. Mamy dawać Nurofen 3 razy dziennie, do tego oscillocośtam i Clemastinum. Jak by zaczęła kaszleć albo pojawiła się wysypka to się pokazać.

Moje dziecko szalało w poczekalni a potem w gabinecie, krzyczała na całą przychodnie, chciała zabrać pani dr słuchawki

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 19:52   #1435
mamad1
Zadomowienie

Chciałam tylko jeszcze napisać,że od jutra w realu jest mnóstwo promocji na artykuły dziecięce- cała gazetka. Np. pieluchy Pampers active baby (midi 186 szt, maxi 162 szt) za 99,95 zł. Nie wiem, czy dziś jest już gazetka na stronie reala, ale jutro pewnie będzie.
Więcej dziś pewnie nie napiszę, bo Maly niespokojny, a komputer pewnie maz zajmie...
Stary 2012-02-22, 20:43   #1436
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:

zaneta jestem pod wrażeniem umiejętności twojej córci
na prawde należą się jej
ja chcialabym żeby mój robił juz 'papa'
uczę go ale on niechce kombinować
a przybijanie piątki to u nas już wogole czarna magia
U mnie się nauczyła, może dlatego że codziennie to było powtarzane, kiedy szła do kąpieli - machała teściom, potem jak wychodziliśmy od kogoś to też machałam jej rączką a potem ona sama wykminiła

Cytat:

A jeszcze wczoraj pisałaś że ani widu ani słychu ząbala
a dziś proszę jest biały czarodziej na wylocie

Cytat:
A ja znam wiele niejadków, które wczesniej jadły MM i nie chciały jeść innych potraw. Zmusisz takie dziecko do jedzenia? Jest wiele dorosłych osób, które jedzą tylko wybrane potrawy i ich też nie da się zmusić...
U mnie w domu zawsze gościły gołąbki, krokiety, a ja mimo wszystko ich nie jadam...
A lekarze mogą się mylić... Czasem mam wrażenie, że niektórzy lekarze nie lubią karmienia UU. Może dlatego, że tu nic nie da się zmierzyć
Takie moje krótkie refleksje...

Myślę że dziecko a dorosłego to póki co nie ma co porównywać,
bo każdy tak ma że coś może jeść kilogramami a drugiej rzeczy w ogóle nie ruszy, tu chodzi o rozszerzenie diety i że może faktycznie podawanie UU do jakiegoś okresu czasu ma wpływ na późniejszego "niejadka" a może problem - tak sobie teraz myślę, polega też na tym, że dużo mam właśnie przy rozszerzeniu diety, kiedy dziecko ma już np 10 miesięcy nie chce NIC jeść, a już raczej powinno poznawać smaki itd poddaje się i podaję pierś...może tu chodzi o słabą cierpliwość? nie wiem czy mnie rozumiesz? bo JA nic złego nie widzę że mamuśki karmią ileś tam miesięcy, są takie które robią to nawet do 3 roku życia dziecka, żebyś mnie źle nie zrozumiała.

Ja myślę kurczę, że coś w tym jest co napisała adrij..

Cytat:
To raczej nie chodzi o szybkość a o jakość. Troche interesuje się logopedią i im szybciej dziecko gryzie tym lepiej dla aparatu mowy.

Dzięki dziewzyny. Byłyśmy u pediatry. Osłuchowo czysta. Lekko czerwone gardło, no i katar. Mamy dawać Nurofen 3 razy dziennie, do tego oscillocośtam i Clemastinum. Jak by zaczęła kaszleć albo pojawiła się wysypka to się pokazać.

Moje dziecko szalało w poczekalni a potem w gabinecie, krzyczała na całą przychodnie, chciała zabrać pani dr słuchawki
To dobrze że Agatka osłuchowo czysta.
Też uważam, że dla dziecka jedzenie powinno być PRZYJEMNOŚCIĄ, a nie "masz zjeść i koniec" Ja uwielbiam jeść i mam nadzieję, że Emi tym zarażę, choć póki co marnie to widzę, ale nie poddaje się.

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 20:48   #1437
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
ogólnie to jtestem niezbędna i niezastąpiona ale tego nie chcieli mi wypisać
A bo wiedzą że nie lubisz słodzenia

Cytat:
Twoje?!?!? No to co się nie chwalisz Sto lat i wieeeeele szczęścia!!!

Cytat:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa i dla Tymcia, Julki, Blanki i Hani buzi

Cytat:
Ja się zgadzam z Brumkiem. Do roku to jedzenie jest głównie dodatkiem do posiłków mlecznych. Ale długie karmienie tylko piersią nie jest też zbyt zdrowe. Dziecko powinno zjadać inne posiłki, aby jego układ pokarmowy powoli się do nich przyzwyczajał. A po drugie jedzenie pokarmów stałych (nie papek) ma zbawienny wpływ na rozwój mięśni odpowiedzialnych za mowe.
Zgadzam się w 100% Szczególnie z tym podkreślonym.

Cytat:
kazdy boryka sie z jakimis tam swoimi doswiadczeniami
nie ma reguły
Otóż to! Ale "podręcznikowe" dzieci byłby nudne

Cytat:
Napisane przez Madziulka_17 Pokaż wiadomość

Julia, Blanka, Tymek - sto lat!

Cytat:
Zabawa nie wyłącznie w takim sensie, że brać brokuła i tylko nim machać, ale w sensie przygody, nowej atrakcji. Chociaż w tym pierwszym trochę też, bo ja jestem za tym, żeby te pierwsze miesiące jedzenia, to było poznawanie pokarmów wszystkimi zmysłami. Także dotykiem paluszków. Branie w łapkę i celowanie do buzi, chwytanie samemu z talerzyka, wyjmowanie mamie z ręki jej kąsków i wkładanie jej do buzi swoich przysmaków
Inaczej, czyli: ganianie z łyżeczką, wpychanie do buzi papek, przebijanie się przez zaciśnięte wargi, jedzenie "za mamusię, za tatusia" i samotne posiłki w ponurej atmosferze "niechże wreszcie coś zje!", może tylko zniechęcić i spowodować że dziecko stanie się niejadkiem.

Cytat:
Napisane przez Natka_ Pokaż wiadomość
Tymcio, Blanka, Hania, Julka za miesięcznice!!!

My jutro mamy kontrolę bioderek.
za życczenia i za bioderka.

Cytat:
Ale mi się wydaje że tu sie nie da niestety () stwierdzić tak to wina jedzenia/niejedzenia innych pokarmów Bo to chyba też zależy od charakteru dziecka. Tak jak nie można powiedzieć że dziecko-aniołek to dlatego że rodzice dobrze wychowują, a jak dziecko płacze całe dnie to źle rodzice postępują. Trzeba pamiętać, że takie małe, ale charatkerek swój ma od początku

Cytat:

Cytat:
Napisane przez madziaranew Pokaż wiadomość

Dla dzisiejszych solenizantow:
GROMKIE BRAWA

Cytat:
1. A ja znam wiele niejadków, które wczesniej jadły MM i nie chciały jeść innych potraw. Zmusisz takie dziecko do jedzenia? Jest wiele dorosłych osób, które jedzą tylko wybrane potrawy i ich też nie da się zmusić...

2. Byłam dzisiaj u lekarki skonfrontować wyniki badań Patrysia. Nie ma już anemii!
1. A to akurat najlepszy sposób na wychowanie sobie niejadka
2. Ekstra I koniec z żelazem czy jeszcze trochę kazali brać?

Cytat:

Dokładnie

Super że Agata czysta Ale oscillococcinum to jak dawać? Bo dla dorosłych (sama biorę w czasie przeziębienia, bo na UU nic innego mi nie pozostaje , to są takie mini granuleczki. Dla dzieci pewnie jakoś inaczej, tak?
Stary 2012-02-22, 20:49   #1438
telik
Wtajemniczenie

GG do telik

biegne biegne...
z życzeniami dla Tymona
i Blaneczki
i Haneczki
i Juleczki

Marzenko uwielbiam Twoją Hanie
ślicznota z niej niebywała
no waga słuszna-tak na marginesie Jasiek też tyle waży

Cytat:
Telik a co ciekawego napisałaś?
temat był skomplikowany o wpływie użytkowników o dobrej reputacji w sieci na innych

ale tak ogólnie napisałam że przez miesiące wspólnych pogaduch swtorzyłyśmy najlepszy na świecie poradnik odnośnie dzieci i wszystkoich tematów wokół

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
Śledzików nie lubię Ale jadłam łososia

A z lodówką to mnie zaskoczyłaś Czekałam na Twoją opinię w tej kwestii i głowę bym sobie dała uciąć, że będziesz na nofrostem. Ale widać jeszcze za mało się znamy
Kurczę, naprawdę mam brać bez tego? Dziewczyny, jesteście jedynymi w całym necie, które są na nie

U nas pół roczku jutro wybija i też za kilka dni Tymuś dostanie pierwsze żarełko
Z tego co piszą, to do roku i tak mleko matki ma być podstawowym pokarmem a jedzenie innych rzeczy może być tylko zabawą.

śledzika nie lubisz? no wiesz co...

Brumeczku mnie też zdziiła tak duża ilość negatywnych opini na tym forum
ale widocznie no frost nie jest szczytem fajności
mój samsung okazał się chyba jedny z najgorszych wyborów do domu
nawet serwisant mówił negatywnie o tych lodówkach

od czego startujecie? w senie pierwszego jedzonka?

Cytat:
u nas wszystko wporządku. Wkońcu codziennie spacerujemy z Domkiem Zostały mu tylko czerwone blizny po ospie, ale już bledną. Ma pare dziurek na twarzy, chyba bedze pare pamiątek po ospie.

Ten wózek mnie coraz bardziej intryguje. Najpierw wydawał się totalnym kosmitą, ale im dłużej go oglądam tym coraz bardziej chcę go mieć Jutro chyba przejadę się do sklepu zobaczyć na żywo. A jaki macie model? 2012 czy 2011?
Potrzebuję dodatkowej lekkiej i małej spacerówki po złożeniu. Bo nasza Mura jest duża i ledwo mi wchodzi do bagażnika mojej estery.
Fajnie że Domek już wykurowany
też mi się podoba ta spacerówa
bo moja mura też mnie dobija swoimi gabarytami(chociaż jeszce uzywam gondoli)

tak sie zastanawiam czy na wakacje tez mi by się sprawdziła czy lepiej spacerówa-parasolka
Cytat:

ale super że tak bezboleśnie

Cytat:
Napisane przez sygine Pokaż wiadomość
Witam mamusie!!!

A u nas po siedmiu wspólnych miesiącach:
-Natan wstaje
-Natan raczkuje i czworakuje
-Natan mówi w sobie tylko zrozumiałym języku (bardzo intensywnie ćwiczy samogłoski i nawoływania typu "ej")
-Natan kula się po całej podłodze, tapczanie i wszelkiej możliwej powierzchni jeśli tylko znudzi mu się chodzenie na czterech
-Natan uwielbia żłobek!!! (śmieje się jak tylko zobaczy ciocie i dzieci)

No i na razie to by chyba było na tyle...
wooow
zdolniacha z Natana
u nas połowy tych umiejętności nie ma

Cytat:
Mamy drugiego ząbka

i kolejne zębolki
Cytat:
Moje dziecko ustawia się do raczkowania,
ale tylko się buja.
Obserwuje czy ktoś na nią patrzy
i jak jej powiem Emi zrób "huśu huśu"
to Emi ustawia się do raczkowania i buja pupcią
ale do przodu nie ma zamiaru iść
Emi mnie znowu zaskakuje
zdolne dziecko masz żanetko wiesz?

Cytat:
telik super, ze jestes espanol
a uczysz się tak z przyjemności dlugo już?
planujecie może jakieś wakacje hiszpańskie co bys mogła potrenować porozmawiać z przystojnymi kelnerami?
hihi przystojnymi kelnerami powiadasz
ucze się długo ale z przerwami
jako nastoltka platonicznie zakochana w kims kto jest hiszpanskojęzyczny kupiłam kurs eskk
potem na studziach 2 lata intensywnej nauki
i teraz od 2 lat hobbystycznie

tak a wakacje chyba na Majorce
wiec coś tam podukam pewnie

uffff dobrnełam
cały dzień chciałam napisać
szczególnie zależało mi na złożeniu życzeń
ale Jasiu nie chciał drzemać ani bawić się sam
wiec wymęczył mnie ten mój pełzak
no właśnie-chyba nie pisałam
on tak śmiesznie pełza
podnosi pupe i zapiera się nogami
ale klata leży na ziemi -przebiera nogami i w ten sposób przemieszcza się z szaloną prędkością 1 m/30 minut

pozatym moj syn sam się karmi marchewką

Edytowane przez telik
Czas edycji: 2012-02-22 o 20:51
telik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 20:49   #1439
zanetaa88
Zakorzenienie

Scio przeczytałam artykuł. Ciekawy. Z fajnego punktu patrzą, to że BIO to nie znaczy że jest super... przedwczoraj kupiłam jeden słoiczek, bo jechałam do tatinka a nie miałam nic dla damy, otworzyłam go i myślałam, że zwymiotuję podgrzałam - nadal to samo ! Nie umiałam podać Emi nawet 1 łyżeczki bo mnie na wymioty ciągnęło to był jakiś łosoś,cukinia i ziemniak chyba... NIGDY więcej słoiczków nigdy, nie umie ich podawać...

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 20:54   #1440
aania_20
Zakorzenienie

Cytat:
no to wszystkiego najlepszego!!
Cytat:
ależ to się samo przez się rozumie
no ba!
Cytat:

ciekawe
Cytat:
a co nie tak z moczem? które parametry nie spełniaja norm?
odczyn zasadowy i obecne bakterie. Ale już jest ok, o tym niżej napiszę
Cytat:
Dzielny Adaś
To chyba mamy winowajcę gorączki?
chyba tak
Cytat:
Fajny lekarz, jeśli w pierwszej kolejności badania zleca
Więc chyba tylko moje dziecko płacze w placówkach zdrowia... dla dzielnego Adasia!

Cytat:

gratulacje!!!

Cytat:

Gratuluję braku anemii!
Z tym jedzeniem się zgodzę. A lekarze to raczej nie dlatego nie lubią Wg mnie - mleka z UU nikt nie produkuje przemysłowo, a co za tym idzie.....?

Cytat:

to oby się nie pojawiła

A ja popołudnie w biegu. Pojechałam zawieźć próbkę do badania, okazało się że będzie na dziś za 3 godz. To wróciłam do domu, potem jeszcze raz po wynik. Wysłałam smsa do pediatry, oddzwoniła że wyniki dobre i skoro nie ma już gorączki to nie ma potrzeby przyjeżdżać na wizytę bo jest ok

aania_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości